icon

Problémy s partnerom a financie

gemini2
27. feb 2012

Potrebovala by som poradit. Mam priatela, s ktorym mam 2 deti a sbyvalym jedno. Partner nevie so mnou rozpravat a mame problemy- hlavne financne...Nepovie, kolko zarobi ani mi nedava peniaze. Uz som uvazovala nad tym, ze sa s nim rozidem ale vela by som si nepomohla. Po vaznom rozhovore nakoniec prezradil, ze po zaplateni svojich vydavkov mu ostava 140eur. Ja platim najom, poistky...vsetko. Neviem ako dalej...

sisaha
2. mar 2012

@alice107 ale ked sa nad tym zamyslis, tak kde je spravodlivost? Otec sa moze podielat len do vysky svojich prijmov a majetku a co matka? Ak su vydavky na dieta realne, tam nikoho nezaujima kde tie peniaze ma vziat matka? Ja by som takymto "chlapom" gule trhala a vyrubila im vyzivne podla toho, co realne deti potrebuju. On nech si najde aj dve roboty, aby to vedel platit. Ak matka moze pracovat v dvoch robotach, pripadne brigadach, tak moze aj ten dvojgulovnik, nie? Normalne som sa rozculila

martinkacasarova
2. mar 2012

@anina32 To si tej kostke napisala na jednotku-uplne vystižne! Neviem čo je to zač,ale podla jej rad a vyjadrovania v dnešnej dobe sa javi ako keby sa včera zobudila a tešila sa že ma chlapa,ako nejaky tučniačik čo kyve hlavičkou a pritakava dobre môj,som s tebou spokojna aj ked je to na prd,len neodchadzaj! Bud somnou-ja to dokažem,všetko bude zaplatene a budeme sa mať fajn.Vidiš aj take su baby.

miska1917
2. mar 2012

@alex31 Dakujem vtedy som si uvedomila ze s nim,alebo bez neho=stale rovnake,a vybrala som si tu druhu moznost.Ano ja som tiez toho nazoru ze radsej sama ako s niekym kto si to nezaslusi,a ze nemyslim vtedy na deti?myslela az moc a preto som to urobila lebo som vedela ze hlavne pre deti to bude tak lepsie.Bolo obdobie ked mi nechcel platiti a dostavala som len 45eur na oboch.A prezila som to,aj ked s odretymi usami.Teraz sa zase vlacim po sudoch na zvysenie.30.3 mam pojednavanie.Tak som zvedava co ako.

miska1917
2. mar 2012

@gemini2 Ahoj,velmi rada by som Ti pomohla a poslala tvojim chlapcom oblecenie,ak by TI neprekazalo ze by bolo nosene mojim synom,ale ja som vsetko posunula dalej.Ale dake hracky TI mozem poslat,ak by si chcela,aj ked teraz rozmyslam ci mam p este pre take malicke deticky.Nieco vymyslim..

alice107
2. mar 2012

@sisaha ja sa nezastavam nezodpovednych otcov.ale ani nezodpovenych matiek.ked dospeli ludia sa rozhodnu mat dieta,mali by pocitat s jeho potrebami.a pripravit sa na to.samozrejme zodpovedny otec aj matka tak robia.maju aj dve roboty,ako pises.
ja som realista a vidim veci ako su.spravodlivost je v tom,ze obaja rodicia maju rovnaku povinnost sa postarat o svoje deti.ako sa spolu na podielani tej povinnosti dohodnu,je na nich.ak su taki nezodpovedni,ze sa dohodnut nevedia,musi to urobit sud.a kedze musia platit nejake kriteria,tak su dane zakonom.na sk musi kazdy rodic sa podielat na vyzive dieti.ale v niektorych eu krajinach ak povinny rodic je nezamestnany a zije v hmotnej nudzi,tak vyzivne neplati,druhy rodic ak nema dostatok prostriedkov,tak do ur.veku dietat moze dostat soc.vypomoc.takze kriteria su rozne a uplatnuju sa rozne .
v praxi som videla pripady,ak otec dlhodobo platil len minimalne vyzivne.a matka pracovala a zivila deti.ale bolo to aj naopak.
zivot je o zodpovednosti.je na kazdom,akeho partnera si pre zivot a rodicovstvo vyberie.

sisaha
2. mar 2012

@alice107 len niekedy ked ten jeden nevie kde je sever a co je jeho povinnosťou, tak by malo byť ulohou sudu ho k tej povinnosti dotlačiť.. 😒

alice107
2. mar 2012

@sisaha ulohou sudu nie je opatrovatelstvo nezrelych a nezodpovednych ludi.sud v civilnom procese rozhoduje spory na zaklade navrhu zalobcu/kyne/.vymahanie pravneho tytulu /exekucie/ je zase na exekutorovi .ale tiez na navrh opravneneho.to znamena,ze sud rozhoduje na zaklade navrhu a predlozenych dokazov .tie predkladaju svojpravne osoby.ked niekto vo vztahu ako pises nevie kde je sever,tak ak to vie ten druhy,ten musi byt aktivny a na zaklade realnych a realistickych poziadaviek sa domahat prava.na sude ci v exekuci.to je proste realita zivota.

mamavera
2. mar 2012

@gemini2 držím ti veľmi palce, aby so toto ťažké obdobie ustála a mám z blízkeho okolia skúsenosť, že súd odklepol výživné otcovi na dve deti 250 eur, napriek tomu, že je momentálne bez práce. Pokiaľ nie je chorý a je schopný chodiť do práce, má povinnosť sa o deti starať. Výživné má prednosť pred všetkými ostatnými výdavkami,súd nezaujímalo, kde zoberie peniaze na byt, stravu pre seba a pod. Určite by som sa ale obrátila na právnika.

alice107
2. mar 2012

@mamavera ja suhlasim s tebou v tom,aby sa zakladatelka obratila na pravnika.
to,ze momentalne nezamestnanemu muzovi urcili vyzivne 250 eur este neznamena,ze by to mohol byt pripad aj zakladatelky.prijemy sa predkladaju za cely rok.tu sumu sud urcil na zaklade nejakeho podkladu.z predchadzajuceho prijmu v praci a aj z davky z nezamestnanosti pripadne.aj odstupneho a podobne.plus sa beru do uvahy majetkove pomery povinneho. ine je zivnostnik,ak by bol v minulom roku na nule.takze kazdy pripad je iny.a inak posudzovany.
a v rozsudku bolo vyslovne napisane,ze sud nezaujimali jeho zivotne naklady?pretoze aj tie sa beru do uvahy.podobne ako naklady pre dieta.vsetko v globale.

225mimika
2. mar 2012

No mate to tazke,ale volila by som sud,ako tu pisu aj ine zeny,keby ste boli manzelia,mal by vyzivov. Povinnost aj na Vas. To su chlapi,najskor sladucke reci a skutek utek... Ked chcel mat deti,mal rozmyslat,ci ich bude mat z coho uzivit a taktiez postarat sa o partnerku.ja na Vasom mieste nezotrvavam v takom vztahu,ale tazko radit je to na Vas. Priatel si musi uvedomit,co je pre neho dolezitejsie deti,alebo auto. Pokial nehodla problemy riesit,radsej by som ten vztah zabalila.

gemini2
autor
2. mar 2012

@alice107 ja uz zacinam mat pocit, ze si chlap. ako bez urazky ale zena ktora ma dieta, musi predsa sucitit s inou zenou a uvedomit si, ze ju to moze tiez stretnut...
Uz som sama. Takze odo dnes som slobodna matka s tromi detmi..... 😒

leiladelly
2. mar 2012

@gemini2 Já vím, že jsi v těžké životní situaci, posílám sílu, abys to ustála, doufám, že Ti pomohou Tvoji blízcí, když už partner zklamal. Na druhé straně, věř, že bude lépe , ono se to obrátí, máš tři zdravé děti, to je to nejdůležitější. Já si od určité doby říká, že pokud nejde o život... , nebudu se trápit, úmrtí blízkých mi srovnaly hodnoty. Děti Ti stonásobně vrátí lásku a ty finanční záležitosti bude muset určit soud, biologický otec dětí se prostě bude muset postarat. Když nemá zodpovědnost, aby se postaral sám, soud určí jeho vyživovací povinnost. Já Ti posílám sílu a věř, že bude lépe.

sisaha
2. mar 2012

@alice107 ved ok, to je ten nas prehnity system...nechala som sa uniest..rozculuje ma to totiz.. 😉

sisaha
2. mar 2012

@gemini2 neboj, zvladnes to...horsie ako teraz sa mat nebudes...zaciatok bude tazky, ale najdete si postupne svoj system, mamina ti tiez urcite pomoze.. Dohodli ste sa aj na vyzivnom zatial?

kveta
2. mar 2012

@alice107 Môžeš byť neviem ako zrelý človek... stačí aby Tvoj partner chytil napríklad diagnózu pokles testosterónu /mužská menopauza/ alebo depresiu a môžeš len zírať akého nezodpovedného partnera si si to kedysi vybrala... Tak opatrne s tými súdmi nad zrelosťou iných...

mamavera
3. mar 2012

@gemini2 tak už máš deti len tri, pretože doteraz si mala štyri...ľahké to nebude, najmä prvé týždne, ale pôjde to a ako budú detičky rásť, pôjdu do škôlky, ty do práce, tak to bude lepšie. Veľa šťastia

gemini2
autor
3. mar 2012

@mamavera
@sisaha
@leiladelly dakujem dievcata, vase slova mi davaju silu....

sisaha
3. mar 2012

@gemini2 a vsetko najlepsie k vcerajsim narodeninam chlapcov.., hlavne vela zdravia a spokojnosti vsetkych. 😉

staronova
3. mar 2012

@gemini2 máš môj obdiv a sympatie. Držím ti do daľšieho, ťažkého života palce. Rozhodla si sa radikálne,bez predlžovania agónie. Niet za čím ľutovať.

alice107
3. mar 2012

@sisaha to nie je prehnity system 😉. sud ma proste svoju ulohu v systeme.to je cele. 🙂
@kveta zrely clovek si vybera aj zreleho partnera a pozera sa na vztah globalne. zodpovedne pristupuje k rodicovstvu.
@gemini2 bez urazky,co to mas za poznamku?muz ci zenaak rozmyslaju realisticky ,tak vedia posudit lahkovaznost konania.ja som pravnika posudzujem veci z tvojho fora realisticky.prepac mi,ale ja mam sucit s tvojimi tromi detmi.ty si vsak dospela zena. sama si spoluzodpovedna za problemy ,v ktorych si.a najhorsie je ,ze sa dotykaju tvojich deti. ja nevidim ziaden dovod na sucit s tebou.tebe ziadna lutost nepomoze .ale ciny.na tvojej strane.si sama s tromi detmi.to je velka zodpovednost.zelam ti vela sil v rieseni problemov.

sisaha
3. mar 2012

@alice107 ano, prave preto, ze sud ma svoju ulohu, tak ma pomahat tym, ktory sa ocitnu v problemoch a zakon je na ich strane.
Nesuhlasim s tvojimi nazormi, zrely clovek si moze vybrat zreleho partnera, ale ludia sa menia a ked sa raz z jedneho zreleho cloveka stane s prepacenim hovado, tak ma ten druhy za to niest nasledky? Hlupost.. Trosku si sa prezradila aky si clovek, ked si napisala gemini, ze nemas ziaden dovod s nou sucitit...Ako raz povedal jeden moj znamy...pravnici su obycajne Judry... a takych ako si ty, dufam, ze bude v tejto spolocnosti, ktorí majú pomáhať ludom, co najmenej.

alice107
3. mar 2012

@sisahaakym stylom reagujes vo svojom prispevku,take su aj tvoje vyjadrenia a nazory.nestoja mi za to ich komentovat.hlavne tie,co su osobneho razu.
co sa tyka ulohy sudu,si uplne vedla v ponimani tejto institucie.ulohou sudu je rozhodovat spory.pomahat ako to ty nazyvas,ma za ulohu ina statna institucia/socialne urady/.ked sa niekto ocitne v problemoch,sud na zaklade dokazov a zistenych skutocnosti rozhodne,kto je uspesny v danom procese.
aby som to objasnila na danom pripade,tak napriklad v zalobe na urcenie vyzivneho je rozhodujuce nielen to,kto je povinny ,ale aj to,do akej vysky je povinny schopny svoj zaväzok vyzivneho plnit.pochopila si? konkretne u zakladatelky nie je problem to,ci povinny otec bude platit. ostatne on to ani nespochybnil.ale kolko bude platit.
a este na zaver ti napisem,ze pokladam za uplny hlupost tvoje vyjadrenie v tom,ze zo zreleho cloveka sa stane´´hovädo´´.ako si to ty nazvala.zrely clovek je taky,ktory si svoje povinnoisti uvedomuje.a vie si ich plnit.ale ina vec je,ake ma na to prostriedky.aby sme boli konkretni,tak u zakladatelky ide o to,ake moznosti a prostriedky na platenie vyzivneho ma povinny otec.ako pisala,svojej povinnosti prispievat urcitou ciastkou sa nebranil/to minimalne/.zakladatelka si mala dobre premysliet a zvazit vsetky okolnosti partnerstva a rodicovstva.je casty jav,ze zivitel rodiny pride o pracu.s tym treba pocitat.a treba aj vediet,,ze zivnostenske podnikanie prinasa urcite rizika.zakladatelka si je sama vinna,ze precenila schopnosti a moznosti partnera dlhodobo uzivit rodinu.a potom nic neurobila pre to,aby svojim detom zakonnou cestou zabezpecila moznost vyzivneho od otca deti.ale aj svojim pricinenim.teda svojou pracou.ale samozrejme musi byt realisticka.a ocakavat len take vyzivne,ake moznosti ma opravneny otec.takze ano.ona tiez musi niest nasledky svojho lahkovazneho pristupu k veci.skoda len,ze toto sa dotyka najmä deti.ja v zaujme deti dufam,ze pracu nasla a deti dokaze spoluzabezpecit.namiesto stazovania si uz davno mala byt u pravnika a situaciu s vyzivnym riesit.

gemini2
autor
3. mar 2012

@alice107 ja som verila, ze otec deti je zodpovedny clovek a ze peniaze do rodiny da, alebo vysvetli preco nadava.resp.prestal davat. ale nestalo sa a musela som vztah ukoncit, pretoze bez penazi sa zit neda. dnes mi vzal pracku- to bolo jedine, co sme dostali ako dar od jeho matky k narodeninam-spolocne. a dnes mame mensiu oslavu narodenim drobcov a uz mi tu poslal policiu, ktora ma prisla skontrolovat, pretoze som vraj pod vplyvom alkoholu a nestaram sa o deti.....(samozrejme, dnes som taka nervozna, smutna a zmetena-nevypila som ani kvapku alkoholu)....to je spravanie zreleho 44rocneho muza- otca???

gemini2
autor
3. mar 2012

@alice107 a este cosi- vraj mi neda ani dychat a bude ma kontrolovat na kazdom kroku, kym nespravim nejaku chybu a on si to potom vychutna.....

slimstar
3. mar 2012

@gemini2 neviem si to ani predstavit,
to teraz k tebe nabehli policajti a co ti ako povedali?

alice107
3. mar 2012

@gemini2 to co pises je smutne.a z ohladom na deti hrozny stav.ale toto je zial dost bezny jav v pripadoch,ako je tvoj. ja som videla aj horsie chovania sa partnerov.muzov,ale aj zien.pisla si,ze si sa na neho prilepila.ked si bola po rozvode.a ze si ho vlastne dobre nepoznala.a to je ta lahkovaznost,co si urobila.to mi prepac moju uprimnost.ak prestal financovat vasu spolocnu domacnost/ked ste sa na tom dohodli/,tak si mala hned konat.ak nevysvetlil ,preco tak robi,mala si proste spolocne byvanie zrusit.preco si nepoziadala o prispevok pre nevydatu matku?a ked sa deti narodili o vyzivne?vzhladom k skutocnostiam,co opisujes,by to bola najlepsia cesta.ale vtedy ti este asi daval tych 400 eur,ze?
co sa tyka chladnicky.no vies,ja som take jednania videla.a casto.vy nie ste manzelia.ak tu chladnicku nemas darovanu,/preukazatelne/.pravne nemas na nu narok,ak si ju nekupila za svoje prostriedky.to je ta realita podobnych vztahov.ina vec je moralna stranka veci.je to odsudeniahodne konanie .to je jasne.ale ak si ho poznala,jeho reakcie ,ved spolu zijete,tak si mohla predpokladat,ze ak nema moralny kredit,tak take nieco sa moze stat.ale vedz,ze clovek sa nemeni od zakladu.on mal take chovanie aj predtym.len ty si proste nepozerala na signaly spravania.on nebol zrely ani predtym.a o tom som ja prave pisala.ty si lahkovazne spojila svoj zivot s muzom,o ktorom si nic nevedela.len ze ma nejake peniaze v danom okamihu.prepac mi,ale bola tvoja chyba tiez,ze si nic nevedela o jeho prijmoch.ak ti nechcel povedat,mala si zvazit vztah s nim.v koncnom dosledku sa aj tak vztah skoncil.ale pre tvoju vahavost a necinnost si prisla aj o prostriedky,na ktore si mala narok.
co sa tyka tej policie,tak policia nepojde kontrolovat len tak nejaku party.on urcite dal podnet na urad kolizneho opatrovnika.ak jeho podnet bol bezpredmetny,/nic policia zavadne voci tebe nezistila/,tak sa bude urad kolizneho opatrovnika pozerat na jeho konanie ako ucelove.a to mozes vyuzit proti nemu.na dokreslenie jeho chovania,ked budes ziadat vyzivne na deti.
verim,ze situacia je pre teba zlozita.a dufam,ze ta praca ti vysla.verim,ze si smuzna.ale ty mas 3 deti.tak musis pozerat realisticky na svoju situaciu.chod k pravnikovi co najskor a vyzivne si zabezpec.ale musis pocitat stym,ze asi nebude prilis vysoke.a ze tazisko starostlivosti a vyzivy o deti bude na tebe.

gemini2
autor
3. mar 2012

@alice107 jedna sa o pracku. peniaze tych 400eur mi prestal davat po tom ako som porodila resp.prisla z porodnice. spociatku som to chapala tak, ze on nakupi a ja som s detmi ale potom zacal pytat aj z materskej....
poznala som ho 12rokov. boli sme kamosi, vzdy ma pozval na nieco, uzasne sa s nim rozpravalo.
policajti prisli a oznamili mi, ze dostali hlasenie preto prisli...koho on informoval a kde ma styky, netusim

dada1212
3. mar 2012

@gemini2 držím palce, aby si to zvládla aj s detičkami.
celkom by ma zaujímalo, že to napríklad s tými policajtmi a aj že zobral tú práčku, či to vzišlo z jeho hlavy alebo je možné, že ho niekto ovplyvňuje, napríklad z jeho rodiny, nejaký kamarát čo sa v tom vyzná a podobne.
ale to asi nebudeš vedieť, nakoľko asi z toho čo píšeš vieš o ňom len málo.

staronova
3. mar 2012

@gemini2 čo si vychutná? zoberie dve deti a bude sa starať? alebo čo si chce vychutnávať? policajtov to prestane baviť chodiť ku vám jak na klavír.Kašli na neho,je to blbec.

maminuska
3. mar 2012

@alice107 v 90 % s tebou suhlasím , v čom nesuhlasím že vždy sa dá správanie partnera odhadnúť.
Ja som človek podobného realneho zmýšľania ako ty, napriek tomu som pri výbere partnera pochybila. A nesiem následky dodnes.
A ver tomu , že som nemala priamo od neho žaidne varovné signály. Nepriamo od jeho rodiny, ale človek si vtedy myslí však beriem si jeho a nie rodinu.
S čím však súhlasím a to absolutne treba veci riešit s právnou istotou , v momente kedy mi vyviedol prvý pruser som sa obrátila na právnika a všetko som riešila už len cez neho .Rozvod, výživné , styk s detmi.
prešla som aj tými častými javmi ako si to ty nazvala - odobratie spoločného auta pre postihnutu dcéru - riešila som predbežkom , nestýkanie sa s detmi riešila som upravou styku teraz naposledy.
Dievčatá
@alice107 to nemyslí zle, len sa na to díva tak ako to naozaj chodí a z vlastnej skusenosti môžem potvrdit že to tak naozaj chodí , teraz su nejaké emocie zbytočné treba konat !!! hned a s chladnou hlavou.
@staronova to je klasické vyhrázanie sa, mne ešte vypisoval že si vezme deti a ja mám ist za hlasom svojho srdca, už ich nevidel dva roky a nijak sa o ne nezaujíma.