Problémy a podozrenia v domove sociálnych služieb
Žienky, moja mamina je necele 3 mesiace v DSS a začínam tušit, že tam nieco nie je s kostolnym poriadkom.
Otec je v DSS tiez, kus od nej. Chodí za nou, takmer stále spí, je mimo, akoby pod liekmi, posledne 2 týzdne sa z nej stala leziacka, ani na vozíku nechce pohyb po chodbe alebo tak, skusat chodit s choditkom to nehovoriac. Js bývam velmi daleko, nemám tam dosah. Dokonca jej zrušili nedávno dolezitu kontrolu u lekarky, kde bola dlho objednaná, vraj komplikacie a nemaju personál, ale u lekarky tvrdili, že je chorá a necíti sa na to. Klamu, klamu a klamu. Doma by s nou nemal kto byt. Další senior starší od nej, který to po prvom dni nedával. Vyložene tam chradne, pretoze aby personál náhodou nemal prácu.
zacinajucu demenciu a to co popisujes ty ziadny neurolog nenapravi
oni sanitku objednaju ale uz sinrieisla prevoz leziaceho pacienta na vysetrenie ty musis zabezpecit niekoho kto ju nalozi vylozi povozi a pocaka na vysetrenie a potom hodiny cakas kym pride sanitka spat pre vas.
takze ak ty nemozes zaplat niekomu kto to poriesi za teba alebo zaplat neurologa co pride za nou (my sme platili 200€ za psychiatra) a inak pri tom co ooses naco neurologa ? tam treba skor psychiatra (ak ide omdemenciu alzheimer )
Aha chápem. Tak urguj ďalší termín a príď sem, pobehajte to.
@marca12 lepší domov. Tam sa čaka roky a roky a roky. Sto ziadatelov pred námi. Toto som zohnala trochu po známosti.
@mamina7070 psychiater za nou tiez bol. Ale Alzheimer to byt nemusi, ani si nemyslím, že je.to sa nemoze uzavriet nejaká demencia.
@nurse0 ale takto to nemá byt, má byt viac ošetrovateľov (myslim podľa oficiálneho nariadenia a keby im došla kontrola, museli by prijat dalších)
Moja mama ma demenciu a co ziadne vysetrenia jej nepomáhajú,je sledovaná 20 r a stav sa len zhorsuje,uz sme jej aj liek poranené vysadili kedze to je proste nezvratne.Necakaj ze nejaka kontrola ju vylieči alwbo zmeni,príprav sa na to ze to bude len horsie.
Autorka ona by potrebovala špecializované zariadenie, nie DSS. Dávala si si na samosprávny kraj žiadosť o dotaciu? Asi by som riešila sukromne zariadenie.
a co jej diagnostikoval ten psychiater ?
@tramtada31
@tramtada31 by ste sa čudovala ako také kontroly fungujú sú dopredu ohlásene takže zariadenie sa pripraví
@tramtada31 len ci bude ochotna doplacat 500-1000 € mesacne a aj tak nemas nic extra navyse tiez si musis este navyse zapaltit fyzioterapeuta a na vysetrenia musis brat rodica zo zariadenia sama (a jeden clovek to neda)
@nurse0 aj hygiena aj rôzne iné .
Väčšinou tieto zariadenia.maju dobre styky všade takže aj kontroly prejdú . Neraz v službe keď ste dve na toľkých klientov tak musíme rozlišovať kto je akútny pacient kto nie je a pritom to sú ľudia s rôznymi diagnózami a sa im pohorší stav veľmi rýchlo
@tramtada31 a keď sa ozvete ohľadne počtu personálu Vám povedia že nemajú personál a nemajú ani na to peniaze
Panebože. Znova opakujem! KLIENTA NEMOZES SVOJVOLNE DOPOVAT LIEKMI!!!! SU NA TO PAPIERE,LIEKY NA ODDELENI SA KONTROLUJU!!! PRESTANTE PISAT TAKETO BLUDY!
Babka má diagnózu
@autor ty sa prosím ťa už uvedom. Žiadne zariadenie Ti nezoberie babku z hadicou v hlave! Každé zariadenie má pravidlá. Majú problém zobrať len s Pegom a nie este s hadicou v hlave! Takže sa uvedom. Máš dve možnosti. Buď budeš trvať na tej hasiči ale tým pádom rátajú s tým,že babku Ti späť nevezmú ( podľa zákona je to DSS, ona potrebuje už špecializované zariadenie) alebo jej hadičky nedáš a zmieris sa s tým.
Za ďalšie....DSS nie je povinná zabezpečovať doprovod na vyšetrenie. Čítala si si domový poriadok? Pýtala si sa vôbec čo v prípade,že bude potrebovať odborné vyšetrenie? To že je tvoj tatko pohodlný je už Vás problém.
A na margo toho,že iné povedali lekárke a iné tebe. Áno robí sa To. Keď nám klient odmietne vyšetrenie povieme príčinu lekárovi ale rodinnému príslušníkov iné keďže už majú zjavne skúsenosti. Je otázka ako si ty reagovala. Ak začneš hneď do nich skákať nehnevaj sa ja by som sa s tebou tiež nebavila
Moja mama je v specializovanom zariadeni, ma psychiatricku diagnozu, dokaze sa osprchovat, chodi normalne, naje sa.. vie sa ucesat vsetko.. minuly tyzden dostala po hlave 3x od sestricky. Volavame s nou, takze sme sa to dozvedeli. Ja rozumiem, ze tam je vela klientov, ale toto je uz cez. Dokonca ta pani sestricka zbila 3ste jednu pacientku a ovela viac, ze nevladala s dychom. Inak je tam mama spokojna, maju vyborne jedlo aj program ale len tato jedna sestricka sa takto sprava. Mama vraj dostala za to, ze si pytala magnezium.. uplna blbost, a za to ma byt bita? Hned som to riesila s vrchnou sestrou. A maminu si ja domov nemozem vziat a uplne rozumiem aj tebe
Mas svoju rodinu, dieta autistu a pracu, nerealne sa starat este o maminu.
@modrykolibrik ako ty vies, že ona odmietla? Co stále máš s tým odmietanim? Ty si bola u toho? Asi tažko.
@modrykolibrik a ta babka ziadnu diagnózu zatial nemá. To všetjo sú len dohady. Dokonca v nemocnici vyvrátili aj Parkinsona. A dufam, že až ty budeš raz za stará babka, že ta nenecha len tak. Modli sa.
@autor a ty si tam bola? Vieš čo všetko si klienti navymyslaju na personál a rodiny im to veria? Netvrdím,že to tak bolo. Ale sama píšeš,že odmieta chodiť a len leží. Podľa toho usudzujem,že babka to jednoducho vzdala. A prečo by ju personál mal nútiť ísť keď nechce? Prečítaj si listinu práv. Nemôžeme ich nútiť keď on sám nechce. Nemám právo ju tam ani dotlačiť nasilu. A je jedno či je pri zmysloch alebo není. Porušili by jej základné práva a ver mi s tým opletačky nikto nechce mat
@autor prečo nemá psych.vysetrenie? Podľa teba je normálne keď ide a robí potrebu inde? Vidíš a toto je to čo zariadenia neznasaju. Babka ide do zariadenia,nemá žiadne vyšetrenia ani psych. A bum zariadenie má riešiť vyšetrenia keď rodina na to kašle? Teraz to neber ako útok na teba. Hovorím len čo zariadenia musia riešiť za rodiny.
Ak nemá diagnózu treba ju jasné stanovit
Na, diagnostiku Alzheimera, musí byť špecializovaný geropsychiater. Nie, každý psychiater dokáže diagnostikovať Alzheimera. Podľa, popisu priebehu ťažkosti zrejme o toho Alzheimera pôjde a práve to je dôvod, prečo je maminka na Tom momentálne tak, ako je.
@modrykolibrik ona bola objednaná na psychiatrii až v polovici februara. Skor nám termín nedali. A na neurologii rok chodila s tým, že padá a neudrzi stabilitu a nic s nou nerobili, len nové a nové lieky. Je pravda, že v september 2023 cievno mozgova prihoda.
@modrykolibrik vy pracujete v takom zariadeni a pisete to vsetko tak, az sa Vas clovek boji normalne,, ze si ju "strcila" do starobinca... toto napisete autorke. Vy si myslite, ze my skatulkujeme Vas a Vy skatulkujete rodinnych prislusnikov, lebo asi vsetci strkame pribuznych, len tak lazom plazom do DSS. Keby som mala inu psychicku odolnost radsej by som bola keby bola doma..ale bohuzial nie je vsetko len tak lahko.
@modrykolibrik a bez toho vyšetrenia, kam sa mi nechce ju dostat, tu diagnózu mat nebude.
@modrykolibrik no, práve den predtym otcovi povedal ten personál, že nevie sa, co tam pojde, malo ludi a složité...jedine Keby niekto z rodiny s nou šiel, teraz vsetci sa na povel nemozu zdvihnut. Aha, dne u toho, takže by to šlo. Keby boli ludia. Ale to povedali až den predtym
A další den, že lieky dostala (naslepo strelene) o nás bez nás, je to složité, dvaja ludia s nou, pojde na jesen (zatial možno aj zomrie).
Napisem o mojej mamke.Pred par rokmi na geriatrii z nej skoro urobili leziaka,len preto,ze raz spadla v kupelni,dali plienku,bočnice a vybavene.Vtedy sa prvykrat prejavili psychicke problemy,ako ju sleduju špioni a bludy.V svetlej chvili odmietla liecbu,hospitalizaciu a chcela ist domov,co sme jej splnili.Asi mesiac sme cakali na psych.vyš. a potom dalsie dva tyzdne kym jej zabrali psych.lieky.Ten mesiac katastrofa,bludy,nespala,plakala,chodili sme tam so sestrou na striedacku sa starat,ja po takej nocnej nevyspata do prace.Ani na sekundu nam nenpadlo ju niekam dat.Otec psych.uplne v poriadku,ale dalsiemsvoje vazne dg,dialyzovany diabetik.Chceli sme chranitvaj jeho.Sestra nechala pracu a stala sa opatrovatelkou,za mojej pomoci.Mamka sa vdaka nizkej davke liekov psychicky znormalizovala spievala nam,smiali sme sa.Otec zomrel skor ako ona.Ona po 80tke odmietala vsetkych lekarov,obcas som jej zobrala krv a nastavili sme liecbu s jej internistom ako najlepsie sme mohli.Mamka tu uz rok nie je,ale ja mam dobry pocit,ze sme sa postarali,aj zomrela doma,lezala len 10 dni.Tak to ona chcela.Z mojho pohladu sa niekto z deti bud obetuje a postara sa alebo taky clovek ide do ustavu,kde personal robi co moze,ale tiez maju len dve ruky a jednu hlavu.
Krstna mama bola doma leziaca 5 rokov,striedali sa pri nej opatrovatelky 24 hod denne nastastie jedna z dcera to dokazala financovat.
Rovnomti napisem,ak chces mamku uschopnit treba prist tu a aspon 2-3 tyzdne tam denne chodit a riesit comsa bude dat.
Ja som zalahnuteho otca po hospitalizacii doma rozchodila a zacal jest,v nem.nejedol vobec nic,ale to na dlhe rozpravanie.
Zaver- bud zamakaš,obetuješ sa a bude sanca na zlepsenie alebo to pojde dolu vodou,ale vina DSS to nie je.Tam treba spolupracu aj s rodinou,obcasny telefonatvje malo,otec vyzera ,ze nie je schopny nieco poriesit,je to na tebe.
@tramtada31 v tomto zariadeni práve je dost klientov s nejakou formou demencie. Práve preto je otec v inej budove, lebo on na tom tak zle nie je a je mobilny. Sice chodí o paličke, ale normálne chodí a rozumie, nemá reči z cesty. Prave asi 3 týzdne spat som volala so sestričkou, pretoze vraj mala stavy, ledy velmi chcela ist domov, co nejde. Nemal by tam s nou kto byt. Stále sa balila, stále len domov. Sestrička povedala, že dostala od psychiatra nejaké lieky, zabrali jej dobre a že na vozíku sa odvezie mimo izbu v rámci zariadenia, komunikuje s ludmi. Oni si sice medzi sebou hovoria bludy, ale rozumeju si, to je základ. Či je to realita, ale nie je, to je druhoradé. Že sa este bali po návrate z nemocnice, že bude iba leziaca. A odrazu asi 12 dní už nechce? Ja som vybavovala v novembri kde co. Chcela som sukromne v Galante, ale to je dost daleko, no lodla fotiek spica, ale otec bol proti. Že ako tam bude za nou chodit? Mama este stihla povedat, že aj by tam isla. A otec, že ju tam prevezu, nebude tam chciet byt a potom co s nou? A ako on tam bude chodit? A že viděl v televizi, že to je zly domov, ale ktovie co on to videl. To je novostavba. On chce domov ideálne v rodnom meste, ako videl že tam volno nemaju.
Pokiaľ ostane z nej ležiak, k čomu ona speje, tak nebude potrebné riešiť špecializovane zariadenie a kľudne dožije v DSS. Ale rátaj s tým, že to bude mať rapídny spád a do roka je nej.

@ina2405 riesili chirurgické konzilium. Na kieho otca, to neviem. Ono cakalo sa na MR, tam dostala termín v januari, aj tam bola. A minulý týzden malá ist na neurologiu a už sa nedostala. 6 tyzdnov bol termín pevne stanoveny.