Rodičia nás sklamali a manžel chce prerušiť s nimi kontakt
Dostala som sa do veľmi komplikovanej situácie. Naši nám pred troma rokmi sľúbili byť za lepšiu cenu (po babke) byt manžel prerobil svojpomocne, nadrel sa tu. Prepis sa ale natahoval až došlo k zmene rodinnej situácie a už viac neplatí dohoda o kúpe, zrušili ju rodičia. Manžel je veľmi naštvaný, chce z bytu vyplatiť naša vložené úspory + prácu, ktorú tu odrobil. Ja ani neviem ako mam reagovať, na jednu stranu som smutná a zlostna, že sa musíme sťahovať, že nič co sľúbili nesplnili, na druhú stranu sa im neviem postaviť. Je to komplikovane a hrozne sa to vo mne bije. Keď som s mamkou vystupuje ako najväčšia chudinka a aj ma reči ako nam veľmi pomohla (teraz minimálne už rok nepomohla v ničom, všetko len komplikuje). Asi som tu nenapísala všetko tak na dodatočné otázky odpoviem. Jasne nikdy neprerabat byt keď nie je tvoj už viem, myslela som si ze mne sa to stať predsa nemôže. Ja som svojej rodine absolútne dôveroval. Manžel teraz chce aby sme úplne prerušili kontakty. Ako to vidíte vy? Ako sa zachovať?
Ahoj, predpokladám že vidia ceny nehnuteľností a chcú si riešiť finančné problémy. Dosť zle je ale to, že to robia na úkor vašich financií a vašej investície. Lebo hodnota bytu po prerabke stúpla o dosť rovnako aj cenami nehnuteľnosti ktoré za tie 3 roky rapídne stúpli.
Predpokladám že dohodu o lacnejšom prepise bytu ste mali ústnu. Taktiež predpokladám že byt vaši zdedili v tom čase keď ste sa tak dohodli.
Prečo vám ho nedarovali? Peniaze ste im mohli vyplatiť aj tak.
Investovali ste vlastné zdroje či brali úver? Lebo ak úver tak sa nedivim nadhodnoteniu zo strany manžela.
Ďalší problém vidím v tom, že sa evidentne bojíš vlastnej matky. Nedokážeš sa jej vzoprieť zoči voči. Ak je to tak, tak rodičom buď napíš list alebo mail s tým ako sa cítiš a vidiš to ty a manžel.
Nepomôže rozhádať sa na život a smrť. Osobne si myslím, že keby boli ochotní povedať koľko potrebujú peňazí, tak k nejakej dohode by sa dalo prísť. Tiež je otázka prečo majú také obrovské dlhy. Či je v tom zlé hospodárenie, strata práce alebo nedaj Boh hazard......
Pýtaš rady, tak by sa patrilo napísať viac o situácii rodičov.... Teda ak ju vieš....
Ano manzel ma pozadovat vratene peniaze spat, vwd byt prerabkou stupol na cene ale nema pravo pozadovat po tebe uplne prerusenie kontaktov
@martina1201 skvelé otázky a rady 👌
Tiež si myslím, že sa rodičia dostali do nejakých dlhov (buď oni alebo sú súčasťou niečoho) a chcú to možno takto vyriešiť. Len je škoda, že na vás úkor. A tiež by som trvala má písomnom uznaní dlhu a vyplatení z bytu. Možno potom by som im niečo odpustila, ale tu to vyzerá, že rodičia nechcú nič vracať. Tak mi to príde
@ljzozv sakra tak ked chcu vyplatit dlhy, nech byt radsej predaju vlastnej dcere, ale spravodlivo,t.j. za cenu z ktorej odpocitaju vsetko co oni don vrazili pri prerabke, vrarane prace, ale nech to odpocitaju z trhovej ceny bytu aku by mal bez prerabky nie po prerabke. Iba vtedy by to bolo spravodlive. Smutne ze to pisem ale niektori rodicia su hyeny, bohuzial
nemiluju vsetci svoje deti tak, ze by aj vlastny zivot za ne dali, toto bolo urcite planovane, lebo oklamali ich pri dedictve 5 rokmi dane,hoc to nebola pravda, lebo to plati len pri predaji prave kupeneho bytu, nie dedictve. Normalny rodic si odtrhne od huby a radsej bude suche rozky jest len aby doprial vlastnemu dietatu. Toto nie su rodicia ale hyeny a ak autorka pise ze sa im nevie postavit, museli ju manipulovat od detstva a neboli to dobri rodicia, lebo ked je rodic dobry, tak sa ho urcite nebojis a vies mu povedat sboj nazor.
A rodičia to berú tak že ste im tie peniaze darovali? Majú dôvod si to myslieť?
To je divné. Keby aj potrebovali peniaze, a planovali predaj bytu, žeby nepovedali - prosim vystahujte sa, ked predame, vratime minimalne 20 000 (ci inú sumu)? Mám pocit, manzel tlacil na prepis bytu, oni povedali nie, a on sa hned vytocil a neprebehla rozumna debata.
Ja trochu stale nerozumiem, oni ho mali na teba prepisat bez odplaty, dostaly sa do dlhov takze teraz je pre nich vyhodnejsie byt predat pokryt dlhy a budu cisty? Tak ale preco sa nedohodnu s vami na odkupeni? Preco ten byt nekupite vy a nemusite sa stahovat. Ved pozri cena bytov na trhu minus investicia tolko im date a dovi dopo uz sa ani bavit nemusite. Neako mi chybaju info k tomu na pochopenie.
@danielinaa nevieme celú situáciu, možno už nie je možný prepis bytu - exekútor.
Je tu stále veľa otáznikov na nejakú zmysluplnú odpoveď a radu.
A rodicia ako reaguju nato ze by vas mali vyplatit? Po predaji bytu
@danielinaa ale na druhú stranu, ak rodičia majú pomáhať deťom, tak potom aj deti by mohli v prípade nutnosti pomôcť rodičom.
Autorka napísala, že ani mama jej posledný rok veľmi nepomáha. To znamená, že predtým jej pomáhala, bolo to od nej očakávané a teraz nepomáha a jej sa to trochu nepáči.
Fakt nevieme pozadie a tým pádom si tam väčšina dosadíme situácie z nášho okolia.
@ljzozv aj keby bolo ako pises, takyto podraz by normalny rodic svojmu dietatu nikdy neurobil. Slubili im to, povedali nech byvaju, prerabaju, papiere ze sa doriesia,... toto je hnusny podvod, ako uz niekto spomenul vyssie.
Ak ma na to manzel gule nech vypyta prachy za pracu a material.... Narok by bol ale oficialne to tiez nie je bol to prislub bez zmluvy... Chapem ze je nasrany... Aj ty by si mala byt i ked rodicia... Doba je zla a ked si ani rodina nepomaha..
Diskusiu si založila, ako anonym. Tak nechápem, prečo máš problém napísať príčinu zmeny názoru rodičov. Myslím, že ak očakávaš rady a pomoc, dosť by pomohlo, keby si napísala všetky fakty.
Rodicom uz nebudes doverovat taketo veci aj ked sa odpustia a prejdu roky ostatnu v podvedomi poses ze ste boli dohodnuti ze odkipite byt za rodinnu cenu dnes uz vies ze ste to mali dat pisomne pri znalecky odhqd a pod
no ja by som slmozno skusila sadnut si s rodicmi na jednu stranu dala naklady na material a pracu 1:1 odpocitala priemerny podnajom za taky byt za tri roky a zvysna suma by som chcela aby podpisali uznanie dlhu ale ak nepodpisu je zbytocne riesit a sudit sa ak maju dlhy atd a platit sudne poplatky dopredu
je to velmi drahe a nepekne poucenie ze rodina ta najskor podvedie oklame osobne by som stala za manzelom a ak on chce prerusit kontakt aspon na nejaku dobu respektovala by som to a uvidis mozno sa to nejkao napravi casom (aj ked len formalne) muz ma pravo citit sa podvedene a oklamane a riesit to takto
myslim ze z nich nedostanete nic ze taky podraz je svinstvo a najma od rodica ale moze vas to velmi posilnit ako par (alebo aj rozdelit
@lusilla ved tak pise ze slubili prepis bytu za lepsiu cenu ale rodicia ich ho nechali prerobit za tri roky a prerabku cena stupla a tak ho rodicia chcu predat ale za inu sumu (nie spred troch rokov a pred prerabkou) nepise ze ho mali mat zadarmo
ty chces radu, ale nenapises suvislosti, to neviem ci niekoho bavi triafat do problemu.
Preco zmenili nazor? Potrebuju peniaze, preco ho nepredaju vam a maju po probleme? Preco vam ho nedarovali? Mas viac surodencov?
Ja by som sa obrátila na právnika, alebo ak byt pôjde do exekučného konania, na nejakého poradcu a hľadala spôsob, ako ten byt kúpiť. Možno by ste mali nárok na niečo ako predkupné právo. Hoci budete musieť dať ďalšie peniaze, ale aspoň už bude váš a nebudete sa musieť sťahovať. Ak rucili bytom v banke, treba komunikovať s bankou a s nimi hľadať riešenie. Určite sa obráťte na odborníkov a spolu s mužom hľadajte cestu. Aj na modrom konikovi je právna poradňa, skús napísať aj tam. Držím palce.
Ked ste tam tie roky byvali, platili ste rodicom aj najom alebo len energie?
Tak nechcem písať všetky detaily pretože je to dosť špecifická situácia, ktorá sa nedeje stále a v detailoch by ma mohli spoznať ľudia, ktorí tu chodia a to nechcem. Byt nechceme za normálnu cenu lebo je o 3x väčšia a nájom je tu drahy a spolu s hypo by sme to nezvládli, to radšej chceme vyplatiť a postavíme si dom. Áno boli to super rodičia, ktorí nám veľmi pomáhali a áno cítim sa ukrivdene. To, že mi nepomáha to uz neriešim ale ona už stratila úplný záujem aj o vnúčatá a jej návštevy sú podľa mňa nútené. 5r čakania kvôli neplatenie dane nesúvisi s tým, že ho zdedili. Manžel tlačil na prepis (samozrejme po zaplatení) vy by ste netlacili keby ste čakali rok, dva, tri. V júni sme začali prerábať kde nám bolo povedané, že sa papiere vyriešia v septembri a už bude tretí september odvtedy.
Nebrali sme úver na prerabku, platili sme len energie, preplatok bol vždy náš. Všetko bolo na dobré slovo, aj všetky bločky sme dali do firmy maminej takže sa k nim už asi nedostaneme. Bože keď to píšem tak si poviem, že to bolo fakt hlúpe, len som tomu nemala dovod neveriť
ale ved co ste nepovedali, ze tu dan uhradite? dali ste do toho tak ci tak kopec prachov
Myslim ze par rad si tu uz dostala a uzitocnych. Jedina moznost je obratit sa na odbornika (pravnika).
Ocividne nastal nejaky zlom/problem v celom vasom vztahu, kedze mama nejavi zaujem o vnuca. Otazka je, co bolo podmiene cim, prestala pomahat, stratila zaujem o vnuca, prepisanie bytu zlyhalo, alebo vsetko zacalo bytom a jeho prepisom a potom doslo k ochladeniu vztahov s rodicmi.
Neviem ake problemy financne mozu mat tvoji rodicia, ako fyzicke osoby hadam nenabudli dlhy vo vysle 150 tisic e, ako pravnicka osoba tvoja mama kedze ma asi firmu beriem, ze by dlhy mohli takto vystrelit. Keby som ja mal dlhy a som v takej situacii ako tvoja mama predam byt dcere, teda uz pred 5 rokmi by som jej ho darovala a nech s muzom preraba, plati ucty, zveladuje ale bolo by to ich. Ak uz by mi preskocilo a nedarovala by som jej ho, tak vlastnej dcere a jej manzelovi ho predam za lepsiu cenu. Ak ale maju take velke dlhy ze jedina cesta je predaj bytu nejakej tretej osobe je myslim fer, aby teda vratili peniaze tebe a manzelovi za prerabku, 50tisic mi pride trosku nafuknute tym, ze je nastvany, ale dajte im realnu cenu + zohladnite pracu, to sa da vypocitat a povedzte to rodicom spolu a hlavne stoj teraz na manzelovej strane.
Drzat pri manzelovi a urcite ziadat vyplatenie penazi spat,rodicia nerodicia..mozte plakat,hnevat,nehnevat..ale toto je vazna vec..kludne aj sudne riesit..aj cudzim by toto urobili?treba si vazit aj muzovu pracu a vase peniaze,matka vas aj citovo vydiera..
Ono veľmi ťažko radiť, keď človek nevie všetko. Bývali ste tam vlastne zadarmo, žiaden prenájom ste neplatili, prerobili ste byť...nuz ja neviem. Nerozumiem celkom situácii. Koľko sa reálne vložilo do bytu? Keď to dáte na súd, oni vám spätne môžu vyrubit, že ste bývali zadarmo, neviem v akej štvrti, v akom meste, to sa tiež môže navýšiť, cele zle. Človek nevie poradiť, keď nevie všetko. Základ, veľké úpravy robiť vo vlastnom iba. Ty vieš, koľko pomohli, čo sa stalo, prečo zmenili názor, či je to súrne atď... Stále to je ich majetok. A za mňa rodičia sú rodičia a manželia môžu byť ex ani nevieš ako... Aj keď teda aj rodičia sú všelijaki, ale to musíš vedieť ty
Inak ma este zaujalo,tvoji rodicia vam pomahali a platili ste len energie... ako vam pomahaju a pomahali muzovi rodicia. Cim vam pomahali este tvoji eodicia zw ste byvali len za energie lebo uz to je velka pomoc..
@sense nech je jak je. Je to byt po babke. Ma nanho ako vnucka tej babky moralne pravo. Rovnako ako jej mama dcera. Jej mama nicim babke neprispela na ten byt. Len zdedila. Z moralneho hladiska ma aj dcera narok. A som si ista ak by babka zila, ze by sa jej toto nepacilo ze urobili.
@danielinaa tak dcera bude dedit tiez raz ked matky nebude a kym matka zije dcers nema moralne pravo ziadat od matky dedicstvo po babke, ....ono vzdy je to len pohlad z jednej strany... a tiez nevies ci matla babke prisowla alebo nie a ako prispela....
To ako jeby ja som teraz ziadala dedicstvo po starych rodicoch lebo mam moralne pravo ze to bola mojs babka? By ma hanba fackovala.
Ked im to slubili mali vybavit prepis az potom vrazat peniaze a jed uz aj vrazili peniaze nemali davat blocjy prec.... lebo reraz aj ked sa budu sudit nemaju ziaden dokaz...
@sense v tejto chvili by hlavne zdedili dlhy, je to aj nezodpovednost jej rodicov ze si ich narobili. Ked je ako pises, necitam komenty vyssie,vidim len jedno riesenie, natvrdo prerusit kontakty. Nech sa s tym bytom zadrhnu, ked uz im majetok viac nez vlastna rodina. Ale na stare kolena nech nedoliezaju ze sa nema o nich kto postarat. Kazdy nech si zne co zasial

Autorka nebola som v podobnej situacii a teda neviem ako by som sa zachovala ale nechcela by som stratit kontakt s mamou a otcom koli majetku.
Viem si predstavit, ze to mas tazke ale teraz je dolezite aby si to bola prave ty, kto tuto sytuaciu vyriesi. Ak to nechas len medzi rodicmi a manzelom, kludne to moze prejst do otvorenej vojny a manzel moze dat rodicov na sud a bude to ovela tazsie to vyriesit. A ak sa aj vyriesi, je mozne ze bud stratis zo svojho zivota manzela alebo rodicov. Manzel ma pravo pytat peniaze od tvojich rodicov. Snaz sa spravit vsetko pre to aby sa tato situacia vyriesila hned teraz kym nie je vojna. Snaz sa presvedcit rodicov aby vam vratili peniaze. Snaz sa im vysvetlit ako by tento problem mohol znicit tvoje manzelstvo, alebo vztah k rodicom, ak peniaze nevratia. Snaz sa im vysvetlit ze ty si medzi 2 mlynskymi kamenmi a nesmierne ta to trapi. Ak ta maju skutocne radi, hadam to pochopia a zaplatia... a budu nadalej trvat len na to aby ste s odstahovali a peniaze vam nevratia, musis stat pri manzelovi.