Rebríček hodnôt v živote
Ahojte otázka taká trošku anketová, ale zaujíma ma ako to máte nastavené v živote vy, čo sa týka peňazí a materiálnych vecí. Či si myslíte, že dostatok financií je naozaj tou cestou k akejsi nezávislosti a slobode a či je človek viac spokojný a ešte či si myslíte, že materiálne veci ako také dokážu človeku priniesť spokojnosť v živote? Ďakujem vopred za odpovede 🙂
Ja nikomu neberiem jeho nazor iba vyjadrujem ten svoj. Nemusite ma presviedcat o tej vasej ,,pravde" a ja nebudem presviedcat vas. Jednoducho si myslim ze sme ,,zisli z cesty" a su mimo nasej civilizacie ludia ktori este dokazu zit v pritomnosti v sulade s prirodou bez potreby nieco vlastnit a uhanat sa pre to. To je jedine co som tym chcela povedat 🙂 casto sa tu stretavam s nepochopenim a akoby ludia nevedeli citat s porozumenim. Kazdy chce mat pravdu a kde je vlastne ta pravda? 🙂
@anja27 ti ľudia musia žiť v súlade s prírodou, od toho záleží ich život, ako my musíme žiť v súlade s našou spoločnosťou a jej pravidlami, lebo od toho záleží náš život, oni peniaze nepotrebujú, lebo si nemusia kúpiť pozemok, na ktorom si postavia dom, nemusia ten dom postaviť za peniaze, lebo si chatrč postavia z konárov a listov, nepotrebujú peniaze na čižmy a kabát lebo je tam 30 stupňov a stačí im bananovy list medzi nohami a tiež nepotrebujú peniaze na to, aby detom mohli uvariť obed, lebo muž vybehne do lesa a niečo uloví, či mama pozbiera úrodu na záhrade, o ktorú sa celé dni stará, lebo to je jej práca atď.
poznám ľudí, ktorí sa vzdali peňazí a spôsobu života aký tu vedieme, odišli žiť mimo našu spoločnosť, ale nežijú zo vzduchu, živia ich druhí z milodarov, na ktoré títo ľudia museli pracovať, aby im mohli niečo dať a keď potrebuju zdravotnú starostlivosť, tak volajú rodine, pošlite mi peniaze, potrebujem doktora 🙃
Odpoved na prvotnú otázku - Áno, v našej civilizácii potrebujeme peniaze, od nich sa odvíja úroveň nášho života, bez nich nemáme strechu nad hlavou a čo do ust, stávame sa bezdomovcami odkázaným na milodary od iných, ktorí musia tie hnusne peniaze zarábať, aby živili aj tých, ktorým sa peniaze a ich zarábanie hnusí
Materiálne veci mi neprinášajú spokojnosť, ale bez nich človeku neostáva nič iné len na ne neustále myslieť, pretože pri ich nedostatku sa život stáva bojom o holé prežitie a na filozofické úvahy o tom, či sú peniaze zdrojom šťastia neostáva čas
Zalezi ako si vnutorne nastavena. Ak ti staci mat skromnejsi zivot a vies travit cas cinnostami,na ktore nepotrebujes vela penazi,tak vies byt stastna a mat pokoj na dusi. Niekto ma tisice eur a aj tak mu stale nieco chyba.
@sisaka tak ako ked clovek velmi chce a ma napr niekde nejaku zahradu kusok pody moze si postavit tiez pribytok z dreva alebo inych materialov ako to maju oni ale musel by sa vzdat pohodlia a ist za hranicu vsetkeho co mal a poznam doteraz. Akurat dnes sme sa bavili so znamym ako to maju bezdomovci a preco tak niektori ziju aj dobrovolne a nechcu prijat pomoc atd. Mozno je to pre niekoho divne ale ja mam rada taketo temy. Malokedy sa mi chce bavit o beznych zalezitostiach ludskych tipu co treba spravit navarit atd ak rozumies. Ja viem ze by som nevedela zit ako nasi predkovia kedysi ked vidis napr v muzeach dedin domceky kde bola jedna mala izbietka pre viac ludi ktora sluzila aj ako kuchyna. Pre nich to bol standard vtedy ako pre nas toto ako pre indianov ich sposob zivota. Ono ten chlap tam aj hovoril ze oni su pokojnejsi ako my tu lebo sa neboja toho co bude a ci preziju neriesia to. Ziju pre pritomnost a to je to co my nevieme. Bud riesime co bolo alebo co bude obavame sa. Snazime sa nahonobit nieco aby to po nas ostalo pre nase deti. Tak zabudame zit v pritomnosti a preto sme casto nie az tak spokojni. Toto neni len moje tliachanie do vetra na to poukazuje viacero ludi a myslim si ze na tom nieco je. Nasa mysel sa s nami pohrava mame nejake naucene programy vstepovane od mala a plus kase ego sa stale upina na nieco co chce a hlavne to co nemoze mat. V tom podla mna tkvie nespokojnost ludi. Nie v tom ze peniaze alebo majetky su zle.. 🙂
@anja27 nič ti nebráni žiť v prítomnosti aj teraz, dá sa to dokonca aj naučiť, skús si pogooglit Moojiho, ten o tom veľa rozpráva
@anja27 problém je v tom, že kým nemáš niekoľko miliónov na učte, ktoré ti zarábajú peniaze, tak na budúcnosť myslieť musíš a nemôžeš “žiť” tu a teraz.
Ja úplne chápem tuto filozofiu, akurát je to v našom svete absolútna utopia a keby sme tak začali fungovať pravdepodobne by nastala anarchia
Napríklad dnes mám chuť vybehnúť si do lesa. Ak by som sa mala spravat podľa toho, kašlem na to, že ma čakajú v práci, vybehnem si tam, užijem si krásny deň a vrátim sa domov. Môžem si niečo take dovoliť? Nie, nemôžem, musím myslieť na budúcnosť. Mám prácu, mám rodinu, musím si taký deň naplánovať. Dnes pracujem, zajtra ma syn hokejový zápas, pozajtra sme pozvaný na oslavu...musím myslieť na to, ako svojim správaním ovplyvnim nielen dnešok ale aj zajtrajšok, aký to bude mat vplyv na rodinných príslušníkov, na kolegov, na moje financie.
Žiť tu a teraz môže budhisticky mních, nikto od neho nie je závislý, môže sa na cely deň ponoriť do meditácie, dobrí ľudia mu zozenu jedlo, strechu nad hlavou ma, o ktorú tým, že bude sedieť cely deň pod stromom a meditovať nepríde. Peniaze nepotrebuje, lebo nikde sa nechystá na dovolenku, nemusí zaodieť svoje deti, ani im zaplatiť krúžky, ani im dať opraviť zuby ...
už v dávnych dobách museli myslieť na budúcnosť. Ulovil som dosť jedla, mám dosť kožušín na zimu, vysušili sme dosť jedla... tí, čo neplánovali zomreli
Môj rebríček hodnôt:
1. Mať kde bývať.
2. Dobre sa najesť.
3. K dispozícii funkčný bicykel lebo nerád chodím pešo.
4. Telka.
5. Dobre sa vyspať.
6. Stála finančná rezerva.
@janickacrazy je to tazsie ako sa zda
Všetko je to o nastavení hodnôt...aj človek, ktorý zarobí tak akurát,aby sa postaral o rodinu a žije veľmi skromne...bez dovoleniek, aguaparkov a pod môže byť šťastný ❤️ bohužiaľ v súčasnosti je spoločnosť úplne materiálne nastavená a formovana úplne inak ako kedysi
@lenocka12345 uuuplne sa s tebou stotožňujem. Častokrát až keď človek niečo zažije na vlastnej koži, zmení názor a stane sa pokornejším
@anja27 áno, je to ťažké, ale chce to čas, ja sa tiež o to snažím 🙂
Prepacte, dievcata, necitala som vsetky prispevky hore... len jedno: ked mama preziva onkologicku diagnozu jedineho dietata, rebricek hodnot a miesto financneho zabezpecenia = "istoty" v poradi tohoto rebricka je jednoznacne... 1. dieta a Bozia pomoc, 2.... 3...., ......., 1.000 000 peniaze
Dovolenka je dobrá vec len ten aquapark nemusí byť. Stačí internet za 10€ a môžem fičať po fórach od rána do večera a potom od večera do rána. Veď mám na to 25 dní každý rok no nie? A 14 štátnych sviatkov ak nepadnú na deň keď mám zmenu...
😉
@nicicka reagujem na starší príspevok z prvej strany kde odpovedáš anja27. Dopre si povedala. Keď sa zvýši príjem, zvýšia sa aj nároky. Ale dá sa ísť aj naopak. To je minimalizmus.

@anja27 Kmeňov je tam veľa, su to primitívne kmene, veľmi sa spôsobom života, hierarchiou a dĺžkou života líšiť nebudú. Chalan si vybral, čo sa mu páčilo asi nebude Európanom rozprávať o 12 ročných “manželkach” a pod. To je ako, keď niekto ide navštíviť ja neviem Tokyo, je nadšený, všetko sa mu páči, je nadšený ako všetko funguje atď a potom to číta človek, čo tam žije 20 rokov a rozmýšľa, v akom Tokyu to vlastne bol ... - naše prežívanie je veľmi subjektívna záležitosť, 2 ľudia v tom istom čase na tom istom mieste môžu mat úplne iný dojem, zážitky atd. a odnesú si úplne inú predstavu o mieste