Rodičia nesúhlasia s mojou túžbou návratu na Slovensko
Ahojte mám 24 rokov a bývam z rodicmi v zahranici už 5 rokov, na Slovensku sme predali byt a odišli sme do zahraničia. Mám tu pracu aj vsetko ale niesom spokojná s tým ze tu byvam a chcem sa odsťahovať naspät na Slovensko lebo vždy som sa tam cítila lepšie veď pretsa od malicka som tam zila… Mám aj peniaze nasetrene aj vsetko ale moji rodičia s tým nesúhlasia aby som tam isla jednoducho sa s nimi stále hádam kvôli tomu a nebaví má stále počúvať to aká som hlúpa a tď
Chcem byt tiež už konečne šťastná ale moji rodičia nevedia pochopit ze už som dospela a ze sa mozem rozhodovat vo všetkom sama… dokonca by som chcela aj priateľa si nájsť a mat normálny život lenže stále robiť a robiť to iste má nebaví… nemám sa tu skym áno zabaviť a nemám tu ani nikoho koho by som poznala… som z toho veľmi na dne na psychiku mi to nerobí dobre, peniaze ktoré som si nasetría som chcela investovať do môjho nového bývania na slovensku ale strašne sú proti tomu… Veď by som chodila ich navštevovať stále ale ani to nepochopia už ma nebavy sa s nimi hádať kvôli tomu… prosím o radu ako to mam zvládnuť a co mam robiť som fakt na dne…
@danica2711 amen!!! Ja som bola v autorkinej situácii, na Slovensku som žila iba keď som bola študent bez starosti a povinnosti. Zo školy som šla rovno do zahraničia, cely čas som plakala, ako mi je v zahraničí hrozne a na Slovensku mi bude super. Stacilo mi byť na Slovensku 6 mesiacov !!! A najradsej by som odisla. Neviem, kde v zahraničí žiješ, ale na Slovensku je to bieda vo všetkých oblastiach. Tie veci sa ti postupne začnú odkrývať, take veci nevidíš ako študent. Môžeš sa mat dobre aj na Slovensku, ale čaká ťa k dobrému životu tŕnistá cesta. Tvoji rodičia vedia porovnávať, boja sa o teba a chcú ti najlepšie.
@pupavka234 presne to som si spomenula, že v každej krajine má chlieb 2 kôrky, minca dve strany, ani v zahraničí to nie je život na ružovom oblaciku.
@katkami123 veru tak
Môže to byť spomienkový optimizmus, ale aj realita vykorenenia, túžba po živote ako v detstve. Lebo 19r vnímala svet a život v realite inak ako teraz .
Slovensko nie je uz ta krajina ako pred pandemiou, vsetko je tu hore nohami a po volbach masaker. Vela ludi odislo a vela sa chysta odist. Pre Boha naozaj si to dobre rozmysli! Sama by som neverila, ako sa krajina a spolocnost dokaze tak zradikalizovat a zblbnut len za par rokov.
ani tu nedostaneš radu takú akú potrebuješ, ľudia ti tu budú odpovedať tak že do toho vložia vlastné pocity a bude to zase 50%na 50% ...ale už v otázke si si vlastne odpovedala, chceš byť konečne šťastná, a to docieliš len tým že budeš skúšať, daj na vlastnú intuíciu, čo je pre teba dobré
Rodicia maju iba teba? Nechcu ta “pustit” lebo? Ta chcu pre seba alebo ze slovensko je proste “diera” do ktorej sa vratit je krok s5.
Keby si im povedala ze ides do inej krajiny s rym by suhlasili alebo tiez by zakazovali?
Kazdopadne si dospela. A zospovedna za svoj zivot i za svoje rozhodnutia.
Ja tvojich rodicov chapem, ale je fakt, ze clovek to musi zazit na vlastnej kozi, ake je to zit v tejto ruskej provincii, aby to pochopil. Podla mna si to tu dost idealizujes. Faktom je ze nasa vlada vedie krajinu smerom posledny zhasni. nakrmi svojich socialne odkazanych volicov, svoje penazenky a jedina reforma, ktora ich zaujima je len v zaujme zabezpecenia ich beztrestnosti. a bohuzial tu zije veeelmi silne % ludi ktorym toto maximalne vyhovuje a su s tym spokojni (nic nerobim, nic neviem, len nadavam, ale stat sa tvari, ze sa o mna zaujima, tak zavriem spokojne oci pred ich okradanim, hlavne, ze uz nepocujem o lgbti a medvedoch lebo ti maju najvacsi podiel na mojom zivotnom nestasti). ano takto vyzera nasa mentalita, vitaj u nas. kazdy sa do kazdeho stara a a zavidi mu este aj chorobu. aj do poslednej statnej budky bol do mesiaca nasadeny nas clovek, nevadi, ze nema skusenosti, ani odborne znalosti, hlavne ze je to nas okresny predseda strany z vysneho zapadakova. (staci, ked si pozries to kvalitne zlozenie na ministerstvach pod sns) takto sa tu zije. a ako bonus ak si prave ty, ta sikovna, ktora na sebe maka a pracuje, tak tvoju penazenku to nakoniec bude boliet najviac, lebo niekto tychto chudakov, rozne nezmyselne helikopterove davky a luxusny zivot nasich nabalenych poslancov (ktori chudacii musia vymyslat tazke strategie ako prist k peniazom, kedze ich platy nie su bohvieake, ale biedu rozhodne netru) musi niekto zaplatit. tu nikoho netrapi klimaticka kriza, zivotna uroven, udrzatelna ekonomika, rozvoj regionov a ani rozvoj zdravotnictva a skolstva, nebodaj investicie do vedy, vyskumu a inovacii. a vies preco tieto temy nikoho nezaujimaju? lebo len co vyjdes za hranicu BA tvoj plat za tu istu pracu (ak nejaku vobec vo svojom odbore najdes) klesne o 2/3 a zrazu uz nemas cas sa zaoberat takymito vecami lebo riesis len to ako prezit do dalsej vyplaty. ale naspat k povodnej teme, tvoj zivot je len v tvojich rukach, mas ho len jeden, nepotrebujes pozehnanie od rodicov ku kazdemu tvojmu rozhodnutiu, aj ked s nim sa kraca nepochybne lahsie. pohovory su zvacsa online. najdi zamestnanie, podnajom a rodicom povedz ako hotovu vec, ze ides na 1 rok (tolko su zvacsa aj kontrakty so zamestnancami) a potom sama uvidis, ci tu najdes to tvoje hladane stastie. tak to budu aj rodicia lahsie niest, ked budu mat pred ocami casove ohranicenie, a potom si zvyknu bez teba. a naozaj vyskusaj aspon 2 roky tu zit, kym pojdes do kupy nehnutelnosti. mas 24 teraz je ten najlepsi cas na to, to vyskusat.
@cacianka
Život v zahraničí majú mnohí ľudia skreslený, peniaze tam nerastú na strome, ja som sa tiež vrátila späť na Sk, našla si tu manžela a mame deti. Taktiež moji známi s ktorými som tam bola, tiež sa vrátili tu a založili si tu rodinu.
super, desat odide, aspon jedna pride🙂. Ak si slobodna a bez zavazkov, tak sa vzdy mozes rychlo zdekovat zo Slovenska a vratit do zahranicia alebo vybrat inu destinaciu. Ale rodicov chapem, my sa ako rodina pohravame s relokalizaciou hlavne kvoli detom, nechcem, aby tu vyrastali, ked dokazeme slusne prezit inde. Naviac z nasich vysoko nadpriemernych dani sa mi tu sucasnu bandu podporovat nechce.
Mám 60 rokov a dnes idem na protest proti bačovaniu ficovcov.Dve z mojich troch deti nebudú žiť na sk.teda jedno už žije mimo a druhé sa chystá odísť.Nik ti nebráni sa vrátiť vyskúšať.ale tvrdo naraziš....nezatvor si všetky dvere na návrat k rodičom.je viac ako pravdepodobny.
Píšeš ze si dospelá, cize to niekedy znamena ze musíš robiť veci aj bez dovolenia rodičov.
Len aby si nemala len ryžové okuliare co sa návratu týka. To ze nemáš priateľov tam predpokladám nie je iba chyba práce. Tu na slovensku ta čakajú nejaký? A co práca? Ako vyjde napr s financiami keď ti dôjdu úspory? Kľudne môžeš mať "spomienkový optimizmus ", dobrý pocit zo Slovenska atď. Lebo domov. To zažíva kopec ludi. Ale žiť niekde a byť tam na výlete sú dve odlišné veci.
Tak si to premysli.
V každom prípade osamostatniť od rodičov, vyskúšať co ti vyhovuje a co nie, treba. Možno sa dohodni s rodičmi na skúšobnej dobe, že proste chceš to ísť vyskúšať q keď nebude dobre, vrátiš sa.
@cherrystone ľudia šibe vám? autorka pisala že je psychicky na dne a vy ju tu bombardujete politikou a tým ako je na Slovensku na hovno? každí si musí zažiť na vlastnej koži život v tom či ono štáte. evidentne tam kde je šťastná nie je a toto jej pomohlo, keď ju budete zasypávať negatívnym prístupom. kde je napísané že ona tu šťastná nebude? že ona šťastie na prácu a partnera nebude mať?
Ja ti len toľko k tomu, že moja sestra sa už vracia na SK dobrých 20 rokov a stále sa nevrátila, pretože na vytriezvenie jej stačí vždy tych pár týždňov, čo tu každý rok pobudne 😅 Tiež má vkuse blbé reči, ako to tam nie je med lízať, ale ako vravím, stačí pár týždňov tu a s radosťou ide späť.
@pkgirl30 súhlasím. Nič nie je také zlé ako sa píše na webe. Aj na SK sú šťastní ľudia, bez ohľadu na politiku.
@madeincssr samozrejme...len trocha inak sa pozrieť na vec...len na pár dní vypnúť telku a internet... nedá sa na všetko pozerať negatívne, človek z toho ochorie
@vahcaac so všetkým súhlasím, ale ja nie som autorka, ja som jej v zásade napísala to isté, čo ty
Z vlastnej skúsenosti ti poviem, podobne bola som v zahraničí 4 roky...kvôli dobre platenej práci sme sa vtedy ešte s priateľom presťahovali na Svk (jemu bolo jedno odkiaľ dochádzal do práce, letecky) .po 4 mesiacoch moje oddelenie presunuli do Indie...vďaka Bohu, nebola to až tak úžasná práca ako sa javila...nevadí našla som si hneď druhú...práca super, kolektív super...ale všetko naokolo bolo "iné", ľudia nas*atí, ošuškali nás takmer všade- bývanie, zmluva v 1. práci, cestovanie vlakom (3x po sebe sa nám stalo, že po nasadnutí do vlaku ohlásili meškanie 30min a raz 3h) ...atď...prišla korona a my sme sa pobalili a išli naspäť a sme vďační za tú skúsenosť, bo hádam doteraz by sme snívali ako nám na tom Slovensku bude dobre...skús najprv, možno len prechodný pobyt na Svk, nepál mosty úplne ani tam odkiaľ chceš odísť
Všetci tu nadávajú na politiku, ale kto potom tých ľudí volil, mi je záhadou. A dalsi fakt, na politikov nadávajú úplne všade, v každej jednej krajine sú ľudia nespokojní. Či je to Anglicko, či Nemecko. Keď mi už jedna, ktorá žije 20 rokov v Anglicku povie, že už od zlosti ani nepozerá správy, lebo nemá nervy pozerať na to, čo tam stvárajú… zas netreba byť naivný.
Mna by skôr zaujimalo, prečo 25-ročná žena, ktorá žije v roky zahraničí, nemá žiadnych kamarátov a nemá s kým ísť von. To je dosť zvláštne. To aj kamarátov ti rodicia zakazujú alebo si ty s nikým nesadneš? V čom je problém?
chapem teba ale chapem aj tvojich rodicov. Tiez zijem v zahranici. Ale najskor by si sa mala sama seba opytat, mas na SK pracu alebo prislub prace alebo aspon nadej, ze si najdes pracu, ktora ta bude naplnat? Lebo neviem sice kolko mas uspor, ale naveky z nich zit asi nebudes. Dalsia vec, vies kam sa chces vratit, myslim mesto. Mas sancu najst si nejake byvanie tam? Ja som sa stahovala cez celu Europu dva razy, viem o com hovorim. Aby si nebola nakoniec sklamana, ze to nebude tak, ako si predstavujes. Ak teraz byvas s rodicmi, mozno by stacilo, keby si sa osamostatnila a skusila uz zit ako dospela osoba aj v zahranici....a ak to nebude ani potom to prave pre teba, tak sa vratis, to sa da vzdy...
Mozno je chyba,ze byvas stale s rodicmi.Skus si najst prenajom,byvaj sama a v druhej faze sa odstahuj na Slovensko.Ked sa odstahujes od rodicov,pominu hadky a mozno budes mat na vec iny pohlad.Nase deti cca. v tvojom veku sa definitivne odmietli odstahovat na Slovensko.Zivot je plny rozhodnuti a len cas ukaze,ktore boli spravne.Prajem vela stastia.
@katkami123 z pohľadu mojej sestry to ani nie je tak o politike, ako o celkovej kultúre a nálade ľudí ( čo s tou politikou súvisí v podstate, lebo ryba smrdí od hlavy vsakano 😅). Ona sa napríklad doslova bojí ísť tu na SK čokoľvek vybavovať, pretože nie je zvyknutá na to, ako sa úradník správa, v zahraničí keď nič iné, ale slušnosť je na prvom mieste všade, kam prídeš, od predavačky, cez úradníka, sestričky u lekára, lekára, proste všade. Tu keď niekam ideš, tak čakáš, kto ťa kde vytočí jednak svojim správaním, jednak nekompetentnostou. A aj celkové správanie a nálada ľudí. Sestra to popisuje čisto ako pocit, že tu sa ľudia strašne naháňajú, všade citi zhon, chaos a až takú agresivitu. Toto vonku necíti. Ťažko sa to definuje, že čo to vlastne je. Ale stačí, že človek je viac submisivny alebo proste len oblubujuci väčší kľud a vníma ten život na SK ako niečo, čo ho melie. Proste ak nie si ten "dravec", tak tu nemáš šancu.
@katkami123 presne tak
Tu žijeme, tu chodíme na nákupy, k lekárom, na kultúru, cestujeme. Čítame noviny, pozeráme správy, vidíme reálie našej krajiny, či už starých či nových politikov.
Ale necítime to podhubie, tu atmosféru inej krajiny, tie ich interné reálie.
Už len Česko, či Anglicko, Francúzsko, či severské krajiny, máme ružové okuliare aký je tam kľud, ako tam všetko funguje lepšie ako tu. prestahovat pomôže,ale iba na čas, kým nám pod kožu vrastie realita celej krajiny. Ako novicom nám bude fajn, lebo všetko je iné, nové, a tzn.lepsie. po čase to už také ružové nebude, aj tam natrafíme na hnusneho suseda (viď dokumenty o anglických psychopatickych susedoch, viď o ochrancoch verejného poriadku a čistoty), aj tam sú nehody, vraždy, úplatky, podvodné firmy aj jednotlivci, aj tam je sociálny systém - ale že úplne iný ako tu. Stačí pozrieť a porovnať školský systém, škôlky, sociálku , aj v cudzine meškajú vlaky, demonštranti rozbíjajú výklady a podpaluju autá.
Netvrdím že vždy a úplne všade...
Ale ak niekto túži zmeniť bydlisko, krajinu, má právo to skúsiť. Autorka nejde niekde do Bangladéšu, ani pretorie, rodičia už nemajú právo na zákazy príkazy, je na autorke aby skúsila žiť život inde a sama vyskúšala na vlastnej koži, čo jej vyhovuje. Nijaký zákon jej to nezakazuje, ani možný návrat do krajiny kde žije teraz.
V tom sa zhodneme.
ak si dospela mas pravo na svoje rozhodnutia, ak si tam neni stastna tak by som nepisala prispevky zbalila sa a isla prec.. ale to som ja. Treba si zratat pre a proti 🙂 a vysvetlit rodicom, zw si uz velka a mas pravo na svoje rozhodnutia a stastie
@akvi
Neviem, ale v zahraničí som mala presne ten istý pocit ako ty opisuješ Slovensko. Až na tu byrokraciu, ta je tu katastrofalna, ale co čakať, keď informatizáciu tu vedu úplní analfabeti? A všetky IT programy na uľahčenie si prace sú vytunelované?
@cacianka
Súhlasím, mám pocit, ze veľa ľudí zas vníma tu pohodu v zahraničí z ich 10-dňovej dovolenky alebo spoznavacieho pobytu. Iné je sa tam už zamestnať a pracovať ešte ako cudzinec. Blbci sú všade.
A ty si myslis, ze tu budes stastna? Preco? Lebo si sa tu narodila? To nie je zaruka, ze tu budes stastna. Dobre si to zvas lebo miesto narodenia v rodnom liste neznamena nic.
Mas tu niekoho alebo tu budes sama? Lebo rodina tu je fajn, ale kazdy den k nim chodit nebudes. Resp. rychlo ich to prestane bavit.
Mne to skôr príde, že autorka nie je šťastná pri rodičoch a chce od nich utiecť čo najďalej.
zahranicie najviac ospevuju ludia, ktori tam nikdy nezili, maximalne boli na par mesiacov na Erasme alebo na 1 rok robit au-pair ci v lete letnu brigadu, a hned maju nazor ako je tam suprovo a "vsetko lepsie". Az ked clovek tam zacne realne pracovat, zit bezny vsedny pracovne vytazeny zivot, stretne sa aj s blbcami, zisti, ze Ti bezchybni politici o ktorych cital v spravach maju za sebou korupcne kauzy, a ze ten skvely socialny system ( ktory je na zapade castokrat este stedrejsi ako na SK) ta vysaje na daniach do krvi tak, ze zijes od vyplaty k vyplate, potom zistia, ze na Slovensku nie je az tak zle. Autorka, ja ta chapem, aj to ze nemas priatelov, nie vsetci sa chcu kamaratit s cudzincami. Tiez si treba uvedomit, zivot napr. v Nemecku moze byt dobry pre Nemca, ktory tam ma rodinu, zazemie, nieco dostal od rodicov atd. Ale uz nemusi byt taky super pre Slovaka, ktory tam prisiel s holym zadkom bez znalosti jazyka. Tiez na Slovensku sa inak zije niekomu kto od rodicov dostal byt na start do zivota, a niekomu kto sa na Slovensko pristahoval napriklad z Bieloruska a prisiel s holym zadkom. Kazdemu sa zije inak, zahranicie ti lepsi zivot nezaruci
@ukulela k tym platom. Na zapade su vyssie platy ale aj vyssie zivotne naklady, je tam kopec ludi ktori ziju od vyplaty ku vyplate ako aj na Slovensku.

Nechod spat na Slovensko. Si mlada, chod od rodicov ale vyber si inu krajinu. Keby som mohla uz som davno prec.