Riešenie alergie v dome: Ako zvládnuť krízu s priateľkou?
Ahoj, mame s priatelkou taku "krizu" a zaujima ma nestranny pohlad Vas ostatnych, iny zensky pohlad ako to mam chapat, pripadne ci nieco robim ja zle a tiez poprosim napisat ako mate rozdelene doma domace prace, za kazdy jeden komentar k veci budem moc rad 🙏🏻
S priatelkou sme spolu dva roky a uz tomu bude rok co byvame spolu v dome, ktory sme brali na hypo spolocnu. Mam alergiu na prach-roztoce, ktora sa tu zhorsila, priatelke vadi chrapanie kvoli zahltenym dutinam, mne ťažké dychanie a boli noci kedy som si lahol a musel utekat po ventolin. Predtym v podnajme sa tiez vyskytlo na zaciatku a konci zimy, no bolo kratkodobe a neriesili sme. Samozrejme som navstivil alergologicku, beriem lieky uz druhe silnejsie a o chvilu mi zacne imunoterapia. V dome je to ine asi kvoli psom, mame ich vonku, vecer a rano dnu, jazvecikovia. Doktorka povedala, ze by som ich dnu mat nemal, nakolko maju v srtsi roztoce, prasia a zhorsuju to. Skusal som vselico, spreje, roztocovi vysavac, UV lampou oziarovat a zlepsenie prislo, uz nemam dychavicne stavy ale stale je tu chrapanie. Podla inych for a doktorky treba hlavne odstranit pricinu alergie, takze sa snazim vsemocne a uz nevladzem dalej. Priatelka je nahnevana, ze obmedzujem psov tym ze nesmu do spalne, na gauc, musi im umyt laby ked idu vecer dnu ( rano idu s budy na terase, dvor je rozbahneny tak skor kvoli tomu) a vydobil som si, aby aspon dvakrat za tyzden mopovala kvoli chlpom a capkam. Hneva sa ze prikazy, zakazy... Mna to mrzi, no spava na gauci radsej akoby boli psy vonku. Mame dvor, su nonstop pusteny a budu maju na terase zateplenu v zavetri. Velke upratovanie mame spolocne v sobotu, medzitym ja vetram, beham lampou, tym vysavacom gauc a tak wuz ma to nebavi. Mam pracu i okolo domu, pomaham i doma varenim, nakupmi a tym upratovanim, mycku ci pracku zapinam ked vidim ze treba. Kvoli tomu sa hadame v opakujucich sa intervaloch pricom ona je ako kamen a stoji ma vela usilia aby sme s niecim pohli. V piatok som povedal ze uz nevladzem, ze psy budu len vonku a nemusime tolko riesit upratovanie a snad sa vrati do postele konecne, ja som dost citovo zalozeny a i pri nedorozumeniach zdoraznujem ze ju lubim a chcem s nou budúcnosť, no od nej to vtedy nejde a sprava sa akoby som bol jej nepriatel. Takze psov odniesla do psieho hotela ( klietky 3x2m ) a odisla na vikend k rodicom a vybavila si ze jej otco pomoze s bytom tu. Tak som povedal dost, nic pekne ziadne slova od nej nie su ked sa jej to nehodi a ze koncime. V nedelu ked sa vratila tak vecer povedala ze chce byt so mnou. Lenivy upratovat som i ja ale nikto to predsa za nas nespravi a ked to skodi mojmu zdraviu, tak predsa si nebudem skodit a pridavat pracu, radsej chcem byt stastny a pracovat okolo domu. Co myslite?
@janickacrazy skuste si dat tu namahu a hodit si do googla, kolkokrat sa ma pes kupat do roka. Nie je to moj vymysel, ani to ze som humusacka. Keby boli nonstop vnutri, co nie je u nas mozne, mali by sa kupat max 4x do roka.
@hankab keby boli vnútri možno, ale sú vonku, kde je blato
Ja neviem co tu všetci majú s tým kúpaním psov, to je skutočne len o spine, s alergiou to nepomôže. Niekto neznesie krátku srsť, niekto toleruje psov s "vlasmi" ako York, ale niekto proste ma silnú reakciu aj na sliny. Tu proste pomôže len zbaviť sa alergie/alergika alebo psov bohužiaľ
@tramtatadaaa nepremyslali ste nad poradnou? Ja napriklad mam v byte 4 macky. Teraz sme kupili domcek sice hypo je na neho ale uznavam, ze macky doma robia bordel takze dostanu volieru von. Je mi to luto lebo ich mam rada ale partnera milujem a urcite by som ho neuprednostnila pred nimi aj ked oni boli doma prve. On ich doma toleroval lebo byt bol moj. Teraz sme kupili dom tak sa zas prisposobujem ja. Vztah je o akceptovani potrieb druheho.
Tvoja priatelka by si mala uvedomit, ze tu ide o tvoje zdravie! Myslim, ze to je dolezitejsie ako pes. Ak ta lubi musi ustupit. Vztah je aj o kompromisoch. U vas je ten problem ze ty mas ZP pri ktorom uz ide ozaj o tvoj zivot a tvoja priatelka to nechape a nechce v tom ustuput. Jasne ked je unavena tak si oddychne ale ked ste si zaobstarali psa mala ratat s tym, ze treba sa o domacnost vyse starat. Jednoducho budnech ustupi alebo odide. Toto nie je dlhodobo riesene. A to ze ona sa zoberie k rodicom, psy strci do hotela( ak ich tak miluje preco si ich nevezme zo sebou alebo ich nenecha doma to nechapem) tak to ma potom aky zmysel ten vztah?
Nevyzreté decko tvoja priateľka načo ste kupovali Spoločne bývanie mali ste si ísť vyskúšať žiť do prenájmu a tam by sa videlo. ONA ťa nechce nezáleží jej na tebe je to sebecká priateľka. Ja viem príklad že môj muž ma alergie tak si kúpim zviera a majú dvor aj ich pustím do spálne do izby všade samé chlpy. . A muža ignorujem. Skonči tento nezrelý vzťah panovačná a taká infantilne detská a hlavne veľmi až prehnane sebecká. len ja, ja, ja, ja a nikto iný skonči to s ňou. Podľa mňa to význam nemá a ani ťa nechce. Normálný človek si to vydiskutuje ONA sa urazila a psy odniesla do hotela. A čo ich nevzala k rodičom a dala ich do hotela. Nebodaj jej rodičia majú alergiu na srsť. Skonči to s ňou nemá to vyznám.
@tramtatadaaa Ja chapem ze sa nestaras sam, ale ja mam bytoveho! kocura a neviem si predstavit vysavat par krat v tyzdni, periny prezliekas ty, zavesy peries len ty, ja by som partnerovi ktory je alergik ani nedovolila tie periny prezliekat.. to je za mna humusactvo, nie to ci mate omrvinky na linke, lebo z komentaru tvojej priatelky kde vysvetluje svoje predstavy o poriadku vyplyva jedine to ze absolutne nerozumie ako funguju alergeny a co sposobuju🤷🏻♀️Ved prave ze kazdy ma ine naroky a ked ona ma hranice nizsie alebo sa jej nieco nezda potrebne a akukolvek konfrontaciu berie ako utok tak s nou nepohnes. Nemyslim to nijako zle, ale to ze vzdy ma potrebu sa branit je tiez niecim sposobene - niecim za co ty zrejme nemozes a na tom treba pracovat.
@alickapusinka
@tramtatadaaa preco ste neskusilk najskor byvanie v podnajme a potom si kupili svoje? Toto cele zle. Ako pisem vyssie mam 4 macky a po nich musim upratovat raz tak viac. Ona ako zena by mala vediet viest domacnost. To ju ani doma nemusis mat a vydrto akoby tam nebola ked vsetko robis len za nu
@tramtatadaaa tvoja priateľka nechape, resp.nechce pochopiť, ze kvôli tvojej alergii je potrebná zvýšená hygiena, tobôž keď tam mate psov.
@hankab ano, si humusacka, a este k tomu aj lenivá, lebo sa ti nechce upratovať, keď tam mas psov. A keď je pes špinavý, ma sa okúpať aj každý deň. Ci keď ho jeden deň okúpes, druhy deň prší, vyvala sa v bahne a smrdí, ty povieš, že vsak som ho kupala včera... Fuj 🤦♀️
Ježis! Toto je môj historický okamih na MK, kedy sa jednoznačne zastávam muža!
Preboha aby jedna žena takto brala na ľahkú váhu alergie svojho patrnera, z autorových komentárov mi je jasné, že viac stará o psy - iba citovo, očividne hygienicky nie, no to je sen!
Autor, je na čase si dopnúť, ide o Tvoje zdravie, buď budú psy vonku ale papa, tam sú dvere …
@domi2425 som na prachove roztoce, nie na samotnych psov
@modrykolibrik v podnajme to bolo skvele, upratali sme v sobotu ci iny den a cez tyzden len riady a tak, pol na pol ako to ma byt, pokial boli skor spinave podlahy tak sa vysali a umyli, nebol ziadny problem a vsetko fungovalo, kto bol skor doma cakal druheho s kavickou, alergia sa ozvala na zaciatku zimy a konci ako som pisal inak bolo dobre, sice veci ako periny, okna, chladnicka som riesil i tam, nebolo toho tolko a ziadne problemy
@hankab Ty sa riadiš podľa googlu, koľkokrát do roka máš umyť psa?! To si snád robíš srandu. No fuj.
@tramtatadaaa Ja som mala veľmi silne alergické reakcie na svojho psa, spával somnou v posteli a prvé dva mesiace som mávala takú koprivku že som sa nevyspala, chrbát mi doslova horel. Moja sestra to iste, 2 týždne sa doslova dusila skrz alergiu, ale prestalo to v oboch prípadoch. V živote by ma nenapadlo ho dať kvôli tomu preč. v živote by som neustupila, pes je sociálny tvor, miluje spoločnost, a je na nás ľuďoch závisly, určite by som radšej pristupila k rozchodu, pretože to je morálnejšie ako dať preč psa, pre ktorého som cely jeho svet. Pes je člen rodiny a berieš si ho až do smrti, nech sa deje čokoľvek. Jednoducho mi to príde že si babovka/sobec/egoista, alergia sem alergia tam, určite to nebude take vážne.
@domak2 Alergeny sa drzia na predmetoch a v ovzdusi dlho - tyzdne, mesiace. Preto sa neda povedat ze presne vtedy a vtedy doslo ku kontaktu s alergenom. Srst ako taka, chlp nie je alergen pretoze vo svojej strukture nema alergizujucu molekulu. Alergen je bielkovina v slinach, zlazach - napr potnych, dokonca aj v supinach koze. Toto vsetko sa dostava do srsti. V tvojom pripade to bude skor tak ze tie dlhosrste psy sa napriklad tolko nelizu, teda srst samotna alergen neobsahuje. Kratkosrste maju odkrytu celu kozu - teda problem bude v tych koznych supinach, ktore ako take alergenom su.
@tramtatadaaa opakujem sa uz, ale ved to je za mna to humusactvo.. ze si alergik na prachove roztoce a prezliekas periny len ty a ten komentar o zvieracich alergenoch som adresovala niekomu inemu kto sa na to pytal nie tebe 🙂
Priatelka ti vyraba do buducna velmi vazne zdravotne tazkosti. A po roku zamilovanosti ist do spolocnej hypo je ciste sialenstvo a nerozum.
@wolf_ Veď aj tu sú mamičky, čo sú veľké milovníčky psov, takže majú tu rôzne názory. Len som zvedavá, ako s tým naložia oni dvaja.
@tramtatadaaa na každodenne chlpy kúpte roboticky vysavac. Povysava, ked nie ste doma. Sú uz aj pre domacnosti zo psom. Treba investovať. Na gauc a do postele samozrejme nie, ked mas alergiu. To musi pochopit aj psickar. Na druhej strane treba nie len umyt lapky ale musela by ich priateľka vyčesať, vzdy ked idu dnu. Ak je vonku s nimi, oblecenie samozrejme prezliecť. Je to základná hygiena a ked sa to nauci a pridu deti, hadam nenechá behat psov so špinavými labami po zemi, kde bude stvornozkovat dieta. Treba jej vysvetlit, ze ked pridu deti mozu mat taky isty problem a alergiu na zvierata. Ze ako by to chcela riesit? Odsťahuje sa a pojde byvat inde so psami? Ono sa to tazko vysvetluje niekomu kto alergiu nema, ze to je vecne upchatý nos a kasel.
@lenkaknel A keby boli manželia? Aj vtedy je morálnejsie sa radšej rozviesť? A keby mali dieťa? Nemusí mať aj ono alergiu, len stačí, že ten partner, čo vtedy? Rozbijeme aj dieťaťu rodinu rozvodom lebo pes?
Mne raz kamoška obrovská psickarka vyčítala, že moje vtedy dva a polročné dieťa spí so mnou v posteli, že to nie je dobré, načo mu to dovoľujeme, ona tomu nerozumie... Keď som jej na oplátku povedala, že tak hlavne že s ňou v posteli spí pes, tak sa urazila. Lebo to je iné. Áno, aj ja si myslím to iste, len ináč ako ona.
Tu ide o to, že majú ešte na výber, netreba ich dávať preč úplne. Len zmeniť podmienky fungovania. Otázkou ale je, či to bude postačujúce aj objektívne, aj z pohľadu autora..
PS: mojím najlepším priateľom bola naša už nebohá sučka, ktorej strata má dala neskutocne dole a ani človeka som nikdy tak neoplakala, ako ju
@janickacrazy no neviem ako s týmto oni naložia Tu písali o nej že je humusacka , pritom tých psov ma rada a stará sa o nich Akurát nespĺňa jeho hygienické kritéria Teraz má tých psov a už iné jej nezostáva len s metlou behať . Potom bude unavená z toho nekonečného upratovania a ešte by sa mala aj jemu venovať .
No ako ja by som to nerozdýchala, keby sa tu moj priateľ niekoľkokrát vyjadroval o mojich nízkych hygienických štandardoch😀 verím, že problém je vyriešený nadobro🤗..aj keď nemám problém 3x za týždeň umyť podlahy, ale keby to chcel odomňa moj priateľ, tak si môže behať s mopom on..
@tramtatadaaa ty nevládzeš a ona musí vládať? Sekýrovať sa za upratovanie🤦🏻♀️ tých psov máte spolu a alergický si ty tak behaj💁🏼♀️ ty máš vysoké štandardy a ona musí kmitať, lebo nevyhodí von psov..
A ty doma čakáš, že ona príde neskoro z roboty, neumyje a potom ju zdrbeš cez tel?
No nevrátila by som sa do spálne veru.. máte 2 živé stvorenia, vyhoď závesy a neľutuj sa, mňa keby takto niekto dodžubával tak som preč.. ešteže tam má tých psov😀
Plačko čo sa prišiel posťažovať na MK🙏🏼
@tramtatadaaa zbav sa priatelky a mas hned aj po alergii😁

@domi2425 nestaram sa sam, ako tu uz bolo napisane, je to spolocna domacnost a starame sa obaja pricom som si vydobil i ten mop 2x mimo soboty kedy je velke spolocne upratovanie, len priatelka ma tu hranicu proste nizsie, nižšie naroky a niektore veci nepoklada vobec za potrebne, pricom prave aby sme vedeli fungovat s tymi psami dnu a zvladali alergou to chce este viac co uz je pre nu totalny extrem a tak sme tu