icon

Problém s manželom ohľadom upratovania a varenia

felllicita
28. apr 2015

S manzelom, sme spolu uz 5 rokov, ja 29rokov a on 32rokov. Obaja chodime do prace, deti este nemame, ale v najblisiej dobe planujeme zalozit rodinu, Problem je v tom, ze uz cele roky sa snazim prevychovat manzela, a vysvetlit mu, ze po sebe si musi i upratovat, prat, a sem tam i nieco uvarit. Za rok upratal, asi 3x, a navaril asi max 15x, za to co ja upratujem a zbieram po nom veci kazdy den, periem, varim, ..... Niekedy si pripadam ako sluzka... :(. Ked ho napomeniem, ze treba i kupelnu umyt, zachod,...tak nereaguje. Ked raz az trikrat za rok umyje kupelnu tak ocakava ze mu padnem az k noham a budem mu velice vdacna..., ale ze je to umyvam kazdy tyzden, tak to je v poriadku.... Niekedy mi je az do placu, ked pridem domov a nenajdem to v takom stave ako ked som odisla rano, ale najdem vsade spinave pohare, taniere, omrvinky na kuchynskej linke, ... A on si lezi pri TV alebo PC, zatial co ja hned z roboty ako pridem upratujem a varim.... I to ked som dnes isla varit, tak sa urazil a sa prestal so mnou rozpravat, ze sa ho nikdy nespytam co by si dal za jedlo.... Poradte, uz neviem co mam robit....ako to mam chlapovi vysvetlit, ze i ja by som aspon raz za cas prisla do cisteho bytu, sem tak keby od seba nieco upratal a navaril.... a hlavne sa za kazdym neofucaval a nemam svoje nalady, pre nic za nic.

PS; typ na rovinu rozhovor o upratovani som mala par rokov do zadu, bohuzial nepomohlo. Manzel sa urazil... ze tak nebude radsej robit vobecnic, ved i tak podla mna nic nerobi.... ^
PS2; zhruba 3 tyzdne do zadu som sa rozhodla, ze upratovat nebudem, a uvidim do kedy to on vydrzi,...ale zjavne dlhsie ako ja...lebo uz sa to nedalo vydrzat a musela som upratat, a hlavne vytiahnut jeho veci z pracky po tom co tam boli zhruba 5dni....

peneloppe
29. apr 2015

@mirka49
Normalne ma tvoj prispevok pobavil. Nehnevaj sa ale pises ako z minuleho storocia. Chcela by som vidiet kolko chlapov pride domov z prace a musia robit okolo domu, murovat, betonovat, atd. 😀
To su podla teba typicke muzske prace? To akoze robia nasi chlapi denne?
Lebo tie tzv. zenske prace ako varenie, upratovanie, zehlenie, tie sa robia denne.

Moj chlap napr. nevie ani murovat, ani betonovat. 😀

simca06022011
29. apr 2015

@felllicita mozno chces toho prilis vela naraz ;) mna by ani nenapadlo nahanat chlapa nech perie... ved hadam perie pracka, ci u vas to ide rucne? ;) Stacil by kludne zaklad odpratat si spinave pradlo (na to je super vychytavka, co nie je v kosi na spinave pradlo sa neperie, ked nepomoze, tak co nie je v kosi na spinave pradlo alebo odloene na mieste ide do smetneho kosa...) a urpata si po sebe zo stola, ak sa nepaci.. moze kupit umyvacku a dat to tam.
A varenie? No este to tak aby som bezdetna vyvarala :P Take este nehrali... uvarili sme si nieco ked bola na to chut, alebo sme jedli vonku. Ja stale nechapem pobehovanie za chlapom s tanierom, poharom.. no to iste... a ked budu deti tak co? Pokrajame sa? 🙂))
Z ostatnym by som sa nevzrusovala, ked tak navrieskam aj ja doma a par krat za rok povysava, vynasa smeti (lebo mu ich hodim pred dvere... a ked ide prec, vezme ich...).
A to je tak vsetko... k domacim pracam chlapa :P Moj si neuposle, o umyvani kupelne mozem snivat :P
Je to na tom co sa dohodnete, ale z normalneho chlapa nebudes mat upratovacku ;) AK je problem, tak si nejaku najdite 🙂

simca06022011
29. apr 2015

@peneloppe moj ledva dieru do steny vyvrta :P

mirka49
29. apr 2015

@peneloppe no my si prerabame dom svojpomocne uz 5rokov tak si predstav ze netonuje a muruje a robi kopu inych veci na dome co ja neviem.my sme si hypo nepbrali a nezadlzili sa na x rokov.taky debili niesme

mirka49
29. apr 2015

@peneloppe radsej budem z minuleho storocia ako byt zadlzena bankam na x rokov co budu este nase deti splacat 😀

13091991
29. apr 2015

ak ti dokaze parkrat za rok upratat a dokonca umyt kupelnu tak to mas zazrazcneho chlapa ti poviem :D...moj vsetko spravi len ked mu to prikazem a aj to len take roboty ze vyniest smeti alebo umyt riad...moj sa odvolava na vsetko ze to nevie :D....to uz aka vyhovorka :D...a aj tak si myslim ze ty si najlepsie vsetko uprces podla seba a tiez si myslim ze ak by to urobil on nepacilo by sa ti to a spravila by si to znova ;)

natalym
29. apr 2015

@felllicita Dvaja ľudia, to aký bordel narobíte? Hneď ako prídeš z roboty tak varíš? Pre dvoch ľudí? Keď ste sami tak máte variť spolu. Čo varíte v 20 l hrncoch? Alebo čo varíš? 4 chody?
Sama sebe si robíš zle. Keď prídeš z roboty máš si k nemu ľahnúť na gauč, trošku sa pomuchlovať a variť spolu, alebo nech varí on, alebo idete von, či?
Môj muž nepomáha, ani to nepotrebujem, ale Ty sa správaš ako jeho mama, prisámbohu.

tinqua
29. apr 2015

Aaa baby ako idem od veci a nechcem urazit, ale na tuto temu som minule citala dobry vtip : Zraz feministiek v USA, vystupi americanka a hovori: " povedala som muzovi, ze mu nebudem varit! Prvy tyzden pozeram, nic. Druhy tyzden pozeram, nic. Treti tyzden pozeram, muz stoji pri sporaku a vari."....potlesk. Vystupi francuzka a hovori: " povedala som muzovi, ze mu nebudem prat! Prvy tyzden pozeram, nic. Druhy tyzden pozeram, nic. Treti tyzden pozeram, muzi stoji pri pracke a perie."...ohromny potlesk. Vystupi slovenka a vravi: " ja som muzovi povedala, ze mu nebudem ani varit, ani prat! Prvy tyzden pozeram, nic. Druhy tyzden pozeram, nic. Treti tyzden pozeram, a zacinam vidiet na lave oko.... 😀 .....je to hnus ale aj realita

zonjushe
29. apr 2015

Och..keby mne mm navaril 1x ročne skáčem 3 metre..ale on radšej zomrie hladom ako keby si mal natrieť chlieb..je pracovne vytazeny, o domácnosť sa starám ja, aj keď bordel je stále pri 2 deťoch. .väčšinou 1x do týždňa máme poobedie kedy spolu upratujeme. .Už mi navrhol aj upratovačku, ale to by musela byť puntickarka ako ja a nepratat len naoko..Keď takú najdem, nebránim sa tomu..

mirka49
29. apr 2015

@peneloppe a este k tomu robi na 4 smeny volno ma tak raz za 8 dni ,popritom je s deckami 8 a 3 r a este aj prace okolo domu....a zahrady....mame 2.TAKZE TO ZE SOM Z MIN.STOROCIA SI ODPUSTI...RADSEJ BUDEM ALE NEBUDEM MAT DLHY VOCI BANKAM,KDEŹTO PREDPOKLADAM ZE VY STE ZADLZENY UVEROM A VSETKO VAM MOZNO ROBILA FIRMA

wewika1
29. apr 2015

Mojho manzela tiez mamicka vychovavala stylom, ze mu skakala okolo zadku. Potom sme spolu zacali byvat a myslel si, ze "mamahotel" pokracuje 😀 ja s tym nemam najmensi problem, pokial budem doma ako jeho matka a on donesia z roboty moj+jeho prijem (zarabam 2x tolko co on 😀 ), nemusi ani prstom pohnut ohladne domacich prac 😀 a tak sa zrazu vsetko naucil 😀 umyva podlahy, riad, vesia pradlo, sice viac-menej na poziadanie, ale spravi. Ked uprace sam, je to sajgon, ale neriesim to. Ocenujem uz len to, ze to spravil sam 😉 niekedy sice pridem domov neskoro, on vyvaleny pred telkou, suche pradlo na snure a len poznamenam, ze ak ho tam necha o pol dna dlhsie, uz nebude vonave a bude ho musiet on oprat a nanovo povesat 😀 to by ste videli tu rychlost svetla 😀...moj manzel je inteligentny chlap a sam pochopil, ze nie som jeho sluzka, ale rovnocenna partnerka a nase spoluzitie je o vzajomnej pomoci, takze ohladne menej chapavych jedincov skusenosti nemam, ale ten napad s najatim pani na upratovanie sa mi paci, ja by som ho na tvojom mieste vyskusala 😉

peneloppe
29. apr 2015

@mirka49
Vsak to je super ze mas takeho sikovneho muza a viete si byvanie upravit svojpomocne.

Ale moja pointa bola skor v tom ze delenie prac na muzske a zenske je predpotopne. Dvojica by sa mala nejako dohodnut,zladit tak aby boli obaja spokojni. Nejako sa ti podelit. Aby nikto nemal pocit ze musi obsluhovat toho druheho.
Ved v dnesnej dobe to nie je az taka katastrofa. Perie pracka, riady umyva umyvacku riadu. Mame k dispozicii vela pomocnikov v domacnosti. A pokial je moznost naobedovat sa v kantine v praci tak to vyuzivat a cez tyzden doma nevarit.

katrinka8
29. apr 2015

@mirka49 - mohla by si byť trochu miernejšia a slušnejšia vo vyjadreniach na adresu ľudí, ktorí nemajú inú možnosť, len si zobrať na vlastné bývanie hypotéku. Nazvať ich debilmi je teda dosť neúctivé. Iní by mohli považovať "za debilov" tých, ktorí sa denno-denne 5 rokov po práci vrátia domov a hrdlačia na stavbe domu. Takže s takýmito vyjadreniami by som bola opatrná.

Na margo zakladateľky, súhlasím s @peneloppe . Keďže 2 ľudia pracujú, aj domácnosť obývajú 2 ľudia, tak sa majú obaja rovnako na chode domácnosti podieľať. Ty nemuruješ, nebetónuješ, ale obstarávaš servis. Ale manžel zakladateľky ani nemuruje, ani nebetónuje, on sedí pred telkou a ona obstaráva servis. On využíva jej služby. Zdá sa Ti to OK? Mne nie. Mm keď príde s práce, tak sa o chod domácnosti staráme obaja spoločne. Pokiaľ on robí niečo, čo ja neviem (napr. vŕtania, rôzne opravy, výroba a zakladanie sieťok na okná proti hmyzu atd.), tak ja varím alebo upratujem. Keď ja varím (čo on nerád, ale keď treba, pomôže), tak on umýva riad. Keď on varí, ja umývam.

mirka49
29. apr 2015

@katrinka8 hrdlacime ? nie nehrdlacime si predstav....lenze my mame dost rozumu na to,aby sme nezadlzovali aj nase deti...ked si v 25 alebo 30 vezmems hypo tak to budu splacat este nase deti???,no to urcite!!!a nazvat ze som z min storocia je normalne?my pouzivame rozum...

moni244
29. apr 2015

@mirka49 zase si sa zle vyspala? to máte super, že máte pozemok, kde môžte stavať, ale nie každý má možnosť nezadĺžiť sa a radšej budem zadĺžená ako platiť niekomu podnájom a kvôli tomu nie sme debili, tak najprv prečítaj, čo sa písalo a potom reaguj

rebekamarcusko
29. apr 2015

@mirka49 tak my sme mladi,mame byt na hypo,ale manzel preraba sam lebo ma firmu so stavebnymi oracami,nie kazdy ma peniaze na to kupit si len tak byt. A radsej budem platit za svoje ako za podnajom.co mam byvat cely zivot po podnajmoch kym si nenasetrime na dyt.co by bolo o 20rokov? No o 30rokov bude ten byt moj,za ktory si splacam.v tejto dobe to nie je az tak jednoduche.co sa tyka domacich orac tie robim ja, lebo manzel robi od rana do vecera. A v nedelu manzel variwva,alebo ideme ma spolocny obed. Inak periem,zehlim a upratujem ja a uprimne bavi ma to. Nebudem predsa manzelovi strkat metlu do ruky,ked pri domov vecer unaveny z manualnej tazkej prace a dost narocnu aj na psychiku,kedze v tom podnika. Ale to je iba moj nazor a moja rodina

peneloppe
29. apr 2015

@mirka49
Prepac, ja som ta vobec nechcela urazit. A nemyslela som to tak ze si z minuleho storocia ale ten nazor ze muzi robia muzske prace a zeny zenske je zastaraly. Ved to musis uznat sama. Ja nehovorim ze u niektorych to takto nefunguje, ved ked vy staviate tak to je uplne logicke ze ty potom mas na starosti domacnost.

Ale zakladatelka ma problem s chlapom ktory nerobi nic a sedi pri telke, zatial co ona by mala varit a obsluhovat ho a to uz v poriadku nie je.

mirka49
29. apr 2015

@rebekamarcusko vsak ani ja nestrkam jemu metlu ci pekac do ruky....on robi vonku a ja v dome....a co sa tyka hypo tak kde mas istotu ze budes mat 30 rokov zamestnanie?to asi tazko....

moni244
29. apr 2015

@felllicita ja len k tomu vareniu, keďže nemáte možnosť závodného stravovania, určite obaja dostáva stravné lístky, tak si pozrite v okolí reštiku, čo dováža denné menu a máš vystarané s varením cez týždeň, umývaním riadu, lebo len chytíš a vyhodíš, navariť môžeš v nedeľu na dva dni, v sobotu ísť spolu niekam na obed, netreba prísť domov a hneď začať variť, upratovať, zblázniš sa z toho, keď prídu deti, radšej kľud, nerobiť stresy, dusnú atmosféru

mirka49
29. apr 2015

@peneloppe vies,myslim si ze to sa mali dohodnut predtym nez sa vzali resp.mali spolocne byvanie....a taketo veci by si mala vydiskutovat najprv s nim a nie tu 🙂

simca06022011
29. apr 2015

@mirka49 kazdy financne zdatny clovek vie,ze euro dnes je viac ako euro zajtra. Ja si to mozem zaplatit aj cash a napriek tomu si vezmeme uver :P Peniaze viem aktualne aj lepsie investovat ako minut na dom a postupne prerabky (ja si to radsje urobim z uveru hned a naraz a mesiac-dva mozeme plnohodnote byvat aj pracovat).
Viem treba na to istu gramotnost, ale aj bonitu a prijem aby si clovek toto mohol dovolit a neprerobil (pri rychlom splacani uveru je ten urok minimalny... pri 30 rokoch je pochopitelne vysoky...)
Ale inak ja sa klaniam, velmi rada bysom bola keby moj chlap vedel aspon kohutik v kuchyni opravit :P Moze sa chlap aj na mihalnice postavit ak sa prestahujeme do domu, leharo mu konci 🙂

rebekamarcusko
29. apr 2015

@mirka49 keby mam takto uvazovat,tak nikdy byt nemam. Treba mysliet aj trosku pozitivne. A kde by som bybala keby nemam byt na hypo?predsa v podnajme a ten sa plati tiez,len s tymze to nikdy nebude moje. A na byvanie treba stale zarobit. Predsa sme na to dvaja. Urcite nebudem byvat pod mostom

peneloppe
29. apr 2015

@mirka49
Ano, je to hlavne o komunikacii a dohode. Kazdemu to vyhovuje inak a treba si povinnosti rozdelit, dohodnut sa.
Jasne, ze my ich problem nevyriesime ale aspon zakladatelka vidi ako to funguje v inych rodinach. 🙂

mirka49
29. apr 2015

@rebekamarcusko no ale vezmi tak budete mat mimi vydaje stupnu a prijem klesne ...povedzme si popravde ze ten rodicak je dost nizky....a hypo neviem kolko mate mes.vy ale rodicak na to padne...kde je este strava oblecko atd?no sice si vezmes uver ale stale to nieje tvoje az ked to za 30 r.splatis.prides medzitym o robotu nedaj boze obaja a byt vam vezmu

moni244
29. apr 2015

@mirka49 a kde má potom človek bývať? v podnájme? u rodičov? to je jedno, či má človek úver, či platí podnájom, ktorý je vyšší ako splátka hypotéku, vždy, keď sa príde o príjem, tak je problém zaplatiť účty

mirka49
29. apr 2015

@peneloppe ja som v ziadnom pripade nechcela mudrovat i ked ine to je ked to vravis osobne nez cez pismena ale poriadom si mala urobit hned na zaciatku pretoze lepsie to uz nebude....i mne to niekedy leze na mozog a to sme spolu uz 5 rokov mame 2 deti ,ale co narobim...nevravim ze nepomoze aj doma vo vnutri ale vacsinou nie pretoze ma dost vela roboty ci v praci alebo doma...u nas je to este tak na 5-10r prerabky....myslim nakomplet zo vsetkym...ako je nova strecha okolie domu ,altan,garay a take somarinky

rebekamarcusko
29. apr 2015

@mirka49 a z podnajmu by ma tak isto vyhodili. Keby neplatim.sme rodina a musime sa vediet postarat o svoje deti. Kazdy mesiac mame nasetrene pre istotu a mame aj vsrtko poplatene a este nam ostane aj na nase vylety atd... Vsak keby mam rozmyskat takto,tak naozaj byvam len po podnajmoch alebo u rodicov s dvoma detmi. Neozaj tazki by sa setrilo na byt,vsak tajto by som si na nehi nasetrila o dvadsat rokov,nie je to v podstate to iste? Urcuite nejsu ludia debili,za to ze si beru hypo.nie kazdy ma az tolko financii nasetrit si na byt zachvilu. Ja som na rodicovskej uz dva roky a manzek to zvlada bez problemov.sme mladi a mame zdrave ruky nohy

mirka49
29. apr 2015

@moni244 takze nech netvrdia ze byt ci dom je ich ked nieje...je ich az ked nakomplet splatia uver....no treba si setrit od mlada ked clovek zacne makat....lenze podaktori maju velke oci...pri brani uveru

mirka49
29. apr 2015

@rebekamarcusko jasne mas zdrave ruky aj nohy ale zamestnavatelovi to nevysvetlis ked ta prepusti....

rebekamarcusko
29. apr 2015

@mirka49 tak zatial som len studovala,manzel je zamestnavatel a on nema zamestnavatela,len dufam,ze sa mu bude darit stale viac a viac ak nie,pojdem do orace aj do billy ci tesca,manzel ma vystudovane it ja som kozmeticka vizazistka,robota sa da najst,len treba chciet a nebyt fajnovy ked to inak nepojde