Pripadám si neschopná a to ešte nemáme deti
Ahojte, obdivujem vsetky zeny co chodia do prace, zvladaju domacnost a k tomu este deti. Ja neviem, ci mam depresiu alebo co, ale vzdy ked pridem domov a zbadam ten bordel, mam chut sa rozplakat a obcas sa neviem pohnut aspon 15min z miesta, proste zamrznem (na gauci alebo za stolom)
Mame novy dom, len prizemie ma 100m2, horne poschodie 60m2 a k tomu pivnice. Nastastie staci upratovat len to prizemie, kedze hore sa to este nepouziva (tam to obcas povysavam a pretrem podlahy) a pivnice mozu byt zatial v takom stave ako su.
A teraz k veci, stavam kazde rano o pol 5, hodina mi trva cesta do prace/z prace, po praci do obchodu, z obchodu domov. Pridem a vsade bordel(riad, chlpy od psa,atd). Podlahu musim denne povysavat a umyt, potom navarit (nemozem nic rychle, bo drahy nezje hocico a vacsinou je to casovo narocne) a ja uz nevladzem. Viem ze ma tu odsudite, ze este nema ani deti a uz to nezvlada, ale prave z toho som zufala, ze som ako zena zlyhala. Som unavena, psychicky vyšťavena z prace a cestovania. Ako to zvladate este aj s detmi?
Rozmyslam, ze zacnem cvicit, ze by ma to dobilo ale neviem sa donutit, iba by som spala a spala.
Manzela nechcem nutit mi pomahat, robi este okolo nasho domu a aj svoju pracu a je mi trapne, ze ja nezvladam tu svoju “zensku” cast domacnosti. Sice poriadok vzdy nejako spravim, bo mi to neda ale o 22tej padam do postele mrtva. Chceme dieta ale ja si to neviem predstavit a dost ma to od toho odradza.:(
.....niektoré ženy nie sú proste tie tipy, čo sa vedia s chlapom vyvadiť resp. mu naložiť (napr. môj švagor ešte aj okná umýval)....a prečo by aj...neženili sa aby museli robiť babskú robotu.....niektoré ženy nevedia ani deťom naložiť aby čo-to spravili......proste nie sú tie tipy, čo by rozkazovali....(ja patrím k takým) a preto mám zásadu : nenakladám si to, čo nezvládnem.....nekúpim si pole, keď viem, že by som tam musela makať sama.....chceli sme chalupu, ale som sa na to vykašlala, lebo mám skúsenosť, že ČLOVEK SLUZI DOMU a nie naopak...preto som sa z môjho domu obrovského odsťahovala a nechala tam ex aj s tými 150 oknami....:D :D :D......celý týždeň som len upratovala zhora dole a zase dookola....teraz mám byt a za 2hod už môžem ísť na výlet, cvičiť, venovať sa samej sebe, raz do týždňa a v lete každý druhý deň som vo wellness ....aj priateľa som si našla...ženy....prestaňte si myslieť, že metla a nakupovanie v supermarkete z vás spraví SUPERŽENY....
@nevludna no dieťa ti pridá to mi ver, ja som chorá na poriadok a nezvládam občas tiež. To máme troj izbak. Ale že bordel zas nemôžem povedať. Proste by som bola najradšej aby stále vyzeralo, ako keď čerstvo upraceš a to nejde. Takže. Zariadiťsi dom tak, aby si mala všetko v skriniach to robí veľa, lebo nemáš veci vytiahnute kade tade.
Ten bordel si nerobiť., neviem, aký máte štýl práce. Moja svokra môže upravovať dookola a stále má neporiadok.pes.To je už vaša záležitosť, osobne si to neviem predstaviť! Prečo, neodsudzujem. Ale. Pokiaľ nemáš príbuzných čo ti budú tráviť čas s baby hlavne neskôr, keď už nebude toľko spánku tým pádom čas na nič, bude to husté a môžem ti napísať, že ak už teraz máš problém s psychikou, neskôr to bude tisíckrát horšie! Proste dieťa vezme všetok čas. Ja som si nikdy neľahla. Vždy niečo dokončím a malá je už hore, dojčím už 23 mesiacov, opäť tehu, ale dám to😂😂
@nevludna za seba moze len tolko ked neboli deti tak sa dalo vsetko a casto, aj sa ligotalo, ako prislo prve z narokov sa zacalo znizovat, ako prislo dalsie tak sa znizovalo este viac, teraz sa dokazem pozerat na obcasny neporiadok celkom inak, stale si hovor, ze den ma len 24 hodin.
@zuzka2288 odišla, ale dobrého pol roka po odchode som si pripadala ako neschopná koza, čo nevie variť a nedokáže sa postarať pomaly ani sama od seba. Nechala som si to od neho vtĺcť do hlavy, sebavedomie na bode mrazu. Preto som aj autorke článku poradila, aby sa zbytočne neuháňala, odtiaľ potiaľ, lebo už teraz teraz si z toho očividne robí starosti a muž je v dokonalej pohode. Aj keď netvrdím že naše prípady sú rovnaké, ale mnoho žien má tendenciu dokazovať aké sú úžasné, dokonalé, ako sa o všetko postarajú samé a muži si na to veľmi rýchlo vedia zvyknúť
@danielagre U nas sa napríklad nedelí na “ babsku “ a “ nebabsku” robotu. Tak ako moj chlap sa vie z taniera najesť vie si ho aj po sebe umyť a nie aby to na mna čakalo zasušené... Na druhej strane ja chlapovi vravieť nic nemusim, vidí ze upratujem , upratuje aj on lebo “ on nedokáže kukať na to ze ja robim ako fredka a on nič. Takto sme v pohode aj on aj ja. Spolu mame porobené hneď a potom mame cas aj na seba popri malom dietati. Som v pohode, vysmiata, spokojná. Ale aby moj príspevok nevyznel, ze muža zeniem ako koňa, na oplátku ja robim aj tu nebabsku robotu.. spolu sme pokladali parkety, stavali zahradny domcek, bezproblemov kosim, umývam auto. A som za to rada, naučila som sa veľa vecí 🙂 A keby sa nebodaj mne alebo jemu nieco stane ka viem , ze on v spine nezhnije a ja viem, ze si nieco viem opraviť aj sama 🙂
@nevludna máš obrovský dom, ktorý ťa uväzní... Je normálne, že to nezvládaš. Mala som menší, 2 deti, psa, záhradu... Zvládala som, ale za akú cenu? Totálne vyšťavená. Nedávno tu bola podobná téma, a poradím ti to isté (aj keď viem presne, že to neurobíš). Zbav sa domu a začni žiť jednoduchšie. Veci (čím ich je viac a väčšie) nás obmedzujú. Treba sa o neho starať. A prečo? Život je krátky. Pre pravý život toho nepotrebujeme veľa. Skutočné šťastie nám neprinesú. To sa skrýva inde. V zážitkoch s ľuďmi ktorých milujeme. V blízkosti. Je to naozaj tak, že "zíde z očí, zíde z mysle". Ak je niekto každý deň po návrate z práce na jednom konci obrovského domu a druhý na druhom, postupne na seba aj zabudnú. Žijú len vedľa seba. Nie spolu
@misinka0611 presne toto považujem za zdravý pohľad na vec, nie status typu "si žena, tak sa to nauč zvládať všetko sama." Vyrastala som v rodine, v ktorej otec pomáhal mame, mama otcovi a robia to tak už 25 rokov. Ocino nemá problém poumývať riady, povysávať ak mama potrebuje alebo nestíha (pracuje na zmeny) a paradoxne ona nemá problém mu pomôcť s "mužskými" prácami...
@nevludna situaciu ma kazdy individualnu a len vy dvaja musite veci zorganizovat tak,aby to bolo k obojstrannej spokojnosti.nie je pravda,ze manzel musi pomahat vzdy ako ani nie je pravda, ze zena je otrok,ked taha domacnost sama.mam k tomu aj priklad.ked som mala doma 3 male deti a zaroven som mala internetovy obchod,bolo pre nas normalne,ze manzel si zorganizoval pracu tak,aby bol doma kazdy den o druhej-tretej a pomahal mi so vsetkym vratane,deti,prace,domacnosti.teraz je normalne,ze ked ma inu pracu,kde maka od rana do vecera,aby nas uzivil,nechcem od neho,aby mi umyval riad,ci vesal pradlo.proste si zhodnotte okolnosti tak,aby ste si nasli nejaky system fungovania...tiez,ked budes doma s detmi,odpadne Ti ranne cestovanie do prace,situacia bude uplne odlisna ako mas teraz,nenechaj sa znechutit,ani neporovnavaj seba s inymi.ja mam uz 3 vacsie deti a jedno male a ked sa ma spyta niekto,ako to zvladam,tak poviem,ze nemam 4 babatka,okolo ktorych sa musim krutit nonstop.zase je situacia ina ako pred par rokmi...
@icegirl Je to super ! No niektoré ženy žijú v nejakej bubline ze oni majú upratovať aby muž si kukal TV v poriadku a najedený s plným bruchom. Cely den kolotoc. To nie ke život. My žijeme tak ze upraceme spolu a potom ked maly spi si dáme koláč kavu vylozime nohy a mame cas na seba prebrať aktuálne veci. Rozložíme sily a ani jeden z nas nepada na hubu večer. To je víkend. Cez týžden doma s malym fungujem sama ale on večer pride, malého okupe, nakrmi, zatial co ja este dávam nieco do poriadku. Psychika zas ide hore.
Necitala som vsetko...ale co ak mas malo zeleza a z toho si unavena? Nie som Dr. Len mojej sestre to zistili. Bola bez energie...🙂 A kazdy to ma doma ine. Niekto ma zorganizovane a stiha vsetko. Kazdy sme ini 🙂 Drzim palce. Nech si spokojna. BTW ja nestiham nic 🙂
Ja by som vobec neriesila, kto ma co robit. Mate to nejako divne nastavene, to je vsetko. Nemate deti, uzivajte si zivot takym sposobom, akym sa nebude dat, ked uz deti budu. Ci toto je vas zmysel zivota? Pri takychto manieroch sa vam bude veru tazko zit s detmi. S nimi zabudni na poriadku, kazdodenne vyvaranie pokial nechces padnut dolu hubou a chces si ich uzit. Uz poznam jeden parik, roky zili sami pre seba, doma stale vyluxovane, navarene, oprate a ked prisli deti, tak potrebovali 24hodin vypomoc druhych, lebo ved nesmie byt smietka a stale cerstve a plne hrnce. A pritom dokonalost je nieco uplne ine...
Super ze uz robis zmeny. Mozno zo zaciatku sa mu to nebude pacit a okomentuje,ale neskor mu to pride samozrejme. Ale aj tak by to podla mna chcelo este rozhovor,nech vie,co prezivas. Komunikujte spolu a nezostane potom prekvapeny,ze co sa zrazu deje,ked doteraz vsetko fungovalo. Presne ako to pisali baby a nech je oporou. A hlavne ZITE spolu. Uzivajte si to,nielen makajte. Urobte si spolocny vikend,lebo sa vzdalujute od seba.
Nenuf otrokom,len aby ta neopustil,lebo potom sa presne to stane.
Nebud
ako delit pracu na muzsku a zensku je odveci, keby si bola zena v domacnosti tak nepoviem nic ale chodis do prace presne tak ako muz, takze aj starostlivost o domacnost by ste si mali delit. napr u nas je to tak, ja utekam rano do prace o siedmej a domov chodim o siestej vecer a starostlivost o dieta je na muzovi, rano ho vezie do skoly a aj vybera zo skoly, dokonca sa s nim uci on. ked pridem domov tak vacsinou zapnem pracku, poskladam suche pradlo, zapnem umyvacku, upracem si kuchynu, spinu na zemi nemame lebo mame roombu, ktora vysava kazdy den ked nie sme doma. my to mame v praci prisne s dochadzkou, manzel nie tak preto to mame takto.
Poviem ti tak, že minule som premýšľala či dobre vediem domácnosť. Či upratujem dosť, varím primerane a podobne. No po prečítaní si tvojho príspevku som si povedala, že aj keby nie tak nevadí lebo do depky z toho sa nechcem dostať. Mám priateľa má dvoch synov ja mám jedného žijeme v trojizbovom byte v Nemecku. Čiže tým pádom mám tri deti a štyroch chlapov v domácnosti. Rozdelené to máme tak, že ja periem, žehlenie sme v našej rodine vypustili nežehlím nič to sa pri takej hŕbe prádla ani nedá časovo stíhať. Žehlím len v nutných pípadoch. Varíme na striedačku s priateľom, alebo spolu, super si pri varení pokecáme, povieme si aký sme mali deň alebo si otvoríme fľašu vína a dáme si po pohári. Také rande pri šporáku. Nevaríme každý deň, nenakupujeme každý deň. Čo sa týka čistoty domácnosti, tak máme robotický vysávač, ten zapínam aj každý deň vždy ked nik nieje doma. Zapnem ho a vezmem môjho syna na prechádzku alebo niekam von prídem domov a byt je povysávaný. Dlážku zmývam každý druhý deň. Celý byt, pri štyroch chlapoch nevhnutné. Ja netuším čím a ako to dokážu tak zasviniť. Vždy naplním umývačku a priateľ do nej už len podokladá zvyšný riad ktorý vždy záhadne vznikne kým ja kúpem najmenšieho a ukladám ho spať a dá tabletku a zapne ju a ja už len ráno povykladám čistý riad. Detskú si chalani raz týždenne upratujú sami.
a tvoj muz uklada veci na miesto? pomaha ti v domacnosti?
@nevludna no jednoznacne zapojit chlapa, moj je teraz s chorymi 3 rocnymi dvojickami doma a aj im navari obed (je pravda ze je kuchar 🙂 to je predsa len ine), ale aj poupratuje. Nema s tym problem. My si to vzdy delime , a manzel v pohode pomoze poupratovat zakladne veci , ked treba.
...jak fajne sa majú tie ženy v jutách alebo v buši....sem tam donesú na hlave vodu a celý deň koja deti...alebo šupu kožu zo soba.....a nesťažujú sa....ináč by sa unudili k smrti....chlapi tancujú abo lovia levy.....ja rozdeľujem mužskú a ženskú prácu, lebo je to tak dané....zastieraním rozdielov robíme my ženy z chlapov baby....a naopak....vy si myslíte že chlapi obdivujú babu s čakanom v ruke? Aby to nedopadlo tak ako v Norsku - tam chlapi doma štrikujú a ženy robia na žeriave, bagrujú a najnovšie na priateľovej stavbe prišli betonárky.......najnovšie tam je problém, že sú kompletne všetci pod papučou....(brrrrr
Ahoj. Moj muz pracuje fyzicky, po praci este sa stara o dost velky polnohospodarsky pozemok. Okrem toho mi bezne pomaha s vysavanim, s umytim chladnicky, umyje dlazky,okupe psy,poprace so mnou skrine na sezonu, vybere pradlo zo susicky, vylozi mycku,navari. Nikdy sme to nemuseli riesit nasilu, je to prirodzene. Nemam pre to vycitky ani sa necitim zle. Rovnopravnost 🙂 skor by som sa citila vnutorne zle,kebysom mala muza,co na mna necha starostlivost o cely velky dom.
@babikadaska ja mu ale nepomaham s tymi technickymi vecami, bo to neviem :/ tak mne to preto robi vycitky
@nevludna takeho chlapa by som si nevzala,prepac...mi mame len 4izbovy byt a upratujeme ho spolu...ja neznasam vysavanie tak manzel si to zobral na starost;) ale samozrejme niekedy povysavam aj ja...chodi do prace,stara sa o obidve nase auta,chodi pomahat mame ktora ma veljy dom a este aj mne pomaha s domacimi pracami...a co sa tyka teplych veceri: uz pred svadbou sme si to vysvetlili: povedala som mu,ze nie som zastanca teplych veceri,ze ked pridem z prace vecer unavena,potrebujem sa zregenerovat aby som vedela pracovat dalsi den (mamnpsychicky narocnu pracu,aj moj muz),chape to a netrva na tom, doma ako deti sme malokedy mali varenu,podla mna cloveku staci jedno teple jedlo denne,a obaja mame obedy v praci,vecer si spravime iba nieco rychle...niekedy samozrejme varim aj cez tyzden ale je oslobodzujuce vediet,ze ked nemam energiu ani chut,nemusim...a ak by moj muz trval na tom pred svadbou,tak to by sme sa asi nevzali;)
@nevludna a keby si vedela tak by si ale pomahala nie ? 🙂 ja tiez manzelovi nepomaham velmi s vecami okolo domu,prerabkou atd. Max.pomozem poupratovat,ale on je taky,ze radsej si vsetko spravi sam.
Nie je dobre,ze sa citis "zaviazana". Ste partneri, nie si v praci pod sefom ani nic podobne,aby si MUSELA aj ked nechces. Na ukor svojej pohody. Podla mna problem je v tom,ze tvoj partner to od teba ocakava a vyhovuje mu to. Keby chcel,uz sa toho chyti sam. Ak by si mu povedala,ze sa citis unavena a frustrovana a poprosila ho,co by povedal,keby ti zacal trochu pomahat s domacimi pracami,aka by bola jeho odpoved???
Este k tomu vareniu: ja ak som velmi unavena, a nechce sa mi fakt varit veceru,moj muz povie: so mnou si nerob starosti. Nakraja sa slaninu,chleba, naplni brusko a kukne si futbal...
@kuravesele nikde som nijako extra neobhajovala, tak klud;)

@olioza - v mnohom s tebou súhlasím hlavne s poslednými vetami, skrátka žena sa to musí naučiť zvládať a nezvalovat vinu na chlapa.