icon

Problémy a podozrenia v domove sociálnych služieb

16. feb 2025

Žienky, moja mamina je necele 3 mesiace v DSS a začínam tušit, že tam nieco nie je s kostolnym poriadkom.
Otec je v DSS tiez, kus od nej. Chodí za nou, takmer stále spí, je mimo, akoby pod liekmi, posledne 2 týzdne sa z nej stala leziacka, ani na vozíku nechce pohyb po chodbe alebo tak, skusat chodit s choditkom to nehovoriac. Js bývam velmi daleko, nemám tam dosah. Dokonca jej zrušili nedávno dolezitu kontrolu u lekarky, kde bola dlho objednaná, vraj komplikacie a nemaju personál, ale u lekarky tvrdili, že je chorá a necíti sa na to. Klamu, klamu a klamu. Doma by s nou nemal kto byt. Další senior starší od nej, který to po prvom dni nedával. Vyložene tam chradne, pretoze aby personál náhodou nemal prácu.

autor
16. feb 2025

@sense ved hovorim, ked nie sú schopné ženské tam, tak musím prist ja z dialky, aby som pomohla. Lebo ich slova - to je problém, to je složité, komplikované...nedá sa.

andrea2667
16. feb 2025

Sama vidíš, že doma ste ju nemohli zvládnuť, a to bola len sama jediná pacientka. Ako by ju mohli lepšie zvládnuť v zariadení, kde je plná chodba jej podobných, cez deň personál v počte 2, v noci 1. Buď realista.

autor
16. feb 2025

@andrea2667 tak tam šlo o to polohovanie, nevedeli sme kde ju ako chytit, nemali sme vhodné pomocky ako polohovatelná postel a speciálne matrace, usposobenu kupelnu, aj ked sprchovací kut maju, to bolo najhorsie. Preto mala problémy s tou chrbticou, pretoze ta postel už nestačila.

ina2405
16. feb 2025

Polohovateľnú posteľ sme pre otca vybavili za dva dni, polohovacie pomôcky, valce atď sa dá zakúpiť v zdrav.potrebách a umýva sa bežne na posteli, aj vlasy sa dajú umyť. Všetko sa dá. Ja nevravím, že chorého človeka je ľahké zvládnuť doma, na to zariadenia sú. Len tieto konkrétne dôvody sú veľmi ľahko vyriešiteľné.

lelelienka
16. feb 2025

@autorka ty uz radsej nic nepis, ocividne netusis ako to tam funguje a co tam musia zvladat ake stavy, nemaju na starosti len tvoju mamu. Sama pises, ze doma ste to zvladli len par dni s vlastnou mamou a tam to maju zvladat s cudzou kazdy den? Vies si predstavit, co stvaraju niekedy ludia s demenciou? Asi ani velmi nie, ale pokojne ti daju aj facku, lezu druhym do postele, chcu utiect, vyspinia sa do stredu izby, obvinuju ze im kradnu veci, miestami su uplne mimo a maju akesi preludy…a predstav si ze tam mas takych trebars len troch (a to realne viac). No co urobis? A potom ti pride frflat niekto ako ty, ze si leniva a utlmis ich liekmi. Mimochodom, castokrat nemusis vobec nic utlmit, lebo taky clovek je mozno jeden den relativne ok a na druhy uuuplne mimo a letargicky sedi. (Zazila sm na vlastne oci)
A k tym pomockam ako postel atd., to sa da kupit, ale prepac, no tu to skor vyzera, ze hladas len vyhovorky preco sa nemozes starat, ako by si skoncila na psychiatrii a kydas na tych, co sa staraju…to je totiz najjednoduchsie.

kavasmliekom
16. feb 2025

Koľko platíte za to, že je tam umiestnená?

andrea2667
16. feb 2025

Keby si sa informovala tak by si zistila, že polohovateľnú posteľ požičiavajú za 30 eur mesačne, sprchovací vozík a prenosnú toaletu za drobný poplatok. Nový antidekubitný matrac stojí cca 130 eur nafukovací, obyčajný je súčasťou postele. To je skôr info pre budúcnosť. Škoda plakať nad rozliatym mliekom. Opatrovateľka nemusí byť na 24 hodín. Za 8 hodín 5 dní v týždni sa platí 760 eur, za polovičný úväzok polovica. Ados chodí zadarmo. Stravu dovážajú za smiešnu cenu. Miestne úrady tiež majú opatrovateľky, väčšinou len na 2 hodiny.

janinah
16. feb 2025

Pre ostatnych citajucich napisem ,ze taka situacia moze stretnut kazdeho a treba sa na nu pripravit podľa možnosti.Ak viete,ze sa stav rodica zhorsuje alebo pride z nemocnice slaby,nemohuci,tak sa vsetko da riesit,kupit resp.dať predpisat potrebne pomocky ( ak mate dost casu),kupit z druhej ruky,požičať...V dnesnej google dobe sa da vela veci naucit,ano,aj polohovanie,aj kde ako chytiť,ako otacať,ako robit prevenciu dekubitov,ako robit dychove cvicenie atď.Do troch dni som zohnala pre otca polohovaciu postel,antidekub.matrac,hrazdicku,wc stolicku,kdejake uchytky do kupelne,choditko.,stolicku do sprchy...Dalsou velkou pomocou su sestry z ADOS,len ich treba kontaktovat,ja som zavolala v piatok,v pondelok bola u nas.Vsetko sa da,len treba chciet,nikde nepisem,ze je to ľahka situacia.Moji rodicia boli este schopni 70tnici ked sme uz riesili ich starobu,dokonca sa prestahovali ovela blizsie k nasmu mestu do dediny,kde byva jedno z ich deti a par km ich dalsie dve deti.
Su aj kekari ochotni prist domov a vysetrit a osetrit ako sa da v tych podmienkach.
Autorka opakovane pise,ze ak praca opatrovatelkam nesadla,tak nech odidu..Ano? A pride kto? Niekto mlady,vzdelany,ochotny makat,umyvat cudzie zadky za par supov.? Uz len kde takych najst,ze? Verim,ze ked pojdes k mamke,tak personalu nedonesies ani kavu za 4 eura,lebo ved si nezasluzia..niezeby na tvoju kavu cakali...
Ked zmenis pristup bude dela situacia lahsia.Raz ta mamka aj otec bude na cintorine a v nas ich deťoch by mali ostat spomienky a aj pocit,ze sme pre nich urobili v ich starobe maximum.Ja ten pocit mam a niet dňa,aby som si na rodicov nespomenula.
Autorka,tam kde si neexistuje neplatene volno? Tvoj syn nema otca,ktory by sa oň pistaral? Nemusis odpovedat,ty vieš co je tvoja priorita...

autor
16. feb 2025

@lelelienka starají sa tak, že nadopuju liekmi, ano, staraju sa super. Sprvu mama bola taka, že jeden den ok, potom dva dni taka nijaka, nie je každý den slnko, to som brala, ale tolko dní za sebou a len leží? Trochu divné. A viem, že to šlo aj požicat, stravu si nechávali vozit. Ale ja som tam byt nemohla, otec to nezvladal sám. a na úradoch nás odpinkavali, že opatrovatelky si beru teraz dovolenky, takže december a polovička januara ke zabita.

autor
16. feb 2025

@janinah neplatene volno v našej praci nie je. Ked si vycerpam dovolenku, bude mi chybat v lete. Syna nemám v lete kam dat, ako autista je neudatelny v tábore, neviem kde vsade. Dokonca s mužom máme dovolenky každý zvlášť už ani nepočítam kolky rok. A neviem, preco by som personálu nieco nosila. Ta to nic, co robia? Vyplatu iste maju.

cacianka
16. feb 2025

@ina2405 veľa pomôcok predpíšu aj lekári

autor
16. feb 2025

@cacianka no je pravda, že som isla k lékarke, potreba chodítka. A vraj musíme ju nejako dostat má rehabilitacne stredisko, alebo k fyzioterapeutovi, potom daju, prispeju. S nemohucim.clovekom vsade behat..nic ine mi neporadili

cacianka
16. feb 2025

Vidíš aký je problém postarať sa o vaše dieťa s hendikepom, že to musíte riešiť inak ako bežné rodiny, tak prečo hadzes vinu na personál DSS, keď ty sa i rodičov, resp.o matku postarať nevieš. Ja chápem že to môže byť zariadenie so slabším štandardom, ale keď sa ti nepáči čo robia a ako za mizerné platy, tak nájdi lepšie zariadenie , na vysokej opatrovateľskej a zdravotnej úrovni, tam umyjú zadok aj tebe.

autor
16. feb 2025

@cacianka ja nastastie zadok umývat nepotrebujem, len vieme, že ludi vela a miesta málo. A rodičia tiez nechcu ist stovky kilometrov daleko do ....prec. Takže tak lahke to nie je. Jedna sa možno o ich rozmary, zas chápem, že chce dožít v peknim prostredí

cacianka
16. feb 2025

Ja som sa opýtala sestričky u rehabilitacnej lekárky , kto môže predpísať pre svokra rolator/ chodítko. Bývajú 30km. Ochotne mi povedala že aj oni, bez prítomnosti svokra, stačí vyjadrenie od ošetrujúceho lekára, aby mali podklad a záleží od schválenia poisťovne či ho dostane o 1 či do 5 dní.
V živote ho nevideli ani neuvidia, lebo chápu ťažkosti s mobilitou a stačí správa od kolegu.

janinah
16. feb 2025

Choditko stoji 50 -60 eur,z druhej ruky menej,nehovor,ze si jej ho nekupila...lebo ja z platu slovenskej zdrav.sestry ano.

cacianka
16. feb 2025

To bola irónia.
Ale chápem aj tvoju frustráciu, preto si taká hmmm.
Nás to čaká každým dňom - moja mama, svokra, svokor. Desi má predstava, ako to budeme vedieť zariadiť.

autor
16. feb 2025

@cacianka tak to je este lepsi prípad. Este ked nebola v DSS, tak som bola na úrade práce vybavovat opatrovatelsky, co som zažila tam, to sa nedá slušne publikovat. Azda len to, že pobehat s nou čerta s diablom. A to bolo to najmenej.

autor
16. feb 2025

@janinah no už ho má, len škoda, že ked je pod liekmi a len leží, tak sa moze nan akurat pozerat z postele.

autor
16. feb 2025

@cacianka no lahke to naozaj nie je. Pani od nás z bytovky tam doopatrovala mamu, otca, brata a vsetci zomreli na rakovinu. Moja mama mala tiez rakovinu a tu porazila. Je to naozaj hrozná situacia človek nevie, kedy nastane.

janinah
16. feb 2025

Ale ty tam nie si,ty nevies,ci je pod liekmi alebo je uz v stave,ze jednoducho nevladze...otec tam chodi,ale prepač,co tam on tri hodiny robi? Pozera na mamu ako ona leži? Vsak nech poprosi sestru,ano aj kavu nech obcas donesie a mamu daju do sedu na posteli,presunu do kresla,nech ju pomasiruje,natrie calciovou mastou suchu kožu...pises,ze je mentalne ok,tak nech sa snazi aj on

lelelienka
16. feb 2025

@autorka ano, poviem ti z vlastnej skusenosti (babka, dedko) ze taki ludia mozu velmi lahko lezat aj cele dni, situacia sa meni zo dna na den, co doslova z hodiny na hodinu, ale ok tebe nema zmysel nieco vysvetlovat, ty si proste ides svoje ako sa nestaraju…tak si teda kludne zi v tom presvedceni. A pokojne mozes mame najst take zariadenie alebo opatrovatelku, aka bude vyhovovat tvojim standardom, ak taka teda existuje.Drzim palce 😉

ina2405
16. feb 2025

Nás je viac súrodencov. Ak by bola na tom mama zle, tak sa mi bratia poskladajú a finančne mi dorovnajú k opatrovateľskému a budem sa o ňu starať doma, pokiaľ to bude v mojich silách. Starkú sme s Alzheimerom dali do ústavu, ale mama chodila každý deň za ňou, doma to bolo pre ňu nebezpečnejšie. Zapínala plyn, brala nože, atď.
Vždy je veľmi náročné tieto veci riešiť a nielen na Slovensku, všade.

autor
16. feb 2025

@janinah keby jej neošetril zapareniny na perach, tak asi nikto. Upozornil, že má v hroznom šťávě nohy, tak aspoň objednali pedikúru. Namasti ju, to ano, ponatriasa vankus, učeše, ale to, že len leží. Neviem, co tam s tými ludmi stvaraju, jednoducho co najmenej práce.

janinah
16. feb 2025

@lelelienka autorka nic nemoze,nemoze tu prist,nemoze si brat dovolenku,nemoze vybavit opatrovatelku,nic sa neda...len nadavat na ludi,ktori sa o mamu staraju namiesto nej...a ani kavu si nezasluzia,ved beru plat...

autor
16. feb 2025

@janinah Lenze každý nemá podmienky na staranie sa. A nosit im kávu naozaj nie som povinná. Ved to ani necakaju, ako sa tu pisalo

estellas
16. feb 2025

@lelelienka Ja pracujem v domove dôchodcov, to čo píšeš je pravda. Nedávno k nám prišiel taký pán ktorý úplne odmieta jesť, piť, stále hovorí že on už chce len zomrieť. My mu každý deň dohovárame aby jedol, snažíme sa ho kŕmiť. Veľmi ťažké je to u neho. 🙁 Asi ho budeme musieť kŕmiť cez sondy v bruchu. Keď sa mu snažíme pomôcť tak je agresívny.

danusa63
16. feb 2025

@estellas máme babičku tiež v DSS ona je tam šťastná ako blcha, má tam kamošky stále za ňou chodíme. Je tam spokojná a nevolá to DSS, ale zaneste ma "domov k Marke". Často však vidím v tomto DSS starkých, ktorí to jednoducho vzdali a do mesiaca po príchode prestali jesť a piť a neodpustili deťom, že ich tam dali.......na druhej strane sú starkí s demenciou tiež tam, ktorým deti "umelo predlžujú život". Babička naša mala na izbe imobilnú s demenciou- 3 mesiace ju vozili po lekároch a vyšetreniach tlačili do nej jedlo a vodu atd. Načo ved je to jedno či človek umre 1.3. alebo 21.3 nie? Za mňa je toto týranie toho starkého....stačilo keby tú babičku 1.3 prisli deti pozriet chytili ju za ruku kym posledny krat vydychne, bolo by to pre ňu viac ako keď vydychla 21.3 v nemocnicnej izbe opustena sama....

ina2405
16. feb 2025

@danusa63 ja som zažila, ako babka nezvládla ten šok z premiestnenia do domova a po 15 minútach, čo sme ju uložili na posteľ umrela. Príbuzní ani domov nestihli zájsť. Veľa z nich to veľmi ťažko znáša.

renesance80
16. feb 2025

@liv1 chore myslenie , každý može žiť kde chce a ako chce, neviem si predstaviť obmedzovať svoje dieťa ,kde bude žiť a kde sa ožení čí vydá, postaranie o rodiča nezaručí anito ,že dieťa zostate v tejto krajine, ked že mnohé musia pracovať inde než žiju ,alebo nezarobia tolko aby to mohli cvakať, ked že dnes má každý na krku hypoteky až do smrti