Priateľ, práca, peniaze
Ahojte, idem sa vyrozprávať lebo už neviem čo ďalej...
Mám pred 30-kou, zarábam tak do 500€, robím v call centre, práca ma baví a mám partnera, s ktorým žijem v spoločnej domácnosti. On zarába nadštandardne, výdavky si delíme na polovicu. Problém je, že stále mi vyčíta môj nízky príjem a moju prácu. Na jeho návrh som si urobila jeden kurz, no bez praxe ma nikam v tejto oblasti nechcú. Zdokonaľujem sa v exceli, učím sa sama ďalší jazyk a mám pocit, že som stratený prípad. Doteraz nikomu moja práca neprekážala. Mám skúsenosti aj s riadením ľudí, vrámci zastupovania šéfa, trochu so školením kolegov a neviem, čo so sebou robiť, aby som bola dosť dobrá. Na CV mi neodpovedajú, hoci spĺňam požiadavky - PC, jazyk, potrebné vlastnosti, očakávania. Ani neviem, čo od tejto diskusie vlastne očakávam, napíšte hocičo. 🙂
@toskanka zoznámili sme sa cez našu spoločnú záľubu turistiku. Chodievali sme spolu na výlety, bavili sme sa o rôznych veciach a zistili sme, že si rozumieme. Tak sme sa dali dokopy. V bežnom živote si rozumieme, nehádame sa, máme rovnaké názory aj čo sa týka budúcnosti, prípadne výchovy detí, akurát mi hovorí, ako málo zarábam, akú mám hroznú prácu a ja som už z toho zúfalá pomaly.
Nechcem byť zlá ale tvoj partner Ťa neberie ako rovnocennú.On pracuje v medzinárodnej IT firme,má nadštandardný príjem,takže pracovná pozícia bude asi tiež super.Ty si preňho možno len "obyčajná telefonistka,, a podľa všetkého si myslím že tvoj partner má na ženu svojho života trošku vyššie nároky.Ja si nemyslím že je sedlák ani idiot ani nič z toho čo tu ostatné píšu,a ešte k tomu nejaký nonsens lebo Ta necháva platiť polovicu spoločných výdavkov.ALE...!!!!Tak ako ženy majú nejaké nároky na mužou,tak aj tý muži majú nejaké predstavy o svojich budúcich frajerkach a manželkach!!! Takže nielen ženy chcú prachatych a úspešných mužov ale aj tý muži majú nejaké požiadavky na ženy.Niektoré ženy to berú ako samozrejmosť veď má prachy tak nech platí,nech sa stará.Ale bohužiaľ takto to nefunguje.....ale to už je na inú tému.
@zurizuri o.k. tak to je super, ze vas spajaju spolocne zaujmy.
Necitala som pozorne celu diskusiu, tak sa ta to opytam teraz. Bavis sa s priatelom takto otvorene o tom, co ta trapi? Ako tu teraz s nami? Lebo on o tom nemusi mat ani potuchy a je v tom, ako ti pomaha napredovat.
Ze mas jednoducho pocit, ze mu nie si dost dobra a ma potrebu ta neustale tvarovat?
@zurizuri pozri ak je pan ITckar tak mu pekne sucho oznam ze plat mas aky mas. Praca ta bavi ale prestavaju ta bavit jeho kecy. Nech si to nejak zrata a vydeli v tej svojej hlavicke ci nebude lepsie byt ticho. Taktiez by som rovno zacala temu pomernych percent k platu co sa tyka prispevku na domacnost. Nie ze 50:50 ale rovnake % z platu. Taktiez ako si to predstavuje do buducna.svadba majetkove pomery a materska. Myslim ze uplne racionalna debatka o buducnosti. Ja som clovek celmi racio alny pre mna debaty o peniazoch a cislach nie su tabu a s itckarmi komunikujem denne. Myslim ze idealne bude mu to poslat v kolacovom grafe. Mozno sa zaradi a mozno si nieco uvedomis ty.
@toskanka hej, hovorila. Raz mal zasa svoju chvíľu, tak som sa ho najprv opýtala, či uvažoval, že bude lepšie vrátiť sa z kratšej cesty a on, že nie. Tak som mu toto hovorila a on povedal, že mi len chce pomôcť lebo podľa neho v práci mrhám svojimi schopnosťami. Potom je pohoda a po čase akoby na to zabudol a začne zas. A on sa tak s každým rozpráva. Či je to kamarát alebo rodina. Akoby mu fakt nejaká empatia či asertivita nič nehovorili. Pritom je to dobrý chlap len taký... no....
@zurizuri Kukla som Tvoj uvodny príspevok. Takze mas pred 30- kou. Vek, kedy zeny uz rozmyslaju skor nad rodinou ako nad rozbiehanim kariery, do ktorej ta tlaci partner, ty si inak so svojou pracou spokojna. Skor by som rozmyslala nad tym, ci je toto clovek, s ktorym si chcem zalozit rodinu a otvorene by som sa o tomto s nim bavila.
@zurizuri Pozri, nie kazdemu prinesie stastie kariera v korporate. A peniaze nie su vsetko. Teba zjavne viac tesi robit s ludmi, nez s excelom a uctami. A niekedy nam viac stastia a penazi prinesie to, co nerobime s cielom nieco ziskat ale s cielom nieco zlepsit. Ja na tvojom mieste by som zacala robit nieco, co ma tesi. Napriklad ponukla pomoc skautom, ti su vsade a dospeli sa im zidu, lebo potrebuju dospelu osobu, lebo potrebuju zastresit aktivity dospelou osobou. Tito chlapi niekedy potrebuju po lopate. Povedz mu, ze praca nas ma v prvom rade zivit. Ti ktorych aj nesmierne bavi, ti to vyhrali, ale stastie a pocit uzitocnosti sa da najst mimo nej. Ja by som sa sama seba spytala, co ma skutocne tesi a isla do toho. Popri praci. Casom sa z toho konicka moze stat praca. Nenachaj sa nim dotlacit do aktivit, s akymi nie si stotoznena. S IT-ckarmi vychadzam denno denne a toto nie je cesta, nechat sa zvalcovat. Povedz mu, ze tebe zatial tvoja praca nevadi, ze ti neprekaza pomahat cely den ludom, ze to ma zlozku, ktora ta naplna. Ze by si sa chcela posunut osobnostne, ale smerom, ktory ti je blizky a nechces to na zaciatku viazat na peniaze. Ze si zo svojim platom zatial spokojna, lebo vo svojej praci vidis aj vyhody (prichod domov s cistou hlavou). Ze ho prosis aby ta respektoval a respektoval tvoje rozhodnutie. Ak to otvori o tri tyzdne, tak mu zopakuj: Ja som spokojna, rozhodla som sa zatial realizovat mimo pracu, prosim respektuj to. A nabuduce presne to iste opat. Ovbykle to funguje 🙂
IT-ckari su dobri muzi, len potrebuju specialny pristup.
@zurizuri tak to je Tvoja vizitka. Nemáš gule sa spýtať? Ako si delite financie? Podľa čoho? Ak máte réžiu 500eur napr a Ty zarobíš 500a on napr.1500, prečo by si mala platiť polovicu? Mala by si platiť max 1/3, keď už. .Prepáč, ale mne sa zdá, že sa nevieš ozvať, chýba Ti sebavedomie. Už nie si najmladšia, aby som nevedela O financiách muža, ktorý so mnou roky žije, pričom plánujeme budúcnosť, rodinu, deti, ..U mňa nehrozí
Mozno od veci ale ja som pred materskou slusne zarabala . Na slobodnu a bezdetnu babu som mala visc nez dost. Priatel s ktrorym mam teraz dieta zarabal len o 200 eur viac. Teraz som ja na materskej cize almuzna 200 e od statu a priatel si nasiel novu pracu kde zarobi mrte vela. Vsetko samozrejme financuje,ALE nezabudne mi to vzdy vyhodit na oci ako ma zivi, plati byvanie, ze mam nadstandardny zivot pri nom a ani mu za to nepodakujem. Velmi ma to uraza a myslim ze sa ma tym aj snazi urazit lebo nikdy nezabudne povedat, ze ja by som tolko zarobit nevedela... takze peniaze kazia charakter jak hovado a ked teraz pinda, ze malo zarabas radsej si to vyjasnite a zvaz vsetko. Mysli pri tom na mamicku bez sebavedomia....
@lusy1507 Toto je v skutocnosti o tom, ze tvoj partner si na tebe honi ego...lebo si potrebuje 'dokazat', ze je lepsi nez ty, presvedcit sameho seba o svojej dolezitosti...proste len dalsi zakomplexovany chlap, ktory sa ubezpecuje o svojej hodnote tym, ze 'znehodnocuje' svoju partnerku, uboziak.
On ti vykrika tvoj nizky plat a blbu robotu? no do slaka.to je mentál. Dost dobre si teda honi ego na tebe. AKo ale povedzme si na rovinu, call centrum zrovna nie je bohvieco, to vies asi aj sama, skus sa zamestnat na nejakom lukrativnejsom poste, pripadne si dorob dialkovo VS, ak nemas, mu ide o peniaze, fest teda.
Mala by si na sebe zapracovat a ukazat mu, aka si uzasna 🙂 Ale mam pocit, ze on si ta velmo nevazi podla tvojich slov. Neviem,ci od takeho skor ruky "prec".
Tiez mi pride uplne divne ked zena vobec nevie kolko jej muz zaraba.ved je to jedna zo zakladnych veci co si dvojica ma povedat ked uz su dospeli a zdielaju spolocnu domacnost.este pochopim ked spolu len chodia ale toto je proste zaklad.tak ako vediet veci po zdravotnej stranke a podobne.proste maju vediet o sebe vsetko.a take ze na co ja mam svoje on ma jaj aby zena nakoniec este neplakala.
@lusy1507 tvoj priateľ si asi neuvedomuje, že momentálne vychovávaš aj jeho dieťa, takže nemôžeš pracovať. Nech si zaplatí vychovávateľku pre svoje dieťa, a ty môžeš ísť do práce, ak sú mu prachy prednejšie ako výchova a starostlivosť o jeho dieťa. Takéto slabošské drísty treba rýchlo odpálkovať a nenechať egoistu ponižovať matku svojho dieťaťa.
@lusy1507 no co ti na to povedat... v prvom rade si len priatelka takze ano zivi ta z "jeho" penazi... to ze je to debil sa rozpisovat nebudem.
takze ja osobne by som mu zakazdym a vsade pekne nahlas dakovala za vsetko co za mna zaplatil. ci v stanku, ci na kave, ci v potravinach a dakujem ti ze si mi kupil vlozky, a diky ze aj malej jogurt nech sa citi on ako idiot. no a chvilku by som zatala zuby, potom sa zemestnala a panka kopla do riti.
To ze momentalne trosku prekusnes hrdost resp sa povies co chce byt pocute a pockas si kym sa tvoja socialna situacia nezlepsi nie je znamkou slabosti ale rozumu.
V kazdom pripade maj pls tolko pudu sebazachovy ze si nedaj urobit 2.dieta
@eeffka co si s druhym dietatom by som sa v tomto state hodila pod vlak😁 no uz som to vyskusala ale potom zasa prisla hadka ze svoju arogantnost a ironiu si mam nechat pre mojich primitivnych kamaratov. .. to je zamotany kolotoc... neviem sa dockat kedy bude moct ist maly do jasli a zacnem pracovat
@lusy1507 s nezabudni po začlenení sa do pracovného procesu aj vymeniť priateľa. S takýmto týpkom by som ja osobne určite nežila v jednej domácnosti. Tvojich priateľov nazýva primitívnymi, máš k nemu vzhliadať a ďakovať mu za to, čo robí každý normálny chlap, fuj, prišlo mi nevoľno...
@lusy1507 ono vies, clovek nikomu nic zle nepraje..ale karma je karma a vsetko sa moze otocit aj zo dna na den..tvoj drahy si neuvedomuje, ze ani nevie kedy a moze sa to otocit tak, ze budes zivit ty jeho...nic netrva vecne a zivot dokaze vsetko mozne zamotat...je to od neho velmi hlupe takto ta tym ponizovat..pritom sa staras aj o jeho dieta...aby sa mu to este nevypomstilo
@lusy1507 by som mu na to povedala: ty sa neopovaz prist o pracu, alebo ochoriet a byt zavisly na tom, aby som ja zarobila a postarala sa o teba. tak ti vytmavim kazde euro, co spotrebujes, ze sa budes hanbit ako pes, ze si si na mna otvoril usta, ked som ja bola na rodicovskom.
ty nezivis mna, ale nasu rodinu. teba, mna a nase dieta. a ked sa vratim do prace, tak budem prispievat aj ja. to ty dobre vies.
alebo dobre, mozem ist do prace hned a dieta dat do jasli, ved naco byt s nim a robit mu pekne detstvo, ked teraz treba doma hrat presilovku s jeho tatkom o to, kto kolko zarobi a kto tu koho zivi.
mozes si vybrat. alebo sa zamysli.
a dufam, ze sa mu charakter napravi, lebo dnes ma hojno a zajtra mozete mat vies co. este bude vdacny za tvojich 200 eur rodicaku od statu, alebo tvoj zarobok. staci, ked ho zrazu prepustia, alebo sa niekde s autom do priekopy prevrati, lebo do neho nejaky debil narazi. nech si vazi, co ma, nech si vazi rodinu, zdrave dieta, financne pohodlie, teplu postel, strechu nad hlavou a netvari sa ako majster sveta. lebo staci okamih a moze prist o vsetko, cim sa tak naparoval.
(zo znamych ludi vid trebars chudak Karasek. tiez bol za vodou, kariera skvela, rozbehnuta a stacila jedna nehoda a vsetko bolo prec.)
nemam rada ludi, co sa im zacne darit a oni zrazu maju pocit, ze stoja o par stupienkov vyssie nad ostatnými.
nie zeby si nezasluzili mat pocit uspechu a radosti z toho, aki su sikovni. jasne, ze na to pravo maju. vsak sa vo vacsine na tom aj nadru. ten uspech im pravom patri.
ale davat to ostatnym najavo ako svoju prevahu, to je akurát vyzva osudu, aby s nimi trochu pozametal.
@lusy1507 toto čo si napísala , je veľmi smutné . Neviem si predstaviť , že by sa tak choval môj muž.. Má trikrát taký plat ako ja , financuje veľkú väčšinu všetkého . My sme rodina a ideme spolu aj vo financovaní a keď náhodou mu niečo zvýši , tak okamžite sa snaží mi niečo kúpiť .... Máme veľmi náročné obdobie finančné už dlhšie a sme z toho unavení popravde, ale fungujeme a stále sa snažíme a pracujeme na tom.Predvečerom mi akurát povedal , že túži po tom , urobiť všetko preto, aby som bola šťastná ....A popravde aj napriek všetkému som . Peniaze naozaj treba, ale nie sú všetko a skutočne majetní ľudia strácajú schopnosť byť uvoľnení, prirodzení a šťastní ....ako sa vraví veľká kopa pýta viac.
Ty si mu dala to najviac , čo mu žiadne peniaze nedokážu dať , len mu to chlapcovi ešte nedošlo a nečudujem sa ti , že ťa to uráža , máš na to plné právo .............
@zurizuri "Tak som mu toto hovorila a on povedal, že mi len chce pomôcť lebo podľa neho v práci mrhám svojimi schopnosťami" cesta do pekla je dlazdena dobrymi umyslami... Chyba mu empatia a cit? Hmm no ja ti neviem ci by mi taky chlap vyhovoval... Preco ta nezaujima jeho plat? V partnerstve je to dost podstatna zalezitost (a je uplne jedni ci ste manzelia alebo nie). A k tomu ucotvnickemu kurzu, ktory si ani nechcela a este si ho aj sama zaplatila si len tukam na celo... Spamätaj sa.
Baby tazko sudit..Mne moj ex nukal kartu od svojho uctu, ked sme iba spolu chodili.. Nikdy som ju nechcela prijat.. Po svadbe som dostala karticku od jeho uctu. Ja som mala svoj.. No a ked som zostala na MD, tak peniaze zo svojho uctu so investovala do domu.. tak mi chodil iba rodicak 180e v tej dobe.. a to mi vykrikoval, ze som si kupila plavky za 40e, ze naco mi budu.. :D.. a podobne voloviny.. takze tak..Pred svadbou sa hral na granta a po svadbe, ked sa narodilo dieta, by chcel aby som bola na nom total zavisla financne.. Chcel nech si lizingujem auto 180 e, ze akpntaciu on zaplati.. Ostala by som bez jedineho €.. Radsej som v tom case ozelela to auto..

@zltalienka bývame pri ZV. V domácnosti robí veľa, veľmi mi pomáha, mám aj dosť času na svoje záľuby, ktorým sa venujem. Priateľ je inak úplne super iba v tomto je taký. Neizolujem sa, no moje kolegyne sú staršie a vydaté s vlastnými rodinami, tie nemajú čas sa stretávať po práci na kávičkách a popravde ja ani nie som na kávičkovanie, radšej idem na túru či bicykel. Vlastné kamošky nemám lebo ich nemám kde nájsť. Kamošky ostali v meste, kde so bývala predtým. Von chodievam s priateľom a jeho kamarátmi. Chodievame na rôzne akcie, na túry a tak...