icon

Prísny manžel

skorpik42
14. nov 2020

Ahojte, potrebovala by som radu, na koho by som sa mohla obrátiť o pomoc s manželom.
Môj manžel je vtipný spoločník, ale aj starostlivý otec. Máme 3 krásne deti, ja som na materskej a on pracuje ako koordinátor v zahraničnej spoločnosti. Teda pekne zarába, ale s tým ide aj veľká zodpovednosť a veľká pracovná vyťaženosť (telefón zvoní 24/7). ALE!!! Má sklony vybuchnúť (hlavne na starsieho syna 4r., ktorý je tvrdohlavý a snaží sa presadzovať svoje) a potom použije silu (naozaj veľkú) a syn dostane na zadok. Už som mu preto niekoľko krát vyčistila žalúdok, zaberie to na nejaký čas a potom príde znovu výbuch. Už neviem, čo mám robiť. Na koho by som sa mohla obrátiť? Ďakujem za každú radu

Strana
z2
letfenixa
15. nov 2020

Tiež si myslím, že manžela príliš obhajujes, ak nie je prezident zemegule, tak nemusí 24/7 byť na telefóne a riešiť hneď všetko, 4-rocne dieťa chce veľa rodičovskej pozornosti a chce ju hneď, to je normálne. A keď odborník manželovi povie - nesmiete byť nonstop na telefóne, venujte sa deťom a nebite ich, myslíš, že v hlave mu spraví cvak a zmení sa? Nie, žiaden odborník na svete ho nezmení, to môže len on sám.

viera
15. nov 2020

@letfenixa 🙂))Ani prezident zemegule nie je urcite 24/7na telefone, lebo vie, ze musi aj realaxovat🙂))

monane
15. nov 2020

pokiaľ bude musieť byť permanentne na telefóne tak nevypne, neoddýchne si a bude sa to s ním len ťahať :/

katka2510
15. nov 2020

@skorpik42 psychoterapeut odporúčam z vlastnej skúsenosti v rodine pri takomto vybusnom chovani

basska_b
15. nov 2020

Musí on sám chcieť sa zmeniť, uznať, že trestať sa dá aj inak. Často si to nesieme z minulosti, že jeho otec tiež bil, myslí si, že je to správny trest...

20erika07
15. nov 2020

Moj muz capol parkrat malej ,ale capol, nepouzil velku silu ako opisujes ty. No ale zatrhla som to, ja som vyrastala tak ze co trest to bolest bitka strach a moje deti takto vyrastat nebudu. Jednoducho som mu povedala , ze si nezelam aby malej daval na zadok, nestrpim to. Bolo to obdobie vzdoru a chvalabohu , ze som nepristupila aj ja k tomu, obdobie pominulo a je z nej uzasna bytost, mila laskava ,necha si vysvetlit, prijme negativne odpovede. Deti a ich zdrave psychicke zdravie je pre mna priorita ,mna take tresty velmi poznacili a trva mi dodnes dostat sa z toho uplne.
Vies si predstavit ze to bude robit aj tvoj syn? Ja som to veru druhym robila . Mala som ako dieta hrozne myšlienky.
Mohla by si napisat ,kde si ty ked manzel veľkou silou bije maleho po zadku.... lebo toto by som NIKDY nedovolila, az by som to videla, okamzite by som syna brala od neho.

asia83
15. nov 2020

@skorpik42 Ako čítam, syna treba držať na krátko. Ďakujte manželovi, vďaka nemu nebudete mať nevychované vzdorovité a rozmaznané dieťa. Teraz matky pristupujú ku výchove zvláštne, a potom v dospelosti ich deti "prerastú". A ony nebudú tušiť, prečo. Môžete reagovať xy mierumilovných mamičiek. Ja som napísala svoj názor a tým to pre mňa haslo.

panelacikova
15. nov 2020

@asia83 vidím dnes už minimálne druhú diskusiu, kde máme rovnaké názory. a je to svätá pravda. otec ako autorita chýba (hoci nie fyzicky) v mnohých rodinách. a potom to tak o pár rokov aj vyzerá. absolútny súhlas

bluka2
15. nov 2020

Dajte si dovolenku niekde v Rakúsku alebo kde nemajú práva detí u zadku ako na Slovensku a keď vybuchne tam, zavolaj na neho políciu. Na deťoch sa neventiluje. Inak sa ti čudujem, že sa to stalo viac ako raz. Syn si zapamäta inak aj to, kto sa ho nezastal.

bluka2
15. nov 2020

Baby, asi ste nečítali, že použije naozaj veľkú silu. Inak nechápem názory nad mnou

tykat
15. nov 2020

@skorpik42 na koho sa obratit? Co ja viem...na rozvodoveho pravnika, snad mu dopne ze ma vazny problem a zacne to riesit ked nechce prist o rodinu... stacilo mi precitat "...použije silu (naozaj veľkú) a syn dostane na zadok..." ...co ked syn podrastie, koho bude mlatit? Dalsie deti ci teba?

sasesoe
15. nov 2020

@skorpik42 ahoj, odporucam knihu Respektovat a byt respektovan. Sice kurz je lepsi, len teraz neviem, ci budu nejaky robit. Ideal, ak by ste si ju spolu postupne pomaly presli, zamysleöi sa nad tym a skusali po 1 veci menit. Neda sa vsetko naraz.

asia83
15. nov 2020

@panelacikova Presne! Som myslela, že sú tu samé novodobé bio matky, ktoré pod poriadnou na zadok vidia týranie dieťaťa. Veď ony pochopia neskôr. U nás je to tiež tak. Nebijeme deti, iba capneme po zadku, ja silu nemám, muž silnejšie. Deti sú vychované, poslušné, otca zbozňujú, majú svoj názor, vedia ho prejaviť. Dávame im aj lásku, samozrejme. No keď už fakt inak nejde, tak dostanú. Teda staršia, zatiaľ. No a ak náhodou potrebujem, aby počúvala, stačí povedať, zavolám tata, aby ti capol po riti. V momente prestane a počúva. Určite nežijú v strachu, nakoľko ich nebijeme, ale capneme po riti, aj keď silnejšie. Viem rozoznať dieťa so strachom a bez.

pseudomonas87
15. nov 2020

@asia83 že ďakujte manželovi🤣🤣🤣, môj manžel vyrastal v rodine, kde boli fyzické tresty Standart, otec aj mama deti bili, mlatili hadicou po riti, keď vyvadzali. Žiadny Respekt si nevydobili. Keď mm otec zomrel, vydýchol si, s mamou ma vzťah typu, keď potrebuje pomôžem, pošlem peniaze a dovidenia. Žiadna láska,nič. Toto chcete?

bluka2
15. nov 2020

@asia83 takže keď povieš, zavolám tata, aby ti capol po riti, to reakcia dcéry na to nemá nič spoločné so strachom? Akoby si to nazvala teda? Inak sa to nazvať nedá, keď sa jej vyhrazas tým, že jej spôsobí fyzickú bolesť niekto, proti komu sa nemá šancu sa brániť.
Verím ti ale, že ho zbožňujú. To aj kopec žien tu miluje svojich partnerov, ktorí ich napadli v tehotenstve a podobne. Čítam to tu často. Možno, lebo mali ocka ako tvoj muž.
Verim, že jej chces to najlepšie,... Čo myslíš, poznatky o výchove detí sa nevyvíjajú ako veda?

motylikova
15. nov 2020

@skorpik42 ahoj, skús mu dať prečítať toto: https://dennikn.sk/2020527/bijete-svoje-deti-ho...

janetinka27
15. nov 2020

nech skusi squash,tenis a pod. vytrepat zo seba stres,vypustit paru,prehodit par slov s nezaujatym kamosom.

20erika07
21. nov 2020

@panelacikova moj manzel ma prirodzenu autoritu vybudovanu u nasich deti, cim to asi bude ked sme ich fyzicky netrestali ani sme sa bitkou nevyhrazali?
@asia83
Nase deti posluchaju ,su vychovane, spravodlive, uctive, empaticke, no cim to asi bude???? Nie sme novodobi bio rodicia, necitam knihy, nestudujem na nete ako vychovavat, vychovavame tak aby boli stastní ale zároveň aj zodpovední a slusni. Mame zasady na ktorych trvame od pociatku vychovy, ja som prisnejsia a nepovolim , manzel je benevolentnejsi ale ked nieco staci sa ozvat raz, deti hned vedia , ze nieco nie je dobre. Ja som tolko dostavala bitiek a bola som este horsie dieta ako chcela mama docielit. Cize som dostavala stale viac a viac a tak som bola k druhym presne taka ako mama ku mne. Najradšej som bila inych...takze tak....

panelacikova
21. nov 2020

@20erika07 to je skvelé a v dobrom ti prajem takýto stav. ak má manžel prirodzenú autoritu, nevieš si predstaviť, ako ti pomáha s výchovou už len tým, že je, že existuje. ja dcére z času na čas po riti trepnem. jej otecko, "otecko roka" sa totiž na normálnej výchove nepodieľa od jej narodenia. ak sa treba besnieť, vystrájať, vrešťať, rehotať sa ako blázon, alebo lietať po vonku ako šarkan, to áno, na to je dobrý šašo. ak však je potrebné dieťaťu niečo vysvetliť, ísť s ním k lekárovi, porozprávať sa, urobiť nejakú úlohu alebo prejaviť trpezlivosť v akomkoľvek smere, to nie. dieťa ho absolútne nerešpektuje, a ja to už neriešim, keďže som odišla od neho pred cca 4 rokmi. takže doma mi to s dcérou relatívne funguje - nato, že vchádza do pubertálneho obdobia, tak si myslím, že zatiaľ OK, ak je s ním, tam sú často zvady a nervy. a ak nie sú, tak len preto, že on jej v niečom ustúpil, dal jej peniaze alebo jej niečo kúpil.. no prepáč za výraz, nahovno výchova 🙂 to bol jeden z dôvodov, prečo som odišla, lebo som mala vtedy vlastne deti dve. teraz mám len to svoje. no a práve tým, že tam bežala dvoj-výchova, to nemám až také jednoduché, hoci vo všeobecnosti s prirodzenou autoritou nemám vôbec problém. na to, aké to bolo u nás od jej narodenia do cca 6-7 rokov, tak si myslím, že mi to ide výborne a osobne som spokojná. a hlavne - dcéra je úctivá a vychovaná (áno, doma sú trenice občas, máme malý priestor, ide puberta, ostali v nej tie dôsledky dvojvýchovy), a povedzme si otvorene, deti majú s rodičmi občas trenice, to beriem. ale či v škole, vonku, kdekoľvek, kam ide, všade mi ju chvália, aká je úctivá, aká je chápavá voči iným apod. takže ja som spokojná s tým, ako som ju vychovala. a nech si hovorí kto chce, čo chce, je to moja výchova. keby som tam bola ostala, dnes by dcéra bola teda podstatne horšia. napokon to, ako si žije on už 4 roky, hovorí za všetko. Ja viem, aké to je a vždy, keď vidím rodinku, akú opisuješ ty, že ten muž tam je autorita, vždy si poviem, že niekedy tá žena ani netuší, aké má šťastie a ako má uľahčenú výchovu 🙂
vieš, fakt to nemá každý také jednoduché a takého muža po boku 🙂 ale prajem ti to. držte sa a nech sa deti vydaria. dúfam, že aj to moje sa vydarí 😀

panelacikova
21. nov 2020

@asia83 ono niektoré ženy si pod pojmom "capnutie" po riti predstavia, že denno-denne mlátiš svoje decko po holej riti remeňom.... to nevysvetlíš, že ide o ojedinelé záležitosti a ozaj až keď už nič iné nezaberá. a nie každé dieťa je rovnaké. niektoré je paličaté až tak, ako moja, žeby si mohla aj dušu vytriasť a urobí si po svojom. občas dostala po riti, to áno, hlavne vtedy, keď som jej 1000 krát povedala nie, vysvetlila prečo nie, pozornosť som odvádzala a neviem čo všetko som skúsila, i tak si paličato šla svoje.... tak dostala na zadok a zrazu bol pokoj a mala som kľud už navždy. ako príklad uvediem, že sa mi v obchode hodila o zem, že ona chce..... urobila to 3x. trikrát som ju vyvliekla z toho obchodu von (mala medzi 2,5 - 3 roky), nacapala na riť a odvtedy mi to už nikdy neurobila. ba naopak, bolo jej smiešne, keď to robili iné deti a mamičky si s nimi nevedeli rady. ja som bola vždy na všetko prakticky sama a takéto veci som nemienila riešiť tak, aby som sa ja tam v obchode ešte zosmiešňovala tým, že si nebodaj kľaknem ku kopajúcemu a vreštiacemu decku a budem mu dohovárať....??? tak toto nie. takže takéto vyhrotené situácie boli a áno, keď nepomohlo 1-2 x dohovorenie alebo iné metódy, tak som vzala za ruku a vyriešila mimo obchod. doma - vyťahovanie smetí z koša. mala rok. všetko som skúsila a nie, nemienila som si zaprasačiť celý byt smradľavými odpadkami, pretože ako vieme, človek tam hodí aj šupku z cibule, v tom období ešte aj ocikané plienky apod. takže som skúšala všetko možné, nepomohlo, stále tam liezla. dostala zo 4 po riti cez plienku a bol kľud. odvtedy mi do koša šla len vtedy, keď som jej niečo podala a povedala: vyhoď to do koša.
takže takéto veci som si riešila aj capnutím po riti, keď to už inak nešlo. žiaľ, nešlo to inak. to neznamená, že som ju mlátila denne. lenže tu keď čítam na koníku mnohokrát názory, tak sa mi rozum zastáva, že čo z tých detí vyrastie. a teraz nepíšem o prirodzenej autorite chlapa, ale o tom, že žena pomaly ukrižuje muža za to, že chce tiež vychovať z dieťaťa niečo poriadne, ukrižuje ho za to, že dieťa povedzme upozorní alebo nebodaj okríkne.. niekedy žasnem nad niektorými súčasnými výchovnými praktikami. aj nám naložili ako deťom na riť a nič to nemení na tom, že mamu si dodnes ctím, rešpektujem ju, ľúbim ju a som šťastná, že ju mám. ale tiež keď to nešlo po dobrotky..... tak bolo aj na zadok, aj varecha. nuž a - neubudlo zo mňa 🙂 a nezmenšilo to moju lásku voči nej. nebola som týraná ani emocionálne potláčaná. naopak, mama si ma vždy rada pritúlila a pomojkala. a takto to robím aj s dcérou. dávam jej veľa lásky, ale tak boli situácie proste. boli....

Strana
z2