icon

Rodičia mi chcú darovať pozemok

17. aug 2021

Moji rodicia ostali zit sami vo velkom dome s velkym pozemkom. Pozemok je rozdeleny na 2 casti. Jedna patri k domu a druha je samostatna. Mam 2 sestry, jedna byva v byte ktorej taky zivot vyhovuje a dom do buducna neplanuju ani stahovat sa na dedinu, druha sestra prave kupila novy dom a ja s muzom byvame druhy rok v byte v meste. Moj muz sniva o domceku, a ani stahovanie na dedinu by mu nevadilo, ked nam deti trochu podrastu.
Rodicia pozemok ponukli kazdej. Obe odmietli, aj preto ze namaju s mamou dobre vztahy. Netvrdim ze nase vztahy sú super, tiez do seba obcas skocime, ale viem sa cez to preniest a vzdy idem rada rodičov navstivit. Sestri tam chodia málo a nie s velkou chutou. Pozemok by som od nich zobrala vsetkymi desiatimi, akurat ze rodicia chcu zaň len 2000€ co je smiesna suma. Nehovoriac o tom, ze za par rokov by sme tam mozno aj stavali. Ale bojim sa reakcie sestier. Aby sa mi to casom nevratilo. Mama tvrdi, ze pozemok este kedysi davno kupili za 14000 korun a bolo by nemoralne aby od ktorejkolvek pytala viac ako tych 2000€ oni by to potom so sestrami vyrovnali. Co by ste robili v mojej situacii?

heleninamama
17. aug 2021

@bluka2 Ale v každom prípade to tie vzťahy v rodine úplne zničí. Pozri, čo píše
@sofinka156. A takýchto prípadov poznám viac. A aby človek prežil bez ujmy musí byť psychicky veľmi silný. A povedzme si pravdu, nie je taký každý.
Celkovo na Slovensku je celé vnímanie majetku/financii pokrivené. Na jednej strane sa tu ľudia radi oháňajú rodinou ako najvyššou hodnotou a na druhej prepíšu poza chrbát pozemok/dom/byt jednému z detí (najmladšiemu, jedinému synovi, jedinej dcére, tomu najvychcanejšiemu.... výber je voľný a pestrý) a ostatných odignorujú. Akože žije sa tu ťažko, ale ľudia sú tu aj veľmi chamtiví.

777januska777
17. aug 2021

@deti95060810 ved to je dobre, že u nich v rodine je to tak, v našej aj manželovej je to tiež tak a predsa nebudem riskovať, že niekto môže mať pocit krivdy. Treba rozmýšľať dopredu a uvažovať nad kazdou možnosťou a snažiť sa vyvarovať akéhokoľvek problému.

heleninamama
17. aug 2021

@deti95060810 Inak, Ty často píšeš, že sa musíš starať o otca, ktorý má už vyše 90 rokov a bratia neprídu. A písala si, že Ti pomáha aj Tvoj najstarší syn, ktorý nebol takým vítaným vnukom, ako syn Tvojho brata - nositeľ mena, ktorý dnes na deda kašle. Aj takéto sú reakcie na nespravodlivosť. Bratia možno vtedy ani nepípli, ale teraz to berú tak že sa máš postarať Ty, veď máš začo.
Ja si ťa pamätám ešte s nickom @bonaqua.

zero_hero
17. aug 2021

Všetci tu riešite finančnú stránku a majetok na druhej strane však je otázka kto sa o rodičov postará ak budú na to odkázaní?
@heleninamama znie to krasne spravodlivosť pre všetky deti ale keď príde na starostlivosť o rodičov na staré kolena tiež sa budú deti spravodlivo deliť a všetky sa starať rovnakým dielom? Áno kvôli dedičstvu vzniká v rodinách veľa nezhôd ale nie vždy len kvôli uprednostňovaniu a zvýhodnovaniu, častokrát sa dedí rovnakým dielom podľa zákona a súrodenci sa rozvadia lebo si častokrát niekto zmyslí že ma nárok na niečo viac.
@autor často býva zvykom že kto dochova rodičov dostáva aj väčšiu časť majetku, bolo by fajn porozpravat sa aj s rodičmi aj so sestrami, čo kto vlastne očakáva za to, že by ste mali pozemok za zvýhodnenú cenu, keďže je blízko pri rodičoch, určite sa bude pomoc očakávať hlavne od vás.

lopka1313
17. aug 2021

Necitala som vsetko, ale z niektorych reakcii som uplne v soku. Moji stari rodicia darovali svoj dom najmladsiemu synovi a aj moja mama aj ujo su s tym v pohode a nemaju absolutne ziaden problem s tymto bratom. Ani nikdy nemali. Brali to uplne normalne, obaja mali svoje domy, tento ujo bol dlho slobodny a ked sa v 40tke ozenil, priviedol manzelku k rodicom, uz do svojho (na seba napisaneho). Moj otec dostal od svojho otca cast jeho pozemku, kde sme postavili dom. Dedovi sme napomocni. Teta to neriesi, aspon ma dedo niekoho pri sebe. Nasi mi dali 2x tolko eur na kupu bytu, ako dali sestre. Povedala im: pomozte jej, zaraba menej, ja mam penazi dost. A je dost mozne, ze zdedim aj ich dom, pretoze sestra sa uz vratit neplanuje. Ak nie, tak nie, ale je to velmi pravdepodobne. Vyplacat sa so sestrou nebudeme, v krajnom pripade sa dohodneme pri dedicskom, ktora si ho necha. A dohodneme sa bez hadok, pozname sa. A moj otec uz davnejsie povedal, ze pozemky a lesy, co ma po rodicoch, pojdu na prveho vnuka, no zatial sme obe bezdetne 🙂

Ak Ti rodicia ponukli a predtym ponukli aj sestram, kludne to vezmi. Sestry o tom vedia a ked dostanu aj ked malu sumu, tak to zvladnu. A ked nie, maju to riesit s rodicmi, kt to vymysleli. Nevidim dovod sa niecoho bat alebo stresovat, pripadne im povedz, ze ste to takto dohodli.

Inak naozaj, ak tam raz postavite, tak je dost mozne, ze stratite cast sukromia a zaroven budete ti, co rodicov doopatruju, pripadne im budete robit nakupy, varit a vozit po lekaroch (toto robia nasi pre deda, aj ked teraz si obedy viac objednava). Ale zas, ak su obe sestry blizko, nemusi to byt pravidlo, pre maminych rodicov varila napr moja mama, nakupy robili vsetci aj po lekaroch ich vozil ten, ktory mal v dany den volno 🙂 mali to podelene ako sa kto staral a na majetkoch vobec nezalezalo...

heleninamama
17. aug 2021

@zero_hero Ak rodič chce, aby sa o neho deti v starobe starali, mal by sa snažiť byť o to viac spravodlivý. Aj keď ja osobne toto robenie si detí kvôli tomu, aby ma mal kto doopatrovať, neuznávam. Nie sú mi to dlžní, oni sa na svet nepýtali, bolo to naše rozhodnutie. Ale keď už sú tu a je ich viac, chcem, aby mali dobrí život všetci a naozaj si boli oporou, nielen byť súrodenci na papieri.

dollyzv
17. aug 2021

Aj keby ten pozemok darovala z dobrej vôle úplne cudzím ľuďom je to jej vec(jej pozemok,jej majetok ktorá nadobudla ona)..mama je spravodlivá,každej dcere pozemok ponúkla..hádam ho neponúkla anické za 10tis, Janke za 5tis a zakladatelke za 2tis. Horšie by bolo keby ho chceli všetky 3sestry alebo dve.(to už by bolo uvažovať o predaji za trhovú cenu a nech sa peniaze rozdelia).ale keď dve nechcú nech si ho vezme tretia..nestačím sa čudovať aké ste všetky hrrrr na majetky rodičov..

katka2602
17. aug 2021

@loginexistuje V mojom prvom komente som písala, že určite by sa mala o tom porozprávať so sestrami. A poslednú vetu si prečítala? Že ja ako rodič by som pozemok napísala na všetky 3 rovnako?A toto tvoje "toto nepochopi ten kde je to spravanie rodicov pokrivene a su protezovane iba niektore deti" je už totálne mimo, akože ako môžeš toto napísať na základe jednej odpovede? Si totálne mimo, mamka ostala vdova ako 42 ročná, vychovávala nás sama a všetkým stále dala a stále aj dáva rovnako. Nemáme pred sebou žiadne tajnosti, ak ide pomôcť jednému tak o tom povie aj druhému, pritom by nemusela. Takže nič také ako protekcia jedného nad druhým u nás neexistuje. Je mi ľúto, že si si tým prešla a bol uprednostneny tvoj súrodenec. Ale konečne si uvedomte, že všetko počas života je majetkom rodičov a keby aj všetko predali tak deti môžu tak písať na lampáreň. Ty vieš, aké májú vzťahy, že píšeš o tom čo je čisté? Vieš ci nahodou nepotrebovala pomoc a dcéry sa na ňu vykašlali? Alebo ako je rok dlhý tak sa poriadne neozvu? Nie, takže to či matka robí správnu vec posúdiť nevieme. Pekný večer prajem.

euka210
17. aug 2021

Nevidim problem...nech prepisu na Teba pozemok a das im peniaze. Ked sa dohodnete, nikto nemusi nikoho vyplacat. Ale to je o vztahoch v rodine. Moj muz dostal dom a pozemok kde byvame so svokrou, surodenci ziju inde a keby nebolo nas, tak je svokra vo velkom dome sama. Tak postupne prerabame 25r dom co treba na nom urobit.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
missdiva
18. aug 2021

@777januska777 strasne sa smejem, ze slušne vychovana sestra by nikdy nekúpila od rodičov niečo ich co je zahrnuté v dedičstve 🤣
V dedistve je zahrnuty majetok, ktory zostal rodicom po smrti. Beriem dar sa moze zapocitat do dedistva ked je to darovacia zmluva ale ide o to, ze RODICIA STALE ZIJU (nie je to dedistvo ale ich majetok) ty beries ako samozrejmost, ze ked maju rodicia konecne klud od rokov prace nemaju robit nic s majetkami len si ich drzat a cakat kym zomru nech maju deti co najviac a rovnym dielom.
Ja to nevidim tak,ze idu uprednostnit jedno dieta pred druhym ale nechcu ostat osamote a chcu mat na konci zahrady vnucata a dceru. A nepochopim, ktoremu normalnemu surodencovi by vadilo,ze bude mat byt kto blizko pri rodicoch (obzvlast ak im vsetkym bolo toto ponuknute a odmietli -to predsa pre rodicov evidentne ani nie je o peniazoch, inak by nechceli smiesnych 2tis.).

777januska777
18. aug 2021

@missdiva no toto je presne ako dar, keďže je to veľmi pod cenu. Nie ja si myslím, ze si rodicia majú užívať a vôbec nemajú a nemusia držať majetok pre deti, keďže je to majetok rodičov, ale užívať si ten majetok, tak aby sa nejaké dieta nezvyhodnovali. Ja osobne keby som toto mala ako rodič riešiť, tak by som sa o tom rozprávala so všetkými súrodencami naraz a nasli by sme spoločne riešenie. V žiadnom prípade by som nechcela kvôli majetku vrazit medzi deti klin. A toto taky klin byt môže. Ano rozumní súrodenci by to brali normálne, ale aj rozumná sestra by to neurobila bez porady s ostatnými súrodencami a podobne. Vztahy v rodine sú veľmi zložité a každý z nás je iný. A neexistuje, zeby som dala akúkoľvek zámienku na hádky. Stačí sa pozrieť, len tu, aká je o tom debata, toto je téma ktorá môže byť v rodine veľmi kontroverzná a problémová. Stojí to za to autorke riskovať vzťahy? Mne by nestalo, ale väčšine asi áno, ale ako sa vraví, každý je strojcom svojho šťastia.

777januska777
18. aug 2021

@missdiva a hlavne by som bola veľmi úprimná k deťom a povedala by som im aj dôvod, ze toto predávam preto pod cenu jednej z vás, lebo ten kto to kúpi, bude toto a toto robiť a musi a toto a toto. Ak budem chcieť opateru, tak im to poviem, že toto je pre človeka co ma doopatruje atd. Nech si každá môže zvoliť co chce a aby som sa aj ja vedela do budúcna zariadiť. Nech sa v budúcnosti vyhneme akémukoľvek obvinovaniu ci zlým vzťahom.

annamalaga
18. aug 2021

Skôr si myslím , že bude takýto scenár : autorka nebudú mať peniaze, kúpia to za 2000€. Veď keď ich nemajú teraz , hneď po materskej trojročnej ich asi ťažko budú mať. Začnú stavať, keď postávajú, budú mať jej rodičov stále pri sebe a ešte im bude chodiť aj upratovať , veď sme jej pozemok dali nie?😝 A zvyšné sestry sa na rodičov vykašlú , budú mať pokoj. Veď nech sa stará sestra, ktorá kupila zalacno pozemok nie? A navyše v rodine budú nejaké aj iné problémy , keď sa sestry , ktoré bývajú ďaleko nezaujímajú o mamu či ? Tam bude tých problémov viac. Ja na autorkinom mieste si kúpim niečo menšie a nechám to tak. Nech si rodičia robia s ním čo chcú. Rozhodne by som ale pozemok za 2000€ nekúpila.

loginexistuje
18. aug 2021

@euka210 cize tvoj muz dostal vsetko a surodenci nic a ani nebudu vyplateny tj defacto su vydedeny jasne ze ty to vnimas ok aj ked a neprajem nikomu by ste sa rozvedli ty skoncis s igelitkou

euka210
18. aug 2021

@loginexistuje ked svagor potreboval peniaze, tak mu svokra dala z uspor. Takisto keby nutne potreboval, tak by sme mu dali podla nasich moznosti.
Moj brat rovnako zije u svokrovcov, dom prepisali na manzelku, rovnako surodenci nic nechceli, zrekonstruovali ho. Nie vsetci sa musia byt o majetok a hadat sa kvoli tomu.
Mame moralne zasady, takze rozvod nepripada do uvahy u nas a ani niet dovod.

annamalaga
18. aug 2021

@loginexistuje no asi tak.

lienka.7
18. aug 2021

Ja tu normalne zasnem. Ked ostatne sestry nechcu, a ja nahodou chcem, tak som teda sebecka potom? Ked bude autorka chciet stavat ci nebodaj byvat v buducnosti, sestry jej asi na pozemok neprispeju. Ale ona im ma teraz davat trhovu hodnotu z pozemku aby oni neboli akoze skodne??? Omg 🙉🙉🙉
Este raz, pozemok je rodicov/matky a moze si s nim robit co chce. Obrazne povedane aj darovat bezdomovcovi, lebo je jej. Presne ako pise
@annamalaga pravdepodobne to bude tak ze bude rodicov doopatrovavat. Ostatne sestry asi tazko, kedze ziju inde. Nevidim najmensi dovod, preco by jej ten pozemok nemohla matka hoci co i len darovat. Este raz, je jej. Ona zije. Dedicstvo by to bolo az po jej smrti.
A byt na mieste autorky, hladim si svojho. Co bude o 20 rokov je fakt vo hviezdach.

zuvelyn
18. aug 2021

ja tiez zasnem nad niektorymi komentrami od tych istych nickov v kazdej teme o dedictve. Nechapem kde beru ludia tu ohromnu DRZOST narokovat si na majetky rodicov, urazat sa ked surodenec dostane viac a cakat nejake vyplatenie?
MOJE majetky (dom, byt, peniaze, invetsicie,) ktore si za svojho zvota zarobim SVOJIMI rukami su hadam moje a nie mojich deti. Ani teoreticky, ani do buducna ani nikdy kym zijem a dycham. A co si s nimi urobim je hadam moja vec a mojich deti do toho velke ho****. Ak by sa jedno z mojich deti urazilo ze som sa rozhodla (ci uz zistne alebo nezistne to teraz neriesme) dat druhemu dietatu dom/byt/pozemok/hotovost a jeho nikto nema zaujem vyplatit (akoze vyplatiti z coho? z toho na co nema narok? z toho co nie je jeho? na co ani centrom neprispel?!) tak by som sa velmi rychlo postarala aby skutocne nebolo co dedit.
Nomrlane sa mi rozum zastavuje, dufam ze ja si vychovam svoje deti lepsie....

euka210
18. aug 2021

@loginexistuje keby sme mali vyplatit surodencov a potom este davat peniaze na novu strechu, okna, zateplit a vsetko okolo domu, tak lacnejsie by nas vysiel tu byt vtedy za nejakych 40 000.

loginexistuje
18. aug 2021

predstavte si z mate dve deti a len jednemu kupite bicykel korcule lyze darcek na vianoce mate na to ako rodic pravo ? samozrejme ze ano co to urobi s tymi detmi ? ja som osobne velky odporca toho aby sa delili majetky za zivota ak rodicia nevladzu obhospodarovat dom da sa poriesit ine byvanie (tiez nie je uplne prijemne pre vsetky strany chodit k rodicom ak ziju s rodinou jedneho dietata )
ak uz ale sa rieisa majetky za zivota (a riesia to vacsinou ti co ich dostanu a chcu) tak to ma byt spravodlive (aj starostlivost ma byt zapocitana )
je mi jasne ze ti co dostali aj na ukor inych (aj ked sa ti nebrani) budu obhajovat ze rodic ma pravo si robit co sa mu zachce so svojim majetkom to je pravda ale kazde konanie ma svoj dosledok a kludne to moze byt pocit nespravodlivosti a odmietnutia rodicom a zanechat to generacne stopy

elizabet173
18. aug 2021

@heleninamama na jednej strane máš pravdu, ale s tými slovami, že by si s rodičmi skončila, by som bola opatrná. Rodičia ten istý pozemok ponúkli aj sestrám, tie odmietli. Veď si mohli byť isté, že ho ponúknu aj zakladateľke témy. A keď rodičia zostarnú a nebudú vládať, čo myslíš, kto s nimi bude obiehať lekárov a pomáhať im, keď to bude treba? Dcéra, ktorá býva v susedstve, alebo dcéry, ktoré bývajú inde?

faustinocka
18. aug 2021

Moji rodičia darovali pozemok pod nami tak isto kamarátom, mame veľmi veľa pozemkov… tak že super, keď to využije niekto..sestry nech ťa netrápia…odmietli, tak ty máš 🥰

heleninamama
18. aug 2021

@elizabet173 Lenže toto práve nikdy nevieš. Život je zložitý a často sa o starých, chorých rodičov stará práve ten potomok, ktorý nič nedostal. A ten šikovný chamtivec sa od nich dištancuje.
@loginexistuje Presne tak. Rodič má byť spravodlivý a nerobiť medzi deťmi rozdiely. Nejde vôbec o dedičstvo - keď chcú, môžu si ho minúť a užiť rodičia a deťom nemusia dať nič. Ale robiť rozdiely - Tebe dám, Tebe nie - veď mám na to právo... To je pre mňa obrovské zlyhanie a nepochopenia úlohy viacnásobného rodiča.
A v tejto diskusii krásne vidieť, že väčšina ľudí má proste súrodencov v paži, keď zacítia korisť... Toľko k tej posvätnej rodine a súrodeneckej láske ktorá sa tu často skloňuje.

elizabet173
18. aug 2021

@heleninamama ona ale nie je chamtivec, rodičia to ponúkli všetkým trom za tú istú sumu. Možno by bolo seriózne, keby im to ponúkli vtedy, keď sú prítomné všetky tri. Oni to chcú dať tej, ktorá o to prejavila záujem, neurobili to tak, že jednej dáme a ostatným nie.

annamalaga
18. aug 2021

Ja by som to nebrala a basta! Chcela by som mať spoločnú nehnuteľnosť z manželom. A ma dve sestry!!! Takze ja by som rodičom navrhla, nech pozemok predaju a basta. Ja by som sa osobne porozprávala so sestrami, prečo odmietli. Tam by ma viac trápilo , defakto, že nežijeme ako rodina nestretávame sa ako majetky. Tie jej sestry majú zlý vzťah s mamou, ale kvôli čomu?

heleninamama
18. aug 2021

@elizabet173 Toto nevieme, ako to bolo. Ale matka vôbec nehrá fér,. Keby dala ponuku všetkým trom dcéram naraz s tým, nech si to odkúpia za 2000e do budúcnosti - neverím, že by to nechceli všetky, hoci aj ako investíciu pre svoje deti.
Alebo (podľa vzťahov) by to všetky odmietli a riešili si svoje a záhradu nechali tak, kým rodičia žijú.

simca06022011
18. aug 2021

V dnesnej dobe nedoststku pozemkov, pri tychto cenach pustiť príležitosť dostat/nechst si pozemok z nejakej hrdosti alebo sa dohadovat kto chce /nechce je minimalne nerozumne. Hlavne ak chce dcera skor ci neskor stavat. Ved v dedicstve este ostane pozemok a rodicovsky dom. Vedia si to aj inak zariadiť 😂

elizabet173
18. aug 2021

@heleninamama ťažko povedať, možno autorka odpíše. Za mňa by bolo férové ponúknuť to všetkým trom naraz a podľa toho sa zariadiť. Niekto uprednostní pozemok, niekto by ho v blízkosti matky, s ktorou nemá dobré vzťahy nechcel. A záleží ešte na tom, aký je prístup na ten pozemok, IS, lokalita, dostupnosť do mesta a pod. Ako investícia by pozemok nebol zlá záležitosť, ale nevieme všetky podrobnosti. Tiež mohli rodičia ten pozemok predať a peniaze rozdeliť a zase by sa to asi nepáčilo všetkým

777januska777
18. aug 2021

@loginexistuje presne toto si myslím aj ja. Rodicia majú právo uprednostniť akékoľvek dieta, majú právo aj jedno dieťa mat radi viac ako druhé, ale je o morálne? Súhlasím, že je to veľké zlyhanie rodiča. A sama som šokovaná z komentárov žien, ked vidia príležitosť na lacný pozemok ako by po nom bez problémov skočili a neriešili rodinné vzťahy. Toto nikdy nechcem dovoliť vo svojej rodine, potom sa čudujeme, aké sú rodinné vzťahy zle.