Problémy s partnerom a financie
Potrebovala by som poradit. Mam priatela, s ktorym mam 2 deti a sbyvalym jedno. Partner nevie so mnou rozpravat a mame problemy- hlavne financne...Nepovie, kolko zarobi ani mi nedava peniaze. Uz som uvazovala nad tym, ze sa s nim rozidem ale vela by som si nepomohla. Po vaznom rozhovore nakoniec prezradil, ze po zaplateni svojich vydavkov mu ostava 140eur. Ja platim najom, poistky...vsetko. Neviem ako dalej...
@gemini2ja som vychadzala z toho,co si napisala.pisala si,ze si ho dobre nepoznala.len ze si sa na neho nalepila potom,ako si sa rozviedla.12 rokov niekoho poznat zvonku je ine,ako ho poznat ako partnera.to,ze ta pozval na nieco a nezaväzne ste si pokecali je ine,ako poznat partnera v zlozitych zivotnych situaciach.takze ako som pisala.bolo od teba lahkomyselne ak si na takom zaklade s nim isla hned byvat a coskoro mala deti.z tvojho popisu jasne vyplyva,ze zacal mat financne problemy.a ty si ocakavala viac,ako ti mohol potom poskytnut.a len si pasivne prihliadala a nic si nepodnikala.ak pytal peniaze z materskej,tak uz vtedy si mala ziadat,aby ta oboznamil s finacnou situaciu.spytala si sa hoak to ide v podnikani?a co navrhuje do budcnosti?hladala si vychodisko zo situacie?no,akokolvek,teraz dufam uz konas.mozem sa spytat ,ako zdovodnila policia navstevu u vas? dostali hlasenie o ruseni kludu ,vytrznosti,alebo im bolo oznamene,ze ako matka deti ich ohrozujes tym,ze si s nimi doma sama a pod vplyvom alkoholu?poziadali ta o vykonanie skusky na pritomnost alkoholu? spisali nejaky zaznam s tebou?
@maminuska chovanie cloveka mozno poznat uz v urcitych crtach ,ked s nim rozpravame.z jeho postojov k zakladnym zivotnym otazkam.a nielen to,co povie.ale ako to povie. ako sa chova v urcitych situaciach.hlavne zatazovych.ak ma sklon k agresivite ,prehananiu,nezodpovednosti sa da vidiet na konkretnych pripadoch.aj ked nesuvisia priamo s nami.clovek pochybi pri pri vybere partera vtedy,ak prehliada tieto naznaky.a ocakava od neho nieco,co je len jeho zelanim.nie realitou.ver mi,ze v praxi sa mi vzdy potvrdilo,ze vsetky manzelske a partnerske problemy vznikli tak,,ze aj druha strana mala na nich podiel.hoci aj nepriamy.nedostatocne zhodnotena situacia, nerealne ocakavania.nekonanie a vyckavanie.takto to ja vidim po rokoch praxe s mnohymi vztahmi.
@alice107 iste, len vieš ludia nie su stroje. A vekom sa človek mení , okolie ho mení, situácie ho menia.
Muž ktorý zostane pri manželke ak sa im narodí zdravé dieta, nezostane ak sa im narodí postihnuté dieta. A to sa predvídať nedá.
Berieš si človka normálne zabezpečeného , po čase sa vypracuje, dostane k peniazom a drbne mu v gebuli, páli za sebou mosty , partnerka ktorá s nim bola v tažkom období už nie je to čo on potrebuje ......, vo víre zamilovanosti k milenke o 20 rokov mladšej zabuda na deti a rokmi budované rodinné väzby.
Vtedy ma nastupiť to čo tvrdíš, ihned konať!
@alice107 vieš teraz na facebooku pomáham kamarátke aby sa odhodlala už konečne konat.
Po 10 rokoch dobrého a normálneho manželstva sa na Silvestra manžel zobral s tým že končí , že sa chce rozíst lebo on takto žit nechce - narodilo sa im dieta, želané a vytužené po 10 rokoch !!!! Boli zabezpečení , obidvaja dcéru chceli , vzájomne oťukaní . Teraz na jar mali stavať a na Vianoce som ešte s nim hovorila že chce druhé dieta.
Bum , dnes z toho nič nie je pravda.
Jednoducho niekedy neodhadneš.
@maminuska jasne,ze ludia nie su stroje. ale kazdy ma inak nastavenu osobnost.je to dane geneticky,vychovou,,prostredim.clovek ani vekom ani inymi okolnostami svoju podstatu osobnosti nezmeni.ak pravda nemyslime na situaciu chorobneho stavu .vtedy je to ine.ak jedinec slabeho charakteru ma zatazovu situaciu/napr.to postihnute dieta/,tak samozrejme navonok sa zda,ze ten clovek sa zmenil.ale on sa nezmenil.len reagoval na zatazovu situaciu.a to tak,ake ma osobnostne predpoklady k urcitemu chovaniu a za za urcitych okolnosti.takto to vo svojich spravach podavaju aj sudni znalci z odboru psychiatrie.takze zalezi na osobnosti cloveka.a prave ta osobnost sa da rozpoznat v rozlicnych situaciach zivota.ver mi,ze ak cloveks obnostou vnimavou pre zodpovednost ma peniaze,nepojde ich prehrat v rulete.a neopusti manzelku pre 20 rocnu milenku.ale ak ta osobnost ma predpoklady k lahkovaznosti,slabe volove vlastnosti,tak to urobi.
@alice107 vies, keby sudy neboli tak skorumpovane ako su, tak ti hadam aj uverim, ze sud rozhoduje na zaklade faktov...sudca hlavne vyslovuje svoj pravny nazor a dobre vieme, ze nie vzdy je rozhodnute v prospech toho na koho strane stoji zakon...
mna si hlavne dostala vetou, ze nemas preco suciti so zenou, ktora sa dostala do problemov. Ja mam vo svojom okoli tolko parov, kde ten pan pravy bol naozaj panom pravym a zodpovednym. Lenze po case a hlavne zmenou rôznych zivotnych situacii sa ludia menia a taka nenavist dokaze velmi vela..
@alice107, nie som právnička, ale taktiež mám vysokoškolské vzdelanie. preskákala som mnoho sudnych sporov spolu s klientami voči našej finančnej správe, prežila som rozvod, výživné , styk, predbežko, uprava styku , sudnu rozdelenie BSM takže to čo píšeš o sude a ako to tam prebieha môžem len a len potvrdiť.
Napriek tomu si myslím že nie vždy sa dá človek odhadnut a nie vždy nastane záťažová situácia ktorá ho preverí.
Ak je muž 20 rokov obetavý a starostlivý otec , dobrý manžel ver tomu že aj u takéhot muža 20 ročná milenka urobí svoje. Zabudame v tomto prípade na mužské ego , na chemický vplyv hormonov a vtedy sa rucaju mosty hlava nehlava.
Niečo iné je záťažová situácia ktorá vznikne jednorazovo a nepôsobí dlhodobo a trvalo( to je to čo vznikne a čo možno simulovat pred vstupom do partnerstva a rodičovstva ) ale ak si manžel predstavuje dieta zdravé a ono sa narodí tažko postihnuté , zátažová situácia je trvalá .
Často muž po čase odchádza, lebo si to takto nepredstavoval.
@sisaha viem ako laicka verejnost vnima sudnictvo na sk.a viem,ze sk stale ma problem s korupciou a to aj v radoch sudcov.ale to nema nic spolocne s pripadom zakladatelky.ta svojim lahkovaznym konanim si prinajmensom spolusposobila svoje problemy sama.ona este ani nepoziadala sud o rozhodnutie.takze o com sa vlastne bavime?samozrejme ,ze aj sud moze vydat nespravne rozhodnutie. aj to sa stava.a na to sluzi moznost dovolania.preto je dolezite,aby stranky mali pravnika.ten zisti pripadne zavadne rozhodnutie a moze sa domoct napravy.a nielen to.v drvivej väcsine sudy rozhoduju tak,ze rozhodnu v prospech opravneneho.casto sa v obciansko-pravnom spore stava.ze zaloba nedoda presne,ci pravdive dokazy.a casto sa stava,ze ona vidi zo svojho laickeho uhla problem inak,ako sud.ver mi,ze z praxe to viem.
co sa tyka toho,ze nemam sucit so zakladatelkou.tak nemam..ako som pisala,mam sucit s jej detmi.pretoze tieto problemy si ona prinajmensom spoluzavinila sama.ja nemam vo zvyku lutovat niekoho,kto kona mierne povedane lahkomyselne.ja sa na vec pozeram z racionalneho uhla pohladu.
co sa tyka toho,ze ludia sa menia pri zmene ziv.situacii,tak na to som vyjadrila svoju mienku v predchadzajucom prispevku.
@maminuska prave u osobnosti ,ktora je nestala ,charakterovo slaba casto dochadza k situacii,ked si najde podstatne mladsiu milenku.a prave u takejto osobnosti sa to da poznat. hoci v situacii,ked manzelka dotycneho ho spoznavala.ako pristupuje k inym stankam zivota.ver mi,ze rovnako nestalo.a lahkovazne.len na zaciatku vztahu to ta zena nechce alebo nevie poznat.
@alice107 ano, trafila si klinec po hlave, hlavne v radoch sudcov korupcia prekvita..V rodine riesime jeden spor, ktory je lahky, prehladny, napriek tomu neuspesny len preto, ze druha strana si kupila svoju "spravodlivost". Bude to beh na dlhe lakte a pevne verim, ze ho nezastavi az Strassburg, ale vyssia institucia ako okresny sud.
@alice107 Možná z právního hlediska píšeš dobře, to nebudu posuzovat, ale z hlediska lidského to nestojí za nic . Myslím, že
@gemini2 nepotřebuje tady poslouchat nějaké moralistní rady, že si za svou situaci může částečně sama, to sice může být pravda , ale nepomůže jí to v řešení současné situace. V životě mohou nastat nejrůznější situace a právě v těch hraničních se nejvíc projeví, jaký kdo je....... Vnímám to tak, že
@gemini2 i potřebovala se ze všeho vypsat, poradit si stejně musí sama. Ale myslím, že čekala podporu od ostatních. Slova, že to zvládne a vše se v lepší překlopí. A názory ostatních jí pravděpodobně také přispěly k utříbení myšlenek. Možná to nemyslíš zle, ale ty příspěvky vyznívají dosti tvrdě. Jen zpětná vazba 😉
@alice107 toto ukončíme 🙂 , v tomto sa nezhodneme. 🙂.
Ale obidve sa zhodneme na tom , že ak už takáto situácia nastane treba konat , hneď a nekompromisne.
Ja som počas prvého manželstva chybu spravila, teraz som druhýkrát vydatá a viac sa to nezopakuje. Okrem toho že mám predmanželsku zmluvu ( manžel je Čech ), všetky prípady nadobudnutia PP z majetku mojich rodičov, z BSM predchádzajuceho manželstva a iné mám ošetrené aj cez notárske zápisnice.
Nič v druhom manželstve nenechávam na náhodu, niekto povie že neromantické , pre mna a pre môjho manžela a pre naše spoločné dieta a moje deti z prvého manželstva to je istota , právna istota že presne vieme komu čo patrí.
Ak budeme spolu , spoločne sa to bude užívať. Toto podla mna mnoho žien podcenuje a ani opakovaná chyba ich neprinuti sa na svet pozriet inak, vždy veria partnerovi. Ale to nie je podla mna o dôvere, ale o vyjasnení si pravidel fungovania. Veď vzájomne si veríme a tuto dôveru dáme na papier.
Napriek týmto dohodám sa máme s manželom radi.
@sisaha tak toto je ina pravna situacia.kazdy sudca rozhoduje nezavisle.a ak ma pravny nazor,co sa nezhoduje z nazorom jedneho z ucastnikov konania,este to neznamena,ze rozhodol nespravne.co sa tyka sudcu,vyluceneho pre nezaujatost,este to nemusi znamenat,ze prijal uplatok.proste moze byt v nejakom vztahu s miestom,ci osobou ucastnikov konania.to je vsetko
a sudca akeho sudu bol vyluceny pre zaujatost?krajskeho sudu?
@maminuska asi ozaj mame na tu jednu vec kazda iny pohlad. 😉
co sa tyka manzelskej zmuvy a pravnej istoty v manzelskom spoluziti,zalezi tom,ake su pravne rizika.ak jeden manzel podnika,existuju deti z predchadzajuceho vztahu a pod.to zalezi na kazdom ,kto do vztahu vstupuje.je dobre mat vyjasnene stanoviska. to plne suhlasim.ja doporucujem tieto veci individualne.
ale jedno viem iste.do manzelstva sa ma vstupit s partnerom,ktory je zrela osobnost.ti dvaja maju tvorit rodinu.a tak aj konat.my dvaja s manzelom mame spolocne ucety .obaja mame rovnake pravo pristupu .a ja viem,,ze na manzela sa mozem spolahnut ako na samu seba.vsetko je o sobnosti cloveka.
neda mi ..napisat mat dvojcata je narocne a tazke..a posledne co teraz potrebuje unavena nevyspata maminka dvojiciek citat su nazory
@alice107 myslim tvoje...iste si dokonala vsetko vies..odhadnut a mate super vztah...ale mam pre teba novinku ludia sa menia a rychlo a zo dna na den...viem to ..lebo to je proste tak...len aby sa tebe raz nestalo ze tu budes pisat o tom ze nechapes ako sa ti mm zmenil a ver mi ja budem prva co ti napisem...ved..si to mala predvidat...nikdy vazne nikdy nevies co ta zajtra caka iste sa ti dobre odsudzuje od pocitaca klepakajuc si zabezpecena...ale...vzdy je v zivote ale...ak vies pomoz a ak nie tak nechaj pisatelku tak..dorazat ludi co su na kolenach..prepac...je mi s toho smutno...lebo kopes do totalne unaveneho cloveka..ja ako maminka dvojiciek viem o com rozpravam...ty asi sotva
@leiladelly plne s tebou suhlasim..
@gemini2 naozaj, čo si vychutná? v podstate celý svoj plat minul na seba, neprispieval a zrazu sa bude musieť postarať aj o dve malé deti? alebo ich hodí na krk babke? podľa mňa ide o jeho urazenú hrdosť, pýchu, takéto reči bude mať furt, viem podľa seba, ked som síce iba nasratá, no viem, čo dokážem ja urobiť zo zlosti .. držím ti palce a posielam energiu 🙂
@alice107 To víš teď, že se můžeš spolehnout na svého manžela jako na sebe. Ale co rozhodně nevíš, tak nevíš, co Ti život přinese. A to jsem si víc než na sto procent jistá...... Chce to trochu pokory. O tom jsem přesvědčená. Takto moralizovat může jen ten, kdo ještě nedostal od života žádnou ťafku. Jenže jedna věc je taky jistá, každý z nás v životě nějakou ťafku dostaneme.... A pak bude rád, že má kolem sebe lidi, kteří ho prostě jen podpoří a nebudou moralizovat...... A poukazovat, jak by se co mělo dělat, a jak by to měl dělat zralý člověk. Sorry, ale už toho nech. Já jsem zralý , vzdělaný na vlastních nohou stojící člověk, který měl zralého partnera s vysoký postavením, vysokým intelektem, zodpovědností atd, povoláním forenzní a penitenciární psycholog, šéf jedné významné nejmenované instituace. A tak jsme si pěkně žili, oba jsme byli fakt zralí a zodpovědní a pak se něco, asi v práci, stalo a já nevím doteď co a muž spáchal sebevraždu. A život byl naruby a poslední, co bych potřebovala, bylo poslouchat nějaké moralistní kecy, typu, že jsem měla něco vědět, tušit, konat jinak. Pokud nestojíš v botách jiného, neposuzuj ho a nepiš tady názory, jak Ty to máš super, to zakladatelka tématu nepotřebuje. Asi nejsem jediná, kdo to tady vnímá podobně. 😉
@dusika11 díky, já s Tvým názorem také souhlasím, vidím, že to vnímáme stejně.
@leiladelly ja som tolko krat dostala od zivota..ze .viem ze sa zivot meni zo dna na den,,..ale to je jedno ....nie podstatne ...podstatne je ..miera unavy pri takychto malych dvojcatach..je velmi vysoka..a este ked ma pisatelka riesit tak tazke veci..to moze pochopit iba zena co neico prezila...satit obuvat ..mlieko plienky...a do toho ..ehm kreten chlap..velmi vysoka psychicka zataz..neznasam typy co kopu do klaciaceho cloveka co prosi o pomoc
@dusika11 ano, rozumím Ti. Nejvíce suverénní bývají lidé, kteří toho moc nezažili, cítí se neohrozžení a z toho titulu posuzují ostatní, kritizují a moralizují. Chce to tu pokoru , empatii , jednoduše "obyčejné" dobré srdce a lidství v něm.
@leiladelly
@dusika11 ja si nemyslím že kopala, len poukázala tvrdo a racionálne ako to je, poukázala na to kde sa stali chyby a ako ich napraviť. To by sa malo cenit.
Druhá vec je či práve teraz bol ten správny čas. Či tento krok nemal príst o týžden , o dva neskôr ked sa zakaldatelka pozbiera.
Lenže su dva typy ludí - tí čo potrebuju polutovat a potom nasmerovat a druhí čo sa potrebuju len polutovat a tí sa točia v bludnom kruhu a tu už pomôže len tvrdé slovné prefackanie.
V každom prípade
@alice107 nemala v umysle nejako ju zhodit ani dehonestovat, len koná ako právnik a to je pochopitelné, pracuje v tej profesii a skutočne ľutost nikomu nepomôže a to ani tým detom .
Na zakaldatelke si treba cenit predovšetkým to že urobila prvý krok a ten je niekedy kurevsky ťažký , teraz treba ist už postupne , možno aj s pomocou MK ( vecičky na deti , plienky, hračky kým sa nepostaví na vlastné nohy ... ) .
@maminuska já nepoužila slovo "kopat", ale to není důležité. Víš, jestli soucit nikomu nepomůže, o tom se dá dost debatovat, protože jsou v životě situace, kdy je potřeba právě cítit, že na problém člověk není sám, aby nabral sílu psychickou a pak mohl konat. Jinak se domnívám, že je zbytečné tu rozebírat a mluvit za druhého člověka, myslím alice107, jak věci ona myslela, v tomto je virtuální komunikace obtížnější, chybí neverbální složka, která právě doplňuje kontext, jak to autor myslel. Třeba i silněji volená slova mohou být zmírněna mimikou , gestikou, což tady ale nejde. Každopádně já nemám ráda moralizování. Tady se mísilo moralizování a snaha pomoci. Možná jen ta snaha pomoci bez moralizování by pomohla více. Tolik můj názor. 🙂 Sama zakladatelka tématu napsala, že naše slova jí dávají sílu.... Takže nejsme mimo mísu, my, které prostě přečteme, reagujeme, neposuzujeme... Nasloucháme , aniž bychom soudily. 🙂
@leiladelly nikto nie je mimo misu , ani tie čo podporili a ani tie reagovali trocha tvrdšie. Zmes týchto prístupov pomohli naštartovat zakladatelku a to je podstatné.
Ak by ju tu každý ľutoval a fukal bobenko tak sa čas na rozhodnutie možno predlži, a možno aj nie.
Ja nesuhlasím so všetkým s
@alice107 , dokonca si myslím že tieto vyjadrenia mali príst vo fáze č.2 , ale tiež zastávam názor že len poukázala na to že toto sa nemalo stat a ked sa stalo ako z toho von .
@maminuska v zásadě souhlasím.
@leiladelly do istej miery náš náhlad na svet s alice 107 je dost podobný ale to vychádza aj z našej profesie a ver tomu že ani jedna z nás nechce klientom ublížit ale čo najviac pomôcť.
@maminuska prosím Tě, já nikde nepsala, že tu chce někdo někomu ublížit. Samozřejmě, že každý vycházíme ze svého světonázoru a zkušeností. Tvoje a té druhé kolegyně jsou samozřejmě jiné, než moje coby lékařky a psycholožky. Sice pracuji jako lékařka, ale jako psycholog jsem si zase vědomá toho, že tvrdě řečená pravda může vyčerpaného člověka zlomit. Proto jsem jako primární považovala za nutné spíš zakladatelku tématu uklidnit a podpořit. Následně je pak fáze řešení. Tak nějak jsi to i psala. Je pravda, že jsem nečetla všechny stránky, neměla jsem na to čas. Možná to tu proběhlo. V tom je ta virtuální komunikace zavádějicí, jak jsem již psala. Já myslím, že v zásadě si ale asi rozumíme. 😉

@staronova a nielen policajtov a sociálku , u mna bola 6 krát , potom to vzdali a prestali.