Robí toho môj muž dosť?
Minule som sa tak sťažovala kamarátke že by som chcela aby môj muž trochu viac doma pracoval. A ona mi na to povedala že mám byť rada. Máme to podelené tak že ja umývam riad a on odkladá, ale niekedy odložím aj ja, ja periem on vešia ja potom žehlím a skladám, on utrie prach, vyleští zrkadlá a povysava a ja umývam podlahy a kúpeľňu. Ďalšie nevymenovane veci ako okna, veľké upratovanie skriniek, špajze atď robím ja. Ono takto napísané sa to nezdá, ale tie moje úkony su väčšinou časovo náročnejšie keď sa nad tým tak zamyslite a do všetkého ho treba tlačiť musím mu rázne hovoriť čo kedy má urobiť aj niekoľko krát za deň aby sa rozhýbal. Myslite že ja som tá zlá zlá ženská, alebo mám oprávnene pocit že toho robí malo? Varenie máme podelené na polovicu, ale aj tak to robím častejšie ja.
je proste lenivý, to neprerobíš, to je povaha... Bordel vidí, keby nemal lenoru, tak ho uprace a nevysiera s kecami "bolo by treba...". Mne osobne by hrozne vadilo, že musím dospelého chlapa vodiť za ruku, nemala by som na to nervy. Môj muž, keď zbehne ráno dole a vidí na zemi prach (máme hnedé podlahy a obrovské okná), tak automaticky berie vysávač a prebehne to. Až potom si uvarí čaj 🙂 Špinavý riad automaticky hádže do umývačky, keď vidí, že je plná, tak dá kapsulu a zapne. Myslím, že letmo tuší, kde máme pračku a sušičku, ale to mi je jedno, to má na starosť najstaršia dcéra, navyše je to úkon pomerne primitívny, ktorý nezaberie viac ako dve minúty. Nežehlím ani ja, nie tak on... Kúpe a ukladá mladšie deti, nemá problém vziať ich na plaváreň alebo klzisko, prípadne na víkend za pradedom... To je pre mňa oveľa podstatnejšie než to, či vytriedi ponožky😎
Bez ohľadu na to by som ti ale odporučila kúpiť umývačku. Uľaví sa vám obom.
@anickabasnicka toto chápem. A suhlasím.
Možno bola chyba v tom, že nemal doma mužský vzor a mama asi robila všetko.Pri 2 ľuďoch nemáte veľa neporiadku a myslím, že to máte podelené akurát.To, že mu povieš čo treba spraviť je normálne dôležité je, že to spraví a neignoruje.Aj na poriadok má každý iný meter možno podľa teba už treba povysávať podľa neho nie🙂zase tie skrinky a veľké upratovanie špajze nerobíš každý týždeň.
Ze sa tu vôbec pýtaš, ved väčšina tu otroci okolo chlapa, domu a detí a ešte po prečítaní, že tebe aj porobi, majú červeno pred očami od závisti 😀
Spolukomentujúce, nerozumiem argumentu, že keď prídu deti, autorke sa systém zosype. Z akého dôvodu?! Jej práca bude dieťa, za ktoré bude dostávať materskú/rodičovskú. Domácnosť stále ostane spoločná. Ak partner nebude primitív, pomôže aj s dieťaťom. Čo teraz budeme ofukovať partnera, že chudátko on musel ísť do práce a ja som doma sedela na zadku?! Lebo ženy s dieťaťom ani omylom nesedia na zadku. Úprimne sa nečudujem, že nám “normálnym” ženám rovnoprávnosť stále nevychádza, keď sa nájdu ženy, ktoré zo seba dobrovolne robia služobnice.
@irusa
tak ale ty sa chodis do prace welnessovat - ja napr. v praci pracujem a pridem unavena. Mam zodpovednu pracu, dost uloh, ale aj krasny plat a som spokojna, lebo praca ma aj naplna. Ty si si zvolila zasivaren, kde sa ponudis a ked prides rada, si rada, ze konecne pohnes prstom, kym tvoj drahy manzel maka do siedmej vecera.
To je uplne nieco ine.
My napr. s drahym pracujeme obdobne, a este mame aj spolocnu domacnost, rodinu, cize u nas je to ine...
Na Slovensku je zial vacsina zien tak pozadu - a brania tento "system" aj preto, lebo su chudery. Na vsetko same, jak otrokyne, z jednej sichty do druhej a proste nenasere ta, ked niekde sa praca deli? Ked vzajomne paratneri spolupracuju...
A potom tu zeny stenu, ake su vycerpane - no nie su vycerpane, su od prirody hlupe. Po 20 rokoch otrokarenia sa zial v mnohych pripadoch chlap zdvihne a ide za mladsou...a ta "povodna" nechape - vsak muklovala, robila otroka, piekla, varila, upratovala, vychovala deit, este aj praca.... a chlap sa zdvihne a ide za zenou, co ledva zvladne spravit prezenicu 😉
@malasandrika tak ten systém sa jej zosype už len z toho titulu, že ho nebude mať toľko času (a asi ani sily) komandovať. Keď je hnilý teraz, potom bude ešte hnilejší.
no ja neviem ale keď som bola s manželom bez detí, tak ani nemusel nič robiť, všetko som nejako stíhala, on bol pracovne viac vyťažený, tak som doma robila ja. Riady, keď obedy máme mimo - pár ks, prádlo 2 ľudia za týždeň - v pohode sa roztriedilo, vyvešalo, on niekedy zvesil - žehlenia minimum. Zametanie rýchlovka, vysávanie 1x týždenne, umývanie detto, prach - ja som vždy mala málo nábytku, takže 15 min to je všetko. Kupelka wc - pri dvoch ľuďoch - 1x do týždňa, príp. podľa potreby. Okná 2x do roka.
@zmrzlinka2021 konečne to niekto napísal na “plnú hubu”. Ja som sama dôkazom, že keď som dokázala prejsť z úbohej chudery do samostatnej nezávislej ženy, ale musí tam byť vôľa si dupnúť. Autorke fandím, lebo si nenechá skákať po hlave a v najhoršom si nájde partnera, ktorý jej bude rovnocenný a nebude strácať 10-20 rokov s primitívom, ktorého nezmení.
@tiezjedna čo je na jej systéme hnilé? Konkretizuj
inak ma pobavilo že - ja periem, on vešia. Predpokladám že len roztriediš prádlo, hodíš do pračky a tá perie. 😉
Ale nech len vešia, neubudne z neho
@malasandrika jej muž je hnilý
@tiezjedna hnilý muž podľa mňa neurobí že vôbec nič. A muži - tí väčšinou nie sú tak stavaní ako my ženy, že máme všetko okolo domácnosti naplánované a vieme kedy čo. Môj si napríklad vôbec nevšíma prach a ani ho nie je vidno. Mám málo nábytku a ešte je aj bledý. Keď pračka doperie, tak to vidí - vyvešia. Že je plný smetiak, tiež vidí - vynesie von. Ale sú veci ,ktoré oni jednoducho nevnímajú a nevšímajú si a nie sú pre nich dôležité. TAk buď si to spravím sama alebo mu to pripomeniem.
Táto diskusia je zasa raz smutným obrazom tejto spoločnosti, ani sa nečudujem, že sa tu veci neposúvajú k lepšiemu.
Absolútne nechápem tie reči typu - buď rada, že robí aspoň niečo resp. netlač na neho, lebo si nájde lepšiu? Čo prosím? Manželstvo/partnerstvo by malo byť vzájomne prospešným vzťahom a spoluprácou a nie aby žena robila chlapovi slúžku. Vari ten chlap nežije v spoločnej domácnosti? A ešte sa treba vychvaľovať koľko toho zvládnete spraviť v domácnosti samy a predbiehať sa. A robiť tu zo ženy, ktorá očakáva, že chlap sa bude podieľať na chode domácnosti nejakú harpyu.
A druhá vec, aj v domácnostiach, ktoré sú bezdetné sa upratuje, perie, varí a pracuje sa okolo domu či na záhrade. Takže tie reči typu, pokiaľ nemáš deti, tak nemáš doma čo robiť sú riadne mimo.
@kvetinka75 ale ten jej si všíma, pretože upozorní, že by bolo treba napr. povysávať. Chlap, ktorý nie je hnilý a k ničomu vezme vysávač, ako ten moj, a vysaje. Bodka. Tento úžasňák potrebuje vo všetkom komandovať, keby po ňom nič nechcela, tak sám od seba nehne prstom. Ja by som takého chlapa doma nezniesla a už vôbec by som s ním neurobila decko.
Mila autorka, nerobi toho az tak vela. Kludne moze s tebou aj upratovat, aj okna umyvat aj kadeco ine. Spravodlivo to nebude rozdelene nikdy, ale kludne mu mozes pridat. U nas okna sice umyvam ja, ale on zvesi aj zavesi zaclony a donesie mi rebrik, vypadne z domu aj s malym a este cestou donesu pizzu na obed. Upratovanie spajze (skrin, linky....) kludne moze robit s tebou, vyhadzat vsetko, kym pretriedis, tak on poutiera police, pomoze naukladat vsetko spat a vynesie smeti.
A ano, som semetrika, ktora uboheho muza "donutila" podielat sa na pracach okolo domacnosti. Som si toho plne vedoma.
@tiezjedna a ešte jedna vec, mne sa tiež nechce každý deň niečo robiť. Jednoducho sa na to vy... a spravím inokedy. On tiež možno nemá chuť upratovať akurát vtedy, kedy ona zahlási. Takže chápem , že neskáče 3 metre a netrhá sa. Tiež mám niekedy napr. zakvackavé zrkadlo v kúpelke a umyjem ho o 3 dni. Jednoducho sa mi nechce všetko z poličky odpratávať každý druhý deň. Tak isto uchytané zrkadlo na chodbe. Vyleštím, keď sa mi chce. Keby ma niekto naháňal že aha sú tam šmuhy a hneď a zaraz vyčistiť, tiež by som nebola nadšená.
Pokial ti vadi, ze robi malo, posnaz sa to vydiskutovat s nim, alebo to proste treba prijat a ist dalej.
Moj muz jw pracovne dost vytazeny a teda v mojich ociach robi doma trt makovy. Malokedy nalozi mycku, podlahy neumyl hadam odkedy sme sa prestahovali, vari len obcas, prach neutrel nikdy. Nie som s tym uplne stotznena, aj z pohladu, ze mame syna a chcem, aby bol v buducnosti plnohodnotnym partnerom. Avsak, kopec veci moj muz spravi sam-perie, vysava, upratuje auta, robi okolo somu, proste co ho bavi, to robi a zvysok sa nejako utrasie😃
Ale po rokoch spolu si uz proste vyberam svoje boje, a tieto zabomysie vojny mi uz nestoja za to. Zaroven sama robim v domacnosti lwn to, na co mam momentalne cas a co je nevyhnutne. Neumyvam okna, lebo sa musi, podlahy umyjem tak raz za dva tri mesiace😃 a varim obcas.
Proste zeny by sa podla mna nemali stratit vo vire doma ej roboty a zabudnut na seba
@buberova napisala si to za mna 👍👍👍 a nezabudnut, este OČR napoly! Bez toho sa nerata manzelstvo ☝️
@zmrzlinka2021 ten tvoj "krasny plat" spominas tak casto, ze v mojich predstavach sa uz blizi k sume desat litrov za mesiac plus odmeny 😂😂😂
Za tvoju uroven pravopisu dostavaju tretiaci stvorky, ale ty "krasny plat", takze sa ti vlastne ani necudujem ze si so sebou taka spokojna.
@tiezjedna no tak keď vidí tak nech ide. Načo vysáva autorka. Nech ho nechá. Môj keď mal raz poznámku že je mokrý stôl kde dá PC, tak som mu podala utierku. Odvtedy som to vaic nepočula
Chudák chlap, chvalabohu že kojit nemôže, inak aj to by musel robiť keď bude dieťa 😂🙈
@kvetinka75 no veď o tom píšem... On to proste neurobí, kým ho ona do riti nekope. Keď príde decko bude mať iné starosti než chlapa dostrkávať do toho, aby niečo urobil.
Pre tie, co sa tu obuvate do "hnilej" zakladatelky: Prosim vas, pre dobro buducich generacii, nevychovajte zo svojich synov lemry lenive, ktore miesto vas bude obskakovat vasa buduca nevesta, a zo svojich dievcat nevychovajte putky, ktore budu obskakovat lemry lenive vychovane inymi zenami.
@babulkomale pravopis o stave účtu nemusí nič vypovedať. Môj svokor nevie napísať bez hrubky jedinú vetu, ale má firmu so 70 zamestnancami, ktorú už 25 rokov úspešne vedie a na konte milióny. Takže tak😉
moj nazor: SUPER! perfektne si si ho vychovala, uz do toho viac neryp a bude rada, ze je ochotny takto si to podelit ;) ale ked pridu deti, znova to prehodnotte, aby nezlenivel..

Podľa mňa sa podieľa na chode domácnosti a to ze ty si není spokojná je len tvoja náročnosť na neho. Mne by stačilo keby môj muž urobil polovicu toho co tvoj.....