icon

Rodičia mi chcú darovať pozemok

17. aug 2021

Moji rodicia ostali zit sami vo velkom dome s velkym pozemkom. Pozemok je rozdeleny na 2 casti. Jedna patri k domu a druha je samostatna. Mam 2 sestry, jedna byva v byte ktorej taky zivot vyhovuje a dom do buducna neplanuju ani stahovat sa na dedinu, druha sestra prave kupila novy dom a ja s muzom byvame druhy rok v byte v meste. Moj muz sniva o domceku, a ani stahovanie na dedinu by mu nevadilo, ked nam deti trochu podrastu.
Rodicia pozemok ponukli kazdej. Obe odmietli, aj preto ze namaju s mamou dobre vztahy. Netvrdim ze nase vztahy sú super, tiez do seba obcas skocime, ale viem sa cez to preniest a vzdy idem rada rodičov navstivit. Sestri tam chodia málo a nie s velkou chutou. Pozemok by som od nich zobrala vsetkymi desiatimi, akurat ze rodicia chcu zaň len 2000€ co je smiesna suma. Nehovoriac o tom, ze za par rokov by sme tam mozno aj stavali. Ale bojim sa reakcie sestier. Aby sa mi to casom nevratilo. Mama tvrdi, ze pozemok este kedysi davno kupili za 14000 korun a bolo by nemoralne aby od ktorejkolvek pytala viac ako tych 2000€ oni by to potom so sestrami vyrovnali. Co by ste robili v mojej situacii?

judar
17. aug 2021

je jedno ake su vztahy a je jedno aka je suma rovnako ako je jedno ci rodic alebo cudzi...ale jedine co neni jedno je dat peniaze skrz slovnej dohody...ja by som takto nekupovala kym by stanovene rozhodnutia matky aj oboch sestier nesli cez zapisnicu u notara alebo koho vratane papiera s podpismi o vyplateni lebo to je tak aby nahodou niektora so sestier neprisla na dno vacku a zo dna na den nezmenila vyjadrenie...

greys
17. aug 2021

moj muz ma 3 surodencov. vsetci byvaju na zapade, len my na vychode kde aj rodicia. mamka manzela sa rozhodla mu darovat pozemok v meste ktory vlastnila len ona. surodencom to povedala a bodka. ona si to vyriesila. mozno im dala nejake peniaze nevieme. neriesime. nikto ju nenutil podarovala mu ho a bodka

simca06022011
17. aug 2021

Ved matka to ponukla obom sestram, nechceli, ich problem. Ja by som to zobrala, sestram to oznamila a vybavene.

anja27
17. aug 2021

Ponukli to aj im a nechcu lebo by s tym nemali co a urcite vedia aku to ma hodnotu to je ich hlupost uz bez urazky ked nechcu ich smola tvoja vyhoda. Ak chcete stavat urcite to neodmietni ale ak ti mozem poradit urcite to nedavajte darovacou zmluvou ktoru mozu sestry napadnut aj po par rokoch ale riadnou kupnou uz len preto ze im tie dve tisicky vyplatis

bea2bea2003
17. aug 2021

Ak budeš za pozemok platiť, nech sa spraví kúpna zmluva. Darovaciu môžu sestry napadnúť kedy koľvek,kúpnu nie.

heleninamama
17. aug 2021

Baby, ktoré píšete, že by ste pozemok hneď chamtavo brali - uvedomte si, že tie sestry to odmietli, lebo momentálne tam stavať a bývať nechcú. A to neplánuje ani zakladateľka témy - nemá peniaze, je tehotná... Ale viete si predstaviť, čo to s nimi urobí, keď sa dozvedia, že ona pozemok napriek tomu od matky vzala? A im dá matka po trápnej 1000ke ako vyrovnanie? A situácia u každej jednej sestry sa môže predsa zmeniť.
Našťastie súrodencov nemám, takže niečo takéto mi nehrozí, ale mám tri deti a nechápem myšlienkové pochody tej matky. Vždy dávam deťom rovnako, aj budem, práve kvôli vzájomným vzťahom, aby nik nemal pocit, že je preferovaný, alebo zaznávaný. Radšej by som ten pozemok predala a dala každej dcére rovnakú sumu, ako toto urobiť. Alebo by som to nechala tak a nech sa rozdelia po mojej smrti. Veď to je okato nespravodlivé a sprosté. Priamo to vyzýva toho chamtivého, aby využil príležitosť a bral, veď sestry nechcú, sú sprosté (a presne to vidieť aj v tejto diskusii).
A potom takéto matky nariekajú, že deti majú zlé vzťahy, že k nim na starobu nechodia...

777januska777
17. aug 2021

Ja som tak isto nechala sestre cely dom po rodičoch aj s pozemkom a nechcela som z neho nič. Ale tak tam to je aj preto, ze sestra tam ostala s mamou a doopatruje ju, my s manželom sme si kúpili vlastne za vlastne peniaze, bez nejakého príspevku zdá rodičov. Avšak ak by bola situácia ako máš ty, nikdy by som to neurobila bez toho aby som sa o tom so sestrami neporozpravala a dohodla sa. Osobne by som im aj vyplatila cenu za pozemok. Lebo to, ze ja by som peniaze nepýtala od sestier a dala by som im to aj tak, predsa ešte neznamená, že ony by to nevideli inak. A vzťahy by som si kvôli majetkom nikdy nechcela pokaziť. Radšej nebudem mat nič a dobre vzťahy, ako mať veľa a zle vzťahy.

missdiva
17. aug 2021

@heleninamama tak tvoje uvazovanie ja nikdy nepochopim, preco by mala predat pozemok aby v ich zahrade byvali cudzi ludia 🙊?
LEN TO NIE! Najvacsia mozna chyba. Ved velky pozemok je jedine co ti dava aku taku slobodu (obzvlast po korone), moznost na sebestacnost a su to rozumne ulozene peniaze.
Ked uz "on prist" tak jedine preto aby boli blizsie najblizsi (a aby sa im to aj financne pomohlo) a tak je to podla mna aj myslene. Nie zbohatnut z toho 🙊... a uz keby sa to aj rodicia z nepochopitelneho dovodu rozhodli predat kedze to je ich, nemaju preco rozdelivat vynos z toho medzi deti, su to ich peniaze a nech idu potom kludne aj na cestu okolo sveta.
Slusne vychovane deti si navzajom medzi sebou dopraju a nezavidia a nesnazia sa obrat rodicov v starobe o peniaze.

777januska777
17. aug 2021

@missdiva myslím si, ze tam až tak nejde o slušne vychovane deti, ale o vzťahy, o finančnú situáciu a o celkovú výchovu. Slušne vychovana sestra by nikdy nekúpila od rodičov niečo ich co je zahrnuté v dedičstve a nie je to lacné bez toho, aby sa dohodla aj so sestrami. To sa vola slušnosť a spravodlivosť. A to ci je to vola rodičov je okrajové.

elizita
17. aug 2021

Myslim, ze ak vam vsetkym dali rovnaku ponuku, tak to ber. Sestry mohli kupit a neskor za draho predat 😀

heleninamama
17. aug 2021

@missdiva Neviem, koľko máš detí a v akom veku, ale ver, že slušne výchované deti sú veľmi citlivé na robenie rozdielov zo strany rodičov.
Poznám veľa súrodencov, ktorých rozdelili dary a dedičstvá. Dokonca sme to mali v rodine.
Rodičia to nemusia predávať - nech tam sedia počas korony, alebo nech to predajú a za peniaze idú na cestu okolo sveta. S tým súhlasím. Ale tu ide o to, že chcú zvýhodniť jednu dcéru na úkor ďalších dvoch. A aj ona vníma, že to nie kóšer situácia. Inak by tú diskusiu nezaložila.

luccija
17. aug 2021

Kúpila by som od rodičov pozemok.Bol im ponúknutý odmietli....druhá vec je, že možno čakajú, že sa raz predá a budú mať z neho viac.Ty nemáš prečo sestrám oznamovať, že ho ideš kúpiť.
Mama im má dať vedieť, lebo ona je vlastnícka, že vy ste ho nechceli predám ho xy.Len to treba dať všetko na papier.Neviem prečo sa máš cítit vinna.
@heleninamama píšeš úplne od veci Sestrám bol ponúknutý nikto to nerobí poza chrbát.Mozno budú mať spoločný vstup, pozemok sa ináč nedá cudzím predať a podobne...

bluka2
17. aug 2021

@missdiva esteze si sem došla. Aj sa to tu zle číta. Ľudia súdia podľa seba iných. Tuto pani v inej diskusii písala ako miluje peniaze, jasné, že pre ňu su ľudia, čo sa vzdajú niečoho s tým,že niekto koho majú radi bude profitovať sprostí a ich činy nepochopiteľné. A že to zaručene rozhada rodinu. Možno túto práve hej, čo ja viem, ale ja poznám napríklad aj kamaráta, ktorého rodičia darovali dom vo Viedni jemu a jeho dlhoročnej partnerke na polovicu a oni sa po 20 rokoch rozišli. Ona mu darovala potom tu polovicu domu, že to proste patrí jemu. Ešteže poznám dosť ľudí, ktorí svoj profit nepovysili nad všetko ostatné. Takže dá sa aj normálne dohodnúť.
Autorke by som sa poradila porozprávať so sestrami. Určite sa nejaké riešenie nájde. Proste hrať otvorenú hru a zachovať si svoju morálku...

dyala1067
17. aug 2021

Zalezi aky mas vztah so setrami, a ved sa vy dohodnite. Situacia u nas je ze sme 3 sestry, jedna dostala dom po babke /bol ponuknuty vsetkym trom a len jedna sestra mala zaujem.
/sme dohodnute ze sestra sa v buducnosti s nami vyoriada a vyplati mna aj mladsiu sestru dopredu dohodnutou sumou. Teraz dava peniaze do prerabky. Cena ktoru nam ma vyplatit nie je trhova hodnota.

eternity24
17. aug 2021

Ak chcete dať za pozemok 2000, ktoré od vás požadujú rodičia, tak to nieje darovanie, ale kúpa. A co na to povedia sestry, tým by som sa netrápila ak obe pozemok odmietli. Ved ak ho ponúkli im, musia rátať s tým, ze ho rodičia ponúkli aj Vám ako tretej sestre.

bluka2
17. aug 2021

@luccija .Ty nemáš prečo sestrám oznamovať, že ho ideš kúpiť.
Práveže by mala vysondovat ich postoj k tomu. Je to rodičov vec, čo s tým spravia, ale mohli by sa cítiť dotknuté. Možno sa zmenili nejaké okolnosti, odkedy im to ponúkali. Ktovie vlastne kedy to bolo, možno pred koronou, čo veľa ľudí ovplyvnilo a zrazu si viac vážia istoty a bla bla. Možno sa na pozemku nebude dobre cítiť, ak kvôli tomu bude napätie v rodine. Možno chce okrem toho pozemku aj dobrý pocit. A nie dáke pyrhovo víťazstvo. Bude mať pozemok a nebude mať sestry

eternity24
17. aug 2021

@heleninamama zvýhodniť? Ako? Pozemok bol ponúknutý všetkým trom. Dve odmietli, tretia ma záujem. Ako ju zvýhodňujú rodičia? Sk bol ponúknutý dvom sestrám, predsa tie, ak nespadli z čerešne musia rátať s tým, ze rodičia pozemok ponuknu aj sestre tretej.

heleninamama
17. aug 2021

@bluka2 Áno, peniaze mám rada, ale zároveň mám aj silný zmysel pre spravodlivosť a som prekvapená, koľké by tu bez mihnutia oka ešte počas života rodičov brali všetko, bez ohľadu na súrodencov.
Návrh tejto matky je úplne zlý - možno tým sleduje nejaké svoje ciele - za tým si stojím. Takéto veci sa neriešia štýlom - poviem niečo jednej dcére, potom poviem druhej... ale mala by sa zísť celá rodina a vyjadriť sa každý zúčastnený.
Neverím, že každá, ktorá tu píše, že by pozemok hneď brala, by bola rovnako spokojná, keby sa ocitla na opačnej strane barikády. Fakt ďakujem Bohu, že nemám súrodencov.

deti95060810
17. aug 2021

mne takto rodičia darovali pozemok - ešte som bola slobodná.... nikto zo súrodencov ani nepípol. Všetci sa tvárili OK. Dom sme po rokoch s mm aj postavili... Nechápem čo koho do toho komu rodičia čo podarujú... Je to rozhodnutie rodičov.

simca06022011
17. aug 2021

@heleninamama no mozno keby si ich mala beries to inak:D ja nezavidim ani bratovi, ani sestre :D A ani nemame konflikty kvoli takymto veciam, hlavne ked sa rodicia opytaju ... nie kazdy ma cas a chut sa hromadne stretavat kvoli takymto veciam a nic by to na celej situacii nezmenilo.

bluka2
17. aug 2021

@heleninamama súhlasím až do poslednej vety úplne a návrh matky je fakt otrasný. To by ma ozaj zaujímalo jej zmýšľanie. Možno jej to proste vekom už nepáli alebo ako to povedať.
Len tu poslednú vetu - čo je na tom také super nemať súrodencov? Veď ak nejakých máš, najhoršia možnosť je, že sa vzťah úplne pokazil a to je, akoby si ich nemala. Takže horšie to byť už nemôže, nie?

loginexistuje
17. aug 2021

@deti95060810 a zohladnili rodicia potom ten dar tebe voci ostatnyn ?

sofinka156
17. aug 2021

Napíšem moju skúsenosť ...tiez nám svokrovci pred pár rokmi ponúkli pozemok za domom ale keďže nemáme extra dobre vztahy( teraz už žiadne) a pozemok bol malý a my sme malí ine predstavy sme to odmietli ...no teraz ho potajme prepísali na mladšieho syna a my sme nič nedostali a my keď sme prerábali kúpený dom tak len nám nadávali... Keďže tam bolo ešte milión dôvodov prečo sa s nimi prestať stýkať a toto bola len posledná kvapka ...čiže muž s bratom vzťahy pokazene lebo podľa neho má môj muž smolu lebo to rodičia dali jemu ...nuž aj aj také su osudy

katka2602
17. aug 2021

@heleninamama na akej opačnej strane? Veď pozemok ponúkla aj im, neobišla ich, nezatajila im nič. Dostali takú istú ponuku a musia vedieť akú ma pozemok hodnotu. Ale tak či tak by som osobne napísala pozemok na všetky 3 deti a hotovo.

heleninamama
17. aug 2021

@bluka2 Neviem si predstaviť vyrastať medzi viacerými deťmi ku ktorým nemajú rodičia rovnaký vzťah a majú na nich rôzny meter. Ten, čo je na koni, ten sa má. Veď to tu čítam. Samé veľkohubé sebavedomé vyjadrenia.
Ale pre toho zaznavané dieťa to musí byť peklo. Normálne začínam chápať ženy, ktoré tu píšu, že majú zlý vzťah a rodičmi, súrodencami, neznášajú svokrovcov, švagrovcov, aj ich deti, že sa nestretávajú, hoci žijú neďaleko seba. A že toľko ľudí má psychické problémy. Pritom práve majetky a peniaze sú zvyčajne lkto, čo tých ľudí rozdelilo a ničí im životy. Ja mám peniaze rada, to si dobre pamätáš, ale deťom plánujem dať do budúcnosti rovnako - práve preto, že ich vzájomné vzťahy sú pre mňa rovnako dôležité a chcem, aby im tie peniaze vylepšili život. A všetkým trom, nielen jednému.
Hlavne, že sa tu denne opakuje, že dieťaťu treba dať súrodenca a rodina je najviac.

loginexistuje
17. aug 2021

@katka2602 a ako viete ze dostali rovanku ponuku ? proste nie je to ciste ak by bolo opyta sa ich matka naraz a s rovnakymi podmienkami
ale toto nepochopi ten kde je to spravanie rodicov pokrivene a su protezovane iba niektore deti

ewelinka21
17. aug 2021

Preboha nikdy nikdy nikdy v zivote toto neurob, ze kupis pozemok za tak smiesnu ako je 2000€ od vlastnych rodicov. Nikdy nevies co sa stane o 5-10-15 rokov a nebudes potrebovat pomoc od vlastnych sestier…
Ja byt na mieste niektorej sestier, tak sa velmi urazim, ze jej rodicia dali pozemok tak lacno a okato ju zvyhodnili…
Bud nech rodicia predaju pozemok za trznu sumu a peniaza za predaj si bud uziju sami dvaja, alebo rozdelia medzi sestry, kazdej rovnym dielom
Pre peniaze sa nejedna rodina rozhadala, takze bacha na to. A neviem zrovna ci medziludske vztahy za to stoja

bluka2
17. aug 2021

@heleninamama zaujímavý pohľad, fakt na zamyslenie. Len si nemyslím, že ten koho rodicia preferujú, sa má v konečnom dôsledku lepšie, teda ak nepozeráme iba na financie. Práveže v týchto rodinách s chorou dynamikou, kde sa robia rozdiely, paradoxne čierna ovca nesie najmenšie následky na psychike a s trochou pomoci to rozchodi. Ti na opačnej strane to majú horšie, často potom sami inklinujú k narcizmu...
Ich nerozdelili tie majetky, veď to je len kopec cementu, ich rozdelila na nespravodlivosť, tie rozdiely

deti95060810
17. aug 2021

nechápem tie hnevy v rodine pre majetky....
svokrovci dali najstaršej svojej dcére dom po rodičoch. bol to starý dom ktorý bolo treba prerábať...Ostatným 4 deťom nedali NIČ. No a? žiadne hádky nie sú...Ešte sestre chodili dom aj prerábať ostatní súrodenci
Môj mm nedostal od rodičov ani deravý groš... So sestrou má pekný vzťah aj s ostatnými súrodencami...Nie každý je chamtivý a nepozná ani vlastnú sestru pre majetky...

lienka.7
17. aug 2021

Neviem co riesis. Sestry ak odmietli, je to ich vec. Oni uz svoje byvanie maju, ty mysli na seba a do buducna. Ci o 5-6 rokov budes kupovat daco za trhovu cenu?
A pre ostatne, akoze sorry, ale pride mi vychcane pozadovat do buducna od nej zo stran sestier hocico, toboz uz z trhovej ceny. Koniec koncov, pozemok je rodicov a mozu si s nim robit co chcu. Mozu ho predat a vsetky peniaze si nechat. Preco by ich im mali delit??? Vsak este ziju, tak nech si ich potom aj uzivaju.
Aj moja matka predala byt, to ako teraz jej mam povedat ze nech mi da z tych penazi, lebo predava akoze moje dedicstvo do buducna ??? To akoze co je? Je to jej, nech si peniaze uzije. Aj ked zase nam velmi pomaha, cize v podstate to beriem ze mi cast penazi dava. Ale v zivote by som od nej nic takto neziadala.