icon

Problém so svokrou

soffi_
12. jan 2023

Baby prosim poradte co mam robit. Bude to asi dlhsie citanie.
Moja svokra je velmi specialna osoba, taku som veru nikdy v zivote nestretla. Zacnem tym, ze je uz na dochodku a zije sama. Byva od nas 10 minut, moji rodicia byvaju 500 km daleko.
Odkedy sa narodil maly, nejavi o neho extra zaujem. Len ked jej to vyhovuje a max na dve hodiny. Co ja na jednej strane aj respektujem, ale pred tym nez sa narodil mi slubovala ako bude pomahat kedze ja este studujem. Ked bola s malym, stale boli s nou problemy. V skratke, vsetko robila opacne, veci ktore som si vyslovene nepriala.
Ked sa nam narodila mala predcasne a museli sme kazdy den chodit do nemocnice, zacalo peklo. Kazdy den chodila k malemu na jednu hodinu denne kym my sme boli v nemocnici. Maly v tom case spal. Vzdy som jej musela navarit obed, lebo ona nenavidi varenie. Ok, sice som padala na hubu, lebo som chodila aj do skoly ale robila som to. Jeden den sme po navsteve nemocnice isli este do obchodu a doma nebolo navarene. Po asi hodine nam volala, ze ked neprideme do druhej, nechava maleho doma a odchadza. Skoro som skolabovala. Leteli sme domov a ona uz bola pod vchodom aj s malym. Neskutocny strach som mala. Odvtedy som povedala ze jej svoje dieta uz nikdy nedam. Ubehol nejaky cas a manzel ma presviedca nech trochu upustim a dovolim jej aspon kocikovat. Ja som zatial neoblomna. Celu tuto situaciu by som si s nou najradsej osobne vykomunikovala. Zial, vyhyba sa konfrontacii so mnou.
Som naozaj ja ta zla? Mam to prehodnotit a dat jej maleho na kocikovanie?

neznamaznama
12. jan 2023

@sasa1310 áno, myslím to vážne, ak by som s tým mala problém, tak na rovinu poviem, že nemôžem a nebudem si to podmienkovať tým, že musím mať navareny obed. Veď strážim dieťa hodinku denne a bývam od nich 10 minút. Celé to zaberie maximálne dve hodiny, za ten čas ani jesť nepotrebujem. A čo sa týka toho, že matka neprišla, to neriešim, nevieme prečo, či len nechcela, alebo mala na to vážny dôvod. A že to nechala zájsť autorka až tak ďaleko? Myslím, že autorka bola vďačná, že svokra dieťa stráži, aj preto varila ten obed a mlčala a nesťažovala sa. Vrchol bol, že zavolala rodičom, že sa musia do hodiny vrátiť, inak nech dieťa doma samé. To mi normálne nepríde. Ak by mi vadilo, že každý deň strážim synovi dieťa, normálne mu to poviem a nie, že zavolám a vlastne vydieram. A nebudem sa pýtať, či ti to príde normálne.

soffi_
autor
12. jan 2023

@soffi_ len aby som to upresnila, moja mama pracuje a preto pocas tyzdna nemohla. Chodila cez vikendy alebo si vzala dovolenku. Islo o to,ze sme aspon raz chceli byt s babatkom v nemocnici obaja spolu. Cize sme iba chceli aby prisla na tu hodinu ked maly spi pocas dna. Nechcela som aby mi varila, to by mi ani nenapadlo. Ved ma svoj zivot a zaujmy. Preto nechodila strazit ani prve babatko, vzala ho raz za mesiac kocikovat. Ja od nikoho automaticky neocakavam pomoc, s muzom mame babatka z lasky a dala by som zivot za oboch. V skole som potrebovala len ukoncit semester. Nikto mi nikdy deti nestrazil, len som potrebovala na chvilu pomoc v tej situacii kedy moja mama nemohla v tyzdni. Zacala som rodit v noci a ona sadla do auta a hned prisla aby mohla pomoct manzelovi s malym. Ale bohuzial, nemohla byt u nas 3 tyzdne vkuse, v praci jej nedali dovolenku. Priznam sa, ze ma aj bolia niektore vase slova, ale respektujem vas nazor a prajem vsetko dobre.

dusankomoj
12. jan 2023

@sasa1310 mýliš,vo všetkom! Strašiť matku,ktorá sa bojí o život druhého dieťaťa a vyhrážať sa jej, je úbohé. Autorka sa pýtala,či by jej mala dať znova strážiť malého. Môj názor je,že nie. Keď jej bolo zaťažko,poztrážiť SYNOVÉ dieťa o pár minút dlhšie,tak nech si trhne nohou(aj oboma).

neznamaznama
12. jan 2023

@soffi_ k tomu, či jej máš dať strážiť dieťa, to musíš vedieť ty, ako veľmi sa na to cítiš? Pomôže ti, keď ti tu 60% žien povie, že áno a ty to tak cítit nebudeš? Ale chápem, že hľadáš nejakú odpoveď, sama nevieš, čo robiť. Ideálne je pohovoriť si o tom s manželom a s ním sa dohodnúť na ďalších krokoch.

mamaaja82
12. jan 2023

@dusankomoj tejto zene to nevysvetlis ona bude presne z tej sorty,ze dieta od nevesty nie je jej vnuca.Poznam taku osobne iba od dcery su vnucata🤦🏻‍♀️

dusankomoj
12. jan 2023

@soffi_ nevysvetľuj. Nič zlé si neurobila. V takejto situácii sa nepozerá na to,kto koľkokrát strážil, ale urobí sa čo treba! Ja ťa obdivujem,koľko toho zvládaš.

ness222
12. jan 2023

@soffi_ asi sa neoplati sem nieco vobec pisat, pretoze kazda z tychto zien su asi v skutocnom zivote bezchybne, takze kazda ta tu len zhejtuje. Najma jedna konkretna pani si tu asi velmi rada riesi a vybija osobne frustracie na mladych babach v roznych diskusiach, ako som si vsimla.

esteris
12. jan 2023

myslím, že je to tu úplne jasné. Všetky ženy, ktoré si zastávajú tento zvláštny postoj manželovej matky, sú určite svokrami tiež. a otvárajú si témy typu "problémy so svokrou", aby za každú cenu mohli ukázať nevestám iný uhol pohľadu a zastať si hoc aj úplne drbnuté postoje. Zabudáte milé prispievateľky tejto diskusie, že nie len autorka-nevesta potrebovala pomoc, ale jedná sa o dieťa svokrinho syna??? čiže jemu nepomáhala? :D

monuska112
12. jan 2023

no ty vole, ja by som jej dieta nedala. a naozaj som zhrozena kolko zien to nevidi na prvy pohlad. nie nedala z jednoducheho dovodu, nemozes sa na nu spolahnut ako co uz je to za zenu co necha same doma 10mesacne dieta??? ma ona vobec k tomu dietatu vztah? vie ona vobec co je trestne? zalezi jej na tom ako sa to dieta citi? alebo ako sa citis ty? co si o tom pomysli jej syn? jednoducha odpoved nie, je jej to u riti....neviem preco chce kocikovat tvoje dieta, mozno aby sa pochvalila pred kamoskami, ale vzhladom na jej zmysel pre zodpovednost a empatiu, nie nezverim takejto osobe svoje dieta ani na 5 min, tam nevies coho je schopna....a tiez si nemyslim ze si jej nieco dlzna, je uplne jedno ci si ju poziadala o pomoc alebo sa ponukla sama, ale sakra ked uz suhlasim, mam povinnost sa k tomu dietatu spravat ako k 10mesacnemu cloveku a nevybijat si tam svoje hladne alebo urazene komplexy! ked nesuhlasim, poviem nechcem zariadte sii to inak a vy sa predsa zariadite...cize nie a nie a nie

neznamaznama
12. jan 2023

@soffi_ a mimochodom, nerieš ženy, ktoré sa do teba pustili. Sú to ženy, ktoré si musia kopnúť a ty si poskytla príležitosť. Takých ešte v živote stretneš veľa. Najmä na internete. Bohužiaľ.

h2
12. jan 2023

Načo svokra chce obed, keď vám dieťa strážila jednu hodinu?! Akože za odmenu? Mňa by tým telefonátom (že keď neprídete, odchádza od malého) veľmi nemilo prekvapila. Ale zase, ja by som jej v prípade, že sa zdržíme, volala, alebo dohodla sa s ňou dopredu.
Ja by som jej malého kočíkovať dala. A keď by poňho prišla, tak by som s ňou hodila reč o tom, čo sa stalo a pomerila by som sa s ňou. Vrátane môjho ospravedlnenia, že som nedala vedieť, že sa zdržíme, ak by bolo treba. A určite by som prerušila štúdium. Aj pri jednom malom dieťati je to náročné, nie to ešte pri dvoch.

sasa1310
12. jan 2023

@dusankomoj strašiť nemala. To áno. Ešte raz lebo si nepochopila. Keď od začiatku mala plno rečí svokra ohľadne stráženia vnúčaťa, nemala jej ho dávať vôbec. Ja stále narážam na to, že prečo to rieši až po tom, keď už pomoc nepotrebuje. Keď už ide len o kočíkovanie vnúčaťa. Veď keď je taká strašná tá svokra, mali si staršie dieťa brávať so sebou alebo nájsť inú alternatívu. A nie, že niekoľko dní za sebou stráži a keď už je vec vybavená, vtedy sa vec rieši na internete. Hrdinkou mala byť autorka, hneď a byť so svojim dieťaťom hneď, keď ho teda svokra chcela nechať samého doma

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
dusankomoj
12. jan 2023

@sasa1310 prečítaj si,čo napísala autorka. Cez týždeň strážila dieťa jej mama. Svokra prišla, aby mohol JEJ SYN isť do nemocnice pozrieť druhé dieťa spolu zo ženou. A už mi,prosím nepíš,lebo máme diametrálne odlišné názory a nemám potrebu tie moje obhajovať pred tebou.

sasa1310
12. jan 2023

@dusankomoj ale veď ty ma stále označuješ 😀

sasa1310
12. jan 2023

@soffi_ veď keď prišla tvoja mamka na víkend alebo cez týždeň, vtedy ste mohli ísť obaja pozrieť babatko. A keď mala svokra varovať, tak ste ho mali zobrať so sebou s tým, že jeden by s ním bol vonku. Veď len na hodinu ste chodili. Na začiatku si predsa písala, že od začiatku s ňou boli problémy. Mali ste sa obstarať sami, jej ho dať max. na kočíkovanie len keď chce a boli by ste všetci spokojní. Takto sú zbytočné rozbroje, povedané iste aj to, čo by nikdy povedané nebolo a všetci na nože. Veď sa jej neskôr opýtaj ako to myslela, s tým, že by ho nechala samého doma.

monuska112
12. jan 2023

@sasa1310 preco by mali? mali inu moznost a vyuzili ju, tiez ocakavam pomoc od rodiny ked potrebujem a tiez ocakavam ze slusne odmietnu ak mi pomoct nechcu...jednoducho to bolo bezproblemove svokra suhlasila a potom sa prejavila jak totalna sketa, sory ja neviem preco tolko vycitiek, mala si mala si mala si....autorka uz vie, poucila sa, a nechce jej dat viac dieta....nestaci napisat ok nedavaj?

carduelis
12. jan 2023

Ako som čítala úvodný príspevok a komentáre tak som prekvapená z takého postoja. Ja žijem v rodine, kde si pomáhame, kde máme blízke vzťahy s rodičmi aj súrodencami a vieme, že sa na seba môžeme spoľahnúť. Kedykoľvek sa stane, že potrebujeme pomoc (máme 2 malé deti a tretie na ceste), viem, že sa môžem obrátiť o pomoc k svokre, mame. Bolo niekoľko situácií kedy sme pomoc nutne potrebovali a svokra bez slova prišla, nebolo ani navarené, ani upratané (dokonca bordel), ale vo svojej láskavosti doniesla ona obed z domu a doma nám popratala. Všetko bez jediného slova a výčitky. Dokonca ešte tak zariaďovala veci, aby sme sa necítili previnilo. Takže ja som úprimne zhrozená z toho, čo autorka popisuješ. Neviem si predsaviť, že v takej situácii svokra nepomôže. A mrzí ma to za teba, čím ai prechádzate. Pravdepodobne si chcela dokončiť skúškové, možno si v poslednom ročníku a letný semester je “len” diplomovka. Ale bohužiaľ vám plány úplne nevyšli. Nič sa nedeje, sústreď sa na deti, požiadaj o pozastavenie štúdia (z dôvodu materkej by mali uznávať aj 3r pauzu) a dajte sa ako rodina dokopy. Dcérka sa dostane o chvíľu do formy, ale najmä ty potrebuješ kvalitný spánok a pokojný čas doma, bez napätia zo školy. To sa potom prenáša aj na deti, viem o čom hovorím. A čo sa týka svokry, tak tam by som čakala na iniciatívu z jej strany. Ktovie aká je to osoba, možno nie rodinný typ, možno chce svoj kľud a týmto premáhaním vám narobí viac škody ako úžitku. Každopádne, stojím na Tvojej strane, že toto správanie nie je ok a verím, že s manželom nájdete riešenie.

dusankomoj
12. jan 2023

@monuska112 nestačí,lebo niektoré baby musia svoj názor vnútiť stoj,čo stoj🤣😇

monuska112
12. jan 2023

@dusankomoj niekedy mam pocit ze ide o kopanie do autora stoj co stoj

sheila121
Odpoveď bola odstránená
ness222
12. jan 2023

Ja uz som si to vsimla aj v inych diskusiach, nedajboze niekto napise nejake priznanie myslienkovych pochodov alebo nieco co nie je uplne s “kostolnym poriadkom” a uz vsetky donho ako harpye! 😂Tu sa naozaj neoplati asi riesit nic okrem tehotenskych a ovulacnych testov a merania bazalnej teploty 🙈🙈

nelca0510
12. jan 2023

Ja som len zvedavá,dokedy zvládneš dve malé deti,denne chodiť do školy a starať sa o domácnosť. Lebo mi jednoducho v tomto prípade niečo nehrá. Kto je s deťmi keď si v škole?

petricka22
12. jan 2023

@spadnutaslivka neviem si predstavit, ako moze autorka denne studovat na materskej, ved to musis byt denne v skole, takze cele je to nejake neuveritelne.

nicegirl369
12. jan 2023

@soffi_ k svokre sa vyjadrim len tolko, ze bolo od nej hrozne, ked povedala, ze maleho necha sameho. Na druhej strane nemas pravo od nej ppmoc vyzadovat a ja na tvojom mieste by som jej po tomto incidente uz dieta nedala.
Vyjadrim sa ale k tomu, ze pises, ze si padala na hubu. Mat pocas denneho studia dve deti v rozostupe 1 roka je extremne narocne a podla mna nezodpovedne.

zoeeoz
12. jan 2023

Tak naco si robite deti tak skoro po sebe ked este studujes a nestihas? Preco ste nevzali aj maleho, ze by ho otec vonku kocikoval? Akoze riesenia su len treba chciet..mala si zavolat mamu aby dosla a bolo by ked ti od svokry nestacilo...sameho by ho doma nenechala, podla mna len trepala ale osobne by som od nej uz nic neziadala...mne svokra nestrazila dieta ani 5 minut

kristinapetronela
12. jan 2023

Jednoducho ona nie je povinná vám strážiť dieťa ...keby naozaj chce byť s vnucatkom nie je taká sprostá a nemá hnusne reči .nestretávaj sa z ňou lebo ti bude robiť ešte len peklo

soffi_
autor
12. jan 2023

@nelca0510 otec je na materskej, pracuje len na polovicny uvazok. Ked sa narodilo prve, skola bola este online. Dalo sa to v pohode zvladat. Teraz mi ostava len zimny semester dokoncit a prerusim studium na rok aby som stihla diplomovku napisat a naucit sa na statnice.

marca12
12. jan 2023

@soffi_ ked vam to slubovala asi si neivedomovala,ze uz nema 30 a bude to narocne. Musis respektovat jej rozhodnutie a byt vdacna aspon za to minimum. Ze ty studujes a mas do toho 2 deti,to neznamena,ze jw povinna vam pomahat,aj ked to slubila. Skus sa nad to povzniest a dovolit jej aspon kocikovat. Mozno si aj ona nieco uvedomila a mozno nie. Kazdopadne odopierat detom starku,lebo sama nevie,co chce,sa mi zda dost krute.

soffi_
autor
12. jan 2023

@carduelis dakujem za velmi laskavy komentar. Tiez mam so svojimi rodicmi pekne vztahy a sokovalo ma ked ma svokra aj casto ponizila a nemala zaujem sa stretavat. Kazdopadne sa s nou porozpravam a ospravedlnim ked som jej nejako ublizila. Pokusim sa to napravit aby sme boli vsetci spokojni.