Rodičia nás sklamali a manžel chce prerušiť s nimi kontakt
Dostala som sa do veľmi komplikovanej situácie. Naši nám pred troma rokmi sľúbili byť za lepšiu cenu (po babke) byt manžel prerobil svojpomocne, nadrel sa tu. Prepis sa ale natahoval až došlo k zmene rodinnej situácie a už viac neplatí dohoda o kúpe, zrušili ju rodičia. Manžel je veľmi naštvaný, chce z bytu vyplatiť naša vložené úspory + prácu, ktorú tu odrobil. Ja ani neviem ako mam reagovať, na jednu stranu som smutná a zlostna, že sa musíme sťahovať, že nič co sľúbili nesplnili, na druhú stranu sa im neviem postaviť. Je to komplikovane a hrozne sa to vo mne bije. Keď som s mamkou vystupuje ako najväčšia chudinka a aj ma reči ako nam veľmi pomohla (teraz minimálne už rok nepomohla v ničom, všetko len komplikuje). Asi som tu nenapísala všetko tak na dodatočné otázky odpoviem. Jasne nikdy neprerabat byt keď nie je tvoj už viem, myslela som si ze mne sa to stať predsa nemôže. Ja som svojej rodine absolútne dôveroval. Manžel teraz chce aby sme úplne prerušili kontakty. Ako to vidíte vy? Ako sa zachovať?
@danielinaa znova ti píšem, že nevieme nič bližšie. Nevieme presne v akej sú situácii...
Neviem ako tie dlhý vznikli...
Tak len tapame a tipujeme. Berie to každý zo svojich životných situácii...
Na ten byt nemá žiadne morálne právo viac ako jej rodičia. Bol babky, nie vnučky.
Iné je, že im sľúbili a nechali ich, nech ho prerobia. Ale nie jeden príspevok na nete je o Tom, že bez papiera potom ťažko dokážeš nejaký ústny dohovor. Viaceré tu spomínali súd, mám veľkú obavu, že to bude na dlho a s neistým výsledkom. Čiže najlepšie riešenie by asi bolo, sa teraz fakt dohodnúť a dať to na papier... Veľa možností už žiaľ autorka nemá.
Neprerusovala by som s nimi kontakt, jednak je to tvoja psia povinnosť ako dcéry aj keby boli neviem aki a jednak ako by ste potom vyriešili tento problém? Ak nebudete spolu hovoriť,bude to ešte horšie. Ak to inak nepôjde, žiadajte aspoň peniaze za materiál - lepšie ako nič. Inak poradila by som sa s právnikom či sú platné aj ústne dohody - ak by ste to museli riešiť súdnou cestou.
@danielinaa no tak výborne na štáte kolená nech nedoliezaju, dofrasa, ale dedičstvo by chceli, lebo asi niečo ostane, vsakze😉, takže oni nebudú doliezat po predaju všetko a budú mať vystatano niekde v nejakom dobrom penzióne, keď budu na tom dobre môžu cestovať a tak, nemusia doliezat,to je fakt. Ja by som toto urobila kebyže ma dcéra moja takýto názor. Lebo ono aj bývať v byte len tak je dosť pomoc a reálne na ten byt ma pravo matka a nie dcéra... Takže kebyže ho aj predá a ide na mesiac na Seychely jej vec a co sa tam stalo nevieme úplne. Ale ved aj manželovi rodiča sa mohli nejakonhecnut darovať byť po babičke a tak, nevieme
todicia vam chcu vyplatit to co ste investovali ? material a pracu ? v akej vyske ?
ak chcu tak urcite neprerusuj kontakt aby ste to poriesili a dajte si to pisomne pred notarom cez pravnikov pripadne
ak nechcu vratit tak ukoncite kontakt poslite kluce po kurierovi a berte to ako drahu zivotnu skusenost
@maciatkolulu chces povedat ze ti toto urobit rodine svojej dcery je ok ? ak by im to urobil niekto cudzi co by si pisala ?
to ze niekto je rodicom (ona sa a svet sama nepytala) mu nedava pravo klamat a okradat svoje deti (jasne aj taki rodicia existuju ale deti nemaju povinnost to akceptovat ) a maju pravo sa voci tomu vyhranit
a zaujat postoj
@maciatkolulu ved zdedili by dlhy, kaslat na take dedicstvo. A prerusit kontakt znamena aj vy*t sa na ich peniaze, ved pisem nech sa s tym bytom aj zadrhnu. Ale neviem naco na teba vobec reagujem, kedze ty nemas na MK bohvieaku reputaciu.
@maciatkolulu niektore nicky by sa mali dat blokovat ako na fb, konecne by bol na MK pokoj. A ludia ako ty by odisli het kedze by nemali do koho rypat, lebo by ich kazdy blokol.
Píšeš, že 5 r. čakania kvôli neplateniu dane nesúvisí s tým, že ho zdedili. Súvisí ... teda ak rodičia zdedili po babke a teraz by ho napísali/predali vám s manželom, tak by daň neplatili (ráta sa do tohto obdobia aj doba vlastníctva babky)
@petina5001 ahoj daň by sa platila, bol pre písaní pred smrťou, oficiálne nebol predmetom dedenia
Manželova rodina tiež samozrejme pomáhajú, nemusia, chcú. Teraz nám prepisuju pozemok aby sme mohli začať stavať. Manžel je priamy dedič (neviem ci som to správne napísala, to len pre tie, ktoré by už začali s tým, že všetko chceme vyhodne)
@loginexistuje takto to bolo skrátené
Manžel: chceme 50000
Mama:dobre
Manžel:pôjdeme zajtra ku notárovi
Mama:ja nemám čas
Manžel:tak iný deň
... A prešlo to do stratena
Umysel bol dobry, predsa len by si necakala, ze ta vlastni rodicia takto podrazia. Od cudzieho cloveka by to mozno este clovek ocakaval.
Ja suhlasim s ostatnymi v diskusii. Chapem, ze su to tvoji rodicia, ale je na mieste aby si si zastala muza. Vrazili ste do toho peniaze a tvoj muz sa na tom aj patricne namakal a v konecnom dosledku z neho vlastni svokrovci urobili naivneho somara. Ja by som bol napaleny tiez.
Poviem ti tak, ak by som v tom nemal vlastne peniaze, ze by sa teda jednalo len o moju pracu a strateny cas tak s tazkym srdcom by som to prekusol, ale zene by som jasne povedal nech odomna v ziadnom pripade neocakava akesi zachovanie dobrych vztahov so svokrovcami a ich pripadna navsteva u nas doma by sa konala len v mojej nepritomnosti ( neziadal by som zenu aby s nimi prerusila kontakt, ale ja sam by som s nimi nechcel mat nic spolocne ).
Kedze ste do toho peniaze vrazili, tie by som urcite ziadal spat. Nehnevaj sa na mna, ale co su to za rodicia ktori si nechaju zaplatit a prerobit byt a potom takto vlastnu rodinu okabatia?
V kazdom pripade by si si mala zastat muza. Ja by som uz po tomto od rodicov ani nic nechcel. Chvalabohu takych rodicov nemam.
Manžela úplne chápem, keď oni zmenili názor, je to ich právo, ale takisto on ma pravo a nárok žiadať vrazene peniaze nazad. Rodiča, nerodicia, toto je o inom. Ty môžeš plakať, lebo mamička a ocko, ale bohužiaľ, fakt je, že sa zachovali veľmi nefer. A áno, taky konflikt môže byť dôvodom na zničené vzťahy. Lebo úprimne, bud podržís manžela, (co by bolo správne) a rozhadas sa s nimi, alebo budeš na ich strane, ale to myslím ze ti riadne rozbije vzťah s manželom. Chybu sams vieš, akú ste urobili, byt najprv mal byť váš, až potom robiť na ňom. Ale to nemení na veci, že je to proste nespravodlivé od tvojich rodičov. Muž chce len to, čo vam právom patrí
ja by som zavolala mame a teda nech ona navrhne termin k notarovi (predtym by som investovala do pravnika aby vam to uznanie vratenia spisal tak aby ste nemuseli ist uz na sud ak by prislo na exekuciu) ak povie ze nema cas da sa notar aj zaplatit ze pride za vami a mamou
a urobila by som to co najskor
neznášam takých ľudí ako tvoj manžel, že je naštvaný a chce prerušiť kontakty. Za čo? za peniaze? To už fakt chce niekto vymeniť vzťahy za financie. Za ďalšie, len vašou hlúposťou ste tam, kde ste. Keď vám chceli dať byt na začiatku, tak ste to všetci mali spraviť hneď. A nie prerábať niečo čo nie je vaše. Zasa len vaša chyba.
A ešte ďalšia otázka, kvôli čomu zmenili názor. Ale ak by môj manžel chcel prerušiť vzťahy, len kvôli tomu, že naši by nám byt nedali (aj keď investované peniaze sa vám vrátia, keďže byt raz tak či tak zdedíš), tak by som sa hlavne porozprávala s ním. Nech pýta u svojich rodičov a tam nech preruší kontakty. Kde ste bývali do teraz? u vašich. Aj to je pomoc od nich. Chlap nech sa stará, a nech vým zabezpečí bývanie hlavne on.
@danielinaa pozri niektoré nicky ako napríklad by mohli tiež zmiznúť a tiež by bol pokoj, ja píšem iba, že nevieme ako to celé je a vysrať sa na deti či rodičov je veľmi závažné rozhodnutie a z tohto co píše autorka ja osobne neviem presne určiť aké to je cele. Ale celkovo som sa dočítala, že tri roky bývali zadarmo v byte, čo je veľká pomoc, rodičia niečo sľúbili, ok, nepoznáme pozadie, sľúbili byt za lepšiu cenu, nie darovať. Niečo sa stalo,,nevieme co, každý sa môže dostať do problémov, tobôž teraz. Ak sú podnikatelia rodičia alebo? Takže moja rada tnie chcieť naspäť to co sa tam investovalo a nie poslať ako si to napísala, či pardon, vysrať sa na rodičov. Kľudne a bez emócií a ved keď tak, môžu aj manželovi rodičia nejaký ten byt teraz poskytnúť, jaaaj, o tých my nič nevieme, ale už posielať rodičov do riti je fajn.
@danielinaa a ešte niečo, keď sa tu niečo nepáči, napríklad štýl mojich príspevkov, tak ich nečíta a máš "vystarano", papa a peknú nedeľu a menej zlosti v sebe maj, prskas okolo seba 😂
Koľko vás stále prerabka?
Okolo 20000e
@loginexistuje a ty by si išla do rizika, okrem iného, že teda asi vzťah s rodičmi by bol na bode mrazu a okrem toho rodičia by si podľa mňa mohli zobrať právnika tiež a žiadať spätne peniaze za nájom, ďalej prerabali s papierom povolenia vlastníka? Predpokladám, že nie... Takže so súdom by mohli prísť akurát tak o peniaze. Nevysudili by nič. Prerabali cudzy byť bez povolenia... A o vzťahoch a sľubov nepíšem, neviem kde a ako je základ, pravda.
@maciatkolulu tak na toto sme povolenie mali, dokonca to stavebného úradu
Tak fajn, keď vám dali vlastníci bytu povolenie na prerabka, hor sa na podanie návrhu na súd. Ale ja by som mala vždy na pamäti, že rodič je rodič a manžel je manžel, nie v zlom, prešla som si v živote všelicim...ty vieš, kde je pravda a ako to celé bolo a je. Takže ťažko ti radiť takto. Koľko ste investovali do prerabka, teraz myslím to, čo viete zdokladovať? Ja viem, či je to súdiť sa a viem ako vedia peniaze doničit vzťahy. Ale ty vieš, kde je pravda, ak vás reálne rodičia hnusne oklamali, tak ôk, riešte to súdom. Bude to nadlho s neistým výsledkom. A posramotenymi vzťahmi na dlho možno na vždy. Si jedinacik? Prepáč, ale reálne toľko malo informácií, že sa nedá radiť. Racionálne radiť. Môžem tu plakať ako ta ismekli ti smejdi hnusni, tvoji rodičia, nech muž pýta rovno 80000, budú platiť až sa po toto, ale.je to zbytočné, keďže netuším ako to cele je, čo sa stalo, čo tomu predchádzalo, aké sú majetkové pomery rodičov, lebo napísať, že budeš dediť iba dlhý, je fakt teda dosť kimicke😂😂😂, keďže my tu netušíme, či tvoji rodičia nemajú dom pod slávnom a to, čo chceli vyplatiť, tie dlhy s platia predajom bytu babky a ešte um aj zostane, ale ok
..
Skus si to predstavit opacne, ze by to boli muzovi rodicia a muz ti nezastane stranu, ako by si sa citila?
Nuž, ale keď vás stala prerabka 20000 prečo chcete 50000? Tomu nerozumiem
Môj názor je, že ak chceš komunikovať s rodičmi, tak komunikuj. Nenut však manžela, aby sa s nimi stretával. A hlavne, podľa mňa má tvoj muž pravdu ohľadom peňazí, žiadajte investíciu naspäť za material. Ešte doplním - ale teda žiadala by som peniaze reálne investované, nie peniaze naviac
@maciatkolulu na tom sa nevieme zhodnúť, podľa mňa je to strašne veľa, ale on si takto nacenil prácu, predimenzovane, + cena bytu prerabkou vyskočila na viac ako ako 2 násobok
Ach jaj... Opäť píšem, ty vieš, ale z ceny 20000 urobiť 50000,no neviem... Je to cele nepríjemné.
do prerusenia kontaktu ta muz nemoze nutit, je to na tebe, ako sa sa ty citis.. ale tie peniaze by vam mali vratit, to je jasne

@danielinaa asi tak nejak...tak ja som rak naüisala hlavne pre tie kpmentare vyssie lebo pri zalozenom prispevku tp vzdy vyzera inak ako ked sa poukaze aj na ine veci a zrazu je napisane aj nieco ine...a vzdy chyba vyjadrenie aj druhej strany, a tiez nie je spominane ani ci su to dlhy resp zaco su to dlhy...ak ide o dlhy a je lepsue byt predat dlhy vyrovnst aby nefoslo napr k exekuciam tak radsej to...pretoze ak by aj rodicia predali byt a vyplatiöi teda dxere to co vrazili donprerabky tak sa mozu dlhov zbavit a prip firmu postavit opat "na nohy"...
a tiez je spomemute ze byt bechceli za normalnu cenu ale 3x mensiu....