icon

Riešenie upratovania u lenivých rodičov

22. sep 2025

Ahojte ako to máte vy s rodičmi. My sme dvaja súrodenci, rodičia ostali teraz na dôchodku vek do 65 rokov. Otec ten celý život doma nepohol prstom, a mama tá ostala lenivá. Ich domácnosť vyzerá hrozne. Chodili by ste tam upratovať? My máme sto jedov v sebe lebo oni nieže nevládzu ale sú leniví. Neviem asi by ma piclo keby upratujem a oni sedia pri tv. Keď im povieme že za chvíľu budú jak socky,, mama mykne plecami. Ako by ste to riešili? Ja sa u nich necítim dobre, muž tam tiež nechce chodiť.

anonym_7f91dc
22. sep 2025

@anonym_autor Aj moji rodičia sú takí, ale boli takí celý život. Hlavne teda moja mama. Má tituly pred menom, za menom, ale poriadok išiel mimo nej. Ja som si ani kamarátky domov nevodila, lebo som sa hanbila. Už to neriešim. Sú zavalení vecami, oni to vnímajú, že je to normálne. Môj manžel tam chodí minimálne, ja tak raz za mesiac. Je to ich život.

pikachu999
22. sep 2025

Nie je možnosť poslať ich na týždeň na dovolenku a vyhadzat im medzitým zbytočnosti z domu? Či?

reenie
Autor odpoveď zmazal
lala123
22. sep 2025
@anonym_autor

Robotický vysávač vôbec , oni majú všetko zapratane, to by nič neriešilo a oni si nedajú veci vyhadzovať. To že tam pobeham vysávačom nič nevyrieši . Plne skrine, na zemi kopu veci , plná kuchynská linka plne všetko ...

@anonym_autor inak aj depresia sa zvykne prejavovať nezáujmom o vonkajší svet a skreckovanim resp. zhromažďovaním veci a môže to vyzerať ako lenivosť ale je to forma depresie....skús niečo o tom pozrieť...mozmo mama má a nič ju nebavi je v letargii a kašle na vsetko...ku tebe a ku bratovi chodia na návštevy?

aleshka_supermama
Autor odpoveď zmazal
anonym_e165c1
22. sep 2025

@anonym_autor @anonym_autor ja som tam viackrát prišla s deťmi na víkend, deťi boli na záhrade takže žiadny program s babkou ci s dedom nebol ja som gruntovala dom, celu kuchyňu umyla parocisticom príbory taniere komplet cely dom. O 2 týždne bol rovnaký bordel tam to uz som rezignovala uz neupratujem ked som tam. Minule som max so savom umyla kúpeľňu aby som deti mohla osprchovať. Moja 70r svokra pracuje v školstve doma ma väčší poriadok ako ona. Im to je jedno a my uz s tym nespravíme nic.

elanor
22. sep 2025

ak otec cely zivot doma prstom nepohol, od neho nic ine necakaj.
A mama to ocividne po tolkych rokoch tiez uz prestalo bavit robit vecne sluzku.
No tak maju doma bordel.
Je to ich bordel. Ich vec.

subartic
23. sep 2025
@pikachu999

Nie je možnosť poslať ich na týždeň na dovolenku a vyhadzat im medzitým zbytočnosti z domu? Či?

@pikachu999 ako ty by si ustála ísť na dovolenku a prišla by mama a vyhádzala by ti vec i? Urobiť to moja dcéra tak ju palicou ženiem . Moja domácnosť moje pravidlá, aj keby osm tam mala bordel po kolená .

muzula
23. sep 2025

nechodievaj tam upratovat, im je to jedno. A kasli na nejake "to sa patri". Patri sa cosi ine, o co oni nemaju zaujem.

sidicek
24. sep 2025

Ved to si mala hneď napísať, že to boli lenivci cely život, to už teraz nezmeníš.Kasli na to ,ja si tiež pamätám pracovné soboty, ale robila som ja a mama.Brat sedkal.Tak aj teraz kmitanie hlavne švagriná.rodixov mam oveľa starších a majú čisto. Akosa za mladi naučíš taka na starobu si.

evansova
24. sep 2025
@anonym_ec5998

@spongebob1 chodila si niekomu takému upratovať? Ja áno , roky. Robotický vysávač nič nerieši, musí mať voľný priestor a ten mať nebude. Preboha, ved maju 65 rokov. Nie 80. Akože oni budú pozerať celý deň telku, a ona príde z roboty a pôjde poupratovať. A čo, že sú to rodičia. Nechápem.

@anonym_autor
@anonym_ec5998 Ani v osemdesiatke ešte človek nemusí byť nevladny. Manžel 80, ja 78, byť 210 metrov štvorcových a všetko v poriadku.
Áno, prevádzkový neporiadok, krížovky, časopisy perá, mobily na stoliku, ale v žiadnom prípade špina.
Áno neupraceme na jednu sypú celý byt, pekne postupne, každý deň niečo a to sa zvláda.
Chápem matku autorky, celý život slúžiť menovcovi a ešte aj na staré kolená byť na všetko sama?!
Ani za svet, radsej sa povznesiem nad neporiadok.

anonym_d44eb5
24. sep 2025
@anonym_autor

@minenkaa veď to je jasné že vypla. Ale nemôže každý vypnúť v 60 tke. Ľudia teraz sa dožívajú veľa čo chcú robiť do 80-90?
Zas ona nikdy nebola na upratovanie, ako deti sme kmitali my, muselo byť porobené, kým sme neodišli z domu a nemali vlastne rodiny ona nevedela čo je vysávač, alebo umyť kúpeľňu, utret prach ...všetko sme to mali podelené my ako deti, tak sa kedysi vychovávalo. Otec nič, mama prala a nakupovala a varila cez víkendy a my deti upratovanie. Sama gazduje čo sa týka upratovania len cca 14 rokov.

@anonym_autor Moja matka ani raz smetie nevyniesla za cely život az pred par rokmi zacala a to na vyse 50 rokov.

prdeelka
24. sep 2025

Možno to neni lenivosť ale apatia. Tým, že sú stále doma a nič nemusia prestalo ich to baviť. Musia si nájsť nový zmysel života tzv ožiť. Bolo by múdre sa s nimi porozprávať

anonym_a364c8
Autor odpoveď zmazal
luccija
24. sep 2025
@anonym_autor

Jaaj dievčatá chytáte tu za slovíčka. Keď sa vzali naši bývalí u rodičov až kým som nebola školáčka. To sa inak fungovalo. Bavíme sa cca od mojich 7 rokov. Bola taká výchova detí mali režim aj povinnosti veľmi skoro. Možno u vás to tak nebolo. My sme aj starkym chodili pomáhať ako deti. Pointa diskusie bola iná, nemám viac čo dodat

@anonym_autor nič ignoruj....

katulienkax
24. sep 2025

Ináč to vám nevadí ohovárať vlastne rodiny na modrom koni.? Ja by som sa hanbila tuna ohovárať vlastných rodičov nech sú akí sú, pokial mi vedome neublizuju svojim konaním!!!

muzula
Autor odpoveď zmazal
anonym_e86edc
24. sep 2025

@anonym_autor moja kamarátka ma obidvoch rodičov s x titulmi minule sme sa u nich zastavili, keď sme boli na hriboch vedeli, že prídeme.Velky neporiadok chlpy zo psa, všade na linke milión veci vyluhovane čaje odložené na ďalšie použitie, x firiem majú otec je v dozornej rade pekne zariadené, ale taký bordel.Kamarsrka mi vždy hovorila, že mama ani nevarila ani neupratovala.Babka im nosila jesť a upratovala.Ale jej rodičia chodia na túry, bicykel, doma cvičia, zo psami okolo priehrady.Ak tam chce dať vnukov musí poslať jedlo.Nie každu ženu to baví čo narobis

anonym_a364c8
Autor odpoveď zmazal
sidicek
24. sep 2025
@katulienkax

Ináč to vám nevadí ohovárať vlastne rodiny na modrom koni.? Ja by som sa hanbila tuna ohovárať vlastných rodičov nech sú akí sú, pokial mi vedome neublizuju svojim konaním!!!

@katulienkax no hanbiť by sa mali skôr tie matky spindirky, ktorým musia domácnosť upratovať deti odkedy uniesli vysávač a handru .

viera012345
24. sep 2025
@mateson2004

Jednoznačne NIE. Do 65 rokov nie sú žiadni starci. Kopec ľudí v ich veku ešte robí. Navyše, ak to aj poupratujete a oni si ten poriadok nebudú udržiavať, za týždeň je to tam, kde bolo a vy budete otročiť do blba a k ničomu. Zažila som to.

@mateson2004 Musím Vám odporovať/aj keď netvrdím, že to je prípad rodičov autorky /, ale niekedy 65 ročný nemusí byť v takej kondícii,aby zvládol všetky upratovacie úkony.

barbie2023
24. sep 2025

Mne to príde ako depresia. Mali by mať nejaký koníček ,aby trochu "ožili". Jedna vec je mať humus a druhá upratať aspoň bežné veci ,napr po varení, pravidelne wc a kúpeľňu, pranie ,vetranie - veď to nie je ani upratovanie, to aj žena ,ktorá je lenivá a chce mať pokoj tak proste urobí lebo inak sa normálne žiť nedá.

lilian183
24. sep 2025

@anonym_autor nech si platia upratovaciu službu

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
anonym_a10345
24. sep 2025

moja mama bola vzdy cistotna ale teraz jak je stara tak uz ty spinu"nevidi" ona sice upratuje,ale je to tak ako ked uprace moja maloleta dcera... vzdy ked k nej ideme na dlhsi vikend ich vyzeniem von s vnuckou a ja rychlu upracem aspon kupelnu nech sa mame kde poumyvat ... starsi ludia(nie vsetci) su hold taky .. tam uz nedavaju tolko dorazu na poriadku alebo si yslia ze ked sa nehybu tolko tak sa bordel nerobi..prach nepada a podobne ... ja by som im upratala ak im to nevadi-ved aj oni upratovali po tebe ked si bola dieta..ale ak vyslovene ziju ako humusaci hold si to tak vybrali

anonym_d339a8
24. sep 2025

My máme toto isté u svokrovcov. Oni boli vždy hnilí, manžela som roky učila základné upratovanie a údržbu bytu lebo od rodičov to nepoznal. Navyše sú hoarderi. Zapratali byt že sa tam nedá ani vojsť, tak sa presťahovali na chalupu a tam to speje k rovnakému koncu. Keď prídeme pomôcť tak nám povedia čo všetko máme spraviť a sami sedia pred telkou. O týždeň to vyzerá akoby sme ani nič nespravili. Nám sa to tam hnusí tak sa tam nestretávame. Ak sa chcú stretnúť tak v meste na káve alebo v reštike a dovidenia. Bohužiaľ aj naše deti tam už odmietajú chodiť, že je tam smrad a boja sa hmyzu. Takže sa vidíme 3x za rok na hodinku. Peňazí majú 4x toľko čo my a nezaplatia si upratanie ani za svet. Ani vnúčatá im nestoja za to. Tak na nich kašleme a udržiavame minimálny kontakt 😔

1985murka8
24. sep 2025

Ja by som to urobila tak , že by som im povedala že pokiaľ si neupracu nebudu vídať vnukov , lebo deti neprivedies do takého bordelu a špiny . Ak im na tom záleží prekonajú sa a upracú a ak nie tak bohužiaľ.

anonym_ecb59a
24. sep 2025
@anonym_autor

Ostali na dôchodku a akoby úplne vypli. Ale každý má svoju domácnosť to nejde nechať to tak. Je mi nepríjemne aj za nich.

@anonym_autor ked ti je neprijemne tak to uprac...aj tak to nakoniec zdedite po nich vy surodenci....bud to bude buda spinava, alebo to bude ake take.... Ale nevieme my posudit co to znamena bordel....urob foto ci to neprehanas

anonym_a78934
24. sep 2025

S tým upratovanim v detstve s tebou súhlasím. Aj u nás to tak bolo, že my deti sme mali podelene kto co upratuje. Ale nás to mama najskôr naučila.
Na tvojom mieste by som tam upratovať jednoznačne nešla, keď je to len preto ze sú leniví. A ešte toto, ze sa im tam zbierajú halaburdy a nechcú nič vyhodiť. Už len preto by som si aj rozmyslela, či by som tam chodila aj len na návštevu. Ja neznášam preplnené miestnosti, u nás doma nemôžem mať ničoho zbytočného veľa lebo som z toho potom nervózna. Stále musím niečo vytriedit aby som sa cítila dobre.
A keby mám rodičov takých ako ty, nechodila by som tam, lebo by ma odviezla rýchla hneď medzi dverami. Iba by som im volala cez videohovor ak by mali záujem, a dala by som im vybrať, bud sa spamataju alebo tam už ani nepachnem.

evkatk
24. sep 2025

Ak boli aj v minulosti neporiadni a žili v špine, potom je to ich životný štýl ako v osadách. Ak to tak nebolo, potom je to psychická porucha. Neholdujú niečomu. čo otupuje ich myseľ?Oni však počítajú s tým, že za nich všetko urobíte. Tak ich niekoľko týždňov nechajte tak a možno si uvedomia, že niečo musia robiť. Inak sami to nebudú. Ten neporiadok musí byť neúnosný, aby sa uvedomili. Aleže obaja? To naozaj zistite, či niečo neužívajú.