Rodina ma odsudzuje pre počet detí
Sme mnohodetna rodina. Ide o to, že rodiny z oboch strán nám robia kôli tomu peklo. Vidím ako pozerajú nas cez prsty. Menšie deti sú odmietane najmenšie ani nevideli. Moja mama hovorí, že som si robila deti pre biznis aby som dostávala dávky. Vôbec to tak není ja svoje deti milujem veľmi. Ale boli ma to keď tie staršie sú pre ne všetko priam sa o ne bijú a tie mladšie nič. Trhá mi to srdce. Pretrhla som väzby s nimi čo najviac sa dalo. Ja sa na toto nemôžem pozerať. Som ja ťa divná? Ja kôli tomuto priam neznášam svoju rodinu.
@lapersefona ale teraz sa žije inak.. a porovnávať tieto dve doby je úplne odveci, ale že úplne..
@alchemilkazltozelena žijeme v dobe najväčšieho dostatku a stále sa sťažujeme.
Ja mám niečo podobné so svojou mamou, ona dodnes nechápe na čo mi bolo druhé dieťa tak skoro po prvom. A na čo som vôbec chcela dve....mám medzi deťmi rozdiel dva roky aj 4 mesiace. Syn je starší a toho moja mama miluje, dcérka je ako od macochy, robí citeľné rozdiely a lezie mi na nervy. No čo povedala som jej, že keď si svoje komplexy z detstva neprestane riešiť na mojich deťoch, tak sa s ňou nebudeme stretávať. Ona bola staršia dcéra a jej sestra bola odmalička rodičmi uprednostňovaná a to až do ich smrti....nesie si svoju traumu a myslí si, že môj starší syn trpí existenciou svojej sestry. 🤦🙏Podľa nej som mala mať len jedno dieťa. Proste som nesplnila jej predstavu. Najlepšie je odstrihnúť toxickú rodinu. Nezniesla by som takýto prístup k mojim deťom a to ani keby ich mám sedem. Sú to živé bytosti, nemá právo im ubližovať za to čo sa deje v jej hlave!
Je úžasné, že máš toľko detí. Keby som mohla, určite by som mala tiež toľko. Ťažko povedať či si ich ty nenastala niečím, že sa tak správajú, to nevieme. Ak je to tak ako to pôsobí podľa toho čo píšeš, si ok, ale oni nie. Každopádne myslím, že vziať deti na prázdniny je veľká záťaž pre starých rodičov, a ak deti nie sú zrovna ideálne, chápem, že ďalšie už nevzali. A ich myslenie je iné, čiže určite si ani neuvedomili, že tým ďalším tým ublížili. Každopádne, keď máš viac detí o to viac by k vám mali babky chodiť pohrať sa a pomôcť. U nás je to normálne a radosť pre babky. Jediné že vaše deti sú nezvládnuteľné. No a čo sa týka krstu, nikto nepovedal, že kresťania sú ideálnou a dokonali...sú to obyčajní ľudia s chybami a aj blbymi názormi....málo kto dokáže žiť ako kresťan tak, aby išiel príkladom....pre to však neskatulkuj a dopraj krst všetkým svojim deťom. Prosím, urob to, raz možno pochopíš, koľko si im krstom dala. Teraz možno nechapes, hneváš sa, máš predsudky a zlé skúsenosti s kresťanmi...ale raz pochopíš čo sú im dala, alebo o čo si tie ostatné pripravila ....
Je úžasné, že máš toľko detí. Keby som mohla, určite by som mala tiež toľko. Ťažko povedať či si ich ty nenastala niečím, že sa tak správajú, to nevieme. Ak je to tak ako to pôsobí podľa toho čo píšeš, si ok, ale oni nie. Každopádne myslím, že vziať deti na prázdniny je veľká záťaž pre starých rodičov, a ak deti nie sú zrovna ideálne, chápem, že ďalšie už nevzali. A ich myslenie je iné, čiže určite si ani neuvedomili, že tým ďalším tým ublížili. Každopádne, keď máš viac detí o to viac by k vám mali babky chodiť pohrať sa a pomôcť. U nás je to normálne a radosť pre babky. Jediné že vaše deti sú nezvládnuteľné. No a čo sa týka krstu, nikto nepovedal, že kresťania sú ideálnou a dokonali...sú to obyčajní ľudia s chybami a aj blbymi názormi....málo kto dokáže žiť ako kresťan tak, aby išiel príkladom....pre to však neskatulkuj a dopraj krst všetkým svojim deťom. Prosím, urob to, raz možno pochopíš, koľko si im krstom dala. Teraz možno nechapes, hneváš sa, máš predsudky a zlé skúsenosti s kresťanmi...ale raz pochopíš čo sú im dala, alebo o čo si tie ostatné pripravila ....
@autorka keď ste takí stastni a spokojní, napíš nám prosím, ako vlastne žijete. Vieš, tu na koňovi je taka teória, že každé dieťa má mať svoju vlastnú izbu... to potom žijete ako? V 10 izbovej vile? Tiež co sa tyka prepravy... mate nejaký mikrobus ci ako? Tradične sú tu výpočty pri vyzivnom, ako 1 dieta stojí pomaly 800€ (žiada 400€ vyzivne, tak dávam krát dva). Tvoj muz ma teda prijem prosím koľko 8k v čistom? Koľko deti nosí po sebe oblečenie? Ako, resp.k chodíte na dovolenky, či výlety? Ako platíte poplatky v skolke, škole... atď atď. Toto ma fakt zaujíma.
Byť mnohodetnou matkou je tá najlepšia a najúctyhodnejšia práca na svete. Samozrejme za predpokladu, že deti dostanú primeranú starostlivosť a veľmi veľa lásky. Je to vec nastavenia hodnôt. Autorka, prajem ti veľa síl a nech ti rastú pre radosť. ❤️ Btw, moja gynekologička mala 8 (slovom osem) detí. Potichu závidím.
Autorka, viem že neodpovieš a nechceš, ale čo tak napísať jednoducho či si už pracovala v živote, alebo stale len doma....a keď píšeš anonymne tak sa za seba hanbis? Prečo je pre teba ťažké odpísať koľko detí majú rokov a či si niekde pracovala a koľko?
Autorka, viem že neodpovieš a nechceš, ale čo tak napísať jednoducho či si už pracovala v živote, alebo stale len doma....a keď píšeš anonymne tak sa za seba hanbis? Prečo je pre teba ťažké odpísať koľko detí majú rokov a či si niekde pracovala a koľko?
@lienkashcj Týýý kokso!!! Práca v domácnosti a starostlivosť o mnohodetnú rodinu nie je práca? Hádam je to menej hodnotné ako napríklad predávať handry, vypisovať formuláre, šoférovať bus, alebo riadiť miliardový biznis? No to sme dopracovali 😰
Ja si myslím že aj toto je autorkina téma , tak isto píše že sa starí rodičia zaujímajú len o tri najstaršie deti , len tam sa hanbila napísať že ich nemá štyri ale sedem 🤦
Tiež spomína krst , aj že rodina žiadala od muža aby po druhom dieťati išiel na vazektomiu , ale oni si tých detí spravili už 7 takže sa nečudujem že sa hanbili priznať keď bola posledný krát tehotná , a tiež si myslím že to je tá istá žena čo minule písala že miluje byť tehotná a že už majú toľko detí , už ani muž nechce ďalšie , aj rodina je proti tomu ale ona na Tom trvá , lebo vtedy sa cíti najkrajšia ( inak má veľkú nadváhu a cíti sa škaredá )
@andrea2667 nie, ved aj šukaj eštok nam povedal ako si zeny vazi a co je ich ulohou. Autorka je prototyp jeho uvah.
Urcite to @lienkashcj myslela tak, ze ci chodi do prace a prispieva do rodinneho rozpoctu. Vieme ake su mzdy na slovensku, ze z 2 beznych platov tazko vychadza rodina s 2,3 detmi a nie z jedneho platu a 7 deti. To tazko potom vypisovat, ze deti maju vsetko. Ani len dostatok pozornosti nemozu mat. To by musela mat muza podnikatela s velkou firmou a platila pomocnicu v domacnosti, opatrovatelku aby mala cas sa aj detom venovat tak, ze travia spolu cas a aj jednotlivo nie len pri pomoci v domacnosti alebo starostlivosti o mladsich suroddncov. Autorka nejako radsej neodpoveda ako idu travit jej deti prazdniny, ale babke ich neda, aby nahodou 3 z nich nemali pocas prazdnin aj nejake zaxitky.
@andrea2667 nie, ved aj šukaj eštok nam povedal ako si zeny vazi a co je ich ulohou. Autorka je prototyp jeho uvah.
Urcite to @lienkashcj myslela tak, ze ci chodi do prace a prispieva do rodinneho rozpoctu. Vieme ake su mzdy na slovensku, ze z 2 beznych platov tazko vychadza rodina s 2,3 detmi a nie z jedneho platu a 7 deti. To tazko potom vypisovat, ze deti maju vsetko. Ani len dostatok pozornosti nemozu mat. To by musela mat muza podnikatela s velkou firmou a platila pomocnicu v domacnosti, opatrovatelku aby mala cas sa aj detom venovat tak, ze travia spolu cas a aj jednotlivo nie len pri pomoci v domacnosti alebo starostlivosti o mladsich suroddncov. Autorka nejako radsej neodpoveda ako idu travit jej deti prazdniny, ale babke ich neda, aby nahodou 3 z nich nemali pocas prazdnin aj nejake zaxitky.
@benit Či majú deti všetko, je vecou nastavenia hodnôt. Ak majú strechu nad hlavou, čistú posteľ, nikdy nie sú hladné a hlavne majú veľa lásky a dobrý príklad rodičov, tak majú oveľa viac ako mnoho detí z tzv. dobre situovaných rodín. A tiež je vysoko pravdepodobné, že sa budú sa vedieť chytiť zmysluplnej práce a nemateriálnych, čiže trvalých hodnôt.
@benit Či majú deti všetko, je vecou nastavenia hodnôt. Ak majú strechu nad hlavou, čistú posteľ, nikdy nie sú hladné a hlavne majú veľa lásky a dobrý príklad rodičov, tak majú oveľa viac ako mnoho detí z tzv. dobre situovaných rodín. A tiež je vysoko pravdepodobné, že sa budú sa vedieť chytiť zmysluplnej práce a nemateriálnych, čiže trvalých hodnôt.
@andrea2667 aby si nebola ptekvapena kolko deti z takychto rodin v puberte a neskor serie na hodnoty a suche rozky. Zlaka ich nieco ine ako hodnoty a to nikdy nic nemat. A autorka sama pise, ze maju vsetko a nic im nechyba. Treba asi najst zlatu strednu cestu.
@maya_hi neviem, či v dnešnej dobe majú deti také povinnosti ako kedysi. Čo také musia robiť starší súrodenci, čo iné deti nemusia? V dnešnej dobe, keď pomaly všetko za nás robia spotrebiče. A ďalšia vec, čo stále opakujem, nie je to 7 detí narodených naraz. Tie staršie sú už samostatné. A o tie menšie sa predsa rodičia starajú rovnako, ako keby mali len 2-3 v tom veku.
@ramzesa ono ani nejde o nejakú prácu, možno skôr o ten voľný čas, stráženie detí, prizeranie. Ja som si to takto "užila" pri svojej neteri. Nikoho nezaujímalo že chcem mať možno čas len tak pre seba, čítať si, oddychovať... nemala som školu, nikam som nešla, tak som prizerala 🫤 Tomuto som sa pri svojich deťoch snažila vyhnúť. Áno, staršia prizrie mladšieho, ale eliminujem to na minimum.
@ramzesa ono ani nejde o nejakú prácu, možno skôr o ten voľný čas, stráženie detí, prizeranie. Ja som si to takto "užila" pri svojej neteri. Nikoho nezaujímalo že chcem mať možno čas len tak pre seba, čítať si, oddychovať... nemala som školu, nikam som nešla, tak som prizerala 🫤 Tomuto som sa pri svojich deťoch snažila vyhnúť. Áno, staršia prizrie mladšieho, ale eliminujem to na minimum.
@maya_hi aký je rozdiel medzi strážením detí a "prizeraním" detí? U nás sa toto slovo nepoužíva, tak veľmi nepoznám jeho význam.
Máš môj obdiv. Už len vynosiť a porodiť 7 krásnych detí je úžasné. Ľudia sú zlí, doba divná. Nerieš ostatných, čo myslia...niekedy bolo normálne mať veľké rodiny, v biede, v ťažkej dobe, vo vojne ľudia vychovávali svoje deti a vychovali z nich úspešných ľudí, lekárov, športovcov...prečítaj si nejaké životopisy, úspešných ľudí ako ťažko žili a čo dokázali...bežne sa staršie starali a pomáhali mame s mladším, tým sa učili láske, pomoci súcitu, rodina držala pokope...
Dnešný svet je zvrátený, hodnoty sú nastavené inak...aby každé dieťa malo v izbe playstation, inak chúďá trpí z nedostatku zábavy. 🙃
Viem presne čo myslíš.ja tiez neznášam keď sa medzi deťmi robia rozdieli. To radšej nič ako takto. Ja to vnímam celý život mojich detí mám síce len 3 ale nespravedlnost tam je. Veľa krát som to mojim rodičom povedala že mi len idú príkladom aká nikdy nebudem keď budem mať ja vnúčatá.
Nikoho nie je nič do toho, koľko máte deti❤️ Aj tu niektoré komentáre také odsudzujúce, akože hanbite sa, ženy. Autorka nikde nepíše, že chce od niekoho pomoc, peniaze, stráženie... Hovorí o tom, že sa jej nepáči, aké rozdiely robia jej rodičia medzi jej deťmi, že to vyvoláva hádky a plač deti, to je celé...
Ja by som nedávala ani tie staršie rodičom, nech nevznikajú zbytočne doma spory medzi súrodencami. Rodicov k zmene nedonutis, môžeš iba reagovať na ich správanie. Tak nabuduce poďakuj za ponuku a pošli ich kade ľahšie.
Ahoj, ja tiež nie som zástancom toho mať toľko detí , tehotenstvo a pôrod sú záťaž pre ženské telo a občas si kladiem otázku či také ženy nemajú radi samé seba že si takto ubližujú .
Veľmi by som sa bála čo bude s nami keď by som mužovi niečo stalo a zostala by som sama so 7mi deťmi. Čo im dať do úst, ako im zabezpečiť čo najlepšiu budúcnosť a tiež by som asi ťažko mohla čakať že by som si našla ďalšieho poriadneho partnera ktorému by nevadilo toľko detí .
Ale nie je to moja vec, a nie som sama o sebe natoľko dokonalá aby som si mohla dovoliť ťa súdiť .
Keď tvrdiš, že bol tvoj sen mať toľko detí, tak sa teším sa tebou že sa ti tento sen splnil. ❤️
Strašne ma mrzia komentáre žien ktoré na teba tu útočia aj komentár tvojej mamy . Kde sa berie tolká nenávisť v ľuďoch ?
Keď sa bavíme o Tom či pracuješ , tak poznám jednu čo má ,,len" 3 deti, pracovala dokopy možno pol roka a aj to preháňam , a momentálne je do konca života na plnom invalidnom dôchodku ( na plnú nvaliditu to nebolo, ale dali sa nejaké do vrecka tak ako všade ) . Takže toľko k tomu .
Podľa toho ako píšeš , tak mám pocit že ty aspoň dokážeš svoje deti správne vychovať a nie ako moja známa, ktorej deti zrovna prínos do spoločnosti nikdy nebudú a to pri Tom dostáva pomoc ( aj finančnú, aj hmotnú, aj potravinovú ) od rôznych organizácií a ľudí a najhoršie pri Tom je to že si to vôbec neváži a berie to ako samozrejmosť .
k správaniu tvojej matky, resp rodiny z oboch strán :
Všetky tvoje deti sú ich vnúčatá, a nie je správne aby robila/ robili také rozdiely medzi nimi.
este raz : Všetky sú jej vnúčatá, sú to kurwa len deti , ktoré túžia po láske .
Iné babky plaču že majú len jedno alebo žiadne vnúča .
Pár rokov dozadu by sa ľudia smiali tým čo majú len 1 dieťa.
Ak by chcela tak by si našla čas hoc aj kebyže máš 77 detí, 1 mesiac má 4 víkendy predsa .
Som smutná že ťa takto odcudzuje, pretože ty si jej dcéra. Podľa mňa ju žerie to že nezijes podľa jej predstáv, že sa nemôže vychvalovať nepodstatný mi hlúposťami, a že sa jej kamarátky a susedia z dediny posmievajú že ste mnohodetná rodina ( priam počujem komentár že ,, ako cigani ")
Plne ťa chápem že si s ňou prerušila kontakt.
Tam kde by som bola nechcená ja, môj muž alebo moje deti, tam by som sa ja osobne nevtierala nasilu.
Ak sú tvoje deti slušne vychované , nie sú zákerne a problémové , tak by ich mala mať rada a tešiť sa z nich, pretože sú už tu na tomto svete a nie sú cudzie . Nechcem vedieť ako sa dokáže správať k ľuďom ktorí sú cudzí a nie sú / nežijú tiež podľa jej gusta .
Žasnem. Idete tu ukamenovat nestastnicu,ze ma 7 deti takze je to koli davkam...7x pridavky 7x danovy 7x neviem co. Ktora z vas co ma deti sa toho isla dobrovolne vzdat? Kolke z vas po narodeni dietata isli ruky nohy dolamat aby utekali do prace? Kolke z vas prepocitavaju,spekuluju kedy mat druhe,alebo tretie aby to co najlepsie vyslo na prispevkoch. A kolke z vas zivy muz a rozmyslate ako vydrbat so systemom? Velakrat placete,ze nezvladate 1-2 lebo muz velmi nepomaha. Skuste sedem a do konca tyzdna si kupujete povraz.
Je to obdivuhodné, že sa autorka dokáže postarať o sedem detí.
Autorka určite si dobrá mama a robíš pre svoje deti maximum čo môžeš a isto ťa trápi, že nevieš dať viac. Verím, že si unavená. Pracovala som pred MD na poručenskej agende a žiaľ museli sme z mnohých rodín deti odoberať. Mali ich oveľa menej ako ty a nestarali sa. 🫤. Isto sa musíš obracať. Ja ti poradím sem nepísať a nečítať ten negatívny linč.Stráž si svoje súkromie. Áno, detí máš moc, ale pokiaľ sa o ne staráš, tak nikto nemá právo ťa súdiť🙏
Inak poznám rodinu kde bolo 9 detí a všetko sú to slušní ľudia a majú vysoké školy. Pracovala len otec,mama sa starala a bola to práca na plný úväzok. Deti sa starali jeden o druhého a ľúbili sa. Netrpeli. Bola to šťastná rodina, súdržná. Nemali všetko a žili skromne, ale boli to dobré deti,spokojné. Hrávali sme sa spolu, poznala som ich dobre. Dnes sú to úspešní ľudia, lekári. !!!!
Nie, nie si zlá. Je to Vaše rozhodnutie. Tak Ty respektuj svoju matku, že zvláda len tie vnúčatá, ktoré zvláda.
Ostatné sú nad jej sily...
je to vec autorky, ale realne by ma zaujimalo, aky zivotny styl maju v dnesnej dobe, v minulosti sa zilo viacgeneracne, hierarchicky, kazdy vacsinou obhospodarovali svoje policka, mali svoju rolu, mali svoje povinnosti, svoje remesla, svoje zivobytie. Dnes zijeme inac, ak autorka maju svoje hospodarstvo, je to fajn, nevieme, kde byvaju, ako byvaju, ak su odkazani na system, pracu, je dolezite sa do toho systemu zaradit. napriklad dobra praca, zabezpecenie pre pripad nepredvidatelnych udalosti - poistenie, zdravotna starostlivost, zubna starostlivost, kvalitne vzdelanie pre deti, volnocasove aktivity, rezim, povinnopsti, budovanie majetku na start do zivota deti......, da sa to, no v dnesnej dobe je to hlavne o peniazoch, ak by som mala na ucte usporu s viaccifernymi cislami, aj ja by som mala vela deti, a s radostou
@deti95060810 a načo potom ten krstný slúži? Nechápem
@anonym_autor myslim, krstni rodicia maju nieco s nabozenstvom, nie s bankomatom
@bosorkabb pred kazdou zenou co da zivot 7 dalsim , snimam klobuk. uz len z principu.
a to kto je divny , tazko zhodnotime, kedze ich realne nepozname...
toto vsetko su len dohady medzi nami...kedze sme sa aj pytali a ziadna odpoved, preco ju vobec tak mama oznacuje.
realne ani nepoznam zenu ktora ked mala 7 deti, aj normálne pracovala, lebo tam nastava otazka, ci dokaze zena sa starat o 7 deti aj o domacnost a este aj pracovat.
max poznam 4-5clenne rodiny a ajt zeny robia na 1/2 uvazky..ale to som ja. mozno take su
@balerina2025 moja bývalá kolegyňa v práci - 6 deti, 1 lekárska fakulta, všetky ostatné vzdelané a pracovité. Vychovala ich bez manžela, ktorý ich opustil. Ona robila viac ako my ostatné v práci. Nemecká výchova aj disciplína. Deti všetky pracovné uplatnené. Ona si za 20 rokov nevybrala ani jeden deň OCR.

@alchemilkazltozelena ved tvoja prababka alebo pradedko predpokladám mali tiez tolko surodencov. Predtym sa tak žilo ja na tom nevidím nič zlé
@lapersefona ale teraz sa žije inak.. a porovnávať tieto dve doby je úplne odveci, ale že úplne..