Priateľ popri štúdiu nechce pracovať
Ahojte. Žijem s priateľom už 3 roky a ja už pracujem no on má ešte 2 roky školy kým ju dokončí. Ide o to že nezvladam to utiahnuť financne. Tie brigady čo má popri škole mi vôbec nepomahaju. Zarobí 200€ mesačne. Povedal že nemôže pracovať normálne lebo ma školu online vyučovacie hodiny a pod.
Zaujímalo by ma ako pracujú teda ostatní vysokoškoláci ? ..ako to že niektorí žijú sami chodia do školy aj do práce ?
Keď on hovorí že nemôže.
Ja plačem už 2 roky prosím ho aby skúsil si nájsť niečo lebo ja už nevládzem. Žijeme z ruky do huby a ja sa bojím o holu rit pri tých všelijakých výdavkoch , keď sa niečo pokazí a pod... Neskutočne palky idú za všetko. Čo mám robiť prosím vás.
Stále mi tvrdí že robota pre vysokoškoláka pomaly neexistuje aby mu vyhoveli. Napr.vo fabrike že by nemohol pracovať.
Sme z Humenneho prosím vás ak viete o nejakej práci kde by vzali aj vysokoškolaka ktorý má ráno hodiny čiže môže pracovať v poobedňajších hodinách prosím dajte mi vedieť nech mu môžem dokázať že môže pracovať aj on.
A v tej fabrike by na akú smenu pracoval?keď študuje?podľa mňa druhého vieš nadirigovat a sebe si brigádu či bokovku nenájdeš.My sme si mysleli, že ....no tak ste za 2 r prišli na to, ze Vám to nevychádza, že viac zarobí nevie, nechce ....treba to rozdeliť on domov ty po svojom lenže to tvoje EGO nevie prekusnut viac x píšeš, že doma by mu mama varila, nič by nemusel.Ved sa vráť domov aj ty toto nemá význam žiť z ruky do huby a s výčitkami.Raz ako geodet veľmi dobre zarobí neviem ako by si sa cítila, keby Ti to vyčítal.
Baby keď to tak čítam, vy z tých vašich chlapcov vychovávate malé princezničky. To naozaj obhajujete, že vysokoškolák - chlap - nedokáže zarobiť???? Sa ani nečudujem ,že potom od žien očakávajú ,že potiahnu domacnost z materských a rodicakov 🤦
@ukulela presne tak. Moja dcéra tiež študuje, náročný odbor. Prednášky 4x do týždňa + labáky. Od rána, niekdy do piatej večer. Príde domov úplne vyšťavená. Piatky má voľné. Kedysi chodila aspoň tie na brigády. Tak mala tých 200eur mesačne. Ale potom bola cez víkend úplne vyšťavená (ona má aj nejaké zdr.problémy). A cez víkend sa venovala príprave do školy. Učila na skúšky, pripravovala projekty. Takže na nejaké vysoké zárobky čas nebol. Niektoré jej bývalé spolužiačky majú ľahšie školy. 3x do tžýždňa. Nemajú toľko učenia, príprav, tak chodievajú častejšie na brigády. Zarobia tak 300-400 eur. Nemôžeš zase od študenta čakať, že bude zarábať tak, ako ten, kto pracuje na plný úväzok a nemá iné starosti. Je na tebe, či to budeš akceptovať alebo si povieš dosť. Nie si povinná nič ťahať, ale zase ani nútiť niekoho, kto študuje, aby viac pracoval, aby to išlo na úkor školy. Neviem, akú školu študuje ale nie u každého študenta sú rovnaké podmienky.
@anjelicek26 hej, je to lenivý chlap alebo teda ešte len chlapec. Kebyže chce, tak situáciu rieši. Veď takto iba živoria... alebo on dostáva peniaze od mamy potajme a je spokojný. Od 19-tich sa živím sama a vysokú som robila prezenčne. Celkovo mi to príde ako nie veľmi šťastné spolužitie (len môj názor). Takýto muž nikdy nebude oporou pre ženu.
Najlepsie by bolo prestahovat sa do spolubyvania. Spolu. Mensie vydavky, mensi tlak, viac zabavy pre seba.
@charaka ale porovnavat urcite typy studia je scestne. Niekde clovek skutocne maka, niekde je to o dvoch dnoch, kedy sa naucis pred skuskou. Geodet mi neprijde zrovna najlahsie studium. A pracovat pracuje - brigadu ma. Nie je to, ze nerobi vobec nic. Mozu sa s priatelkou dohodnut, ze pojdu v lete 3-4 mesiace strihat vlnu ovciam do Australie a maju cely rok zaplatene cele vydavky na najomne a zivot a nebude mu to stale omielat... v tomto veku maju milion moznosti. Ale pracovat A studovat v drvivej vacsine pripadou znamena jedine - naprosto vyflusnuty a unaveny mlady clovek, zle znamky v skole a aj zly vykon v praci...neda sa mat vsetko na 100%.
tak mu pomôž dokončiť tú školu. Ty stále len ty ty ty. Keby toto robil mojej dcére nejaký chlap tak ho pošlem kade ľahšie. ȡo tebe, slobodnej, bezdetnej, bráni v tom, aby si si našla lepšiu prácu? 500eur tiež nie je bohvie aký zárobok.
@nikyball vysokoškolák je osoba ktorá sa stále pripravuje na výkon budúceho povolania.
Podľa možností a síl si môže samozrejme privyrobiť brigádou, niekde pomocnými prácami.Toto okrem iného aj chalan z príspevku robí.
Ale nie, nemusí, ani nemá a nemôže zarábať toľko, ako normálne plne zamestnaný človek na plný úväzok.Ak študuje denne štúdium, tak ono je prvoradé. Nie práca.
Takže autorka nemôže čakať od neho, že začne živiť rodinu a podieľať sa na domácnosti tak, ako to ma robiť muž, ktorý už školu skončil a plne pracuje.
Necitala som komentare ale mam syna vysokoskolaka a tiez nepracuje popri skole.. ja som toho nazoru ze nech sa venuje uceniu, popri skole si robi vodicak, rozhodcovsky kurz, plavcicky kurz a pod. Vzdy nejake kurzy aby to mal v zivote lahsie. Ma priatelku ktora sutuduje pravo a ta tiez nestiha pracovat popri skole. V lete jeden meaiac brigaduju a druhy si uzivaju leto cestuju a pod. Keby chodil do prace ked ma volno tak by to bolo urcite na ukor skoly a volneho casu. Neviem ale mladost ma len jednu treba si aj oddychnut a aj ucit sa nove veci formou kurzov a aj cas na konicky potrebuje. Ved napracuje sa dost este v zivote. Co sa tyka dotacie tak vreckove 40e mesacne mojmu uplne staci. Samozrejme bsetko okolo studia, kurzov hradime my. Neviem ale keby mal frajerku s takym postojom ako autorka asi by som hodila rec ja ako matka so synom. Napracuju sa este dost ked budu mat rodiny, deti......teraz maju najkrajsie obdobie.
Mne uniklo ci autorka je tiez student? Preto aj tvrdim ze mali by byt vo vztahoch dvaja rovnocenni. Ved mohli kazdy byvat u rodicov a hotovo mohli randit a riesit len vztahoce veci. Nie otazky byvania co sa riesi uz ked sa zaklada rodina. Ak autorka pri rodicoch nechvela byvat tak mohla zit sama a priatel by ju chodil navstevovat obcas u nej prespal, urpbil jej nakup. A nie takto vypocitavo aby som mala mensie vydavky nech sa stara. Starat sa bude ked bude pracovat po skonxeni Vs.
"Tak som im chcela dokázať že skončí školu aj pri mne" - tato veta je gro celeho vasho problemu.
Je nacase odlozit ego nabok, pozriet sa racionalne jednak na financie ako aj vztah (mate sa vobec radi??) a urobit mudre rozhodnutie
@charaka ja som tiez robila vysoku skolu s dietatom a zivila sa sama a bolo to o drzku. Ucila som sa ked maly zaspal od polnoci do rana. Dp skoly som prisla vyflusnuta, potom brigada a pod. Velmi narocne to bolo. Mladost ziadna ale aspon mam dobre zamestnanie kde pekne zarobim. Urci na mieste mladika z prispevku sa vykaslem na frajerku ak mepride k rozumu
A preco ste spolu isli byvat, ked to je finance narocne.? Pokojne mohol zostat u rodicov, kym nedostuduje a ty si mohla si do podnajmu. Zbytocne ste to vyhrotili. Myslím si, že človek na dennom štúdiu ešte potrebuje pomoc rodičov. Ja som brigádovala, ale to boli extra peniaze...nemusela som platit najom a stravu.
Toto je cele len a len tvoj problem a vysledok toho ze si si ho sama svojvolne zobrala na krk a teraz hla...zrazu po 2 rokoch banujes lebo nemas vela penazi na vsetko a ides ho nutit do roboty...
radsej necitam vsetky komentare lebo Bratislavcania sa vedia vyjadrovat ako zarabali xy rokov dozadu na brigadach viac, ja som zo sniny, tu na vychode tazko najst pracu aj za minimalku, nie to brigady popri studiu...ze 200 eur dostane mesacne? ved to je dost o tom tu vela ludi len sniva lebo nezamestnanich na mraky a ked chce niekto sa niekde dostat tak po znamosti a este si nemoze vyberat pracovny cas a dni kedy jemu vyhovuje. Ja som na strane jeho rodicov, ma sa sustredit na skolu...ty chces aby studoval denne, pracoval a prispieval rovnakym dielom ako ty co len pracujes...tak si to skus a daj sa na denne studium a potom plac ze nestihas. on ked dostuduje bude zarabat ako geodet 3x viac ako ty a potom sa ulohy vymenia a bude tahat vydavky on.
@nikyball ona na full time zarobí 500€, on brigáda popri štúdiu plus 60€ od rodičov má polovicu 😀 čo viac môže ona od neho chcieť? 😀 Ako študent si má v prvom rade užívať študentský život so všetkým čo k tomu patrí - teda povinnosti v škole, podieľať sa na chode domácnosti (upratať, navariť, priniesť nákup, atď.) , a brigádovať, aby si zarobil na nejaké tie party s kamošmi, nové handry, vodičák, benzín do rodičovského auta ak sa chce voziť, darček k sviatku pre frajerku a podobne, a nie aby makal nech môže dotovať slečinku, ktorá chce byť veľmi samostatná, ale sama na to nemá.
Samozrejme ak by musel - je napr. sirota, z decáku, z toxickej rodiny a pod. - tak holt bude musieť makať aby sa nejako pretĺkol životom a zároveň vyštudoval a mal sa v budúcnosti lepšie, ale nemusí. Plní len želania náročnej frajerky, ktorej sa viac makať nechce, ale prachy potrebuje.
@anjelicek26 Každá minca má dve strany. Ja by som nechcela muža, čo sa nijako nesnaží a vysoká škola nie je všetko. Toto je hlavne o jeho povahe, že je pohodlný. Ako som písala, nebude to celkovo ideálny vzťah, nehľadajú riešenie ani jeden, ani druhý. Ale to už vedia len oni dvaja...
@charaka on studuje a pracuje v ramci moznosti. Pohodlny je to posledne, co by ma napadlo. Jasne, ze moze pracovat viac a sa aj zodriet, vykaslat na studium...ale rodicov s toho porazi...len aby priatelka bola "spokojna", ze to zvladaju sami...ach jaj no, dufam, ze moje ziadne dieta takto uvazovat nebude.
@jaskolka ja viem čo je vysokoškolák. Ak chce byť deckom, nech býva u maminky. Ak chce žiť s frajerkou, nech sa začne snažiť. Tie 4 mesiace čo má voľno, vie zarobiť toľko , že by mohol prispievať aj chlapsky na domácnosť a nie ako bábovka. Ja neviem čo by ste robili niektore, keby vám ich ešte aj na vojnu pošlu.
@kittykat22 kde som povedala že chcem aby ukončil štúdium ? Chcem aby ho ukončil lenže ja viem že môže zarobiť aj viac keďže je v práci naozaj málo a väčšinou nič nerobí len sedí doma pred tv. Veď ozaj snim žijem vidím že sa neučí absolútne a na skúškach všetko opise. Samozrejme chcem aby ukončil štúdium ale aby aj si našiel lepsiu prácu pretože je lenivý.
@sissy27 to som reagovala na prvych par prispevkov co som citala a tam jedna mamicka sa dusovala ze 7 rokov dozadu na brigade v tescu popri studiu davala aj nejakych 350 eur, jej priatel v automobilke ako brigadnik detto a brigadnici co maju teraz zarabaju ked sa snazia ako klasicky zamestnanec a ze teraz to nebude o nic horsie + mam sesternice bratislavcanky...brigadovali na kazdom kroku a za nemale peniaze kedy len chceli...je ine tu na krajnom vychode a ine na zapade a to nieje komplex ale pravda... inak keby napisala ze je z kosic alebo presova nepoviem ani tuk tam tiez brigad na mraky aj lepsie hodnotenych ale ver mi viem ako je to v humennom aj jej praca za 500 eur je taka klasika tazko najst lepsie platenu lebo skoro kazdy dava minimalky ak nejdes ako zivnostnik
@sissy27 a čo je on nesvojpravny??? Čo ma ona zlatú p... A odtrhla ho od maminky.? Ak si vybral takýto život , nech sa stará. Ak chce byť študentom so všetkým čo k tomu patrí, nech ide k mame. Ja viem koľko dokážu zarobiť študenti ,či už v našej firme alebo v iných. Chlap dokáže vždy zarobiť. Tak tu nerobme z neho chudáčika 🤣
Ako fakt dúfam, že si moja dcéra raz nenájde takúto babovecku so svokrou, ktorá si ho bude držať v bavlnke ešte aj v dospelosti
@charaka ako nijako nesnaží? Veď chodí na denné štúdium, musí sa systematicky pripravovať, aby ho v skúškovom neporazilo, na stavebnej určite odovzdávajú zadania, vďaka tej škole sa bude mať v budúcnosti lepšie ako autorka, ktorá zarobí full time 500€ a ešte sa zdúva, že jej priateľ zarobí popri náročnej škole 200€ a 60€ dostane od rodičov, ale neopustí ho, lebo tých 200€ potrebuje. Nech si ona nájde k práci aj brigádu alebo urobí školu/kurz, nehovorím o tom zbytočne vysokom nájomnom. Aj podľa mňa by sa mal chlapec radšej vrátiť domov a doštudovať, lebo takto školu nedokončí a skončí vo fabrike za pásom, lebo autorka nevyžije bez jeho 200€. VŠ nie je všetko, ale v tomto prípade to je jasne vidieť, keby ju autorka mala, tak nezarába 500€ a nemá problém vyžiť. Samozrejme poriadnu VŠ a nie sociálnu prácu, ale to je už iná téma. Dá sa vypracovať aj bez nej, poznám veľmi úspešné ženy aj tu z MK bez vysokej školy, ale to treba aj niečo robiť a nie tlačiť na študenta, aby zarábal viac. Nech mu teda platí externé štúdium.
Však ale mne to nevychádza kvôli tomu lebo sme išli do toho podnájmu SPOLU že ho budeme platiť NAPOLY SPOLU. Keby som išla do bývania s tým že budem bývať sama, tak si samozrejme nájdem taký byt, ktorý som schopná platiť aj z môjho platu.. teraz nedokážem uživiť ani seba kvôli tomu, že priateľ porušil našu dohodu o plateni. To je cele.
@cocolino234 k tej blbej poznámke že s mojím plátom som "určite vzdelaná" ti poviem že vitaj na Slovensku 🙂 neviem kde žiješ , ale každý vie , že s prácou to tu nieje ľahké , platy sú nízke a môžeš mať vzdelanie aké len chces. Ja som vystudovala Ing.a predstav si v mojom obore nemôžem nájsť prácu tak som išla pracovať ako predavacka aj s ing 🙂 VZDELANOST ti NEZARUCI dobrý život 🙂

Predstava, ze moje dieta ktoremu som sa xy rokov venovala - hlavne uceniu. Nemyslim len to sedienie pri knihach ked je maly. Ale nahanat ho k tomu, robit jedlo, platit pomocky, kruzky, trpiet tie detske a studentske vrtochy si najde babu ako ty, tak ma klepne 🙄 Odide z domu, koli dievcatu. Potm ukoncil studim vysokej skoly pretoze ty chces +150e mesacne .... Dievca, by som ti na meno nemohla prist.