Problémy a podozrenia v domove sociálnych služieb
Žienky, moja mamina je necele 3 mesiace v DSS a začínam tušit, že tam nieco nie je s kostolnym poriadkom.
Otec je v DSS tiez, kus od nej. Chodí za nou, takmer stále spí, je mimo, akoby pod liekmi, posledne 2 týzdne sa z nej stala leziacka, ani na vozíku nechce pohyb po chodbe alebo tak, skusat chodit s choditkom to nehovoriac. Js bývam velmi daleko, nemám tam dosah. Dokonca jej zrušili nedávno dolezitu kontrolu u lekarky, kde bola dlho objednaná, vraj komplikacie a nemaju personál, ale u lekarky tvrdili, že je chorá a necíti sa na to. Klamu, klamu a klamu. Doma by s nou nemal kto byt. Další senior starší od nej, který to po prvom dni nedával. Vyložene tam chradne, pretoze aby personál náhodou nemal prácu.
@saska00123 mas pravdu a je mi luto tvojej maminy. Bohuzial vsade to je tak, ze ludia maju nadcasy - ako sestricky, opatrovatelky, nie je to ani zaplatene.
Ak do DSS príde senior ktorý nie je chodiaci, veľmi rýchlo to s ním ide dolu vodou. Aj tí, ktorí ako tak chodia, sú utlmovaní liekmi, lebo by padali. Nemôže pri každom jednom stáť opatrovateľka nonstop. Taká je realita, že je to nezvládnuteľná požiadavka. A pozor! Ak je senior v takom stupni demencie, že je nebezpečný pre seba alebo okolie, bude fixovaný (priviazaný) o posteľ. NIKDY by som nedovolila toto spraviť mojím rodičom. Ak sa nemôžeš postarať, riešením je najať dve opatrovateľky na 2 týždňové turnusy doma u mamy.
@andrea2667 nie je náhodou viazanie o postel protizákonné? Tie turnusy u nás, to si neviem predstavit. Nehovoriac o finančnej stránke. Dokial doma bola, co to prešla. Po byte s pomocou, alebo sa drzala nábytku. V Domove má k dispozicii vozík, ale už ani to nechce, len lezat. Nastastie otec ju ani raz nenašiel priviazanu. To by asi niekde nahlásil.
@andrea2667 Vies kolko stoja take opatrovatelky?Beru 50€ na den,povatsine su to tiez dôchodkyne,je to dost financne narocne ,ale kto si to moze dovolit je to lepsie ako dss.
@liv1 takže som mala zostat v hladovej doline bez možnosti a príležitosti s vybrat si, či budem na dávkach alebo u pasu za minimálku s 2 vysokými školami.
Skusala som si u nás prácu najst, no zdieranie neskutočne alebo využívacky. Že aj rodičia sami povedali, nech odidem za lepším, tam sa zahrabem
Či som jediná na svete, ktora neostala v rodnej vieske?
Nie je to nezákonné, ak klient opakovane robil také veci, ktoré sem ani nemôžem napísať. To je akože pre bezpečnosť klientov, toho ktorého sa to týka, aj všetkých ostatných. Dokonca v nemocniciach aj v DSS majú na to špeciálne magneticky uzamykateľné popruhy. A kde nemajú, robia to plachtou. Je to hrôza, ale lepšie by sa ti páčilo, keby jeden klient druhého napríklad ubil nejakým predmetom, lebo si myslí že mu niečo ukradol? Alebo trebárs keby prehltol nejakú vec, napríklad plienku aj s obsahom? Alebo by sústavne vstával a padal, trebárs aj na roh skrinky? 😰 Demencia je hrôza pre všetkých naokolo.
@dobryden Viem to celkom presne. Za dvojtýždňový turnus sa platí do 1500 eur.
@ema22270 ja mam tri deti a o mamu sa starám,a kebyze ju dam do dss,co casom bude ,tak nebudem nadávať na system aky v dss maju.To su ludia co sa o tych ludi bez domova staraju.Proste mate rodicov v dss a ohováraťe ludi co sa o nich staraju.Ja viem ako to v dss chodi aj aki príbuzní su,niektori si az moc narokuju. S tou sestrou co si spominala ze bila tvoju mamu a aj ine,pokial to tak je ma byt vyhodená,alw prepac pochybujem o tom,lebo si to ziadna sestra nedovoli,jedine ak by bola sama narušená.Nie nemusis reagovat.Suhlasim
@andrea2667 No,je to drahe. Ie kazdy si to vie dovolit.
@liv1 inak dietatu by som nebránila. Nedala som život detom na to, aby svoj život zahodilo kvoli mojmu nepohyblivenu zadku. A každý nemá náturu hrabat sa v h.vnach rodicov. A nie každý to po psychickej stránke dá. Stačilo mi 9 dní a bola som hotová. Možno som psychicky labilna. Možno. Ale co také som spravila? Tak som sa odstahovala, no. Našla som lásku, stastie aj uznanie inde. A rodičia boli radi so mnou, že sa mám lepsie. Chápali, že k tomu DSS asi pride, ale s demenciou nie. A mamka celý život opakovala, len nech z nej nie je dement. Ano, ono sa to stalo. Si to asi pritiahla.
@andrea2667 nastastie k tomu nedošlo.
@ina2405 Ja velmi dobre viem ako to funguje v DSS. Neutocim na opatrovatelky,tie robia co mozu. To je chyba vedenia,ze ich nezaplatia a ze si nezabezpecia ludi. Nie jeden starky tam umrel a mohla byt situacia ina,keby to tam lepsie fungovalo. Mna platiaceho klienta nezaujima,ze nemaju ludi. Bola zanedbana starostlivost a to by som urcite riesila s vedenim
To mas pravdu v tych lepsich,kde je menej klientov,je tazke sa dostat. Tam maju ludia aj lepsiu starostlivost a nie je tam vysoka umrtnost. Nemozete niekoho z okolia poprosit,ze by vam pomohol? Viem ako to tam "funguje". Robi nam tam clen rodinu. Musite byt na nich tvrdsi,ozyvat sa,inak ju nechaju zanedbanu.
@modrykolibrik K tomu by som ešte dodala, že žiadna sestra alebo opatrovateľka nemôže a ani nedá lieky svojvoľne. VŽDY sú predpísané od lekára.
@marca12 dnes tam otec zase bol a nestretol jedinu sestričku. Nikoho. Za dve hodiny nikto nepresiel okolo. Zase len na posteli, ziadny zaujem o nieco, vobec. Smutné to bolo. No ked tam pridem, tak si zistim. Nepamata si už meno ani svojho vnuka, v ktorom sa videla.
Ale oni tak nerobia spolocnost,napr sestier je rozdať lieky,nakŕmiť,umyt prebaliť,ak je to porobene co maju sediet v kazdej izbe?To si tak nepredstavuj,ak tak zaplt si nejaku animátormi.Este tych ludi pozvážali do spoločnej miestnosti ak mozu a robi im program sociálna pracovníčka.
Neviem ako Vám, ale mne osobne to príde celé smutné už. Autorka sa vyhovára, otca si do pozoru nedá, ani keď ma ísť mama na vyšetrenie, lebo on chudák bol celý život mamou obskakovaný a on je pohodlný a taký a hen-taký, personál je taký a hen-taký.. Drahá autorka, zbytočne sa rozčuľuješ, inak to nebude. Personálu je málo a buď prídeš na pár dni na SK, alebo budeš si musieť siahnuť do vrecka a nájsť lepšie miesto pre mamku.
@mamina7070 Prosím, z ktorého kraja si? Veľmi by som potrebovala kontakt na psychiatra ktorý príde k pacientovi domov.
@andrea2667 ide o Bratislavu. Len teda cena navstevy bola 200€ (aj sprava a predpis liekov)
To je hrozne. Moja kamoska ma mamu v domove a chodia za nou 3x tyzdenne a keby sa jej nevenovali,tak by chradla. Su dvaja surodenci,chodia s nou cvicit,masiruju jej nohy,hraju karty. Keby nemali moznost tam chodit,tak by na tom bola velmi zle.
@marca12 my sme boli práve radi, že sa nieco našli. Pretoze som prišla, otec chodil ohnutý v pase, že ho seklo v krizoch, ako ju zase polohoval, zase zle, mama kricala, že bolí chrbtica, pomozte, nemali vhodnu postel a matrace. A stále chrbtica a ruka. Pretoze v septembri si zlomila klucnu kost a stále bolela. Teraz sa už vraj nestazuje na ruku. Po fyzickej stránke stabilizovaná, ale ta hlava.
@dobryden Keby aspoň prišla nakuknut. To kolko moze trvat? Minuta?
treba za nou chodit ak tak posu ti tomviaceri ak ty nemozes tak niekoho najdi a zaplat, u nej ta demencia vude uz rozvinutejsia ak nespoznava rodinu
my sme tak aj do nemocnice za otcom ho chodili denne navstevovat, umyvat oholit atd
Ale ona napriklad chysta lieky ale o meria tlaky alw o pise si co potrebuje? Preco by mal chodit nakupovať ak je najedena ,lieky vźala a ma tam vodu a ma pitný rezim?To nie je úloha sestry ak to stav tvojej mamy nevyžaduje.To by malo vedenie toho dss mat nejaku sociálnu pracovníčku ktora by robila program takymto letiskom,ak ju nema nemusi to robit sestra.A pochybujem ze sa jej aj chce,je rada ze sedi na zadku a pije kavu,na ktoru ma narok v 12h šichte.
@saska00123 bolo to dohodnuté tak, že ju tam odvedu z Domova. Nikto nic nepovedal, že niekto musí prist, že to alebo hento. Tam totiž s ludmi chodia, pocula som to, ked ju prijímali. Na MR isli s nou. To, že to asi nevyjde, povedali večer predtym
No to ozaj velmi skoro. Takže tu neskáč, že chyba je vo mne. Dohodnuté to bolo inak. A lepsie miesto, keby tam tak bolo volne, že? A bolo blízko. Pretoze otec nechce, aby bola daleko. Zároveň jemu toto tak stačí.
Nebolo by pre vas lepsie zaplatit opatrovatelu,ktora by chodila pomahat domov?
@dobryden alebo sa zasiva na sesterne. Dá lieky, utlmi klienta, však Moja rodina to nie je, nadopujeme liekmi nech je len klud a nohy hore.

Moja mama pracovala niekoľko rokov v DSS, každým rokom to bolo viac a viac vyčerpávajúce. Sama bola chorá a nemala povolené robiť nočné. Ale poznáme to, nemá kto robiť, tak ťahá každý, aj nad rámec svojich síl. V auguste prišla domov na vyšetrenia vyčerpaná a do dvoch týždňov, vo svojich 59r zomrela. Pracovala v BA. Tým chcem povedať, že personál je vyčerpaný a veľa krát sám nevládze, robia neskutočne nadčasy a majú na starosti veľa ľudí.