icon

Problém s požičiavaním financií rodine

majulino
30. jan 2013

som zla ked nepoziciam svojim sestram a rodicom peniaze, preto ze im nemozeme poziciavat donekonecna kazdy mesiac, nic sa tym nevyriesi nijako sa nesnazia riesit svoje problemy, potom som ja ta najhorsia samozrejme aj s mm lebo mi si kupujeme somariny ale in nemozme pozicat...vacsinu veci si objednavame s mk aj synovi sme v podnajme ja na rodicovskej mm berie 800 e mesacny prijem 1000 e z toho minimalne 500 e na vydavky pravidelne. oco sa nezamestna lebo stale je nejaka vyhovorka, mame sa tera skoncila MD a sestra je opat tehotna ma rocneho syna a o mesiac rodi jej muz pracuje ako zivnostnik no nikdy nemaju peniaze, co mam robit ja im nemozem davat stale ked si zmyslia a ked maju peniaze tak nakupia hluosti idu na nakup aj 6x denne iba kvoli litru mlieka alebo piva, a ked s aim snazime pomoct inak ako financne tak sme "najmudrejsi" mm ich ma uz dost ja ho aj chapem, no zaroven mi je luto ze sme teraz nepozicali sestre viem ze ich potrebuje... A najlepsie na tom je to ze mm lezal v posteli kvoli chrbtu ja osm mala chripku a nebol mi kto prist pomoct s malym ked som po 3 dnoch nevladala vstat z postele mam tu nebola presne rok a oco tu bol naposledy ked som bola v porodnici ale s cimkolvek ked potrebujem pomoct tak sa v kuse an nieco vyhovaraju a to si od nich nepytam peniaze, dokonca som ochotna im zaplatit aj cestu do presova aj z presova

hradnapani
30. jan 2013

@majulino oni velmi dobre citia, ze ta mozu citovo vydierat. Preto musis jednoducho na sebe popracovat a vystupovat sebavedome. (v style Mam vas velmi rada, ale nemozem vam pozicat. Mozem vam pripadne pomoct ... - dopln si nejaku cinnost, ale peniazmi nie). Ak ta budu obvinovat a vydierat, jednoducho sa nesmies pred nimi poskladat, ale pevne si trvat na svojom... Ty a tvoj muz ste jedini, ktori s touto situaciou mozu nieco robit a to cez seba...
Chvilu to potrva, kym to pochopia, ale ono sa to raz zmeni. Musis si vazit samu seba, potom si ta budu vazit aj oni, a prestanu takto neprimerane otravovat.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
majulino
autor
30. jan 2013

@zabka88

@dadushe co by ste robili vy? respektive necitili by ste sa tak zle ako ja? s mm sme sa dohodli ze na hluposti nepoziciame len na dolezite ale to je v kuse... jedlo najom plienky lieky....

zabka88
30. jan 2013

@majulino myslíš že týmto pekne pomáhaš, vôbec nemusíš mať výčitky.. a ver že s bratom budete mať i tak pekný vzťah, a on ti takéto drobnosti ktoré potešia nikdy nezabudne 🙂 už aj to že si ho vezmeš domov, dáš mu najesť , postrážiš ho , aj to je pomoc pre rodičov , pretože oni sú tí čo to majú robiť nie ty
ver mi, ja som od svojej sestry nedostala ani pät korún do ruky, ale nikdy by ma nenapadlo jej to vyčítať ani mojim rodičom- sama mala svoje deti o ktoré sa musela starať..

angua27
30. jan 2013

@majulino, viem, že je to ťažké, ale myslím, že sama cítiš, že stačí. musíš nájsť v sebe tú silu a povedať dosť. pokiaľ Ťa mama vydiera cez brata, povedz jej, že zoberieš brata k sebe.
a skús sa zamyslieť nad tým, či Ti celá táto situácia stojí za to, aby si sa stretávala s malým bratom, synovcom,... máš svoje vlastné dieťa. evidentne dokážete s manželom úžasne šetriť, koľko vecí by ste si mohli dopriať navyše, keby peniaze nemizli vo vrecku Tvojej rodiny.
ja svoju rodinu tiež milujem, rodičia, sestra sú mi veľmi blízky. ale na prvom mieste je pre mňa moje dieťa.
nenechaj sa vydierať, nenechaj si nadávať a hlavne nenechaj sa využívať.

zabka88
30. jan 2013

@majulino a kde máš istotu že tie peniaze fakt pôjdu na toto? ja by som povedal absolutne NIE! tvoji rodičia sa rozhodli mať ešte malé dieťa, sú to dospelí zodpovední ľudia (mali by byť) a keď si ho vedeli urobiť musia sa aj postarať! a keď to nechápu,tak sorry , ale toto nie je tvoja starosť..

pomôž malému ako vieš nepriamou formou, ale nedávaj peniaze rodičom ani sestre

stále si povedz, že tým že ich dotuješ vlastne okrádaš vlastné deti..

sisaha
30. jan 2013

@majulino vies preco ta vyuzivaju? lebo vedia, ze im to dovolis...prave preto, ze ti povedia, jedlo, plienky, lieky...a preco si kupuju pivo napriklad? Ak su v hmotnej nudzi, tak stat im dotaciu poskytne...ak v nudzi nie su, je to len ich hlupost, ze nevedia vyjst...
Na tvojom mieste sa na cas prestanem stretavat a razne poviem, ze pokial mienia vydierat, tak sa bavit nemusime...a nech si teda vyberu..

majulino
autor
30. jan 2013

@zabka88 nechcu ho somnou pustit ani nazmrzlinu alebo k svokrovi domov a to byva len 4 km od nich 😢 😢 😢 😢 😢 😢

dadushe
30. jan 2013

Pokud teda nechceš jít do konfliktu a narovinu to vyjasnit, což by bylo úplně nejlepší, ještě mě napadlo prohlásit, že manželova sestra/matka/teta/bratr prostě někdo z jeho rodiny nebo koneckonců i kamarád je na tom aktuálně finančně strašně špatně, dokonce o hodně hůř než oni, hotová tragická situace, základní životní potřeby si nepokryjí. Posíláte peníze teď tam a vysvětlit jim, že oni na tom ještě nejsou tak špatně, že ona osoba by bez toho nemohla být. Je to jako použít proti nim jejich vlastní zbraně. 😝

zuzulica
30. jan 2013

@majulino Proste povedz, že nemáš a keď sa budú hnevať nech sa hnevajú, ich vina. To je z ich strany citové vidieranie. A tebe kto požičia, keď nebudeš mať, hm? My sme mali podobné kedysi, mama mala priateľa, ktorí prepil čo sa dalo a potom sme jej aj so sestrou museli požičiavať, aby mali aspoň čo jesť. Našťestie sestra povedala a dosť, odsťahovali sa a dnes je všetko ok, nemusia živiť ožrana. My sme ešte so sestrou poplatili dlžoby čo si mama kvôli nemu spravila, lebo by to nakoniec s penále atď. stálo ešte viac a dnes je všetko ok. To nejde, aby si dotovala celú rodinu a nakoniec Vám chýbalo, mysli na to, že tie peniaze čo im dáš tak budú chýbať aj tvojemu malému, ak vám aj niečo zostáva, radšej si všetci založte stavebné sporenie, alebo nejaké šetrenie pre malého, životnú poistku, proste niečo čo budeš musieť platiť a máš čisté svedomie, lebo ti vážne nezostane na rozhadzovanie. Oni si len zvykly na to, že šak keď nebudeme mať, tak nám dá. My sme sa s mojim tiež predtým kvôli tomu vadili, tiež som taká mäkká, ale odnauč sa to, budú ťa využívať stále a keď budeš potrebovať nebude mať kto požičať vám 😒

majulino
autor
30. jan 2013

@sisaha nedokazem to asi som strateny pripad a budem sa mesiac co mesiac trapit vcitkami ze im nechcem pomoct
@dadushe zhodou okolnosti sme teraz poziciavali bratovi mm a oni ot vedeli lebo sme boli u nich ked volal no aj tak pytali za posledne 4 dni asi 6x

majulino
autor
30. jan 2013

prave som sa dozvedela ze setra musi ist lezat do nemocnice potrebuje brat infuzie ako jej nemam poziciat peniaze hoci v hotovosti naozaj nemam iba poslednych 90 e? a dalsia hotovost bude az 15 mozno 17.2. ☹ ☹ ☹ ani nahodou nechcem pytat od mm z uctu aby sme sa nepohadali

zabka88
30. jan 2013

@majulino a prečo? lebo je malinky ešte či ťa takto akože trestajú či čo?

dadushe
30. jan 2013

@majulino Je mi to jasný, vyzkoušet to přece museli, co kdyby ještě něco zbylo 😒 Hele a co se potom domluvit se s manželem a prostě se odvolávat na něj? Jestli je to silná osobnost a nevadilo by mu to, prostě ze sebe udělat trochu vzornou ženu řádně pod pantoflí s tím, že jste se s manželem pohádali a on si nadále nepřeje, abyste komukoli půjčovali peníze. Sice by odstřihli jeho, ale ve své podstatě jsi stejně psala, že vztah nemají kdovíjaký a byl by pokoj. Prostě se s ním nechceš hádat a on nepůjčí. Hotovo. 😀

zabka88
30. jan 2013

@majulino a čo jej manžel?

majulino
autor
30. jan 2013

@zabka88 neviem vraj sa o neho bojano myslim si ze mm je zodpovednejsi a skusenejsi sofer ako moj svagor a so svagrom ho pustia aj xkrat na aute je sice pravda zeja sa pytam a sestra nie povie mu prines si sem veci a ideme do mesta

maznacik007
30. jan 2013

@majulino no tak daj sestre a ty sa chod so syncekom napast, poodhrabavaj sneh a mozno nejake zvysky travicky najdes... 😅

co ine sa ti da na toto napisat... baby ti tu pisu a ty stale to iste omielas... pories si to v sebe a uvidis ze najdes spravne odpovede... alebo zmen si cislo na mobile a nedaj im ho

majulino
autor
30. jan 2013

@dadushe aj to robime tvrdim ze mi nedava ziadne peniaze na nakupy chodime spolu a aj tak to nezabera zavolaju jemu priamo a ked povie ze nema skusia o par dni u mna zase

dadushe
30. jan 2013

@majulino No vidíš, ve své podstatě máš řešení. Aby tě to nesvádělo, pošli manželovi po mateřské (výplatě) většinu peněz, nech si jenom "kapesné", domluv si to s ním, že sama cítíš, že takhle to dál nejde a že víš, že nejsi dostatečně silná na to jim říct ne, když tě prosí o peníze. Řekni mu, že samotnou tě to štve a nevíš jak z toho jinak a že to teda necháváš na něm, aby nepůjčil🙂

zabka88
30. jan 2013

@majulino tak to rieš rovnako ako sestra ...

práve preto vám volajú tak osobitne, lebo nie ste zohratí.. uvedom si, že ty máš svoju vlastnú rodinu - svojho manžela a dieťa, tí sú tí ktorých musíš prioritne chrániť..
ak budeš pomáhať svojim rodičom za chrbtom manžela, ešte si narobíš aj zle v manželstve! vážne toto chceš? nečudujem sa ak sa manžel hnevá, keby môj manžel bral z rodinných peňazí a dotoval svojich rodičov bez môjho vedomia to by som osobne brala ako zradu a ver že by mal ťažký prúser...

sisaha
30. jan 2013

@majulino ani ja sa necudujem tvojmu muzovi ze je nahnevany, ja by som bola rovnako...
a co ked sestra ide lezat do nemocky na infuzky? Ved za ne platit nebude....ma manzela..

sharmana
30. jan 2013

@majulino prepáč, ale čo to máš za rodičov? sa nehanbia? povedz im, že ked sa o seba nevedia postarať, nech si s prepáčením nerobia tretie (malé dieťa), však vidím, že ty máš 23 a brat 3 roky...
A ked ti povedia, aby si tam nechodila, to ich huba nebolí ti zavolať o peniaze?
Prepáč, Tvoji rodičia sú absolútne egoistickí chrapúni, tvoj otec môže zvdihnúť riť a ísť pracovať na týždnovky, ak práca vo vašom okolí nie je, ako tisíce iných chlapov.
Prestať financovať! Určite. A neozvi sa im ani ty. Po čase sami dojdu. Ak budú žobroniť o peniaze, navrhni im, že si vezmeš brata do opatery. Aj tak z teba tahajú peniaze, tak by si ho mala aspon pri sebe. 🙂
tToja sestra, to sorry, ale ignoruj... Zaujímavé, ako každý od Vás len čaká peniaze. Tak im povedz, či ich iné nezaujíma, len tvoje peniaze. Lebo ak áno, tak to je naozaj opičia láska z ich strany. Takú rodinu by som teda nechcela. Je mi ťa lúto 😔

majulino
autor
30. jan 2013

@maznacik007 problem nie je ten ze dam hned ako pytaju to uz dlhsiu dobu nefunguje ale moje pocity som ako medzi mlynskym kolesom na jednej strane ja syn a mm a na druhej strane ostatny... asi som zle napisala na zaciatku temy ja skor potrebujem navod ako sa necitit ako krkavcia sestra a najhorsia osoba na svete premna je na prvom mieste moj syn a mm az potom vsetci ostatni, uvedomujem si ze mi pisu pravdu ved s nimi aj suhlasim ale ako mam vysvetlit svojmu svedomiu ze som neurobila nic zle ked som im nepoziciala????!!!!

maznacik007
30. jan 2013

@majulino treba si pocvicit asertivitu skus pogooglit a potom ci pozicias alebo nie vzdy budes zla.... lebo pozicias malo, nepozicias .... atd...

staronova
30. jan 2013

načo sa tu pýtaš na radu,ked na každú si aj odpovieš, že sa nedá,nemôžeš,nechcem ich stratiť?????!!!!!
moja zlatá,ja by som ich už dávno odstrihla.Robíš iba medvediu službu.Nech sa naučia hospodáriť..howg

zabka88
30. jan 2013

@majulino je mi lúto, ale toto je vec, ktorú si musíš vyriešiť v sebe.. skús si to prebrať s manželom, s priateľmi ktorým veríš, keď si veriaca kludne aj s kňazom, alebo zájdi za psychológom. si zjavne veľmi citlivá dušička a povedať nie je pre teba ťažké priam sebatrýznivé.. na druhej strane si racionálne uvedomuješ že robíš chybu keď sa necháš využívať.. bojím sa že ako to vnútorne "stráviť" ti tu nikto neporadíme.. na to potrebuješ nájsť silu v sebe, ujasniť si životné priority a zbaviť sa nezmyselných výčitiek..

tiež som kedysi žila s predstavou že "spasím svet", ktosi múdry mi vtedy povedal, aby som si nebrala všetky trápenia sveta na svoje plecia.. postupne som si uvedomila rozdiel medzi tým čo viem ovplyvniť a tam som sa snažila a zároveň som sa naučila prijať veci, ktoré som zmeniť ani ovplyvniť nevedela.. chcelo to čas

zuzulica
30. jan 2013

@majulino Ale ty sa nemáš za čo cítiť previnilo, keď nemám, predsa nemôžeš dať, šak sú dospelý, nech sa starajú. Sa uvedom, toto k ničomu nevedie, nakoniec sa začneš hádať so svojim mužom, lebo budeš nakoniec nahnevaná ty naňho, že im nechce požičať a ešte si aj manželstvo zničíš. Keď to inak nepôjde nájdi psychológa nech ti pomôže sa vyrovnať s tým psychickým terorom. Pochop, oni ťa využívajú!!! A najotrasnejšie, že na to využívajú aj dieťa...

bazarocka
30. jan 2013

@majulino volajú ? nedvíhať mobily, pretrhnúť s nimi akúkoľvek komunikáciu pokiaľ ťa využívajú len na peniaze a keď za tebou prídu, ty nemusíš zdôvodňovať prečo im nedáš peniaze ani rozprávať čo si vy potrebujete kúpiť, jednoducho povedz nemám a hotovo. Neboj sa, neumrú nič sa im nestane, jediné čo sa im stane že si uvedomia že si zatiahla kohútik a musia sa začať starať sami o seba. Ver mi nič iné ti nepomôže, musíš byť tvrdá toto isté prežívala sestra v Čechách, naši sa tam odsťahovali ešte u nich býva aj druhá sestra s bratom, tí nerobili a len od sestry vypytovali požičaj požičaj a nič nevracali a keď nechcela dať ešte bola tá najhoršia. Raz sa zaťala, povedala že už im nič nedá a má svätý pokoj

eeffka
30. jan 2013

@majulino je mi to luto ale tvojich pribuznych ja nazyvam "bieli cigani", nevratis 1x 20e, ok zabudla si, 2x 20e? pytam, a viac nepoziciam

Nechapem preco by si im mala poziciavat a preco im hovorite ake mate prijmy... moja mama a sestra ani nevedia aky mame plat j a a muz, ne ze by som im nepovedala, ale slusnost im nedovoli sa opytat. Ne ze vyzobravat... a ty kym sa nechas vydietat budu ta mat ako somarika otras sa.
Inak sa cudujem tvojm muzovi, ze davno nebuchol po stole, lebo defacto poziciavate "jeho" zarobene peniaze, RD je zobracenka to za prijem neratam.

alexandramaria
30. jan 2013

Ako zle sa mi to číta. Sprosto ťa využívajú. Kolko peknych veciciek mohol mať tvoj syncek z tých pozicanych peniazkov. Mala by si si konečne uvedomit že niesi zlá ani krkavcia! 😠

majulino
autor
30. jan 2013

@alexandramaria
@eeffka
@bazarocka
@staronova
@zabka88 tak som im povedala dost a nemam na rozdavanie a neopovazte sa mi povedat ze som zla pomaham ako viem snazim sa no vy snahu nemate som zvedava co bude zajtra 😢 😖 😠
miesaju sa vo mne divne pocity