icon

Pustili by ste dieťa do špinavej domácnosti na prázdniny?

22. jún 2025

Zaujíma ma názor, stačí áno/ nie. Pre mňa špinavá domácnosť. Všade omrvinky, všetko lepkavé, mastné, špinavé. Chladnička stále špinavá, v kuchyni plesne okolo umývadla, stôl špinavý od jedla. Podlaha aj tri týždne nepovysavana,neumyta. .. nechali by ste tam malé dieťa na prázdniny, nech tam spí, stravuje sa a td. ?

tramtada31
22. jún 2025
@vevesh

@tramtada31 suhlas, toto bude nejaky iny zdravotny problem.

Autorka, mame znamu, toto boli priznaky zacinajucej demencie (hlavne, ked tvrdis, ze pred tym to tak nebolo). Vobec nevedela, kedy co upratovala a neupratovala. Mala si spinave riady odlozene v policke medzi cistymi a s kludom anglicana zaliala stary par dnovy caj. A mlada zena je mozno podla teba, choroby si totiz nevyberaju vek...

@vevesh aj mna napadla demencia, raritné atrofie mozgu môžu nastat už aj v 45tke, aj keď to nie je štandard a tých pripadov nie je veľa a sprevádzané su zmenou správania.
Autorka - to, že človek nemá depresiu, nemusis tak ľahko odhaliť okolie, ale môžu to byt rôzne začiatočné psychické problemy. Nie je možné, že sa spustila zrazu len tak… skuste sa o tom porozpravat, kde je problem. Vieš, ak je to niečo vážne, je lepsie to odhaliť čím skôr, ak sa niečo zanedba, podľa zákona o rodine, máš voči nej vyživovaciu/opatrovateľskú povinnosť, čiže aj pre teba by bolo lepsie nič nebrať na ľahkú váhu a ak je niečo potrebné podchytiť, tak to podchytiť, lebo potom následky budu devastačné, a to Ti píšem z reálnej skusenosti

anouschka5
22. jún 2025

Srší z teba nenávisť voči matke - veď jej na rovinu povedz, že do takého bordelu jej deti ( dieťa ) nedáš a punktum

autor
22. jún 2025
@anouschka5

Srší z teba nenávisť voči matke - veď jej na rovinu povedz, že do takého bordelu jej deti ( dieťa ) nedáš a punktum

@tramtada31 nemá žiadne ochorenie, proste si užíva života a iné ju nezaujíma. Čo sa teším, že si našla svoje záujmy. Lebo ja si ju nepamätám, že by išla niekedy niekam kým sme boli deti alebo tínedžerky, ale úplne kašľať na domácnosť preto by nemusela.

@anouschka5 netáraj, keby som svoju mamu nenávidela, tak sa s ňou nestretávam, často ju ku nám zavolám, skočím s ňou do kina aj bez detí, na obed, píšeme si denne, ale to čo má doma ma vytáča. Sa nebudem kvôli tomu, že ju ľúbim tváriť, že ten bordel doma je v poriadku. Keby ju nenávidím,tak jej tam nechodím popratať,proste sa jej neozvem a vybavené.

luba98
22. jún 2025

Áno, získa imunitu.,

lukbe
22. jún 2025

Nepustila a dvojročné už vôbec nie.

kremlicka250
22. jún 2025

Ved normalne maminu popros,aby pred prichodom deti upratala a ze si zelas, aby deti spali v cistom..
Ak vas mala taka mlada ako hovoris, tak asi si zmenila priority uz. Uz nema na rebricku hodnot cistotu na vyssich prieckach a vymenila ich za zabavu. Co nemusi byt az take zle...lebo na smrtelnej posteli si nikto z nas nespomenie na vycistenu chladnicku ..ale na cas straveny s danou osobou. Tvoje deti si nebudu pamatat spinavy noz ale to, ze im babka mazala chleba s dzemom...
Chapem , ze sa ti to nepaci... neviem o aky level spiny sa jedna...kazda mame rebricek niekde inde a tiez mam svoje hranice:D
Ale my mame opacny problem.. ja som u urcitych clenov rodiny v strese, aby deti nenamrvili, nestupili topankou mimo vyhradeneho miesta, nechytili to a tamto.... potom cely cas len upozornujem a zakazujem ( nesmies to a tamto..) a som ako na ihlach...
A to je tiez nic moc ;)
Vysvetli mame svoj pohlad na vec a skuste najst kompromis🙂

deedol
22. jún 2025

inak neda sa to riesit upratovackou? teda neviem, ako ste na tom s peniazmi (mama alebo ty), ale mozno by to stalo za pokus napr. 1x alebo 2x tyzdenne.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
22. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba a prečo by mi to malo vadiť? Obaja rodičia majú nový vzťah, sú spokojní a ja som rada. Lebo sa polovicu života len prevadili. Nemám problém ani s jedným z partnerov mojich rodičov . Už tu zas nehľadajte vlastné pocity do mňa.

autor
22. jún 2025
@deedol

inak neda sa to riesit upratovackou? teda neviem, ako ste na tom s peniazmi (mama alebo ty), ale mozno by to stalo za pokus napr. 1x alebo 2x tyzdenne.

@deedol mama na to peniaze nemá určite, ja mám tiež svoje kde dávať. Ale možno by to bolo riešenie. Možno nejaká dôchodkyňa v okolí za nejakú príjemnú cenu.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
lauricka
22. jún 2025

Tak u mamy uprac predtým, než tam deti pôjdu. Buď rada, že ich máš kam pichnúť na prázdniny. Mama žije, nie? Prežijú aj deti.

autor
22. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba hej, ale tu je kúsok papriky, vedľa kúsok rožka s maslom, miska s nedojedenym obedom, pohár s vrecúškom na čaj , ktoré je už poplesnené. Ja som len opisovala z čoho aj za dva týždne vzniknú plesne. Lebo vy si to niektoré evidentne neviete alebo možno nechcete predstaviť lebo stoj čo stoj tu na koníku musí byť vždy zlá autorka príspevku.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
bielasovicka
22. jún 2025

Nie

autor
22. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba áno áno, čo nás nezabije to nás posilní, ktovie či by si tak písala keby ten pohár niekto len opláchol a potom ti do neho zalial kávu.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
beronsche
22. jún 2025

Autorka - ja ťa chápem, viem si predstaviť, ako to môže vyzerať, navštívila som taku domácnosť.
To nie je, že niekto upratuje viac, iný menej. To môže byť taká zažrata špina a pleseň zo "zabudnutých" potravín, že človeku sa žalúdok zdvíha..
Nerieš.
Mas pocit, že to nie je ok pre deti, povedz to mame a deti tam na noc nedaj.
Tu si aj tak nik z nás nevie, o čo presne ide a reaguje podľa svojej predstavy..

margotka17
22. jún 2025

Už tam niekedy dieta bolo a jedlo tam? Chce tam dieťa ísť? Ty si tam už bola a vypila si tam už aspoň ☕? Konečne rozhodnutie je na tebe. Možno na také 2 dní by som dala, ak by dieťa veľmi chcelo ísť.

sisaka
22. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba ani ja tomu nerozumiem. Prišla nás presvedčiť, že u jej mamy je totálna špina a čo my s tým?

Rozhodne nedávam na opisy poriadku/neporiadku druhých ľudí, musela by som vidieť na vlastné oči a rozhodnúť sa. Nepoznám nikoho, kto sa zmenil z čistotneho na prasa a tiež nepoznám nikoho, komu
by doma plesneli umývadlá… A nie, nerobím rozhodnutia na základe nejakej ankety na MK.

nerko
23. jún 2025

Neporiadok by mi nevadil. Plesne kade-tade by som netolerovala. Ak si mama zela vnuca musi to akceptovat. Nech si poupratuje pred iprichodom ten bordel, a ty ak zhodnotis, ze to je ok, by som tam dieta na par dni na skusku nechala. Ak tam vobec bude chciet ostat.

cacianka
23. jún 2025
@viestta

ked si rozhodnuta, tak je ti nazor anonymov na internete uplne zbytocny. Ci chces tym co ti tu napiseme "vytriet zrak" muzovi? Ak je to svokra, tak si uvedom, ze v tej domacnosti vyrastol tvoj muz a napriek vsetkemu si si ho vybrala, takze za take nebezpecne to tam nebude.

@viestta v časoch ked tam jej muž vyrastal, nemusel byť takýto problém. Takže je irelevantná tvoja poznámka, autorka rieši tu a teraz.

cacianka
23. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba aj ja som prežila také detstvo, ale moja mama, obe babky mali vždy čisto, základnú hygienu v kuchyni aj izbe. aj ked sa umyvali iba v lavóri lebo kúpelky ešte nemali, tak o čistotu dbali. ked moji erodičia postavili dom a v ňom kúpelku, chodili sa aspoň raz do týždňa okúpať. Obe staré ženy z dediny, kde boli plné dvory zvierat, hydiny a tzn. aj hovienok a hnoja. Keď už boli dosť staré a menej vládne, nemali taký cit pre detail, tak sme im pomohli upratať my vnúčatá, lebo nás k tomu mami viedli a aj starké usmernili. Nikdy nikde sme nevideli plesne, mastnotu ani špinu, a to boli zrobené ženy, pracovali v JRD a dreli aj doma. Čisto mali vždy.

iyfka
23. jún 2025

Určite nie. Niekedy to však nie je možné skrz súdne rozhodnutie (proste musíš). Jedine ak by zasiahla sociálka, ale jednorazovo vyluxovat pri tejto príležitosti (návšteva sociálky) sa tiež dá, a nič nemôžeš...

mirka0677
23. jún 2025

Ty si tu už toto riešila, mám pocit.. a nie, nedala by som tam deti na pár dní, aspoň to mladšie určite nie. Ja mám 48, deti 8 a 10 a nemáme nikdy doma upratané - teda možno 5minút, keď práve doupratujem a potom dokolečka omrvinky, neumyté riady, hračky kadetade, vyzlečené veci hocikde. Aj párdňové jedlo v miskách v chladničke. Ale žiadna pleseň a smrad z toho. Keď prídem k našim, väčšinou vždy najskôr poupratujem ( umyť podlahy, kúpeľku a záchod) - naši majú nad 70 a nikdy doma nebolo extra čisto, sem tam niečo zabudnuté v chladničke nájdem ale nič také, že by sa mi tam hnusilo byť a jesť. A aj deti by som tam kľudne nechala. Keď boli bábatká, že sa plazili po zemi, tak mi všetko jedno nebolo ale videla som, že mama vždy pred príchodom podlahu umyla ( že za pár hodín to už nebola pravda, tak to tam proste funguje a jednoducho som umývala potom ja). Ak by bol tatko sám, tak verím, že by sa tam schyľovalo k niečomu takému ako je u vás. Ale má 75r, nie 45.. Ak si ten poriadok, či vlastne neporiadok už riešila a mama nie je ani na pár dní ochotná aspoň trochu udržiavať poriadok, tak proste je to jej rozhodnutie, tak ako tvoje, že tam deti kvôli tomu ani na pár dní samé nenecháš.

pleja
23. jún 2025

Nie, nepustila by som. Som trochu staršia ako tvoja mama a z takej špiny by som sa pogrcala... Doslova. Bežný neporiadok a par omrviniek je niečo iné.

mariazatkova
24. jún 2025

Nie

nat_alia
24. jún 2025

Prepac ale co?

kattrin5
25. jún 2025

Ja by som upratala a deti ak chcu tak nechala nech idu a po par dnoch by som urobila kontrolu znovu. Cas, ktory deti mozu stravit s babkou je omnoho dolezitejsi ako to, ze ma spinu..spina sa da upratat, su babky, ktore cas s vnucatami nechcu travit, alebo uz nemozu.

sidicek
25. jún 2025

Mne z toho vychádza, že mama bola vždy bordelarka, ale otec ju držal a spolu ste mali ako tak čisto , ale teraz si nasla partnera,ako je sama tak už nemá záujem udržiavať ani základnú čistotu. A tie co sa do teba navazaju ,ze prehanas a nenávidíš ju, dokonca zavidis nového bordel chlapa si nevšímaj, možno sú podobné, mama určite nie je jediná na svete co jej spina nevadi.A to ti vravím ja , co mam k upratovaniu laxnejsi prístup, ale toto co popisujes, by som nezniesla ani na navsteve .