Priateľka chce dieťa a rodinu, no ja nechcem
Dobry den,
objavil som toto uzasne forum a konecne mam moznost vyjadrit svoj problem. Jedna sa o to, s priatelkou spolu sme 3roky, teda nebývame spolu,ale stretavame sa a sme spolu casto. Priatelka chce dieta a zalozit si rodinu. Momentalne mam 25rokov a ona 24rokov. Nedavno som ukoncil VS a som rad, ze konecne si najdem normalnu pracu a troska si uzijem financnej slobody. Precital som si vela tem na tomto fore a bojim sa vychovy a celkovo dietata a rodiny este viac ako predtym, konkretne hadok,zmeny nalad v tehotenstve,vychovy dietata a pod. Neviem ci som divny alebo co ale momentalne vobec netuzim po rodine a dietati, asi za 10rokov by som to inak vnimal. Hovoril som priamo priatelke , ze za ziadnu cenu nechcem deti a rodinu ani sa stahovat od rodicov a brat si hned po VS na hlavu hypo na 30rokov….Ona ma taky nazor ,ze si na vsetko zvyknem a bude to OK.
Co urobit ?
nuuuz nechcem nikoho sa dotknut..ziadnej zenskej jesitnosti a muzskeho ega...ale kazda minca ma 2 strany 😀 Podla mna obom to tak vyhovovalo ked sa stretavali spolu a nezili spolu..takze skor ako jeho chudaka ukamenujeme lebo je pohodlny/zodpovedny tak by bolo fajn poznat aj co o tom druha strana. A nie len to ze s nou trieskaju hormony a chce babo 😀
@valy ale ved on ma ciel... chce si najskor zarobit, uzit si svoje zarobene peniaze - pokial som pochopila aj s priatelkou. chce sa osamostatnit. byva sice s rodicmi, ale prispieva na najom. vari a stara sa o svoje veci. ma 25 rokov. kedy sa ma zabavat? ked bude mat to dieta na svete? nie je zodpovednejsie, najst si dobre platenu pracu, pozriet sa potom po byvani a potom zakladat rodinu?
co je to za ciel, zalozit si v 25 rodinu a potom kvoli nej riskovat? to mi pride divny ciel... to radsej tu rodinu v 35-40, ale uz s nejakymi zivotnymi skusenostami, aj s tou zabavou za sebou...
@bubelko on nema ciel zalozit si rodinu, pise len, ze mozno, uvidi. hlavny ciel je momentalne zabava.
inak, poznam kopu uspesnych ludi, co maju karieru, deti, vlastne byvanie a aj zabavu a vsetko to stihli naraz, zacali planovat o dost skor ako v tridsiatich. su to moji rovesníci a ja mam 35. ale ako vravim, kazdy musi vediet, co od zivota chce. moj nazor je jasny, muz s takymto názorom by nebol partner pre mna a asi ani pre vacsinu mojich kamaratok. ale zrejme sa najdu aj zeny, ktorym to vyhovuje, sto ludi, sto chuti.
@valy to, ze jeho cielom v 25 nie je rodina, neznamena, ze nema ziaden ciel. ten ma - vid vyssie. okrem toho pise, ze o rodine uvazuje, ale neskor. nie, ze o nej vobec neuvazuje.
este by ma zaujimalo, co je to, byt uspesny - pretoze, to podla mna znamena pre kazdeho nieco, ine a hlavne, kazdy moze zaznamenavat uspechy v inej oblasti - niekto ako otec 5 deti, iny ako vyborny manazer/pracovnik, iny podnikatel ci sportovec 😉 uspech pre mna nie je to, ze si v 25 zalozim rodinu, o ktoru nestojim 😉
mna by inak zaujimalo, ked uz sa tu bavime o tych cieloch, aky ciel, okrem toho dietata a zalozenia si rodiny, ma jeho priatelka 😕 @jacob9822 ???
žienky, ak som dobre čítala tak jacob ponúkol priateľke spoločné bývanie, ale ona nesúhlasila, pretože nechce dávať peniaze do podnájmu...tož tažká situácia, ani tam ani tam....ale ak sa ty na dieťa necítiš tak sa nenechaj do toho tlačiť. Každý sme nejakí, nikto nežije život tích ostatných ale iba ten svoj. Ak si chceš užívať tak užívaj a rozvíjaj sa, spoznávaj.
Skúste si s priateľkou sadnúť a porozprávať, napísať pre a proti. Ľahko sa povie hypotéka, ale ak by šla na materskú, utiahol by si to všetko z tvojeho platu? páči sa mi otázka @bubelko o tých cieľoch tvojej priateľky 😉
prajem spávne rozhodnutie, ktoré bude vyhovovať čiastočne obom 😉
@medi ja mam rovnaky nazor, baba cakat nema. Vid moj prispevok ako jeden z prvych. Otvoreny rozhovor a potom nech sa kazdy roxhodne ako chce. Ak cakat bude, jej problem. Nie su take? Cakaju, cakaju....az sa nedockaju, ani svadby, ani dietata trebars. Kazdy uz ako chce. Su slobodni, nic ich nezavazuje. Su mladi, maju pravo zit si zivot podla svojich predstav. Spolu alebo osve. Kazdopadne ja kvitujem mlademu, ze to riesi, zaobera sa touto dilemou a otvorene priznava, ze sa na zalozenie rodiny neciti. Kocka, ak vidi, ze tu perspektiva napredovania vztahu podla jej predstav nie je, ma moznost pomknut sa dalej. Co je chlapov malo? Ale nemozno "znasilnovat" niekoho do rodinky ak sa na to este neciti. A u 25 rocneho, cerstvo promovaneho je to snad aj pochopitelne. Keby to tu tvrdil 35 a viac rocnyy chlap, poviem si, ze tu nieco nestimuje. Ale u tak mladeho chalana...
ono povedala by som ze dnes je to tak ze kto ma len strednu a dalej nestuduje, zacina zit "realny zivot" s povinnostami aj radostami v 19-20r, par rokov si uzije, zarobi, dospeje a takito ludia vacsinou zakladaju rodinu pred 30tkou... vysokoskolaci si toto stredoskolske "bezproblemove" obdobie posuvaju o pat rokov neskor, zacinaju zivot so vsetkym co k tomu patri zabava aj starosti, nezavislost v 24-25r... chcu si uzit a vybudovat to iste nez kolegovia pred VS, tiez par rokov rozmyslaju a ziju a tito si rodiny zakladaju po 30tke. kazdy chce v podstate to iste, nieco prezit a skusit, zarobit, jednoducho sa najst kym zalozi rodinu, rozdiel je len v tom kedy zacina "zit"... preto sa tu budeme hadat donekonecna ze 25 je mlady nic si neuzil, to je relativne... ja sa mu necudujem ze do toho este nechce ist ked si ozaj neuzil peniaze, pracu a tak nasilu by to nikam neviedlo, ale ked takto rozmysla vacsina potom sa necudujme ako sa posuva demograficka krivka ked ako hore pisala jedna pani mala 33 a bola v porodnici skoro najmladsia... len tolko som chcela, na nikoho neutocim len konstatujem
@kofoluska pekne napisane 🙂 ... suhlasim absolutne ... tiez som sa nehrnula hned do dietata ... mali sme ho az po cca 7-mich rokoch vztahu a cca po 3,5 roku manzelstva ... nevydavala som sa kvoli tomu, ze hned budem mat deti ... presne sme si zili ako pises - rano cez vikend bolo krasne, tak sme sadli do auta alebo na motorku alebo na biky alebo na korcule a isli sme ... pchodili sme po slovensku, boli sme aj par mesiacov v zahranici - to by sa s dietatom nedalo ... a nelutujem ani tie casy minule a som rada, ze krpec prisiel a je tu s nami 🙂
@valy vyhybanie sa zodpovednosti voci komu? Voci komu ma zakladatel temy zodpovednost? Comu sa vyhyba? Nieco mi uslo? Ide snad po VS rovno na urad prace a tesi sa z toho, ci ho zivia aj nadalej rodicia a on si ani nehlada pracu? Je to povalac? Nedokoncil skolu? Necha sa vydrziavat priatelkou? Zije na jej ucet?
Ak su odpovede na vyssie uvedene otazky nie, a to podla toho co tu popisal jacob su, tak aka nezodpovednost?
Ak je nezodpovedny, tak jedine voci samemu sebe a voci svojim rodicom kvoli tym rychlym autam. Mne neprislucha hodnotit jeho konivky, myslim si o tom svoje ale nech si si preteka. Ak ma potrebu skoncit ako darca organov v dohladnej dobe....skor je zodpovedny ak takto hazarduje, ze si nejde zakladat rodinu. Nezodpovedna je skor mila cica, ktora je hin z pretekara a tuzi sa s nim reprodukovat. Ja by som si to sakra rozmyslela.
fuha, necakal som tak roznorode nazory ale som rad ze ste sa vyjadrili a dakujem za vas cas.
k teme:
Ujasnim vam to aby nebolo nedorozumenie. Este raz, mam 25 rokov skoncil som VS a pracujem kratky cas. Priatelka takisto skoncila VS a pracuje. Kazdy den sme spolu, a cez vikendy sme bud u nas alebo u nej a varime si, ideme na vylet, alebo nieco rozoberame a tak. Dnes sme sa o tom rozpravali a povedal som jej ako to vidim ja a povedala mi , ze mam pravdu. Takze dieta momentalne nechceme a dohodli sme sa , ze si budeme uzivat kym obaja nezacitime ze teraz je ten spravny cas zalozit si rodinu a ci to bude o 1mesiac alebo o 20rokov(obrazne) necham na pocitoch. Bavili sme sa aj o financiach ktore su u nas viac nez dobre na slovenske pomery a co to mame aj spolocne odlozene. Koniec koncov sme sa zhodli co som nesmierne rád. Bavili sme sa aj o spolocnom byvani, no momentalne to nejak nemame za potreby ja pracujem od 6.30 a priatelka tiez v skorych rannych hodinach odchadza z domu. Po praci sa stretneme a ideme k nam alebo k nim a varime si, ideme si sadnut niekam alebo do fitness cvicit chodievame.
aky mate nazor ? je to podla vas na 24 a 25r. ludi normalne ?
@jacob9822 pre mna v poho 🙂 pokial nepises,ze mate 30 ci 35..ja som,bola v tom vasom,veku cerstvo po "au-pairkovani" a napriek velmi dobrym,detickam som,si povedala,ze s detmi este pockam. Potom som,sa rozisla s frajerom a az ten 3.bol,pravy,lenze pri nom,sme sa trosku zabudli,ze uz mame svoj vek. Nastasie v 35.sme sa bez problemov stali rodicmi a o 2roky opat.
ak to tak,citite,ze pockat,pockajte,len nie dlho. A mozno to daky drobcek vyriesi za vas,tak,ako u nas,to vyriesil nas synator.
Na to sa dost tazko odpoveda, pretoze kazdy ma ine priority v zivote a preto sa stretnes s velmi roznorodymi nazormi. Niektore zeny si nezelaju nic ine ako rodinu, ine su zase karieristky, niektore si zvolia strednu cestu a nejak to daju dokopy. Zena v 25r. je viacmenej zrela zena a vo vacsine uz pripravena na materstvo. A to z dvoch dovodov: Pretoze je casovo obmedzena a pretoze je jej to prirodou dane. Chlapi v tomto smere zmyslaju povacsine inak... chlap moze mat dieta aj v 50.ke, ak ma mladu zenu. Mozno ak by si so mnou travil cas tak, ako ho travis so svojou priatelkou, ja by som s tym nesuhlasila a tiez by som si chcela budovat to moje "hniezdocko" A preto, ak s nou mas plany do buducna, hladajte spolocne riesenia...komunikacia...ohladuplnost...voci druhemu...snaz sa ju vypocut a pochopit jej stranu a takisto aj ona...
@jacob9822 isteze, uplne normalny zivotny styl tak mladych ludi. Nic rusive na nom nenachadzam. A je super, ze ste sa porozpravali a aj priatelka prisla na to, ze este je kapanek cas na zavazky toho najzavaznejsieho charakteru akym deticky su. Vies, dnes panuje taky pseudomoderny mores, ze svadba ani bohovi, ale za to deticky sa do domacnosti sypu jedno po druhom. Toho sa neboja, svadby a zavazku z nej vyplyvajuceho hej, akurat, ze ta svadba je popri detoch uplne minimalny zavazok a da sa zrusit, ked uz na to pride, deti sa uz nezrusia. Tak si uzivajte, spoznavajte svet a to co ma prist pride, ale ovela lahsie sa to potom zvlada.
@jacob9822 pokial to tak necitis,tak deti nemaj zatial,lebo to dopadne tak,ze sem potom bude pisat tvoja nestastna priatelka a budu jej tu mudrlantky radit,aby od teba odisla,ked to cele na prd dopadne..Sice sa stavaju aj take veci,ze po narodeni dietata sa tie city zmenia a dieta je to najkrajsie co mozes na svete mat,ale to su myslim ojedinele pripady..ja by som sa moc neponahlala,ste spolu kratko..este mate do 30 rokov cas..tak si rok dva uzite a potom chodte na to..my sme mali s muzom deti az po 8 rokoch napr.a sme radi ze sme pockali,aspom sme si co to uzili..a teraz sme najstastnejsi,lebo mame najvacsi poklad na svete,nasu dcerkua hlavne sme to tak citili obaja 🙂
Poznam aj vela parov co mali moc skoro deti spolu a po roku sa rozisli,lebo nemali spolu nic odžité,nevedeli zvladat stresujuce situacie a riesit rodinne problemy,lebo skratka v tom neboli zabehnuty,,naraz do toho aj dieta prislo,co su dalsie starosti s prva..takze ja byt na vasom mieste by som sa o tom porozpravala,aby to zle nedopadlo..drzim palce 😉
@jacob9822
:D v prvom rade sa naozaj čudujem, že 25r chalan potrebuje konzultovať svoj život na materskom fóre.
Nie vážne, vypni MK, rozprávaj sa s priateľkou a s nikým sa neporovnávaj.
či teraz keď ti tu ženy napíšu, že je to všetko zlé, tak zmeníš svoj život? :D pochybujem.
A ešte, nebuď "predposratý" z vlastnej rodiny a detí, všetko má svoj čas a keď na to príde, keď budeš musieť a hlavne CHCIEŤ, zvládneš aj nálady tehotnej ženy, aj byť s ňou pri pôrode aj nočné vstávanie k deťom...
Mať rodinu je úžasné, len to treba urobiť správne, so správnym človekom a na celý život.
inac, pri vsetkej ucte tu pritomne a pritomny - o ake nalady tehotnej zeny sa tu jedna? 😨 Nalada/nenalada tehotnej je uplne irelevantna v odhadovani nakolko sa niekto citi na rodinu. Netusim fakt o akych naladach jacob pocul alebo kto mu taketo kaleraby natlacil do hlavy. Zrejme nejaka hysterka. 😝
@jacob9822 prepac ale si neschopny muz ,potrebujes inu partnerku,ste spolu 3roky a nebyvate spolu??akoze naco cakas,presne taketo daco som prezivala aj ja,bola som spriatelom skoro 5rokov a nedoslisme nikam ,ani sme nebyvali co ja som uz davno chcela,dala som mu zbohom,myslim ze ju nemilujes uprimne,tebe staci zatial len daka zena na sex,tvoja priatelka je trpezliva ale dlho nebude
@jacob9822 ... jedna vec mi nejde do hlavy u Tvojej priatelky. Tak naprv dieta naozaj chce, zalozit rodinu atd. A potom pride obrat, ze vlastne vo vsetkom mas pravdu, este sa na to ani ona neciti...
Z mojho pohladu su tu dve moznosti: bud Tvoja priatelka nevie co chce (a potrebuje dozriet) alebo jednoducho sa prisposobila, aby Ta nestratila, popripade chce ist na Teba inak, aby dosiahla svojho.
@jacob9822 ty sa moj zlaty s priatelkou rozid, nie si pre nu spravny chlap a ona nie je zena pre teba. podla toho co citam ona nebude nikdy spokojna s materialistom ktory ma sto inych zalub ako rodina. a ty by si urcite lutoval ze kvoli priatelke si nikdy nezrealizoval svoje plany z mladosti a to by casom mohlo ublizit rodine. nechod do toho, nie je to dobre ani trochu. ja ked som povedala, ze chcem rodinu, moj priatel mal uz kupeny prsten par mesiacov a so slzami v ociach poziadal o ruku a cakal na to, kym si bol 100% isty ze chceme to iste. dieta sme chceli, planovali a to ze cakame babo nas oboch robi najstastnejsimi na svete. a tak by to malo byt. na tom, ze nechces rodinu a hypoteku nie je nic zle, naopak, je lepsie vediet co chces a nepokazit nikomu zivot, vratane seba sameho 🙂
@jacob9822 och, prehliadla som posledny koment, veci sa teda zmenili. sam uvidis ci to nie je len chvilkove rozhodnutie tvojej priatelky, mozno aby na chvilu ukludnila situaciu, aby udrzala vztah...uvidis sam. drzim vam palce, snad sa niekedy zhodnete a budete stastni 🙂
@havedka prepac ale nesuhlasim,povedat o niekom "neschopny" len preto,ze ty mas zlu skusenost,je dost blbe...ja som s priatelom zacala byvat po desiatich rokoch,najskor skola,potom narocna praca,potom sme trosku cestovali. Dnes sme uz manzelia a mame krasneho 16 mesacneho chlapceka. Tiez sme chceli najskor nieco skusit,zazit,objavit ine krajiny a mat rodinu a deti ked to budeme citit. Takze tak ... A vobec to neznamenalo,ze ma moj priatel nemiloval a bola som len znamost. Nemala by si niekoho sudit len preto,ze ma ine priority a citi nieco ine ako ty 🙂 verim ze si to ale nemyslela v zlom.
@jacob9822 na dieťa nikdy nie je skoro ale ani neskoro. ale pripraveny človek nie je nikdy. my sme mali prve dieťa ked mal muž 32, a to je dosť. podla mna, čim skôr, tym lepšie, zase nie pred 20, hej. ale vy už mate akurat. ale predsa, ak chceš trochu zarobiť, tak sa dohodnite, že nejaky rok, dva počkate. ak Ti na priatelke ozaj zaleži, porozpravajte sa normalne, zatial ten čas môžete využiť na vylety, dovolenky. a u Tvojich rodičov určite nebyvajte, nikdy. ty to možno nepochopiš, ale žena so svokrou nemôžu spolu existovať(my tak byvame a je to strašne). ja by som bola radšej neviem aka zadlžena, ale sami... čo najskôr si vytvorte vlastne spolužitie (najlepšie manželske, ale to je môj nazor). a čo ked to budete priliš odkladať, a potom zistite, že ste mohli mať deti radšej skorej a potom si ešte užiť, ked odrastu. môj muž sa najprv bal, stale hovoril čo to bude a chcel chlapca, ked sme už čakali. a ked sa mala narodila, povedal, že by ju nevymenil za nič na svete a zo začiatku bol neisty, nevedel, čo ma robiť, ale snažili sme sa všetko robiť spolu, povzbudzovala som ho, i ked ani ja som niekedy nevedela, že čo, ale je to dobre. doktorat Ti k životu neni treba, ale ak ho chceš, da sa aj popri rodine spraviť.
@jacob9822 niekto sa citi na babo v 24 a niekto v 40. a co? je to vasa vec. kazdy ma ine nazory a potreby
ja som mala 26 ked som mala prve, druhe v 30. podla mna som v 26 bola moc mlada. uprimne povedane, aj som lutovala ze sme mali tak skoro, lebo som bola blba, nic som nevedela, furt som sa stresovala
@jacob9822 moj nazor je,ze ked to tak necitis,nemali by ste ist do toho.podla mna ste fakt mladi a uprimne povedane,ani nie je iste, ci spolu este zostanete.Toto je vek muza,podla mna,uplne este nevhodny.Hlavne ked si v situacii ako pises.Podla mna rozmyslas dobre.Fakt do 30 mas cas sa pozbierat,najst si pracu,nieco niekde dosiahnut, a nie hned po skole si "odrat" kolena lebo dieta,hypoteka bla bla... proste u muzov je to uplne ine ako zien...
@jacob9822 áno, je to úplne v pohode, keď sa pri svojej priateľke budeš chcieť zobúdzať, zistíš to sám. Ono niekedy je spolužitie dosť pakáreň, hlavne zo začiatku, kým sa obrúsia hrany. Každý človek má svoje zlozvyky, ranné rituály, ale rána dokážu byť aj nádherné. Keď budeš pripravený na spoločnú domácnosť so všetkými radosťami a starosťami, tak to urob, skôr nie, mohlo by to byť aj veľké trápenie

Ja len toľko náš vzťah s priateľom po 7 rokoch stroskotal a prispela k tomu moja túžba po dieťati. Keď ty sa na to necítiš a ona hej, podľa mňa to pôjde dole vodou......Keď už totiž žena raz začne túžiť po dieťati.....len ťažko zmení tak ľahko názor. A hlavne ber to aj tak, že nie vždy sa dieťa podarí keď si to človek praje. Čiže ak sa za 10 rokov rozhodnete.....a ona bude mať 34.....môže sa stať, že dieťa už nebude mať vôbec, keď dnes niektoré páry čakajú aj 5-8 rokov, kým sa to podarí, ako napr. aj my. Takže si ujasnite, či chcete byť vôbec spolu.