icon

Rodina ma odsudzuje pre počet detí

29. jún 2025

Sme mnohodetna rodina. Ide o to, že rodiny z oboch strán nám robia kôli tomu peklo. Vidím ako pozerajú nas cez prsty. Menšie deti sú odmietane najmenšie ani nevideli. Moja mama hovorí, že som si robila deti pre biznis aby som dostávala dávky. Vôbec to tak není ja svoje deti milujem veľmi. Ale boli ma to keď tie staršie sú pre ne všetko priam sa o ne bijú a tie mladšie nič. Trhá mi to srdce. Pretrhla som väzby s nimi čo najviac sa dalo. Ja sa na toto nemôžem pozerať. Som ja ťa divná? Ja kôli tomuto priam neznášam svoju rodinu.

benit
29. jún 2025

Ty si ocakavala, ze kazdy bude duhlasit s tebou a pimasti ti tu brucho aka je ta tvoja matka zla. Otca deti nespomenies, svokrovcov tiez. Na otazky neodpovedas. Odpovedas selektivne len to, co vyhovuje tebe.
Daj aky mas plan pre deti na prazdniny. Co zaziju, co spoznaju....

januska12323
29. jún 2025

Rodičia aj my si myslíme to isté ale pravdu máš ty, to mi nevychádza. Pre istotu ani neodpovedáš na otázky.

terry658
29. jún 2025

Moja segra má 6 detí. Keď idú jej deti k mojim rodičom a tí automaticky berú aj moje dve staršie a brat s troma u nich býva. Čiže sumaa sumárum im tam behá 10 detí. Je to žiaľ o postoji rodičov. Smutné, že sa nesnažia vybudovať vzťah so všetkými.

balerina2025
29. jún 2025
@terry658

Moja segra má 6 detí. Keď idú jej deti k mojim rodičom a tí automaticky berú aj moje dve staršie a brat s troma u nich býva. Čiže sumaa sumárum im tam behá 10 detí. Je to žiaľ o postoji rodičov. Smutné, že sa nesnažia vybudovať vzťah so všetkými.

@terry658 to sa zas vola celkom stastie a asi mas mladsich rodicov lebo starat sa o 10 deti, no prepac klobuk,dolu. oni asi nemaju 70 rokov ze? 🙂)))) zas
ruku na lavu stranu tela, malokto si zoberie k sebe 10 vnúčeniec naraz bez rodicov.
samozrejme zavisi aj od veku deti ale aj tak, 10 deti mas malu skolku a to nemas sancu dat taky pozor

ramzesa
29. jún 2025

@autorka chápem, že Ťa to trápi. Chápem, o čom píšeš. Neviem, prečo sa táto diskusia zvrtla na to, že či si niekedy pracovala, že staršie deti sa musia starať o mladšie, že si v podstate asociál. Úplne typické pre dnešnú dobu. Žiadne rodinné hodnoty. Len majetky. 🤦‍♀️ Počet detí je rozhodnutie manželov, nie ich rodičov a ani nie okolia. Čo jej závidíte, že sa o ňu a všetky deti dokáže postarať manžel? Ak to tu zvyšok nepochopil, tak autorku netrápi to, že jej mama neberie deti, aby sa o nich starala a ona si mohla doma váľať šunky. Ju trápi to, že nie všetky jej deti sú rovnako ľúbené babkou. Veď tá babka nemusí brať naraz všetky deti, ani 2-3, môže ich brávať aj po jednom, aj len na prechádzku. Chvalabohu za naše babky, ľúbia všetky vnúčatá rovnako. A jej mama okrem počtu detí vôbec nemusí mať iný dôvod na to, že ju označila za poberačku dávok. Je to žiaľ bežný jav v tejto spoločnosti. Autorka, ak ešte nie si, tak chod do skupiny Mnohodetné rodiny, tam nájdeš viac pochopenia.

autor
29. jún 2025
@ramzesa

@autorka chápem, že Ťa to trápi. Chápem, o čom píšeš. Neviem, prečo sa táto diskusia zvrtla na to, že či si niekedy pracovala, že staršie deti sa musia starať o mladšie, že si v podstate asociál. Úplne typické pre dnešnú dobu. Žiadne rodinné hodnoty. Len majetky. 🤦‍♀️ Počet detí je rozhodnutie manželov, nie ich rodičov a ani nie okolia. Čo jej závidíte, že sa o ňu a všetky deti dokáže postarať manžel? Ak to tu zvyšok nepochopil, tak autorku netrápi to, že jej mama neberie deti, aby sa o nich starala a ona si mohla doma váľať šunky. Ju trápi to, že nie všetky jej deti sú rovnako ľúbené babkou. Veď tá babka nemusí brať naraz všetky deti, ani 2-3, môže ich brávať aj po jednom, aj len na prechádzku. Chvalabohu za naše babky, ľúbia všetky vnúčatá rovnako. A jej mama okrem počtu detí vôbec nemusí mať iný dôvod na to, že ju označila za poberačku dávok. Je to žiaľ bežný jav v tejto spoločnosti. Autorka, ak ešte nie si, tak chod do skupiny Mnohodetné rodiny, tam nájdeš viac pochopenia.

@ramzesa áno úplne si to vystihla takto sa cítim. Ďakujem, že aspoň jedna to tu pochopila o čo mi ide.

balerina2025
29. jún 2025
@ramzesa

@ramzesa prepac ale aby jedna matka povedala dcere ze ma deti kvoli davkam, toboz ked autorkine deti su jednotkari a zjavne dobre vychovani? potom to nejak nesedi. toto nemoze jedna matka povedat svojej dcere

terry658
29. jún 2025
@balerina2025

@terry658 to sa zas vola celkom stastie a asi mas mladsich rodicov lebo starat sa o 10 deti, no prepac klobuk,dolu. oni asi nemaju 70 rokov ze? 🙂)))) zas
ruku na lavu stranu tela, malokto si zoberie k sebe 10 vnúčeniec naraz bez rodicov.
samozrejme zavisi aj od veku deti ale aj tak, 10 deti mas malu skolku a to nemas sancu dat taky pozor

@balerina2025 moji majú obaja 63 rokov. A vlastne sa stará viac menej mama. Otec deti moc nemusí.
Jasné, že cez deň prídu aj dospelí a nechajú starkú nachvíľu oddýchnuť. Vezmú sa deti preč. Ale aj tak. Ona to chce a ľúbi ich všetkých do jedného.

balerina2025
29. jún 2025
@ramzesa

@ramzesa a vobec nesuhlasim aby jedna matka oznacila dceru len pre toto:

jej mama okrem počtu detí vôbec nemusí mať iný dôvod na to, že ju označila za poberačku dávok. Je to žiaľ bežný jav v tejto spoločnosti.

tak ju ma mama podporit predsa. a nie oznacit juz a davkarku, jedna matka ma milovat svoje dieta a nepozerat na to aky tlak na to cele tvori spolocnost

balerina2025
29. jún 2025
@terry658

@balerina2025 moji majú obaja 63 rokov. A vlastne sa stará viac menej mama. Otec deti moc nemusí.
Jasné, že cez deň prídu aj dospelí a nechajú starkú nachvíľu oddýchnuť. Vezmú sa deti preč. Ale aj tak. Ona to chce a ľúbi ich všetkých do jedného.

@terry658 KLOBUK DOLE je to urcite stastie. mohim uz rodicia ani neziju nieto aby este pomahali

veronikaszabova
29. jún 2025
@balerina2025

@ramzesa prepac ale aby jedna matka povedala dcere ze ma deti kvoli davkam, toboz ked autorkine deti su jednotkari a zjavne dobre vychovani? potom to nejak nesedi. toto nemoze jedna matka povedat svojej dcere

@balerina2025 ty mas na ociach ruzove okuliare?? Ci kde beries ten nazor??

""toto nemoze jedna matka povedat svojej dcere""

Nie kazda matka je laskava, milujuca, atd....

Preco by mala mat autorka deti len kvoli davkam? A co teba do toho, ci niekedy pracovala??

Autorka tu riesi nieco uplne ine

balerina2025
29. jún 2025
@veronikaszabova

@balerina2025 ty mas na ociach ruzove okuliare?? Ci kde beries ten nazor??

""toto nemoze jedna matka povedat svojej dcere""

Nie kazda matka je laskava, milujuca, atd....

Preco by mala mat autorka deti len kvoli davkam? A co teba do toho, ci niekedy pracovala??

Autorka tu riesi nieco uplne ine

@veronikaszabova tak ja som sa vyjadrila hned na zaciatku - ta matka nie je normalna potom alebo neni normalna dcera.

a je mi to luto vidiet taketo vztahy

bodka.

ramzesa
29. jún 2025
@balerina2025

@balerina2025 vidíš, že môže. Iné veci som už zažila alebo počula. Iné divné veci sa dejú v rodinách. Žiaľ. Aj tu na koňovi sa už všeličo rozoberalo. Pamätám nejakú diskusiu, kde starí rodičia uprednostňovali jedno vnúča až z dvoch. Alebo babka uprednostňuje deti iba od jedného dieťaťa. Tie druhé nie sú jej vnúčatá. Žiaľ, aj u nás v rodine bolo. Pre mňa tiež nepochopiteľné. 🤷‍♀️

balerina2025
29. jún 2025
@ramzesa

@balerina2025 vidíš, že môže. Iné veci som už zažila alebo počula. Iné divné veci sa dejú v rodinách. Žiaľ. Aj tu na koňovi sa už všeličo rozoberalo. Pamätám nejakú diskusiu, kde starí rodičia uprednostňovali jedno vnúča až z dvoch. Alebo babka uprednostňuje deti iba od jedného dieťaťa. Tie druhé nie sú jej vnúčatá. Žiaľ, aj u nás v rodine bolo. Pre mňa tiež nepochopiteľné. 🤷‍♀️

@veronikaszabova este raz, pocuj, ja som nebola jedina, co sa pytala ci autorka niekedy aj pracovala a vobec, preco jej matka zachovala taky postoj...a vralela som ze tam nieco nesedi.
ako mame dakoho sudit, ci je normalny ci nie, ked tam moze byt mnoho uplne ineho?
halooooo wake up ! nebola som jedina ! co sa pytala...toto su vazne temy na 10000000 stran do roku 2084 lebo kazda si tu vlastne napise co si vydedukuje z uvodu a z toho ze autorka nereaguje mnohym na otazky, nie len mne.

@ramzesa je mi to luto, ze su take vztahy a naozaj nechapem ako moze niekto o vlastne dcere povedat ze ma deti kvoli davkam. ale asi aj take je,. tak zial ja to nezmenim
, a je mi to luto.

tento svet je .....

netti87
29. jún 2025
@alchemilkazltozelena

Choré mať toľko detí.. úplne sialene.. a kľudne sa do mňa pustite, píšem pravdu.. aboslutne tí rodičia na to nemyslia že keby sa im niečo stalo tak ostane 7 sirôt alebo polosirot? Nezodpovedné..

@alchemilkazltozelena Boze, necudujem , ze hnevaju na nich , tolko deti , nezodpovedne...

balerina2025
29. jún 2025
@ramzesa

@ramzesa tak pokial krivdime autorke, moja odpoved znie, ano divna je matka.

mischy00
29. jún 2025

Píšeš ze si jedináčik, cize rodicia majú asi iný postoj k počtu detí ako ty s manželom. V prvom rade je vždy rodič, až potom ostatní. Ak sa rozhodnú pomôcť, je to ich slobodná vôľa, nie povinnosť....
Ja cítim z teba uz totálnu vyčerpanosť ale nie pre matku ale celkovo. Mas predsa aj manžela, on ma tiež rodičov.
Vaše rozhodnutie mat veľa detí, je vaša starosť. Prepáč, tak to je. Nikto, ani vlastný rodič nemusí skákať meter do výšky od radosti, ze ma toľko vnúčat od jednej dcéry. Mozno si len dôchodok predstavovali trošku inak a nie robiť auipar toľkým deťom.

ramzesa
29. jún 2025

Pokiaľ je autorka doma, tak na čo by jej bola aupair? To len pre toto sa majú stretávať vnúčatá so starými rodičmi? Nie preto, že sa majú radi a tešia sa na seba? A prosím, mňa neoznačujte. Čo ja s tým mám. Len som poukázala na to, že tu riešite úplne iné veci a nie to, čo autorku trápi.

bosorkabb
29. jún 2025
@balerina2025

@bosorkabb takze to je pochopitelne

@balerina2025 a ja to úplne chápem.
A to moje deti chodia do tábora na krúžky, dovolenky.
Ale viem čo to je behať za nimi.

motylik2559
29. jún 2025

Ahoj, ty si tu uz nepisala prednedavnom? velmi identicke je to-mnohodetna rodina, starí rodicia beru len starsie, ty by si ich mala najradsej vsetky pri sebe....tam si dostala uz dost rad🤔
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-si-uzit-cas-s-detmi-pocas-prazdnin/

heleninamama
29. jún 2025
@motylik2559

Ahoj, ty si tu uz nepisala prednedavnom? velmi identicke je to-mnohodetna rodina, starí rodicia beru len starsie, ty by si ich mala najradsej vsetky pri sebe....tam si dostala uz dost rad🤔

@motylik2559 Jasné, to je ona. A má tu viac takýchto anonymných tém. Mne príde divná ona, nie jej rodičia a svokrovci, ktorí o deti majú záujem, no ona ho nepodporuje, lebo neskáču tak ako chce. Stále zdôrazňuje, že deti sú pre ňu jediným zmyslom života, nepustí ich nikde, aby nevideli, že žiť sa dá aj inak ako žijú doma, hnevá sa, zdúva a vyvoláva v rodine zbytočné konflikty. A doplácajú na to deti, ktoré sa nepohnú z dvora.

balerina2025
29. jún 2025
@bosorkabb

@balerina2025 a ja to úplne chápem.
A to moje deti chodia do tábora na krúžky, dovolenky.
Ale viem čo to je behať za nimi.

@bosorkabb pred kazdou zenou co da zivot 7 dalsim , snimam klobuk. uz len z principu.
a to kto je divny , tazko zhodnotime, kedze ich realne nepozname...
toto vsetko su len dohady medzi nami...kedze sme sa aj pytali a ziadna odpoved, preco ju vobec tak mama oznacuje.

realne ani nepoznam zenu ktora ked mala 7 deti, aj normálne pracovala, lebo tam nastava otazka, ci dokaze zena sa starat o 7 deti aj o domacnost a este aj pracovat.

max poznam 4-5clenne rodiny a ajt zeny robia na 1/2 uvazky..ale to som ja. mozno take su

luccija
29. jún 2025

Už si tu písala viac x.Ked tam deti chodia radi tak im to nemôžeš zakázať.To, že mama robí rozdiely je smutné a hlavne, že im rozpráva také hlúposti o súrodencoch.Co už len bojovať

balerina2025
29. jún 2025
@luccija

Už si tu písala viac x.Ked tam deti chodia radi tak im to nemôžeš zakázať.To, že mama robí rozdiely je smutné a hlavne, že im rozpráva také hlúposti o súrodencoch.Co už len bojovať

@luccija tak ok potom je to cele divne, nevedela som ze autorka uz toto riesila.

selena_luna
29. jún 2025

Tiez celkom chapem co pises, som z mnohodetnej rodiny a u nas to bolo podobne. Upokojim ta tym, ze deti su velmi citlive a ked vyrastu, budu to vsetko dobre chapat - ze to nie je ich vina, ale babkina.
Ja som tiez nerozumela preco som "horsia" ako bratranec, preco jeho babka zboznuje a mna nie... ale vacsia som to pochopila. Ked zomrela, ani som neplakala. Nemala pre mna miesto v srdci, ani ja som ho nemala - nie z pomsty, proste to bol cudzi clovek, lebo chcel byt cudzi. Nie mojou vinou. Ako dieta som nemohla byt nicim vinna.
Netrap sa, ze o vas nestoji. Ani oni o nu nakoniec nebudu stat - jej vinou.

ramzesa
29. jún 2025
@balerina2025

@bosorkabb pred kazdou zenou co da zivot 7 dalsim , snimam klobuk. uz len z principu.
toto vsetko su len dohady medzi nami...kedze sme sa aj pytali a ziadna odpoved, preco ju vobec tak mama oznacuje.

realne ani nepoznam zenu ktora ked mala 7 deti, aj normálne pracovala, lebo tam nastava otazka, ci dokaze zena sa starat o 7 deti aj o domacnost a este aj pracovat.

max poznam 4-5clenne rodiny a ajt zeny robia na 1/2 uvazky..ale to som ja. mozno take su

@balerina2025 takú, čo chodí normálne do práce ako zamestnanec na 8 hodín tiež nepoznám s toľkými deťmi. Ale poznám také, čo pracujú z domu, buď ako SZČO alebo majú s.r.o. Robia, keď sú deti v škole alebo keď spia. Majú prácu čosi ako koníček. A keď sú doma, tak idú do práce, keď deti vyrastú. Myslím, že im nič neutečie. 🙂

bosorkabb
29. jún 2025
@balerina2025

@balerina2025 možno ale je ich minimum.

balerina2025
29. jún 2025
@ramzesa

@balerina2025 takú, čo chodí normálne do práce ako zamestnanec na 8 hodín tiež nepoznám s toľkými deťmi. Ale poznám také, čo pracujú z domu, buď ako SZČO alebo majú s.r.o. Robia, keď sú deti v škole alebo keď spia. Majú prácu čosi ako koníček. A keď sú doma, tak idú do práce, keď deti vyrastú. Myslím, že im nič neutečie. 🙂

@ramzesa ano szco je zas ina kategoria kedy si je sam sebe panom......

basska_b
29. jún 2025

Necitala som vsetko, ale vies, preco stari rodicia beru tie starsie? Lebo sa da s nimi dohodnut, neplacu, hraju sa same, citaju si knihu, kreslia si alebo pozeraju TV. Ja mam 4 deti a hoci padam od unavy kvoli tym mladsim dvom, moja mama sa mi teraz nuka, ze vezme starsie dve. Lenze ked ich vezme, ti mali su celi nesvoji a revu a vesaju sa po mne cely cas. Uplne na hlavu.

balerina2025
29. jún 2025
@basska_b

Necitala som vsetko, ale vies, preco stari rodicia beru tie starsie? Lebo sa da s nimi dohodnut, neplacu, hraju sa same, citaju si knihu, kreslia si alebo pozeraju TV. Ja mam 4 deti a hoci padam od unavy kvoli tym mladsim dvom, moja mama sa mi teraz nuka, ze vezme starsie dve. Lenze ked ich vezme, ti mali su celi nesvoji a revu a vesaju sa po mne cely cas. Uplne na hlavu.

@basska_b ved prave ze mozno sa necitia brat tie mensie lebo proste so starsimi 'je menej roboty''