icon

Problémy s partnerom a financie

gemini2
27. feb 2012

Potrebovala by som poradit. Mam priatela, s ktorym mam 2 deti a sbyvalym jedno. Partner nevie so mnou rozpravat a mame problemy- hlavne financne...Nepovie, kolko zarobi ani mi nedava peniaze. Uz som uvazovala nad tym, ze sa s nim rozidem ale vela by som si nepomohla. Po vaznom rozhovore nakoniec prezradil, ze po zaplateni svojich vydavkov mu ostava 140eur. Ja platim najom, poistky...vsetko. Neviem ako dalej...

gemini2
autor
27. feb 2012

@viki2912 TIEZ SI MYSLIM...kupoval to cez AAAauto.

gemini2
autor
27. feb 2012

mame za sebou dalsi rozhovor a zas bez vysledkov....vraj, co ma robit, ked viac nezarobi....tak som mu oznamila, ze trvam na tom, aby sa odstahgoval.....

sante81
27. feb 2012

@gemini2 prosím ta rozmysli potom či chces mat ešte 4 dieta, nechcem sa do teba navázat, ani ta urazit, len by si mala začat od nuly a čaká ta určite lepsí zivot ako zijes teraz, teba a aj tvoje deti

gemini2
autor
27. feb 2012

@sante81 stvrte dieta? Prosim ta, co tu riesis? Ja uz chlapa nechcem vidiet... Len sa vyhrabat z toho bahna...

nebbia
27. feb 2012

@sisaha
@gemini2 Ani my sme nebolo 10 rokov manzelia a mali sme spolocny ucet.Bol pisany na mna,ale boli na nom spolocne peniaze.A preco by si nechcela mat spolocny ucet so zivnostnikom?

sisaha
27. feb 2012

@nebbia pretoze zivnostnik ruci celym svojim majetkom. A kedze gemini pisala, ze uz mal co do cinenia s exekutormi, tak zbytocne bude vystavovat ucet so spolocnymi peniazmi riziku, ze ho exekutor zablokuje.

nebbia
27. feb 2012

@sisaha aha dakujem za vysvetlenie.Nie som uplne v obraze,nemam dnes cas citat celu diskusiu 😒

lili_mia
27. feb 2012

mňa tak napadlo .. sú u vás v dedine aj iné maminy s malými deťmi? spojiť sa dokopy, bud si navzájom strážiť deti, zatiaľ čo ostatné jej popracú, či trebárs ty by si strážila, kým by oni boli v práci, či na brigáde a platili by ti v naturáliách, jablčká, kurence, vajíčka, podľa toho akú možnosť má daná mamina, prípadne by ti za to ušili oblečko, alebo dali po svojich starších

gemini2
autor
27. feb 2012

@lili_mia to by bolo fajn, len neviem ako take mamicky najst- oni sa totiz tymto stavon nepochvalia, ja nikam nechodim....a na druhej strane, ked bude mat daka mamina jedno dieta...dobre, ale postrazi ona moje tri deti? ale aj to je napad, dakujem. porozmyslam.

lili_mia
27. feb 2012

@gemini2 ten nápad mám z domu, moja mama tak fungovala, ale ona zbierala deti, boli u nás doma,chodila s nami von, neviem či stíhala aj nákup 🙂 a priznala že jej maminy potom niečo dávali .. ešte ma napadlo, aké tam máte zariadenia? trebárs či je možnosť zamestnať sa ako kuchárka v jasliach a tam by si zároveň mala deti, upratovačka, vrátnička .. alebo na drzovku ak poznáš opustených dôchodcov, ktorí by uvítali spoločnosť a pokiaľ stačí deťom dať večeru a potom sa bez kriku umyjú a idú spať, tak máš priestor na nočné smeny .. či pozrieť koľko si pýtajú ošetrovateľky za opatrovanie starších a pokiaľ tým starším nevadí detský džavot, tak chodiť s krpcami k tým starkým domov, vypýtať si nižšiu cenu za opatrovanie ako dávajú tie zariadenia, ale zas neber to tak, že by si mala dvíhať bezvládneho človeka a hýbať s ním, aby nemal preležaniny, prevezovať mu mokvajúce rany za 1euro na hodinu, ak sa na to necítiš

gemini2
autor
27. feb 2012

@lili_mia my tu jasle nemame....ale so skolkou neskor by to slo, v kuchyni robi jedna znama, mozno by to vyslo. toto by ma naozaj nenapadlo....take rady som potrebovala. dakujem, 🙂

sisaha
27. feb 2012

@gemini2 cize kupoval ojazdene auto...na 4 roky nemoze mat take splatky, ake ti tvrdi...hlupost, klame ta. A co povedal na to, ked si mu povedala, ze trvas na jeho odchode?

lili_mia
27. feb 2012

@gemini2 za málo, mne pomohli tvoje rady v inej téme, síce nešlo priamo o mňa, ale dalo sa to aplikovať na mňa 🙂 ak mám čas, tak na stv pozerávam Famíliu a tam sú rôzne životné osudy a v mnohom inšpiratívne

lili_mia
27. feb 2012

@sisaha mňa s tým autom napadlo, čo ked zrátal všetko za auto? lízing aj pzp? no je pravda, ako živnostník si to môže dať odrátať .. v podstate je to jedno, na nete sa dá nájsť vzorec výpočtu lízingu, takže @gemini2 si vie zistiť, či tá suma je fakt taká vysoká ako jej tvrdí a zároveň mu to môže šplechnúť, aby nevymýšľal

sisaha
27. feb 2012

@lili_mia mozno do toho zapocital aj poistky, neviem kolko rocne je to auto. Mne pride cudne, ze pred nou skryva vsetky doklady, poštu. Vyzera to tak, ze zacal hrabat na seba a ju ma vlastne istu, lebo mu sedi doma s detmi..

lili_mia
27. feb 2012

nezachytila som, ako on prispieva k chodu domácnosti, ak nie finančne? príde domov, naje sa a zvalí sa pred telku? uvedomuje si, že to jedlo sa do chladničky aj musí nejak dostať, aby bolo navarené? aby bolo teplo, tak treba drevo narúbať? prihlás sa do zámeny manželiek 🙂 nech spozná aj iné móresy

lili_mia
27. feb 2012

@sisaha ja čo som u jedného človeka videla, auto ford fusion, nové, lízing 170-178 eur, neviem presne, pzp približne rovnako, plus havarijná 150 .. no toto je drahšie auto, ale aspoň niečo pre porovnanie čísiel

gemini2
autor
27. feb 2012

na odstahovanie zatial nereagoval ale vravela som mu, ze na tom trvam.....tak uvidim. ale takto dalej uz nevladzem. myslim, ze detom tiez nepomoze, ked budu mat doma nervoznu matku.....

sisaha
27. feb 2012

@gemini2 ja ti drzim palce, aby si to dotiahla do uspesneho konca

lili_mia
27. feb 2012

@gemini2 kto je vlastníkom? ak iba ty a on tam nemá prihlásený pobyt, tak vymeniť zámky, viac ťa nemusí trápiť, iba dostupnosť telefónu, ked bude vyvádzať, zavoláš políciu .. ak je to tvoje a on tam má prihlásený trvalý pobyt, tak v prvom rade zrušiť mu trvalý pobyt na miestnom úrade, stačí na to tvoja vôľa, jeho do toho prd, tvoj majetok, len neviem, či na to treba vypísať tlačivo, či spísať žiadosť .. nech si ide bývať tam, kde mu chodí pošta

alice107
27. feb 2012

@gemini2 ,ty mas rodicovsky prispevok na dvojicky vo vyske 237,60eur,ze?ale aj s rodinnymi prispevkami by ti to nevyslo na platby ,co si uviedla v prispevkoch. plus oblecenie a hracky.takze ak nepracujes,.tak otec deti musi platit ovela viac,ako si uviedla.nielen stravu .ze vam to nevychadza,je ina vec.
predpokladam,ze je uvedeny ako otec v rodnych listoch deti.ak si myslis,ze vzhladom na svoje prijmy a majetok neprispieva dostatocne,musis podat navrh na urcenie vyzivneho na deti.tam sa jednoznacne preukaze ,aky ma prijem z podnikania podla zivnosti.ak by nepreukazal sudu prijmy a majetkove pomery /ak ma prijmy z nezavislej cinnosti/,ma sa za to,ze jeho priemerny prijem je pätnasobok sumy zivotneho minima.takze problem by pre neho nebol len vtedy to nepreukazat,ak by zarabal velmi nadstandartne.co si nemyslim,podla toho,ako si situaciu opysala. co sa stalo po porode,ked prestal prispevat tou sumou 400 eur?pytala si sa ho na to?ako to vysvetlil?takze jednoznacne necakaj a ziadaj sud o urcenie vyzivneho na deti.vyska vyzivneho zavisi na majetkovych a financnych pomeroch otca deti.v kazdom pripade nemas inu moznost,len ist pracovat.nahradne vyzivne /mimochodom ziada sa na urade prace a nie na sude/ti ,moze byt priznane,len ak ti bolo priznane vyzivne,povinny otec neplati a exekucne konanie je bezvysledne.a zavisi od sumy ziv minima na nezaopatrene dieta.takze toto neprichadza teraz do uvahy.vedela si,ze v tvojom kraji je problem s pracou.a ze ked budes mat male dieta ci dokonca deti,bude zlozite si pracu udrzat/ak si ju mala pred porodom/ alebo novu najist. mala si na to mysliet.jedine spravne riesenie je upravit teraz pomery vyzivneho k detom zo strany otca a hladat si pracu.a to vcas,pokial si na rodicovskej dovolenke. ak ju najdes,mozes pracovat a rodicovsky prispevok sa ti zachova.ak das deti opatrovatelke,mozes poziadast o prispevok.takze moznosti mas.je len na tebe,ako ich vyuzijes.

gemini2
autor
27. feb 2012

@alice107 dakujem za radu. Po porode mu vraj znizili plat. Spociatku mi to nevadilo, ze mi nic nedaval, aj tak chodil na nakupy on a ja som bola s dvojkami doma. A ked so ho poprosila, ze potrebujem napr.na hygienicke, tak mi dal, no doprosovat sa mu stale...a teraz v poslednom case mi radsej tie vlozky kupil sam. Akoby sa mi bal dat peniaze alebo co...este prezit rozhovor s jeho sestrou a mojou mamou...chystaju sa na mna v sobotu...(obe chcu, aby sme ostali spolu)

lu777
27. feb 2012

@gemini2 no když chtějí abyste zůstali spolu, tak jim řekni jak to je a to snad by musely být divné, aby Tě přemlouvaly !!
řekni jim to popravdě a't vidí jak dlouhý je seznam mínusů a jak krátký seznam plusů... zůstaň pokud možno v klidu a trvej si na svém....

s těmi penězi je to opravdu divné... normálně by se člověk mohl nějak zeptat v práci ale on Ti může teda navykládat co chce když dělá sám na sebe.... mně to přijde hrozně sprosté, že jsi doma, staráš se o jeho děti a on pomalu nic nepřispěje... by mě hanba fackovala 😔

alice107
27. feb 2012

@gemini2 si dospela zena.tak by si mala konat a uvazovat sama .to ,co chce tvoja mama alebo jeho sestra je nepodstatne.co chces ty?co je dobre pre tvoje deti?taku otazku si poloz a odpoved si na nu.uvazuj nad tym a konaj.
ak otcovi deti znizili plat,/to znamena,ze vtedy ste nepodnikal na zivnost,/ keby vtedy platil vyzivne,tak je to dovod na podanie navrhu na znizenie vyzivneho.ide o to,ci je to objektivne ,alebo nie.nemas takto ziaden dokaz,ze to tak je.ak by si bola mala upravene pravne pomery co sa tyka vyzivneho,tak sud by zistil,ci jeho tvrdenia su pravdive a znizenie vyzivneho opravnene.takto nevies skutocny stav veci.a sama si sa aktivne o to ani nezaujimala.co je chyba.
takze zivnost otvoril az neskor?ak je to tak,tak pomery sa mohli zmenit.a to radikalne.
kazdopadne,aj ked nie ste manzelia a preto aj vas vztah ma ine dimenzie ako v manzelstve,pri trvalom spoluziti tiez by mali platit pravidla finacneho rytmu domacnosti.ako si napisala,nezalezelo ti ma legalizacii urcitych podmienok. a to je chyba.najhorsie,co moze zena urobit je,ze zostane zavisla na partnerovi a nema ani zakladne pravne zabezpeky.co sa niekedy javi ako prijemne a pohodlne,asa moze ako v tvojom pripade ukazat ako velke negativum.ale ozaj je vsetko len na tebe.

lu777
27. feb 2012

každopádně je potřeba komunikovat a když spolu lidi žijí a mají děti, ať už jsou manželé nebo ne, tak by měli otevřeně mluvit o financích, měli by spolu plánovat i takové věci...
ono se dá vyřešit skoro všechno, různě si dočasně vypomoct, prostřídat se u dětí a dělat třeba na částečný úvazek nebo rozjet něco spolu nějaké podnikání atd. -ale musí být vůle na obou stranách 😔 😔
pokud nemá partner rodinu jako prioritu č.1, tak já si neumím představit, že to může dlouhodobě fungovat.... 😕

sisaha
27. feb 2012

@gemini2 ale kto mu znizil plat? nech ti ukaze zmluvu so znizenou mzdou..

kacenka1111
27. feb 2012

@gemini2 vubec bych se s nima nebavila, nepustila je do TVEHO domu, co ti ma kdo prikazovat s kym budes!! hergot ted me naprdly nany dve blbe 😠 misto abys byla v klidu, tak te slepice jeste vydeptaji....budou na tebe dve a tebe z toho rupne v bedne.. ( vim, kdyz na me spustila babca s matkou a sly do me pul dne, je to na bednu a neuhadas nic )

kacenka1111
27. feb 2012

@gemini2
jak pise sisaha, trvala bych na ukazani vsec h papiru souvisejich s temi vydaji...tedy kdyz rika, ze vynalozi napr ( uz si nepamatuju tu sumu ) 300e, at ti tedy ukaze na dokladech, ze to opravdu hradi....tedy napr pojisteni 20e, dolozi kazdomesicni vypis, leasind 100e, dolozi kazdomesicni vypis...pokud ne, nebav se s nim, vyhod ho, ty dve harpie tam nepoustej.....ja mit svuj dum, tak jsem to tenkrat taky udelala...jen kvuli hlidani jeho VLASTNICH deti bych s nim nebyla....ma evidentne dluhy a nechce ti nic davat a je s tebou hlavne taky proto, ze ho zivis....a nestrilim jen tak z fleku, vim, co je mit chlapa s dluhama, kdy nevis, kolik ma penez, tvrdi, ze nema, nemas to jak zjistit....poslu ti do IP link na moji tehdejsi diskuzi, to si poctes

alice107
27. feb 2012

@lu777 suhlasim s tym,ze pokial partnersky vztah funguje ako ma,tak komunikacia aj o financnych otazkach je prirodzena.ale v manzelstve su iste zabezpeky pravneho razu,prave pre pripad,ze v partnerstve dojde k problemom. a to takym zavaznym,ako je povinnost zivit deti.a nielen deti.v pripade choroby ,ci inej vaznej prekazky ,kedy si jeden z manzelov nemoze zaobstarat obzivu pracou,ten druhy je povinny mu poskytnut obzivu.v manzelstve ,aj neskor po rozvode.zalezi pravda na podmienkach.ale pravna istota manzelstva je predsa len ina,ako volneho partnerstva.to si treba uvedomit.

kveta
27. feb 2012

Opravte ma niekto... ale on je predsa povinný prispievať výživným na deti už teraz, nie až sa odsťahuje... Zákon o rodine nespomína predsa nič o tom, že má platiť výživné len ak nežijú spolu... Rozhodne by som už v tejto fáze zažiadala súdnou cestou o výživné... Kým sa súd zíde a rozhodne, to potrvá, takže preto to navrhujem riešiť ako prvé.. zároveň požiadať o peniaze na seba, keďže si na materskej.. Výživné má prednosť pred všetkými ostatnými dlžobami...

Každopádne dosť dobre nechápem to riešenie situácie s jeho rodinou... čo je ich do toho? 😠

A možno naivná otázka, ale nepomohol by Ti prechodne Tvoj exmanžel? S riešením problému, s financiami.. s presťahovaním na západ Slovenska, kde je viac práce... a svoj dom by si zatiaľ prenajala..