Rodina sa ozve len vtedy, keď niečo potrebuje
Ahojte…
Chcem sa spytat, mate tu aj vy niekto take chladne vztahy vo vzdialenej rodine, rozumej teta/ujo a neter? Priklad, ze sa roky nenavstevujete uz od vasich detskych cias, oni nekontaktuju vas, ani vy ich, ani k sviatku a ani k nejakej vyznamnej zivotnej udalosti, ktoru ste mali, vam tiez ani nepogratuluju. Jednoducho kontakt 0, no a potom sa zrazu z nicoho nic ozvu, ked nieco potrebuju od vas konkretne. Ide o zistnu pomoc, nieco, co vedia, ze viete zariadit, aj ked vas to stoji nemale usilie a nie je to len tak. Ale ockavaju, ze to bude, lebo ved dte rodina.. Mate ochotu im vtedy vobec pomahat, ked su to v podstate cudzi ludia? Prip. pomohli by ste?
Dakujem.
@anonym_autor danove priznanie? Ani by ma nehlo.
Jasné, a keby len širšia rodina, ale aj súrodenci. Zomreli rodičia, pohreb, kar , dedičské konanie a skončili sme.
Nie nič by som nevybavovala. Nedá sa, nemôžem, a pod.
@anonym_autor danove priznanie? Ani by ma nehlo.
@tykat Danove nie, nechcem konkretizovat, ale je to ano, sluzba, ktoru poskytujem pracovne… Mna to tiez netankuje sa ist kvoli takym pretrhnut, ale zaroven sa potom vo mne bije pocit, ze som zla a nepomozem.😄Asi to musim len prekusnut.
@anonym_autor Nie. Ak si inokedy nenájdu čas, majú smolu. Nie si zlá. Oni sú vypočítaví.
Veľmi zalezi od toho o čo ide. Zas keď niekomu, aj širšej rodine len tak pomôžem (neporuším zákon, pravidla) tak zo mna neubudne.
Nehovorím, ze som nadšená ak som v takejto situácii, ale neubudne zo mna
Ja asi áno. Ale ja som tak nejak inak nastavená.presne tento prípad mam v rodine. Nie sme ani pohádani ale nenavstevujeme sa, keď sa stretneme náhodou tak par zdvorilostnych fráz. Ale keby mi zavolali a je v mojich silách pomôcť tak pomôžem. Rovnako ani mne není blbé takto zavolať niekomu a požiadať o pomoc. Ale tiež žiadam len takých o ktorých viem ze nemajú problém pomôcť.
Držím sa hesla dopraj a bude dopriate aj tebe.
Ser nato autorka. Nie si vôbec zlá. Bodka.
@anonym_autor nepomohla. Ak ma nepoznaju cez rok tak ani ja ich
A ešte dodám ako bolo už písané vyššie fakt záleží o co ide. Daňové priznanie by som vyplnila, ak si krajčírka a potrebuje skrátiť nohavice to by som tiež urobila. Aj odviezla na letisko strýka. Ale ak by sme v robote hľadali zamestnanca a žiada ma aby som sa prihovorila tak toto zo zásady nerobím. Viem sa tak max prihovoriť aby ho pozvali na pohovor, ostatne je na dotyčnom
záleží. či sa nestýkame lebo bola zlá krv medzi nami - alebo proste len život… ja nemám vôbec styk s rodinou, myslím taký pravidelný, ale ak by som mala osloviť sesternicu z druhého kolena - normálne by som ju oslovila. a ak by ona oslovila mňa, vôbec by som sa nad tým nepozastavovala 😏
poslsi im cennik a uz sa neozvu ... alebo proste povedz sorry mam toho teraz strasne moc a naozaj nestiham ... falsia a najefektinejsia vec je proste ignoracia ....
@anonym_autor neriešim takých, normálne otvorím správu alebo zdvihnem a poviem nie. Keď sa to naučíš, tak si začneš aj užívať odmietať takéto veci 🤣. Ani už nevysvetľujem nič, žiadne dôvody, len poviem nie a bodka.
presne tak, treba sa voci takymto ludom jednoducho len obrnit...rodina-nerodina, je mi jedno. mam sa az prilis rada na to, aby som si nechala takto ublizovat.
Ja by som im pomohla, aj ked sme sa dlho nevideli. Predsa len, je to rodina.
Ja by som sa citila podobne. V podstate su to pre teba cudzi ludia, ktorych poriadne ani nezaujimas, len ta chcu vyuzit. Zrazu ste rodina, ked nieco potrebuju. Keby ma to nic nestoji, nerobi mi to problemy, zrejme by som im pomohla, ale potom by sa ozyvali uz vzdy, ked by nieco potrebovali.
Ak by sme neboli v kontakte ,lebo každý má svoje starosti,tak to priniesol život a nijako by nám neublížili pomohla.
@anonym_autor Ako píšeš - očakávajú to.A ty sa cítiš zaviazaná, veď mala by som.A máš dobré srdce.Ale zároveň ideš proti sebe a škre ťa to. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že robil som niečo podobné aj ja.Napriklad vybaviť zľavu pri nákupe materiálu v bývalej firme.Pokial nejakému známemu stačila, štandardná zľava,tak dobre,dalo sa to napísať na nejakú firmu - človek to vybavil za minútu, s tým, že daj si to na tú a na tú firmu.
Ale párkrát som sa popálil, keď známi chceli tovar odpoly zadarmo a ukáž mi to,predved mi to.Hovorim , nemám čas, som v robote.Pridite po fajronte,lebo predajňa je otvorená dlhšie.Ze, nie oni nemajú čas.Tak, choďte do kelu, keď nemáš čas na svoje veci.
Keď človek povie NIE, nehnevaj sa nedá sa mi, možno sa cíti blbo ( lebo si dobráčka ) 10 sekúnd a potom príde úľava a pokoj, že si si nedala so sebou kývať.
Lebo,keby si to vybavila za minútu,no dobre.Ale keď ako píšeš - stojí ťa to nemalé úsilie.Nerob to.Ides proti sebe.Ako mňa " oslobodila" jedna známa vetou: Marián, miluj blížneho svojho ako seba samého NIE VIAC!!!! Verím, že ti táto moja skúsenosť pomôže.Drzim ti palce.
Nepomaham a nemam z toho ani zly pocit.. vazim si sama seba a svoj cas
Nie nepomohla. Rodinu tvoria vzťahy keď tie chýbajú nepomôžem a zvlášť ak mňa by to stálo robotu riskovala by som niečo alebo prišla o peniaze. Takéto zneužívanie nepodporujem. Jedine ak by fakt išlo o život a vedela by som niečo vybaviť to by som ešte riešila
Mate pravdu, ze ak by tie vztahy boli vlazne, brala by som to inak a asi skor pomohla. Tu je to ale fakt o tom, ze aj rodicom volaju fakt len ked nieco potrebuju. Viem, ze raz nieco potrebovali rodicia pomoct, tak sice pomoc bola, ale ta neochota bola hrozna. Viackrat mi aj mama spominala, ze ked ich stretne niekde v obchode alebo v meste, tak sa tvaria, ze ju nepoznaju, ledva odzdravia. V kontexte tohto vsetkeho tu ziadost beriem skor ako vyuzivanie, nez ako pomoc.
tak to je iné ... lebo napr. ja keď sa aj vidím s rodinou raz za uhorský rok, tak je to srdečné ...
Nie, v tvojom prípade by som nepomohla a ani by sa má nemali ako opýtať keďže by som s nimi nemala kontakt.
Vôbec nie, každý ma predsa dosť svojich starosti, každý nech si rieši svoje. Mne ak sa ide dakto “sťažovať”, okamžite prechádzam do inej témy, alebo sa slušne ospravedlním a odchádzam…. Každý môže sám za svoju situáciu, nech si sám rieši. Ja nikomu nevesiam na nos moje starosti. Ani nepotrebujem počúvať tie cudzie. 🤷♀️
Ale jasne, podla mna kazdy co robi nieco "specifickejsie" sa s tym potyka cely zivot. Som doktorka a presne viem ked vidim mena na telefone, ze vola niekto s problemom. 😃
Uprimne, mna to az tak netankuje, ak zrovna nemozem nedvihnem, ak mozem, dvihnem, pomozem. Ved s nie kazdym sa nonstop bavim a udrziavam kontakt - to ale neznamena, ze neporadim - ved zo mna neubudne. Samozrejme uz nejake extremne sluzby na ukor mojho casu deti a rodiny a pod to by som takym "vlaznym" neposkytovala... Cize ak ako pises ma to ma stat "nemale usilie" a mam atakovat moje kontakty alebo nebodaj ist na hranu toho co mozem a co je koser/nekoser aby som to zariadila, tak urcite nie.
Ale jasne, podla mna kazdy co robi nieco "specifickejsie" sa s tym potyka cely zivot. Som doktorka a presne viem ked vidim mena na telefone, ze vola niekto s problemom. 😃
Uprimne, mna to az tak netankuje, ak zrovna nemozem nedvihnem, ak mozem, dvihnem, pomozem. Ved s nie kazdym sa nonstop bavim a udrziavam kontakt - to ale neznamena, ze neporadim - ved zo mna neubudne. Samozrejme uz nejake extremne sluzby na ukor mojho casu deti a rodiny a pod to by som takym "vlaznym" neposkytovala... Cize ak ako pises ma to ma stat "nemale usilie" a mam atakovat moje kontakty alebo nebodaj ist na hranu toho co mozem a co je koser/nekoser aby som to zariadila, tak urcite nie.
@anonym_62373e a len tak zo zaujimavosti, co je pre teba ako pre doktorku este koser a prijatelne a co uz nie?
Za tie roky som sa už obrnila ... robím na daňovom úrade, pre takýchto som vzduch do marca, potom odrazu ma poznajú všetci ... nie, už nepomáham ... je mi jedno, čo si kto myslí, že ma ohovárajú atď. ... proste nie.
@dzulli1980 máš pravdu aj mna tak využivali ale povedal som si stop.Presne tak ako aj TY.Aj o mna sa zaujimaju len vtedy ak niečo potrebuju.Takže my dve nie sme same.
@anonym_62373e a len tak zo zaujimavosti, co je pre teba ako pre doktorku este koser a prijatelne a co uz nie?
@anonym_autor to co je na hrane zakona alebo za hranou pre mna nie je koser. Ak je to nieco, co sa robit nesmie a co keby sa prevalilo ma stoji licenciu a problemy, ani by mi nenapadlo o tom diskutovat. A je mi jedno ci to "ini robia".
@anonym_autor môj otec pochádza z 10 deti… niektorých ujov, tety alebo bratrancov a sesternic som nevidela 30 rokov, mnohí majú vnúčatá, vôbec ich nepoznám… a to netvrdím, že mame chladne vzťahy… jednoducho sa nestretávame …
@anonym_autor môj otec pochádza z 10 deti… niektorých ujov, tety alebo bratrancov a sesternic som nevidela 30 rokov, mnohí majú vnúčatá, vôbec ich nepoznám… a to netvrdím, že mame chladne vzťahy… jednoducho sa nestretávame …
@anonym_ddec69 chapem… my sme, resp. rodicia a tito rodinni prislusnici v ramci jedneho okresu, casto sa nahodne stretnu a teda ako som pisala vyssie.. robia sa, ze nepoznaju, ale ked nieco potrebuju, poznaju velmi dobre… Mna na tom stve toto..

Za tie roky som sa už obrnila ... robím na daňovom úrade, pre takýchto som vzduch do marca, potom odrazu ma poznajú všetci ... nie, už nepomáham ... je mi jedno, čo si kto myslí, že ma ohovárajú atď. ... proste nie.