icon

Prišla som o sestru a nedokážem sa s tým zmieriť

26. feb 2023

Ahojte, zdravim vas, pisem anonymne tak sa nehnevajte ale potrebujem sa uz niekde vyrozpavat, su to dva roky co som prisla o sestru, nekomunikujeme spolu, nestykame sa, teda lepsie povedane ona somnou..a ja sa s tym neviem zmierit 30 rokov som mala sestru ( je o rok starsia) a teraz nemam ..prestala somnou komunikovat koli dedicstvu ( klasila) lebo ona nejak usudila ze ja nemam narok na dedicstvo po mame a mala by vsetko dostat ona..ked som sa odmietla vzdat svojej casti dedicstva vj jej prospech prestala somnou komunikovat uplne..lebo som vraj sebecka a nenazrana

kvetinka75
27. feb 2023

poznám veľa takýchto prípadov, kedy sa sestry nerozprávajú kvôli dedičstvu, smutné, no nespravíš s tým nič, kým sa jej neotvoria oči

cacianka
27. feb 2023

Nevnucuj sa, to nie ty si sebecka ani nenažraná.
A tie čo tu akože analyzujú ako ťažko bola chorá mama a ako ty, si neber k srdcu. Vôbec nedokážu pochopiť aké to je keď ťa trápi choroba, tie začiatky prejavov, všetky ťažké vyšetrenia, stres z čakania na výsledky , ataky a obrovská unava. Iba kravy sa vedia odbavovať na človeku, čo má zdravotný problém. A tie ťa trápiť nemusia, nemali obuté tvoje topánky ani len hodinu, ale huby si otvoriť vedia.
To že si sa starala 5 rokov, aj tie dva si pomohla, je absolútne ok, nemáš si čo vyčítať, to sestra sa 5 rokov podieľala ešte menej ako minimálne, ani centom ťa neodskodnila, teraz dostala 30 000 naviac a ešte je zle. Chápem že ťa to trápi, ale nechaj ju. Ona si je strojcom všetkého.
Drž sa🍀🍀🍀❤️

karolinakr
27. feb 2023

no ako to budeš riešit? pytala som sa ťa ..nechas to plavať alebo si este pohovorite či ako?

karolinakr
27. feb 2023

Ale inak toto je tiež diagnoza, ze ĺudia čo ťa tu podporuju, chvália, čičikaju a niečo sa ťa spytaju - jednoduchu otazku, na nich hádžeš bobek a ked ta niekto podrypuje alebo necitlivo kritizuje - ihneď reaguješ do 2 sekund . A toto je možno odpoved na tvoju otazku, ze luďom, čo si to nezaslužia, sa chceš zapačit za každu cenu a ti, ktori ta maju radi, takí pre teba neznamenaju nič. Moja mama ma taku diagnozu, ze ludia čo jej robia zle, za tymi by šla na kraj sveta a ti, čo sa pre ňu rozkrajaju su v jej mysli jej najväčši nepriatelia.A to je jednym slovom choré, mám s tým bohaté skusenosti a stačilo

bilancia
27. feb 2023

nenazrany je jej priatel.

liljana
27. feb 2023

Trvaj na svojom. Vysvetluj a pevne stoj na svojom. ze si sa o mamu tiez starala. Ked sa hneva, jej vec. Aby za Tebou raz neprisla este s placom, ked ju priatel osklbe aj o ten jeden byt, co dostane. Ak sa toho vzdas, aby si raz s hrozou sa nepozerala, ze cele vase dedicstvo zhrabne jej priatel. Ak jej dostatocne vymyje mozog, aby nieco na neho prepisala tiez, pripadne sa zoberu, sestra zomrie skor atd.

silwii
27. feb 2023

@liljana asi tak nejak. nech sa hneva kolko chce, podla toho co si napisala, mas nan pravo a to, ze si to ona alebo skor jej priatel nemysli, tak to je uz len ich vec

ahhola
27. feb 2023

@karolinakr nie je povinnost autorky témy odpovedať na prajne, aj neprajne reakcie, na tie neprajne sa snaží obhájiť a prajne berie na vedomie.
Ty si tiež z tých, co tu do nej rypu, pritom život sa s ňou nemazna, nadelil jej zriedkavu chorobu... a ešte ju aj sestra nasiera, takže dosť na nervy život... Sa tu polovica tvári, ze vám 15 000 rastie na stromoch a ze tak bola kráľovský honorovana starostlivosť o matku tu prehliadate a nikto nepíše, ci mala aj ofiko opatrovak od štátu... Nejakých 500€ a možno aj z penzie niečo... A opatrovanie prebiehalo skôr v zmysle robenia spoločnosti ako nejakých nepríjemných úkonov... Vid príspevok o matke mobilnej, co si občas aj uvarila🙆‍♀️

cacianka
27. feb 2023

@ahhola dostala majetok o 30 000 viac. Za 2 roky slušný príjem.
Keď sa autorka starala 5r, sestra veru z Prahy neutekala pomáhať

laurikalalinka
27. feb 2023

Zákon je zákon aj nieje závet,tak podľa zákona mas narok na časť z dedičstva,ak sa ona rozhodla starať sa,jej rozhodnutie to bolo slobodné,alebo isla sa starať s tým úmyslom že potom zdedí všetko???

zuzkaferko
28. feb 2023

Ahoj. Chcem ťa podporiť, nezhody sú aj u nás. Ja so svojou sestrou nekomunikujem už 1,5 roka. Klamala ma, hovorila mi polopravdy a to len kvôli tomu, že vedela, že nebudem súhlasiť s tým, čo robí. Keď potrebovala podporu, pomoc, to vedela povedať vždy:( ... Keď sú vo veci peniaze a pocit, že urobila a obetovala tvoja sestra toho oveľa viac ako ty, tak ťažko jej to vyhovoríš. U nás v rodine sme sa starali o babku, chodili za ňou každý víkend, nakupovali, opravovali jej dom, doopatrovali ju. A keď zomrela, rodina chce 50% a ešte nám bolo vytknuté, že sme tak babku naučili, že nebola samostatná, a že nemali ani kde prísť keď sme tam boli stále (vždy sa prišli najesť, na kávu, babku pozrieť a hurá domov). Rodinu si nevyberieš, a každý má svoju pravdu, svoj názor. Neviem, čo by som urobila na tvojom mieste...je smutné, ako sa dokážu vzťahy pokaziť v priebehu chvíľky :(

basska_b
28. feb 2023

Mna pri tychto temach vzdy napadne, ze preco cakame, ze nam rodicia zanechaju statisicove majetky. Cely zivot nam tolko dali, tolko obetovali a este aj o majetok sa treba ruvať? Mame kde byvat? Mame. Stojime na vlastnych nohach? Stojime. Podla zakona ti polka patri, k mame si sa nespravala zavrhnutiahodne... tiez si sa starala a zaujimala o nu. Inak autorka, moja mama je z 3 sestier a ta stredna bola 2 roky pohadana s jednou a dva s druhou. Potom to vyšumelo, ale krivda potlacena zostala...

luciella
28. feb 2023

Ty si sestre urobila ústupok, nakoľko si sa s ňou dohodla že dostane väčší byt čo sa týka hodnoty tých 30000 eur je hádam dosť.
Narok na dedičstvo máš aj ty. Mama mohla pocas života prepísať na sestru oba byty, a chvalabohu že to neurobila a asi vedela prečo.
Bohužiaľ je veľmi smutné že majetky robia v rodine zle vzťahy,ale je to tak.
Argumentuj aj tým,že aj tebe patrila časť z dedičstva po mame.
Co sa týka komunikácie, s tým sa zmier, aby si sa netrápila. Radšej bez kontaktu ako by ste sa mali hádať.
Mame podobne vzťahy so sestrou, nás však chceli oklamať, takže ja som sa k tomu postavila tak neutrálne. Komunikujeme len sms na narodeniny,meniny a keby sme sa stretli u rodičov kecame tak všeobecne. To stačí.... Snažím sa odpustiť , ale nezabudnem na to co nám chceli urobiť. Už je tomu 15 rokov...
Je to v ich povahe, postoji ktorý majú samozrejme nie správny za to co nám chceli urobiť. A takto to skus brat aj ty, ako sa zachovala tvoja sestra.
Zameraj sa na pekne veci v živote, rodinku, manžela a budujte si krásny život bez ľudí ktorí by vám ho strpcovali. ❤

pimpulienka
28. feb 2023

Hrozne tieto spory..

ema22270
28. feb 2023

Ja so sestrou tiez nekomunikujem, je to asi 2 roky - dovodov je asi viac.
Ale v suvislosti s dedicstvom si spomeniem na jednu "prihodu".
Ked som isla pozriet rodicov, s mojim vtedy este priatelom, bola u nasich aj sestra. On je o 4 roky starsia. A dodnes si to pamatam ako nam zacala rozpravat na dvore, ze ona povedala otcovi, nech na nu prepise dom a potom mu ho pomoze prerobiť 🤯. Proste cista manipulacia z jej strany, to co robila stale. Aj to nechapem, ako nam to tam mohla v pohode rozpravat, akoby len ona mala - aj v buducnosti pravo na ten dom, ved to nema logiku. Sestry sme 3.
Otec samozrejme nic take neurobil, aspon o tom neviem.
Ale pohadane sme kvoli inym veciam... v tvojom pripade, neviem uplne ci by mi to aj bolo luto, ak by za mnou prisla s takou vecou.
A nieco taketo ti vykricala a chcela cele dedicstvo pre seba, vsak to nema absolutne ziadnu logiku.

pink_lady
28. feb 2023

Treba si uvedomut zakladnu věc. To že je niekto rodina - brat, sestra, bratranec, sesternica,... automaticky neznamená že sa budu milovat. Ty si o sestru nepřišla, sestra žije, len vztah mezi vami ochladol...jej rozhodnutie, zi svoj život.

rommie
Autor odpoveď zmazal
silvia2013
28. feb 2023

Bohužial. dedictva rozdeluju rodiny, poznám také rodiny ☹ je to smutné . Snád sa to zmení, život je krátky aby sme s a hádali koli peniazom. Držím palce.

rommie
28. feb 2023

moja sestra sa mi vysmiala za uzkosti a depresie a lieky, ktoré užívam. sama bola pritom troska, čo porodila dieťa len aby sa o ňu raz niekto postaral. večne nervózna, nenávistná. už je to viac ako 2 roky. skúsili sme raz komunikovať a opäť mi začala nadávať, že som vypočítavá špina, lebo som začala právne riešiť dom, ktorý patril starému otcovi a 20 rokov chátra. nikdy som jej pritom jej podiel neodoprela, ale ostatní dediči ho kvôli jej povahe prisľúbili mne. takže odvtedy nekomunikujeme zas. bude ťa to trápiť, ale prejde to. taký človek nestojí za nič. myslíš, že budete najlepšie kamošky, keď ťa oberie o celé dedičstvo? nie. to tam neskončí. obklop sa inými ľuďmi, rodinu si nevyberieš, priateľov áno.

ikuska27
28. feb 2023

Juuj.. tak to ma mrzí.... spravodlivé to bolo tak ako si písala ty... samozrejme..a tak to malo ostať...kvôli nejakému debilovi si takto pokaziť vzťahy..to si neviem predstaviť, lebo ja mám sestru ako najlepšiu kamarátku a neviem si predstaviť prísť o ňu..vždy je prvá a jediná čo o všetkom vie....verím ti, že ťa to trápi...aj mňa by to strašne trápilo.... možno ju skús zavolať niekam mimo a porozprávať sa o tom....nemôže to takto predsa skončiť 😔

elenka.k
28. feb 2023

ješkove oči, neviem si ani predstaviť, že by sme so sestrou prestali komunikovať , by som sa asi zbláznila, moju sestru veľmi ľúbim a dúfam, že ani v tom najhoršom sne sa mi to nestane. Je mojou oporou, vzorom, vŕbou.........
áno, máš to fakt veľmi smutné , hlavne kvôli uvedenú dôvodu. Aj keby si sa zdala dedičstva, čo je hlúposť / už by tu stále bolo to jej - ticho, ktoré by zase tebe nedovoľovalo byť k sestre taká ako predtým, nie preto, že by dostala všetko, ale kvôli tomu jej zachovaniu sa, čo predvádza teraz - nerozpráva sa s tebou 😢
partneri vedia veľmi ovplyvniť názory, chcenie, život ..... rodiny a ich rodiny a často mnohí zabúdajú , ako sa mali predtým dobre, každý s tou svojou rodinou prv
Nie nepovoľ sa jej, ak si nedala povedať, stáť za svojím to, čo ste sa dohodli samé, bez jej partnera, tak nech ju to mrzí ... Buď silná.

michaela175
28. feb 2023

@jamimo ❤️

rik01lulaka
28. feb 2023

A ty máš chuť sa s ňou nasilu kontaktovať? 😕 Ako chápem tvoje pocity, viac menej mám niečo podobné, ale teda ty si nič neposrala a teda nevidím dôvod prečo by si sa ty mala "snažiť".

mooonika1975
28. feb 2023

@pribinak ono sú to dve strany mince, ak si blizko pri rodičovi, tak aj rodič, bol ten, čo pomáhal viac tomu dieťaťu, čo bolo pri ňom, ako pri tom druhom, či postrážiť jeho deti, či navariť, či vyzdvihnúť zo školky, takže potom je viac ako logické, že to dieťa to vracia, keď rodič zase potrebuje. Takže to vôbec nie je jednoznačné, že keĎ si ďaleko, nebudeš mať "nárok" dediť. Na druhej strane je dobré, ak to rodič má poriešené , aby nevznikali takéto ťahanice o dedičstvo.

mamusa123456789
28. feb 2023

No sestra si nasla nenazraneho debilka, ktorý si možno 'brúsi zuby' na vaše dedičstvo a jeden byt sa mu mali, chcel by 2,takze nech si sestra dáva pozor aj na ten jeden co ma

dominikak4
28. feb 2023

Tak starala sa viac lebo to bolo v jej možnostiach, ale mama bola spoločná, ľúbila Vás rovnako. Nechápem prečo by Vám po nej tiež nemalo niečo ostať veď aj Vy ste jej dieťa. Veď život mamy netrval len posledné dva roky. Vy ste akože pre mamu nikdy nič za jej život neurobili? Samozrejme, že áno. Už len to, že existujete je pre matku dar. Mne pripadá sestra chamtivá, to sa o mamu starala zo zištných dôvodov a teraz chce ako satisfakciu v podobe majetku? Nechápem toto. Nechajte ju tak, na časť majetku máte nárok, ak by to mamina predsa chcela inak, spísala by závet a ten by ste isto rešpektovali ako jej vôľu. Nech si sestra žije vo svojej vymyslenej krivde, raz pochopí. A toho blbca vypočitavého jej nezávidím, ten ju bez rebríka na poval dovedie a nechá tak.

pribinak
28. feb 2023

@mooonika1975 ja sa chcem vzdať sama dedičstva, nie že naši má chcú vydedit

kakawah
28. feb 2023

My sme traja súrodenci, ja a brat sme boli v zahraničí a sestra sa starala o chorú mamu necelé tri roky. Otec sa dedičstva vzdal a my traja sme zdedili po mame dom, ktorý sme predali spravodlivo na tri časti rozdelili. Sestra ani nemukla, že my sme sa nestarali a že ona má väčšie právo. Ona bývalá u rodičov a my s bratom sme mali životy zariadené v zahraničí, takýto to bol fakt. Vzťahy do sestrou máme perfektne, zato brat sa odsúzil, ale nie kvôli peniazom.

lubiduch
28. feb 2023

Tak povedat sestre, ze si sa to snazila vyriesit fer vzhladom na to ze ona sa 2 roky starala o mamu, ze z vdaky od teba dostane 60% dedicstva a ty 40% aj ked zakonny narok mate 50-50.
Ale ak ta ma za nenazranu a majetnicku a neviem aku, tak jej napis ze sa budete delit 50:50. O sestru ai uz prisla, zjavne dost bezcharakterne stvorenie, tak sa zacnu spravat v ramci zakonnych moznosti co mas a teda ziadan 50% dedictsva na ktory mas aj narok.

dominikak4
28. feb 2023

Až teraz som dočítala komentáre, prečítala som si, že ste sa predtým starali 5 rokov. Tak o čom sa tu ešte rozprávame? Starali ste sa a dlhšie...Vie sestra čo za diagnózu je SM? Je to hlupaňa! Môj otec ju má a je to krutá choroba, ataky závisia aj od vyčerpanosti jedinca, potrebovali ste sa šetriť, čo sestra potrebovala, aby ste skončili na vozíčku alebo slepá? Veď máte deti, muža, mali ste hypotéku...Namiesto, aby s vami súcitila a pomohla sa tu hrabe za peniazmi. Šak u mamy bývala, čiže čerpala aj výhody, ostal jej väčší byt čo ešte chce? Asi SM aby sa zobudila a pochopila....Prepáčte