Priateľ sa hnevá, lebo sa bojím šoférovať?
Ahojte,mám vodicky 5 rokov a 3 roky mám priateľa ,od autoškoly som nesoferovala pretože doma som vodicky nepotrebovala,keďže skoro každý ho doma ma a aj priateľ má ,no vadí mu že sa bojím šoférovať a stále sa boji že ako budeme fungovať v budúcnosti atď.ja sa s ním stále hádam že sú ľudia aj čo auto nemajú atď,plus ešte aj v jeho rodine sa zo mňa smejú že sa bojím šoférovať ( pritom z nich nemá nikto vodicky) a plus aj celkovo ľudia sa smejú,lenže ono to je tazke vysvetliť ten strach niekomu kto ho nemá...najhoršie je že priateľovi sa strašne páči keď žena vie šoférovať a všimla som si že niekedy aj pozerá na ženy keď sú za volantom atď( ako jasné že aj kvôli premávke ale na niektoré tak inak 🤣) a ja by som mu to veľmi rada dopriala aby som ja vedela šoférovať,aj kvôli sebe lebo je to pohodlnejšie ,ale na druhej strane nechápem prečo to napríklad vadí jeho rodine alebo cudzím ľuďom či ja šoférujem,veď zase není povinnosť šoférovať keď človek má vodicky... Aj keď som si spravila ,neznamená že musím byť aj šofér ,keby som sa rozhodla že nebudem nikdy šoférovať tak čo komu do toho akože...veď aj keby som sa nebála určite by som cudzích ľudí atď nevyvažala čiže prínos by to bol Max pre priateľa a moju budúcu rodinu ,nepríde vám to divné že prečo napr.cudzim ľuďom vadí že vy nesoferujete ?
@30katrusa40 možno z toho bude veľmi dobrý šofér...ako napríklad môj manžel.
@30katrusa40 reálne takých ľudí ani nepoznám. všetci z môjho okolia ktorí chceli po rokoch začať, tak išli s kondičnými jazdami. práve sviatoční šoféri si myslia že vedia - a nevedia…
@mykaellle tak s tymto si trafila... kazdy si mysli, ze to musi byt dokonale - nemusi.. auto vie zdochnut kazdemu. Minule sa mi to stalo po dllllhej dobe rovno 3x. Zabijem sa? Nie. Zasmejem sa na sebe, nastartujem a idem dalej. Pozdlzne parkovanie nemam rada, nemusim takto parkovat, takze uprimne priznavam, ze s tym problemy mam a pokial nemam 2 miesta volne, tak tam ani neleziem... mam zaparkovane krivo? Tak preparkujem. Ze sa tam tocim 5 min? No a? Uz sa viem odhadnut, poznam svoje limity a tomu prisposobujem jazdenie... odjazdenych mam vyse stotisic km (taky zbezny odhad), ale navigaciu si napr zapinam skoro vzdy, hlavne ak viem, ze mozu byt kolony. Jednak ma to stiahne na obchadzku, za dalsie vidim, kde sa nachadzaju zakruty a hlasi mi to radary... absolutne si z toho nerobim nic... ked to pride niekomu vtipne, tak nech...
ja ta chapem, a povazujem tuto posadnutost a neustalym sa staranim do toho ci niekto soferuje alebo nie za priam trapnu. nech si riesia seba... Ak to budes potrebovat, budes nutne motivovana aj odvahu si najdes a nepotrebujes aby sa do toho montovalo cele okolie. Kopa zien je takych co fakt zacali soferovat az ked deti prisli a proste museli. A kopa je takych, co radsej pojde busom. A nieeee nemusi ich ako princezny nik vyvazat, aj ked vacsinou sa hned strci niekto, ze ved ta odveziem :D len aby potom papuloval, ze vozit ta musim !! :DD
@la_dolce_vita Zeny bezne nesoferuju? No neviem kde zijes, ale kde ja zijem zeny veru bezne soferuju 🙂
Hlasim sa do skupiny princezniciek 🙂 nesoferujem a ani neplanujem, robila som si vodicak pred 20-timi rokmi v meste, kde v tom case boli tri velke krizovatky 🤷♀️ pre dobro okolia nesoferujem, lebo viem, ze som zly sofer a bola by som pre okolie nebezpecna a uz vobec by som si netrufla odviezt vlastne dieta.
Zijeme v BA, MHD je viac nez dostupna, autom chodime minimalne (aj moj manzel preferuje iny typ dopravy) a ked je nieco urgent alebo situacia si vyzaduje zavolam si taxik. Auto sme si kupili, ked som bola tehotna a muz siel na kondicne jazdy, lebo tiez 10+ rokov nesoferoval.
A najlepsie je, ze mojmu okoliu je to srdecne jedno, ci soferujem alebo nie. Rovnako ako mojmu manzelovi.
Nikoho nic do toho, niekto proste na to nema bunky. Moja mama si dava robit stale novy vodicak, hoci 40r nesoferovala. Ked ho mala cerstvo urobeny, tak zvykla, ale necitila sa dobre a prestala jazdit. Ja mam tiez vodicak a nejazdim. To je tym, ze mame velke auto a neviem ako by som s nim zaparkovala niekde. Ak je to nevyhnutne, tak idem. Naposledy som isla minuly rok asi 450km na dodavke. Najskor som myslela, ze sa poserem, povraciam, vsetko naraz, ale kym som dosla domov, tak som si to aj uzivala. Viem si predstavit, ze by som mala nejake male osobne auto a s nim by som jazdila, ale nam v rodine vyhovuje skor velke.
Je rozumne mat v rodine (kde obaja partneri jazdia) jedno male lacne mestske/primestske auticko s malou spotrebou. Da sa poriesit aj za 3-4 tis. rokom vyroby starsie, ale malo jazdene velmi zachovale. Najma damy s obavami zo soferovania by sa v takomto auticku mozno rozsoferovali lahsie ako vo velkom rodinnom.
To, ze to vadi tvojmu frajerovi pochopim… ak byvate niekde, kde MHD chodi ako smrt a v podstate aj s nakupmi a vsetkym si odkazana na neho … to by vadilo aj mne, nie som ochotna robit taxikara a ked ja si zlomim nohu ten druhy sa ani nepohne. Ak byvate v centre mesta tak je to jedno, len sa nesmies urazit ked ta nebude chciet niekam odviezt
Na to že nešoféruješ sa môžu sťažovať iba ľudia ktorých to priamo ovplyvňuje čiže tí, ktorí ťa musia voziť.. ostatní by si mali nechať svoje názory pre seba..
Ale pridávam sa do klubu že to nie je nezvládnuteľná méta a teraz s automatmi a všelijakými senzormi musí dokázať väčšina ľudí odviezť sa z bodu A do bodu B, nemyslím tým z Košíc do Berlína ale tak v rámci bežného fungovania.
@lubina ved aj ja soferujem 🙂).. myslela som to tak, ze je to beznejsie ako u muzov.
@belllinka to mas pravdu, som uz starsia a najma v starsej generacii to bolo bezne. Viem to teda pochopit, ze sa niekto boji, ja soferujem 25 rokov a vidim na sebe, ze som viac opatrna.
@la_dolce_vita to bolo mozno v minulosti, ani moja mama a ani svokra nesoferovali. Muzi ich vozili. Teraz ja a aj vsetky svagrine soferujeme 😉, dokonca este aj mamu vozim teraz ja,kedze otca uz nemam a ako fajn by to bolo keby vedela aj sama soferovat...ale svet sa meni a zeny v pohode soferuju...vela stastnych kilometrov prajem.
@lubina ano, presne tak, dnes je to skor rarita, ale treba respektovat, ked sa na to niekto neciti. Ja som robila vodicak este v minulom storoci 🙂) a vidno, ze je viac aut, vykonnejsich a jazdi sa inak. Uz ma to nebavi ako kedysi, beriem to ako nutnost.
Nie je to povinnost, ale je to sloboda.
Ja nemam problem v europe. Mm dokonca nikde. Kamkolvek ideme, poziciame auto a precestujeme krajinu na vlastnu past. Od ameriky po aziu.
Verim, ze este aj v antarktide by si bol ochotny prenajat daky snezny voz, keby to nebolo nebezpecne (ta krajina, nie voz).
Ver, ze obnovenie schopnosti sofeorvat stoji za to, aby si sa premohla. Velakrat potom v zivote to vyuzijes. Nebudes na nikoho a nic odkazana (ani grafikon) a budes si zariadovat veci po svojom.
Btw. priatel nevie, do coho ide. Ked sa osmelis v soferovani, narastie ti aj kusok sebaistota a sebavedomie. Uvidis. 🙂
@la_dolce_vita aj ja som starsia, soferujem 27 rokov, takze z davnych dob si pamatam, ze to tak bolo, ale uz teraz nie.
@belllinka ano, suhlasim. Hovorila som za seba, ze poznam v okoli bezne zeny nevodicky. U muzov mi to pride divne, vlastne takeho ani nepoznam..? Nikdy som nad tym vlastne ani nerozmyslala 🙂), ale ano, uz je to inak a je to fajn.
Ja som tiež už stará, ale robila som si vodičský, keď som mala pred tridsiatkou, až keď som bola donútená okolnosťami a prekonala som svoje, ako som zistila neoprávnene obavy. Šoférujem dobre, ale priznám sa, že neviem parkovať, hlavne cuvanim. Pozdĺžne to radšej ani neskusam 😂. Moje auto nemá ani zadné kamery, ani pipace, ale zase toto je niečo, čo sa dá natrénovať a nikoho tým neohrozujem, tak jednoducho zaparkujem inde, hoci aj ďalej od miesta kam idem a prejdem sa.
Ja mam tiez vodicak a nesoferujem, bojim sa. Chodim MHD, ked sa da, tak peso. Auto mame, ale soferuje ho len manzel. Ale tiez nie kazdy den, nema soferovanie rad. Nikto mi nevycita ze vodicak nevyuzivam. A ja som rada, ze nemusim minat na benzin
aj ja som si robila vodicak hned v 18tke, lebo si ho robili vsetci. proste to tak bolo vtedy. prva trauma - soferovanie s otcom, ktory ma chcel naucit jazdit skor ako ma to nauci autoskola. sposob vyuky? pustis spojku pridas plyn. ziadne ze pomaly pustam a pomaly pridavam, proste takto mi to vysvetlil, auto skakalo ako zajac v poli, otec hucal, ja som revala. po autoskole som parkrat este jazdila, potom som si aj kondicne robila, ale jednoducho si neverim, je to pre mna zbytocny stres. odhodlavam sa ist opat na kondicne. myslim si ale, ze to skutocne nie je pre kazdeho. tak ako niekomu nejdu co ja viem diktaty v skole alebo matika, tak niekomu nejde soferovanie.
Ja tiež nemám vodičák, ani moja sestra, ani moja teta, ani nevlastná mama, ani 3/4 žien v našej rodine. Môj manžel mal párkrát k tomu poznámky, ale už si zvykol. Napríklad môj švagor vodičák má a tiež nešoféruje a je to pritom muž. Nie každý na to má, aby si sadol za volant a išiel do premávky. Ja viem, že by som to nezvládla, takže radšej od toho dávam ruky preč ako niekoho ohroziť na ceste, keby som spanikárila. A vieš čo? Žijeme v meste a absolútne v pohode. Ten vodičák mi nechýba a raz za čas, ked potrebujem odvoz a nemá ma kto vziať, tak si vezmem taxi a hotovo 🤷
Viete, čo mňa pri týchto témach fascinuje? Že na jednej strane tu od niektorých neexistuje štipka pochopenia pre človeka, ktorý sa z nejakého dôvodu bojí šoférovať a na druhej strane sa tu občas objaví téma, kde tie isté osoby sa budú pohoršovat nad nejakým neschopným šoférom, ktorému by okamžite ten vodičský vzali, lebo na ceste chaosi a pod. Nezabudnem na tému, ktorá tu pred pár rokmi bola, kde sa Bratislavčania pohoršovali nad neschopnymi cezpolnymi.
Ja tiež nešoferujem, lebo je to pre mňa stres. A nie, neprekonala som ho ani po 10 rokoch aktívneho dennodenného šoférovania. Takže nie, niekomu ozaj nepomôže nič. Pre mňa akonáhle existovala možnosť nešoferovať, tak som zavesila kľúče a chodím pešo a MHD. Áno, niekedy to je otrava. Našťastie ja mám muža, ktorý mi v živote nevyčítal, že ma musí občas niekam odviezť. Syn ma dokonca vozí rád, vždy sa pýta, či ma netreba odviezť, keď ma vidí, že niekam idem. Dúfam, že ak niekedy jeho žena nebude šoférovať, tak mu ani nenapadne vyhadzovať jej to na oči.
Ale ste niektoré veľmi zlé 🙄 prečo hneď princeznička a neviem čo?
Ja som si vodičák urobila ako 17 ročná, áno, používať som ho mohla od 18tich, ale nepoužila som ho, lebo som študovala, školu som mala pod nosom a na auto som zarobené nemala. V 19 som odišla do zahraničia, kde sa šoféruje na opačnej strane, jasné, že som nešoferovala. Mala som priateľa, ktorý šoféroval ale nikdy, nikdy môj veľký zadok nemusel vyvážat hore dole!!! Nikdy som ho ani nežiadala, aby ma niekam odviezol atď. Samozrejme, keď sme išli niekam spolu, tak sme išli autom, ale keď som potrebovala k lekárovi, na úrad, do práce, tak som išla hromadnou dopravou alebo vlakom...aj napriek tomu, že on pekne spal v posteli, lebo nemusel do práce skoro ráno...a ani nikdy som nežiadala, aby ma z práce vyzdvihol, aj v tom najväčšom lejaku som sa domov dotrepala...celá mokrá, ale dotrepala...mne to osobne nevadilo...tak prečo by to malo vadiť niekomu inému? Po niekoľkých rokoch som sa dala na jazdy, keď mi už pravá a ľavá strana nerobila problém...a začala šoférovať len v nutných prípadoch, keď som potrebovala na veľký nákup...do práce nikdy...bála som sa...aj sa nám dieťa narodilo a nikdy nevyvážal ani mňa a ani dieťa...pekne autobusom, vlakom...peši...teraz som na Slovensku a hoci už prešlo pár rokov, mám opäť problém s ľavou a pravou stranou...tak mám strach a o to väčší, že mám aj dieťa a nechcem nikoho zabiť...niekomu vyhovuje mestská doprava, vlaky alebo svoje zadky vyvážajú taxikmi...čo koho do toho...
@mandzula ja ti verím. Bola som na tom tak ako ty. Vodičák mám 2 roky (jazdím cca rok) a prvých x jázd bolo pre mňa šialených. No teraz som na tom už lepšie, ale šoférujem len po meste. Mimo mesta si netrúfam, pretože sa mi stalo, že som išla cca 85 km/h mimo mesto, no obiehal ma "skúsenejší" vodič a takmer sa nestihol zaradiť. Mala som čo robiť, pretože to, čo sa vo mne dialo (nenormálne mi začalo biť srdce, brnelo mi v horných i dolných končatinách, stiahnutý žalúdok - kto nezažil nepochopí) už nechcem zažiť. A tiež okolie nechápe, že po meste nemám problém a mimo mesta si už netrúfam.. Takže ťa úplne chápem.

@biba_18 logicky keď niekto nesedí za volantom niekoľko rokov a potom sa pustí sám do premávky tak čo z toho bude?