icon

Riešenie finančných nezhôd pred svadbou: Je to normálne?

30. mar 2024

Opisem situaciu. Nie sme manzelia, cakame dieta, byt v ktorom byvame platime zatial napoly - najom. Partner plati hypoteku na byt ktory je nanho (nie ten v ktorom byvame), svoju pozicku a auto, vsetko nanho. Nakupy tak na polovicu, ked nieco treba do domacnosti vacsinou to kupujem ja, takisto drogeriu, oblecenie (aj jemu) a nahodne vydavky, to ma obcas aj otravuje a viac krat som mu to vytkla ze on si plati “svoje” a ja sa staram o “nase”. Argument je ze ved raz budeme stavat a peniaze z bytu ktory sa preda budu spolocne. Chcela som to riesit svadbou atd, aj ma poziadal o ruku a ja som za svadbu na matrike, s cim suhlasil ale zrazu uz nie, ze to nechce tak narychlo. Z mojho pohladu su to len vyhovorky a nuti ma to pochybovat. Ved to poznate - drz hubu prsten😀Mame spolocne setrenie, kde posielame obaja peniaze, doteraz som tam prispela viac ja a uz zacina spekulovat ze treba celkom drahu opravu auta. (3000€) Auto je este na leasing, zbytocne drahe a ja nesuhlasim s tym aby sa to platilo aj z mojich penazi, kedze auto nevyuzivam skoro vobec a vsade musim chodit peso. Max na nakupy kde chodime spolu, pripadne nejaky vylet. Som ja ta zla co kalkuluje ? Nikdy by som si nemyslela ze skoncim v takejto situacii, a ked som skoncila tak som opatrna ale je mi stale vycitane ze riesim moje tvoje a nase. Ale beriem to tak, ze kym nie sme zobrati tak jednoducho je to moje tvoje a nase, ci sa mu to paci alebo nie. On si sice plati hypoteku a ostatne, ale je dost mozne ze ja z toho nikdy nic neuvidim a robi to vlastne na ukor nasej domacnosti kedze potom viac vydavkov ostane na mne. Plus sa snazim o co najvacsiu rezervu pocas materskej/rodicaku, nerobim to z lakomosti alebo vypocitavosti. Toto je moj pohlad, a budem vdacna za tie vase. Dakujem.

Strana
z2
sasa1310
30. mar 2024

mne sa natíska otázka, načo vám dvom je dieťa. Choďte od seba

olimuc
30. mar 2024

Matematika nepusti, jeho hypo splaca najomnik … stale len jeho, ostava auto, kt je len jeho… ale benzin atd ide s Vasho rozpoctu … oprava za 3000€ ma ist zo spolocneho na ktore viac prispievat ty … to kupuje novy motor??? A co to ma za auto … plati leasing .. nove max 1 rocne a este ho bude splacat x rokov?? Nakupy a domacnost delite na polku … chodi do roboty … to by chodil aj bez teba … mozno som naozaj nechapava ale mne pripada, ze sa stara hlavne o seba

evkamotka
30. mar 2024

Otvoreny rozhovor. Ako vyjde netusim, bud ze sa vezmete a vsetko bude spolocne (tym padom ked budes na rd jeho vyplata budu aj tvoje peniaze). Alebo sa nevezmete ale aspon si lepsie hodte na papier co kto plati, v akej vyske a nakolko to vyuziva

nikpa
30. mar 2024

Využíva ťa a je dobre prefíkaný. Co spravíš keď ťa za pár rokov okašle? Máš kam s dieťaťom ísť? Treba myslieť aj na zadné vrátka, on to evidentne robí a ty by si mala tiež. Lebo žena s dieťaťom väčšinou pri rozchode ťahá za ten kratší koniec...

autor
30. mar 2024

Zeny dakujem vam, vo vela veciach ste mi otvorili oci. To, ze naco nam je dieta je asi nepodstatne ked je dieta na ceste. Mala som si to rozmysliet skor, to viem aj sama. Nemyslim si ze je vychcany lebo vsetky peniaze co mu zvysuju posiela na ten odkladaci ucet, o tom prehlad mam. Potrebovala som sa asi len utvrdit v tom, ze mi nesibe a dalej sa podla toho aj zariadim. Dakujem vsetkym za reakcie.

deti95060810
Autor odpoveď zmazal
ahhola
30. mar 2024

Kedze coskoro budete traja, co keby ste zacali zhanat nieco svoje, on ma byt, prenajima, vy si prenajimate cudzi byt... Ved si spravte taky realitny program a pobehajte, co by sa vam hodilo, pokial vladzes a nech teda je jeho vklad 3/5 a tvoj 2/5,alebo tvoj 1/4...
Nevidim logiku v tom, ako to mate teraz. A svadba... to by sa tiez mohlo stihnut, keby sa chcelo. 🌷

opica_skorica
30. mar 2024

A ja si myslim, ze si vsetko vykomunikujete a vezmete sa. Drzsa🍀🍀🍀🍀🍀

autor
30. mar 2024

@ahhola Do par rokov chceme mat dorieseny pozemok za spolocne financie a podla toho budeme riesit dalej, ci byt ostane alebo sa bude predavat. Nebyvame tam lebo by sa nam to kvoli praci a inym veciam vobec neoplatilo. 😄

@opica_skorica dakujeme😇

sinusoida
30. mar 2024

Povedz mu, keďže čakáte spoločné dieťa, treba si dať do poriadku financie, do všetkého by mal prispieť minimálne polovicou, na všetky výdavky: nájom, energie, strava...keďže bývate spolu...ak spolu šetríte, nech prispieva rovnako...to, že on má byt a auto na leasing, ak by ste sa rizišli (čo samozrejme nech nenastane)...čiže to je len jeho, ale keďže spolu bývate, príde mi neférové, že neprispieva do všetkého polovicou.

sasa1310
30. mar 2024

mňa by zaujímalo to vaše šetrenie, že kde to posielate a na koho je písaný daný účet teda.

janickacrazy
30. mar 2024

Hlavne nedávaj priezvisko po ňom, lebo potom už ozaj žiadna svadba pravdepodobne nebude.

ysseba
30. mar 2024

A ten jeho byt sa prenajíma? Alebo len tak leží úhorom?

gab1sol
30. mar 2024

Trvala by som na tom, že moje, tvoje a naše. A naše nie je jeho oblečeniec či auto. A naše bude aj dieťa a tak očakávaš, že bude sa podieľať na jeho výchove a aj finančne. Tebe na istý čas klesne príjem, preto je logické, že bude musieť potiahnuť on. A že na toto mal myslieť skôr, keď je zaúverovaný.

lujza123
31. mar 2024

Stiahnite si appku Splitwise a poctivo tam zapisujte všetky údaje, to sa nezdá ale vie to veľmi otvoriť oci ked reálne zistíš koľko € nakoniec kto z vas dal…

Na argument “však budete stavať” argumentuj tým “vsak raz bude svadba a potom môžme spolocne šetriť na stavbu”
Dovtedy je jeho majetok jeho majetkom a tvoj majetok tvojim
Teraz sa lubite, dieťatko na ceste ale pri rozchode sa 90% ľudí zachová ako totálne hovado, na dobre slovo sa nedá spoliehať.
Žena s dieťaťom ťahá za kratší koniec lana, tak to bohužiaľ je

autor
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2