Robí toho môj muž dosť?
Minule som sa tak sťažovala kamarátke že by som chcela aby môj muž trochu viac doma pracoval. A ona mi na to povedala že mám byť rada. Máme to podelené tak že ja umývam riad a on odkladá, ale niekedy odložím aj ja, ja periem on vešia ja potom žehlím a skladám, on utrie prach, vyleští zrkadlá a povysava a ja umývam podlahy a kúpeľňu. Ďalšie nevymenovane veci ako okna, veľké upratovanie skriniek, špajze atď robím ja. Ono takto napísané sa to nezdá, ale tie moje úkony su väčšinou časovo náročnejšie keď sa nad tým tak zamyslite a do všetkého ho treba tlačiť musím mu rázne hovoriť čo kedy má urobiť aj niekoľko krát za deň aby sa rozhýbal. Myslite že ja som tá zlá zlá ženská, alebo mám oprávnene pocit že toho robí malo? Varenie máme podelené na polovicu, ale aj tak to robím častejšie ja.
Ja som na rodičovskej, manžel pracuje. Deti máme 3 a 2 ročne - rozmýšľame nad dalsim/ alebo smer práca. Ja robim všetko čo stíham varím pratam, on robí to čo nestihnem - prata pomaha, vysava, každý sa snaží podľa seba sem-tam sa nám nechce sem tam robíme aj prace čo nerobíš bežne (pratanie skrine, garáž, chladnicka a bl bla ) ale o 8 večer už nerobíme nič naženieme deti spať, uspime, a pozeráme big Bang theory s vyložených nohami s pijeme vajecnak
Tvojou deľbou podľa mna na seba vyvíjate tlak/ zivot nie je “tábor” aby každý mal prácu podelené a poodskrtavanu kto koľko odkade- pokade upratal. Trocha slobody
On ma zehlit? Ja odpadavam....
Nečítala som všetky príspevky, ale ako ženy dokedy si chceme nechať na sebe drevo rúbať? V byte/dome žijú dvaja, tak sa majú na domácich prácach podieľať 50/50. Toto by mal byť minimálny štandard ako u autorky a nie aby sme sa pretekali, ktorá si toho na seba naloží viac. A namiesto časti domácich prác sa venujte záľubám.
Počkaj keď budeš na materskej čo všetko budeš robiť....
Nečítam všetky komentáre, no ide len a len o to, ako budete spokojní. Neviem, ci robí malo alebo veľa, no podľa mňa robíš dobre, ze na to tlacis teraz, kým nie sú deti. Pretože kopec žien sa zobudí až keď deti prídu, zrazu prídu na to, ze ten chlap je nepoužiteľný v domácnosti, ze si nič neuvedomuje a potom sa zakladajú témy "Ako mam mužovi vysvetliť ze nestačím na to všetko ako pred pôrodom?" V domácnosti žijete obaja, obaja pracujete, tak nevidím dôvod prečo ma chlap "pomáhať" pomáhať nech ide kamošovi, doma sa podieľa na chode domácnosti lebo v nej chce žiť.
No na druhej strane, nikdy to nebude úplne vyrovnané. Je to tak. Asi dane prírodou 😄 ale nikdy nebudete v konkrétnej činnosti úplne vyrovnani. Môže sa stať, ze nejaké obdobie potiahnes viac ako chlap - hlavne pri tých deťoch. Neda sa všetko deliť na polovicu, podstatne je, aby si sa onho vedela oprieť, aby si vedela, ze je tu v prípade potreby, ze sa máš na koho obrátiť.
ak ma kvality kvoli ktorym ho mas rada, ak si Ta vazi a ma rad tak prestan riesit spravodlive rozdelenie prac , lebo nedopadne tento vztah dobre. ako pisali vyssie, ak by ste mali dieta, tak potom by si uvidela...nevyspata, unavena, izolovana , okrem domacnosti starostlivost o dieta..atd. takymto stylom by ste sa potom len hadali a rozisli nakoniec. treba zmenit uhol pohladu, ak je dobry a mas ho rada, tak neries ci spravis doma viac. a ktovie...keby si raz ochorela (nedajBoze) alebo nieco si zlomila, by spravil vsetko co ma a zrazu by vybalancoval roky 'nedorobenej prace'.
Chudák chlap
Ja ti závidím, doma robím všetko sama, muz z domu naučený že je pán sveta , tak nevie urobiť nič, buď happy. A takých je veľa
Robis to ale dobre, my keď mame vianočné upratovanie, každý aj deti dostanú úlohy a sú napísané na takej tabuli . Možno niečo zaviesť aj u vás. Ono, rýchlo sa zabudne, čo treba spraviť. Na začiatku vždy vypisem zoznam prác navyše a každý si vyberie, čo chce spraviť a fugjje to . Určite mu neodpust domáce prace, ak to nevie sám, tak ho treba nasmerovať a naučiť,bohužiaľ. Dobre, že žijete ešte bez deti. Pozom by si bola na materskej a všetko na tebe a ešte dalsie velke decko
@mooonika1975 a ten zoznam obsahuje aj polozky pre muza? Lebo pises, ze nerobi a potom uz kazdy dostane ulohy. Asi by pomohlo ak by dostaval ulohy aj on, nielen deti
@monichetta ono to asi z mojich slov vyznie, že mu fakt stopujem koľko mu čo trvá a vyčítam neviem aké veci, ale v realite to tak vôbec nie je. Ako som spomínala, to že máme podelené kto sa o čo stará je viac menej jeho iniciatíva a mal možnosť si vybrať pre neho menšie zlo, takže nemyslím si že z mojej strany prichádza nejaký nátlak. Samozrejme že keď vidím že treba povysávať a má na to čas, radšej mu poviem aj 5 krát a nepodvolim sa a neurobím to ja, pretože na to si tí muži veľmi ľahko zvyknú. Radšej pretrpim pár hodín špiny navyše. A čo sa týka toho, že náhodou ochoriem a bude sa musieť starať, to si myslím že by nemal problém poriešiť všetko, možno nie tak dobre ako ja, ale zvládol by. Tak isto keby ochorie on, určite by som mu nevyčítala, že doma nič nerobí. To je prirodzené
@dominkaveronika Prečo by bol chlap, ktorý povysáva a uprace riad do skriniek chudák?
@fazulka21 skúste mi prosím vysvetliť, prečo by som na materskej mala čakať že budem robiť toľko koľko robím teraz. Na materskej nebudem chodiť do práce, moja práca bude spočívať v niečom inom. To ale neznamená, že nebudem mať nárok na oddych, tak isto ako naň bude mať nárok aj môj muž. To že chcem aby sme sa na domácnosti podieľali obaja, naozaj nie je kvôli tomu, že by som to nedokázala urobiť sama, alebo nedokázala k tomu ešte pridať starostlivosť o dieťa a následne aj pracovať. Ja síce budem na materskej, ale môj muž bude tiež a nie pre to že by som bola krkavcia mater, ktorej záleží viac na peniazoch ako na vlastnom dieťati, ale pre to,že to tak chce aj on, aby si muž dokázal vytvoriť rovnako plnohodnotný vzťah s dieťaťom ako si vytvorím ja. A v momente, keď bude doma s dieťaťom on, tiež nebudem očakávať že ma po práci bude obskakovať a na dieťa sa ani nepozriem a tak isto že počas svojho voľna sa nebudem venovať či dieťaťu alebo domácim prácam.
@dominkaveronika toto mi prosím rozveďte, prečo je chlap chudák? On si veľmi dobre uvedomuje že toho robí menej a myslím, že je za to rád a nie je nešťastný...
Mne pripadá že on robí všetko a ty nič 😀 zrkadlá lesti, prach utiera,prádlo vesia,riad utiera 🙈🙈🙈🙈 uvidíš neskor keď ta vymení
@felicitab to áno ale ona píše co všetko robí ešte okrem toho,a ešte sa jej nepáči
@dominkaveronika tak keď vy máte na domácnosti len tie práce čo robí môj muž, fakt nechcem vidieť ako vyzerá 😃 neumyvate podlahy, riad, chladničku, okná, kúpeľňu, pivnicu .... Mohla by som pokračovať. Tých pár úkonov sa nedá považovať za robenie všetkého.
@dominkaveronika a nie, nepáči sa mi a budem sa sťažovať, pretože tam žijeme dvaja a neodpadne mu penis keď chutí do ruky handru či žehličku. Mne tiež nenarastol len pre to, že chodím do práce a zarábam peniaze.
Za týchto okolností robi toho málo. Ked je lenivý a treba ho do všetkého naháňať, kúpte si umývačku riadu, sušičku a robotický vysávač a vybavené.
Ked sme nemali dieťa a obaja pracovali, tak jeden upratal komplet obývačku, druhý zase celu kuchyňu a podobne. Jeden den som umývala riady ja a druhy zase on. Pradlo skladáme spolu, kazdy svoje. Nezehlime. Ked chce manzel nosit kosele, musi si ozehlit sam.
Mila autorka, nezvyknem komentovať diskusie, ale toto mi nedá inak. Kým sme nemali deti, starala som sa komplet o domácnosť, manžel robil prace okolo domu, obaja sme pracovali.Keď bolo treba, nebol problém aby niečo uvaril alebo upratal, ale nevyžadovala som to od neho. Teraz už mame 2 deti, staršie chodi do škôlky, s mladším som doma na RD. Starám sa o domácnosť, robím nákupy, manžel robí veci okolo domu, odvezie malú ráno do škôlky, poobede ju vyzdvihnem ja. Po práci a cez víkendy sa venuje deťom, finančne nás zabezpečí. Keby som po ňom chcela aby ešte behal s mopom, varil a pral, pripadala by som si dosť divne. To si neviem predstaviť, čo budeš robiť, keď budeš mat deti. Kup si umývačku, sušičku a roboticky vysávač, keď máš pocit že toho robíš veľa.
@ikantorikova je rozdiel žiť na dome, v ktorom treba v jednom kuse niečo robiť a v byte, kde nie je žiadna iná robota okrem upratovania. To že to po ňom vyžadujem, neznamená že by som to nezvládla sama. Ale už si prídem ako pokazene rádio v tejto diskusii. Väčšina čo tu komentujete že nemám mať deti a koľko toho zvládate, si neuvedomujete že ja neplačem že mám toho veľa ani nič podobné
Áno si ako pokazené rádio, len Tvoja pravda existuje, tak sa už nepýtaj nemá to zmysel, keď iné názory nechceš. Veď život a čas ukáže.
Teda som v soku , ze chlap robi tolko v domacnosti. Asi nema co ine robit. Ked sme byvali v byte a zo zaciatku sa manzel snazil pomahat dokonca aj navaril,ale akonahle zistil,ze to stiham a zvladam sama tak sa mu moc uz nechce robit v domacnosti.
Teraz byvame v dome a teda robi vsetko okolo domu,okolo aut,nakupuje väcsinou on z prace. Chodi na postu,do lekarne a vsetko mimo domu. Zatial som pri dcerke doma,venujem sa jej a v pohode si domacnost stiham, v tyzdni robim poriadky a cistenia ked je manzel v praci varim denne, a cez vikend sme s tatinom,aby si uzil aj malu. Ale zasa ked mu poviem co treba tak spravi aj v dome ale skor sam od seba nie.
Pomaha mi ako moze chapem ho ze je z prace vecer unaveny takze podla situacie a ved nemusi to byt hned vsetko spravene na 100%. Ked vladzeme a mame naladu tak spravime. Netreba si z toho robit tazku hlavu. Ked upratujes systematicky pravidelne tak to tak nevadi ze hned neumyjem riad,strcim ho do umyvacky a hotovo. Ked budete mat deti tak to nebudes tak prezivat. Ja milujem poriadok vsetko musi byt na svojom mieste a vtedy mam dobru naladu,ale ked nahodou nevladzeme tak svet sa nezruti.
Tak keby ste žili na dome, tak potom on by robil okolo domu a Ty v domácnosti a to by bolo ok? Už by Ti zrazu v domácnosti nemusel pomáhať. Podľa mňa Ty len ziarlis na chlapa aby náhodou nemal o niečo menej roboty ako Ty a náhodou si neoddychol i niečo viac ako Ty. Nič iné.
Tak to mozes byt fakt rada.Moj maximalne povysava jednu izbu,ked ho prinutim,tak raz/dvakrat za rok vylesti linku v kuchyni.
Tak akože ja neviem, ale... Môj manžel nie je vôbec lenivý, ale... Prach nikdy neutieral a na zrkadlo určite ani nevie kde je prípravok. Ale... V nedeľu varíme spolu, v týždni varím ja. Mne pomôže keď večer aspoň deti osprchuje a beriem to tak, že chodí do práce. Ja som doma a je mi jasné, že keď začnem pracovať, budeme si to musieť rozdeliť.
Myslím že toto ti aj veľa žien bude závidieť a ty sa ešte sťažuješ...určite je fajn keď chlap pomôže s určitými vecami v domácnosti ale ja mám pocit že už teraz robí veci ktoré sú proste čisto ženská záležitosť,možno som staromódna alebo tak vychovaná a to mám 26 rokov ale v tejto dobe sa chcú ženy moc rovnať mužom alebo chcú od nich ženské veci a potom že sa chlapy necítia chlapmi...Možno som divná ale trošku by som ubrala s nárokami na neho -je to stále len chlap a chce sa tak určite aj cítiť ..tak aby ti v jeden pekný deň nepovedal zbohom...
@rawenanoir ale co robi chlapa chlapm? Obzvlast v byte. Mamuta uz do jaskyne nemusi dovliect, ani drevo narubat. Jeho zena (s vynimkou toho obdobia ked je na materskej a rodicaku) chodi do roboty rovnako ako on. Ked je doma s detmi ma toho casu na domacnost viac ako chlap ale preco by mala robit uplne vsetko? Vela chlapov sa obhajuje tym, ze robia muzske prace tak zenske uz nemusia. Kolko krat v zivote treba nahodit omietku? Ako casto sa v beznej rodine maluje? Ako casto treba opravit vodovod? Lebo prace okolo domacnosti su na dennej, tyzdennej, mesacnej baze. Varenie, pranie, zehlenie, upratovanie... Ked sa spocita, kolko hodin tyzdenne stravi zena tymito cinnostami, tak malovanie raz za rok to zdaleko nevyvazi (a uprace aj tak zena, nie chlap, ten skonci tym, ze vymaloval a polozil nabytok na miesto). Vidis ten nepomer?