icon

Rodič šetrí na vzdelaní dieťaťa

9. dec 2020

Caute, uz ste sa stretli s tym, ze rodic ktory ma vela penazi, setri na svojom vlastnom dietati ale dokonca tak, ze sa to tyka jeho vzdelania? Minule som pocula ako jeden otecko (rodicia su rozvedeni) nechcel svojmu synovi na ZŠ zaplatit doučovania (pritom jeho synovi to neslo a mal zle znamky) , mama ho na doucovanie dať chcela no nemala peniaze a tak ich pytala od otca. On si zije dost slusne ma vela penazi je podnikatel. No nema vyssie vzdelanie, ledva ukoncil strednu tak asi si mysli ze vzdelanie nie je dolezite. NO ale pointa je ta, ze ten otec nepovedal ze nezaplati doucovanie ale vybabral s tym tak, ze nahuckal vlastne dieta, aze doucovanie je hlupost, znamky nesu dolezite, to ti netreba vediet a normalne to dieta povedalo doma ze ono nebude chodit na doucovanie ani ziadne kruzky lebo ocko povedal ze to je hlupost a to netreba. No uz ste sa s niecim takym stretli? Ze dokonca bohatsi rodic setri takto na dietati? Pritom tie kruzky aj doucka su dost lacne.

autor
9. dec 2020

@marca12 ešte otázka - vie o tom triedna ucitelka / triedny tých detí? Vies, aby ešte nebolo že tí učitelia obvinia matku že dieťa zanedbáva.

marca12
9. dec 2020

Vies co oni iba v pondelok idu do skoly bez uloh,ked su unho na vikend. On ich nosi v pondelok do skoly,takze az tak nestradaju zatial. Sestra ich uci,ze povinnosti si plnit musia,maju byt cestni,lenivostou sa im v zivote darit nebude. Uvidime,ked budu na 2.stupni.

autor
9. dec 2020

@marca12 a ucitelia to nejak neriesia? Ze preco nemaju presne vzdy iba v pondelok ulohy

marca12
9. dec 2020

To on vsade vyhlasuje,ze ich zanedbava aj do skoly vyvolaval a naschval sa s nimi neuci,aby mala ona zle v skole. Blbe ucitelky mu veria,tie rozumnejsie chapu situaciu a su nestranne. U nas je to extrem,lebo on je psychopat a strasne veci robi uz cele roky. Clovek caka,ze po par rokoch ho prestane bavit riesit si svoj ego,ale nema to konca kraja.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
autor
9. dec 2020

@marca12 a mama volala do skoly, vysvetlila tu situaciu ? Boze to je hrozne. Ale je to podobné že vraj ani jej nedviha telefon lebo on si myslí že ona ho kontroluje tým že zavola synovi. Ja sa skôr aj o ňu bojim, aby eštw ona nemala ako rodič neaky problém v škole že decko nemá ulohy ani nič.. a budú si mysliet že to ona ho zanedbáva.. no s takým mužom sa asi ani nič nedá tobiť, len neviem ako jej poradiť aby presvedčila syna aby sa učil aj u ňho. Moje rady boli len kontrolovať, zavolať mu keď je u nho ale on vraj často nedvihne, nepovie..

lyci
9. dec 2020

a predtym ako matka dieta pozapisovala na kruzky a doucovanie,porozpravala sa o tom s otcom. ci s tym suhlasi, co si o tom mysli, ci mu to vyhovuje v tie dni a pod.? alebo ona sa rozhodla, spravila a otec sa musi prisposobit bez akejkolvek diskusie. lebo presne to mna strasne hneva, byvala mojho partnera hned druhy den skolskeho roka v 1. rocniku pozapisovala na kruzky a iba oznamila kedy a kam mame rozvazat po skole. co ja som hned z principu odmietla

leuchtturm
9. dec 2020

a ta matka je nejaka jednoduchsia, ze nevie doma vysvetlit decku ucivo zakladnej skoly?

autor
9. dec 2020

@taskataska ahoj, som rada že napísali niektore s realnymi skusenosťami lebo zaťual som tu videla len rady ako sa do toho nemám starať alebo že je to normálka. No tak toto jej presne poradím aby oznamila v škole že kedy je u nho aby si nemysleli že to ona na ňo kašle.

@lyci ahoj, áno oni boli dohodnutí keďže vudeli zhoršenie v jeho známkach z určitých predmetoch že bude chodiť. No problém nastal keď on si našiel novu frajerku neakú ( ona ani nevie či je to vobec fraherka, syn jej lem povedal ze neaka ockova kamoska je niekedy u nich). A jemu to vrja zrazu začalo vadiť že platiť tie doucká a kruxky ( ja si myslim ze jeho frahjerka možno v tomma nejak prsty že jej to nevyhivuje že ma otec voziť syna), nechcel voziť ho tam a platit a začal mu toto hustiť do hlavy že veď sa zaobíde aj bez toho, že načo krúžky a pod
@leuchtturm tu nejde o to či je jednoduchšia ale o princíp že on sa s ním ani neučí, úlohy nemá spravené keď je u ňho, zabúda na domáce a projekty. A jeho mama nevie tak dobre po anglicky aby mu všetko vysvetlila poriadne, gramativky správne preto chodil na tie doučka. Chodil aj na futbal, tan ho zas otec nechcel brať šak kopať do loptky vie aj doma..

basska_b
9. dec 2020

Ja som zažila, že spoluziacka môjho brata mala rozvedených rodičov a tam tá matka furt pýtala nejaké peniaze na doučovanie, to dieťa chodilo na doučovanie snáď zo všetkých predmetov, prišlo mi to ako ťahanie peňazí z otca, lebo brat hovoril, že ta baba nebola nejaká nechápava alebo čo, že podľa neho to doučovanie nepotrebovala... spolužiaci sa jej smiali, že prečo preboha toľko doučovania

ninusa221
9. dec 2020

No väčšinou mávajú deti doučovanie od ucitelky a je na nich ci tam budu chodit ja som musela ist na opravne na strednej a chodila som na doučko z angliny asi 3 krat do týždňa moji rodicia za 2 mesiace vygrcali okolo 500€ ale zas decku ktore to podla mna staci 2 krat do týždňa alebo raz tak uz ked da 20 e je az taky problem ? Alebo niekoho z rodiny kamaratiek zohnat? Vsak teraz je uz vela možnosti

autor
9. dec 2020

@taskataska a myslis ze by ucitel zavolal na sociálku?pre zhorsene znamky?

ninusa221
9. dec 2020

Nie😀 ja som mala katastrofálne znamky a jedine si tak zavolajú rodicov a ak sa to nezlepší tak prepadne 🙂

autor
9. dec 2020

@basska_b tu však to doučovanie dieťa potrebje ma zle znamky a mama mu to nevie dobre angličtinu doma vysvetliť. to je uplne iny pripad, a platí mu ho mama, otec už nechce platiť, no je to tak neefektívne lebo 2 týzdne chodi a 2 tyzdne nie. To nie je , že by mal len otec platit a ťahať z neho neaké penaize, ale že ešte jeho otec sa s nim neuci nedozera na ňho a ešte mj aj sám hovorí že sak načo, angličtinu ti aj tak netreba.....

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
9. dec 2020

No dakujem vam za rady, poviem jej aby to ppvrdala ucitelke, ze kedy je u otca, aby vedeli o tom a nahodou ju neupodozrievali. Dakujem za prispevky. Pekny vecer 🙂

spadnutaslivka
9. dec 2020

no pri vzdelaní rodiča majú rodičia spolupracovať so školou- čiže učiteľkou. učiteľka by zväčša mala vedieť aj o tom, či je dieťa v kompletnej rodine alebo rozvedenej, či už má aj "nových rodičov". všetky tieto veci vplývajú na dieťa a na jeho správanie a výsledky v škole. reálne mi tiež napadlo, že ty si matka a akože píšeš ako niekto z rodiny.... ak si niekto z rodiny a nemáš deti, tak by si v pohode na to doučko prispela aj ty. inak sa do toho ozaj asi staráš zbytočne. nerieš, či učiteľka nebude dávať za vinu mame, že má dieťa zlé známky. lebo je skoro jedno, čia je to vina. ak chceš pomôcť, treba nejako skúsiť presvedčiť dieťa, prečo je to doučko dobrý nápad. a doučko každé 2 týždne je stále lepšie ako žiadne. nemá efekt? blbosť. s doučujúcou sa dá dohodnúť, čo a ako sa bude preberať. a napr. pri angličtine- to nie je, že nová latka, preberie sa, napíše sa písomka a finito. veď 1. sa to berie dlhšie a 2. sa to používa ďalej. čiže aj keby tesne po návrate od otca dostal zlú známku, lebo sa ešte nedoučil nové učivo, tak má predsa šancu to ešte dobehnúť. a ak by raz mával z písomky 4/5 a raz 2/3, tak ešte furt je to lepšie ako stále len tie štvorky a päťky. prepáč, mne to pripadá, že buď si tá mama a cítiš, že ťa zväzuje nedostatok peňazí a to, že otec dieťaťa ti podráža nohy, alebo si proste len zainteresovaná, že si rodina s mamou, ale ide ti len o to, aby ona nebola tá zlá.

spadnutaslivka
9. dec 2020

*pri vzdelaní dieťaťa, nie rodiča 😀

hettinka
9. dec 2020

milá autorka, je to taká citlivá záležitosť, že by si sa nemala do toho nechať "zatiahnúť", poradiť môžeš, povedať svoj názor, ale to je všetko. Ďalej riešiť nemôžeš ...
Riešiť musí mamina a otec toho dieťaťa, prípadne by som vyhľadala odbornú pomoc, prečo dieťa v škole nestíha. ZŠ nie je taká ťažká, aby priemerne šikovné a zdravé dieťa nezvládalo učivo. A ak má dieťa problém (poruchu učenia, koncentrácie), to sa rieši s odborníkmi, v CPPPaP a v škole integráciou dieťaťa a nie platením XY doučovaní. Ak by to bola drobnosť, malo by mu stačiť doučko 2 týždne z mesiaca, keď už. Alebo nech nájde na angličtinu cenovo primeranú jazykovku, nie individuálne (drahé) doučovanie. Toľko zasa na vysvetlovanie v angličtine na ZŠ nie je, treba sedieť na zadku a naučiť sa slovíčka, frázy a základné gramatické štruktúry v prvom rade.
Krúžky, to už je niečo iné, pokiaľ ide o šport, umelecký krúžok, ZUŠ, to sa treba dohodnúť na rozumnej miere, ktorá vyhovuje rodičom i dieťaťu.
Ale mne sa zdá, z toho čo píšeš, že dieťa na krúžky chodiť ani moc nechce...

Otev sa dieťaťu v čase, ked je u neho primerane venuje? Ako trávi čas?

canany
10. dec 2020

Uprimne nerozumiem tu vela komentarom typu nestaraj sa, odkial mas informacie atd, vyjadruju sa uplne zbytocne od veci a nepomozu.
Ja by som skusila podat ziadost o zrusenie striedavky. Vsetky podania vo veci deti su oslobodene od poplatkov. Pobyt u otca nema dobry vplyv na dieta, nie je v zaujme dietata, nie su zaistene potreby dietata ako je vzdelanie, je evidentne, ze doucovanie mu pomaha a otec ho hucka proti vzdelaniu, kruzkom, doucovaniu. Otec sa pravdepodobne bude branit, aby nemusel platit vyzivne. Mozno skusit na socialke nejakeho pravnika, ktory by to vedel sformulovat po pravnej stranke, ak si nemoze dovolit zaplatit pravnika.

sidicek
10. dec 2020

Ak je to v rodine, skus im aj ty vysvetliť význam vzdelania, napr.ked sú u matky. Na Slovensku je toto kladenie peňazí pred vzdelanie bežné. Hlavne ak on je príkladom nevzdelaneho podnikateľa, ktorý má a matka vzdelaná, ktorej to finančne nevychádza. Odhovoriť dieťa od doučovania je veľmi ľahké, ťažšie je ho motivovať. Ved aj tu máš kopu príkladov u dospelých žien, kolke radšej sedia doma a čakajú na davky, ako by šli pracovať.

autor
10. dec 2020

Zeny prosim vyjadrujte sa k tejto teme len ak mate osobne s takymto pripadom skusenost, vobec tym absolutne neprispejete hodnotne do diskusie ak napisete nestaraj sa, neries alebo ze som ja ta matka a podobne. Ide o syna mojej sestry, pre mna pride normalne za v rodine drzime a podporujeme. Ja by som sa na to nedokazala pozerať ako jej syn "regreduje" a zrazu ho nezaujima nic skola vobec zle znamky a sestra je z toho strasne nestastna. Takze tymito prispevkami vobec nepomozete.

@spadnutaslivka je to syn mojej sestry, takze neviem, asi to mame v rodine inak ale my sa navzajom podporujeme v rodine a podrzime sa. Ale som sokovana z prispevkov ze sa nemam starat, ved sme blizka rodina. Ale asi to ma kazdy v rodine inak. No je vsak blbe ak tie 5ky ma aj pocas tych 2 tyzdnov nie? Nemal by rodic byt normalny a posuvat dieta dopredu, ucit sa s nim, hovorit mu ake je vzdelanie dolezite? Lebo jeho otec mu hovori ze vzdelanie nie je dolezite, nepotrebuje nikam chodit, nekontroluje mu domace ulohy, projekty nema. Tu nejde len o doučovanie, ale ze ho zanedbava celkovo co sa tyka vzdelania. " v pohode by si na doučko prispela aj ty " -tu však ide o to, že otec roka vyhlásil ze ho na tie kruzky a doucovania ani brať nebude, neodvezie, ale najhoršie je že Sám tomu dieťaťu rozpráva, že vzdelanie to nic to nevadi med mas 5ky, domace nemusíme poďme von, a tak. Ak chodil na futbal -uz nebude lebo kopať loptou moze aj doma. Potom toto decko príde k mame, a neuci sa, nechce sa mu a na ziadne kruzky ani nepojde lebo OCKO POVEDAL že to je blbosť, a ocko povedal že nemusím sa dobre učiť lebo ani on sa neucil a teraz ma vela penazi. A to ze pises presvedčiť dieťa - neda sa presvedčiť lebo "ocko povedal ze nemusim a je to hluposť, nemusim vediet ani po naglicky ani on nevie a má sa dobre" .

@hettinka je to syn mojej sestry, cize sme dost blizka rodina, takze chcem jej s tym pomoct, preto som sa nechala zatiahnut, a neviem mne to pride normalne ze v rodine sa riesia aj problemy a nehodi sa vsetko pod koberec a ked to nie je priamo tvoje decko tak sa nemas co starat. Sestra ma sama poprosila lebo je uz zufala, takze prosim peispievatelky diskusie, vobec nepomozete tym ze tu napisetw ako sa nemam starat. Ja sa na to dalej beviem pozerat, a nechxela by som aby jej syn skoncil ako zametač ulic. Ak to vám nevadi, ze niekto v rodine taky je pripadne rovno syn vasej sestry, tak ok vasa vec, ale my sme si blizke a pomahame si. "Ale mne sa zdá z čoho píšeš že dieťa chodiť na kružky nechce" -presne o to tu ide, asj si necitala celu diskusiu. To dieťa povedalo mame že NECHCE chodiť na kružky, ani sa učiť, ani na doučko z anj, ani na futbal, ani na NIČ , ani si robiť úlohy a projekty lebo nemusí lebo Ocko povedal že to je blbosť, že anglictinu nepotrebuje, aj ocko sa ma dobre ma vela penazi bez vzdelania, ocko ppvedal že nech necjodím na futbal lebo futbalisti nič nerobia lrn kopu do lopty a to si možem aj doma, ocko povedal ze nemusim mať dobre známky z matematiky, lebo on matematiku nikdy vzorce ani nič v obchode nevyužil. Tu presne o to ide, ze otec serie na vzdelanie svojho dietata, ako nemusi ist na vysoku, nevadi, nic nevadi ze nema projekt ze nema ulogy, ked je 2 tyzdne u otca tak dostava poznamky ze si zabudol zosit knihu, ze nema urobene domace ulohy, ze nema urobeny projekt a pod. Proste celkovo sa o nho z hladiska vzdelania nestara, nekontroluje ho ci sa uci ci ma domace, nic.

@canany presne, tiez nechapem tie komenty ze nestaraj sa, ved ide o syna mojej sestry. Tak neviem, ja sa neviem na to vysrat a si povedat ze aa sak tovneni priamo moje decko tak kaslem na to ci bude zametat chodniky? Strasne lutujem sestru, ze sa s takym vagabundom dala dokopy. Uz pred svadbou som ju upozornovala ze je to klasicky hulvát s peniazmi nevzdelany, ale bola zaslepena.. a tu je vysledok, ze tieto idei zivota taha aj na chlapca. A dakujem za tvoje rady! Toto jej presne preposlem co si napisala. Ona hlavne nevedela ze ci sa to da vobec riesit, ked je u nho

@sidicek ano, vsimla som si to aj ja, aj tuna v niektorych komentaroch ako sa nemam starat, alebo ze nechaj tak dieta sa potom samo budebucit ci co, ale ved dieta potrebuhe mať nasmerovanie od rodica. Moja sestra mu stale roxprava ze musis sa dobre ucit, budes vzdelany zoberu ta na dobre gymnazium, chod na vysoku skolu atd atd budes mat dobru pracu. A jeho otec ako uplny opak, nahucka mh že pozri kolko mam penazi vobec som sa nemusel dobre ucit, proste typicky podnikatel ktorý chodi na kavicky na bmw pritom vsetko ma z okradania svojich zakaznikov , ale to uz chudak syn nevidi. A tak ho berie za idola , že nemusím sa ucit lebo ocko povedal ze aj tak sa mozem mat dobre.

hettinka
10. dec 2020

Anonymka, porad sestre, nech zruší striedavú starostlivosť. Za mna je to najväčšia blbosť, ktorí môžu rodičia urobiť. Decko ako Ping-pongova loptička lieta medzi rodičmi a ak ešte si svoje komplexy obaja riesia cez dieťa, nevedia nájsť spoločný prístup, kompromis, no tak to je chuda teda. Sa nečudujem, ze dieťa sa takto správa. A bude horšie... Na súde môže argumentovať tým, že dieťa nemá urobene domáce úlohy, nemá zabezpečené pomôcky do školy, keď je u otca. Dôkazy má v žiackej knižke.

Alebo nech sa stretne s otcom dieťaťa, nájdu rozumnú mieru - 1 ktuzok a doucko na predmet, kde má najväčší problém a hotovo.
A zamyslite sa, prečo dieťa veri otcovi viac, ako matke. Možno je to pohodlnosť, možno ale má pocit, že mamicka ho “odkladá” na krúžky a doucko a otec sa mu venuje osobne. Neviem, len hádam... vy musíte vedieť koľko a ako trávi matka čas s ním.

sense
10. dec 2020

My nemáme striedavu ale v papieroch zo súdu je že otec dieťaťa v čase keď ho ma, musí dohkuadnut aby chodilo do školy pripravené a načas.... A takisto učiteľ vie ze moje dieťa je z rodiny kde rodičia spolu nežijú.... Keď príde od otca úlohy vždy ešte pre istotu skontrolujem ci ma všetko keď od neho príde...
Takže matka dieťaťa môže informovať školu o tom kedy je dieťa u otca. A môže aj žiadať zrušenie striedavé starostlivosti ak je presvedčená o tom ze to pre dieťa nie je prínosom... Takisto ak je matka presvedčená o tom ze dieťa má na to byť v danom predmete lepšie lebo ma na to "bunky" a nie preto ze trvá na dobrých známkach... Nie každé dieťa má vlohy na jazyky... Môj brat mal z angličtiny trojky štvorky na základke...A ne zarába zle.... Môže mu zaplatiť viac doučovania v týždni keď ho ma ona, keďže píšeš ze o peniaze nejde.

makova333
10. dec 2020

Autorka: Upovedomit otca listom/sms, ze ho ziada, aby sa podielal na doucovani financne aj organizacne. Dalej smer triedna ucitelka plus ucitelka z predmetu, ktory mu nejde. Vysvetlit co sa deje, aby boli v obraze. Potom smer SPODaSK (na UPSVaR) a spisat zaznam, kde bude uvedene, ze aj navstivila skolu a snazila sa to riesit, kontaktovala otca. Ak by nic nepomohlo, s dokladmi pozbieranymi podat navrh na zrusenie striedavky. Striedavka nie je vhoda u rodicov, ktori si robia naschvaly. A v neposlednom rade a) rozpravat sa vela s dietatom o buducnosti a potrebe vzdelavania b) navstivit psychologa najskor sama (aby si zistila ako to riesit) a potom s dietatom ("porozpravanie sa" a zistenie, ci sa zlym prospechom nie je niektora z dys-).

autor
10. dec 2020

@hettinka matka sa s nim uci, stara sa o nho. Trosku nechapem tvoj koniec prispevku. Ze preco veri otcovi viac?no lebo si ho kupuje, kupuje mu drahu elektroniku, hracky a rozprava mu ako toto on tiez bude mat bude mat vela penazi nemusi sa ucit ani ocko sa neucil a ma vela penazi. Otecko sa mu viac osobne nevenuje, je cely den v tej jeho firme, on je doma s jeho opatrovstelkou( na susdku ktora mu postrazi dieta peniaze ma, ale na doucko uz nie a je to.blbost). Skusala som ze aby navrhla ona tej opatrovarwlke nejak sa s nou skontaktovala,.že ci sa nebude ona s nim ucit, ale ani ona sa s nim neuci, len s hraju na playku a podobne somariny, lebo ze on sa nechce ucit, a ona si chce udrzat tie peniaze ze tam chodi a tak ho nemoze nutit. Super nie?

@sense ano ide vsak o to, ze on vobec uz na dohcka, ani na kruzky, ani na futbal!ani na NIC nechce to dieta samo chodit, ani ked je u mami robi cirkus ze nikam nejde, lebo ocko povedal ze to je blbost, ze to netreba. Proste kopiruje spravanie otca. Nepojde ani ked je u matky, nechce chodit lebo sak netreba

@makova333 vďaka za radu, toto jej tiez preposlem. Presne toto bol moj ciel, zistit co sa s tym da urobit. To bude asi najlepsie riesenie. Vdaka !

Zeny dostala som tu uz konecne konkretne rady ako postupovat, takze uz nemusite reagovat. Dakujem !

sense
10. dec 2020

Ani moja nechodí na krúžky lebo nechce, to ale neznamená ze sedí pred televízorom alebo ta letom, tak ak na futbal nechce, prečo musí chodiť ved kopať môže aj na ihrisku s kamarátmi. Iné by bolo ak by si krúžok vybrala ona a ja ho zaplatila tak by chodiť musela v dní kedy ju mam ja určite,
Koľko má dieťa rokov
Osobne nechapem potrebu niekt rodičov nútiť deťom x krúžkov. Potom nemajú čas na nič iné ale na niečo spontánne, lebo prakticky každý deň naplanovany

kvetinka75
10. dec 2020

Tiez som toho nazoru, nestaraj sa do toho. To.je na rodicoch aby sinto poriesili. Aj ked ta to stve, je to ich vec. Tiez nemam rada ked niekto strka vec do.mojich veci. Vzdelannie je dolezite ale to dieta ma rodicov a tinsu za neho zodpovedni. Pokial by islo o nieco ozaj vazne , zdravie, zivot, tyranie, zasiahla by som. Tiez mame v rodine vselico. Ale.nemam pravo druhemu sa miesat do zivota len preto ze.mne sa nieco nepaci. Nazor si povedat mozem ale to je tak vsetko.

kvetinka75
10. dec 2020

Nechspem toto strkanie nosa do vsetkeho.

autor
10. dec 2020

@kvetinka75 asi si necitala prispevky , je to syn mojej sestry a ona sa mi s tym zverila. Ci aj ked sa mi s niecim takym zveri, mam jej povedat sorry ries si to sama lebo to neni moje vlastne decko? Ja takto nerozmyslam. Vobec si neporadila. Vdaka.