Ahojte, píšem sem prvýkrát, pretože som zúfalá, nedokažem si pomocť, teda neviem ako riešiť sitáciu u nás doma. s mojim mm sa hádame stále len kvôli mojim rodičom, ide o to, že jemu strašne vadí, že nám rodičia nepomáhajú, že nemajú žiadny záujem pomôcť, s ničím, on je toho názoru, že to musia robiť sami od seba, napr.opytat sa netreba vam pomocť s niecim- trebars ideme pilit drevo, ktore treba potom aj poukladat, ich to nenapadne samych od seba, stale mi vykrikuje ze som sirota, on je na vsetko sam, nema otca a od mamy to neziada ta nam uz dost pomohla a ma aj svoj vek. ja mam rodicov rada, najma mamu, ale naozaj pridu k nam len vtedy ked sa oslavuje, alebo ked nie je mm doma teda ked je v praci, a ja uz nevladzem, nedokazem im povedat podte nam pomoct, lebo ich ochota je nulova... chyba medzi nami komunikacia, je to vsetko take zvlastne. mm na mna tlaci aby som im to vysvetlila, lebo uz v nom vrie a povie im co si mysli a aby k nam uz nechodili, nema z nich nic... viem, ze nasi su len sami pre seba, pomoct druhym to samych od seba nenapadne. ja sa citim tak trapne, akoby som nemala nikoho, lebo ked nieco vazne, napr.nam dojdu prachy ped vyplatou ideme si pozicat k jeho mame, ja to nedokazem od nasich, ale vsetkemu je na vine otec, tak nas viedol odmalicka, ziadna komunikacia medzi nami o vaznych veciach, vsetko sa len zakryvalo, pravda sa do oci nikdy nepovedala... a tak to vyzera ja teraz.. co by ste robili na mojom mieste?nechcem s nimi prerusit kontakty, ale mam strach ze mm im to vykrici a bude po rodine....ach jo je mi tazko, na chybe som ja lebo si neviem otvorit papulu... ☹
@janine01 potom ich to bohuzial bude musiet naucit zivot sam 🙂 . Ale predstav si moja dcera uz teraz vie ako hospodarit s peniazmi. Takze sme na dobrej ceste. Ked bude mat 15 pojde brigadovat, aby vedela co praca obnasa. Uz teraz si vie zabezpecit peniaze napriklad tym, ze ked ide von, moze zobrat aj mladsieho brata (ale nemusi, je to jej rozhodnutie). Ona za to dostane odmenu a ja si mozem porobit veci napriklad od prace alebo v domacnosti. Samozrejme, pomaha mi aj s domacimi pracami a za to nema ziadnu odmenu, to je u nas samozrejmost, ze kazdy robi to co treba.
dokonale...ale nema kazdy 13 dieta ktore to mensie zobere von aby si mohla mamicka porobit,,,ale sak to uz je nas problem ze sme si to tak sprosto zariadili ze...a preto by sa obcas zislo aby nam rodicia pomohli!-tym ze postrazia napr
@cecil36 a vsetky ostatne naázoru PRECO BY MI MALI rodicia POMAHAT asi nezazili na vlastnej kozi aky je to pocit nemat sa o koho opriet vo vaznych veciach... nevravim ze mame nejaky problem s financiami, ale obcas sa stane ze vase vydavky prekrocia z necakaných pricin vase prijmy, tak za kym pojdete? ci si poziciate od providentu? ja si myslim, že na prvom mieste hladame pomoc u najbližsíich, teda u rodicov. neziadam od nich aby sa mi starali o domacnost, o zahradu ale do kelu, ked vidim, ze sa nieco robi ani sa nespytam netreba vam prsit pomoct? ved je to normalne, aj ked vieM ze z vacsiny pripadov by sme povedali nie dakujeme, ale jedoducho ide o ten ZAUJEM ZAUJEM ZAUJEM!!!!!!! ktorý nas zoziera, na jednej strane mm mama az prehnany zaujem a ja sa potom citim fakt ako bez rodicov, len ked je dobre tak su tu, pretvaruju sa pred ludmi ako je vsetko v poriadku, ale ked uz je daka vazna vec niet ich.... a to zaboliiiiiiiiiiiiiiii ☹
@bianca juuuj super, tak to moc drzim palce 🙂
@maznacik007 ver, ze som to zazila s mojou exsvokrou, ale velmi rychlo som pochopila, ze ona je proste taka a bud to akceptujem alebo sa budem roky zozierat. Moja byvala svokra mi napriklad slubila varovanie dcera, ked som sla na resekciu zuba na zubnu chrirurgiu. Ked somm tam prisla, neotvorila mi, buchala som, zvonila som, susedka odspodu jej buchala a nic. Ona spala a ignorovala, ze som prisla, aj ked sme sa den predtym dohodli. S rocnym dietatom som utekala cez cele mesto a poprosila moju vtedy 85 rocnu starku ci mi dieta povaruje. So scvrknutym zadkom som sla, ale bala som sa co moze babku v tomto veku napadnut 😀 Alebo iny priklad, prisli sme na vianoce a moje dieta nemalo pod stromcekom nic a svagrinine kopec darcekov a bicykel. Vies ako som sa asi citila, ked sa ma moje dieta spytalo preco jej Jezisko u babky nic nedoniesol a ze ci malo posluchala?Bolo mi to luto, ale iba chvilu, lebo som si povedala a) taketo vztahy nepotrebujem b) nabuduce sa zariadim tak, ze si to zabezpecim vo vlastnej rezii 😉 Moja starsia dcera svoju babku nevidela uz 10 rokov. Nikdy s nou nebola v ZOO, na vylete, na zmrzline, proste nikde. Proste nic, ani sms k narodkam. A predstav si vobec mi to nie je luto, lebo dcera si o nej spravila usudok sama (ja tiez a preto ju neriesim), vekom pochopila. Mozno krute pre dieta, ale ako skola zivota dobre 😀
Mne sa tiež nepáči ak mladá rodina rozhadzuje peniaze, pričom napríklad otec rodiny zarobí v nejakej pohodovej robote kde sa veľa nenarobí málo a matka je stále doma so školopovinnými deťmi, lebo pre deti do práce akože nemôže ísť a žijú napríklad z peňazí starých rodičov, ktorí si kvôli tomu, že dávajú im musia doslova odtrhnúť od úst alebo musia pracovať, hoci sú už na dôchodku a majú zdravotné problémy.
Ale na druhej strane, je tiež dobré ak má človek oporu v rodine a vie, že ak sa stane niečo nečakané, tak mu pomôžu, či už finančne alebo inak.
Preto chápem, že sa človeku žije zle ak vie, že keby napríklad vážnejšie ochorel, nemá kto jemu a jeho najbližším pomôcť.
A preto je skvelé, ak má človek oporu v rodine, hoci mnohé mladé rodiny svojich rodičov a svokrovcov aj dosť využívajú.
no, je tu sice uz rozbehnuta debata, ale niektore prispevky ma fakt dorazaju. typu, ze rodicia vas vychovali, maju pravo na zivot, co od nich este chcete, co ste si stavali dom, ked si neviete sami poradit a podobne. boze, tu su v poslednej dobe niektore prispievatelky uz totalne bez empatie, s vlastnymi "najlepsimi" nazormi na zivot, okamzite posudia, odsudia, hrde na seba, ako to niekomu splechli. som uz fakt zhrozena.... tolko k niektorym prispevkom.
a moj nazor je, ze v podstate lutujem dievcata, ktore ziju v predstave, ze rodicia deti vychovaju a mozu sa potom uz na nich vykaslat na celej ciare a zit vlastny zivot. paneboze, mam dceru a neviem si predstavit, ze niekde po vysokej skole poviem, no dcerka, si vychovana, vystudovana, padaj a viac ma nezaujimas, pridem, ked budes nieco oslavovat 😲 moji rodicia ma nikdy k takemuto niecomu neviedli. sme s mojou sestrou dospele, ale moji rodicia, aj ked su vzdialeni 400km, su a vzdy budu sucastou mojho zivota na dennodennej baze, tak ako sme my a nase deti sucastou ich zivota. ked sa mi stane nieco perfektne alebo nieco strasne smutne, su okrem mojho muza a mojej sestry, prvi, ktorym to volam a som na to pysna! vzdy budem od nich ocakavat lasku, podporu a v pripade potreby aj pomoc a mozu sa na 100% spolahnut, ze to dostanu aj odo mna!
a verte, ze chapem, co su rodicia, ktori presne takto po vyske svoje deti odstrihnu a nezaujem, lebo to mame presne zo strany svokrovcov, ktori mojho muza a jeho brata viedli presne tymto sposobom a moj muz bol uveliceny, ako moze byt nejaka rodina taka sudrzna ako je ta moja, ked do nasej rodiny prisiel.
takze jednoducho chapem zakladatelku temy, ze ju to trapi, ze to trapi jej muza a arogantne odpovede typu, co od nich este chces, vsak uz ta vypustili z domu a co sa stale chcete na niekoho spolahnut a podobne.... no dievcata, musite mat smutny zivot...
@cecil36 no takychto pribehov by som vedela tiez dat plno.... ty to ale hadam mas vykompenzovane z inej strany... u nas to ale tak neni....
jasne ze clovek sa zmieri a zariadi ale netvarme sa ze to je normalne ze som v nemocnici na operacii(na onko) a pozriet ma pride iba kamoska, muz strazi deti a deti tam nemozu, ked pridem domov tak tiez ani obraz ani zvuk... ako ja nie som typ co fnuka takze nejako to zvladnem aj varit aj tak okolo... ale predsa cloveka to mrzi...
napriek tomu verim v silu rodiny a v to ze proste ma byt uplne prirodzene a ludske ze ako rodina drzime pri sebe a pomahame si... mozno som naivna ale velmi sa mi to paci ... ked vidim ako si vedia v niektorych rodinach pomahat...
@janine01 ked bola moja 13 rocna dcera mala, tak ten mensi neexistoval, takze s nou mi tiez nemal kto pomoct 😉 Ano, pomohla mi moja mama (bohuzial uz nezije), ale vzdy som musela povedat "Mami prosim ta, nevybrala by si mi dnes malu zo skolky?" Boli to vynimocne situacie a necakala som, ze sa dovtipi a pride sa opytat ci nieco nepotrebujem. Vies, ono staci komunikovat. Pokial viem @ziarofka- ke zatial nik po opytani pomoc neodmietol.
@ziarofka od providentu si nepoziciavam, vzdy mame rezervu z ktorej cerpam extra vydavky npr. vsetci mame chripku a na lieky padne 50 eciek alebo prdne pracka a podobne. Inak ja neviem, ja necakam od mojho otca nejaky "zaujem" ako to ty nazyvas. Ak som nieco potrebovala, s cim som si nevedela rady, tak som isla za nim a slusne sa ho opytala. Zvycajne vsak slo o rady typu ako spravit toto a toto. Peniaze som si od neho nikdy v zivote nepozicala a do domacnosti mi tiez nechodi pomahat. Deti mi nevaruje. Volat volam ja jemu, aby si neminal kredit, ak by sa stalo nieco surne, aby mal.....atd. Takze ak to mam brat tvojim slovnikom, tak ani ja nepocitujem ziadny zaujem zo strany mojho otca.
@ziarofka trosku sa citas co pises? Ako gradujes? Najskor to bol jednoduchy problem v komunikacii a ochote pomahat, teraz su tvoji rodicia uplne nevsimavi hnusaci.
Zamysli sa, kto ta vychoval, kto ta satil, kto ta "vystudoval" pre tvojho cteneho manzela, ked uz si taka sirota. Ale to je tak, lahko sa zabuda na dobre veci, ze? A manzel sluboval, ako sa postara v dobrom aj v zlom, alebo som zabudla na dovetok "za asistencie jej rodicov"? V zivote by som nikoho nenechala plut na svojich blizkych, a to je jedno ci na manzela, ci na zbytok rodiny.
Este mi neda, keby si energiu, ktoru si venovala modremu konovi venovala drevu, tak mate doma napilene a poskladane na tri zimy.
kuurna ziarofka vediet kde byvas asi ti idem s tym drevom pomoct,,uz sme to fakt mohli mat hotove,,,deti ktore mame doma by to ukladali,,sak volako ich zabavit treba,,,a keby si im k tomu pridala to euricko dake,,mozes mat aj do buducna vystarane,,oni si ho odlozia a viis euro k euru raz si len tak bez pozicania postavia dom a uz nebudu niikdy od teba pytat...
@viera27 no koment , nechcem tu pisat nadavky, drevo je uz davno poukladane aj bez nasich, sami sme si pomohli, viem ze sa to da aj bez ich pomoci ale TO TAKI LUDIA AKO TY NIKDY NEPOCHOPIA CO mam ja na mysli tak sem radsej nepis, a uz keby som mala tolko casu ako vravis tak by som odpisovala kazdej ale zajdem sem tak mozno 2x! grc
@ziarofka podla mna, ked s tym ma problem tvoj manzel, nech im to povie on.. ked pises, ze on im pomahal, tak nech si tu pomoc teda pyta naspat, ked mu to tak vadi.. a pravda je ta, ze oni naozaj niesu povinni pomahat. cloveka to boli aj mrzi, to ano, ale nie je to ich povinnost, najma ak to nemaju v povahe. tak ich neprevychovas. na druhej strane, mozte byt radi, ze u vas nie su "nasackovani" kazdy den a do vsetkeho sa nestaraju
@maznacik007 a z akej strany to mam vykompenzovane? Moja mama nezije, starych rodicov tiez nemam, svokra je 300km daleko (nema zahradu, nechova hydinu, zije v bytovke so svojim dochodkom, ktory po xy odpracovanych rokoch v zdravotnictve je fakt ubohy, takze pomahame my). Moj otec zije v inom meste, ma zdravotne problemy a financne z dochodku tiez ledva zije. Aj tam pomahame my. Ked som porodila druhe dieta, bol v nemocke (lezala som tam dlhsie) za mnou mm, dcera a jeden krat otec. Lepsie povedane bol za malym, lebo ja som bola na JIS-ke. Takze neviem kde to mam vykompenzovane. Ja netvrdim, ze rodina si nema pomahat (jasne, ze ma), ale ocakavat to nemozeme, je to ich dobra vola.....
@janine01 s akymi vecami co spravim??? Nerozumiem. Nemam haciendu ani neprehrabavam miliony lopatou. Mame byt, ktory zdedia nase deti (fifty fifty). Zijeme tak, aby sme si nemuseli poziciavat, ale to neznamena, ze zgrglim kazdy cent a ukladam vsetko do pancuchy. A ak sa mi nahodou podari usetrit par korun, na dochodku sa mi zidu, lebo pri dnesnej dochodkovej situacii ked pojdem do dochodku ja uz ho nebudu mat z coho vyplacat. A nieco musim jest aj na dochodku.
@andys11 citujem :
"ze rodicia vas vychovali, maju pravo na zivot, co od nich este chcete, co ste si stavali dom, ked si neviete sami poradit a podobne. boze, tu su v poslednej dobe niektore prispievatelky uz totalne bez empatie, s vlastnymi "najlepsimi" nazormi na zivot, okamzite posudia, odsudia, hrde na seba, ako to niekomu splechli. som uz fakt zhrozena....
...toto su tvoje slova...
..tak moja mila,ja si za svojim stojim! len ty si z toho urobila "cierne a biele"... ked som sa vydala,to neznamena,ze sa rodicia na mna vykaslali a prestali byt sucastou mojej rodiny!!! a to neurobim ani ja svojim detom!!! ale fakt ,nech sa nikto na mna nehneva,povedzte mi preco by to mala byt ich povinnost??? podla mna je to prejav ich dobrej vole. kym sme boli na sk ,tak mozem kludne povedat,ze ja som viac pomohla mojim rodicom ako oni mne. myslim,ze to je prirodzenejsie,ked dospele deti pomozu svojim rodicom ako naopak,nemyslite?
..mamicky,ktorym rodicia ci svokrovci pomahaju,teste sa ,lebo ani mozno netusite ake stastie mate.(ospravedlnujem sa tym,ktore to vedia,nechcem sa nikoho dotknut)
..mamicky ,ktorym rodicia ci svokrovci jednoducho NEPOMAHAJU ,tak bohuzial ,musite zvladnut svoj samostatny zivot same...
... a baby prosim ,vas prestante tu skusat "Kto z koho" ved je to diskusia... a kazdy ma iny nazor... ja viem ,ze urcite kazda nesuhlasite s tym mojim... nevadi ,ani ja nezdielam nazory vsetkych tu..
@zlatica36 samozrejme, moja mila, beriem tvoj nazor. mne sa nepacilo, akym sposobom to tu niektore baby napisu, v poslednej dobe je tu neskutocna moda urobit vola z cloveka, ktory zalozi temu a ma nejaky problem alebo otazku. prve reakcie na tieto otazky/temy byvaju fakt podla mna arogantne, akoze, co sa tu pytas taku sprostost alebo co si myslis o sebe, ked sa tu taku vec pytas a to sa mi proste nepaci. a k tvojmu nazoru, chapem ho, beriem ho a ja dufam, ze som matka a moj muz otec, ktory budu vzdy voci svojim detom citit aj povinnost pomoct, poradit, podrzat, tak ako to prirodzene citia voci mne moji rodicia a ako to ja citim voci nim. a ver mi, teraz zacalo obdobie, ked obaja moji rodicia potrebuju viacej nasu pomoc ako opacne a ja pre nich urobim cokolvek a rada a to aj z povinnosti aj z prejavu dobre vole 🙂
ale mas pravdu, ze ak rodicia nepomahaju, tak s tym sa takmer nic neda robit, to ide z nich,mozno boli sami tak vychovavani a s tym sa treba proste iba zmierit, ale fakt si nemyslim, ze by to tak byt malo. ale hold, to je zivot 😉
@ziarofka no neviem,necitala som diskusiu..len uvodny prispevok.ale nemalo by to byt skor opacne,ze deti pomahaju rodicom? 😕
predsalen uz maju svoj vek a za cely zivot sa uz okolo svojich deti narobili dost.vsak ste sa OSAMOSTATNILI,no nie?
len sa prosim ta nehnevaj..je to len moj nazor.mozno su vasi v dobrej forme a vsetko by zvladli..aj svoje veci aj vam pomoct s vasimi.ja by som to od svojich rodicov neziadala.som rada,ze si mozme robit sami tak ako chceme,ked nestihame..no a co..robota neutecie.ludia su dolezitejsi 🙂 na tvojom mieste by som taketo veci vobec neriesila a bola by som rada, ze rodicov vobec mam..
@cecil36 a este ze co spravis so vsetkymi tymi vecami ,,,si ich zoberies do hrobu???