Problém s manželom ohľadom upratovania a varenia
S manzelom, sme spolu uz 5 rokov, ja 29rokov a on 32rokov. Obaja chodime do prace, deti este nemame, ale v najblisiej dobe planujeme zalozit rodinu, Problem je v tom, ze uz cele roky sa snazim prevychovat manzela, a vysvetlit mu, ze po sebe si musi i upratovat, prat, a sem tam i nieco uvarit. Za rok upratal, asi 3x, a navaril asi max 15x, za to co ja upratujem a zbieram po nom veci kazdy den, periem, varim, ..... Niekedy si pripadam ako sluzka... :(. Ked ho napomeniem, ze treba i kupelnu umyt, zachod,...tak nereaguje. Ked raz az trikrat za rok umyje kupelnu tak ocakava ze mu padnem az k noham a budem mu velice vdacna..., ale ze je to umyvam kazdy tyzden, tak to je v poriadku.... Niekedy mi je az do placu, ked pridem domov a nenajdem to v takom stave ako ked som odisla rano, ale najdem vsade spinave pohare, taniere, omrvinky na kuchynskej linke, ... A on si lezi pri TV alebo PC, zatial co ja hned z roboty ako pridem upratujem a varim.... I to ked som dnes isla varit, tak sa urazil a sa prestal so mnou rozpravat, ze sa ho nikdy nespytam co by si dal za jedlo.... Poradte, uz neviem co mam robit....ako to mam chlapovi vysvetlit, ze i ja by som aspon raz za cas prisla do cisteho bytu, sem tak keby od seba nieco upratal a navaril.... a hlavne sa za kazdym neofucaval a nemam svoje nalady, pre nic za nic.
PS; typ na rovinu rozhovor o upratovani som mala par rokov do zadu, bohuzial nepomohlo. Manzel sa urazil... ze tak nebude radsej robit vobecnic, ved i tak podla mna nic nerobi.... ^
PS2; zhruba 3 tyzdne do zadu som sa rozhodla, ze upratovat nebudem, a uvidim do kedy to on vydrzi,...ale zjavne dlhsie ako ja...lebo uz sa to nedalo vydrzat a musela som upratat, a hlavne vytiahnut jeho veci z pracky po tom co tam boli zhruba 5dni....
@rebekamarcusko vies to vravis teraz ale ked pride dieta nieje take jednoduche si najst robotu :/
@mirka49 ja uz jedno mam,ma dva roky teraz cakame druhe. Ako to keby mam takto roznyskat nemam nikdy deti,byt a v podstate budem stetrit cely zivot na byt aby som bola spokojna v dochodku
@rebekamarcusko
tvoj posledny prispevok vravi mne uplne z duse....🙂
@monciky vsak ale v tejto dobe nie je tak jednoduche nasetrit na domov. Este k tomu ked sme z ba a mame tu rodinu manzel tu ma pracu,tak nebudem sa stahovat mimo aby som si kupila lacny domcek, myslim si,ze aj byt sme kupili velmi lacno aj ked na hypo ale splacam za svoje. Je v centre ba a stal 83000 ma 75m2 ma tri izby a da sa prerobit na stvor keby chcem.a bol aj prerobeny len manzel je na toto puntickar a prerobili sme po avojom. A mame to vsetko lacno,kedze manzel s tym pracuje.
@mirka49 ni, my sme si zobrai, debili, hypo a zadlzili sa, lebo staviame dom a nikto nam nedal 80, 50 ani 20 a ani 10 000. od pozemku- po poslednu tehlu, vsetko musime kupit. naporenen sme mali na pozemok akurat.setrit od mala? od kedy zarabam, byvam sama, platila som podnajom, mam VS, skvelu zaujimavu a aj spolocensky vazenu pracu, no nezarabam tisice. takze ak by som mala cakat, kym nasetrim 50000, tak mam 50 rokov - a vtedy zacnem stavat? mas to velmi svojske ...
moj chlap betonuje aj muruje, ale aj si za sebou umyje riad a aj hajzlik kefou suchne, ked sa s prepacenim vyserie.
dnes sme v inej dobe, zeny byvavali doma, rodili deti, varili, sadili, plelli zahradu, tkali platno. chlapi kosili, orali, chodili do lesa na drevo. prec su casy, ked zeny boli doma pri sporaku a muzi nosili domov vyplaty. zakladatelka pride domov Z PRACE,kde tiez odmaka 8 hodin a najde doma chlapa za TV/PC, ktory si ani neodlozi tanier od ranajok/vecere a ponozky od vcera necha na zemi tam, kde ich vecer hodil. nemuruje/nebetonuje. a ona - BLBA - prve co urobi - ide varit. ja by som si adla, dala kavu na oddych apotom az varila (ked uz teda chcem/musim) ak chce mat doma chlap sluzku na plyn uvazok, nech si ju zaplati. zakladatelka uz jednu pracu ma ...
@felllicita - ja sa priklanam uz k viac krat tu pisanemu - rozdel prace doma a basta. rovno ho zaukoluj - ja idem umyt kupelnu, ty zatial povysavaj bejvak, aby som ja mohla potom zacat varit ... a co sa tyka varenia - raz do tyzdna natvrdo objednaj napr pizzu. a ano, v klude si navar, co ti chuti! moj, ked chce harulu, musi si nacistit a nastruhat krumple, lebo ja to robim nerada 🙂 alebo prid domov a dones si jedlo z mesta - nevars a on nech si zohreje /urobi parky/ ... ja mojmu operiem, navarim, ale fullservis nema.
@felllicita potrpi si tvoj muz na to aby doma bolo upratane a navarene alebo mu to je jedno? pretoze ak jemu je jedno ze je okolo neho sajgon a ze si miesto teplej vecere natrie rohlik, potom je to co riesis cisto tvoj problem, nie jeho...tym nemyslim nic zle, len sa snazim ti ukazat iny uhol pohladu....ked si uvedomis, ze mat upratane a navarene su len tvoje potreby, lahsie si najdes riesenie sama pre seba.... bud zlavis zo svojich potrieb alebo sa budes dalej dozadovat ich plnenia, ale strategia sa meni.... ake su potreby tvojho muza ak nie mat upratane a navarene? aby si sa mu venovala? aby si ho hladkala, objimala? aby mal pravidelny sex? aby ste casto chodili spolu von? po tom co ich identifikujes, mozes s nimi narabat....ak on nieje ochotny plnit tvoje potreby, ty mozes prestat plnit tie jeho aby pochopil o co ti ide....pretoze na dlhodobom vztahu treba nonstop pracovat....a pracovat na nom neznamena robit len to co sa nam chce, ale robit pre toho druheho to co sa nam totalne nechce, ale kvoli nemu sa premozeme....to je prava laska...kazdy potrebujeme nieco ine....a mame tendenciu davat tomu druhemu to co chceme aby bolo davane nam....ty mu davas fullservis gazdinky pretoze to ty pokladas za dolezite...on mozno povazuje za dolezite fyzicku blizkost na ktoru si ty mozno az tak nepotrpis...a tej ti dava dostatok a casto, az ti tym mozno ide na nervy, ale to je jeho sposob...to co on povazuje za dolezite prejavy....to su len priklady.....ja mam btw doma to iste...a pomohlo mi az ked som presne tento princip pochopila....dovtedy som hucala, nadavala, plakala, prosila, nervovala sa, bola frustrovana...az prisiel den kedy som to pochopila a prestala som hucat, prestala sa nervovat, ale zaroven som sa aj prestala o neho starat...prestala ho objimat, v podstate som nahodila mod "spolubyvajuci" kedy ma kazdy obyvatel bytu svoj zivot, svoj svet.....velmi rychlo si to vsimol, a samozrejme tak fungovat nechcel....dali sme stoprvy rozhovor na tuto temu, ale konecne jazykom, ktory bol schopny pochopit aj on....ja som zlavila z narokov, on pochopil co chcem a zacal pomahat viac....ja zasa samozrejme viac casu venujem tomu co jemu chybalo a nas vztah ozil....ja uz som bola tak zufala ze som myslela ze to polozim....ale chvalabohu sme to otocili a teraz sa nam spoluzije ovela ovela lahsie...inak odporucam knihu 5 jazykov lasky http://www.martinus.sk/?uItem=138524 to je to co ma osvietilo, vela stastia
@felllicita Mozem len suhlasit, mam to podobne, nieco sa mi za tie roky podarilo "prevychovat", ale zasadny problem je ze muzi su slepi, oni ten bordel nevidia. Tiez sme sutazili, kto dlhsie neuprace, samozrejme som prehrala, lebo jemu to totiz nevadi - to je kamen urazu. moj muz razi teoriu, ze staci upratovat "narazovo", lenze ked investujete peniaze do rekonstrukcie a nestarate sa o to, tak vam to velmi rychlo vsetko zase zdegraduje. Raz som sa bavila o tomto s kamoskou psychologickou a odpovedala mi, ze "ale ved to ty chces poupratovane, tak si uprac - on ma mieru inde". Tak dik, takze som si zobrala lenivca, alebo smudlu... Problem vsak je s nedbanlivostou, napriklad vyberiete si zo skrinky fen, a ked sa dofenujete, odlozite ho spät. A co urobi chlap? Polozi ho na prve volne miesto, ktore uvidi, namiesto toho, aby sa len o par centimetrov zohol a vratil na miesto. Ja potom nerobim nic ine, iba polku poobedia zabijem tym, ze vraciam veci na svoje miesto. Alebo vylozi umyvacku, teda pomaha mi, trva mu to asi 5 minut. ja potom zabijem asi 20 minut, kym najdem skrabku na zemiaky a pod, lebo ked zijete v jednej domacnosti 15 rokov, tak je NEMOZNE si zapamatat, kde su hrnce, kde struhadlo, kde panvice a pod. Dam mu na postel oprate ponozky, nech si poparuje. Nepoparuje, berie si z tej kopy dovtedy, kym ich vsetky nevypouziva a neobjavia sa zase v pradlovom kosi. Ked som este zehlila a odlozila mu poskladane do skrine, tak si vybral z kopy tricko, ktore ma rad a rozhadzal vsetko ostatne. Toto nevyriesis - ja som poriesila veci, ktore sa dali, aby som sa nerozculovala - napr. nezehlim mu, ponozky mu nepoparene sama strcim do suflika, moze si ich vyberat odtial, ale su veci, ktore sa vyriesit nedaju, napriklad ta umyvacka, a ja mu neviem dat taku domacu pracu, ktoru by zvladol urobit "dobre".
Ja tiez nedokazem zit v spine a som presvedcena, ze by urobil iba to najnutnejsie pre seba. Tak isto u mna neobstoji argument, ze ja som doma s dietatom - bolo to totiz take aj predtym, ja som po praci nieco porobila, a on si isiel cvicit. Akoze ja som tiez stihla relaxovat, ale chcela som aby vsetko bolo spravodlivo rozdelene. Ved on nepochadza z nejakych spinavych pomerov, akurat zanho doma porobili.
Manzel je sice zrucny, ale kolkokrat do roka potrebujes navrtat dieru? Alebo ide sibat na velku noc mamu, a ked sa vrati, tak korbac polozi na stol a prisaham, ze tam este lezi. A takto tam koncia pera, obalky, a kto to musi odlozit, ked sa ide upratovat? Ja. Ako vyprasis obrus, ked mas na nom kopec bordelu? Mne sa stalo uz aj to, ze som zobrala do naruce a hodila na postel, nech si na tom spi. Aj do kosa som uz vyhodila, vsak mu to tyzdne nechyba, evidentne. Mne to lezie na nervy len z principu, a ked otvorim usta, tak ho stale len kritizujem, ked vytiahnem fakty, ze ale pozri, ved ani ten korbac neodlozis, tak on nema cas s furt dokola hlupe vyhovorky. A ano sekirujem ho, pretoze bud z toho vychadza zle jeden, ten sekirovany, alebo ten druhy, ten co sa potom namaka o to viac, cim viac sa ten prvy flaka. A aby som este dodala, samozrejme aj nakupy su na mne, aj organizacia vyletov a dovoleniek - jasne ze som furt unavena a podrazdena. Mam na vyber, bud takto, alebo budem sediet cely zivot doma, a nikde nechodit, lebo on nic nevymysli. Akykolvek vylet, koncert, divadlo, kde sme kedy boli - vsetko moja iniciativa....
Takze ja ta uplne chapem a rozhodne ti nebudem radit si zvykat na to.
kebyy tak ten moj neriesil ako vas...to u nas zase furt ja som zla lebo neni porobene, tak ako si pan dokonaly predstavuje, o malu sa nestaram tak ako si predstavuje, o byt sa tak nesteram, o neho sa nestaram...no proste cele zle :(
moja suseda to tiez tak robila roky rokuce. Varila prala, zehlila, upratovala, ucty viedla, seky platila, deti chovala. Ona stale vstava v noci ked ide do prace aby mu chudacikovi nemohúcemu zohriala!!! jedlo v mikrovlnke, jedinacik kde vzdy maminka vsetko posluhovala.
Teraz maju deti skoro 30 rokov, sedia doma v mama hoteli a nepomozu ked vyslovene nerobi sceny. Samy od seba nic. No a muzickovi stale v noci zohrieva jedlo v mikrovlnke. No a potom vsade place, ze sa citi 30 rokov ako sluzka a ze uz ma toho dost.
Takze tak.
Inac, myslim ze aj nasim chlapom by sa pacilo upravit zakony a vybudovat cele nabozenstvo na takýchto princípoch, vsetko si odovodnit a zlegalnit. Sa divim ze hufne nekonvertuju, potom by tie zenske mohli sem tam ked nechcu nemakacenka obskakovat, troska legalne pobuchat aby vedela kde je jej miesto.
Minule som videla Vymenu manzeliek. Tak nejaky moslim, tusim Turek vysvetloval, ze on a jeho skoro dospele deti nikdy nebudu doma nic robit, nech zena robi ze na to ju ma. A dvaja pubertaci sa sklebili so zalozenymi rukami. To je vzor, ktory si tie deti odnesu do svojich domacnosti. A budu chcet, aby to tam tiez tak bolo akceptovane. Myslim ze ked, tak to treba riesit co najskôr. Lebo potom ostanes otrok cely zivot a ked ti to bude vadit a nebude nieco co budes mat pocit ti MM kompenzuje, budete mat problem.
@mirka49 ja sa nechcem dotknúť toho, že staviate svojpomocne, my sme to tiež tak robili, tiež sme sa nechceli zadĺžiť na 30 rokov, ale dnes je trochu iná doba, takže ak má niekto dobrý príjem, prečo si nezobrať hypo? O tom som však nechcela, len ma udivuje a myslím, že nie len mňa tvoj názor na pomocnicu v domácnosti. To je hanba? Prepáč, ale ty si sa asi zasekla v predminulom storočí. A nie je náhodou hanbou to, že manžel zakladateľky témy doma nepohne prstom, nevynesie ani len smeti a ona - tiež zamestnaná má okolo neho skákať? Neviem, aké percento mužov doma po práci betónuje, alebo muruje, ale myslím, že mizivé. Viem, čo je rodinný dom, nekosí sa okolo neho denne, ani ploty sa nenatierajú denne, v zime, ak nie je sneh, tak je to presne to isté, ako v paneláku. A v tom paneláku má muž akú prácu? Naproti tomu varenie, pranie, upratovanie je stály kolotoč. A že žiadny muž nebude robiť ženskú prácu? To si kde prišla k takémuto názoru? Aj môj partner, aj môj otec, aj môj syn, aj môj brat nemajú problém s varením, syn aj upečie, bez problémov zvládnu práčku, v zúfalstve aj žehličku. Nie preto, že by som mala obe ruky ľavé, možno ťa to prekvapí, varenie a pečenie vrátane poschodových tort je mojím koníčkom, dokážem si čokoľvek ušiť, alebo upliesť, zavariť, ale posledné tri veci dlhšie nerobím, lebo sa to neoplatí. Tieto činnosti nerobia muži v mojej rodine denne, ale neriešime, či je to práca ženská alebo mužská, ale že to treba urobiť. Ja osobne by som pomocnicu v domácnosti prijala len v nevyhnutnom prípade, pretože si svoje súkromie chránim, ale beriem to nie ako hanbu, ale ako veľmi rozumné riešenie, ak je muž aj žena pracovne natoľko vyťažená, že si radšej zaplatia niekoho na upratovanie, žehlenie a získaný čas venujú deťom a sebe. A beriem to ako rozumné riešenie aj v prípade, že si muž nevie oceniť prácu ženy okolo domácnosti. Sorry, ale s takým názorom, ako máš ty - že pomocnica je hanbou a žiadny muž nebude robiť ženskú prácu by ťa v zahraničí vysmiali, možno pre ženy s takýmto názorom, tu majú lenivci raj. Ty porovnávaš neporovnateľné, vaša situácia je prechodná, tak, ako bola naša, keď sme stavali, ale porovnávaš ju so životom dvoch ľudí v byte, kde muž naozaj nemá okrem výmeny žiarivky pomaly čo robiť.
@timea7 Dôležité je, že či to vyhovuje obom. To je jedno aký má na to názor, ak to vyhovuje obom tak je to v poriadku.
Napr. môj muž je tiež proti pomocnici v domácnosti a to len preto, lebo jeho mama zdieľala tento názor a BOLA V DOMÁCNOSTI. Tak by bolo ozaj blbé, aby si nevedela upratať.
Lenže presne ako ty hovoríš, ak je žena vyťažená, tak prečo nie.
@natalym no zakladateľke témy to zjavne nevyhovuje, aj keď si to trochu robí sama, ako som spomenula vyššie. Mne sa len otvorili oči aj ústa pri názoroch - že pomocnica v domácnosti je hanbou a žiadny muž nebude ženskú prácu robiť....a porovnávanie neporovnateľného. Ak by som mala doma muža lenivého, ktorý nie je ochotný pohnúť prstom, tak by ma jeho názor na pomocnicu v domácnosti nezaujímal, pretože jeho by zjavne tiež nezaujímalo, že unavená z práce varím, periem, pracem....
@mirka49 - no tak neviem, prečo by naše deti mali platiť moje "dlhy" - snáď si gramotne vieme zrátať, na čo máme a na čo nie a aké máme rezervy a možnosti 😉 My platíme hypo, máme 2 deti, čiže to je na 6 rokov vypadnutá časť príjmu - hoci obe materské som mala celkom fajn, takže to nie j hrozné. A dokážeme aj 4-izbový byt splácať, aj deťom šetriť do budúcnosti, aj rezervu nejakú si odkladať, aj auto platiť, aj na výlety a dovolenky ostalo. Keď sa o rok a pol vrátim do práce, tak bude ešte lepšie. Ale môj manžel nemá problém denne dochádzať do práce 80 km (jeden smer) a keby sme prišli o prácu, tak snáď pohneme zadkom a budeme si hľadať inú. Nie sme "debili", ktorí sa na 30 rokov zadĺžili a čakajú na zázrak 😉
A čo sa pomocnice v domácnosti týka, podľa mňa je to skvelá voľba pre zamestnané rodiny, ktoré keď nie sú v práci, tak chcú čas tráviť s rodinou inak ako upratovaním. Plus je to úžasná príležitosť aj pre ženy, ktoré si chcú privyrobiť - v podstate je to určitý obojstranný spôsob pomoci, v zahraničí je to úplne bežné a konečne sa to dostáva aj k nám. Je to služba ako každá iná, za ktorú sa platí. Či sa Ti zdá trápne aj ísť do reštaurácie? Tam tiež predsa niekto varí miesto teba, veď si môžeš aj doma navariť. Nehnevaj sa, ale naozaj je to zastaraný názor. Doba je diametrálne odlišná ako v čase našich rodičov či nebodaj prarodičov. Inak sa žije, sú iné potreby a požiadavky na rodiny a domácnosti.
@katrinka8 veľmi pekne a rozumne si to napísala. 🙂 Ako som uviedla, ani mi sme pred rokmi nebrali hypo, ale ceny boli niekde inde, ako sú teraz , tri roky sme vydržali, ale dnes by to jednoducho nešlo a tiež by som volila hypo. Veď si hádam viem spočítať dve a tri a keď nie, zase sú tu ľudia, ktorí mi s tým pomôžu.
@lilitela paradne si to napisala, Mne z duse. Najviac sa mi paci ta umyvacka :D my mame nieco podobne, poprosim ho vylozit pradlo z pracky, no ale niekedy sa stane, ze zacne aj vesat na susiak...moje nervy...vsetko musim pozbierat a povesat nanovo, lebo inak by som sa nedozehlila nikdy 😀
Muzi neurobia sami od seba nic. Treba ich napominat ako male deti. Doslova.
Ešte k tej "ženskej" práci mi napadlo - koľko žien a koľko mužov je šéfkuchárov / šéfkuchárok v naj reštikách sveta? Nepoznám síce štatistiky, ale obvykle ukazujú vychytené reštiky, napr. aj michellinovské, kde sú šéfkuchármi muži 😉 😀 A keď som bola ako mladá počas prázdnin na VŠ na brigáde v Nemecku v upratovacej firme, tak tam bolo 80% zamestnancov (čo tam boli na TPP) muži, myslím aj tých, čo tam normálne manuálne makali. A u mojej svokry oproti v paneláku býva rodina, kde ten muž každý týždeň (áno, dobre vidíte) umýva doma okná. Takže muži robia "ženské" práce. Môj aj vysáva, aj riady umyje, aj prádlo vyvesí, keď treba. Ja som tiež pomáhala pokladať plávačku, keď sme prerábali byt, aj som stierkovala, aj maľovala, aj deťom šmýkačku s hojdačkou som pomáhala robiť. U nás každý podľa možností prikladá ruky k dielu.
@mirka49 Kopu chlapov robi "zenske" prace. Najma ak nemaju co betonovat/murovat, ani keby ako chceli.
@mirka49 Fuuha, tak si predstav, že ten môj "DEBIL" nemanuálne popracuje tých svojich cca 8 hodín denne a potom si neoblieka montérky a nemukluje niekde na stavbe, pretože za a) nevie to (ani ja to neviem), b) nechce sa mu (ani mne by sa nechcelo), c) NEMUSIIIII, pretože na bývanie v pohode zarobí práve tou prácou toľko, že hypotéku máme naplánovanú na 7 rokov. Moje staršie dieťa bude mať v tom čase 9 rokov a žiadny dlh sa mu teda zanechať nechystáme. Po práci čo-to porobí v domácnosti a hlavne, trávi s nami VOĽNÝ čas. Takže my debili už bývame a dokonca si to úplne nehanebne užívame 😀
No ešte sa tu pozabíjajte 🙂)) veď každý ma iný pohľad na vec :P niekto vidí v hypo výhody, niekto nevýhody... niekto bude rád bývať na stavenisku, niekto radšej bude pracovať aby ten dom splatil... a nenahádate sa, lebo ako vždy, každý len svoju pravdu vidí :P

@mirka49 jasne, keby som mala setrit na byt, tak nenasetrim ani do dochodku, radsej zoberem skor, nech mozem splacat v obdobi, kedy si viem najlahsie najst pracu