Riešenie konfliktu: Ako presvedčiť muža o bývaní?
zaujimal by ma aj iny pohlad na tuto vec - s muzom zijeme v dome po rodicoch, ale nie je nas a ja mam tuzbu sa osamostatnit a poriesit si vlastne byvanie aby sme mali nieco spolu pre nas a nase deti, no tu nastava problem ze muz to vobec nechce riesit a hovori ze ci si myslim ze vsetci v nasom okoli a kazdy mlady clovek ma svoje byvanie. Samozrejme ze nie ale ja tuzim si vybudovat nas domov pre nase deti a aj keby sa nam nieco stali aby boli zabezpecene. Potom tvrdi ze som nevdacna ze vsak mame kde byvat. Som z toho smutna. Ja osobne co poznam ludi tak si riesia svoje byvanie spolu a aj ked su docasne napriklad v podnajme tak setria alebo robia vsetko pre to aby casom ako rodina mali aj nieco svoje. Tak ja neviem ci ked toto chcem aj ja mam take zle tuzby 🥹
@anketkarka všetko bude jeho. Raz sa zaľúbi inde a ona skončí bez peňazí s holou ritou pod mostom.
@anketkarka tak moje to nebude nikdy pokial to neprepisu aj namna lenze to sa nedeje manzel s tym tiez nic nerobi a ma ocividne ma s tym nejaky problem a ja takto zit enchcem byt dtale v neistote nemozem to tu ani zveladovat a necitim sa tu doma kedze spolu ako rodina vlastna nebudujeme nic a stat sa moze cokolvek ja chcem mat dieta zabezpecene a nie ze keby daco sa budem prosikat jeho rodicom…aspon kebyze vidim ze chce nieco robit ze povie tak dobre podme si dat nejaky plan co do buducna s tym urobime ake riesenia mame podme sa nejako normalne zdravo dohodnut….lenze on nic a ked len nieco spomeniem tak hafka na svete
Mňa by zaujímalo, čo dostala od svojich rodičov zakladateľka témy a čo priniesla ona do manželstva. Ak má nejaké peniaze, môže skúsiť riešiť prepis domu na manžela a následne odkúpenie jeho časti, prípadne si môže kúpiť menší byt a prenajímať ho. (A vydokladovať, že ho kúpila z finančných zdrojov získaných pred manželstvom). Takto nezostane po rozchode s holým zadkom. Ak nič nemá a spolieha sa len na to, že jej patrí polovica toho, čo manžel zarobí, úplne chápem jeho postoj a neochotu riešiť spoločné bývanie.
Manžel a jeho rodičia by boli sprostí, keby cudzej osobe len tak darovali polovicu svojho domu. Ak by to bolo naopak a dom by mala žena, všetky by sa tu zhodli, že je to super, že muž u nej len býva a nič mu tam nepatrí. A nik by neriešil, kde pôjde po rozchode.
Koľko má manžela matka rokov?
A ak tam neplatíte hypotéku, iba náklady na bývanie, tak by bolo nespravodlivé prepisovať nehnuteľnosť aj na teba (co sa asi inak ani nedá obísť ak máte BSM).
@heleninamama ale mna vobec ten dom nezaujima a ja viem osobne hospodarit lepsie jak on ja mam kde byvat mne ide o to mat spolocne nieco ako rodina sak i tom by to aj malo byt nie? zas necitajte medzi riadkami ked dom kde byvame neriesim
@lenkakravcova a citali ste vobec povodny prispevok ci len komentare? mne nejde o prepisanie domu keby bolo namne ani tam nezijem ja chcem aby sme mali nieco spolocne ako my nasa rodina, prepisanie domu je posledna moznost kedze muz sa nechce odtial ocividne pohnut do konca zivota
A čo ti bráni si kúpiť niečo sama?
Nájdi malý byt, kúp si ho sama vyhoďte ho z BSM.
Hodíš ho do prenájmu a máš problém vyriešený.
Manžel spoločne nechce tak majte každý svoje vlastné.
@heleninamama súhlasím s tebou, ale @autorka by zase bola sprostá, aby celý život dotovala bývanie v podstate cudzej osobe. Lebo pochybujem, ze ked bude treba opravovať, bude si všetko platit muz sám. Navyše zo spoločných peňazí. A na staré kolena autorka skončila na ulici s jedným kufrom a možno aj s deťmi. Žiaľ, treba myslieť na všetko dopredu.
A pokiaľ by aj niečo investovala, s nejakým vyplacanim po rokoch môže dopadnúť ako jedna moja známa, kedy ju ex ma vyplácať po 100€ mesacne 🤣👎 lebo chudáčik predsa nema na vyplatenie "na šupu". Cize si moze akurát tak lizat labu.
Autorka, asi máš smolu. Manzelovi sa do stavby nového domu nechce, lebo jeden už má a ten aj zdedí. Zdediť by ste ho vsak mali ako rodina, to znamená, ked manžel bude majiteľom nehnuteľnosti, tak polovicu napíše na teba. Na tomto by som trvala. Vy máte vyslovene zakázane si tento dom zveľaďovať?
Dobre roznyslas. Teraz investujete spolocne do niecoho, co zdedi po case on a Tebe nezostane nic
@grof_monte_christo never, ze prepise polovicu, ak by tak chcel, osetri to uz teraz. Potom sa bude vyhovarat, vsak naco a ked sa nebodaj rozvedu, ukaze jej dlhy nos.
Otázku vlastného bývanie ste mali riešiť pred manželstvom a deťmi....pretože teraz to ostáva len sa akurát posťažovať keď ty chces a on nie. Nikdy by som nešla bývať do nehnuteľnosti partnerovych/manželovych rodicov
No, muž ktory privedie partnerku do chalupy rodicov, a povie, že casom sa uvidí, casom sa pohnu, to znamená, že nikdy. Ako moj bývalý, to bolo jeho, 12 rokov ubehlo a stále mamke pod suknou a to nie je ani jedinacik.
Možností je niekolko. Ako bolo spomenute, pokial máš nieco našetrené, schvália ti hypotéku ako jednotlivcovi, tak kupit hoci 1izbak, prenajom, nech sa máš kam podiat, pokial manželstvo nedopadne. Inak mozes dat dietatu ako start do života. Ale o kupit nieco spolocne, zatial byvat u rodicov alebo aj tam, zalezi na dohode. Alebo chciet, aby prepisal na teba čast domu po rodičoch. Tuším sa to vola zmluva o zmluve buducej? V CZ to funguje. Pretoze už nie si nejaká hej počkej, ale matka jeho deti a manželka, nejbližší človek.
A nie je manžel pohodlný? Naco sa namáhat, nieco riešit, hladat, prvotne investovat, však bývat má kde, dedit snad raz tiez bude, happy ako dva grepy. A nechápe, že partnerka sa tam necíti ako doma. Chápem Este byvanie u rodicov a setrit na svoje, co v drahých najmoch moc nejde, ale toto je neochota, neschopnost?
Tak, vieš autorka teraz je už zbytočné od neho čakať nejaké spoločné bývanie, keď ste to neriešili na začiatku vzťahu. On, je zabezpečený, kedže je jediný syn svojích rodičov a vaše deti tiež, kedže automaticky po otcovi majú nárok. Horšie je to s tebou. Píšeš, že ty máš kde bývať, tak o čo ti ide. Ty, máj svoju nehnuteľnosť a muž bude mať svoju. Ja, som tiež dostala nehnuteľnosť od maminy darovaciu zmluvou a určite nemienim nič prepisovať na môjho muža. Ako, by on prišiel k tomu vlastniť nehnuteľnosť, ktorú stavali ešte moji starí rodičia a mamina ju zdedila po svojich rodičoch. Veď, on môže mať takých žien aj päť za život a keď by mal všetko prepisovať na každú tak to by musel byť miliardár. Keď dvaja ľudia sa začínajú baviť o spoločnej budúcnosti, tak vtedy majú mať vydiskutovane záležitosti okolo bývania, financií, detí atď a nie to začať vyťahovať a riešiť po desiatich spoločne prežitých rokoch.
Nikto,kto bral hypotéku nemá vlastné bývanie.. kým ju nesplatis do posledného centu a nepreplatís nehnuteľnosť dvojnásobne... a tí čo platia 50 a viac tisíc...za kralikarne staré 40 ročne..to sú úplní somari...ako 70 ročne haraburdy o nich nebude mať nik záujem..ani vaše deti....komu niet rady tomu niet pomoci...
Treba myslieť aj na to, ze ak pani odlozi peniaze bokom a kupi si za to byt, po rozvode je polka bytu manzelova. 🙂
Pohovor si so svokrou 😊 nech mu dohovorí...
@heleninamama on do manželstva nepriniesol nič. Na neho barák písaný nie je a ak by ho aj raz zdedil, tak dedičstvo bude jeho výlučné vlastníctvo.
@matej2227 Prosím ťa, urob si čaj. Lebo tie kraviny, čo tu melieš sú úplne mimo😉
Kup si niečo sama, kým si mladá… čím skôr tým lepšie.. tiež som urobila tuto chybu a žila 7rokov v cudzom… už nikdy viac..
ja by som mu povedala ze v poriadku ale ze nebudem do nicoho ma tom dome investovat okrem nakladov na byvanie 🤷 zaplatila by som polovicu inkasa lebo to platis aj v najme stravu a koniec 🤷 ja viem ze v manzelstve je "spolu" ale v pripade rozvodu tym ze nieje vas sa uz na to hladiet nebude ...pokial nemas vyslovene dôkazy ze si to a to platila
Viem o com hovorim ja som sila s partnerom v jeho dome kupili sme spolu na polovicu pracku, umývačku, virivku...( ( Samozrejme vzdy kupil to skoro najdrahsie co mali na predajni a potom pytal polovocu...isiel vtedy ned som nemohla a povedal ze ma chcel prekvapit...manipulator to bol) Prispela som nemale peniaze na auto ale ked chcel zateplovat odmietla som do toho investovat lebo tam nic nebolo na mna samozrejme naklady na byvanie som platila cele a on si splacal iba hypo.....sprosta som bola co vam poviem laska je slepa.....rozisli sme sa a myslis ze mi nieco dal? To vies a ked som si chcela vziat aspon spotrebic tak mi povedal ze zavola policajtov ze mu kradnem majetok 🤷 hold smolu som mala....aspon ze som na tie prerabky nedavala pre mna ako samozivitelku boli aj naklady na tie veci dost...takychto spekulantov uz mam dost manzel nemanzel 🤷
Úplne ta chápem. Nechcela by som takto bývať. Dokonca aj my máme spoločný dom, ale tiež chcem niečo len svoje a ako investícia. Tiež pre dcéru keď bude veľká a bude chcieť prespať v meste nech ma kde.
@gribka1 Po manzelovi dedi aj zena. On je jedinacik a ziju v dome jeho mamy. Nepise ze aj s mamou,takze mozno sami......v com je chyba?
Ide Ti o to nieco vlastnit? Vezmi si uver a kup si nieco len svoje. A mas pokoj
@martin96321 Chýba je asi v tom, že keď im nevyjde šťastné manželstvo do konca života, ona bude mať problém.
@gribka1 To chapem. Ale keby kazdy myslel na zadne vratka tak je rozpadnutych 90 percent manzelstiev. Ale preto som povedal,ze ked chce mat svoje,nech si kupi.......bude ti len a len jej

@cacianka najjednoduchšie je riešiť prepis, nie kupovať ďalšiu nehnuteľnosť.