Riešenie konfliktov so svokrou ovplyvnenou sektou: Potrebujem katolícky názor
Nie som žiadny troll. Pýtam sa len ľudí , čo veria v Boha. Tí čo neveríte, mám vás rada, ale potrebujem názor od kresťana. Reálne ma táto situácia ťaží a mrzí a zároveň som sa už voči svokre a manželovej rodine uzavrela. No ak je tu niekto s podobným prípadom a vie poradiť ako sa premôcť, budem rada.
V skratke ...
Svokra je v spolku - akože kresťanskom ( reálne sekta). Tvrdí že sa k nej prihovára Boh, na tých stretnutiach vyháňajú zo seba zlých duchov, keď ma vidí tak kašle lebo mám v sebe zlého ducha ( kašlala nasilu celý čas na omši na našej svadbe keď som čítala čítanie a manželský sľub až sa farár na ňu pozeral či je kompletná...) a kopec iných bizarnosti. Zaujímavé je , že podľa Boha nežije. Napríklad nám radila sa zobrať na úrade alebo nezobrať vôbec a kopec iného.
Vždy som to nejak preglgla kvôli manželovi. Ten pri mne stojí, ale je to jeho mama a vidím na ňom že ho celá situácia trápi ( logicky aj mňa by trápila keby to je naopak)
Ako už býva dobrým zvykom všetko sa zhoršilo príchodom dieťaťa. Strašne chcela chodiť na návštevu deň po príchode z pôrodnice. Mala som ťažký porod a ešte ťažšie zotavovanie hrozilo že ja pôjdem naspäť do nemocnice na zákrok. Nechceli sme žiadne návštevy skrz choroby aspoň pár týždňov ( a zo všetkou úctou nemám s ňou žiadny vzťah , taká návšteva by mne v mojom stave bola len na príťaž) a teda kým sa nedám dokopy. V období kedy sme si mali užívať náš malý poklad vypisovala ( napríklad že vo vzduchu sú baktérie a my chodíme von, tak že prečo nemôže ona, alebo že malý má už dávno imunitu ako hrom...)a zduvala sa a nie len ona ale aj frajerka švagra - že si chcú budovať vzťah s malým a my sme ich nezavolali prvé týždne na návštevu a že keď boli pozrieť v pôrodnici tak som im údajne maleho nechcela ani ukázať ( čo není pravda , ledva zaspal a držala som ho a pestovala a sedela to bolo všetko ) a litánie proste srdcervuce. Pritom keď sme ju asi za 2 ,5 týždňa zavolali ( svokru ) tak bola údajne chorá ( nebola, nechcelo sa jej) no a potom bol problém že sme ju nezavolali zas.
Ďalší problém sa vyeskaloval keď mali byť krstní rodičia švagor a jeho frajerka. Chcela som len švagra ( muž takéto nerieši , preto píšem chcela som , samozrejme po dohovore s mužom) keď sú zatiaľ neni vzatí, ale presvedčili ma aby šli obaja , hovorím okej čo ale farár aj tak nedovolil - logicky. Brat môjho muža odmietol tým pádom ( farár dovolil aby tam aspoň stál aj keď nemôže byť oficiálne krstný rodič) Ja nemám súrodencov , vedeli že nemáme koho dať priamo z rodiny, napriek tomu sa na brata vys... ( Frajerka švagra sa ešte na smrť urazila keď som ju nepustila na návštevu usmrkanu usoplenu a ukaslanu - vraj alergia čo netvrdim že nebola, ale povedala som jej že keď sa z najhoršieho vyhrabe, nech príde , tiež som alergik a viem že také akútne obdobie netrvá večnosť).
No a mne to v Tom zraniteľnom období po pôrode veľmi ublížilo lebo malý mal koliky, ja zle a ešte tieto veci sme riešili , ja som pre to koľko krát ani nespala dobre čo mi hlava stále šrotovala a vôbec som bola psychicky prvé týždne mimo - nová rola rodiča, nechcela som nič zanedbať, v noci hukaval monitor ( falošný poplach) a veľa veľa veľa stresu bolo na mňa. Potrebovala som vtedy pochopenie a nie ešte do toho všetkého riešiť , že chcú silou mocou vidieť malé bábätko, lebo že švagriná také bábätko nevidela malé a je zvedavá napríklad. Ok ja to chápem ale nemáme vzťah blízky to je jedna vec a druhá proste prvé týždne sme návštevy nechceli. Pekne a slušne sme to komunikovali. Keď sme uvazili , že už je v pohode postupne volať návštevy a mne už bolo ok , volali sme švagra a švagrinú niekoľko krát - zrazu mali toho veľa ( nemali, vieme od známych ) Namiesto pochopenia však prichádzali len ďalšie a ďalšie konflikty, už aj medzi mnou a manželom, lebo manžel je najradšej keď sa nič takéto nerieši , len aby dobre bolo, že reku veci sa asi samé vyriešia, inak vidí čo sa deje a reálne uznáva že to neni ok aj im to dal najavo - ale naozaj veľmi nežne, ja by som konala viac nekompromisne, ale to som ja.
Nakoniec to dopadlo tak, že svokra prišla na pár minút do kostola na krst ( ani som ju tam nevidela popravde) lebo vraj mala robotu ( robota sa dala časovo inak zorganizovať, o krste vedeli mesiac dopredu ), švagor s frajerkou prišli len do kostola ale teda počkali nás aby nám povedali že na obed nepôjdu lebo ona má stále alergiu ( už jej nič nebolo ) a dedo bol normálne na krste aj u nás aj na obede. Za krsnu nám šla moja najlepšia kamoška, niečo ako moja sestra. Ale uprednostila som v prvu brata- priamu rodinu, lebo z mojej strany akože priamo z rodiny nemal kto ísť. Kvôli manželovi som to robila, lebo je to dobrý manžel , má svoje muchy ako každý, ale viem že stojí pri nás, aj keď je málo komunikatívny a takéto veci nevie riešiť narovinu, ale čo najviac nestranne. Ja som taký víchor čo si neberie servítku , ale vždy som bola slušná.
Napísala som to krížom krážom je toho veľa a ja som svokre fakt nijak nedala dôvod byť na mňa taká aká je ona. Ale podľa fotky som bola hneď namyslená ešte ma ani nevidela naživo , naše zoznámenie bolo asi také že sa minútu na mňa pozerala ako keby som z inej planéty ( údajne mala nejaké zjavenie o mne že kto vlastne som ) atď. Ona nie je psycho ľudia - to tá sekta ju úplne ako to povedať, ...doslova vygumovala.
Mňa to trápi lebo vidím trápiť sa manžela. Úplne úprimne vám tu teraz napíšem , že sa bojím. Len Boh vie s čím sa ona vlastne rozpráva lebo Ježiš to fakt neni a bojím sa že nám nejako zle porobí alebo čo . Ja som kresťan, nie len akože kresťan, uvedomujem si že mám dôverovať Bohu , že nás ochráni ale ten materinský inštinkt chrániť je akože dosť silný. Svokra je jeden toxický človek vyvolávajúci konflikty mysliac si, že je najmúdrejšia na svete. Nechcem ju v našom živote pokiaľ bude veriť tým ľuďom s ktorými sa stretáva a ktorý jej dávajú také rozumy, lebo reálne ju ta sekta hucka proti nám, oni tam robia také veci , proste zlé, temné...
Lenže je babka a mama môjho muža a ja to mám v pamäti ale neviem asi odpustiť ako sa zachovala k nám či na svadbe , či teraz krst , ako to manželovi ublížilo , ako sa hanbil keď sa všetci pýtali kde má mamu atď. , koľko hádok to spôsobilo aj medzi nami za tie roky...
Čo mám robiť ? Mám nasilu sa snažiť ? Či čo ? Potrebujem nestranný názor.
Ďakujem že ste to chaoticky dočítali až sem. Keby ma to nemrzí nepíšem sem. Ale fakt vnútri som taká nekompromisna voči nej už .
moja švagriná krstila môjho syna aj moj švagor, obaja boli vtedy slobodní a mali už svoje polovičky , moju neter krstil môj brat a tiez mal priateľku a poznám veľa ľudí čo sú krstnými a nežijú v manž. zväzku, farár nám povedal, že rozvedení žijú v hriechu, takí nemôžu krstiť
@charlotte911 brat ani švagriná nekrstia, krstí kňaz.
moja švagriná krstila môjho syna aj moj švagor, obaja boli vtedy slobodní a mali už svoje polovičky , moju neter krstil môj brat a tiez mal priateľku a poznám veľa ľudí čo sú krstnými a nežijú v manž. zväzku, farár nám povedal, že rozvedení žijú v hriechu, takí nemôžu krstiť
@charlotte911 pozrite ja som si to nevymyslela, dostali sme to aj oficiálne na papieri že ľudia čo spolu žijú bez svadby žijú v hriechu - lebo žijú. Tiež som nemohla na spoveď keď som žila len tak s mojim mužom ešte pred svadbou. Nerobme si holubnik z toho čo nám káže Boh a nerobme si to podľa seba ako to nám vyhovuje.
Každá farnosť sa k tomuto stava inak. Niekto viac benevolentne niekto prísne. Za to ich ja súdiť nebudem.
@charlotte911 neviem . Je to v 10 božích prikázaniach že nezosmilnis, takže keďže žijú nadivoko hriech nemajú či ako ? Či jedno prikázanie hore dole ? Na toto mi prosím odpovedzte
@charlotte911 pozrite ja som si to nevymyslela, dostali sme to aj oficiálne na papieri že ľudia čo spolu žijú bez svadby žijú v hriechu - lebo žijú. Tiež som nemohla na spoveď keď som žila len tak s mojim mužom ešte pred svadbou. Nerobme si holubnik z toho čo nám káže Boh a nerobme si to podľa seba ako to nám vyhovuje.
Každá farnosť sa k tomuto stava inak. Niekto viac benevolentne niekto prísne. Za to ich ja súdiť nebudem.
@anonym_autor akože, ja sa nehádam, hovorím s čím mám skúsennosti a hádam farár není laik, tak už sa aspoň ukazuješ kde je chyba, so moc škriepna, tak sa skludni a nerozčuluj, všetko ide do mlieka, presadzuješ len svoju pravdu, iní tu nemôžu mať svoj názor? ked to máš na papieri tak máš, nám stačilo slovne povedať, že môžu krstiť....
@charlotte911 brat ani švagriná nekrstia, krstí kňaz.
@lukbe ved vieme ako to bolo myslené, ludovo sa hovorí, že idú krstiť, nie? jasné, že krstí farár 🙂
@charlotte911 neviem . Je to v 10 božích prikázaniach že nezosmilnis, takže keďže žijú nadivoko hriech nemajú či ako ? Či jedno prikázanie hore dole ? Na toto mi prosím odpovedzte
@anonym_autor a ešte mi vysvetlí, ked dvaja, čo spolu žijú, majú už deti a potom svadbu a majú ju v kostole, to môžu?
@anonym_autor akože, ja sa nehádam, hovorím s čím mám skúsennosti a hádam farár není laik, tak už sa aspoň ukazuješ kde je chyba, so moc škriepna, tak sa skludni a nerozčuluj, všetko ide do mlieka, presadzuješ len svoju pravdu, iní tu nemôžu mať svoj názor? ked to máš na papieri tak máš, nám stačilo slovne povedať, že môžu krstiť....
@charlotte911 úplne iný problém tu riešim a vy tu začnete písať o hruške 😁 ja som vám to napísala úplne pokojne , neviem , asi neznesiete priamu komunikáciu
@anonym_autor ja som rozvedená, mám druhého manžela, žijem v hriechu, ok, máme spolu dcéru a krstená v kostole je, to môže? a aj ja mám dieťa pokrstené nemanželským párom, mne to pripadá, akokeby si bola aj ty niečím posadnutá, nielen mamina, prepáč, ale tvoje vyjadrenia a správania k tomu vedú
@anonym_autor a ešte mi vysvetlí, ked dvaja, čo spolu žijú, majú už deti a potom svadbu a majú ju v kostole, to môžu?
@charlotte911 áno predstavte si , že to môžu. Hádam sa dieťaťu nebude odopierať krst preto , že rodičia ( keďže chcú krstiť mám za to že sú veriaci ) nie sú schopní sa zobrať. Vždy je svadba dobrá aj keď neskoro. Ako sa hovorí , radšej neskôr ako vôbec. Ale ešte raz , ja tu neriešim , či v inej farnosti niekto nezosobášený mohol ísť za krstného. Čo mi akože táto vaša informácia zbytočná pomohla? Nič. Viem to aj ja že farnosti sa rôzne k týmto veciam stavajú. Ja každého rešpektujem. To či robí dobre či zle bude súdiť Boh nie ja. Takže ?
@charlotte911 úplne iný problém tu riešim a vy tu začnete písať o hruške 😁 ja som vám to napísala úplne pokojne , neviem , asi neznesiete priamu komunikáciu
@anonym_autor no evidentne rozčúlená si, nemáš potvrdený svoj názor tak sa rozčuluješ a nepíšem o hruškach debata o krste tu bola a aj ty ju máš v príspevku, tak neviem kto si melie hrušky s jablkami 🙂
@anonym_autor ja som rozvedená, mám druhého manžela, žijem v hriechu, ok, máme spolu dcéru a krstená v kostole je, to môže? a aj ja mám dieťa pokrstené nemanželským párom, mne to pripadá, akokeby si bola aj ty niečím posadnutá, nielen mamina, prepáč, ale tvoje vyjadrenia a správania k tomu vedú
@nika185 áno , môže byť pokrstená aj keď ste rozvedená. A nepíšem tu nikde o mamine. Čítanie s porozumením vám nejak uniklo. Nevadí , ďakujem za názor a pekný deň
@charlotte911 áno predstavte si , že to môžu. Hádam sa dieťaťu nebude odopierať krst preto , že rodičia ( keďže chcú krstiť mám za to že sú veriaci ) nie sú schopní sa zobrať. Vždy je svadba dobrá aj keď neskoro. Ako sa hovorí , radšej neskôr ako vôbec. Ale ešte raz , ja tu neriešim , či v inej farnosti niekto nezosobášený mohol ísť za krstného. Čo mi akože táto vaša informácia zbytočná pomohla? Nič. Viem to aj ja že farnosti sa rôzne k týmto veciam stavajú. Ja každého rešpektujem. To či robí dobre či zle bude súdiť Boh nie ja. Takže ?
@anonym_autor ja som pisala o pare čo maju deti a potom sobáš v kostole, ked žijú v hriechu, aj ty čítaj s porozumením
@nika185 áno , môže byť pokrstená aj keď ste rozvedená. A nepíšem tu nikde o mamine. Čítanie s porozumením vám nejak uniklo. Nevadí , ďakujem za názor a pekný deň
@anonym_autor ona myslela asi svokru nie maminu, lebo mamina vam to je už obom
@anonym_autor ona myslela asi svokru nie maminu, lebo mamina vam to je už obom
@charlotte911 ano tak
@nika185 prosím vás a z čoho usudzujete konkrétne že ja som posadnutá, že komunikujem priamo? Ukážte mi konkrétne, kde som sa chovala ku niekomu neslušne , urážala ho alebo inak divno sa prejavovala?
@cacianka Ja som si nevsimla, ze by autorku urazala. V ktorom prispevku to bolo?
@anonym_d71ad5 necítim sa urazená za žiadny komentár. Bolo tu veľa komentárov ktoré mi naozaj pomohli. Iný pohľad mi na vec vniesli a ja sa zase pozerám na vec inak.
Myslím si, ze za hovorcu vašej rodiny by mal ísť tvoj manžel, keďže sa jedná o jeho mamu, ušetrila by si si pár bezsennych noci, či on také situácie ma alebo nemá rád nikoho nezaujmima, je to jeho rodina nech vysvetľuje a komunikuje veci on sám, nech sa za teba skratka jasne postaví pred svokrou , nie len doma pred tebou.
Autorka najväčší problém, je tvoj uplakany muž. Je, to jeho rodina, ktorú má upratať a nie plačkat, že maminka dáva väčšiu pozornosť druhému bračekovi, ako jemu.Svokra, nech chodí aj k čertovej starej matery, je to jej život a ona si za to ponesie zodpovednosť. Svoj postoj, ku tomu všetkému jej má predniesť tvoj muž.On si má zastať teba a svojho dieťaťa a trvať na Tom na čom ste sa, ako manželia dohodli.
Autorka najväčší problém, je tvoj uplakany muž. Je, to jeho rodina, ktorú má upratať a nie plačkat, že maminka dáva väčšiu pozornosť druhému bračekovi, ako jemu.Svokra, nech chodí aj k čertovej starej matery, je to jej život a ona si za to ponesie zodpovednosť. Svoj postoj, ku tomu všetkému jej má predniesť tvoj muž.On si má zastať teba a svojho dieťaťa a trvať na Tom na čom ste sa, ako manželia dohodli.
@anonym_0e7139
@anna777115 dievčatá súhlasím , práveže len on prevažne komunikuje s mamou a dal jej už veľa krát najavo že nás má rešpektovať, ale ako keby stene rozprával. To nie je tak že on je úplne ticho a nekomunikuje vôbec. Má problém s vyjadrením pocitov to áno, snaží sa nevyvolávať ešte väčšie konflikty a celkovo komunikácia mu robí problém a vždy by bol najradšej keby sa veci samé dali do poriadku, ale veľa krát jej aj naživo do očí povedal svoje ( občas ma až prekvapil) a keď už je zahnana do kúta v zmysle že už ozaj musí uznať že ta tráva je zelená tak povie - máte slabú vieru ( nedáva vám takáto odpoveď zmysel ? Ani nám nie. ). To ale neznamená že ho to nemôže trápiť a nemôže byť preto smutný a že potom ja nemôžem byť smutná pre neho.
A ako píšem, má problém s komunikáciou, ale preto, že ho to doma nikto nenaučil nie preto že sa nechce zastať rodiny. S ním ja problém nemám a keď mám vieme ho vyriešiť.
Ja skôr neviem v sebe asi odpustiť a nechcem si to priznať. Lebo keby viem , že sa uvedomí a vstúpi si trošku do svedomia zabudla by som na všetko mihnutim oka. Mňa trápi to ,že sa podobne situácie dookola opakujú. Dookola ubližuje aj jemu aj nám ako rodine. A darmo jej on čosi hovorí. Falošne povie že jej máme odpustiť a zachvilu sa zas čosi domrvi.
Ale chápem vás čo chcete povedať. Ani mne by sa nepáčilo keby sa nás nevie zastať. Lenže on vie, trvá mu to niekedy, ale už pochopil že sa nedá byť donekonečna nestranný a diplomat. Až pri mne pochopil že problém sa má riešiť a nie zametať pod koberec. Dámy nikto nie sme dokonalí. Ale vie že je to jeho blbá stránka a snaží sa s tým niečo robiť. A to je to čo je pre mňa podstatné. On nikdy doma nevidel problémy riešiť ale plynúť do stratena. Ja som doma videla riešiť každý problém preto ho prirodzene riešim aj vo svojej rodine.
@anonym_0e7139
@anna777115 dievčatá súhlasím , práveže len on prevažne komunikuje s mamou a dal jej už veľa krát najavo že nás má rešpektovať, ale ako keby stene rozprával. To nie je tak že on je úplne ticho a nekomunikuje vôbec. Má problém s vyjadrením pocitov to áno, snaží sa nevyvolávať ešte väčšie konflikty a celkovo komunikácia mu robí problém a vždy by bol najradšej keby sa veci samé dali do poriadku, ale veľa krát jej aj naživo do očí povedal svoje ( občas ma až prekvapil) a keď už je zahnana do kúta v zmysle že už ozaj musí uznať že ta tráva je zelená tak povie - máte slabú vieru ( nedáva vám takáto odpoveď zmysel ? Ani nám nie. ). To ale neznamená že ho to nemôže trápiť a nemôže byť preto smutný a že potom ja nemôžem byť smutná pre neho.
A ako píšem, má problém s komunikáciou, ale preto, že ho to doma nikto nenaučil nie preto že sa nechce zastať rodiny. S ním ja problém nemám a keď mám vieme ho vyriešiť.
Ja skôr neviem v sebe asi odpustiť a nechcem si to priznať. Lebo keby viem , že sa uvedomí a vstúpi si trošku do svedomia zabudla by som na všetko mihnutim oka. Mňa trápi to ,že sa podobne situácie dookola opakujú. Dookola ubližuje aj jemu aj nám ako rodine. A darmo jej on čosi hovorí. Falošne povie že jej máme odpustiť a zachvilu sa zas čosi domrvi.
Ale chápem vás čo chcete povedať. Ani mne by sa nepáčilo keby sa nás nevie zastať. Lenže on vie, trvá mu to niekedy, ale už pochopil že sa nedá byť donekonečna nestranný a diplomat. Až pri mne pochopil že problém sa má riešiť a nie zametať pod koberec. Dámy nikto nie sme dokonalí. Ale vie že je to jeho blbá stránka a snaží sa s tým niečo robiť. A to je to čo je pre mňa podstatné. On nikdy doma nevidel problémy riešiť ale plynúť do stratena. Ja som doma videla riešiť každý problém preto ho prirodzene riešim aj vo svojej rodine.
@anonym_autor v tomto svetle poradím len jedno - eliminovať alebo odstrihnúť
@anonym_autor Podľa toho ako to popisuješ, to môže byť nejaké letnično-charizmatické kresťanské spoločenstvo typu Milosť Je to nebezpečná sekta, viem o čom hovorím, Na Slovensku nie je uznaná, v ČR však áno.
Ale sú aj iné podobné, rôzne aj radikálnejšie odnože. Poznám ich zakladateľa J. Kříža osobne, začal to zakladať v devaťdesiatkach, poznám tú "cirkev" od ich začiatkov. Musím to písať anonymne kvoli vlastnej bezpečnosti
@anonym_a5a893 to by ma zaujimalo co vsetko si prezila, ked tvrdis taketo veci? Pisat ako anonym kvoli vlastnej bezpecnosti ? Ako by ti mohli ublizit ? Zaujima ma to nie kvoli vyryvaniu, ale realne, neviem si to totiz predstavit.
@lukbe Sú také spoločenstvá katolíkov. Zjednodušene možno povedať, že ide o sektu. Oni samotní sa označujú za komunitu. Nelíši sa to od iných katolíkov, len oni sú myslia, že sú lepšími katolíkmi a kresťanmi ako my obyčajní katolíci. Poznám takých.
@yosi to čo popisuje autorka sa líši,žiaden šéf tam nemôže byť a každé spoločenstvo má byť vedené kňazom,min.má o nich vedieť a viesť ich...tieto spolky sa často zvrhávajú do takých,ktoré s cirkvou nemajú nič spoločné..
to čo autorka popisuje sa môže približovať charizmatikom,ktorí vzali veci do svojich rúk...
@anonym_0e7139
@anonym_autor nerozprávajte o nich,ak nastane situácia nejaká,preberte ju a v kľude povedz mužovi čo sa ti nepáčilo..rozhovory nezmenia nič,mala som to isté čo ty..avšak moji svokrovci boli "klasickí" kresťania,každý deň v kostole,ale správanie..
riadiť,mňa ako matku odstaviť a pod.
dlhých 10rokov útrap,raz hore rza dole,ale prevažne sme sa za ten čas nevídali...teraz sú deti staršie a chceli sa po takmer 2rokoch s nimi stretnúť,tak sa stretli a zatiaľ to ide...kľudne napíš správu,je to nadlho celé
ale ako veriaca ti odporučím.len dôverovať a snažiť sa riešiť s pokojom a byť oporou manželovi,ale nastaviť pravidlá,napr.choď tam s dieťaťom na hodinku,ja nejdem a mama keď príde sem,ja sa pôjdem prejsť,ja som to tak robila
a dieťa jej nedať kým nebude mať akú takú schopnosť brániť sa a vedieť ti zavolať (u nás je to 9rokov)