icon

Rodina v pravom zmysle

natynka128
3. aug 2012

Ahojte baby, jedna podobná diskusia tu už bola, ale chcela by som sa teraz opýtať konkrétnu otázku - tie žienky, čo ste so svojim partnerom dlho alebo máte ešte aj bábo k tomu a ste slobodné, pričom partnera máte, necítite sa divne sama kvôli sebe, že akoby ste neboli rodina v pravom slova zmysle a tak isto aj v postavení Vy a jeho rodina? Lebo len zisťujem, či som divná alebo nás je viac 🙂. Vďaka za Vaše postrehy.

Strana
z3
korenbaba
4. aug 2012

@liz_lemon nie, to vobec nie

lentilka29
4. aug 2012

ja si myslim,ze to zavisi od toho ako je kontr.jednotlivec vychovany.ak je vychovany vo viere,ze manzelstvo je posvatne a ma svoju ulohu v spolocnosti,tak tomu ten papier chyba.ak jednotlivec vidi ci uz rodicov,ci kamosov,ci inych pribuznych zit spolu,mat sa radi a nebyt zobrati tak ten nema pocit,ze manzelstvo je potrebne....mne osobne by ten ppaier chybal,sme s muzom zobrati,mame dieta a som spokojna....ak by sme neboli,trapilo by ma to.hoovrim za seba,ale poznam x parov kt.ziju len tak a su spokojni.....a poznam takych,kt.sa rozhodli po 2,ci viac rokoch zobrat...

domin85
4. aug 2012

Citala som to tu len zbezne takze sa mozno budem opakovat.
Machacek povedal krasnu vetu "nepotrebuju nejakou instituci na to aby prebrala odpovednost za muj vztah" S priatelom zijeme v spolocnom byte, kopa ludi si tukala na celo ked sme po trojmesacnej znamosti bez svadby kupovali byt. A vyslo nam to. Okolo sledujem rozvody, aj stastne manzelstva, rozchody aj stastne partnerstva takze o tom papieri to nie je. Dnes ta rozvedu ked povies ze citis k partnerovi neprekonatelny odpor po prvom sude. Ked mi niekto povie ze kus papiera je pre neho istota tukam si na celo lebo bud tomu cloveku verim alebo nie a papier mi v tom nema ako pomoct. Chapem manzelstvo pre veriacich, pre tych co su klasici a pre taky maly sen kazdej zeny mat svoj den a ine priezvisko, ale nie ako zaruku niecoho...

dazdovka
4. aug 2012

@natynka128 z okruhu mojich znamych (tridsiatnikov) vidim, ze teraz naozaj vacsina z nich ma dieta skor, ako sobas. Su to mili, veseli ludia, ziju vo vztahoch spokojnym a naplnenym zivotom, ziju ako rodina, aj bez toho aby bola svadba a nikto sa nad tym nepozastavuje... Poviem ti, vnimam aj medzi tymi znamymi, priatelmi, ze svadba je hlavne o tom, aby bola poriadna veselica, aby sa postretali stari kamarati/tky (pomenoval to pravymim slovami jeden, ze kde sa tak vsetci postretame - na svadbe a na pohrebe), aby sa vysantilo dosyta este, aby sa dllllho spominalo a aby boli krasne fotky 🙂
Neobavaj sa tu temu otvorit, nezvazuj sa pri predstave o svadbe tym, ake svadby boli v jeho rodine (aby si zapadla), budte originalni, dajte tomu lahkost vanku, sobas zas tolko toho nezmeni, lebo uz teraz ste rodina...

lamianka
4. aug 2012

@mandragora22 Nuz, vies, ja som jedfina dcera slobodnej maminy a bez otca to bolo velmi tazke, i ked pre moju maminu z vaznych dovodov dobre. A v porovnani s inymi otcami a problemami inych rodin, by som si vlastne nemala stazovat. Pravdou je, ze u mna laska k manzelovi odisla a ostal len respekt, ucta a priatelstvo, preto neviem niekedy zniest jeho pritomnost a jeho priserny egoizmus. Viera je uzasna v tom, ze dodava silu a pokoj, aby clovek mohol zvladnut mudro tazke zivotne skusky, ale aj dennodenne starosti. Ked sa nakonci dna posadim do kostolnej lavice a som chvilu "sama", moja psychika sa absolutne upokoji....to su ale moje metody a zazitky🙂.
Nechcem tymto nikoho presviedcat, ale skutocne je uzasne sadnut si na chvilu do chramu a citit sa stratena pred okolnym svetom - ci som veriaca alebo neveriaca.
A co sa tyka deti...oni sa na svet nepytali, takze moje zaujmy, moj "zivot" je na druhej kolaji. Tym vsak nehovorim o tom, ze som iba zienka domaca, ale ak nieco planujeme, tak len s detmi (divadlo, plesy, kina, vylety...)....casto si vyjdem do mesta sama o deti zverim babkam.
Nie som financne zabezpecena, aby som zostala s 5 detmi sama a hladat druheho muza?...bola by som hlupa, aby som si usila dalsie jarmo. V tom pripade by som jednoznacne volila slobodu...a doteraz lutujem, ze som sa jej vzdala, i ked mam krasne a zdravucke deti (moj manzel je totiz silny diabetik).
Ale, ako si spomenula, zmyslanie veriaceho clovekaje predsa len ine 🙂
Tak sa tesme z krasnych a radostnych chvil 🙂

diusik
4. aug 2012

@natynka128 presne toto jak si to napisala mu povedz!jak sa citis a pod. Uplne ta chapem,skus mu to povedat,tvoje pocity...

liz_lemon
4. aug 2012

@lamianka je mi ta luto, lebo si uviazla v pasci, ako pises manzela uz nelubis a jeho egoizmus ti vadi, to je strasne takto zit :(
aj ked chapem, ze samej s 5 detmi by ti bolo velmi tazko
mam pocit, ze viera je skor na ostaru, ked nuti cloveka zit tak, ako ani nechce

sisaha
4. aug 2012

@lamianka suhlasim s liz_lemon a este dodam jednu vec. Mozno deti sa na svet nepytali a preto musis brat ohlad na to, aby vyrastali v uplnej rodine. No, ked je tvoj muz egoista a tvoje deti dostavaju takito vzor spravania otca, nevadi ti, ze raz bude tvoja nevesta presne tak isto nestastna vo vztahu, lebo jej manzel je vychovany podla urciteho vzorca? Ja by som take nieco nezniesla. Radsej byt ako dieta iba s matkou a zit skromne, ale slusne a dostat riadny zaklad do zivota...

sissy27
4. aug 2012

@mandragora22 internet, mobily a iné technické vymoženosti nemajú na svedomí neveru - to stále robí len a len človek, tieto technické vymoženosti ju snáď len uľahčujú a zároveň aj uľahčujú jej odhalenie... Lebo tak 20 aj viac rokov dozadu nevera existovala presne ako dnes, akurát neostávali stopy v podobe sms, mailov a pod., čiže bolo ťažšie sa dopátrať faktov a preto mnohí žili v sladkej nevedomosti...
a že azet je hnoj, to je všeobecne známe, sa ti čudujem, že si si vôbec tam zakladala mail, aj keď len kvôli bazáru, veď je na výber viac než dosť...

beruska1311
4. aug 2012

Moj nazor - neviem, ci je to tym, ze mam rada, ak su veci na poriadku, al ja som proste presvedcena o tom, ze aj vo vztahoch ma byt poriadok a ak chceme byt rodina, mat deti a ist im prikladom, manzelstvo je zaklad, prvy krok. U mna by to bez toho neslo...nepripadala by som si, ze zijem v rodine, ale len tak...

sisaha
4. aug 2012

@beruska1311 kedysi som mala presne ten nazor ako ty..., len som bola este o malo rokov mladsia..Po rozvode o 10 rokov mam nazor uplne iny...mozno je to skusenostami.

sisaha
4. aug 2012

boze, dva prispevky vyssie mam obrovsku hrubicu, ospravedlnujem sa..

mandragora22
4. aug 2012

@sissy27 ahoj, ono to bolo trochu inak, vygooglila som si ze "inzeraty ci inzercie" uz neviem presne ako a rad radom som sla a davala inzeraty. ja som si asi az po 2 mesiacoch uvedomila, ze som inzerovala cez azet 😀 😀 😀 😀 a bola nevera, ano, ale nie az v takom rozsahu, ako je dnes, ako pises, tieto vymozenosti velmi ulahcuju rozne formy zoznamovania a stretavania sa, preto aj znasobuju mnozstvo nevery 😉 kedysi prisiel chlap z prace a cakala ho praca okolo domu, rodina a tak, a ked aj nevychadzal v tom vztahu najlepsie, akosi sa to utriaslo, zasiel na pivo, potom domov, kukol telku a lahol k zene... dnes chlap dojde domov, sadne k netu a cumi a cumi.... samozrejme nie vsetci, to bol ako priklad a to plati iste aj o niektorych zenach.
@lamianka ja ta uplne chapem, co sa tyka toho premyslania a rozjimania, ci ako to nazvat, ja som takto kedysi robila vonku, v prirode, v lese, niekde, kde bol klud a ziadny ludia, ziaden hluk.... dnes na to nemam cas chodit niekam do lesa, nemam kam dat malu a uz ked sa trochu casu aj najde, ze som bez nej, tak rychlo porobit v domacnosti atd... ale akoze mas pravdu, je fajn byt takto sam a len tak dusevne oddychovat, v tomto ta uplne chapem, aj tvoje zmyslanie sice chapem, co sa tyka rodiny a "nerozvodu", avsak ja osobne som typ, ktory by za kazdu cenu neostal s muzom, len pre deti ci rodinu. proste kazdy clovek je iny, ale ja ta samozrejme neodsudzujem, navyse, mat 5 deti, tak urcite "nevyskakujem", ak sa to da tak nazvat. takze ja som pisala nazor len zo svojho pohladu a ten je taky, ze mam jedno dieta, som zabezpecena a z mojho pohladu by som neostala s muzom len pre dieta. ci uz som vydata alebo slobodna 😉 😉

lentilka29
4. aug 2012

@natynka128 rozumiem ti....porozpravajte sa vy dvaja,povedz mu svoj nazor a uvidis ako zareaguje.ak ta lubi,myslim,ze ustupi

lamianka
5. aug 2012

@mandragora22 vsetky prispevky su ok....museli by sme o sebe napisat romany, aby sme sa dokonale pochopili 🙂
Prvy krat som sa zapojila a citim sa celkom fajn 🙂

mandragora22
5. aug 2012

@lamianka asi si natrafila na normalnych ludi 😀 😀 😀 lebo tu vieme mat aj ine temy a cudne osoby, ktore citia potrebu sa stale hadat a presviedcat ostatnych o tom, ze prave ich nazor je ten jediny spravny 😀 😀

maminuska
6. aug 2012

ja osobne za manželstvo som, preto som aj druhýkrát vydatá. Keď druhý manžel a vtedy priateľ chcel deti, len som mu povedala že ja deti do volných vzťahov nerodím.
Mal na výber, mohol odísť alebo zostať, mať so mnou deti alebo nemať, prijať podmienky ktoré som zadala alebo neprijať,
Výsledkom bolo že si ma vzal. Samozrejme že mi to nezaručue že spolu zostane,ale po právnej stránke mi to zaručuje ako manželke určitú právnu istotu.

bets
7. aug 2012

@maminuska pekne.
podobne som to spravila aj ja. s manzelom sme koncili skolu a kazdy z nas rozmyslal, co po skole. muz skor v zmysle kariery, ja ako bude pokracovat nas vztah. a tak som dosla k zaveru, ze aj napriek tomu, ze mal byt a s mojimi rodicmi to bolo uz tazke, tak som mu povedala, ze sa k nemu nenastahujem, ze zostanem u rodicov (aj ked mi bolo jasne, ze viac casu by som travila u neho ako doma). a zrazu sok, manzel ma poziadal o ruku, aj ked sme sa o manzelstve nebavili, este mi to prislo skoro, este som nemala uplnu predstavu, co dalej. o predstavach rodiny sme sa vsak vela bavili.
a teraz po 12 rokoch to stale hodnotime,. ze to bol ten najlepsi krok. moj muz hovori, ze laska je o rozhodnuti celozivotne milovat jedneho cloveka

shura
7. aug 2012

s mojim drahym sme spolu 12 rokov a mame spolu dve deti. doteraz sme sa nevzali. z jednoducheho dovodu - ja nechcem..nevidim v tom ziaden vyznam.. nezakryvam to,ze ma partner nechce - niekolkokrat sa ma pytal a stale to skusa, ze ci som si to nerozmyslela, ze by rad kupil prsten. ale zatial ma to vobec nelaka..nemam strach zo zavazku, nemam zlu skusenost, nemam neistotu v partnera... len to proste nepovazujem za dolezite. sme totiz Rodina aj bez manzelstva..

Manzelstvo je podla mna iba insia forma partnerstva.. ako manzelia zijete spolu, mate spolu deti, ste rodina, mate pocit spolupatricnosti a zodpovednosti za seba, partnera, deti, ostatnu rodinu... v com je nas zivot ako partnerov inaksi? milujeme sa snad menej, ked nemame na to papier a odobrenie statu a spolocnosti? o co je to ine ako ked niekam prideme a drahy povie - to je moja polovicka, alebo moja partnerka. ze nepovie manzelka? v com je rozdiel okrem pomenovania, ked vyznam je ten isty?

k majetku - ak nadobudol majetok pred manzelstvom, nema nanho manzelka potom narok. majetok nadobudnuty pocas manzelstva je bezpodielove spoluvlastnictvo - o rozvode sa deli- ked uz mam brat tento bod do uvahy, nie je partnerstvo vacsim prejavom dovery, ked si verime a nas majetok nie je garantovany statnym zasahom? no samozrejme, ze to ma svoje uskalia a mnohi chlapi su svine a odidu od partnerky len tak, nic jej nedaju... ale nejako naokolo mna sa to deje skor s manzelstvom a hadky o majetok a co komu dat, sa tahaju roky. argument, ze je to lahko hovorit z pohladu, ked partneri toho vela nemaju sa da pouzit, ale u nas to neplati. nemame sice obrovske majetky a nie sme ani z hornych 10000, ale nie sme na tom ani zle. a konieckoncov, vsetko je osetritelne pravne. ak sa bavime o ukonoch za partnera, rozhodnutiach v pripade urazu a podobne, na to staci jedna navsteva notara

v skratke - manzelstvo je spolocenska zmluva - medzi manzelmi a v pripade veriacich pred bohom. partnerstvo je taktiez spolocenska zmluva, akurat uzavreta neverejne medzi dvoma ludmi v sukromi.. v oboch pripadoch vznika rodina -ide o vnutorny pocit spojenia - rodiny, ktory vznika bez ohladu na to, ci je na zaciatku nejaky papier alebo nie. moja rodina nie je o nic horsia, alebo menejrodinna, ako toho, co ten papier ma..

mima4
7. aug 2012

@natynka128
ahoj,
kazdy to inak vnima, aj ked v dnesnej dobe aj ludia, co maju dieta, spolu chodia a sucasne byvaju, tak si hovoria ze su rodina. Podla mna to tak nie je, pretoze sice zena ma dieta so svojim frajerom/priatelom, ale medzi nou a jej priatelom nie je rodinne puto. Vzdy su to len priatel a priatelka, co spolu ziju a maju dieta. Je to zenin priatel, otec jej dietata, ale nie jej muz.
Pre mna manzelstvo ma svoju hodnotu a nevedela by som/resp. nechcela by som sa nazyvat dozivotnou priatelkou nejakeho muza. Aj ked pravda je taka, ze nepoznam vobec napr. pary, co ziju "nadivoko" a maju deti starsie ako 10-15 rokov. Este take, co mali malicke deticky... ale vela z nich sa rozislo...

Strana
z3