icon

Riešenie komplikácií s nákupom a rekonštrukciou bytu

dj1616
22. apr 2025

Ahojte, opíšem jednu situáciu a zaujímal by ma Váš pohľad na to.
Muž 36 rokov, nemá na vlastné bývanie našetrené ani cent. Býva v sociálnom byte. Keďže sa mu ale príjem zdvihol tak v sociálnom byte ho už nenechajú. Niežeby sa mu ten príjem zvýšil nejak radikálne. Z 1200 eur mesačne zarába 1400 teraz (v čistom). Pred rokom mohol mať tento dotyčný prerobený 3-izbový byt za 90 000 eur. že len nasťahovať a bývať. odmietol a jeho rodičia tiež protesty jak svet. o rok neskôr čiže teraz je v hre 2-izbový, neprerobený byt po 90-ročnej babke (ale v mieste bydliska rodičov) čiže tam treba investovať hromadu peňazí. Plus bytovka aj zvonka je v katastrofálnom stave a isto do 5 rokov bude treba nová strecha, fasáda. Je to len 4-bytovka čiže viete si predstaviť že tým pádom sa na to budú skladať 4 rodiny! Dotyčný stále nemá našetrené ani cent , čiže si musí zobrať celých 90 000 pôžičku. Preplatí ju na 156 000!!!!! minulý rok to bolo 145 000 eur! ibaže minulý rok mohol mať za 145 000 väčšie a rovno bývať v podstate. Teraz preplatí na 156 000 a dalších 30 000 treba do rekonštrukcie a to ešte teda sa nerieši strecha a fasáda. Nijako mu neviem vysvetliť, že to je blbosť. Aspoň za mňa. Navrhovala som kúpiť menší dom (65 000 eur) a ten opraviť...ani počuť...poprípade nadstaviť u našich rovnako ani počuť. Odmietam do tejto somariny investovať, dať za dvojizbový malý byt zatuchnutý v malej dedine dohromady v podstate minimálne 186 000 eur!!! Ja niečo našetrené mám ale nedám to na takýto byt. poprosím názory...

lenkakravcova
22. apr 2025

@dj1616 pošli link na ten byt. Ak môžeš.

januska12323
22. apr 2025

Však nech kúpi a býva si tam sám. Aj tak nebude mať z čoho platiť keď všetko minie na blbosti.

gejb
22. apr 2025

@dj1616 vieš čo....zober ho do banky. Nech im tam predostrie svoj plán zobrat si hypo 90tisic, s príjmom 1400e, bez vlastného kapitálu. Tam sa mu otvoria oči keď zistí že mu nedajú nič.

dj1616
autor
22. apr 2025

@gejb no pôžičku mu dajú...pretože jediné čo sú tí rodičia jeho ochotní spraviť je ručiť jedným starým domom ktorý majú dakde v tramtárii.... radšej keby mu neručili...ale hovorím chcú aby trčal tam kde sú oni.

gejb
22. apr 2025

@dj1616 to už preveroval? Lebo sa mi nechce veriť ze by mu to schválili, keď by to nemal z čoho platiť.

dj1616
autor
22. apr 2025

@lenkakravcova ten dotyčný to nemá ani nikde na nete...nikto kompletný by mu za to nedal také peniaze. to sa len frajerovi rodičia dopočuli, že babka 90-ročná išla odtiaľ preč lebo už nemohla sama žiť...tak hned zisťovali či sa to nepredáva.. a ten pako si pýta za tú starinu 90 000 a druhý pako mu to chce dať

dj1616
autor
22. apr 2025

@gejb hej on už to má od prima banky vypočítané...fix na tri roky...okolo 550 mesačne..

la_dolce_vita
22. apr 2025

@gejb s prijmom 1400 e, ak je sam a ruci 2 nehnutelnostami, uplne v pohode, pokial nema ine dlhy, co zrejme nema.

gejb
22. apr 2025

@dj1616 no zjavne je rozhodnutý, podľa toho co pises. Aj rodicia ho tlačia....je to síce blbosť ako voda v koši ale čo spravíš?
Jedine ze by si chcel nejako zvýšiť príjem...

darovanie
22. apr 2025

@dj1616 Či s ním ostaneš alebo nie, do tohto sa určite spolu s ním nepúšťaj. U nás predávajú 3 izbové byty za 150 tisíc, bez nutnosti rekonštruovať, v normálnej bytovke, v dedine, kde je ZŠ, MŠ, lekári, zubár, 2 obchody a 15 km do troch okresných miest a nevedia to predať. Lebo už kto chce ísť na dedinu, ide radšej do domu. A presne ešte tá štvorbytovka. Moji známi v takej bývajú, ale sú skoro v centre mesta. Fasádu spravili, ale schody zničené, vchod starý, chodba ešte pôvodná a proste sa na tom nevedia dohodnúť. Ale tam je aspoň tá strecha a fasáda.

vler
22. apr 2025

@dj1616 autorka kedze mas 34, ak chces dieta uz nemas cas stracat cas s takymto nepouzitelnym chlapom. Pozor aby si nepremarnila sancu na normalny vztah, a dieta

dj1616
autor
22. apr 2025

@gejb hmmm nemá takú ambíciu...pred dvoma rokmi mu vo firmu spravili všetky papiere, že môže robiť revízie kotlov a atd..zaplatili školenia a tak. vtedy tvrdil, že to využije, spraví si aj vlastnú živnosť a bude sa tomu venovať. Hmm prešli dva roky a nič...

gejb
22. apr 2025

@dj1616
Tak si to zhrnieme
1400€ (plat) - 550€(hypo) - 200€(energie a fond oprav) = 650€ ostáva na stravu/drogeriu/cestovné
To ten byt ešte neprerobil a ani nezaradil nábytkom.
nech počítam ako počítam, nevychádza mi to...sorry

la_dolce_vita
22. apr 2025

@dj1616 toto je inak dobry biznis, skoda, ze to nevyuzil. Bude to dobrak, ale do zivota nepouzitelny.

dj1616
autor
22. apr 2025

@gejb ved práve ani mne...podobnú matiku mám...vlastne takú istú...len som tam ešte zaradila jeho 20 ročné auto do ktorého furt dáva prachy na opravy....mne to tiež nijako nevychádza...len som sa chcela utvrdiť, že nie ja som tu tá zlá a náročná poprípade.

lienka.7
22. apr 2025

@dj1616 daný pán predstavuje absolutne nepoužiteľný exemplár do zivota, takže by som sa s nim s radosťou rozlúčila.

lenkakravcova
22. apr 2025

@dj1616 a lokalita je to aká? máš nejaké fotky aspoň?.

gejb
22. apr 2025

@dj1616 nie si náročná. On je možno fajn chlap ale zije zivotom stareho mladenca... nebude hlava ani živitel rodiny.
A zároveň dá viac na svojich rodičov ako na teba - potenciálnu budúcu manželku. 🚩🚩🚩

romi0310
22. apr 2025

@dj1616 tento vztah je uz teraz predurceny na zanik. Ty tym muzom opovrhujes, tikaju ti tak biologicke hodiny, ze chves ihned chlapa, ktory ti da dieta a myslis si, ze ked mu zorganizujes celu buducnost, ze to bude mat nejaky zmysel? Je to dospely muz, nie usmrkane dieta, ktoremu mas ty diktovat, aku nehnutelnost si ma kupit, kde do coho investovat, akej praci sa ma venovat. Pokial ti nevyhovuje jeho styl, tak preco si s nim? Preco ho chces menit? A udivuje ma, ze su zeny, ktore chcu riesit vsetko za dospelého muza....potom sa necudujem, ze z tych chlapov vzidu casom take padavky a vedla nich neprijemna rafika, ktora im prikazuje, co maju robit. Ved ked ti za to stoji, treba sa vklude porozprávať o vasej buducnosti. A nie, ze ty mu budes rozkazovat, co na robit. Ked neviete urobit kompromis v takych zásadných veciach, nie ste kompatibilni a zbytocne sa tu budete certis aj s druhymi zenami, ze ako sa opovazuje kupit stary byt alevo ako sa opovazi zit v 36tke v podnajme. Ja neviem, tu na Slovensku zevraj chudoba, ale kazdy druhy aby si kupoval 3-4 izbovy byt, aby mal nasetrene, mal maximálne 3 rocne auto...a ked sa niekto opovazi byvat v podnájme, tak je to neschopak 🫣 viete kolko ,,schopných" chlapov poznam, ktori sice vlastnia byty, domy, ale su to uplne hovada? Lebo podla vasich vypoctov, je schopny len muz s nasetrenymi tisicmi, vlastnym bytom/domom. Neviem, niektore by ste najradsej tomu muzovi asi aj tie 🥚🥚 zobrali a on len nech tisko cusi v kúte a este mu aj po hlave panvicou date, ked sa vzoprie

marsmykkok
22. apr 2025

@romi0310 tak v niečom máš pravdu, ak nemá človek pomoc rodiny je ťažké samému mať pekný byt, auto, úspory. Ale chlap mal sociálny byt, za ten sa platí maximálne 150 eur, kde dal zvyšných vyše 1000 eur každý mesiac ak nemá úspory ani riadne auto ani nič? Proste finančná gramotnosť nulová a rozum tiež, ak chce kúpiť ten napol rozpadnutý byt v štvorbytovke.

zmrzlinka2021
22. apr 2025

Autorka

Ale do kúpy a úveru ide sám, nie?

romi0310
22. apr 2025

@marsmykkok mozno tie peniaze niekde odklada. Autorka sa nevyjadrila, ako dlho su spolu. Podla mna spolu ani neziju. Tak velmi pochybujem, ze jej bude ukazovat zostatok na ucte alebo nejake sporiacie ucty. Vies, mna tu len vytaca, ze stale je nejaky problem :D muz byva v rodicovskom dome, posielaju ho byvat do podnajmu. A ked sa nejaky dostane do toho podnajmu, tak mu nadavaju, preco nema aspon garsonku. Keby si kupil garsonku, pisu tu, ze aby dospely chlap byval v garsonke, to je nonsens:D ja poznam tolko chlapov, ktori si postavili chalupy a su to take ochlasty nasilnicke :D ale zeny sa im tak hrnu, jedna radost. Hlavne, ze ma chlap barak :D moj muz, ked sme sa spoznali, mal 32 a zil tiez v podnajme, nemal dokonca ani auto svoje. Pretoze bol z celeho roka, tak 8 mesiacov stale niekde mimo Slovenska, tak si povedal, ze nebude si kupovat byt, ked zije sam. A kebyze ho mamsudit, ako toho neschopaka, tak by som prisla o príležitosť mat vedla seba uzasneho muza 🙂

sasa1310
22. apr 2025

@dj1616 no keby aj zobral hypotéku, tak 20 % vždy musí mať z vlastným zdrojov

zexeh
23. apr 2025

Akasi drahá hypo za 550€ mesačne. Ak odhadca urči cenu 65k tak banka ponúkne hypo 80-90% zo 65k nie 90k alebo sa mýlim? Takže ešte vlastné zdroje min. 35k 🤦🏻‍♂️

dj1616
autor
23. apr 2025
@zexeh

Akasi drahá hypo za 550€ mesačne. Ak odhadca urči cenu 65k tak banka ponúkne hypo 80-90% zo 65k nie 90k alebo sa mýlim? Takže ešte vlastné zdroje min. 35k 🤦🏻‍♂️

@zexeh odhadca určil 65 000 eur, ale vlastník tej barabizne si aj tak trvá na tom, že on ju predáva za 90 000 eur. odhadcu tam mal ten vlastník. a ked sa mu nelúbilo čo mu povedali, tak to ani nedal niekam na net lebo vie, že to za to nikto nekupi ale jedného takého toho môjho čo to za tú sumu chce kúpiť našiel !

dj1616
autor
23. apr 2025
@romi0310

@dj1616 tento vztah je uz teraz predurceny na zanik. Ty tym muzom opovrhujes, tikaju ti tak biologicke hodiny, ze chves ihned chlapa, ktory ti da dieta a myslis si, ze ked mu zorganizujes celu buducnost, ze to bude mat nejaky zmysel? Je to dospely muz, nie usmrkane dieta, ktoremu mas ty diktovat, aku nehnutelnost si ma kupit, kde do coho investovat, akej praci sa ma venovat. Pokial ti nevyhovuje jeho styl, tak preco si s nim? Preco ho chces menit? A udivuje ma, ze su zeny, ktore chcu riesit vsetko za dospelého muza....potom sa necudujem, ze z tych chlapov vzidu casom take padavky a vedla nich neprijemna rafika, ktora im prikazuje, co maju robit. Ved ked ti za to stoji, treba sa vklude porozprávať o vasej buducnosti. A nie, ze ty mu budes rozkazovat, co na robit. Ked neviete urobit kompromis v takych zásadných veciach, nie ste kompatibilni a zbytocne sa tu budete certis aj s druhymi zenami, ze ako sa opovazuje kupit stary byt alevo ako sa opovazi zit v 36tke v podnajme. Ja neviem, tu na Slovensku zevraj chudoba, ale kazdy druhy aby si kupoval 3-4 izbovy byt, aby mal nasetrene, mal maximálne 3 rocne auto...a ked sa niekto opovazi byvat v podnájme, tak je to neschopak 🫣 viete kolko ,,schopných" chlapov poznam, ktori sice vlastnia byty, domy, ale su to uplne hovada? Lebo podla vasich vypoctov, je schopny len muz s nasetrenymi tisicmi, vlastnym bytom/domom. Neviem, niektore by ste najradsej tomu muzovi asi aj tie 🥚🥚 zobrali a on len nech tisko cusi v kúte a este mu aj po hlave panvicou date, ked sa vzoprie

@romi0310 sme spolu dva roky, za dva roky práveže vidím, že neušetrí ani cent. jasne ze ho nespovedám kam dáva peniaze ale vidím to na tom, ako frfle ked sa znova pokazí auto, že za čo to opraví, rovnako aj prerábať ma v pláne iba z toho čo zarobí a postupne svojpomocne...čiže bude splácať starú barabiznu a tých 30 000 na prerábku nemá. teraz chodil po zubároch...najskôr musel našetriť..nemal odložené nič. a ešte taký detail mne vôbec nevadí, že býval v sociálnom byte, práve naopak jedna z mojich možností čo som mu navrhovala bola, že dobre bývaj tam dalej (keby sa to dáku vybavilo) a podme spolu šetriť a pod mi ukázať že dokážeš mesačne odložiť, budeme odkladať dalšie tri roky...a niečo našetríme...to mi tiež zamietol že on už čakať nemieni.

dj1616
autor
23. apr 2025
@zmrzlinka2021

Autorka

Ale do kúpy a úveru ide sám, nie?

@zmrzlinka2021 ano do toho ide sám...ja som mu povedala, že s nim do toho pôjdem len ak to bude iná nehnuteľnosť.

sisska96
23. apr 2025
@dj1616

@gejb hej on už to má od prima banky vypočítané...fix na tri roky...okolo 550 mesačne..

@dj1616 no a ešte v primabanke.....

sss777
24. apr 2025

@romi0310
Tak ale snáď uznáš, že chlap, ktorý nemá na zubára a chce kupovať nejakú starú búdu, asi nebude veľmi finančne gramotný.
A k tomu, že čo ženy chcú - ty by si chcela, aby si tvoja dcéra zavesila na krk takého motáka? On chce dieťa, ale má holý zadok a žiadny plán.
Veď keď raz chcem rodinu, tak myslím na to, ako ju nejako zabezpečiť.
Autorka na budúcnosť myslela, má niečo našetrené, jej partner by ju len ťahal dole.
Je množstvo mužov, ktorí sa k svojej budúcnosti postavili zodpovedne a zabezpečili si bývanie.
V každom prípade s tebou súhlasím, že ten vzťah je odsúdený na zánik, nech každý hľadá niekoho iného. Autorka niekoho, kto plánuje, niečo ušetrí a tiež pripravuje podmienky pre budúcu rodinu a jej partner niekoho, kto s ním bude šetriť na toho zubára.

romi0310
24. apr 2025
@sss777

@romi0310
Tak ale snáď uznáš, že chlap, ktorý nemá na zubára a chce kupovať nejakú starú búdu, asi nebude veľmi finančne gramotný.
A k tomu, že čo ženy chcú - ty by si chcela, aby si tvoja dcéra zavesila na krk takého motáka? On chce dieťa, ale má holý zadok a žiadny plán.
Veď keď raz chcem rodinu, tak myslím na to, ako ju nejako zabezpečiť.
Autorka na budúcnosť myslela, má niečo našetrené, jej partner by ju len ťahal dole.
Je množstvo mužov, ktorí sa k svojej budúcnosti postavili zodpovedne a zabezpečili si bývanie.
V každom prípade s tebou súhlasím, že ten vzťah je odsúdený na zánik, nech každý hľadá niekoho iného. Autorka niekoho, kto plánuje, niečo ušetrí a tiež pripravuje podmienky pre budúcu rodinu a jej partner niekoho, kto s ním bude šetriť na toho zubára.

@sss777 tak s tym zubarom to nevidim az tak tragicky. Tak snad mu sli riesit nieco viac, ako len oprava kazu. Toto su vsetko len nase dohady. A realita moze byt ina. Co sa tyka zubarov. Ak mal naplanovane nejake vacsie ukony, tak sa nečudujem, ze potreboval dosetrit a nemal hned z fleku vysolit tisice. Ja mam sama sukromneho zubara, kde za jeden zub dam aj okolo 350€. A vela ludi ani nema na vyber ineho zubara, iba toho nezazmluvneneho. A pokial mu nejaky stary zubar dosral zuby, ze mu ich neopravoval, tak sa ani necudujem, ze mozno teraz za ne musi davat tisíce. Sa tu niektoré cudujete, ze v dnešnej dobe nema niekto na zubara. To ako keby vsetci zili nadpriemer. Treba si uvedomit, ze 1400€ zarobi. Neviem, ake ma vydaje, ale nie je to nejaky extra plat, kde moze vyskakovat. Ked ma autorka vyssi standard, nech si hlada rovnakeho partnera a nie, ze bude teraz tlacit a prerábať niekoho, komu ocividne taky zivot vyhovuje. Vsak nas je do toho nic :D kazdy nech si zije tak, aby jemu bolo dobre. Aj moja kolegyňa takto rada kazdeho pouca. Vsade strka ten svoj zvedavy nos a stara sa aj do veci, do ktorých jej nic. Mladej kolegyni nasilim hlada garsonky, pretoze v 24 rokoch este zije v rodicovskej chalupe :D dalsej kolegyni zas hlada vyzivovu poradkynu. Proste su zenske, co vsetko chcu mat pod kontrolov a najradsej by rozkazovali aj cudzim ľuďom. Ze ako maju zit, kde maju zit, kolko si maju odkladat, co si maju kupovat. Autorka sama pise, ze spolu chodia dva roky. Cize spolu neziju a pokial nemaju spolocny ucet, moze len tapat, kde idu tie jeho financie. Mne to pride, ze autorka je proste typ zeny, ktora ma potrebu chlapa riadit a rozkazovat mu. Mozno to len ja nechapem, ale ja som bola vzdy taka, ze ja som bola ta, co sa nechala muzom viest a cuduj sa svete, vzdy som mala pri sebe silnych muzov. Ja sama sa pokladam skor za tu, co nie je vobec vodcovsky typ. Proste ked sa ma muz spytal, lde chceme ist na obed, povedala som mu, ze mam chut na taliansku kuchynu a ze vyber necham na neho. Proste ti muzi musia mat pocit, ze oni su ti, co to riadia. Ked maju vedla seba zenu, co im este nadiktuje, aky byt si maju kupit a aky flek v praci zobrať, nečudujem sa, ze po case ten chlap strati muznost a zena zas zatvrdne