Rodina verzus sebarealizácia
Ahojte dievcata. Zaujimal by ma vas nazor na problem, ktory momentalne riesim. Mam tri deticky, najmladsi ma tri roky a nakolko ma zdravotne problemy, schvalili nam predlzenie RD. No ja uz neplanujem byt dlho doma, mozno este do leta a syna by som potom dala opatrovatelke. Teraz riesim, kde sa zamestnat a neviem sa rozhodnut, ci uprednostnit rodinu alebo svoju sebarealizaciu.
Blizsie to vysvetlim - po Vs som si robila PhD aj som ucila na univerzite a zaroven som pracovala s eurofondami. Potom som odisla z Ba domov, kde som pracovala v 2 velkych spolocnostiach ako financna analyticka. Medzi vsetkymi materskymi som pracovala, takze som velmi nevypadla a neprisla o vedomosti. Ked mal najmladsi vyse roka, tak ma volali naspat do prace na veducu funkciu, co som vsak odmietla, nakolko manzel je pracovne vytazeny, stari rodicia maju uz vlastne zdravotne tazkosti a cela starostlivost o deti a domacnost je prakticky na mne. Moje povodne miesto mi v praci drzia, ale ocakavaju vysoke pracovne nasadenie, co casto znamena kopa nadcasov mesacne, pripadne pracovanie doma po veceroch. Uz na to nemam kapacitu, nakolko to bolo narocne uz pri dvoch detoch. Takze sa obzeram po niecom inom, najlepsie niecom nenarocnom, aby bol cas na rodinu.
A teraz k veci - uvazujem o praci ekonomky v skolstve. Ale desi ma skutocnost velkeho prepadu v plate oproti predoslym zamestnaniam. Neviem, ci sa dokazem vzdat moznosti dalej sa rozvyjat a byt aj adekvatne ohodnotena. Myslim, ze pre rodinu by to bolo super, nakolko manzel zarobi nadstandardne, ale nemozem ocakavat, ze bude pri chorych detoch, alebo ich vyberat zo skolky a skoly. Nemame ziadne uvery ani hypoteku, takze financie nas netlacia. Ja by som pracu tej ekonomky na skole brala iba ako docasnu pracu, mozno na 2-3 roky, potom by som chcela robit to, co predtym. No bojim sa toho, ze uz z mojich vedomosti velmi vypadnem, nakolko uz nebudem sledovat zakony, nebudem pouzivat cudzie jazyky a taktiez v zivotopise to bude riadny prepad a uz ma mozno ani nepozvu na pohory tam, kde budem mat potom zaujem pracovat. Predsa len tiez uz o par rokov nebudem mladica, 40 sa bude blizit.
Preto by som sa chcela spytat na vas nazor, co robit, ci uprednostnit pohodlie a pokoj rodiny. Mozno ste boli v rovnakej situacii, tak by ste vedeli poradit, ako ste sa rozhodli a ci ste potom nelutovali, ze vam usla nejaka zaujimava pracovna ponuka.
Prepacte za dlhy prispevok, nevedela som to kratsie napisat. Dakujem za vase nazory.
@vienala ahoj, pokial ucis, tak samozrejme musis zostat but ty alebo manzel s detmi doma pn-ke ak nemas ich moznost dat k starym rodicom (chore deti casto ani ine ako pri mame nechcu byt). Skus sa opytat v zdrav. Poistovni na kolko dni mas narok ostat s detmi doma( ja zijem v nemecku..u nas je to 10dni v roku na rodica).
Problem je, ze pri detskych chorobach musia byt deti aspon 1-2 zdrave pokial ich zas das do skolky/skoly a to je hned cely tyzden fuc. Pokial robis v kancelarii tak je home office super alternativa lebo v podstate robis dalej a nepotrebujes zastupcu (samozrejme je to tiez fuska opatrovat chore dieta a byt stale v pohotovosti v robote, ale da sa to prezit).
Surodenci sa tiez radi navzajom radi nakazia ☺ takze tych chorob je vela ale pokial maju tvoje deti dobru imunitu tak az tak casto to nieje. A okrem toho tvoj zamestnavatel predsa vie, ze mas deti tak s tym musi aj trosku pocitat 😉.
@letfenixa Ako sa da v školstve robiť z domu?
@vienala ja ta chapem, ale to sa musis mentalne zmenit ty, ja som mala tiez obdobia ked by som pre pracu dychala, aj kolegyne mali pocit ze po MD idu "poduroven". Musela som si sadnut jak s malymi urazenymi skolackami a vysvetlit im ze je to pre ich dobro. Je agenda co pocka, co sa da doma a co sa proste neda kde si to musis odsediet na zadku s klientom.
Ja mam tiez terminy, obcas si pracu nosim domov a ked chcem ist na 2t na dovolenku tak makam ako fredka aby som si mohla "dovolit odist". Ale vychovala som si kolegyne ze jedna vie to, druha ono a ked ma nie je poplataju ako vedia. +my sme technolog. spolocnost kde su moznosti robit z domu, zo zariadeni, v podstate mne staci mat internet a komp a doriesim vsetko, ale uz sa mi nechce 🙂 na dovolenke si chcem valat sunky nie visiet na mejly. asi starnem 🙂
Ani nie ze home office v pravom slova zmysle. Ale napr robia sa vyplaty, a mas chore deti doma, tak ich proste spravis. Ci prides vecer alebo si to zoberies domov - po dohode s riaditelom.
@tortelinka susedka robi v skolstve a bezne je doma a robi z domu.Ako pisali baby vyplaty, vykazy, odhlasky ..
@vienala jasne, ze existuju take prace ty si mala latku vysoko polozenu a obdivujem Ta ako si to zvladala s detmi🙂podla mna uvitas klud aj, ked za nizsi plat budes moct byt s detmi a nepracovat po veceroch ci nemysliet na robotu
@vienala poznám dilemu a nedá sa sedieť na 2 stoličkách. Nemôžeš robiť na manažérskej pozícii a pritom sa plne venovať rodine. Nech si hovorí kto chce čo chce o rovnosti príležitostí, väčšinou s chorým dieťaťom ostane doma žena, nie muž. Hlavne, keď má superplatenú prácu. Skús tie nadnárodné firmy na skrátený úväzok, ale nie manazersku pozíciu. Tam sa tiež očakáva vysoké pracovné nasadenie. Myslim, že veľa žien na podobných pozíciách toto rieši a nakoniec sa musíš rozhodnúť ty, lebo je to tvoj život. Ja som sa rozhodla pre skrátený úväzok, nižší plat, pomalší kariérny postup. Aj tak idem občas na služobku do zahraničia, občas zbehnem do officu a som mimo ba. Čas s deťmi nezaplatí nikto, aj keď má za tie 3 hod podvečer niekedy kvalitne vytáčajú. Ale mám aj celkom fajn prácu, kde treba občas projektovemu vedeniu pripomenúť, že skrátený úväzok....prácu treba urobiť a je skryté pravidlo, že pri 6 hod uvazku očakávajú výkon ako pri plnom. O chorobách deti a pracovani na projekte - ak toho bolo veľa a boli mensie, musela som aj napriek homeofficu volať opatrovateľku. Teraz už pozerajú rozprávky, kreslia, takže sa to dá lepšie manažovať. Ale konečné rozhodnutie musíš urobiť sama. A počítaj s tým, že keď občas budeš potrebovať povzbudiť alebo pomôcť, okolie ti môže povedať, že si si sama vybrala a nemáš sa čo sťažovať
dievčatá všetkým vám ďakujem za vaše rady. Rozhodla som sa, že školstvo nechám tak a vrhnem sa na hľadanie práce na čiastočný úvazok. Po dvoch mesiacoch hľadania práce som si takú prácu našla - na polovičný úväzok, len 5 minút ďaleko od domu - ani som neverila, že v našom malom meste takú prácu nájdem. Samozrejme, musela som spraviť kompromis v podobe platu, no ale všetko asi mať nemôžem.
Samozrejme, nechcem pracovať na polovičný uvazok večne, uvidím, čo mi časom budú môcť v tejto firme ponúknuť. Ale teraz som zasa začala uvažovať, že vlastne do akého veku je človek atraktívny na trhu práce. Ako možno to vyznie hlúpo, že stále nad niečim rozmýšľam, ale ak by sa mi v tejto firme potom nepodarilo zamestnať na plný úväzok, tak aby som nezaspala dobu a bola ešte pre zamestnávateľov zaujímavá. Teraz som s týmto miestom veľmi spokojná, firma je dosť veľká a prosperujúca, ale človek nikdy nevie, čo prinesie budúcnosť. Preto tie uvahy. Máte niektorá s tým skúsenosti? Predsa len človek sa ani nenazdá, roky bežia, príde štyridsiatka... Teraz som nemala problém, všade kde som poslala životopis, ma pozvali na pohovor, takže som si mohla vybrať z viacerých ponúk, na ten polovičný úväzok bola len jedna ponuka. Budem rada, keď mi napíšete svoje názory alebo skúsenosti na moju otázku. Vopred ďakujem
@vienala Ahoj 🙂 druha dcera bude mat coskoro 3 roky. Riesim, co budem robit dalej. Predstavujem si, premyslam, co by ma tak naplnalo. Zistujem, ze este chcem byt s nou a aj so starsou dcerou. Prichadzam na to, ze im chcem byt nablizku. Jasne, ze potrebujem aj cas pre seba, psychohygienu, nieco, co ma bavi, naplna. Ucim sa, ze je fajn zit zivot naplneny spokojnostou a radostou 🙂 Tento rok budem mat 40. Vela stastia prajem 🙂
@sissik suhlasim. Vzdy som si myslela, ze v mojej profesii si mozem v pohode najst pracu, nakolko mam dost skusenosti. Je pravda, ze som nesledovala trh prace, ako je to v mojej profesii s pracovnymi miestami. Uf, realita teraz, ked som hladala miesto, ma neprijemne prekvapila. Taketo miesta sa z asi 85 percent vyskytuju len v Ba, co je pre mna nerealne. Kedze v mojej profesii ide o dobre platene miesta, nepredpoklada sa, ze tam bude velka fluktuacia, takze ich je v ponuke malo. Su to miesta prevazne obsadene muzmi, ktori neodchadzaju na matersku, ale si kontinualne buduju karieru a potom uz taketo miesta velmi neopustaju. Ale v podstate ma to teraz motivuje k tomu, aby som sa neustale vzdelavala. I ked aj ponuka takychto speci kurzov, ktore som chcela absolvovat, je len v Ba - takze aspon na par dni budem musiet dochadzat, chcem to stihnut este cez prazdniny - je to taka investicia do mojich buducich planov. Inak, vela veci som aj pocas materskej riesila studiom online cez Internet alebo samostudiom, inak sa v mojej profesii proste neda.
@vienala ahoj...co sa veku tyka - na vyssich poziciach nevidim ludi pod 35 rokov... ti najmladsi su prave v sr... inak v zahranoci vsetci moji peers maju 45 plus... ja sama som zamestnala par mamiciek po 40tke, mam vs ucitelku po 50tke a je super... ak sedi postoj, povaha a skusenosti tak vek nie je problem...( ak ho ty sama necitis ako problem)
@dai to je pravda, ale ty si z Ba. Ja som len trochu rozcarovana z toho maleho poctu ponuk. Je pravda, ze som si pracu hladala len 2 mesiace. V mojej profesii som v nasom meste a v 4 susednych, z toho v jednom krajskom, nasla za ten cas "az" 6 ponuk, co je na zaplakanie. Z toho 1 bol zastup pocas materskej - s tym, ze sa pravdepodobne baba skoro vrati, nakolko si nenecha ujst taku pracu. Dve boli v SSC, ktore uz konecne vznikaju aj mimo Ba.
Uvidim, ako sa to vyvinie v novej praci, cca o rok by som chcela uz plny uvazok, tak uvidim, co mi ponuknu. Ak nie, nemozem byt cely zivot na part-time, tak sa budem musiet poobzerat inde. Tak si to chodenie po pohovoroch mozno zopakujem - inak bola to fajn skusenost po rokoch 😉

@eeffka to je mile, ze by si ma supla na taky flek, kde by som chvilu nechybala🙂 Ano, tak si to predstavujem, dokonca aj HO pri troch detoch je OK. Asi som velmi ovplyvnena svojou pracou teraz pred tretim tehotenstvom, kde sme mali tak podelene kompetencie a pracovnu napln, ze by sa sotva moji kolegovia chytali prace, ktoru som mala, proste nemali o nej ani sajnu. Jedine veduca to mohla urobit namiesto mna. A detto ja som nerobila to, co moji kolegovia, u nas neexistovala zastupitelnost v praci. Normalne zacinam verit, ze su aj normalne prace, kde si clovek odrobi 8 hodin, kde nemusi makat ako divy, nie ako ta, co som mala, ved aj preto je uz pre mna pase.