Priateľ si myslí, že 2000 eur je na život málo.
Ahojte, bude to možno trocha dlhšie, no posnažím sa byť stručná. Priateľ kúpil starý dom (ešte sme neboli spolu) s tým, že v zadu za domom si postaví menší, jednoizbak, do ktorého sa nastahuje, zbúra starý dom a v predu namiesto starého si postavíme svoj vlastný. S tým, že ten malý dom bude slúžiť na nejaké víkendovky, keď príde rodina atd. (Nechápem ako ich mohlo toto napadnúť, ale dobre) celý čas mi vravel, že je to všetko jeho a jeho rodina mu s tým iba pomáha. Neverila som a nakoniec som mala pravdu. Jeho rodina si tam začala veľmi nárokovať a nakoniec z toho vysvitlo, že to brali aj do budúcna, že keď sa niečo stane, aby tam išli bývať. Pohádali sa všetci medzi sebou a nakoniec sa nejako dohodli, že ten dom bude predsa vikendovka, no namiesto nášho domu sa postaví nejaký trojpodlažný dom, v ktorom budú dva byty pre nás a jeho brata, ktorý má po novom ženu, jedno dieťa a čakajú ďalšie. Ja jedno mám tiež a taktiež by som chcela ďalšie. A vlastne plus, že na prízemí budú prenajímať nejaké dva priestory, ktoré im budú akože do budúcna zarábať. :D Proste celé moje vysnívané súkromie je v prdeli za tento ich trafený nápad. Jednoducho ide o to, že chlapec si žije na vysokej nohe tak, ako ho rodičia naučili. Odhováram ho od tejto tuposti s tým, že nech ho vyplatia a postavíme si svoje. Pred materskou som mala plat okolo cca 800e, on ma okolo 1000 + dostávam 250e na výživné na dieťa. Poradte mi prosím ako naňho. Nechcem ukončiť vzťah, kvôli takejto blbosti keďže si na druhej strane neskutočne dobre rozumieme. 🙄
@jahodiss ty už musiš sama vedieť, aké máte výdavky a nároky ,niektoré páry minú viac , pretože si doprajú aj letnú aj zimnú dovolenku,napr. chodia na wellness raz do mesiaca,možno viac, chodia sa najesť von,nevaria stále doma ,kaderníčka , masáže plus nejaké koníčky, majú vysoké životné poistky a podobne.
Kedze plánuješ ďalšie dieťa,príjem nebudete mať 2000€.
Treba si to rozrátať,sadnúť si k tomu hlavne spolu a možno ,keď mu povieš padne dôvody a uvidí ,že by ste to utiahli,tak zmení názor.
Každá domácnosť má iné nároky,niekto si poplati všetky poplatky a sedí celý mesiac doma a nepotrebuje výlety a kaderníčky a tie výdavky naviac.
Krasny plan ako cesta životom do pekla, Velka chyba že ti klamal. A potom mu ver. Jednoducho by som mu povedala ze takto žit nebudem ak Ta miluje akceptuje to. Ak nie bude si tam žit s rodicmi v mini domku s bratom a jeho rodinkou na inom poschodi a este k tomu barsakymi najomnikmi a nejakou chuderou co sa nanho nalepi. A bude mat nervy xx rokov.
Byvanie viac rodin pokope prinasa aj vyhody, poszrazenie deti a podobne, ale len ked vztahy funguju. Pre teba su ti ludia cudzi, takze sa ti do toho nechce. To je normalne. To by mal partner chapat. Malo by sa uvazovat o kompromise - zatial prenajom vy dvaja plus tvoje dieta, stretavat sa s rodinou, podla toho, či sa budete citit na to spolocne byvanie, volit dispozicie noveho domu, s tym, ze ak to skusis a nebude ti to vyhovovat, partner to akceptuje.
Akoze svoju rodinu zboznujem❤️, nemam s nikym problem ani z priatelovej strany, ale nikdy by som nebyvala ani s rodicmi, ani so surodencami,ani so svagrinami, ani so svokrovcami... Mladi maju byvat sami, skor ci neskor by to "nesukromie" zacalo vadit vsetkym
No ono to taka blbost vobec nie je. Ak s tym budes suhlasit a tebe sa taky zivot nebude pacit tak ti to znici vztah a budes sama na dve deti s holou ritou. Vlastne byvanie s partnerom je vazny krok tak si to obaja dobre premyslite. Ja osobne by som do takeho byvania nesla aj za cenu rozchodu.
Určite nie žiadny trojpodlažný dom - problémy sú aj pri dvojgeneračnom dome kde sa treba deliť o náklady, nieto ešte ak tam chcú mať aj priestor na prenájom......totálne žiadne súkromie, nehovoria o hádkach pre financie na údržbu domu.....ak bývanie, tak vlastné a to aj za cenu že budete bývať v činžiaku miesto domu.....buď nech priateľ vyplatí brata(hypotéka na dom) alebo brat nech vyplatí jeho....ale ja by som do toho určite nešla....
@jahodiss no je pekná blbosť zbúrať starý dom, postaviť nový a potom ešte aj ďalší. Takže buď starý prerobiť alebo postaviť nový. Kým sa bude nový stavať, tak buď bývať v tom starom alebo niekde inde - u rodičov, v podnájme.. Ale stavať dom len pre tvoju rodinu - teba, partnera a tvoje, resp. Vaše deti a nie pre ďalších xy ľudí. Píšeš, že tvojmu nestačí, že máte 2000€ a uvedomu je, že keby ste šli do niečoho takého, tak sa ráta príjem všetkých zúčastnených, väčší dom=vyššia hypotéka a aj vysoká splátka. Potom dohady kto koľko bude platiť, jeden nebude mať, poprosí druhého nech zaplatí celú splátku a nakoniec sa mu tie peniaze nikdy nevrátia.. A potom nedajbože rozchod/rozvod - ako by ste to riešili? Splácať hypotéku + vyplatiť niekoho je asi tiež dosť nepredstaviteľné, nepredáš to, lebo čo ostatní.. A ešte neprispôsobivý nájomcovia a vitajte na párty.. Takže buď nech brat vyplatí Vás a nájdete si niečo iné alebo vy vyplaťte jeho a on nech hľadá iné. Prípadne ak je pozemok dostatočne veľký, tak rozdeliť a každý svoj dom.. Ale nikdy nie spoločnú hypotéku a dom toľkí ľudia + podnájom. Môže to mať veľa výhod, ale nevýhod je určite viac
Do tohto by som nesla ani omylom, hlavne tam nic neni na papieri, cim hrozi situacia, ze ked sa kvoli niecomu rodina pohasteri bude to tehla na tehlu a nic nebude nikoho. My mame takyto pripad s jednym domom v nasej rodine. A nevie sa tam dohodnut svokrin brat s nou na rieseni, trebalo by rekonstrukciu a je to tehla na tehlu, brat to chce sj keby to my rekonstruujeme stale uzivat. No cele zle. Takze toto je minimum toho co sa moze pri malom konflikte stat. Z malej veci velky problem. A co ked sa to stane po 10 rokoch... cesta do pekla, bud nech sa dohodnu a vyplatia sa uverom, ale takyto kockopes co vznikne bude peklo.
@jahodiss normálne choď na neho číslami. Koľko rokov bude stavať + koľko to stojí, koľko rokov bude trvať aby mu priestor na podnájom vrátil peniaze (nevráti nikdy) + hypotéka koľko rokov bude driet aby splácal. Daj si námahu vyučitaj mu to + stratené financii, keď ten priestor neprenajme. Chlapi myslia inak ako ženy,! Mne to pomohlo, držím palce ( musí pochopiť, že či chce budúcnosť s tebov alebo nezmyselnym plánom a s jeho rodinou). Keď ti to nepomôže tak si vybral rodinu a nie budúcnosť s tebov!!!!
- nemas tam nic...nikde nebudes figurovat ako majitel
- dieta planujes len kvoli priatelovi?
- ty mas teraz vyssi prijem ako on...naco si komplikujes zivot...ak si ta ani neplanuje zobrat
-nesla by som byvat ani k svokre...a nie to este takto sa zaviazat....do domu by som sla preto...aby som mala klud a nik mi nebuchal nad hlavou a nepocujem susedov...a nie toto
- odporucam mu ist byvat k bratovi na pol roka ..prip aj s tebou...a skola zivota...
Este Bud rada ze nie ste manzelia a dieta nie je jeho. Kym si volnà a nie je to ze by si koli byvaniu trhala vašu rodinku. Proste tento plan o nas bez nas je otras .. nie je to klasicke ci standardne riešenie byvania Cize mas pravo aj narok trvat na svojom ze toto nie. Bud vyplatite ich alebo oni jeho a vam bude lepsie v prenajatom byte ako toto. Žili by ste ako kraliky hlava na hlave s jeho rodinou to uz by som radsej zila ako single mama u rodicov a šetrila na svoje byvanie pre mna a dieta ako toto. On musi proste vediet ze takto vasa spolocna buducnost nepojde. Ty musis byt pevna a rozhodna. A on musi chapat ze toto je deal breaker.
majú riadne veľké oči že budú prenajímať nejaké dva priestory....no celé na figu....
@jahodiss toto nie je žiadna blbosť, ale úplne zásadná vec vo vzťahu, kde budete bývať, určite by som nešla do takého nezmyslu, ani s vlastnou sestrou by som nechcela bývať v jednom dome, aj ked ju mám veľmi rada, ale napr. s jej mužom si nerozumiem, tkaže viem, žeby to nerobilo dobrotu a to u vás sa jedná o jeho brata so ženou, čo sú úplne cudzí ľudia pre teba a ešte aj deti k tomu plus nejakí podnájomníci další, no chaos a panika, v žiadnom prípade by som do toho nešla, radšej malý byt a sami
@jahodiss a teraz kde bývate?
A riešiš či stavať spoločný dom, či peniaze?ako ty prispejes do toho domu?
Bývať všetci spolu v jednom dome 10 ľudí na jednom dvore to je čistá psychiatria.Nikdy by som s tým nesúhlasila aj, keby som mala radšej bývať v podnajme.4 deti na dvore a starí rodičia k tomu to ako môže niekoho napadnúť?Vsetci majú na to peniaze, aby sa staval veľký dom toto by dopadlo len hádkami žiadna rodinná idylka by nebola.Uz len to, že vzadu postaviť jednoizbak je nonsens😀
2000 eur nie je ani malo ani veľa záleží čo platíte hypo, leasing....bývanie neviem kde ste teraz.
Pri 2 deťoch, ktoré plánuješ a ty na RD by ste ledva prezili nehovoriac o tom, že chcete stavať.
Kto je vlastne na LV jeho rodičia?nejako som to nepochopila
znie to ako plan :D
Nadpis a prispevok spolu nesuvisia... Ci sa mi to len zda? :D
Inak k tomu domu... Nemam slov... Hrozne hrozne vsetci pohromade ziadne sukromie a este aj podnajomnici XD
@deti95060810 a este k tomu s majitelmi nad hlavou... no dakujem pekne... netvrdim, ze by nikoho nezohnali, ale je to narocnejsie...
@jahodiss sama musis vediet ako to citis a ak to citis, ze nie a uz teraz sa ti z toho cele telo aj mysel buri, tak to je jasne znamenie, ze to nepojde, budes v strese zbytocne... a problem by som videla aj v tom, ze vo svojich rozhodnutiach (velmi zasadnych pre vas spolocny zivot) ta absolutne neinformuje, nediskutuje o nich, teba prakticky stavia pred hotovu vec...
@kitycat nezda, ja som tiez nepochopila ten suvis, ale asi mozno preto chce stavat, aby zarobil na podnajomnikoch a mali viac penazi do domacej kasicky ako keby "iba byvali"... ?
@elizabeth175421 ďakujem, toto určite naňho vytiahnem. :D
@jahodiss a teda je to celé priatelove píšeš, že kúpil starý dom...potom, že ho ma brať vyplatit.Nakoniec to kúpili svokrovci?Už len toto by mi vadilo, že klamal kto je vlastníkom a, že stavia vzdušné zámky, lebo toto celé zrealizovať je čisté bláznovstvo.Nehovoriac spoliehať sa raz na nejakých nájomníkov, ktori si spravia prevadzku, že sa peniaze vrátia.
Utekaj dievča...
@jahodiss neries majetok, ktory ti nepatri. Zjavne nemas ziadne slovo u svojho priatela, rodina mu je viac - len ich nechaj nech buduju 3 podlazne koniny a planuju buducnost. Od tohto ruky prec, hladaj muza pre ktorejo bude tvoj nazor dolezity. A znova, nestaraj sa do majetku ktory nie je tvoj!
ehm... ja len že 2000 fakt nie je veľa ☹ teda ak to je v pomere 1000+800 (nie, 250 ozaj nie je "vašich" 😖 - to je tvojho dieťaťa! ) iné by bolo keby si bola na rodičáku a partner zarábal sám tých 2000... ale toto nie.
Az mi zle prislo pri tej predstave ... toto by som nerozchodila ani nahodou 😱
Tak, ja iba toľko. Že utiekla som. Po včerajšom rozhovore nezmenil názor a stále si stojí za tým, že tam budú bývať nejak všetci pokope, s tým že dokonca ešte aj ten 20 metrový pozemok chce rozdeliť plotom, takže na jednom pozemku cca 900m2 budú postavené 3 domy, natlačené na sebe, čo si neviem ani len predstavit ale dobre. Klamal ma celý čas čo sme boli spolu pretože sľubovať mi, že tam postavíme spoločný náš a takto somnou s prepáčením vydrbať, a ešte mi ísť dávať pomaly ultimáta, tak to veru nie. Počkám si na svoje, raz sa nájde dobre aj pre mňa. Ďakujem všetkým za názor.
@jahodiss a co najomcovia na prizemi? Budu mat cast dvora? Budete im robit aj parkovacie miesta?
Uvedomuje si priatel, ze je to strata sukromia, lebo budete cosi medzi bytovkou a polopenzionom (bez sluzieb)?
Aj najomcovia mozno budu chciet v lete vytiahnut gril a uzivat si vikend. Alebo fajcit. Alebo im bude vadit, ze hore beha a buchoce male dieta. Alebo vam, ze su oni hlucni.
Nemali by ste im tam vstupovat, no potom mozete byt napriklad prekvapeni, ze v kupelke je plesen a da uz len nanovo okachlickovat, co bude tak zazrata v omietke a sparovke.
Plus tam bude s vami dalsia priatelova rodina (jeho brata). Vlastne tam takto budu nazivat tri nezavisle rodiny, ale z toho dve s vlastnickymi narokmi, ze je to ich vlastné a ze si vo svojom mozu robit, co chcu a to mate zivnu podu na spory ako stvorenu.
Nesla by som do toho. Ako dieta som s rodicmi byvala u starkych a to nebolo ziadne sukromie, aj ked sme mali vlastne poschodie. A ked prisla za nimi rodina na navstevu, tak nic vopred ohlasene. Proste si odomkli a zrazu nam stali v kuchyni.
Takze s mm sme sa jasne zhodli a dom od rodicov kupili, surodencov vyplatili a zijeme vo svojom sami.
Keby toto vtedy neslo, kupili by sme radsej byt. Ale nikdy dve rodiny v jednom obydli.
Uz aj spolocna zahrada medzi dvoma domami vie narobit neplechu.
@moonlight1210 Ja som to asi na začiatku zle vysvetlila. Pred pár dňami bol taký návrh, že sa tam postaví nejaký troj podlažný dom, na prízemí budú prenajímať priestory napríklad na kvetinárstvo a podobne, na ďalšom poschodí bude žiť jeho brat s rodinou a na tom treťom my stým, že záhrada bude spoločná pre nás, dve rodiny. Jednoducho, ja som si predstavovala žiť sama len s mojou rodinou. A nehovorím o tom, že pri tom trojpodlažnom dome bude v zadu tento malý, ktorý teraz postavili. Ten dom raz bude určite slúžiť pre jeho rodičov, až sa napríklad jednému z nich nedajbože stane. Takže ďalší človek, o ktorého sa budem musieť ešte aj starať. Včera bol už návrh taký, že namiesto toho trojposchodoveho domu sa tam postavia ďalšie dva malé domy pre dve rodiny. Je to fakt nepredstaviteľné pretože všetko bude na jednej kope a takto žiť celý život určite nechcem. Nevadí, bude dobre.

@jahodiss urcite nesuhlas s takou koninou. Ziadne byvanie na hromade s dalsimi ludmi.