Problém s pubertálnym synom
Ahojte dievčatá a priatelia,
mám problém so svojim synom. Syn má 18 rokov je v 3. ročníku Strednej školy. Nevieme si s ním rady úplne rezignoval, neuči sa prepadá teraz na polroku z viacerých predmetov, nechodí na vyčovanie a tak má dosť neomluvených hodín. V noci je hore a cez deň vyspáva. Správa sa ako keby stratil smer, životnú cestu a nemá žiadny ciel, teda podľa mňa to tak vyzerá :(. Potreboval by naviesť späť na správnu cestu a najsť tú správnu vnútornú motiváciu. Som zúfalá a potrebujem pomôcť a neviem ako ďalej :(. Skúšali sme to po dobrom a aj po zlom. Zákazy, príkazy, odmeny ani prosenie, nič nepomáha :(. Všetko nám to veľmi narušilo naše rodinné vzťahy. Som úplne zlomená a zúfalá, všetko ma to ničí, keď vidím akým smerom sa uberá, mám strach o jeho budúcnosť a o to ako sa stavia k životu. Máte niekto s týmto skúsenosť? Viete prosím poradiť?
Na internete som našla zmienku o koučingu, vedeli by ste mi niektorá poradiť, kde by som takého kouča mohla nájsť ( bývame okres TN, takže táto oblasť). Ak mi viete v tejto oblasti poradiť, alebo odporučiť niekoho kto by mi mohol byt nápomocný v tejto pre mna ťažkej situácii? Vopred sa Vám chcem veľmi pekne poďakovať za ochotu a odpoveď.
Prajem pohodový deň, Maťa
@mata17 Máme v rodine podobný prípad, ktorý takto začal a pokračuje velmi zle. Čo ti možem poradit treba ho vodit do školy aj nasilu, za každú cenu, aby nemal neospravedlnené hodiny, lebo ho možu vylúčit zo školy. Sadnút si s ním, stanovit podmienky, budeš chodit do školy, dostaneš vreckové, nebudeš chodit do školy, budeš makat a hotovo, nikomu pečené holuby do úst nepadajú, treba íst nanho tvrdo. U nás v rodine to neriešili, chalan prestal chodit do školy, nakoniec ho vyhodili zo školy, začal pit, brat drogy. Doteraz je doma, nezamestnaný celé roky, pije, fetuje, robí bordel doma. Dokonca už na nich aj fyzicky zaútočil. Treba ho kontrolovat ako malé decko a hlavne mu nedávajte peniaze, ak si nesplní povinnosti. Viem, že je to tažké, ja mám tiež pubertiaka doma a ked nanho ja nestačím volám manžela, ten vie ako nanho.
@mata17 asi chcete, aby dokoncil skolu, siel na vysoku a nestracal roky, co su v mladosti urcene na vzdelanie a studium a buduovanie si budúceho pevného zakladu.
ale mozno by pomohlo, keby ste mu povedali: dobre, berieme ta zo skoly, ked nechces, tak nechces. ale nemozes ostat zit ako drevo v lese. najdes si pracu, budes prispievat na rodinny rozpocet, resp. pojdes byvat sam a zacnes sa teda starat sam o seba.
poprípade, ak mate na to - mu na mesiac predplatit podnájom, dat mu dve stovky na zaciatok - je to polovica minimálnej mzdy, z ktorej niekde mesacne ziju cele rodiny - a poslat ho tam a nechat na seba samého, nech hlada pracu a skusa sa uzivit. snad ked prvy raz otvori chladnicku a tam bude uz len kusok plesnivej paradajky a pastika po zaruke, tak si uvedomi, ze realita zivota je inde a studovat bolo vlastne tak jednoduche.
niekedy niekto potrebuje okusit, co stratil, aby sa k tomu vratil. matury a VS si moze dokoncit neskor, ked mu samemu dojde, ze mu to treba.
a teraz to asi nim nepohne, ale mozno nejaka myslienka sa mu usidli v hlave: raz bude otec a nebude tuzit, aby sa jeho deti dozvedeli, co porobil v mladosti. hlavne, ak budu svojhlave ako on (genetika je genetika, ta moznost tu je). tazko im potom seba da ako vzor, ked sa budu chciet pobrat rovnakou cestou ako teraz on.
ale to je len taky napad, co by snad mohol byt ten chrobak, co mu zacne vrtat v hlave.
@mata17 neda sa s nim dohodnut aspon na tom,aby dokoncil strednu?nejako ho motivovat a kaslat na to,ci pojde na VS,nech ma aspon srednu.po strednej nech sa zamestna a zbada,co je to zivot.toto je uz velmi tazky pripad,ja by som skusila ist asi aj za psychologickou.aj kouc moze ppovedat len naucene teorie,no realne si neviem predstavit,akoby dokazal vlastne dieta skrotit.nieco mu chyba,na nieco svojim spravanim poukazuje,ale to vie len on.ak mal v mladosti nizke mantinely,tak ked mu ich teraz nastolite vyssie,bude sa vzpierat a bojovat.
@mata17 Ahoj Maťa. Môžem povedať, že viem presne čo prežívate doma. Moja najepšia kamarátka má brata, ktorý sa tiež takto na strednej spustil. Chodil na gymnázium, nové prostredie a kamaráti. Zo samého jednotkra sa stal doslova lajdák, do školy "chodil" oblúkom. A ked už začali v rodine riešiť veci ohladom toho prečo sa tak správa zistili, že začal fajčiť pravidelne marihuanu, zo školy ho kvôli tomu vylúčili. On nieže by sa snažil všetko dať doporiadku, ale ešte začal do toho brať pervitín a čo ja viem čo ešte všetko. Skončil na protidrogovom, odkial prvý krát ušiel. Druhý krát šiel do centra sám od seba. a aj tam vydržal. Teraz už má prácu, priateľku a v rodine sa to nejako ukludnilo. Chcem ti iba povedať, že skúste aj vy hladať príčinu toho, prečo nechodí do školy, prečo má vymeškané hodiny, s akými ľudmi sa stretáva, skúste zájsť aj za jeho triednou učiteľkou, spýtať sa jej aký je na hodinách, či na nom aj ona nezbalada nejaké iné chovanie. Viem, že často krát rodičia si vravia - že nie moje dieťa by určite nezačalo s drogami a alkoholom, ale opak môže byť pravdou. Po dobrom, alebo po zlom to nepojde. Hladajte cestu niekde inde. A čo sa týka toho koučingu, tak pokial už má 18 rokov, kedže si písala že je už tretiak, tak bude musieť podstúpiť z vlastnej vôle, kedže je už svojprávny. Ale ak nepočúva vás rodičov, ľudí ktorých pozná, tak prečo by počúval iné autority? Vieš to je také, ani z voza ani na voz. Ale Radím ti Skús pozisťovať, s akou partiou sa stretáva, kde trávi čas ked nie je v škole a hlavne z čoho je taký unavený, čo robí po nociach.......
Daržím palce a prajem veľa síl 🙂
@mata17 no a toto bude prave ta chyba. TY potrebujes, aby dokoncil strednu skolu. ON to zjavne nepotrebuje (od vas dostane vsetko, co treba, skola-neskola). Zacni akceptovat fakt, ze je dospely, ak nechce, tak mu dorazne vysvetli dosledky a nenut ho. Ako pise @moonlight1210, ak potrebuje padnut na hubu, aby sa spamatal, tak ho nechaj padnut a pomocnu ruku podaj, az ked zacne dodrziavat tvoje pravidla. Ak je sanca, ze ovplyvni aj mladsieho, urcite by som ho dostala z domu.
Pripadne ho skusit za kazdu cenu (trebars aj pod vyhrazkou, ze mu nedas na stravu) dostat k psychologovi. Je mozne, ze v sebe dusi nejaky vazny problem, o ktorom nevies, ked ho na zivote nic nezaujima.
@mata17 Skus zavolat na tu psychologiu a objednat ho. To co robi je len dosledok niecoho. Urcite ma nejaky problem, ktory nevie riesit a zrejme sa nevie zdoverit. Psycholog by mu mohol poradit a hlavne vysvetlit ze vy mu chcete pomoct ale najskor musite vediet co je vo veci.
@mata17 od lekarky, predpokladam ze psychiatricky (lebo maloktory psychiater je aj psychologom, nanestastie), ani necakajte odpoved. Chlapec ma evidentne nejaky psychologicky problem, takze by som sa obratila (spolu s panom manzelom!) najprv na psychologa a riesila to s nim. Najprv ja, ako rodic, potom priviest nejako k spolupraci aj dieta. Inak, v tomto veku sa casto rozvijaju aj vaznejsie psychiatricke poruchy, tak to rieste s odbornikmi, nech sa to nahodou cele nepokazi uplne.
@mata17 dobrý deň, viem tento príspevok je už dosť starý ale zaujímalo by ma ako ste to porušili s tým vašim synom? Presne tento problém máme aj my doma a už to zasahuje aj do vzťahu medzi mňa a partnera zerieme sa kôli tomu skoro každý deň už fakt nevieme ako ďalej ďakujem

napr. http://www.serena.sk/kurz/M0066/ako-byt-skvely-...
u nas boli prednasky kouca priamo na zakladnej skole raz do tyzdna v popoludnajsich hodinach.preberali tam komunikaciu s pubertakom a celkovo ako vychadzat s pubertakom