Rodinné návštevy
Ahojte,rada by som nejaku radu.nedavno sme dostavali dom.v dedine kde byva muzov otec,brat so zenou aj sestra s muzom.odvtedy je u nas klasika ze napriklad lezime pred telkou a zrazu jeho brat so zenou nam sa dotrepu cez terasu dnu,jeho otec pride hocikedy otvpri si dvere sam.minule som behala este v pyzame a zrazu jeho brat na chodbe,den na to jeho sestra s deckami otvori dvere a krici cautee.ja ich mam vsetkych velni rada a normalnej ohlasenej navsteve sa aj potesim ale toto....je toto notmalne?nikto z mojej rodiny by si toto v zivote nedovolil.ani nemozem po dome behat v gatkach,v maske nedajboze prebehnut hola lebo neviem kedy sa kto zjavi ci vo dverach ci na terase alebo najlrpsie hned dnu.s muzom na tuto temu nemozem ani hovorit uz sme sa parkrat do krvi pohadali,podla neho je to totiz uplne notmalne ved je to jeho rodina a hadam od neho nechcem aby svojmu ocovi hovoril ze sa ku nam musi ohlasit.toto mi povedal.vraj ja som divna ze mi to vadi ved je to rodina a on tak ku nim chodi tiez.ja som si to vsak v zivote nikomu nedovolila a podla mna je to vrchol...som na nervy z toho ☹
Pride mi divna reakcia tvojho muza, ja sice nechodim po dome v gatkaxh ale moj chlap chodi rad v trenkaxh a poviem ti rodina nerodina vsetkych by poslal na tvrdo do p..e keby nam toto niekto robil....ja bybeom im to povedala sice sluane a raktne ze ixh mas rada a ze ti nevadia navstevy ale chces mat aj sukromie a bola by su rada keby chodili k vam kadial sa patri cez dvere a tak ajo tovrobia vsetci zazvonit al. Zaklopat a nebolo by zle sa aj ohlasit ...zeby si bolq nerqda keby vas vyrusia v intimnej chvily
Toto by som nezniesla,bud by som začala chodiť pre zmenu častejšie ja k ním presne tak ako oni( snad by im to konečne doplo)alebo by som čakala nahá,ci sa snažila zvádzať muža,( možno by pochopil on,keby vás furt niekto v najlepšom vyrušil) alebo by som vymyslela stále nejaký program mimo domu. Najlepšie by bolo,kedy si im to povedala priamo do očí,no chápem ta je to taká ošemetná záležitost.Daj vedieť,ako si uspela
Prve bezbolestne riesenie je zamykat.a postupne dat najavo,ze vchodovymi dverami sa vchadza do domu,nie cez terasu.ja byvam v byte na dedine kde som vyrastala.moja mama a sestra su u nas dost casto.ale vzdy zaklopu ked dojdu.zo zaciatku to tak nebolo.vosli do bytu bez zaklopania ako duch.ale moj muz zacal zamykat a povedal im,ze nech aspon zaklopu a tak vojdu. Nik sa neurazil,odvtedy slusne klopu.
@eliskarupp myslím že sa mýliš. Ty MÔŽEŠ behať po dome v gaťkách, či sa prebehnúť nahá, dokonca ti odporucam robiť to čo najčastejšie. Je šanca, ze dôjde k trapasu a ak ho vyuzijes na pekný histericky záchvat v ktorom ich priamo obvinis ako ti narušili súkromie, pochopia a budú sa cítiť naozaj vinní. Takýto ľudia nič iné nezoberú. Darmo im budete naznačovať, že je vhodné sa pred návštevou ohlásiť. Urazia sa a neprídu vôbec a ty z toho vyjdes ako tá zlá. Toto je chyba v programe, vo výchove. Tu pomôže už len šoková terapia. Top by bolo, keby vás s mužom načapali"v tom najlepšom". To máte pokoj aj do Vianoc 🙂
@eliskarupp a presne ako radia hore, naraficit to aj na manžela. Keď vyjde zo sprchy a ty tam zurka s kamoskami 🙂 hneď pochopí ako sa cítis 😉
@eliskarupp my nezamykáme ani bráničku ani vchodové dvere a u nás tiež príde hocikto z najbližšej rodiny samozrejme najprv zavolajú či sme doma a prídu lebo toto a tamto..nefunguje nám ani zvonček na bráničke tak ked príde niekto iný,pekne zaklope a čaká či otvoríme..
je to v pohode ak najbližšia rodina príde,ale samozrejme nie denne,to normálne nieje..ak otec a švagor pomáhali stavať dom,majú pocit že by si ich mala vítať bez ohlásenia ako doma...
ja som tiez v takejto situacii. nie je to v poriadku ked rodina ani manzel nemaju ani snahu pochopit Tvoj postoj. kedze manzel Ta nechape a nepodpori, daleko asi nezajdes. na jednej strane si treba uvedomit ze on bol zvyknuty na ine a je to prenho normalne. samozrejme ze manzel a manzelka by mali drzat spolu a a dohodnut sa aj ked maju rozdielne nazory ale to je vzacne. hadat sa o tom mava vzdy opacny efekt, mozes z casu na cas skusit sa o tom pokojne porozpravat, vysvetlit mu (ano verim ze si to uz skusala) a pokusit sa dohodnut ze napr aspon urcity cas by nechodili, napr vecer po 6 alebo rano do 9.. ak pojdes sama proti celej rodine, akokolvek absurdny bude ich postoj, nakoniec Ty vyjdes z toho ako ta salena, to plati aj v inych situaciach.
mne ostalo iba si na to zvyknut, vnutorne sa s tym zmierit lebo doma u nas to bolo inak, tam boli navstevy vzacne (aj ked ja mam iny pomer manzelovych pribuznych a kamaratov co chodia, tiez nemame nikdy zamknute ked sme doma) a poviem Ti, da sa to a som ovela spokojnejsia. skus mysliet na vyhody toho ze mas rodinu blizko a nebudes na vsetko sama. drzim palce
@eliskarupp jasne ze to nie je normalne..ale to je dan za to ze byvate tam kde cela jeho rodina..bohuzial..mali ste sa inde usadit
@eliskarupp
asi sama vies, ze to nie je uplne normalne. treba si z muzom sadnut a s minimom emocii vydiskutovat🙂 skus argumenty typu ako tu uz je pisane- co ak budete v tom najlepsom... alebo ze si chces v spodnom pradle prebehnut... skratka je to vas dom a vase sukromie. to aj vy tak chodite k nim? Ved nie je ziadny problem zaklopat alebo zazvonit. To je hadam samozrejmost. a nie je to nic nesplnitelne pre nich a udrzi vam to lepsie vztahy.
mala som obdobu so svokrovcami a zaslo to az do takeho ze ich nemusim ani vidiet a to sme predtym mali celkom dobry vztah a vsetko skoncilo na tom, ze nedokazali respektovat nase sukromie.
@eliskarupp a preco nezamykate dvere? 😨 Ved ked sa vam neda zamknut ani branka, tak na zamykani nie je ozaj nic zvlastne. Rodine i muzovi by som povedala, ze je to z dovodu bezpecnosti (to si nemozu brat osobne). Je uplne bezne zamykat ked si doma (cudujem sa, ze sa citis dobre ked mate vzdy odomknute). Alebo daj na dvere zvonku gulu miesto klucky. Vzdy ich to prinuti zazvonit/klopat/zavolat.
Dalsia moznost je uprimny rozhovor s rodinou tvojho manzela, no kedze muz ta v tomto neplanuje podporit dosiahnes tym jedine to, ze budes za tu zlu, ktora si chce od nich drzat odstup. Aj mne pride normalne sa pred navstevou vzdy ohlasit, no rodina tvojho muza je zjavne zvyknuta fungovat inak. Takze je velka sanca, ze ta nepochopia a preto by som sa na tvojom mieste priklonila k prvej moznosti, tym nemas co pokazit.
my mame spolocnu chalupu so svokrovcami, muz nam prerobil cast, ze neboj, tu budes mat sukromie, nikto ti nebude chodit, je to len nase... 😀 dlho to nevydrzalo, svokor prisiel aj o 7 rano k nam do spalne pozriet ci este spime a ci spi vnucka, ze by si ju zobral... kedze spala, tak odisiel. potom kedykolvek cez den... az ma raz pristihol holu ako sa obliekam. vtedy som muzovi povedala, ze jaj - tvoj otec ma videl nahu...tak muz isiel za nim, ze mame dvere a treba klopat. odvtedy ak su otvorene dvere vojdu -aj svokra, ak je zatvorene klopu a cakaju ci mozu... inak spolu vychadzame dobre, len toto... 😀
takze, bud zamykat, alebo povedat priamo navstevnikom, ze treba zvonit a cakat na vyzvanie, alebo proste par krat sa prejst hola pred rodinkou, ze uf, ale ste ma tu nacapali a docvakne im
no aby nahodou este nepovedali ze co sa tu hola premavas ked my tu chodime 😀
akoze s humorom ale zial ludia vedia na veci hladiet aj takto.. 😒
Na terasu by som dala sklo kde neni vidiet dnu a zamok a tak isto vchodove dvere by som na drzovku zamkla.ja tiez byvam v dome a zamykam stale je to uz zo zvyku.
pre niekoho je toto normalne, pre ineho nie! a u vas s muzom je to presne tak. Tvoj muz ta nikdy nepochopi v tomto, kedze on tak zije a je to pre neho absolutne prirodzene. Ak povies nieco jeho rodine, oni to tiez nepochopia a narusia sa tym dost podstatne vase vztahy..takze otazne je uz len co ti je prednejsie..dobre vztahy v rodine, alebo sukromie..Ver ale tomu ze ak ma tvoj muz takto pekny vztah so svojimi surodencami a rodicmi, nikdy sa nepostavi na tvoju stranu a pripadne zvady medzi jeho rodinou a tebou vam akurat tak vykopu jamu medzi vami. Ono v podstate zivot na dedine je taky..u nasich je to presne tak, bezne hocikto pride bez ohlasenia - ja si to tiez tak predstavit neviem, preto zijem v meste a zobrala som si muza z mesta... 😀
@atenna ono to asi celkom ani nie je tak o tom ci je to na dedine alebo v meste. Skor je to o tych zvykoch v rodine. Kazdy z nas si do vztahu prinasa nejake zvyky, tradicie, ktore je velmi tazko ovplyvnovat, kedze s nimi vyrastame od mala 🙂 ja som tiez bola na nervy ked k nam svokrovci chodili neohlasene, lebo nasi aspon vzdy zavolaju ze chceli by prist, ale som to vzala tak nejako ze je to proste tak ze chodia neocakavane, aj ked za ten cas ja ich uz mam ocekovanych pretoze chodia vacsinou v stredu poobede a v nedelu na vecer 😀 😀 tak uz ako tak som ready 😀
Zavreť bránku na gulu a bezdrôtový zvonček za 10€. Máš po neriešitelnom probléme. 😎
je uplne jedno, ci je niekto z dediny alebo z mesta, taketo spravanie nie je normalne. kazdy clovek ma pravo na sukromie, neviem, ci to neni zakotvene aj v ustave SR 😀
sadla by som si pri najblizsich navstevach pribuznych s kazdym z nich, ved nemusis to riesit naraz so vsetkymi. zacala by som mladsimi, rozumne im to vysvetlila, ved nech brnknu dopredu, ze dnes sa stavim alebo za pol hodku, za hodku a nie hned. povedz, ze chces mat svoje pohodlie a mate aj svoje aktivity.
ja si neviem predstavit, ze robim s chlapom tutu mutu a dojde mi svokor ci svagrova. nonsens. vas barak, vase sukromie a treba im to narovinu povedat. este aby som si nemohla behat po byte v gatach lebo navsteva neohlasena. to iste. neznasam to. prepadovky, neohlasene navstevy, som na to alergicka. ja aj u nasich zvonim a mam kluce. aj to ojedinele. obvykle volam aj im dopredu, ze sa stavim. aj oni mne a tiez maju kluc, ale zazvonia pri dverach. myslim si, ze toto je taka elementarna slusnost. respektovat sukromie inych.
@eliskarupp Nie je to normálne, ale v niektorých rodinách bežné. Jedine byť za kravu a povedať, že si to nepraješ.
Ja by som normalne zamkla všetko.čo sa da ,a ked by sa to mužovi nepáčilo tak by som mu to dala jasne najavo,ticha domácnosť,myslim si,že je to váš spoločný dom nielen jeho..ak nie,predať a kúpiť byt čo najďalej od nich..nikdy to nebude dobre,povieš svoj názor a hneď sa oduju ,to je ista vec..možno ten plot to vyrieši,jedina alternativa keď chceš mat kľud..
@eliskarupp ahoj, tak tu existuje jedine riesenie, ze budete dvere zamykat, terasu nebudete nechavat dokoran, resp na nej nechate dvere otvorene len na vetracku, ked sa to da a potom k vam nikto nevojde neohlaseny. aj tak si myslim, ze v dnesnej dobe hoc aj na dedine nechavat odomknute, vobec to nie je bezpecne. pripadne zamknut branku a dat zvonka zvoncek. na tom nie je nic. aj k nam chodievaju na navstevu svagrina, aj babka, atd, ale ked uz nie skor, tak sa apon od dveri ohlasia.
ja k svagrinej tiez obcas zabehnem aj s detmi, ale stale zastaneme pred dverami a pekne zazvonime, nevtrhneme do bytu ako divosi.
manzelovy to musis vysvetlit, troska si treba chranit sukromie, a taketo narusanie nie je namieste.
Ja si nemyslím, že to je dedinou. Je to o prachobyčajnom rešpektovaní druhého človeka a jeho osobného priestoru. A manžel by si mal uvedomiť, že ak bude žiť sám, tak potom jeho rodina môže asi chodiť ako sa im zachce, ale keďže v dome žije s manželkou, ktorá nie je odchovaná na rodinných prepadovkách, tak by mal byť ústretový kompromisu. Ja by som im asi navrhla, že nech najskôr vždy zavolajú. A raz by mohli prísť v pohode, raz za hodinu, raz na druhý deň a tak 😀
Na toto som si aj ja dlho zvykala. Hocikto aj "cudzí" keď prišiel,tak hneď vošiel dnu a zrádnik na chytal keď sa mi hockto za chrbtom zjavil. Ale tu je zvyk taký, že keď prídem k susedom a klopem,tak sa už smejú, že či mi majú červený koberec prestrieť, či neviem, kde je obývačka. Tak som sa vyjadrila, že som vychovaná tak, že nikomu do súkromia neleziem a že keby náhodou neboli vo vnútri a náhodou by im niečo zmizlo, že by bolo na mňa a tak sa radšej takýmto situáciam vyhýbam a že nechápem, čo je to za drbnutý zvyk chodiť po cudzom dome a zháňať domáceho namiesto toho,aby som si zazvonila a počkala pri dverách, že ma nezabije chvíľu počkať pri dverách a zabralo to najlepšie. Od vtedy mi to nik nerobí.
@eliskarupp A nie je to len tým, že máte čerstvo dostavaný dom? Ja ked som sa vydala a prerobili sme byt tak bola svagriná tiež takmer denne s deťmi u nás, a bola som z toho trochu v šoku, ale potom sa to utriaslo, boli povinnosti, škola atď a teraz po 20 rokoch chodíme tam my pravidelne neohlásení (ale zas nie tak často).
Necitala som celu diskusiu len uvodny prispevok ale doplnim svoju skusenost lebo presne viem ako ti to prekaza. Od nasho bytu ma kluce aj manzelov brat (podotykam len pre surne pripady alebo keby sme sa vymkli) no a tiez je aj s priatelkou zvyknuty ze JEDNODUCHO SA DOVALIA bez ohlasenia hocikedy. Bola som tesne po porode,rana sa zle hojila a tak som stavila na osvedcene rady a ranu som vetrala(cizee som bola v byte uplne naha kolko sa len dalo) a zrazu raz idem zo sprchy do spalne naha strapata este ubolena a zrazu sa otvoria dvere na chodbe, hned som zaradila spiatocku do kupelne a kricim na svagra prosim ta mozes nachvilu vyliezt z nasho bytu - obleciem sa! Ak cakate ze po tejto prihode sa vsetko zmenilo tak nie.. akurat mu manzel povedal nech zavolaju ked sem idu lebo moze mala spat aby ju nezobudili alebo mozem ja pobehovat po byte naha kedze sa zotavujem po porode. Lenze to ze mozem pobehovat po byte naha platilo len do konca sestonedelia lebo odvtedy sem uz zoparkrat tiez dosli ale aspon zaklopali.. cize vo vlastnom byte aby som vysvetlovala ze sorry ale pockaj za dverami lebo akurat som naha,sexujeme a podobne je dost deprimujuce a vie mi to pokazit naladu vzdy vzdy vzdy...
normalne sa zacinam bat...planujeme stavat dom v blizkosti svokrovcov ..uz som pozerala aj toho vratnika :D pre istotu
No baby dakukem za rady a skusenosti,vidim ze niesom sama ktora to neznasa a tiez sama ktorej sa to deje.a ano aj svokor av svagor nam pomahali stavat dom prave preto podla mna si teraz myslia ze tu mozu hocikedy nabehnut.zavidim tym ktorych manzel zdiela ten isty nazor a vadi mu to tiez.ja to budem musiet poriesit sama.a ano zamykame dvere vchodove ako som pisala ked je zamknute idu zozadu klopu na terasu a tadial vidia do celej kuchyne a obyvky lebo este nemame zaluzie.inak to nevidom len slusne im povedat alebo ako radite nechat sa nacapat hola,prisambohu ja to spravim!!!sak ak uz niekomu po tom nedojde aby sa hlasil tak neviem.ja to fakt spravim.ja si rada beham hola po dome.a v budicnosti si musim vydupat hlavnu branu na zamku.boze ale co ti ludia nemaju trochu chochmesu ako citam vase prispevky vsade sa toto deje ved to je otras,ja by som sa tak hanbila niekam tak nabehnut na prepadovku.a tiez si osobne nemyslim ze je to dedinou,ja som z dediny a muz z mesta.skor vychovou a ked su raz ludia drzi tak spravia kadeco.moj muz tak k rodicom neohlasene chodi.a tym stale argumentuje ze on sa ku nim nehlasi preco by sa museli oni ku nam.no asi preto ze tu byvam aj ja!ja ked idem ku nim tak vzdy volam pol dna dopredu ci mozem.

Ja by som im to bud ppvedala narovinu...naco okolkovat, sme dospeli...alebo mozno by sa aj oni citili trapne,keby sa dovalia, ty v gatkah s maskou na tvari...a mozno nie...potom by som natajmo zapojila niekoho zo svojej rodiny a naplanovala vpady vtedy ked manzel beha nahy/polonahy 😂 nech vie ako sa citis, ked ti dnu vbehne hpcikedy niekto cudzi...ked vo vlastnom nemozes prejst naha z izby do izby...ked si v strese kto sa kedy zase objavi...no je to naprd...konecne vo svojom a zaroven ako na vystave...a na noc zamkynat urcite...co urcite aj rpbite....a zamkynala by som i cez den...vsak ked plot nie je, tak ja by som nebola v doma tak ze je odomlnute a ja v druhej casti domu...a niekde inde v izbach sa ti moze ktokolvek potulova,nielen manzelova rpdina...aj starka takto nezamkynala a cigani jej pp dvore behali a hladali co vziat...teraz zamkynaju cez den branu a v noci aj dom