icon

Priateľ sa nevie zmieriť s tým, že čakáme dieťa

sophieeee
12. jún 2015

Ahojte musim sa niekomu zverit lebo uz to v sebe dusim 9. mesiac. Som mlada tehulka ktora dietatko neplanovala. Moj priatel ma 21. Ide o to ze som otehotnela tri mesiace po tom, co sme sa dali dokopy a on nie je pripraveny na dieta. Nas vztah predtym bol rozpravkovy, mali sme spolocnych kamatov, rovnake nazory..prodte vsetko bolo super. Sex sme mali nechraneny, mozno si poviete ze som bola hlupa ale fungovalo to v predoslich 4 vztahoch a spoliehala som sa na to ze proste otehotniet nemozem. No opak bol pravdou a doktor mi potvrdil tehotenstvo o ktorom som nevedela mesiac. Prepadla ma panika a prve na co som myslela bolo, ze co na to povie priatel. No babatka som sa vzdat nechcela v tom som mala jasno tak som dala priatelovi volnost a povedala ze to bola moja chyba ze sme sa nechranili ale ze na potrat nepojdem a ked sa mu nepaci mozme sa rozist. On so mnou napriek tomu ostal, no to som este nevedela jak sa bude spravat. Od kedy som tehotna ma stale odpisuje, stalw mi hovori aka je to nuda, ako nam dieta znicilo vztah (pritom este stale nie je na svete lebo tehulkujeme). Stale mi hovori jak fasa sa maju jeho kamarati s priatelkami ,jaky maju ostatni slobodny zivot, jak som sa zmenila. Vycita mi ze nechodim chlastat a proste chce odomna veci ktore nemozem robit pocas tehotenstva a ja uz som z toho zufala. Tento rok som mala extra narocny. Do 38. Tyzdna som chodila do skoly v tych horucacach, aby som ukoncila rocnik a zmaturovala a ked mam konecne pokoj a cas na seba tak namiesto toho aby som oddychovala, sedim doma a depkarim. Nemam sa s kym porozoravat, nemam oporu..s kazdym sa len hadam lebo zijem este stale s mamou a jej priatelom. Cele dni cakam kym priatel pride z roboty , tesim sa na neho ale ked pride tak sa stale kyslo tvari. Jedine co nam klape je sex a aj ten uz je cudny kedze sa pri tom citim ako vyplavena veleryba ☹. Niekedy uz rozmyslam, ze ci to vobec zvladnem. Ze aka budem matka ked nemam oporu v priatelovi..dokonca sa prestavam na malicku tesit ☹ a potom mi je este horsie..a zas na druhej strane ju uz chcem mat pri sebe nech mi da pocit ze to vsetko stalo za to. Prezivala niektora z vas takuto situaciu? Ze priatel vas nechce opustit ale vycita vam tehotenstvo?

janinah
12. jún 2015

@sophieeee tak moment,dieťa sa narodí a on bude bývať u vás?či nie,len občas príde na návštevu?pomáhať ti bude mama?chyba,pomáhať má on od prvej minúty......ten byt ešte nie je voľný?

sophieeee
autor
12. jún 2015

@janinah zatial to je tak ze u nas oficialne nebyva ale chodi po praci za mnou a spi u nas kazdu noc..no a v tom byte byva momentalne podnajomnik ktory ma zmluvu do toho januara.. A aj keby bol ten byt volny hned tak by som tam nesla lebo nemam skusenosti s babatkom a potrebujem pomocnu ruku mojej mamy.

melanie2009
12. jún 2015

@sophieeee v prvom rade sa snaž uplne všetko robyť sama kym sa nato budeš citiť aby si si zvykla nato že ti si jeho mama a ked nastane problem ho nemôžeš len tak posunúť.Aj ja som mala prvý mesiac ťažký ale potom mi to išlo už od ruky 🙂 zabehla som sa a bolo super.
Mne nemal kto pomáhať s malinkým mama pracovala vo Viedny svokra 35km odomna daleko 🙂 a muž každý den v robote ale neboj sa toto všetko stojí zato tak sme si s malým upevnili vzťah 🙂 verím že to zvládneš a budeš pyšná maminka neboj sa 🙂babatko sa narodí budeš čas venovať malinkej a bude sa citíť krásne lebo budeš pre malinkú ťááááá najdvôležitejšia osoba 🙂
A reči čo ti hovorí priateľ nepočúvaj srdiečko budeš dobrá maminka strach opadne a bude dobre neboj sa

sense
12. jún 2015

@janinah joj veru takycch tem je tu neurekom v poslednej dobe....jeden pyta este aj rodicak, dalsi peniaze nedava a matka sa nezastane atd atd...

sophieeee
autor
12. jún 2015

@janinah a druha moznost je ze mozem byvat s nim a jeho mamou ale to zas tiez nechcem. Ona je vytazena ma narocnu pracu a asi by si velmi neoddychla pri novorodeniatku.

sophieeee
autor
12. jún 2015

@melanie2009 jasne ved kazda zena to ma prirodou dane ze sa dokaze postarat o svoje dietatko , len treba prax 🙂..mam kamosku v mojom veku ktora ma trojmesacne babo a zvlada to ukazkovo..

eeffka
12. jún 2015

@sophieeee naozaj sa odputaj od takéhoto chlapa, naozaj sa vazne porozpravaj s mamou ajej manzelom/priatelom ako to bude ak sa stane co ty sice odmietas ale pravdepodobne to nastane a to ze otecko sa vypari.
Teraz pracuje, peniaze ti nejake dava, ale naozaj nemas predstavu kolko penazi stoji dieta, a az zacnes toto pytat jeho ochota sa prudko zmeni. Takze preberte s mamou moznost co bude az sa on prestane angazovat, z coho budes zit? pomoze ti mama? ak aj zacnes vybavovat vyzivne na dieta potrva to minimalne pol roka, budes mat z coho zit?
Teraz ti to mozno pride cudne, ale skus sa aspon na chvilu odosobnit od toho aky mate "supervztah" lebo to mas mladicke ruzove videnie sveta a naozaj rozmyslaj nad najhorsim, Hocico lepsie ta moze potom uz len v dobrom prekvapit.

Tebe je uz neskoro ale vsetkym teenegerkam odporucam si pozriet serial Tehotna v 16tich ( americke realityshow), velek oci, velka laska a potom trpke precitnutie dievcat.

katrin21
12. jún 2015

@sophieeee si este dieta, pochopis neskor... vobec to nie je o klapanii a neklapani v sexe.. co si... na to si ako prisla?? ono zdr. problemy sa mozu prejavit neskor. hlavne pokial ide o tu floru, ma to vpyv na stav krčka maternice neskor. to je dokazane.. asi si to este nepocula....
a okrem toho, je rozdiel mat 5 sex. partnerov v 25r a v 18 ... nehnevaj sa, je to rozdiel... to si kedy zacala so sexom v 15?? alebo dokonca aj skor, ked pises, ze si mala 3r vztah a mal 18, alebo 19r a uz si v 9 mesiaci, teda rok so svojim partnerom....
Takze sorry, mlada, ale toto nie je normalne a nikdy ani nebude.. nie sme v stredoveku, kedy vydavali dievca pomaly hned ako dostalo menzes.... .

Ja nehovorim, ze budes zla mama, ja hovorim o pristupe k zivotu, ktory ma sokoval. ale tak hold, asi si to mala zhora dane, ze tymto mas prejst. snad si z toho vezmes ponaucenie.

@silvike ano, je to vina rodicov, to je jasne.

ninda25
12. jún 2015

@katrin21 dokonale vystihnute🙂 🙂 🙂 🙂

katrin21
12. jún 2015

@sophieeee a inak.... nikdy si nemozes byt ista, hlavne u mladeho chalana, ze nema niekde nejaku bokovku... takze aj ked si myslis, ze mas 3r vztah a si " v suchu a bezpeci", tak to moze byt celkom ina.. nebola by si prva ani posledna, ktoru partner podvadza... a nedajboze aj v mladom veku niecim nakazil... ( to len take varovanie do buducnosti, ajked asi hadžem hrach na stenu)

sophieeee
autor
12. jún 2015

@katrin21 keby som si nebola ista ze ma bokovku tak s nim urcite nespim a ano je to hadzanie hrachu o stenu..mna nemusite poucovat o pohlavnych chorobach ani o sexe, o chvilu budem matkou tak isto ako vy

janinah
12. jún 2015

@katrin21 veru,hrach na stenu 😉 a ešte aj ružové okuliare 😉 ale má na to "nárok" ešte 🙂

le4
12. jún 2015

si krasne mlade dievca, buducnost mas pred sebou... vies, co si castokrat prajem... ze by dievcata v Tvojom veku mali skusenosti, co mi o par rokov starsie... lebo niekedy sa mi zda, ze dievca mudre, inteligentne, ale naivne v tejto veci: ze bojuje o chlapca a/alebo s navacsou laskou znasa jeho pritomnost, akokolvek zle a ingorantsky sa on sprava...
Nestracaj roky svojej mladosti a najvacsej krasy trapenim sa nad clovekom, ak Ti realne nepreukazuje lasku a zaujem (snaz sa to vidiet realne, dobre je aj spytat sa na nazor ludi, ktorym doverujes). Ak to mozem takto vyjadrit, daj svoju mladost a krasu cloveku, ktory si to zasluzi. Musis vidiet rovnaku snahu z jeho strany.
Nechaj muza bojovat o Teba. Nechaj ho ist, ak s Tebou nechce byt - nie na zaklade jeho slov, ale na zaklade jeho spravania. Mozno ta teraz berie ako "samozrejmost" a dokonca ako "obtiaz", tak si prenho zrazu nudna. Byt Tebou, hovorim s nim uplne na rovinu, a aj ho poslem kade lahsie alebo jasne vyjadrim nevolu, ak by sa na moju adresu ci adresu dietatka vyjadroval zle. Prave vtedy mu mozes zrazu prist vzacnejsia a uvedomi si, ze o Teba musi bojovat a moze Ta stratit. Opakujem, ak nechce, nech si ide..

latvia
12. jún 2015

@sophieeee viem ze teraz ta este praca necaka, ale potom uz vies, co by si chcela robit? mas nejaku konkretnu profesiu vystudovanu?

latvia
12. jún 2015

inac, ja kebyze si mozem vybrat este raz, tak by som dieta chcela okolo 20tky. nemyslim si, ze nase mamy boli viac pripravene na rodinny zivot nez dnesni mladi.....tak jak sa v 60. rokoch drogovalo, sexovalo, pilo, tak je tomu aj teraz.... aj v minulosti tu boli slobodne matky, mlade matky, matky ktore mali 8 deti, peniaze ziadne a muz ochlasta tyran. v minulosti sice mali novomanzelsku pozicku, dostali byt, pracu, ale ani dnes to nie je najhorsie. clovek musi zit na dlh, ci zaraba dobre alebo malo...

sophieeee
autor
12. jún 2015

@latvia mam vystudovanu grafiku resp. umelecku skolu a po roku chcem pokracovat a ist na vysoku a popri tom budem robit v " rodinnej firme"..mamka maluje na hodvab a predava vyrobky na internete spolu so sestrou, tak im budem pomahat s vyrobou

latvia
12. jún 2015

@sophieeee to ako start nie je zle 🙂 furt lepsie ako vystudovane gymnazium a nic z neho....okrem toho mozes robit doma, popri babatku ked trocha podrastie.kopec zien sa vracia k rucnym pracam....moja sestra je vystudovana ucitelka a pecie torty, sesternica vystudovana ekonomka a robi latkove kytice a sperky 🙂 v tvorivych pracach vidim vacsi potencial nez vo vysokej skole, po ktorej sa nevies uplatnit na trhu.
byvanie zatial zakladne mas, celkom slusny start do noveho zivota. chlapa poriesis casom, teraz to nechaj plavat, natlakom nedocielis nic, sam sa bude musiet k tomu postavit. tes sa na babatko

sophieeee
autor
12. jún 2015

@latvia ja vdacim za moj vek a tehotenstvo. Nemam ziadne tazkosti co sa tyka fyzickej stranky. Dokonca mi aj gynekolog povedal ze toto je najidealnejsi vek na porod aj dieta a ta psychicka stranka sa stale da napravit, hlavne ked si zvyknem na materstvo 🙂

sophieeee
autor
12. jún 2015

@latvia ked je clovek sikovny tak vie zarobit aj na rucnych vyrobkoch, len tomu treba dat cas a urobit si dobre meno u zakaznikov. Nasi z toho dokazu v pohode vyzit bez toho aby robili od nevidim do nevidim za minimalnu mzdu.

latvia
12. jún 2015

@sophieeee materstvo je tazke, co ti budem klamat, malo matiek ma deti jak medik co furt spa a sa len usmievaju 😅 ja som bola na maleho prevazne sama, furt reval, bola som na konci s nervami, ale prezila som....nasi mi pomohli, napriek tomu ze si pracu najdem hocikde, na zaciatok som muslea byvat s nimi, po nastupe do prace som si vzala byt na hypoteku....furt sa v zivote nieco deje, nikdy to nebude len ruzove, ale treba mat jasny ciel a ist si za nim

lenulienka86
12. jún 2015

@sophieeee podla mna ta najkrajsie roky zivota este len cakaju. Ja som neznasala tie roky od 15 do 25. U mna to boli hnusne nudne roky driny a investicie do vzdelania. Ziadne dobrodruzstva a ani zamilovanost. Vsetko to vyplynulo z nedostatku penazi ktorym moja rodina trpela a tlak rodicov, ktori sa asi zaprisahali ze ich deti za 500e pracovat nebudu. Cela moja mladost sa tocila len o prachoch a zhanani dobre platenej prace. Myslim, ze starsie maminy, ktore ti tu odpisali si presli niecim takym podobnym ako ja. Teraz nechcem aby si to pochopila zle. Ja ti vobec nezavidim. My vsetky asi tusime, ze teraz ta caka to, co my uz mame za sebou. Ale nemusi to byt tak. Mozno mas dostatocnu financnu podporu od rodicov a nemusis pozerat na prachy. A tak je to aj spravne. Mozno nebudes musiet ist na vysoku skolu aby si po materskej dobre zarabala. Mozno nebudes musiet pracovat vobec. To my nevieme. Len si myslime, ze nemas prachy a ze si to pokaslala. Ak si vsak sikovna, nemas sa coho bat. Mnoho zien zvladlo dietatko aj same za pomoci maminy a tak. Urcite to zvladnes. A ako ti uz baby pisali. Moznost otehotniet je v dnesnej dobe dar. Priatel dospeje tak za 10rokov. Dovtedy asi nema zmysel mu dohovarat. Je proste mlady. S tym vela nenarobis. Ak sa teraz nesprava otcovsky, ani hned po narodeni nebude. Kiezby si sa nanho mohla spolahnut aspon financne. Ale nervy si prenho nezrus. Ak bude zle a rozidete sa, tak pre buducnost mysli na to, ze nie vsetci muzi su rovnaki. A ze tak ako my zeny, tak aj oni sa dokazu zamilovat a dokazu sa vzdat cohokolvek za ten pocit, ked si mozu pritulit dieta. Slub sama sebe, ze tvoj buduci partner bude mat srdce aj rozum na mieste. No a samozrejme peniaze na rodinu.

zibi
12. jún 2015

@sophieeee neboj zvladnes to 🙂 budes maminka tak sa na to tes je to najkrajsia uloha a poslanie na svetee... 😵 ono ked mas aspon podporu u rodicov a priatelovych rodicov tak sa to na zaciatkok zvladnut da , pomozu ti a podporia.
mozno by bolo dobre navstevovat nejake materske centrum pripadne si najst nejaku starsiu mamicku na kocikovanie, aby ti poradila, psychicky pomohla to je super vec 🙂
co sa tyka priatela necuduj sa mu .. je mlady a nepredstavoval si to takto, ale zial, bude otec, tie jeho pochybnosti a spol su normalne vzhladom k veku a tlak spolocnosti je dost silny ..mladi ludia sa skor orientuju na ine veci ako na to aby boli rodicmi v takom mladom veku, cize nemate podporu priatelov v okoli .. ver, ez keby vsetci jeho kamosi mali deti tak by sa na to pozeral inak. neies ci sa mu v partii nesmeju ze sa mu posmyklo alebo tak a si to takto kompenzuje. plus zodpovednost velka v takom mladom veku , to vsetko si uvedmomuje.. preto mozno taka reakcia.
davas mu cas aj priestor ale ked sa mala narodi uz bude musiet konat a nie riesit nezmysli. ked sa to nezmeni tak je naj si dat pauzu od seba, ale treba si pogtom vysporiadat vyzivne na malu. takze to je co sa tyka toho.
reci typu sex nesex si nevsimaj. vobec nic to v tvojej situacii nemeni..neodcaruju ti tehu brusko ani nic ..babo je tu a to treba riesit a vies ako sa hovori ze kto je bez viny nech hodi kamenom ... 😝 . takze si to stale takto povedz. chyby robime vsetci, ale pre psychiku tvoju a malej je dobre postavit sa k tomu tak ze to chyba nebola a uvidis casom to bude najlepsia "vec" co ta mohla stretnut... a verim, ze na zaklade toho si svoju antikoncepciu poriesis ovela lepsie. takze zivot ta naucil 🙂 drz sa.. 😵 😵

alaguema
12. jún 2015

@sophieeee nie, neprežívlala som to čo ty, je to určite ťažké, ale je načase, aby si sa prebrala. Momentálne je treba byť na sto percent pre bábo. Ostatné nech proste ide ako má. Ale to, čo teraz prežívaš s bábom, to neskôr budeš riešiť s bábom. Ak chceš zdravé, krásne, tak proste toho svojho nerieš, nerieš mamu a jej chlapa....to sú somariny. Pochopíš, keď budeš mať drobčeka v náručí. Držím palce

milota164
12. jún 2015

presne tak sustred sa na seba na svoje dieta a veci ries tak aby bolo vam dvom co najlepsie. drzim palce

kety123
12. jún 2015

Mila sophieeee je uplne jedno co bolo, drzim ti palce aby to vsetko dobre dopadlo, verim ze ti je tazko ked ti priatel nie je oporou. Hlavne sa nenechaj deptat jeho vycitkami , ak to nechape je to jeho problem. Budes urcite dobra mamina pretoze uz teraz sa snazis svoje babo chranit. Babo bude tvoj anjelik a ak ma chlapec trochu srdca bude to aj jeho anjelik, Vaz si samu seba a hlavu hore 🙂

klara226
12. jún 2015

@sophieeee žiaľ sa priateľovi nečudujem, ale má na tom rovnaký podiel, vedel čo robí. V tomto prípade si mala mať rozum ty a vedieť, že ak sa nechranis, môžeš otehotnieť. A keď si sa nechranila, mala si si byt istá, že v pripade nešťastia teda šťastia bude stáť pri tebe a budete to chcieť obaja, priateľ si čo myslel, že keď bude nechraneny sex že čo? Asi by som si zariadila život podľa seba a možno prekvapí a bude sa starať. V jeho rokoch sú aj zodpovední muži. Veľa šťastia

sardinka333
12. jún 2015

Chalan v 21 rokoch naozaj nie je zrelý na otcovstvo - aspon väčšina, kiež by som sa mýlila, ale asi nie z jeho reakcií. Spoliehať sa na to že ,,nemožem otehotnieť,, na to si ako prišla? On bol tiež somár ze sa nechal na takuto sprostosť nachytať....to je tak ked je rozum v rozkroku.
Čo už teraz? Nejaku pracovnu perspektivu máš ako píšeš a uprimne na priatela by som sa velmi nspoliehala, v jeho veku si ešte velmi neužil a pochybujem že sa ,,prikuje,, k plienkam a kočiku ale kiež by som sa mylila a on by bol zodpovedný. Ale v dnešnej dobe je to skor utopia.

jeennyv
12. jún 2015

@sophieeee podla mna nemozno ocakavat od ineho cloveka to, co ja sama neviem splnit...obaja ste v tomto pripade mali dost nezodpovedny pristup, plus priatel je mlady a ocividne nevybureny a nie kazdy v tomto veku a z tohto hladiska je schopny prijat zodpovednost...ako niektore baby uz napisali je potrebne sa pripravit aj na to, ze s dietatom budes sama...no mozno sa narodenim dietata zmeni, predsa je to cloviecik vas dvoch...a nie v zlom, ale po tehotenstve sa pre vasu lepsiu buducnost chran a uvazuj o normalnej antikoncepcii...p.s. su kondomy z lekarne aj ked mas alergiu na latex..... lebo ani pripadne kojenie a obdobie po porode nie su antikoncepciou a stat sa moze vselico...

tajka1986
12. jún 2015

@sophieeee pohodka nic si z nich nerob,kazda sme mali x sexualnyh partnerov v takom a takom veku...no a? Ja nehovprim kkonkretne cisla zamerne,lebo dokonale zeny a matky ma tu zozeru🙂🙂 obdivujem ta ako si sa k "problemu" postavila,urcite budes skvela mamina pre svoje dievcatko. Antikoncepciu si ale pre istotu pories inym sposobom ked kondom nemozes zo zdrav.dovodov,sama vidis ze spoliehat sa na to neda. Co s tyka chlapa pustila by som ho k vode,nasral by ma,ze nerespektuje mna amoj stav,nestara sa a hlavn ze sa netesi a nase spolocne dieta. Poriesila by som vyzivne a zabudla na otca svojho dievcatka🙂 stastie ta este len caka ale nie s nim 😉

kuceravasue12
12. jún 2015

@sophieeee https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/mama-sa-ma-nezastane/ radšej to skončí skôr ako to budeš ľutovať, neskonči ako ja...