icon

Problém so starou mamou

smajl1
27. jan 2014

Ahojte. možno ma budete odsudzovať ale chcem sa opýtať čo robiť. Ide totižto o to, že mám starú mamu s ktorou som sa naposledy videla asi keď som bola piatačka na základnej škole. Odvtedy prišla k nám raz, a to som ušla z domu pretože som tam nechcela ísť tak prišla k nám mňa aj sestru presvedčiť, ja som ušla a povedala že som sa dosť zmenila ... to mi povedala mama a že ségra veľmi plakala že tam nechce ísť. Kým som nechodila na strednú do tretieho ročníka (spojili nám školu) tak odvtedy chodila za mnou teda bola za mnou tri krát raz v treťom ročníku a dvakrát vo štvrtom. v treťom mi prišiel papier, teda list od nej že jej chýbame atď. (dovtedy sa neozvala), a vo štvrtom prišla do školy dvakrát a keďže sme chodili na strednú a bolo jedno že som už mala po 18tke tak volali domov. Doma som povedala že nechcem sa s ňou stretnúť aj mama hovorila že ak nechcem tak nemusím. Po druhýkrát prišla tak, že stála za školou a prišla vrátnička že je tu moja stará mama a chce ma vidieť ja som povedala nie, že sme sa o tom rozprávali s mamou a ak sa s ňou nechcem stretnúť nemusím. Po tom odišla a mala som ako tak pokoj. No podľa mňa ma videla keďže blízko je domov dôchodcov. Odvtedy mám ja pokoj no trz to začalo so sestrou. Chodí do prvej triedy na strednej a starej mame vyhovuje že tam chodí pretože sa presťahovala blízko k jej škole keďže jej zomrela sestra a byt ju asi vyjde lacnejšie ako DD. Najrpv sa stretávali len po ceste keď šla ségra domov alebo do školy. Poslala jej pohľadnicu a čokoládu. Pohľadnicu sestra roztrhala. Teda prečítala si ju a roztrhala. Boli sme v tom, že dobre bude pokoj keďže sestru videla a raz bola sestra za ňou že nechceme sa s ňou stretávať ... no opak bol pravdou ... odvtedy skoro každý týždeň je v škole ... nie pred školou V ŠKOLE na vrátnici. Raz sa rozprávala s triednym sestry a raz chcela ísť do triedy no sestra povedala že nie nechcem nič mať s ňou spoločné. Keď nieje v škole tak ju čaká pred školou. Sestra to rieši tak že chodí so štvrtákmi keďže sa s nimi kamaráti len aby ju nemusela vidieť. Bojím sa však toho že raz ségra vybuchne, je taká že ona si povie svoje aj keď na to nevyzerá a možno je to aj tým že je v puberte.
To že sa s ňou nechcem kontaktovať nie je len tak, ja naozaj nie som na peniaze viem si vážiť človeka taký aký je no keď Vám každý mesiac posiela šeky že jej ich treba vyplatiť to je moc podľa mňa. Dobre má sa pomáhať ale nie to využívať. Potom vždy keď sme tam boli vraveli sme jej že doma sme zvyknuté v lete (keďže sme boli obidvne školopovinné teda ja škola, sestra škôlka) tak sme tam boli len v lete a vraveli sme jej asi milion krát že chcem vstávať keď sa nám zachce nie keď ona povie. Stalo sa napríklad že sme vstali o siedmej a ona nás poslala s tým do postele že je ešte skoro že máme ešte spať. Vonku sme mohli chodiť len od 15tej do 19tej aj to len pred blokom pričom blízko seba boli 2 ďalšie a vždy sme tam šli ako s kamarátmi tak ako deti ...
No najväčšie prekvapko prišlo keď dala rozsypať starého otca pretože nemala na zaplatenie vždy mama sa naštvala napísala jej list že to nemala robiť že posielať šeky vie, ale poslať papier že treba dedovi zaplatiť na 10 rokov aby mal kde ležať (bol v urnovom háji) ... dala ho rozsypať a pritom vedela že mama svojho otca milovala vždy si vychádzali výborne hoci bol prísny. Keď som toto počula vtedy sa vo mne niečo zlomilo a odvtedy jej toto neviem odpustiť áno bol to len popol no bol to môj dedo, nikdy som ho nevidela ... zomrel dva mesiac predtým ako som sa ja narodila.
Skúšali sme jej normálne povedať nech nám dá pokoj že chceme mať od nej pokoj že nechýbali sme jej 10 rokov tak čo tam zrazu? Viete ona si myslí že nás mama hucká ale nie je to pravda. Mama ak by sme jej povedali že chceme ísť by nás pustila ak by sme jej povedali že chceme ísť no ona vždy hovorí o tom, že ja viem že mama vám zakazuje a môžeme jej hovoriť koľko chceme nič nepomáha.
ako jej máme vysvetliť že chceme mať pokoj?

kaktusik007
30. jan 2014

konec.

neviem ako vy ostatne, ale ja som totalne odrovnana..

dejnas
30. jan 2014

fííííha... a ja som myslela, že babka je minimálne sériová vrahyňa, keďže ju so sestrou od detstva tak nenávidíte 😕 😕 😕
no fakt, netuším.... ak je pravda všetko, čo si napísala a nie je v tom nič iné, tak na toto nemám ani slov 😝
vlastne mám: karma je sviňa 😝

zuzkaanicka
30. jan 2014

@dejnas ja som sa pred chvilou utvrdila v tom, ze som mala pravdu, ked som sem napisala, ze problem nie je stara mama, ale zakladatelka je sama sebe problemom 😝

lienkafoj
30. jan 2014

@smajl1 po tom, čo som prečítala, mám len jediný názor - si bezcitné protivné dievčisko, ktoré si nezaslúži lásku druhého človeka..... ani starého /babka/, ani dieťaťa.... chudera tvoja mama, že ťa vôbec mala..... teraz máš 20, život pred sebou - správaj sa tak ako by si chcela aby sa k Tebe v budúcnosti správali iní.... nemusíš mať deti, ostaneš sama ako prst, lebo deti sú hlavne radosť a až potom starosť - ale na to prídeš aj sama tak za 6-7 rokov.... prajem príjemnú zábavu, aby si dosiahla to po čom túžiš - NECH ŤA KAŽDÝ NENÁVIDÍ tak ako ty nenávidíš všetkých okolo seba .....

smajl1
autor
30. jan 2014

@kaktusik007 ... prečo si odrovnana?
@dejnas tak načo si to sem napísala? :D ZBYTOČNE :D
@zuzkaanicka ... jasne stara je najnevinejsia za vsetko mozeme my. lebo ona je anjelik.
@lienkafoj ... aj tebe prajem pekny vecer. ty si bars mudra.

kaktusik007
30. jan 2014

@smajl1 z tvojho spravania som odrovnana. proste nemam slov, s takto arogantnym a bezcharakternym clovekom som sa uz davno proste nestretla.

nik netvrdi, ze tvoja stara mama je uplne bez viny. Vsetko, co sa ti tu snazime vysvetlit, je to, ze stara mama ma uz svoj vek a tvoja zloba prameni z veci, ktore sa stali 8 rokov dozadu...

fakt by si si sa mohla prestat hnevat na staru mamu, ze si ta dovolila v 12tich rokoch umyvat.... je to absurdne - sialene smiesne a smutne zaroven.

smajl1
autor
30. jan 2014

@kaktusik007 ... tu ide o to, že sme jej nechýbali skoro desať rokov a zrazu sa o nás zaujíma.

zuzkaanicka
30. jan 2014

@smajl1 v Tebe je strasna nenavist a to Ti skodi ... ja som nikde nepisala, ze Tvoja stara mama je anjel ... ja si akurat myslim, ze svoje problemy si vyrabas sama-svojim zmyslanim ... to by si mala riesit, inak budes nestastna 😉

dejnas
30. jan 2014

@smajl1 ak by si sa aspoň trošku snažila zamyslieť nad tým tvojim nezmyselným postojom, tak by to zbytočné nebolo...
ale "zbytočné" je asi očakávať niečo také od Teba 😒
si mladá, neskúsená, absolútne nevieš nič o skutočných problémoch a živíš v sebe absurdnú nenávisť k človeku, ktorý ti nijak neublížil (za ublíženie rozhodne nepovažujem fakt, že ťa babka chcela ako 12ročnú kúpať, či chcela, aby si cez víkend dlhšie spala a už vôbec nie, že mala tú drzosť rozsypať popol jej zosnulého muža - aby ste vy mali kam chodievať raz ročne...)
to, či pýta peniaze na šeky od tvojej mamy - je úplne mimo teba... sú to vzťahy medzi nimi ! napokon, ty jej tie peniaze nedávaš
btw. zákon o rodine vraví o tom, že aj deti sú "povinné" pomáhať rodičom, nielen opačne 😝

smajl1
autor
30. jan 2014

@dejnas ... asi kebyze ten zakon dodrziavaju tak by neboli starobince plne. je moja vec ci ju mam al. nemam rada. len ako vydim vi tu vsetky mate uzasny vztah so starymi

dejnas
30. jan 2014

@smajl1 si to vymákla teraz!!! 😀 nezabúdaj, že tí "starí" často nemajú ani na to, aby ten starobinec platili a preto musia takisto pomáhať finančne ich deti, vnuci...
dôvody, prečo sú starí ľudia v domovoch dôchodcov sú rôzne
a máš pravdu - sú aj také - že sa ich vlastné deti takto "zbavia", resp. odsunú túto povinnosť na iných... veľmi smutné - že si z toho berieš príklad 😝
áno, ja mám na starých rodičov len tie najlepšie spomienky a veľmi ľutujem, že už nežijú 🙄
no "problémy", ktoré si popísala, sú absolútne malicherné... nie sú dôvodom na toľkú nenávisť 😒
máš pravdu - je to tvoja vec... len nechápem, čo si od diskudie očakávala... že ťa za to pochválime?

kaktusik007
30. jan 2014

@smajl1 to, ze si jej podla tvojho subjektivneho nazoru 10 rokov nechybala, je podla teba dovod, aby si si nenasla cas HODINU a nevypocula si, co je tym dovodom, ze sa zrazu zaujima????

ako prepac, ale ja by som neriesila ze niekto so mnou 10 rokov neprehovoril, ak zrazu prejavi zaujem...

s kamoskou som sa strasne pochytila...ale strasne, fakt na zivot a na smrt... lenze vies, cas vsetko nie ze vylieci, ale hnev vyprcha... divny pocit ostane, to ano, ale hnev uz nie... takze ked sme sa stretli po 6tich rokoch, sli sme na kafe, vysvetlili sme si svoje vtedajsie postoje - nie ze by sme ich nejako uplne ze chapali, ale dokazala jedna a aj druha akceptovat, preco ta ako zareagovala.... akoze nie je to tak ze sme opat super najlepsie kamaratky, ale ten rozhovor vztah posunul a bolo dobre, ze sme si na tu kavu sadli.

a o tom ti hovorim -- aby si sa premohla, a porozpravala sa s nou, zistis, preco sa zaujima. ju nieco trapi, a takto sa to nedozvies.

a dalsia vec -- s mojim prvym exmanzelom som rozvedena 10 rokov... a tiez ideme raz za pol roka na kafe a porozpravame sa, pricom po rozvode sme spolu asi 5 rokov absolutne nehovorili.... a tiez som rada, ze sme si nasli k sebe opat cestu --- aj ked ano, nikdy to nebude ako predtym, ale mam s tym clovekom cisty stit a vsetko vysvetlene.

ja by som nemohla zit ako ty tu prezentujes, s tolkou nenavisstou... a uplne vlastne bez priciny...

kaktusik007
30. jan 2014

@smajl1 a este jednu vec ti poviem. Ty tvoju staru mamu velmi lubis. Len si to nechces pripustit a uverit tomu. TOTO je ten tvoj hlavny problem.

a preco to viem??? ak by si ju mala fakt tak na haku, ako hovoris, tak by v tebe nevzbudzovala zmienka o nej ziadne emocie... ZIADNE!!!!! ani negativne. Ale tie vzbudzuje, takze ti lahostajna nie je.

Tak posluchni svoje vnutro a stretni sa s nou, inak pokoj v zivote nikdy nenajdes.

terezka1947
30. jan 2014

@kaktusik007 ti radi dobre,
@smajl1 chod za nou,porozpravajte sa....nenadavaj.....nic ti tie nadavky a hnev nedaju,skus ten rozhovor a aspon si nebudes nikdy vycitat,ze si to neurobila....
nemas pekne vyjadrovanie o starych ludoch,nemas vztah k detom....neviem,musis byt vo vnutri kdesi velmi zraneny clovek....chyba ti laska,tuzis po nej,ale nepripustis si ju,radsej kopes a nadavas vsetkym okolo...nehnevaj sa,ale spravas sa fakt ako decko 😠
ak si dospela,tak aj konaj....neries,co bolo..ries pritomnost....
a co sa deti tyka- ver,ze nie su samozrejmostou,ale darom-takze tie slova,ze ich nechces,lebo ti nieco "zoberu" mozes raz lutovat cely zivot....aj ty raz budes potrebovat pomoc v starobe....a kto ti poda ruku????

terezka1947
30. jan 2014

...ale musim povedat,ze uz davno ma tak ziadna tema nedostala ako tato,je mi velmi smutno...nadavame na zlo vo svete,na vztahy....a koho vychovavame,aku generaciu?
deti chranime pred vsetkym,dokonca im nedovolime casto zajst ani do nemocnice k chorym starkym,ani na pohreb,lebo ved je to smutne...a su male....chranime ich pred vsetkym a dosiahneme nakoniec to,ze ich ochranime aj pred nami samotnymi....prepacte za tento koment,ale musela som napisat svoj nazor....ak deti nenaucime sucitu a neukazeme im kazdodenny zivot,so vsetkym,co k nemu patri,patricne nevysvetlime primerane ich veku vsetky udalosti....raz si nas to pocka ☹

dejnas
30. jan 2014

@smajl1
btw. v jednej diskusii píšeš, že sa ti páči práca s deťmi, dokonca uvažuješ, o štúdiu, ktoré by ti k podobnej práci dopomohlo, a tu zas píšeš, že deti nemáš rada? páčia sa ti predmety ako náuka o rodine a pod. ?
tak ako to je?
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/neviem-sa-rozhodnut-co-budem-robit/

sjuzan77
30. jan 2014

@smajl1 to, ze je clovek umiestneny do zariadenia, este neznamena, ze jeho deti, resp. ini blizki pribuzni stracaju vyzivovaciu povinnost. Z dochodku, ktory dostane sa najskor spravia povinne zrazky - poplatok, v ktorom je zahrnute ubytovanie, stravovanie, asistencne sluzby. Dalej sa strhavaju lieky, prip. pozicky, ci exekutorske zrazky. Po odpocitani vsetkych vydavkov musi dochodcovi ostat zakonom stanovene zivotne minimum. Co sa tyka nasich klientov, nielenze malokomu vyjde aby mu nieco ostalo, ale rodina musi platit este aj ubytovanie a lieky. To len na margo tych "starobincov".
Co sa tyka tvojho ohradenia sa, ze si dospela, lebo mas 20 rokov, tak nie nie moja. Cloveka nerobi dospelym vek, ale rozumova vyspelost a schopnost primerane reagovat na situacie. Toto este zvladnute nemas, miesto toho tu tnes do ziveho tym, ze z osocovania dochodcov prechadzas na pohrdanie detmi.
@admin prosim ta o uzamknutie diskusie, prispevky zakladatelky zacinaju hranicit s pravidlami slusnej komunikacie, plus nie je vhodne aby sa na takto zameranej stranke opovrhovalo detmi

smajl1
autor
31. jan 2014

Dnes to vystuduje každý ... nemam rada male deti do 10 ptm su normalne.

janka369
31. jan 2014

@smajl1 tak čo robíš na fóre medzi mamičkami?Choď radšej na pokec,tam máš kvantum sebe podobných "inteligentných" ľudí. A úprimne...je mi ťa ľúto a nechcem nikoho uraziť, ale tvoja mama nemôže byť nejaká výhra,keď takéto niečo vychovala, takže už vieme,kde je problém, ale v starkej určite nie.

afrika
31. jan 2014

@smajl1 ty ešte asi vôbec netušíš čo obnáša adopcia.... aká je to dlhá tortúra a aké je náročné adoptovať si staršie dieťatko... nieje to také jednoduché ako si zrejme predstavuješ...

jahodka8
31. jan 2014

Nosí vám čokoládu a účet? Ked nemá na účet, tak nech nekupuje čokoládu a šetrí na účet. A načo účet nosí deťom? Ja to chápem, zrazu si na vás spomenula, ked už nemá nikoho, pre vás je to cudzí človek. Babka by sa mala dohodnúť so svojou dcérou a nie zaťahovať do toho deti, ktoré to len mätie.

maznacik007
31. jan 2014

baby ja neviem pozrite sa na temy kde nevesty nadavaju na svoky za mensie banality a malokto sa nad tym pohorsuje ...
neviem co cele je za tym mozno ani ona sama nevie....

my samy sa nestykame so svokrovacami ... uz dlhe roky ale teda neviem ako by som reagovala keby teraz zacala svokra chodit za mojimi detmi ... aj ked neviem asi by ich nespoznala oni ju nepoznaju urcite a zacala mi posielat ucty a tak ....

neviem ale tak asi by to prioritne mala riesit matka s dcerou ... a ak vnucata nechcu tak zakazat styk niekedy sa inak neda...

smajl1
autor
31. jan 2014

@maznacik007 aspon dakto rozumie mi.
@jahodka presný to odrazu si spomenula

dejnas
31. jan 2014

@maznacik007 priznám sa, ja sa pozastavujem aj nad tými banalitami... ale tam ide o vzťah svokra - nevesta... ten je doslova predurčený k napätiu, to by som veľmi neporovnávala... a isteže, ako nevestu by ma naštvalo...
ale nie ako vnučku.... problémy jej mamy a babky by mali byť mimo nej a nie živiť v sebe hnev, za neskoré budíčky, či za kúpanie 😝
toto vyslovene má riešiť jej mama, len ona zrejme skutočne vie, čo je dôvodom tohto napätia a pokiaľ do toho zaťahuje detí, je to dosť otrasné

ale po tých názoroch, ktoré tu zakladateľka prezentovala, sa v podstate už ani nečudujem...
že 10 ročné deti sú "normálne" 😀 😀 😀 pomóc... 😀 😀
neviem, ako k takému poznaniu dospela, ale ak si raz teda adoptuje už 10 ročné dieťa (t.j. nebude sa s ním musieť "obťažovať" od narodenia), potom dievča uvidí, ako to v živote chodí 😝 dostane sa k cudziemu dieťaťu v parádnej puberte, možno k rovnakému, ako je ona sama, čo bude nenávidieť ľudí okolo 😒

maznacik007
31. jan 2014

@dejnas ja nekomentujem to dalsie ale su rozne vztahy ... aj medzi starymi rodicmi a vnucatami ... a niekedy je problem aj v starych rodicoch ... a neni tych pripadov malo ...netvrdim ze je to tento konkretny .. pripad.. ale tak ...

dejnas
31. jan 2014

@maznacik007 to nepopieram ani ja... len si myslím, že tento konkrétny prípad (ja zas vychádzam hlavne z tohoto prípadu), na základe prezentovaných problémov, nie je hoden toľkej nenávisti a hnevu zo strany vnúčaťa...
problém so šekmi - je vo výsostnej réžii ich mamy (nie vnúčat)
a ostatné, síce malicherné, ale budiž... nemusí sa starej matke vrhať okolo krku, ale z úcty k staršiemu rodinnému príslušníkovi, by sa patrilo aspoň slušne komunikovať a nie kopať okolo seba nožičkami: nieeee, ja nechceeeem babku ani vidieeeeť, kedy to pochopí?? 😝 😝

lenulka34
31. jan 2014

Len kto by dal do adopcie dieta do takejto rodiny, chuda dieta🙂

fotoarch
31. jan 2014

@smajl1
DNA neoklames, asi sa na starku hnevas ze ti nedala lasku ako malej, ze bola dominantna a arogantna atd - mozno.......... ale mne tvoj styl pisania teda vyjadrovania hovori ze mate rovnaku DNA .... mozno ju na sklonku tvojho zivota pochopis , kracas v jej topankach ....

vela lasky do zivota ti prajem, mier v dusi a sil pochopit a zit i vedla komplikovanych ludi a...

ladywitch26
1. feb 2014

@smajl1 prepac, ale ked ta tak citam, mas sice 20 rokov na papieri, ale rozumovo sotva.
moje decka vstavaju niekedy aj o piatej rano a tiez ich zahanam do posteli. to mam podla tvojej logiky asi cakat, ze ma budu nenavidiet a prestanu sa so mnou rozpravat? vypisujes tu o tom, aka si bezcitna mrcha a este ta mame za to aj chvalit? zabudni. zacni sa konecne spravat ako dospela. clovek totizto nie je dospely od okamihu, kedy mu na torte zasvieti 18sviecok. ty mas k tej dospelosti este hodne daleko.
moja starka a jej druha dcera, mamina sestra boli roky rozhadane. v pravidelnych intervaloch boli bud zadobre, alebo na noze. obidve boli uplne rovnake povahy, prchke a stacila im uplna somarina. co ked ta tvoja nenavidena stara mama "zdochne" zistis, ze aj oni dve s tvojou mamou sa vadili len kvoli kravinam, lebo ani jedna nedokazala ustupit? nebude ta to ani trochu mrziet, ze si jej strasne krivdila?
len naozaj silna osobnost dokaze odpustit a dat cloveku druhu sancu. slabosi robia presne to,co teraz robis ty. a este sa k tomu aj verejne priznavas a vyplakavas tu.

smajl1
autor
11. feb 2014

@ladywitch a ostatné ... je to vybavené ... stretla som ju a podľa vedala som jej svoje. Sice revala mne je to jedno a povedala som jej ze ak este raz sa k nam pribliI bude to riesit policia