Pustili by ste dieťa k babke, ktorá nepoužíva bezpečnostné pásy a ani autosedačku?
Ahojte,
Mam dceru 9 rokov, chudsej postavy vaha cca 22 kil. vyska cca 132cm.
Mala by ist k babke na jarne prazdniny. Problem je autosedacka a babka. U nas sedi v autosedacke na pas do 36kil. Babka vsak odmieta kategoricky autosedacky aj pasy, nezapasa sa ani ona.. okrem toho, viac krat, ked bola mensia za mojim chrbtom ju viezla bez, v zadu nezapasanu,alebo na kolenach. V tomto smere jej proste nedoverujem. Slubila vsak, ze jej da podsedak, lenze vzhladom k jej slabsej konstitucii sa o nu dost bojim,ze to nedodrzi, alebo bude na podsedaku ale nezapasana..alebo zapasana bez podsedaku.. cakalo by ich 500km cesta tam aj spat. A urcite aj neake vylety aj do hor. Pustili by ste?
@katkine_terapie presne toho sa bojim, ako dospelu osobu posluchne,
Rozhodla som sa,ze ju nedam, dakujem za nazory
nepustila urcite. Pusti jej tuto pesnicku od Horkacov
https://www.youtube.com/watch?v=FywlxoDJAl8Autorka: hmm podla mna posluchne, je to pre nu autorita, ktoru ma rada, veri jej, ze vie co babka robi, ze by jej nechcela nic zle, vedome neublizila...Nemozeme od 9 rocneho dietata chciet, aby vedelo vyhodnotit ci jej blizky clovek klame,manipuluje nou vo svoj prospech/pre nejaky ciel/z nevedomosti. To je proste nad mentalne schopnosti takehoto maleho cloveka. A ak je dieta "za kazdu srandu s babkou", tak naozaj netreba, aby sa babka velmi snazila, staci povedat psst pred mamou, lebo nam to zakaze/bude sa hnevat/nepusti ta viac ku mne atd. Je na rodicovi, aby zvazil ci tato konkretna osoba je pre moje dieta bezpecna alebo nie. Netreba hadzat tieto kompetencie na dieta (ty to nerobis, hovorim skor vseobecne), este sa nevie zodpovedne rozhodovat.
A... to babka chodi nezapasana len po dedine akebo vzdy a vsade?
Podla mna je skor rarita bezpecnost dodrziavat. V mojom okoli mam vela takych ludi. Jedna vozievala batola v pokazenej autosedacke, pasy sa dali pripnut len provizorne, vraj to nevadi, ak zastavia policajti- nevsimnu si to. A na otazku bezpecnosti- ved jazdi pomaly a bezpecne. Dalsia ospravedlnuje prevoz dietata na kolenach bez autosedacky tym, ze to robia aj ostatni. Dalsi nechapu preco musia dat dietatu dolu zimnu bundu. A aj ked im to niekto vysvetli tak aj tak v tom pokracuju, lebo sa im nechce dieta vyzliekat a obliekat a bola by mu zima…Tolko krat som pocula vetu “ Kedysi neboli autosedacky a sme tu!”… Ludia spoliehaju na to, ze sa nic nestane, lebo tak jazdia stale a zatial sa im nic nestalo. Toto je ich logika. Ozaj niektorym ludom nevysvetlite. Vela z nich si neuvedomuje ani to, ze ked sa sami nepriputaju tak neohrozuju len seba. Ved taka 2litrova flasa s pitim pohodena v aute pri naraze zmeni hmotnost porovnatelnu s hmotnostou dospeleho chlapa, viete si potom predstavit silu akou by do vas vletel nepriputany spolucestujuci? Nerozumiem preco nie su prisnejsie opatrenia.
Dcera ma 9rokov a nevie sa v autosedacke priputat sama? Moja ma 7 a uz asi dva alebo tri roky si sama sadne do sedacky a sama sa priputa. Myslim navyse, ze uz je aj dost stara na to, aby ked jej to vysvetlis, chcela po babke vzdy, aby bola v autosedacke a priputana.
Teraz neviem, či mám doma nejakú “exotiku”, ale moje decká boli od mala zvyknuté, že sú v sedačkách zapnuté a keď to dokázali samé, tak sa zapínali samé. Navozila som sa dosť detí, už starších s podsedakmi, ale hlavne bez a ešte sa mi nestalo, žeby nejaké dieťa ostalo sedieť nepripútané a musela ich vyzývať aby sa pripútali a to vozievam teraz chalanov teenagerov.
Ja by som dala sedačku babke do auta, 9 ročná musí vedieť, kde má sedieť a vedieť sa sama pripútať, fakt si neviem predstaviť dospelého človeka, čo by išiel presviedčať dieťa, že vylez zo sedačky a sadni si len tak ku mne….
Ja som napríklad mojim deťom nedovolila ani sedávať v predu a kľudne sa tu do mňa pustite, aké je to super bezpečné. Nemáme s mužom žiadne lacné šroty, ale drahé a bezpečné autá a aj tak je na nich varovanie, že najbezpečnejšie miesto pre dieťa je vzadu.
Ak sa nedá spoľahnúť ani na babku, ani na dcéru výlet bude musieť počkať, kým aspoň jedna z nich bude chápať dôležitosť pásov.
Úplne chápem, aj moji sa automaticky zapínajú, lebo sú zvyknutí, ale dcéra povedala, že keď ich viezla kamoškina mama, tá im povedala, že sa netreba zapínať.
Ja keď som viezla jej kamošky, povedala som im nech sa zapnú, tak začali oči prevracať, že naaačooo, ony sa pri rodičoch nezapínajú ( rodičia policajti 🤔).
Povedala som im, že sa nepohnem kým sa všetky nezapnú. Keď som im povedala, že keď dostaneme pokutu 50€, zaplatia si to, sa konečne zapli.
@sisaka Môj trojročný syn má tiež takých fasa starých rodičov, ako som zistila. Mama odmietla sedačku, lebo jej citujem zničí poťah na sedadle. Syn sa pochválil, koľkokrát a kde všade boli na aute, kým ho dobrovoľne na ich nápad strážili, a my sme museli s mužom robiť, a že aká sranda to bola, keď v zákrute padal zo sedu do ľahu na sedadle. Babka totiž povedala, že zapásovať sa netreba a že to ije ch tajomstvo. Takže tak.
Naozaj česť výnimkám, a prosím, naozaj to nech nikto neberie na seba, koho sa to netýka, ale čo vidím, prežívam, počúvam od známych, či čítam, naozaj veľká skupina súčasnej generácie 50 plus je jedna egoisticka, premudrela a arogantná banda presvedčená o svojej neomylnosti, ako bonus po novom typicky stratená v sieti konšpirácii a hoaxov. Prepáčte za výlev, ale téma ma opäť úplne vytočila, lebo s tým skúsenosť tiež mám a jednoducho mi hlava neberie, že títo ľudia povýšia svoje ego a nutkanie dokazovania mladým nad takou elementárnu a jednoznačnou vecou, ako je bezpečnosť ich vlastných vnúčat!
@oblecenie99 Presne si trafila s tym egoizmom.
Dcéra má 9 rokov, nevie sa už pripútať sama? Moja dcéra sa pripútava sama, keď je na podsedáku. A takisto nás kontroluje či sme všetci zapásaní. Nevedela by babku presvedčiť? Ak nie, tak by som ju nepustila.
@oblecenie99 Ja mám starších svokrovcov, ale úplne súhlasím. Išli si iba svoje. Keď boli deti malé, hrali sa v obývačke, kde mala svokra na stole kopu liekov. V kúpeľni po ruke rôzna chémia aj ľahko otvárateľná, ale vadilo to zrejme iba mne, jediná som tie lieky vykladala hore, nech aspoň na wc môžem ísť bez strachu, že niečo zje. Švagriná tam kľudne nechávávala 2 ročnú dcéru aj spať a hrať sa v tej izbe samu. Jasné, že ja som bola blbá. Až keď si tá jej malá natrela oči s nejakým štipľavým krémom, bolo zle. Ďalší vnuci sa vonku na dvore kľudne hrali s granulkami na potkany. Akože ja by som tam dieťa nenechala ani omylom.
Necitala som komenty ale pekne krasne vysvetli babke, ze bud tu sedacku bude pouzivat alebo dieta k nej chodit nebude. Po druhe, je na to zakon a ked zakon nedotrci, nech si ona plati pokutu (ak co sa jej pasu tyka). Po tretie, tvoje doieta ma 9 rokov, uz to nie je male decko, nech si otvori aj sama usta. Moja ma 7 a bez sedacky by do auta nenastupila. Tak isto ako automaticky vyzlieka hrubu bundu, kedze dobre vie, ze tucne veci nama mat v sedacke oblecene. Moja sa stara napr aj o kamosky. Ked ma nejaka prist ku nam a chcceme niekde ist, tak uz vytahuje nahradnu sedacku z pivnice.
Ak malej povies nech sa priputa vzdy a za kazdych okolnosti tak to hadam urobi. Vysvetli jej co vsetko sa moze stat ked nebude priputana. Povedz jej ze je jedno co robi babka, ona nech sa vzdy priputa. Prizvukuj jej ze vzdy aj na kratku trasu. 9 rocna uz ma rozum a sama vie ze ide o jej bezpecnost. Hadam ju babka neodputa. Ale ak vies ze to dcera neurobi tak ju nikam nepusti, neriskuj.
A to ze babka neni normalna k tomu sa radsej nevyjadrujem 🤦♀️
Ja si myslím že zle môže dopadnúť aj pripútané dieťa a nepriputany člen auta letiaci kľudne aj na dieťa. Nepustila by som dieťa
@oblecenie99 nemyslim si. Poznam vela este starsich velmi uvedomelych starych rodicov. Moji rodicia su napl uplne uzasni. Na SK su dedi ca. 2-3 krat v roku a maju tam vlastne sedacky. Ked mame prist, poctivo ich do auta naistaluju, moj otec sa do super naucil. Nikdy nemrkotali, ze dcera sedel takmer do 7 rokov v protismere, mladsia, 4rocna, este stale sedi v protismere. A tiez aj ine prednosti dnesnej doby. Su otvoreni novotam. A taktiez vedia, ze urcite veci su zakonom dane, tak sa maju dodrzovat.
Nie nepustila. Babka asi nema vsetkych 5 po hromade 🤷🏼♀️
Kamarátkyn ex ich 2r syna nepripútaval v autosedačke 🤦♂️ Lebo medveď… Pomohli až svedectva, fotky iných ľudí a polícia - konečne ho pripútava.
Nie.nikdy!ani od jednoty domov v dedine nie este 500km.. posadit babicku pred telku a pustit 6 hodin crash testov.. to ozaj su takito sprosti ludia chodia po svete.?ze odmieta sedacku..?lebo je hnila 5 sekund stravit pripasanim alebo aky preboha ma na to dovod?to nestacia krimi televizne noviny kazdy mesiac vykotena rodina rodicia mrtvi a deti v sedackach zive a zdrave...?a ty nad cim vlastne este rozmyslas?22 kilove dieta do podsedaka urcite nepatri.
Horkýže ma teraz dobrú pesničku..Treba pustit babke
@yanni veď preto som zdôraznila, že naozaj česť výnimkám.
neni povinnost ditete v sedacce v zakone? mozna by stacilo,aby svokru chytili policajti a naparili ji takovou pokutu,ze by zacala chodit s vnuckou pesky. v dnesni dobe,kdy ridici jezdi bezohledne,je husty provoz na silnici a celkove je to na ceste tak jak je, bych dite do auta bez sedacky nedala. ......jo, drive,kdyz bylo na silnici par aut,ktere se plizila max padesatkou,aby se nerozesypala,tak se ty deti daly vest na kolenych.ale ty casy jsou uz davno pryc
Autorka dobre si sa rozhodla, dufam si to nerozmyslis. Tu nejde len o to aky ma babka nazor ale hlavne o to ze ta nerespektuje a nemozes jej doverovat. Mozes jej vysvetlit aj 100 krat a aj tak si urobi po svojom a este bude aj pysna ako s tebou vybabrala. Kasli na to ci si pomysli, v prvom rade je zivot tvojho dietata a nie pocity nezodpovednej babky.
9 ročná už automaticky hádam sa pripúta aj sama. Môj 2,5 ročný je schopný sám si vložiť ruky do pásov a zopne ich spolu, len zacvaknut do zámku ešte nevie (treba na to viac sily). Proste ma to zafixovane, že sadám do auta a idem sa pripútať.
Takže nechápem, prečo by 9 ročne dieťa už samo nepovedalo babke, že babi, v aute sa sedí pripútaný, inak nejdeme
A ešte doplním: takých ľudí nepresvedčiš, nedonutis, ty si histerka, ty to preháňaš. Môžeš im priniesť najlepšiu sedačku sveta a pekne prosiť či dôrazne žiadať, aby tam dieťa zapli, oni to aj tak neurobia a ešte na seba budú hrdí, ako s tebou vybabrali! Zaklamú ti do očí, že dieťa sedelo v sedačke a prezradí ich práve to malé dieťa, že nie. Budú schopni posadiť dieťa v aute na voľné sedadlo vedľa autosedačky, ale nedajú ho do nej. Nie sú idioti, musia vedieť, že riskujú, ale spomienka na časy "kedysi také sedačky neboli a aj vy ste vyrástli" a ich nutkanie dokázať vám, že oni lepšie vedia, sú silnejšie. Viem, že niekomu sa to zdá až neuveriteľné, ale naozaj takýto ľudia sú, napokon toto nie je prvá diskusia na tejto stránke na túto tému. Radšej sa s tebou do krvi pohádajú, ale just urobia opak. Naposledy sme mali ísť na návštevu mojej sestry, boli sme spolu piati (moji rodičia, ja, manžel a syn). Trvala som na Tom, že ideme dvoma autami, lebo v našom je sedačka, a nezmestili by sme sa pohodlne, resp. že nech teda idú s nami a nejak sa natlačíme... A oni sa so mnou pohádali, že zas tá moja trápna sedačka, a tak sa na mňa urazili, že sa so mnou nebavili. Že JA musím byť stále ta zaujímavá a dokedy ma bude baviť to chuďa dieťa strkať do tej nepohodlnej sedačky, že sa ani pohnúť nevie a nevie sa poriadne v nej posadit, načo ťahám tie pasy. Syn mal vtedy dva a pol roka. Moja mama sa pohádala so svojou kolegyňou, keď ju raz viezla v aute a kolegyna si sadla do zadu, že si dovolila vytiahnuť vzadu pásy aby sa mohla pripútať. Lebo jej to pokazila, keďže ona si tie zadné pásy schválne dáva za sedadlo, lebo to nevyzerá dobre, keď sú vytiahnuté a teraz kvôli nej sa s tým bude kafrat, kým to vráti. Homo sapiens toto nepochopí, naozaj nie, ale napriek tomu takýto ľudia vážne sú a že je ich dosť..
@oblecenie99 si to vystihla, presne tak, s takym clovekom nepohnes a este su na to hrdi ako stebou vybabrali.. ja to nechapem uz 9 rokov
@oblecenie99 To je sila s tvojou mamou.
Aj keby som ja odviezla dieta k babke, tak by som sa bala nechat ho u nej, lebo ma asi podobny rebelsky pristup aj k inym veciak ako tie lieky o ktorych pisala @anetka34

@lula313 Tam nejde o to, že to nevie, viď. autorky komentár. A teda 9 ročné deti sú ovplyvniteľné a nie vždy dokážu posúdiť čo je alebo nieje bezpečné. Keď sa k tomu ešte pridá babka, osoba ktorá dokáže presvedčiť a veď nič sa nedeje nebodaj pás je nepohodlný, veď pozri ani ja nemám a jazdím opatrne, maminke nič nepovieme, bude to naše tajomstvo.
Dakujem za nazory, dcera je okej,vie sa zapasat o nu tu nejde, skor je to tak,ze babka povie, ze nemusis, je to len kusok, da ju dopredu nech ma zabavu, ze ani ona sa nezapasa a nic sa nedeje,..a sice ma 9 aj adekvatny rozum, ale je aj za kazdu srandu, a verim,ze by ju ako dospela vedela presvedcit..