icon

Prosím, nájdu sa tu nejaké ženy, čo sú partnerkami moslimov?

marina24
22. aug 2018

Dobrý deň,
prosím, ak ste tu niektoré také, tak prosím napíšte mi do správy, súkromnú správu. Rada by som sa porozprávala o tom,aké je to byť manžekou/ partnerkou moslima. Je to súkromná téma, preto preferujem správy. Ďakujem

adrestia
28. nov 2019

@lenkakravcova Uvediem len dva príklady. Podľa Starého Zákona Boh prikázal Abrahámovi, aby mu obetoval Izáka a nie Izmaela, ako to tvrdí Korán. V Novom Zákone sa píše, že Ježiš zomrel na kríži a bol vzkriesený. To moslimovia odmietajú. Kto potom viac prekrúca Písma?

lenkakravcova
28. nov 2019

@mnamko
Rozdýchavať to nemusíš, nie je to tvoja starosť. A nie je to takto už dávno, muslimovia tiež podľahli čaru zoznamiek - a väčšina vzťahov ide cez ne. Kamarátka spoznala manžela v škole.

Okrem toho časť muslimov Vianoce oslavuje (ako narodenie proroka Ježiša, aj keď vieme, že sa v decembri nenarodil 🙂 ). Neslávia ich ale pohanským stromčekom, ale stretnutím rodiny, modlitbou, niektorí darčekmi (iní obdaruvávajú chudobných).

mnamko
28. nov 2019

Mne je to jedno,zite si snimi ajWisterova sa pysila cudzincom a ako dopadla.

lenkakravcova
28. nov 2019

@adrestia To je príklad na ktorom sa ani biblisti nezhodnú 🙂 (tanach je totiž zachovaný neúplne, a sú rôzne interpretácie).

Píše sa tam aj to, že učeníci sa rozpŕchli a nebolo svedkov.. a dokonca i to, že citoval Žalm "Bože môj, Bože môj (nelogické ak by bol Bohom, že?) - ktorý paradoxne končí slovami "a Boh svojho služobníka zachránil" 🙂 skús si to dohľadať v SZ

(Žalm 22: 21 Zachráň mi pred mečom život, to jediné, čo mám, z moci psov. 22 Vytrhni ma z tlamy levovej, spred rohov byvolov! — A ty si ma vypočul! )

Viete, že Biblia bola spísaná až v 8.storočí do podoby, ktorú máme dnes? 🙂 Viete to, že niektoré príbehy tam boli pridané práve v tom 8.storočí (napr. príbeh o jazierku - jazykovo nepasuje do 1-2- ani 3.stor nl.). A to vám potvrdia všetci biblisti, pretože sa to vyučuje. 🙂
Biblia nie je Božie slovo, ktoré sa zachovalo bez zmeny, preto si na ňom človek zakladať môže, ale Žeby ho to priviedlo do raja, to sa nedá povedať, pretože ako sa píše v SZ:
"Hospodin je Boh žiarlivý" - nedovolí aby sa k Nemu pridružovalo (hoc i Mesiáša).

lenkakravcova
28. nov 2019

@mnamko Môj muž nie je cudzinec 🙂 je Slovák.

adrestia
28. nov 2019

@lenkakravcova Vravíš, že Biblia bola do dnešnej podoby spísaná až v 8. storočí. Dajme tomu. Korán však bol v podobe, aká sa dnes používa, zostavený až v roku 1924. Dovtedy sa používalo niekoľko verzií.

lenkakravcova
28. nov 2019

@adrestia Hm, ehm, to čo tvrdíš je hlúposť, pretože tu - posielam link, je uložený najstarší zachovaný Korán, a jeho obsah je totožný s tým dnešným 🙂
https://www.islamicity.org/3093/the-oldest-qura...
V r. 1924 bol premiestnený do múzea v Taškente (asi sa ti poplietli informácie 🙂 ).

adrestia
28. nov 2019

@lenkakravcova Si smiešna. Na islamskej stránke predsa nebude nikto korán spochybňovať. Ja ti zasamôžem poslať link, kde sa píše niečo úplne iné, aj keď viem, že to nemá zmysel. https://www.answering-islam.org/PQ/ch8-index.html

lenkakravcova
28. nov 2019

@adrestia Ak ťa táto téma zaujíma, doporučujem si prečítať túto knižku (sú tam nejaké gramatické chyby, ale inak je fajn na zamyslenie sa nad vecami, ktoré si bežný človek neuvedomuje):
https://d1.islamhouse.com/data/sk/ih_books/sing...

lenkakravcova
28. nov 2019

@adrestia Ok, ak si myslíš že islamská stránka je pochybná, pridávam BBC
🙂 https://www.bbc.com/news/business-33436021
Koran fragments found in Birmingham University
Starý min. 1370r (Radiocarbon dating found the manuscript to be at least 1,370 years old, making it among the earliest in existence.)

adrestia
28. nov 2019

@lenkakravcova To predsa nič nemení na fakte, že existovalo viac verzií koránu a tieto ranné texty nie sú celkom totožné s dnešnou verziou.

lenkakravcova
28. nov 2019

@adrestia No mení to to, že sa tu snažíš tváriť sa, ako znalec a pritom cerpas z islamofobnych stránok, no vedeckých. Daný článok hovorí I o tom, že utrzok ktorý sa našiel v Birminghame a je starý viac než 1370r = do roku 645nl (ty si tvrdila ze Korán bol zostavený až v roku 1924, čo si čerpala práve zo stránky hoaxovej, ktorá si poplietla informácie o prevoze najstaršieho Koranu do Taskentu) a je totožný s dnešným Koranom.

Boh v Korane hovorí ze jeho podstatu (ktorá je v Biblii nezachovana uplne) zachová a ja o Božích slovách nepochybujem.

lenkakravcova
29. nov 2019

@mnamko Posielam vianočnú muslimsku pieseň. 🙂 aby si mi verila že i časť muslimov Vianoce oslavuje.

https://www.youtube.com/watch?v=wIbqcoBuUvI
adrestia
29. nov 2019

@lenkakravcova V tom článku nebol ani raz spomenutý Taškent, takže si ho vôbec nečítala. Vôbec som tiež netvrdila, že korán bol zostavený v roku 1924. V tom roku bola zostavená verzia koránu, ktorú dnes používate. Ale je zbytočné s tebou polemizovať. Máš svoju pravdu a všetko, čo s ňou nesúhlasí, je hoax.

mnamko
29. nov 2019

@lenkakravcova ale mne nevsdi ze nemaju vianoce ale to ze ich dcera si moze zobrat en moslima asi si nepochopila co som pisala

adrestia
29. nov 2019

@mnamko Ona pochopí len to, čo jej vyhovuje.

lenkakravcova
30. nov 2019

@mnamko Aha. Ale zase, ono je to logické. Si vezmi, ak je veriaca, nosí šatku, alebo sa modlí 5x denne, myslíš, že kresťan alebo ateista by jej to toleroval, alebo by ju v tom podporoval? Dosť o tom pochybujem. Je preto dobré, ak si muslimka zoberie muslima (veď aké sú len nezhody medzi katolíkmi a protestantmi v spoločnom manželstve!). Muslim si môže vziať i kresťanku alebo židovku, ale on je zodpovedný za výchovu detí v isláme, a okrem toho ženu skôr muž bude utláčať v jej viere ako žena muža. Je to kvôli jej ochrane, a ak bude/je veriacou, tak tomu sama dobre rozumie.

lenkakravcova
30. nov 2019

@adrestia Keby si to písala trochu jasnejšie, tak by som možno pochopila, čo svojimi výrokmi myslíš. Nabudúce lepšie špecifikuj otázku.

adrestia
30. nov 2019

@lenkakravcova Zabudla si dodať, že v islame je muž nadradený žene a moslim neveriacemu. Preto nie je prípustné, aby si kresťan, žid alebo budhista vzal moslimskú ženu.

lenkakravcova
30. nov 2019

@adrestia Nie nezabudla. A nie je to úplne tak ako tvrdíš. Muž a žena sú si co sa týka duchovných záležitosti rovní. Boh v Korane často hovorí "veriace ženy a veriaci muži, ktorí modlitbu dodržiavajú a dobre skutky konajú budú odmenení", neoslovuje iba jedných, či iba druhých. Co sa týka sociálnych rol, je muž nadradený žene, avšak tým za ňu a rodinu preberá celú zodpovednosť. Muž má na starosti zabezpečenie rodiny po finančnej a hmotnej stránke. Nie je to len jeho spoločenská povinnosť ale i náboženská povinnosť. Teda má povinnosť zabezpečiť aby bola jeho žena spokojná, čo sa týka financií. Žena, má povinnosť zabezpečiť spokojnosť muža a deti co sa týka starostlivosti o domácnosť. A manželia, obaja, majú povinnosť zabezpečiť spokojnosť toho druhého v manželskom zväzku (nie iba žena mužovu, ale i mu zeninu).

Co sa týka miešania náboženstiev.. Tam súhlasím Áno, vždy je islam nadradený, keďže je to náboženstvo priamo zjavene Bohom. Všetky ľuďmi vytvorené náboženstva (ako je dnešné kresťanstvo, alebo hinduizmus, budhizmus) sú na rovnakej úrovni. Islam je nad nimi, pretože ako jediný poskytuje pravdivú správu o Bohu.
Boh uvádza v Koráne, že kedysi boli ľudia jedným spoločenstvom, až dokiaľ sa nezačali medzi sebou sporiť. A tiež tam uvádza to, že na svete dodnes ponechal i iné, chybne nebozenstva - len z jedného jedineho dovodu: aby sme sa medzi sebou pretekali v konaní dobrých skutkov. ♥️ Vraj mame používať rozum a chápať! ☺

lenkakravcova
30. nov 2019

Tu je to o iných náboženstvách, ako sa o nich Koran a islám vyjadruje.☺️

"A keby bol Boh chcel, bol by vás učinil jedným spoločenstvom, ale neurobil tak, aby vás skúške podrobil v tom (ohľadom toho), čo vám dal. Predbiehajte sa preto v konaní dobrých vecí (snažte sa konať čo najviac dobrých vecí, aby ste tak prospeli v tom, ohľadom čoho vás Boh preskúšaniu podrobuje). K Bohu sa vrátite (po smrti) všetci (všetci bez výnimky sa k Nemu v súdny deň vrátite, aby vám boli zúčtované vaše skutky) a vtedy vám oznámi to (pravdu o tom), o čom ste sa sporili." (5:48)

mnamko
1. dec 2019

@lenkakravcova vobec nenosi satku ani nic podobne preto som nevedela ze su moslimi

lenkakravcova
2. dec 2019

@mnamko Ani ja v lete nenosím šatku, lebo niekedy je to pekne o nervy, keď vás ľudia zaň idú pomaly zabiť 🙂 . Povinná je hlavne pri modlitbe (rovnako ako podľa Biblie), inak je to na vlastnom rozhodnutí ženy. Je lepšie ju nosiť, ale Boh vie v akom prostredí žijeme, a nosenie šatky nepatrí medzi najdôležitejšie piliére islámu (medzi ne patrí: modlitba, pôst, viera v Jediného Boha, pomoc chudobným a púť).

adrestia
2. dec 2019

@lenkakravcova Pekné slová, škoda, že sa ich nedržal zakladateľ vašej viery.

lenkakravcova
2. dec 2019

@adrestia Prorok Muhammad sa ich držal. Muslimovia nasledujú jeho príklad a cestu k Bohu. ☺️ Neviem co ste o ňom počuli, ale ak si prečítate hodnoverne hadisy o jeho živote tak zistíte aký naozaj bol (nosil obyčajne oblečenie, delil sa s jedlom s chudobnými, pomáhal sirotam, viaceré ženy si vzal za manželky len preto lebo nemali kam ísť (v tej dobe sa žena sama ťažko uzivila) a tak im poskytol utociste, súdil spravodlivo, niekedy sa I v noci venoval modlitbe atď atď. Známy je napr jeho výrok, ktorý hovorí ze "silný muž nie je ten, ktorý porazí iných, ale ten ktorý porazí svoje ego" alebo "Najlepšími muslimami sú tí muži, ktorí sú najlepší k svojim manželkám". ☺️

oli18
2. dec 2019

@lenkakravcova obdivujem tvoje vedomosti o islame a Korane. Ak mozes napisat, kde a ako si si to nastudovala. Zeby nejaky odbor na VŠ? Budem rada, ak odpovies. Diky 🙂

evica01
2. dec 2019

@janette321 to je pravda, ale ti muzi mozu byt na sk za to sudne trestani.

juliet86
3. dec 2019

ja som taka rada ze som ateista ked toto citam 🤣 boh nechal aj ine nabozenstva aby sa predbiehali v konani dobrych skutkov.... uprimne. jeho plan mu total nevysiel skor sa predbiehaju v konani zlych skutkov. takyto boh mi absolutne nechyba... ono. je to nadherne mat vieru. verit ze boh ma podrzi v tazkych chvilach. mat nadej ze sa o mna niekto stara v bolesti strate smrti verit v zazraky a v silu modlitby. ze vsetko moje utrpenie ke sucastou vacsieho planu. . .dava to nadej a silu. rozumiem preco sa k tomu lidia po tisicrocia utiekaju. je to lahsie ako akceptovat ze v niektorych situaciach nam nepomoze nikto. a ze dobrym ludom sa deju aj zle veci. a ze svet castokrat nie je bezoecnym miestom a my nemame kontrolu nad tym co sa nam stane...

lenkakravcova
3. dec 2019

@oli18 Ahoj Oli 🙂 Koránu a Biblii som sa venovala 7 rokov. Začala som Bibliou, viedli ma k tomu nezrovnalosti medzi výkladom cirkvi a tým, čo som v Biblii náhodne našla (napr. mi nedávalo zmysel to že sa Ježiš, mier a požehnanie s ním, modlil k Bohu - ak bol podľa cirkvi samotným Bohom on.., to isté trojica, ktorá sa v Biblii nenachádza). Tým sa mi otvorila cesta štúdia, hľadania, 🙂 Neštudovala som na univerzite, je to skôr samoštúdium, porovnávanie vedeckých štúdií + dosť vecí som konzultovala s duchovnými oboch náboženstiev. Prešla som si teológiu katolícku, protestanstkú, judaistickú a islamskú -
4 základné školy, v otázkach, ktoré ma zaujímali.
Zostavila som si taktiež výrokovú tabuľku porovnávajúcu morálne princípy abrahámovských náboženstiev (je to na 95% totožné) a tvrdenia o Bohu 🙂 ku príkladu uvádzam nižšie. Čím ďalej som študovala a hľadala, tým viac som bola presvedčená, že Boh ma vedie po správnej ceste k Nemu. Keď som sa po tých rokoch zamýšľala nad tým, čo som zistila, pochopila som, že ani podľa jednej z týchto kníh (SZ, NZ, Korán) nie je možné označiť Ježiša za Boha, a trojica sa tam defacto ani nespomína (ani slovo trojjediný, naopak Ježiš zdôrazňoval slovo Jediný Pán), a uvedomila som si som vlastne muslimkou - pretože verím v Boha Jediného (v Boha, ktorý je takto popisovaný v SZ, NZ a Koráne). Verím, že Boh posielal prorokov k potomstvu Abraháma, pretože sľúbil, že rozmnoží jeho ľud ako hviezdy na Zemi - tak ako poslal proroka Mojžiša a Mesiáša Ježiša s Písmom k potomkom Izáka, tak poslal proroka Muhammada k potomkom Izmaela.
Moja cesta za informáciami sa ale stále neskončila, keďže si beriem k srdcu Koránske "čítaj!" (vzdelávaj sa) a momentálne sa okrem Koránu prehrabávam v hadísoch, ktoré hovoria o živote proroka Muhammada, mier a požehnanie s ním. Je to celá veda (keďže veľa z nich nie je označených za autentické - takže si musím najprv vždy overovať čo autentické je, a čo nie).

JEDINÝ BOH
"Počuj, Izrael, Hospodin je náš Boh, Hospodin Jediný." (Tanach, Dt 6:4)
"Ježiš odpovedal: Najdôležitejšie je toto: Počuj, Izrael! Pán, náš Boh, je Jediný Pán!" (Biblia, Mk 12:29)
"Váš Boh je Jediný Boh, niet boha okrem Neho, milosrdného, zľutujúceho sa." (Korán, 2:163)

JEDINÝ BOH A PROROCI "
..zosmiešňovali Božích poslov, pohŕdali jeho slovami a potupovali jeho prorokov, až sa hnev Hospodina natoľko vystupňoval proti ľudu, že mu už nebolo pomoci." (Tanach, 2Krn
36,16)
"A večný život je v tom, aby poznali Jediného, pravého Boha i toho, ktorého poslal (teda jeho posla), Ježiša Krista." (Biblia, Jn 17,3)
"Koľko prorokov sme poslali k tým prvým, vždy však, keď prišiel k nim prorok, robili si z neho posmech.. Povedz: „Ľudia! Ja som Boží posol poslaný k vám všetkým, posol toho, ktorému náleží kráľovstvo nebies i zeme. Niet boha okrem Neho Jediného, On oživuje a usmrcuje.“" (Korán, 43:6-7, 7:158)

Ak by si mala záujem nahliadnúť do tejto témy, môžem ti napísať zoznam kníh/filmy, ktoré sú kvalitné ohľadom týchto tém 🙂 prípadne ak má niekto otázky, tak sa pýtajte, čo viem,-zodpoviem.

lenkakravcova
3. dec 2019

@juliet86 Juliet, nemáš právo súdiť všetkých ľudí. A taktiež nemáš právo súdiť náboženstvo podľa ľudí.
Mne moje náboženstvo pomáha ku konaniu dobrých skutkov. Denne pri modlitbe si uvedomujem koľko zla som urobila, a premýšľam nad tým, ako sa tomu nabudúce vyhnúť + napraviť to z minulosti. V náboženstve sa vždy ukáže pravá tvár človeka - či mu ide o moc (a vlastné záujmy), alebo o to, aby slúžil Bohu (=konal spravodlivo voči iným). Náboženstvo nie je súborom privilégií a povinností, je to o každodennom úmysle (aj jesť môžeš s úmyslom byť silná, aby si dostala dobrú prácu, mala peniaze.. alebo s úmyslom byť silná, aby si dokázala slúžiť Bohu v dennodenných povinnostiach a maličkostiach nášho ohraničeného života).

Moja viera nestojí na piesku. Som si istá, že Boh existuje, kvôli tomu, čo som zažila. Nie je to o tom, že Boh na nás dohliada ako na princezné :D (to je téza kresťanská). Boh nás poslal na túto Zem kvôli skúške. Sme tu kvôli tomu, aby sa prejavil náš charakter. A ten sa prejaví u niekoho v dobrých a u niekoho v zlých časoch. Preto sme skúšaní.