icon

Rodinné návštevy - nesadla som si so švagrom

nufnuf14
27. mar 2021

Asi by som len potrebovala poradiť ako to lepšie zvládať, alebo sa o tom len porozprávať, aby som to dostala z hlavy, lebo ma to trápi. Prosím poraďte ženy, ktoré to dávate lepšie ako ja, že čo robiť inak. Ide o to, že mi vôbec povahovo nesadol môj švagor a jeho žena je taká istá ako on. Proste vôbec si s nimi nerozumiem. Sú odo mňa o viac ako desať rokov starší a od začiatku ma brali ako mladú, sprostu. Večne mali potrebu sa ku všetkému vyjadrovať, poučovať. Večne majú na veci opačný názor ako ja a musia si to svoje presadiť. Ako takto podobne sa správajú aj k môjmu mužovi, len k nemu si toľko nedovolia a on má oveľa pevnejšie nervy ako ja a diplomaciu v krvi 😁. Proste ich návštevy sú pre mňa nutné zlo a absolvujem ich, aby bol pokoj v rodine. Rozhodli sa, že zajtra idú navštíviť mojich svokrovcov a ja od kedy to viem, tak dúfam, že k nám neprídu. Chcela som si zajtra užiť pohodový, voľný deň. Nehovoriac o tom, že návštevy sú zakázané, my nikam nechodíme a oni u nás boli naposledy na MDŽ. Ďalšia zvláštnosť pre mňa nepochopiteľná, ísť k niekomu na návštevu na MDŽ 😔. Snažím sa byť milá, slušná a častokrát si zahryznem do jazyka, ale proste vôbec sa na nich neteším a keby to išlo, tak by mi vôbec nevadilo vidieť ich najbližšie o takých päť, desať rokov.

laila22
Autor odpoveď zmazal
lija22
27. mar 2021

ked chce byt manzel s nimi zadobre tak nech si s nimi on vysedava. kludne by som pripravila obcerstvenie ( chipsy, tycinky, kava dovidenia) a sla s detmi von. Ze s detmi si uz dohidnuta a tesia sa ;)

marce63
27. mar 2021

@nufnuf14 Ak ti zavolajú deň vopred a ohlásila sa na návštevu, tak slušne povedz, že v tejto situácii návštevy neprijímaš. Ak nemajú ani toľko slušnosti, neohlasia sa na návštevu a zajtra u vás zazvonia, ich problém. Oznam im, že navštevy neprijímaš a keď nepochopia, začnú argumentovať testami alebo mať hlúpe reči, ako si už písala ze sú neprijemní, slušne sa pozdrav a zavri dvere.
Ak budú v budúcnosti kuť nejaké intrigy, u svokry niečo nepríjemné rozprávať, tak im zavolaj a na rovinu povedz, že ich návštevy viac neprijímaš.
Keď sú to neprijemní a otravní ľudia, nie si povinná trpieť ich návštevy. Ak im to nedochádza v náznakoch, musíš to povedať na rovinu.
Ak bude svokra v budúcnosti poriadať nejakú väčšiu oslavu, napr. okrúhle jubileum a pozývať celú rodinu, tam už to stretnutie s nimi formálne pretrpiš.

vilma7
27. mar 2021

@nufnuf14 skôr ako stihnú prísť po svokrovcoch k vám, choďte ku svokrovcov, tam sa s nimi stretneme a po takej polhodinke slušne odídete... takže už nebudú mať dôvod ísť aj k vám. A ak sa budú tlačiť na návštevu, pekne im vysvetliť, veď akurát ste sa stretli. 😀😀😀🤪

nufnuf14
autor
27. mar 2021

@vilma7 no keď mali svokrovci nejaký sviatok tak už viac krát sme sa všetci stretli u nich. Sedeli sme tam spolu dve hodiny, ale oni aj tak prišli ešte aj k nám 🤪. Svokor sa tiež večne s ním pohada, lebo to sa proste nedá normálne komunikovať s takým človekom. Potom sú obaja oduti, no proste groteska. Asi si budem musieť osvojiť svokrinu stratégiu, že sa tvári, že nepočula a ignoruje reči na ktoré nechce reagovať 😀

annamalaga
28. mar 2021

Ahoj nápiš , či prišli vôbec a ako si sa s tým vysporiadala. A ak nabuduce zase budú mať nepríjemne narážky, tak im to povedz narovinu.

ruzovakrava
28. mar 2021

@nufnuf14 tiež som bola kedysi takáto, pre dobré vzťahy v rodine kadečo tolerovať. Ale neprináša to nič dobré tvojmu psychickému zdraviu a určite aj vzťahu s mužom. Slušne, asertívne som dala veci naporiadok a odvtedy, čuduj sa svete, máme vzťahy úplne normálne, pomôžeme si keď treba ale už ma vôbec nezaujíma čo si kto o mne pomyslí. A žije a spí sa mi odvtedy lepšie. Poriadky s nimi môžeš narobiť aj bez zvady.

lintu
28. mar 2021

Nevysedávajú u vás každý týždeň. Navyše je to manželov brat, s ktorým je, zdá sa celkom v pohode. Veď nechaj, nech sa stretávajú. Ty si s nimi porieš len svoju časť vzťahov. Zmeň komunikáciu, nauč sa pohotovejšie reagovať alebo sa pri každej návšteve vzdiaľ a rob si svoje.

nufnuf14
autor
28. mar 2021

@annamalaga určite napíšem. Muž spí po nočnej a dcéra má nádchu, tak dúfam, že to budú dostatočné dôvody na to, aby k nám nešli 🤪

elizabet173
28. mar 2021

@nufnuf14 na nič by som sa nehrala, nezatajovala, žiadny pokazený zvonček a utekanie z vlastného domu, na rovinu povedať, že o ich návštevy nestojíte. Môže ti byť úplne jedno, či sa urazia, ich tiež netrápi, ako sa cítiš ty. A nerozumiem, že keď idú k svokrovcom, že idú potom ešte k vám. Ako sa k vám dostanú? Násilím? Neotvorím a kľudne ich nechám stáť za dverami, hádam po pol hodine pochopia, ale najprv by som im povedala, že ich návštevy u vás vedú len k napätiu medzi vami, že bude lepšie, ak sa navštevovať nebudete. Inak majú hodne drzosti, mám takého bratranca, tí sa aspoň ohlásili, k nim nás nezavolali v živote, ale oni k nám sa nerozpakovali prísť šiesti (pre istotu aj so sestrinými deťmi) napriek tomu, že som im povedala, že maľujeme. Predýchala som to, sedeli sme obklopení rebríkom, vedrami a pod. a nabudúce, keď sa ohlásili, či môžu prísť, tak som len povedala nie. Odvtedy pokoj.

nufnuf14
autor
28. mar 2021

@elizabet173 no aj títo naši k nám prišli raz keď sme mali u nás murara a práve keď sa išlo obedovať. Každý normálny človek by sa otočil na päte a slušne odišiel, ale oni sa usadili a kľudne si dali aj obed.

elizabet173
28. mar 2021

@nufnuf14 práve preto ich je treba zrušiť navždy, sú to ľudia bez chrbtovej kosti, keď sa nepoberali preč, tak som deťom zohriala obed, iba deťom, nemala som navarené pre celú rodinu. My čerstvo vymaľované a madam behala s lyžicou polievky za dcérou, ktorá nechcela jesť, Tá jej to vyrazila z ruky, našťastie len na parkety, nie na stenu. Potom som si povedala, že toto fakt nepotrebujem, oni ma nikdy nezavolali ani len na kávu a to som bola v ich meste viac krát na školení. Skúšali to aj na moju mamu, dokonca jej dať syna na prázdniny, ale sme ich zrušili.

0silvia0
28. mar 2021

@elizabet173 moje nervy, pocuj, myslis, ze tento typ ludi si uvedomuje svoju netaktnost a naschval provokuju alebo si ziju v tom, ze vsetko je ok a nevedia o svojom chybajucom chochmese?

elizabet173
28. mar 2021

@0silvia0 čo sa týka tej mojej rodiny, možno si aj svoju netaktnosť uvedomujú, neviem, ale je im to fuk, lebo v svojej sebeckosti hľadajú pre seba to najvýhodnejšie. Prečo by sa mali naťahovať so štyrmi deťmi v paneláku, alebo ich brať niekde na výlet, keď u nás bol dom, terasa a záhrada? Že sme maľovali? No a? Myslím, že to majú v rodine, jeho brat zavítal raz k nám ešte do dvojizbového bytu aj polročným bábätkom (my sme mali tiež tak staré) a keď sa nezberali na odchod, tak som pochopila, že budú u nás asi spať 😨 Keby sme nemali rozťahovaciu sedačku, neviem, kde by sme spali. Vtedy som bola mladá a sprostá, išla som navliecť čisté periny, dnes by som ich poprosila, aby už išli, že idem dieťa uložiť, má rado svoj kľud a byt je malý. To, že sme rodina, neznamená, že k nám môže hocikto hocikedy prísť a rovno aj prespí. Samozrejme, je iná situácia, keď sa im niekde poblízku pokazí auto a majú so sebou deti, vtedy to považujem za normálne, že by sme ich prichýlili.

laila22
Autor odpoveď zmazal
sszuzu8
28. mar 2021

Hihi je lockdown návštevy sú zakázané 🤫 jasne každý sa navštevuje ale ako výhovorka je to dobre. Zahraj to na preplasenu z nákazy a nech k vám nikto nechodí a nechoďte ani vy nikam
Oni sa nezmenia a sú očividne toxicki najlepšie je sa vyhýbať

lubiss
28. mar 2021

ved pokial ich nepozves tak nepridu :D tak som to pochopila ze idu k svokrovcom a dufas ze nepridu aj k vam ci vy byvate nejako spolu na hromadke so svokrovcami ci ako ?....alebo zeby sa pozyvali sami ? tak by som ich nechala tak sak nech sa prevezu a vy chodte na vylet :D predsa nemozet vediet ze sa k vam hrnu ked ich nikto nevolal :D :D

andreakotesova
28. mar 2021

@sszuzu8 nie každý sa navštevuje.... tí, ktorí opatrenia dodržiavajú, kvôli tým nezodpovedným, sa s rodinou uvidia možno tak na budúci rok.... 🙊 my sme rodičov a súrodencov s rodinami videli naposledy minulý rok a to sú od nás "len" 90 km.

nufnuf14
autor
28. mar 2021

@0silvia0 ja som si myslela, že im to nedochádza, ale raz švagor mal blbé komenty na syna a potom sa vyjadril, že veď ho musí trochu pojedovať. Oni si napríklad nevedia v nedeľu urobiť program ako rodina v prírode, alebo ísť na výlet. Večne sa vybrali k niekomu na návštevu, najedli sa, posedeli a večer domov. Raz nám pokazili opekacku. Mali sme naplánované, že už z rána sa vyberieme do lesa a urobíme si obed tam. Jasné volal švagor, že chcú prísť k nám. Muž mu povedal, že ideme preč a švagor, že idú s nami. K nám prišli až o pol dvanástej. Muž objednal pizzu, že až nie sú hladní 🤦. Oni sa ešte vyskierali, že či nemám navarené. A to ešte keby mali u nás spať 😱. Ako bola som neskutočne nasratá vtedy. Hovorila som mu, aby sme išli a nech oni prídu za nami, ale nie. Veď ako by to vyzeralo 🤦. Veľa krát sme už o tom hovorili, ale on proste s tými návštevami nedokáže urobiť koniec. Som si myslela, že keď my tam prestaneme chodiť, tak nebudú ani oni k nám, ale to som sa mýlila.

nufnuf14
autor
28. mar 2021

@lubiss no to oni nemajú najmenší problém prísť bez pozvania aj v týždni. A keď už sú u svokrovcov (bývajú od nás asi 100 metrov), prídu pozrieť aj nás, lebo nás chcú vidieť.

lubiss
28. mar 2021

@nufnuf14 no takto to je som si tak myslela ze asi byvat pri sebe alebo v jednom dvore...nic zbal svestky je krasne utekajte niekam do prirody...co si budes kazit nedelu a mat z toho nervy uz den dopredu

katkami123
28. mar 2021

@nufnuf14
A prečo im na drzovku hneď medzi dverami nepovieš, že co Vam do predu nedaju vedieť, keď prídu? Trochu aj tvoja chyba, ze si ticho.

elizabet173
28. mar 2021

@laila22 ja by som im povedala, keby sa u nás na obed nažgali, aby keď prídu na večeru priniesli 2 kg karé, 2 kg zemiakov, liter oleja a desať vajec. Alebo ešte lepšie čakala na nich s celou rodinou za stolom s tým, že si ideme práve objednať pizzu a môžu sa pridať, aj ju zaplatiť, keď už u nás obedovali. Na týchto ľudí to inak nejde. Neznášam to. Tiež sme chodili tri rodiny na chatu lyžovať a keby sme tej jednej nenadiktovali, čo majú zobrať, boli by schopný nechať sa tam nami živiť.

elizabet173
28. mar 2021

@katkami123 inak možno by im trklo, keby šesť krát za sebou len poodchýlila dvere, že sú na odchode, aj keď ja mám radšej priame jednanie.

laila22
28. mar 2021

@elizabet173 vtedy ešte nebola ani pizza, ani donáška, ani mobil, obchod otvorený v sobotu iba do 12:00.. 😂

nufnuf14
autor
28. mar 2021

@katkami123 to som im už niekoľkokrát povedala, ale oni proste majú odpovede typu: že neplánovali, že prídu, že to bolo narýchlo, že nechceli aby sme si robili starosti s pohostením, že nás chceli prekvapiť, atď. Ja viem, že je chyba aj vo mne, že sa nechám vyprovokovať ich sprostymi rečami, že si to moc pripúšťam, že ma to potom trápi. Musím na sebe popracovať a aj vaše rady mi určite pomôžu. Človeku dobre padne keď vidí, že aj inde sú takýto exoti a že nie som len ja taká, že mi nesadli a vadí mi ich správanie.

katkami123
28. mar 2021

@nufnuf14
Tak by som pritvrdila a buď povedala, že vy za 10 minút odchádzate preč alebo im povedať na to, ze ty nemáš ale rada neohlásene návštevy. A myslím, ze sú takí protivny naschval. Mne sa osvedčilo ako písala nufnuf14 baviť sa s takymi ľudmi rovnako dohlupa ako oni.

elizabet173
28. mar 2021

@laila22 sorry, tak to by sme už boli navečeraní, na stole najlacnejšie keksíky a krčah čaju 😅

elizabet173
28. mar 2021

@nufnuf14 tvoj muž má na to aký názor? Prečo objednáva pizzu, keď sa neohlásili a nejako sa nemusíte? Veď tým ide proti tebe. Myslím, že najskôr si to musíš vydiskutovať s ním.

nikyball
28. mar 2021

Z.tychto situácii, ktoré si opísala , nie je nič až také strašné. Moc si pripúšťas každé podrypnutie, môžeš mu povedať nech nerype, lebo to nemáš rada, ignorovať to, alebo vrátiť.
My so švagrom tiež vieme do seba rýpať ale tak spoločne, že sa na tom zasmejeme.
Nemala by si nasilu mužovi rodinu takto ignorovať. Možno si len viac vzťahovacna a moc si to pripúšťas. Ak ti vadí, že u vás jedia, nie je tvojou povinnosťou im ten obed ponúkať.