icon

Rebríček hodnôt v živote

anja27
27. aug 2020

Ahojte otázka taká trošku anketová, ale zaujíma ma ako to máte nastavené v živote vy, čo sa týka peňazí a materiálnych vecí. Či si myslíte, že dostatok financií je naozaj tou cestou k akejsi nezávislosti a slobode a či je človek viac spokojný a ešte či si myslíte, že materiálne veci ako také dokážu človeku priniesť spokojnosť v živote? Ďakujem vopred za odpovede 🙂

katkakovac
27. aug 2020

@anja27 bez penazi sa da zit za predpokladu, ze mas dobre zdravie. A aj ten krasny zivot na samote bez vsetkeho ma svoje nevyhody. Len to sa na motivacnej prednaske nedozvies. Skus mat na samote uraz alebo zhorseny zdravotny stav. Hned mas velky problem. Zazila som, segru to takmer stalo zivot. Posusnanicko ist v o 1noci z chaty v horach 14 km bicyklom do dediny, s 3 rocnym dietatom so salmonelozou v sedacke. A odtial este 20 km do nemocnice....
U nas sa vsetko zmenilo, ked sa narodil syn a casom sa prejavili zdravotne problemy. Liecba nas stoji neskutocne peniaze. Bez muzovej dobre platenej prace by sme sa nikdy neprepracovali tak daleko.
A bez penazi dnes nevybavis stavbu domu, resp. vybavis ale bude to trvat roky.
A takto by som mohla pokracovat do nekonecna....

sante81
27. aug 2020

@anja27 pre mňa je základ pre štastny život zdravie a pokoj v duši. Tieto 2 veci sa kúpiť v živote nedajú. A peniaze? Je to hlavne o pokore, mám kde spať, mám čo jesť, deťom nič nechýba. Peniaze sú obezivo, máš si dopriať, kúpiť, ale aj dokázať zarobiť a ušetriť. Poznám ľudí ktorí majú dom, auto, ale nemajú dieťa, čiže materiálny svet, ktorý ich dokáže uspokojiť, takže nedá sa porovnať keď mám na účte 30tis eur a som spokojná , ako keď sa zobudím vedľa dcéry , ktorá je zdravá a robí mi v živote radosť.

ella_price
27. aug 2020

@anja27 Ja píšem aspoň k veci a nevytváram plytké diskusie o ničom. Toto tvoje písanie je akurát tak prahsprostá anketa 🤦‍♀️

katkakovac
27. aug 2020

@panelacikova nemas pravdu. Opytaj sa lidi, co setria detom na liecbu v zahranici. Teraz sa zbieralo 2 mil€ na jedno dieta. Ja kebyze neriesim sukromne so synom a nedavam mesacne neskutocne peniaze na liecbu, tak by sme neboli tam kde sme. Peniaze ti zabezpecia pristup k liecbe, na ktoru od statu nemas narok, lebo je nadstandardna. Cakacia doba na niektore statne zariadenia je 10-12 mesiacov, sukromne 1-2 mesiace. A to hovorime o akutnych pripadoch. Ked sa opytaju, co chyba onkologickym pacientom, na druhom mieste su vzdy peniaze....

nicicka
27. aug 2020

@anja27 Presne...Šťastný môže byť každý. Záleží od uhla pohľadu...myslím že obrázok to zobrazuje nsjvystiznejsie...

majkeel
27. aug 2020

@anja27 "ti co maju na rozdavanie, sa casto nepodelia" Vies, to je zase iny extrem. Ti co "maju na rozdavanie", na to casto dreli od mala cely zivot, odriekali si.
A potom su tu ti, co cely zivot sa nezodpovedne poflakovali, nepracovali, robili iba to, co ich "bavi", smiali sa tym, co pracovali, kym si oni uzivaju. Potom sa nieco prihodi a zrazu "uzivaci" ocakavaju, ze ti co pracovali, ich budu zachranovat a hraju na city, ved sa podel, ked mas.
Kazdy moze mat na rozdavanie, len si musi vyhrnut rukavy a maknut, neohrnat nos nad pracou ...

nicicka
27. aug 2020

@katkakovac Ano je to s nimi jednoduchšie. Ale sú ľudia ktorí možno majú problémy podobne, nemôžu si dovoliť drahu liečbu no sú radi, že majú dieťa a že je živé. A sú šťastní. Ty možno do toho vrazis kopec peňazí vidíš ako to pomáha ale chces ďalšiu a ďalšiu liečbu a to lipnutie na niečom čo nemáš ťa robí nešťastnou. Vždy ide len o prijatie situácie. Keď ju človek prijme je spokojný a šťastný s okolnosťami takými ako sú a dokáže na všetkom nájsť niečo pozitívne. Iný môžu mať obrovské bohatstvo no nevedia sa z neho tešiť...

katkakovac
27. aug 2020

@nicicka Nepochopis, pokial nezazijes. Ak by som sa uspokojila, mam dieta mentalne na irovni 2 rocneho dietata, pravdepodobne v ustave medzi mentalne postihnutymi detmi. Lebo takto ma navigovali lekari. Takto mam 6 rocneho syna na urovni 4,5 rocneho dietata s velkou sancou, ze sa raz osamostatni, bude zarabat a prispievat do chodu ekonomiky. Stoji mi to za kazde €.

nicicka
27. aug 2020

@katkakovac Jasné. To ja chápem. Musí to byť príšerne ťažké. Ale sú ľudia ktorí nemajú na výber, lebo nemajú toľko peňazí na liečbu, majú také dieťa no vedia žiť ťažký život možno spokojnejšie ako niekto iný čo zdravé deti aj tučné konto má.

anja27
autor
27. aug 2020

@ella_price tak neviem preco si citas potom moje plytke temy hm? 🙂

katkakovac
27. aug 2020

@nicicka ak tvoje dieta trpi, urobis COKOLVEK aby si mu s tym pomohla. Nezazijes, nepochopis. A ti, co sa na to vykaslu, je im to jedno. Lebo aj taky su.

anja27
autor
27. aug 2020

@majkeel no pozor dovolim si nesuhlasit s poslednou vetou ze kazdy moze mat...ano ti co chcu viac a mozu nieco pre to spravit ale nechce sa to je lenivost a zbytocne bedakaju. Mnohi ludia casto nevidia ze maju na vyber nehladaju inu moznost. Boja sa prist o prijem ltory zivi ich rodinu atd. To su uz ine pripady. Alebo co napr matka ktora ma hendikepovane dieta a ostane nan sama? Naozaj myslis ze taka zena co venuje 100% dna svojmu dietatku ma moznost zarobit pren vela penazi? Treba zvazit slovo kazdy. Lebo toto nie je az tak celkom fakt 🙂

majkeel
27. aug 2020

@anja27 Rozumna mamicka moze planovat, mat dieta v 28-30 a dovtedy (10 rokov) vela pracovat, odlozit pre svoje dietatko co najviac.
Ale to sa vacsine ludom nechce. Ked este nemaju deti, si chcu uzivat, kupovat zbytocnosti,... alebo idu do dietata hned, este ani len nezacnu pracovat a myslia si, ze deti aj mama budu zit asi zo vzduchu a potom bedakaju, ze sa spolocnost o nich nepostara. Clovek by sa mal najskor naucit praci a zacat pracovat, az potom by mal sexovat. ;)

janickacrazy
27. aug 2020

@anja27 nemusíš ani do pralesa chodiť, veď pozri na našich menšinových spoluobčanov, ti sú šťastní aj bez práce aj bez peňazí 🤔

anja27
autor
27. aug 2020

@majkeel nuz tvoj nazor aj ked sa mi zda dost od veci pretoze pokial to nezazijes nepochopis. Akoby kazda ta zena s chorym dietatkom vedela ze sa jej take dieta narodi a ze nan ostane sama. Ci otcovstvo konco tym ze si vylejem vajcia a dovi dopo? Zena ma byt matkou gazdinou ma si dobre zarobit a byt pripravena na vsetko? Moze prist o muza aj tragicky ako sme to videli nedavno. Ale tak tvoj nazor ti neberiem. Len ti napisem ze nikdy nevies co moze stretnut teba a potom si spomen co si pisal tu 🙂

anja27
autor
27. aug 2020

@janickacrazy no veru na nich som zabudla 😀 aj ked ci su spokojni je diskutabilne tiez

gladys_07
27. aug 2020

@anja27 hmm to je uz potom hra so slovickami. Myslim to skor tak, ze ak nemas naplnene zakladne potreby (strecha nad hlavou, bezpecie, strava) nemozes byt stastny. V nasej spolocnosti to bohuzial bez penazi nejde, v Tescu vymenny obchod jednoducho nefunguje.

Aj ten Slovak, co isiel do Amazonu, tam asi nesiel po vlastnych, na letenku potreboval peniaze..

Pozerala som reportaz o cloveku, ktory je stastny bez penazi. V Berline zil tusim. Vravim si super, ako to dosiahol? No prespaval u kamosov, najest sa chodieval do jedneho stanku po zaverecnej z toho, co mu darovali atd. No chrumkavy strasne, zije bez penazi lebo zije z penazi niekoho ineho....,

anja27
autor
27. aug 2020

@gladys_07 cela spolocnost je tak nastavena ze bez penazi proste neprezije nikto. O to ide...

november1111
Odpoveď bola odstránená
anja27
autor
27. aug 2020

@november1111 ja v to velmi dufam no asi to este potrva. Aj ked stale si pomoct vieme mnohi ci uz financne alebo inak

november1111
Odpoveď bola odstránená
bluka2
27. aug 2020

Peniaze boli a budú... 😉 Nejde ani tak o to mať peniaze, ale o schopnosť si ich zarobiť. To je veľký logický rozdiel

hederamonstera
27. aug 2020

@november1111 tak ako rok 2000 a a2012, co mali byt katastrofy? :D

anka2015
27. aug 2020

Treba si povedať na rovinu, že peniaze treba. Otázka znie , načo ich míňať. A vtedy sa začínajú rozdiely vo vnímaní života. Kvalitné potraviny, domček, záhrada, vzdelanie detí....áno. Drahé handry, auto, fóny... nie.

lenuliatko84
27. aug 2020

Samozrejme ze peniaze su velmi dolezite,mozes su kupit ci chces a cestovat,ale ked nemas zdravie rodinu je ti jedno ci ich mas alebo nie.ale ja ich ma rada

majkeel
Autor odpoveď zmazal
anja27
autor
27. aug 2020

@majkeel scasti suhlasim s tebou no je to o tom kto ma aky zivotny standard a financnu gramotnost atd. Len su vynimocne pripady a na tie sa pripravit moc neda. Ked ma zena postihnute dietatko nedajboze aj dve (poznam osobne) tak tam financie sice ulahcia zene trosku zivot ale tym detom to az tak nepomoze. Ich zivot nikdy nebude ako ten nas. A ver mi ked sa matka pozera na dieta ktore trpi tak jej je uplne jedno ci je na taku situaciu financne pripravena lebo je to zataz na psychiku nenormalna. Su proste aj situacie na ktore sa nepripravis. Preto podla mna v zivote je dolezita rovnovaha v kazdom smere. A ked nemas dusevnu pohodu tu ti neprinesu ziadne finacne prostriedky. Nie vsetko sa da spravit skrz peniaze zase.. 🙂

anja27
autor
27. aug 2020

@majkeel este dodam k tomu prvemu co si pisal teda asi mne. Ja som prve peniazky zarobila asi tak v 11 ked sme chodili pomahat starkym na brigady aby si prilepsili. Od skoncenia skoly som financne nezavisla a myslim si ze po tejto stranke to so mnou nevyzera zle ani do buducna. Napriek tomu deti nechcem a mam na to svoje dovody. A nie preto zeby som ich nevedela zabezpecit. Viem ze su mladi ludia ktori su zadlzeni spravia si deti a je to nezodpovedne ano. Je takych vela ale ja nesudim. Na to je tu niekto iny aby nas sudil..stat sa moze cokolvek komukolvek to nikdy nevies

kassandra25
27. aug 2020

@anja27 odpoviem takto: treba sa snazit a robit, treba sa narobit, kazdy je hodnoteny podla vzdelania, praxe, zrucnosti a podla toho odmenovany. Zle je, ked rodina zvazuje nad tym, ci si kupia chlieb alebo rozky, co ich vyjde menej. Najlepsia cesta je mat financie dosiahnute poctivou pracou a nerozmyslat nad tym, ci si kupim chleba alebo rozky, ci na to mam.

matkamirko
27. aug 2020

@anja27 urcite, ale nemali by sme na peniaze pozerat ako na zdroj stastia, ale prirovnat ich skor k ceste za stastim- napr.: kupim si dom- budem tam zit so svojou rodinou, kupim si auto- odveziem sa s detmi na vylet, zaplatena dovolenka- oddychnem si, nacerpam energiu.. Mali by nam sluzit ako prostriedok k uspokojeniu, nie na to, aby sme napr.niekomu vedome uskodili(zname kauzy skupovania pozemkov, podplatenie sudcov, a pod.).