Problémy a podozrenia v domove sociálnych služieb
Žienky, moja mamina je necele 3 mesiace v DSS a začínam tušit, že tam nieco nie je s kostolnym poriadkom.
Otec je v DSS tiez, kus od nej. Chodí za nou, takmer stále spí, je mimo, akoby pod liekmi, posledne 2 týzdne sa z nej stala leziacka, ani na vozíku nechce pohyb po chodbe alebo tak, skusat chodit s choditkom to nehovoriac. Js bývam velmi daleko, nemám tam dosah. Dokonca jej zrušili nedávno dolezitu kontrolu u lekarky, kde bola dlho objednaná, vraj komplikacie a nemaju personál, ale u lekarky tvrdili, že je chorá a necíti sa na to. Klamu, klamu a klamu. Doma by s nou nemal kto byt. Další senior starší od nej, který to po prvom dni nedával. Vyložene tam chradne, pretoze aby personál náhodou nemal prácu.
@marca12 s tým by otec nesuhlasil, aby niekto k nám chodil. Navyse by sa museli niekde požicat všelijaké pomocky, uvidíme ked sa oteplí, či bude chciet ist na vozíku von. U nás na bytovke je to absolutne nemožné, bezbariérovost nula bodov..otec z neh doma šalel. A nechcel opatrovatelku, že chce ludi z bytovky, ktori sa nám vyhýbali. Ale ma chradla aj tam
On bol rád, ked spala. Mal.pokoj. a potom v noci každu hodinu toaleta. Najlepsie bolo, kedcrano vstala a chcela k lekarovi. A nechcela sa pohnut z chodby, kde sededa v chlade.
@ema22270 Sama píšeš, že má psychiatrickú diagnózu. Vnímaš teda, akej sprostosti si uverila? Vieš ty, koľkokrát som ja nedala klientom večeru, koľkokrát som im ukradla protézu alebo okuliare, koľko frajerov som mala v práci, koľkokrát som ich v noci naschvál budila, koľkokrát som im obliala posteľ močom? Ani mi nenapadne sa nad tým zamýšľať.
@saska00123 Lebo moja mama kedysi robila sestru v starobinci. A trochu, no o dost inak fungovala. Ale tak nie každý je stavany na tu prácu. Niekedy chodila zo smeny dobreze nie stvornozky. Ta mala prehlad, kto co kedy robí.
A?keby mala aj nohy hore pracu si urobila.Ona nie je povinná robit tvojej mame program alebo ju zabávať.To je tvoja úloha,ak nemozes sama tak si niekoho zaplať.Ale myslim si ze je to zbytocne,chodi k nej oredsa otec,ten tam pri nej moze sediet aj cely den aby mala spolocnost.A ma demenciu,ona si to neuvedomuje,to nie je clovek ktory rozmýšľa.Tvojej mame to je aj jedno,ona po tom ani mozno netúži.
@andrea2667 nie je to sprostost, lebo mi to potvrdila aj vrchna sestra a bude sa to riesit vo stvrtok s tou konkretnou sestrickou. Mama ma schizofreniu - ale je v stabilizovanom stave a viem to rozoznat, ci si vymysla, alebo nie. Bola doma na Vianoce a uplne normalne sme sa bavili. Ma momentalne dobre nastavene lieky a netara. Zo zaciatku, ked tam prisla, nevedela si zvyknut, bola rozladena pytala sa domov, ale potom si zvykla. Na nic sa nestazuje, jedlo super, aj aktivity, moze sa ist osprchovat, vie sa sama obriadit, ucesat najest. Po mesiaci, ked tam nastúpila, dostala tam nejake vyrazky, az po case mi mi plakala do tel ze ona chce ist domov, ze ma strasne vyrazky, to som si vtedy myslela, ze si vymysla, ze ake vyrazky, ze vsak to by nam asi zavolali, nie?. A nakoniec naozaj - zobrali ju k lekarovi mala nejaku bakteriu a dostala atb. Sa jej to hojilo dlho. A tiez ked sme volali sestricke, tak zlozila telefon.
Psychicky stav u mamy ste zanedbali,to sa malo riesit este ked bola doma a zacali prve priznaky.Demencia nepride zvecera do rana.Ty čakaš na oteplenie,ze potom mama na tom bude lepsie....silno pochybujem,cim dlhsie ide stav dolu vodou tym memsia sanca,ze sa to obrati k lepsiemu.Skoda,ze otec sa tam tak malo angazuje.
Mali sme teraz svokru mesiac v nemocnici na geriatrii. Ľahká dememcia, plus iné diagnózy. Každý deň sme za ňou chodili v rôznych casoch, vzdy sme videli kmitat personál odušu. Keď sa svokra vrátila z nemocnice, čo každému rozprávala? Vraj ich tam každý deň mlátili, v noci tancovali pri nahlas pustenom rádiu a kradli im veci. Nič z toho nie je pravda, vyplody dementneho mozgu. Fakt radosť, starať sa o dementnych ľudí. Len nevdak a krivé obvinenia a "vynikajúci" plat.
@andrea2667 presne toto by mohla aj moja mama vyprávať tie nakradnuté protézy by už mohla aj predávať, a po tajme im chodí plienky vyzliekať lebo chce aby sa poradili do postele, a určite aj tu kuraciu nohu na obed závidela a zobrala z taniera, a mäso strcene podmatracom...
@aurelia2000 mama ale nema demenciu a veci si pamata normalne. A nehovori to co ty popisujes, ze ich tam vsetci mlatia, ani nic podobne. Ale dobre, uz tu nejdem nic pisat, lebo kazdy si mysli zas nieco podla seba.
Ahoj ja som mala mamku v domove dôchodcov nebolo to ľahké ani pre ňu ani pre mňa.Postupne ochrnula a mala aj psychiatrickú diagnózu . Ja chápem že to máš ťažké si v zahraničí atď ale snaž sa urobiť všetko preto aby si potom nemala výčitky svedomia. Ja ich mám doteraz aj keď sme už potom mamku vzali domov aj zomrela doma . Bola v zariadení 1 rok . Ja som sa o ňu starala sama, bratia žili v zahraničí . Ten 1 rok som proste potrebovala pomoc. Ale úprimne ti poviem na personál nemôžem povedať nič zlé. Ako ti tu už mnohé písali vypĺňanie voľného času atď pri ležiacich pacientoch je takmer nulové. Chodila som za ňou veľmi často masírovala atď. Je to proste na rodine .
@andrea2667 lebo take co pises ty, mi nikdy mama nehovorila, ze jej niekto oblieva nieco mocom, alebo taketo bludy, normalne mi tu situaciu opisala, vypytala si magnezium od druhej sestricky, zobrala si ju na izbu, v tom dobehla tato sestricka, zacala po nej kricat, ze naco si pytala magnezium, ze to znizuje tlak, potom mame plesla 3x po hlave, zobrala tabletku a odisla.. po nejakej chvili sa ale vratila a dala jej ju naspat. Takze ked by mi hovorila ze ju tam denne niekto mlati hlava nehlava palicou, a oblieva jej postel mocom tak asi by som sa zamyslala ci netara. A inak je tento domov super a inak aj sestricky ostatne su mile a zlate, a som vdacna ze sa tam o nu staraju.
Autorka a ešte keď tvrdíš že len klamú , tie info máš od koho. Od otca? Ktoremu vychovali uyz doma keď len mama spala a mal s ňou čo najmenej roboty? Pretože čím viac o otcovi píšeš tým viac mám pocit že on má mamu ale totálne v pazi , opatrovateľka nie, s mamou viac tráviť čas nie lebo on bol zvyknutý na obskakovanie.a len hľadá vinnika
@sense ano toto mozes povedat? Co si to za človeka? Citas ty vobec? Ved keby tak bolo, tak tam nechodí, ale radsej čumí na telku či hra karty, ale chodí za nou každý den, drzi za ruku, doniesol kvety na narodeniny, co má este vuac spravit? Megery nic nerobia, sú to nejake baby tam z okolia, co si rady, že dakde našli miesto, esteze tam má jeho.
Áno čítam...dobre tak ti to poviem tak keď sú také nevery o nič sa nestarajú tak prečo nenájdeš máme lepšie sanatórium alebo tu súkromnú opatrovateľku? Lebo otec nechce to sú tvoje slova : otec nechce opatrovateľku, otec bol rád keď spala
Hadzes vinu na ženy ktoré v rámci svoji schopnosti a možnosti robia čo mozu
@majocka35 tak na rodine. No nie každý býva oproti zariadeniu. A ked aj, nemoze tam dochadzat, musí chodit do práce, živit rodinu, starat sa o deti
@sense ale chodit za nou chodí denne, nevynechaj jediný raz. A neboj, nasiel by si aj lepsiu zábavu. Ale chodit chodí a bude, dokrdy bude vladat. A tie zariadenia su PREPLNENE. Na roky. A my sme nemohli cakat.
@sense tak on nechcel, aby tam nejaká cudzia žena bola, každý ichen okradne, uriekne, to je u starších ludi tak. Bal sa, že náhodou mama nebude nic potrebovat, opatrovatelka tam bude sediet a zarabat za nic. Nevedel, ako s nou. Nevedel manipulovat a polohovat, ale to ani já nie, nevedel ako s nou komunikovat, už sa trochu naučil. A bolo to vyčerpávajuce, skus si ty každu noc nastavit budík a každu hodinu sa budit, pretoze to zažíval.
Ja viem čo je to vstávať každú hodinu aj aké je to vyčerpávajúce ale tak prestaň tvrdiť že tie ošetrovateľky nič nerobia keď vy ako rodina ste to nezvládali ale tvrdíš že opatrovateľky klamú a nič nerobia hoci majú z iných pacientov má starosti. Proste chcela mať opatrovateľku len pre svoju mamu tak žiaľ len súkromné ktorá bude len pre tvoju mamu ale žiaľ za iné peniaze.
A tiež povedať že mama nebude nič potrebovať tak by platil opatrovateľku za nič...nie neplatil za nič platil by za prítomnost dohľadu nad mamou a mali by ste niekoho ak by ta mama niečo potrebovala čo zjavne potrebuje.
@sense klamu a klamu a za tým si stojím. Su darebné a nechce sa im. Tak nech idu od toho.
Asi preto sme nezvládali, že sme sa snažili robit poriadne, a hlavne neladovali liekmi hore dole.
😳 sila ... "Sú darebné a nechce sa im" Autorka ty ale drístaš.
Vidia to ja by som mamu nenechala niekde kde má klamú a nič nerobia , veď tiež im v podstate platis za nič....
A tiež nie si bohvieaký človek keď toto tvrdíš
A stále si neodpovedala odkiaľ máš informáciu že ju laduju liekmi hore dole a nestarajú sa? Aha ...nepodložene informácie a domnienky
@ina2405 tak asi máte ine skusenosti. Toto mi stačilo.
@sense a ty mna poznáš?
@sense pretoze to správanie a vsetko, je z nej leziak, ani do vozíku nechce ist, vobrc a opusta sa. Rapidne dole a stále len spi a pletie sa jej jazyk. Na polutovaanie. Takže nie domnienky.
To sú len tvoje domnienky...ničím nepodložené informácie...veď nečakaj kým bude teplo výbav si voľno choď na dva tri týždne domov a možno sama prídeš na to že u takého človeka sa stav rapídne zhoršuje a vôbec nemusí byť nikto na vine a.to sa ti tu už z žien snažilo vysvetliť....len je najjednoduchšie hodiť vinu na ineho
Pretože keby ju neopustila rodina tak by sa zrejme neopustila ani ona....
Aj u našej babky to malo rýchly spád a dokonca aj starý otec hoci mu na svoj vek prakticky nič nebolo po smrti babky do polroka odisiel za ňou v spanku. Do vtedy hrával ešte stolný tenis, chodil ku rieke na dlhé prechádzky, akurát sa posťažoval lekárovi že aj keď to bolo s babkou ťažké lebo tiež už trpela demenciou, stále tam bola aj keď mu nadávala a kričala po ňom ale bola tam, mal dôvod ráno vstať ...a nejako to s ňou vydržať kým prišla opatrovatelka
@sense nie každý si moze vybavit volno na tolko tyzdnov, mám tu závazky. A velké.
Ale otec tam chodí každý den, aspoň on, každý den tam je niekedy aj tri hodiny. A len pozera, co sa z nej stáva. A ako Este povedali, na co vyšetrenie, ved lieky má (strelene naslepo), stačí po prázdninách a dovolenkach niekedy, to už bude leziak, takže to možno ani nebude treba.
@sense a ziadna rodina ju neopustila, to co si zase namyslas? Takže sme ju tam supli a nestarame sa, hej? Len nebolo možné byt s nou doma, Lebo hrozilo, že nás to zlikviduje, my skončíme na psycharne a ona napokon do toho Domova bude musiet ist.
Ja si nič nenamyslam, alebo vieš čo namyslsm rovnako ako si ty namyslas a namiesto hľadania spôsobu ako by veci išli hľadáš len niekoho na koho by si zbalila vinu. Pekne vecer

Nebudem sa rozčuľovať a ani Ti pridávať. Chápem Tvoju frustráciu a isto Ti nepomáha ani to, že si ďaleko ( bezmocná ) a telefonáty od otca.
Rozumiem, že si nahnevaná na personál a hľadáš vyniká. Môžem Ti len popriať veľa síl a nech všetko dobre dopadne 🍀