Pripadám si neschopná a to ešte nemáme deti
Ahojte, obdivujem vsetky zeny co chodia do prace, zvladaju domacnost a k tomu este deti. Ja neviem, ci mam depresiu alebo co, ale vzdy ked pridem domov a zbadam ten bordel, mam chut sa rozplakat a obcas sa neviem pohnut aspon 15min z miesta, proste zamrznem (na gauci alebo za stolom)
Mame novy dom, len prizemie ma 100m2, horne poschodie 60m2 a k tomu pivnice. Nastastie staci upratovat len to prizemie, kedze hore sa to este nepouziva (tam to obcas povysavam a pretrem podlahy) a pivnice mozu byt zatial v takom stave ako su.
A teraz k veci, stavam kazde rano o pol 5, hodina mi trva cesta do prace/z prace, po praci do obchodu, z obchodu domov. Pridem a vsade bordel(riad, chlpy od psa,atd). Podlahu musim denne povysavat a umyt, potom navarit (nemozem nic rychle, bo drahy nezje hocico a vacsinou je to casovo narocne) a ja uz nevladzem. Viem ze ma tu odsudite, ze este nema ani deti a uz to nezvlada, ale prave z toho som zufala, ze som ako zena zlyhala. Som unavena, psychicky vyšťavena z prace a cestovania. Ako to zvladate este aj s detmi?
Rozmyslam, ze zacnem cvicit, ze by ma to dobilo ale neviem sa donutit, iba by som spala a spala.
Manzela nechcem nutit mi pomahat, robi este okolo nasho domu a aj svoju pracu a je mi trapne, ze ja nezvladam tu svoju “zensku” cast domacnosti. Sice poriadok vzdy nejako spravim, bo mi to neda ale o 22tej padam do postele mrtva. Chceme dieta ale ja si to neviem predstavit a dost ma to od toho odradza.:(
ale to zvládaš neboj, len musíš potlačiť priority, to znamená, variť sa každý den nebude, navar tolko aby bolo na tri dni, upratovať s deťmi tiež nemusíš každý den, kup si automatický vysávač čo sa aj sám nabije zapni ho pri odchode každý den a umyješ raz zatýžden, hned máš o polovicu práce menej 🙂prídu deti do práce chodiť nebudeš, možno sa s nimi aj poobede vyspíš ak sa ti podarí ako mne a máš pekný život 🙂 s tým cvičením je to super nápad mne to velmi pomáha človek je potom nabyý energiou a šťastnejši celkovo, ak nemáš kedy a čo, skú 5tibeťanov každé ráno, nestojí to vela času ak budeš na maxe (21 opakovaní) zaberie to tak 15 minút a pomáha to aj na predmenštruačný syndróm okrem iného (mne určite). hlavne nerob paniku povedz si je to len pár psích hclpov, nie bakteria ebole. tiež máme psa, tri deti a všetci sme si zvykli na všetko 🙂
Mam uz aj dieta a z casovych dovodov vybehnem 1x tyzdenne do tesca a cez tyzden len dokupujeme pecivo. Plus zasoby v mraznicke
Pes patri von alebo ho zruste. Domace zvierata maju byt pre radost nie pre trapenie. Ho chovate aby ste mohli kazdy den vysavat a umyvat dlazku? Hned bude stacit 1x tyzdenne
Hej tesco ma aj dovoz domov za smiesne 1 az 3 eura
Ja by som skor povedala ze sitento vytazena s prace.Neviem aku pracu robis ale psychicky to na teba dobre nevplyva... a stoho mas potom take stave ked prides domov...moj nazor
@nevludna skus si zaobstarať všetkych možných pomocníkov do domácností, určite roboticky vysávač, povysava chlpy keď budete v práci, je to veľká pomoc... umývačku, nahádzať do nej riad po návšteve aby bola linka v pohode, a aby si mala co najviac voľného času. A možno brat železo, nedostatok spôsobuje veľkú únavu...
@nevludna jasné, že netreba variť denne atď... ale len poznámka, presne takto som sa cítila ja, nemali sme ešte deti, veľký dom, pes... náročná cesta a aj náročná práca. Bývalo mi až do plaču, potom som zistila, že moja štítna žľaza absolútne nefungovala.... po pár mesiacoch liečenia som bola a som ešte stále ok... skús aj takto
@nevludna Napriklad varenie narocnych jedal - ved kupte vacsie balenie masa a pri jednom vareni sa navari na viac krat - napr. kupis kilo mleteho masa na fasirky, kuracieho na nejake sote, velke balenie bravcoveho kare na minutky, pecene kurca, alebo viac cesta na pirohy a pod. - sice dlhsie varis, ale zjete obaja nielen na jeden obed ci veceru - dalsie porcie nakrabickuj, potom si to len prihreje. Moj tiez nechce chodit na obedy do nejakej menzy, takze si berie takto naporcovane obedy z domu.... no ale rozhodne nie ze kazdy den nieco ine, proste ma takto jeden typ jedla viackrat.
@nevludna ahoj, jaj mam dvojrocne dvojcky a poviem ti, ze s podobnym muzom a s podobnym problemom. Na zaciatku som bola v rovnakej situacii...varit, zehlit,prat, dookola + praca a to sme nemali v byte psa!!!! Hlavne sa upokoj, vsetky zeny sa na zaciatku pasuju so vsetkym, dokial si najdu system a vynechaju nepodstatne veci. Dam ti par rad: ak chcete babo - zacnite na nom pracovat- ked budes na materskej budes sa tocicit okolo dietatka, ale muz bude nuteny pomoct ti -ak nepomoze(to moj nepomaha velmi-bude troska neporiadok, mate umyvacku riadu? nahadz tam psinavy riad a spust program -ani neuvazuj ze ju nekupis! Cvicit mozes pomocou apky 10mim denne na boky a zadok. Kup si 500magne b6 ber hoo mesiac a uvidis ako ta ukludni a zregeneeuje. a cvic aj vramci treningu doma s vysavacom a handrou v ruke. a hlavne pracujte na tom babatku! ver mi!
Je to jednoduché, treba si vytvoriť len určité návyky, ja sama neznášam bordel preto keď náhodou je tak sa necítim v takom prostredí dobre. Ale teraz k veci. Ja mám proste taký zvyk že neodídem z domu nikdy skôr než není všetko pekne upratané, urobené, veci na mieste. A potom keď sa odniekiaľ vrátim domov tak do pekne upratané ho a je to pre mňa veľmi príjemný pocit. To isté ráno. Keď vstanem jednoducho nechcem vstať do neporiadku tak mám ďalší návyk, večer keď už deti spia, komplet dať byť do poriadku skôr než idem spať a je jedno či som unavená alebo koľko je hodín ale mne proste ten pocit keď sa ráno zobudim do uprataného bytu stojí zato. Takže keď máš už v podstate večer predošlý deň upratané, ráno do práce už odídeš s tým že máš poriadok a do poriadku sa aj vrátiš to chce len zaťať zuby unavená neunavená ale dodržať tie dve zásady a toto sa ti už nestane lebo kym si v práci tak ti nik bordel nenarobí. Tak veľa chuti a odhodlania ti želám.
Inak varit sa da na dva dni a zvysok suche vecere, v pondek este obed z nedele atd. A to nemoze byt raz za tyzden len leco alebo varena klobasa?
Myslim ze manzel nepochopil pointu manzelstva a vlastne ani vy. Mal by sa snazit urobit vas stastnou. Povedzte mu o svojom vycerpani a milujjcemu muzovi snad ide o stastnu henu viac nrz o plne brucho. Mozete najst spolu kompromis ako navrhujem vyssie
Dakujem 🙂 urcite zapracujeme na zmene;)
@rubinka vecer aj ja doupratuvavam (riad z varenia, sporak, poukladat veci na miesto, atd)
Ale rano to o pol 5 nedavam😄 dnes som rano nasla na vycistenej linke obal od horalky (ktory drahy nechal vecer tak, smetiak je par krokov od linky) a neodhodila som ho ako by som to normalne spravila😄 tak som zvedava, ci ho poobede tam najdem
Automaticky vysavac. Potom staci upratovat raz tyzdenne. Varit na dva dni, suche vecere, mycka riadu. Samozrejme cvicit aspon 2-3 x tyzdenne (napr. stepper, da sa pri nom aj pozerat telka ci nieco na mobile). Ironicky cvicenie umozni lepsi a aj kratsi spanok, cize cas nestratis. Budes vyspata po 6 hodinach a nabita energiou. Otazka ci potrebujete psa a ak ano ci takeho co beha v dome. A co mna nabilo energiou bolo odcervenie seba samej. To kondicne velmi pomoze. Manzel nech pomoze napr. s nakupmi.
@nevludna tiez si tak niekedy pripadam a vecer uz o 20 som mrtva. Mame sice dve male deti a ja som s nimi doma a tiez vstavam medzi 5 a 6 podla starsieho synceka. Ako ti pisu zienky vsetko je to o organizacii a podla toho ako sa ty naladis. Ja ked si dobre zorganizujem den tak vecer som usmiata a spokojna sama so sebou inokedy nervozna ako pes. Ak sa ti nechce vysavat popros manzela k vianociam o roboticky vysavac. Pokial nemaa koberce s vysokym vlasom super vec. Jeden den jedna izba a moze ist kazdy den 😉. Komplikovane jedla navar na dva dni jednoduche mozes kazdy den a striedaj. Sprav si jedalnicek ten mne zo zaciatku velmi pomohol teraz si uz v hlave rozvrhnem co budem cely tyzden varit. A dietatka sa neboj zvladnes aj s nim 😉
Nútiť ho luxovať nemusis ak nechceš aj ked ten moj aj to urobí ale po sebe si upratať je základ nie?
@nevludna aj my sme v novostavbe, tiež poschodový domček...na poličkách minimum vecí, vysáva Gordon :D náš šikovný robot (kúpili sme si pod strom a vrelo odporúčam), kúpeľňa 1 x týž. (prípadne iba v strede týždňa preleštím kohútiky). Obaja máme možnosť najesť sa v robote, takže to aj realizujeme, príp. ak chcem zmenu varím aj počas týždňa, ale sú to rýchle veci cestoviny, kuskus, bulgur, krémové polievky. A do týchto všetkých činností sa samozrejme zapája aj drahý 🙂
Môj chlap minule rypal pred mojou mamkou že mame bordel a ona sa ponúkla že príde mu pomôcť..😂😂 neviem či čakal že má osvieti a bude mať aj uvarené aj upratané aj o deti postarané..😂😂 tak som sa len zasmiala že nech príde že jej spravím kávu a ja si oddýchnem..😂 nie sme v roku xy že chlap má svoju mužskú prácu a žena svoju ženskú prácu.. kamaráti urobia bordel chlap nech si uprace.. keď nie nechajte tam..😂 môj sa už naučil 😂😂 a pred kamarátmi že podpichuje? Vráťte mu to..😁 vážne čo budete robiť keď budete mať raz deti.. potom nebude čas stále upratovať.. stále mať navarené čo chce on.. spravte si poriadok kým sa dá.. 😉
Ahoj, urcite zapojit chlapa! Byt zenou vdomacnosti v minulosti znamenalo, ze zena nemala pracu a tak sa mohla naplno venovat domu a detom (ak su). Ty chodis do prace, my zeny sme sa bohuzial naucilicili robit vsetko sami. Lenze nemozes i pracovat i naplno zvladat domacnost, to sa jednoducho neda. Podelit si povinnosti. Moj chlop ma na starosti pranie a vesanie pradla. Ak sa naje, poumyva za sebou riad. Porozpravat o tom a pomahat si navzajom ;)
@nevludna tiež som takto kedysi fungovala, aktuálne už s bývalým priateľom. Každé ráno do práce, v práci už som rozmýšľala čo budem variť na večeru, z roboty na nákup, rýchlo po ňom spratať čo si stihol cez deň rozhádzať a zašpiniť (stačilo by ak by si priebežne po sebe spratal riady do umývačky, odhadzoval si po sebe odpadky a nenechával ich po celom dome kade chodil, nešliapal obutý až do kúpelne a pod.), následne rýchlo navariť aby bolo na 18tu prestreté. Zase upratať kuchyňu, pretrieť podlahu, dať oprať, vyvešať, poskladať už suché prádlo a to som ešte neprišla na rad ja. No bohužiaľ si ma on takto naučil. Stala som sa jeho slúžkou. Strapatá, neupravená, uprednostnila som starostlivosť o domácnosť, resp o neho nad pred svojimi potrebami. Tak som tomu dala stopku a ešte som z toho vyšla jak lenivá darmožráčka čo je neschopná postarať sa o svojho muža, keď som dva dni po sebe nenavarila. Vtedy zavolal svoju mamu k nám domov, aby jej ukázal akú neschopnú frajerku má a nakázal svojej mame oprať prádlo, lebo frajerka dnes zabudla dať prať. Vtedy som si povedala že to je psychopat a ja nikomu slúžku robiť nebudem. Netvrdím že je to tvoj prípad, ale nezoder sa prosím ťa
@nevludna - nečítala som celú diskusiu, aha takže problém je že ti robí ten neporiadok muž. Nuž tak ti po viem že deti ti urobia stokrát horší, nevravím že sa má takto správať ale ja už doma toto neriešim že každý mi doma robí bordel, som žena beriem to tak že domácnosť je moja vizitka a tak upraxem aj za tým mužom aj za deťmi sama a bez frflania a potom sa aj ten muž o to radšej zapojí do pomoci keď vidí že žena befrfle a berie to ako svoju úlohu v živote ženy starať sa o domácnosť, deti a muža. Pre mňa je to už istá forma relaxu popri našich deťoch, nedávno som bola na rizikovom a tak mi museli pomáhat s mnohými vecami lenže ja už mám istú predstavu ako chcem aby boli veci spravené tak ver či never teraz keď už som porodila teším sa že si to porobila sama nemám potrebu poučovať muža že čo ma ako robiť alebo že by sa mňa mal robiť, jediné čo chcem je pomoc s deťmi trebárs nech ich vezme von, urobí veľký nákup atď ale upratovanie a varenie zmáknem sama.
keď príde bábatko,nebude ti pomáhať,budeš na všetko sama,takže ho prevychovaj kým je čas...musíš ho to jednoducho naučiť,aj ukázať ako sa čo a čím čistí,kde sa to zapína atď...
@nevludna
AKože, prepáč, ale chlap má každý deň na kávičke kamošov a nepomáha nič, či pomáha či ako? Môj chlap tiež robí z domu, nevarí. Každý deň vstávam 6.15, deťom raňajky, potom veziem malého do školy, malú nechávam doma mužovi, vrátim sa okolo 8.15. JA buď varím alebo upratujem, obe naraz nerobím. Takže si navarím na viac dní a keď nemusím variť, poupratujem. Väčšie upratovanie robíme spolu, to zahlásim, že hajde upratať byt poriadne, každý robí svoje, aj dvojročná dostane handričku a utiera prach. 6 ročný syn mi nakomplet pozmýval podlahy minulú sobotu, potom sme spolu vyrábali vianočné prekvapenia pre rodinu. Keď sa mi že nechce variť, objendám pizzu, neriešim žiadne, že nezvládam pred mužom. A keď chcem, idem s kamoškami von a raz týždenne cvičiť, deti nechávam mužovi. Nakupujem raz za týždeň, potom už len čo treba (pečivo trebárs).
moja zlatá hore hlavu. Keď pridu deti vôbec nebudeš riešiť či máš upratané. Pokiaľ si neni perfekcionista a juper poriadku milovna.. a ako som čítala asi si. Vykašli sa na .. nežiješ pre poriadok a nemusí byť všetko sterilne a vôbec to nie je dobre tak vychovávať aj deti. Nie som špindúra ja tiaž umyvam dlažku aj 3x do týždňa a keď som mala deti čo lozili po zemi každy deň ale teraz tiež nechápem prečo máš tolko bordelu. Verím tomu že ked k vam niekto príde tak sa čuduje že mas stále poriadok. pre mňa boredel ako hračky na zei neni.
Si dospela žena musíš sa vedieť postarať o domácnosť nás ženy to nikto neučil ako si máme zorganizovať svoj deň rituál a to všetko. Ide to samé. Pokial máš už teraz problém a plačeš a máš depresie už teraz navštív odborníka. Býva pri teba mama? mohla by pomáhať s bábetkom.? Ja som bola odkázana sama na seba, nemala som tu nikoho nepoznala nikoho Jedno dieťa 18 mes. druhé sa čakolo v brušku prerábali sme dom aj dvor, no katastrofa a prežila som,neviem ako, sama sa čudujem,,,, ale ked si v tom neriešiš.. makáš ideš, musíš. Chlap môže povysavať ale vac by som od neho nežiadala, oni maju prace dosť svoju a okolo domu bolo by mi to trapne a havne ked nemaš deti. Ak si myslíš že to nezvladaš teraz nezvladneš to . usíš si povedať že to pojde a ked tak navštív psychologa nie je to hanba je uponáhlana doba. A ženy su teraz take že ja mam služku ja mam upratane ja mam opatrvateľku a len sa chvália.. ale pre mna su take žene neschopne 🙂
možno je to práve tím, že nemáte deti 😇 možno až potom pochopíš, že nemusí byť všetko perfektné a na 100%. Skús navariť na 3 dni, nemaj stres z každého chlpu a nakupovať pre dvoch? Dva krát za týždeň max! Nájdi si záľubu a užívaj si život a čas ktorý patrí len tebe
Co by ini chlapi dali za taku zenu! Bud o tom ako sa citis nevie alebo si Ta nevazi. Ak to 1. tak je to len o komunikacii. Nie je to sef,ktoreho sa treba bat,je to muz s ktorym zijes,tak sa porozpravajte a najdite riesenie. Ak ta ma rad,pomoze ti. Ak to 2. tak riesenie je asi len jedno..
Dalsia vec,ako sama pises je unava. Dospi to. Vykasli sa na dom,muzovi povedz,ze si unavena,ides si lahnut. Nemate deti,tak ked si unavena,spi! My mame tri. A bordel 😁.
Ked aj upracem,za chvilu je dom hore nohami.
Vaz si samu seba,venuj sa sebe,rob si radost,to co ta bavi. Upratovanie je zly zmysel zivota. A ked furt robis,to co ta nebavi,tak samozrejme mas z toho depku a nevladzes. Mas pri tom vobec cas byt aj s muzom,ci na to uz neni ani cas ani energia? Ale potom ani ten vztah nebude fungovat a ty nebudes stastna. Upratovala by si takto aj keby zijes sama alebo to robis vsetko len kvoli nemu? Ak je trosku normalny,podla mna si vsimol,ze byvate 'na stavbe'. A mozno mu az tak na tom poriadku nezalezi.
Ked budes robit,co ta bavi,budes mat energiu aj na to nutne. Myslim,ze keby ta aj manzel ocenil,pochvalil,tak by si to este aj s radostou robila pre neho. Vztah nemoze tahat len jeden,lebo clovek nema bezodnu energiu. Nechcem Ta strasit,ale ked pojdes neustale za hranice svojich moznosti,tak kvoli vycerpaniu nebudes vladat robit ani polovicu a bude sa on potom starat o dom a o Teba? Alebo si najde inu?
Viem o com hovorim,ja som sa tiez snazila byt dokonalou manzelkou a nakoniec som zistila,ze to,co som pokladala za dolezite,moj muz vobec nevyzadoval. A viac urobi usmiata pohodova manzelka. Kolko das,tolko zoberie.
Tiez som ani nechcela pisat,ale ako ostatnym,nedalo mi to.
Drzim palce,aby ste spolu nasli riesenie,ktore vas urobi oboch stastnymi. 😉
Všetko tu už baby povedali, skús vsetky tie zmeny, čo ti radia.
Ak sa manžel nezmení, potom by si sa mala zamyslieť nad tým, či s ním chceš ďalej žiť a mať ešte aj deti.
Manžel má byť oporou nie trápením. (Môj názor )

@nevludna na inšpiráciu si stiahni jedálny lístok z hocijakej základnej školy či strednej školy a sama budeš prekvapená koľko jednoduchých a lacných jedál sa dá uvariť. Však aj tie vedúce sú veľmi vynachádzavé a vedia, že keď raz nakúpia kuracinu, tak ju musia vedieť spracovať na rôzne spôsoby v určitom časovom období, aby deti nemali každý deň kurací vývar, pečené kura či vyprážaný bravčový rezeň.